zena u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
madner

#226 Re: zena u islamu

Post by madner »

IZVANZEMALJAC wrote:
madner wrote:Mislim kada bi postavio upitnik umjesto tacke da bi mogao tvrditi da neko izbjegava odgovor. Ovako nisi postavio pitanja. :D
Upravu si. :D
Moram na opcinu da ovo ovjerim. Znali iko trebali i apostile za ovo da odem i na sud. :run:
Ma jok, ali bi bilo dobro kada bi povezao ta pitanja u neki kontekst i napravio argument. Zasto je Svicarska bitna?
Takodje moram primjetiti da recenica "Kad su ljudi u USA dobili neka prava koja jim garantuje zakon" nema nikakvog smisla, jer nisi specificirao ni zakon, ni grupu niti zasto je bitno.

"Brkas Islam i tako zvane Islamske zemlje. Politicki sistemi koji se kriji iza Islama a sa njim nemaju bas puno skupnog." Ovo opet predstavlja iznosenje licnog misljenja ovako kakvo je, i nije argument.

"Ako na etiketi pise nesto ipak neznaci da je to to."
Circularna logika nije argument.

"Ako promjenis ime sela i izpred stavis republika nisi odma dobio i drzavu."

Tako da mislim da bi ipak prvo trebao poraditi na svojim pitanjima ako ocekujes odgovor. Nije potrebno pobiti tvoj argument kada ti je snaga argumentacije jednaka nuli.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#227 Re: zena u islamu

Post by dr.gog »

Joj što mi godi ova srdačna i tolerantna atmosfera :D ..samo tako...i držte se teme koliko god zle sile se trudile da vas spriječe :evil:
IZVANZEMALJAC

#228 Re: zena u islamu

Post by IZVANZEMALJAC »

madner wrote:Ma jok, ali bi bilo dobro kada bi povezao ta pitanja u neki kontekst i napravio argument. Zasto je Svicarska bitna?
Takodje moram primjetiti da recenica "Kad su ljudi u USA dobili neka prava koja jim garantuje zakon" nema nikakvog smisla, jer nisi specificirao ni zakon, ni grupu niti zasto je bitno.

"Brkas Islam i tako zvane Islamske zemlje. Politicki sistemi koji se kriji iza Islama a sa njim nemaju bas puno skupnog." Ovo opet predstavlja iznosenje licnog misljenja ovako kakvo je, i nije argument.

"Ako na etiketi pise nesto ipak neznaci da je to to."

"Ako promjenis ime sela i izpred stavis republika nisi odma dobio i drzavu."

Tako da mislim da bi ipak prvo trebao poraditi na svojim pitanjima ako ocekujes odgovor. Nije potrebno pobiti tvoj argument kada ti je snaga argumentacije jednaka nuli.
Svicarska je samo primjer a tu su jos druge tako zvane demokradske zemlje gdje su zene kasno dobile pravo glasa. Izneseno je da su te "Islamske" zemlje slabiji sistemi vladanja (sa tim je i Islam okarekteriziran kao takav) jer mrze zene a "dokaz" je kad su dobile pravo glasa. Islam je konstanta i sa tim moramo pogledati kako je vladao prvi islamski vladar. Sva odstupanja od njegovog nacina vladanja su sa tim i neislamska sto znaci da su takvi primjeri nevalidni i nepotrebni.
Vecina recenih stvari su necije misljenje u nekom trenutku zato neznam zasto to nebi bio argument, sve sto si rekao gore je tvoje misljenje i sa tim nije argument.
Vecina navedenih drzava su imale ili imaju nekog vladara ili vladarsku familiju koje na vlast nije postavila ulema, bilo kakvo islamsko vjece ili neka avtoriteta sa podrucja islama. Oni koji su na stolici rade sve da ostanu na stolici.
Primjer Irak i ubijanje Kurda sto je ne islamski...
Americki ustav garantira svima ista prava iako su imali robove... znaci proturjecne stvari. Demokracija ali zene nemaju ista prava a da o robovima ne govorim.

Neznam zasto bi pisao stvari tipa voda je mokra a vatra przi. Ako su takve stvari za tebe argument onda mozemo cjeli dan da se vrtimo u krugu.
madner

#229 Re: zena u islamu

Post by madner »

Poslje tog izlaganja mislim da nema nikakvog smisla diskutovat, jer si upravo odbacio temelje argumentacije i logike. Postoji razlika izmadju iznosenja misljenja, cinjenica i argumentacije. Posto ti ocito nije jasna, sve bi se svodilo upravo na iznosenje misljenja bez namjere podkrepljivanja istih.

Takodje brkas ljudska i gradjanska prava, te ti nije jasno ko je uveo kada ista.
IZVANZEMALJAC

#230 Re: zena u islamu

Post by IZVANZEMALJAC »

Pitanje je naj lakse zaobici protupitanjem, skretanjem paznje na bilo sta (slaba gramatika...),... tvoja argumentacija se svodi na to kako sam ja glup a cjelo vrjeme izbjegavas temu ovog forume ne da bi se je dotako jednom rjecju.
Nemamo o cemu pricati dok sam tema ja.
Ave atque vale.
madner

#231 Re: zena u islamu

Post by madner »

Ne pricamo o gramatici, pravopisu ili interpunktaciji. Takodje ne ulazim u to da li si glup ili ne, niti sam to gdje naveo.

Tvoje odbijanje da argumentiras tvoje stavove ili obrazlozis je problem. Ukratko odbijas bilo kakvu primjenu logike na tvoje stavove, te iznosenje misljenja predstavljas kao argument. Posto ti je svako misljenje jednako jako, bez obzira na sadrzaj, nema svrhe diskutovat.
Primjer tvog nacina vodjenja diskusije: Zemlja je okrugla, dakle mora postojati ivica zemlje, dakle ne smije se letiti jer bi se moglo sletiti.

Takodje ti ne ide u prilog sto mjesas pojmove, sta je sta, te vidis protivrjecnosti koje ne postoje.

Ti si skreno sa teme o zena u islamu, pokusajem da branis drustveno uredjenje tako sto si naveo Svicarsku i Ameriku. Ja sam ukratko obrazlozio zasto tvoja protivpitanja nisu validna. Tebe kao osobe, nisam se opste dotakao.
IZVANZEMALJAC

#232 Re: zena u islamu

Post by IZVANZEMALJAC »

Tema sam izgleda jos uvjek ja i ponovno se nisi dotako teme ovog foruma. Primjer mog vodjenja diskusije je: Zemlja je okrugla zasto pricat dalje a ti hoces izjavu svake osobe koja je to ikad rekla u tri izvoda, sa neznam koliko svjedoka jer sta god ja kazem je samo moje misljenje a ono nije validno.

Ne branim drustveno uredjenje samo sam dao primjer da su zene kasno dobile pravo glasa u nekim demo. drzavama i zato taj argument nije validan.
shalaedin

#233 Re: zena u islamu

Post by shalaedin »

Svi koji pricaju o pravima zene u Islamu, nek prvo se upoznaju sa pravima zene u nekim demokratskim sredinama, pa nek se onda upoznaju sa pravima zene u Islamu i nek naprave konparaciju ta dva prava.

Pa onda nek se zabave uticajem sredine na ta dva prava tj. da se usredotoce na to gdje se obicajno pravo mjesa sa pravima zena u demokratskom drustvu i pravima zena u Islamu.

O pravima zene u Islamu pricaju svi oni koji nikada nisu u ruke uzeli neku Islamsku knjigu koja se tice Islamskog prava uopsteno.
madner

#234 Re: zena u islamu

Post by madner »

Sada vec pocinjem sumnjati u tvoje kognitivne sposobnosti. Ako dovedes 1000 svjedoka koji ce rec da je zemlja ravna hoce li to postat istina?

Ako nisi u stanju podkrijepiti svoje izjave i iznjeti cinjenice koje ih dokazuju ti nemas argument, niti imas pitanje na koje je potrebno odgovoriti. Sve sto je imas je samo svoje misljenje. Napisao si sta mislis, nije bitno zasto to mislis, ali ne ocekuj odgovor kada je sve na cemu se zasniva produkt tvoje maste.

@shaladine, komparacija pravnih sistema je bitna zato sto? Da li se prava zena u islamskim zemljama povecaju ako postoje druge zemlje gdje su manja? Zasto je bitno studirati Islamsko pravo da bi se dao odgovor? Pitanje zasto su prava takva kakva jesu je potpuno sporedno. Ili imaju pravo glasa ili ne.
bez_ideje

#235 Re: zena u islamu

Post by bez_ideje »

@shaldaine......ili neko drugi,ako mozete doci do validnih zakona,ajd da se napravi paralela/komparacija . I gradjanskih i ljudskih prava ,kao sto je vec uradjeno sa pravom glasa....zaposljavanje,razvod,nasljedstvo.....pa da se na osnovu tih stvari diskutuje,a do tad da se suzdrzite prepucavanja moj je tata jaci od tvog (samo dobronamjeran savjet)
ružmarin-a

#236 Re: zena u islamu

Post by ružmarin-a »

bez_ideje wrote:@shaldaine......ili neko drugi,ako mozete doci do validnih zakona,ajd da se napravi paralela/komparacija . I gradjanskih i ljudskih prava ,kao sto je vec uradjeno sa pravom glasa....zaposljavanje,razvod,nasljedstvo.....pa da se na osnovu tih stvari diskutuje,a do tad da se suzdrzite prepucavanja moj je tata jaci od tvog (samo dobronamjeran savjet)

zapošljavanje : Hatidža, I žena Poslanika s.a.w.s. = bizniswoman
razvod= u Kur'anu precizirano, niko ne brani razvod (za razliku od Katolika)
naslijeđe: također precizirano u Knjizi

trebaš još nešto
Druga stvar je što su u tim zemljama takvi sistemi, malo metite svoje avlije :-D (bar za promjenu)
istocnjak

#237 Re: zena u islamu

Post by istocnjak »

madner wrote:Sada vec pocinjem sumnjati u tvoje kognitivne sposobnosti. Ako dovedes 1000 svjedoka koji ce rec da je zemlja ravna hoce li to postat istina?

Ako nisi u stanju podkrijepiti svoje izjave i iznjeti cinjenice koje ih dokazuju ti nemas argument, niti imas pitanje na koje je potrebno odgovoriti. Sve sto je imas je samo svoje misljenje. Napisao si sta mislis, nije bitno zasto to mislis, ali ne ocekuj odgovor kada je sve na cemu se zasniva produkt tvoje maste.

@shaladine, komparacija pravnih sistema je bitna zato sto? Da li se prava zena u islamskim zemljama povecaju ako postoje druge zemlje gdje su manja? Zasto je bitno studirati Islamsko pravo da bi se dao odgovor? Pitanje zasto su prava takva kakva jesu je potpuno sporedno. Ili imaju pravo glasa ili ne.
Halali brate na smetnji ali ... samo par pitanja ... prvo pitanje je: "Otkud ti na svim temama gdje se spominju zene?"
& Drugo pitanje je: Sta ti ba znaci "kognitivne"? ... Bas mi ono mrsko da googlam. :D :run:
Optimus Prime

#238 Re: zena u islamu

Post by Optimus Prime »

Koliko demagogije na ovom forumu!

Kroz pojedinacne primjere stare 1500 godina, danasnja prosjecna muslimanka se pokusava predstaviti ako emancipirana power businesswoman.
Iako je svima jasno da je prosjecna muslimanka danas u dalako podredjenijem polozaju nego prosjecna nemuslimanka, bilo da se radi o skolovanju, o zaposljavanju, mogucnosti donosenja sopstvenih odluka potpuno nezavisno od muskih clanova familije, po nivou seksualnih sloboda, utjecaja na politku itd.

Kulturoloski razlozi ne igraju neku ulogu, posto nije samo rijec o Saudijskoj Arabiji nego o vecini muslimanskih zemalja, bilo da se radi o Somaliji, Jemenu, Afganistanu ili ostalim vecinskim muslimanskim drzavama. Svim tim drzavama jedina dodirna tacka predstavlja islam.
DAkle razlog podrredjenosti zena lezi iskljucivo u islamu i njegovom doslovnom primjenjivanju koje je mozda donijelo naka poboljsanja za zene u 6. stoljecu,
ali iz ugla danasnjih feministkinja danas zvuci kao farsa.
ružmarin-a

#239 Re: zena u islamu

Post by ružmarin-a »

:lol:
podređenost

do me a faver :!: :!: :!:
Optimus Prime

#240 Re: zena u islamu

Post by Optimus Prime »

ružmarin-a wrote::lol:
podređenost

do me a faver :!: :!: :!:
Naravno.
Zena u islamskom svijetu danas uglavnom predstavlja samo objekt, nikako subjekt. Cast izuzecima. Ali govorim o stotinama miliona zena sirom Pakistana, Bangladesa,Afganistana, Somalije, Sudana, Malija, Jemena, Saudijske Arabije i ostalih muslimanskih zemalja koje su potpono ovisne o odlukama muskih clanova njihove porodice.

Islam je definitivno zakazao u smislu da u tim zemljama pomogne pri sprovodjenju jednakosti spolova.
bez_ideje

#241 Re: zena u islamu

Post by bez_ideje »

Zakljucujem ,da zena u islamu moze zivjeti samo u nemuslimanskoj zemlji !
Better Man

#242 Re: zena u islamu

Post by Better Man »

Zemlja koja se predstavlja super razvijenom i modernom, a u isto vrijeme bičuju ženu zbog čaše piva nije ništa drugo do primitivna zaostala selendra, gdje su ljudska i humana prava žena na nuli. I takvim zemljama daleko kuća od moje.
Optimus Prime

#243 Re: zena u islamu

Post by Optimus Prime »

bez_ideje wrote:Zakljucujem ,da zena u islamu moze zivjeti samo u nemuslimanskoj zemlji !
I to je samo donekle tacno.

Jedna moja kolegica Turkinja je morala prekinuti studij informatike, posto joj je otac bio misljenja da je bolje za nju da se uda za nekog lika kojeg nikad nije vidila u zivotu te da bude majka umjesto dipl. inzinjera informatike.
iako uzivaju sva gradjanska prava veliki broj muslimanki je takodjer ne moze donostiti sopstvene odluke.
travar

#244 Re: zena u islamu

Post by travar »

Iiiiii šta ima, radi li se šta na spašavanju toliko žena muslimanki, dajte, učinimo nešta, otkrijmo ih, spasimo ih, they deserve it :D
Women powah :D
bez_ideje

#245 Re: zena u islamu

Post by bez_ideje »

Optimus Prime wrote:
bez_ideje wrote:Zakljucujem ,da zena u islamu moze zivjeti samo u nemuslimanskoj zemlji !
I to je samo donekle tacno.

Jedna moja kolegica Turkinja je morala prekinuti studij informatike, posto joj je otac bio misljenja da je bolje za nju da se uda za nekog lika kojeg nikad nije vidila u zivotu te da bude majka umjesto dipl. inzinjera informatike.
iako uzivaju sva gradjanska prava veliki broj muslimanki je takodjer ne moze donostiti sopstvene odluke.
Nije morala! U tom slucaju,nije zeljela da donese sopstvenu odluku ,da li zbog straha od odbacivanja i sl. Nije koristila gradjanska prava koja su joj zagarantovana !
istocnjak

#246 Re: zena u islamu

Post by istocnjak »

bez_ideje wrote: Nije morala! U tom slucaju,nije zeljela da donese sopstvenu odluku ,da li zbog straha od odbacivanja i sl. Nije koristila gradjanska prava koja su joj zagarantovana !
Ma sve ti je to relativno. Evo slucajno znam kontra slucaj jedam pravo fin i situiran momak htio da ozeni djevojku i ona ode da pita babu a on joj kaze ne moze trebas zavrsiti fax. Djevojka zavrsila neki bezze fax i nije mogla naci posao sad studira drugi fakultet gazi tridesetu i jos uvjek se nije udala. Sve su to sudbine, moje inzinjerke sto rade samnom cesto kazu eh da smo neke situirane hanume domacice pa da spavamo do dvan'est ovako tegli i zuri u racunar dok se glava raspada od razmisljanja. Sve je relativno pa i to.

Zene su njezna bica ko pupoljak ruze a kapitalizam ih je bas opteretio ono bas su ... overloaded.
cistunac

#247 Re: zena u islamu

Post by cistunac »

bez_ideje wrote:Nije morala! U tom slucaju, nije zeljela da donese sopstvenu odluku ,da li zbog straha od odbacivanja i sl. Nije koristila gradjanska prava koja su joj zagarantovana !
Od kuda ti znas da nije morala? I kakva to 'gradjanska prava' spominjes?

Otac rek'o 'Neces' i sta sada? Tuziti ga?!?
Loulou

#248 Re: zena u islamu

Post by Loulou »

istocnjak wrote:
madner wrote:Sada vec pocinjem sumnjati u tvoje kognitivne sposobnosti. Ako dovedes 1000 svjedoka koji ce rec da je zemlja ravna hoce li to postat istina?

Halali brate na smetnji ali ... samo par pitanja ... prvo pitanje je: "Otkud ti na svim temama gdje se spominju zene?"
& Drugo pitanje je: Sta ti ba znaci "kognitivne"? ... Bas mi ono mrsko da googlam. :D :run:
:-D
dugo vas nije bilo...
istocnjak

#249 Re: zena u islamu

Post by istocnjak »

Loulou wrote:
istocnjak wrote:

:-D
dugo vas nije bilo...
Sta ima inace? Ma ovaj forum ima jedno odmaraliste u Banovicima ... pa me cesto posalju tamo :D
bez_ideje

#250 Re: zena u islamu

Post by bez_ideje »

cistunac wrote:
bez_ideje wrote:Nije morala! U tom slucaju, nije zeljela da donese sopstvenu odluku ,da li zbog straha od odbacivanja i sl. Nije koristila gradjanska prava koja su joj zagarantovana !
Od kuda ti znas da nije morala? I kakva to 'gradjanska prava' spominjes?

Otac rek'o 'Neces' i sta sada? Tuziti ga?!?
:lol: :lol: :lol:
mescini da govorimo o djevojci koja je studirala informatiku u zapadnoj demokratskoj zemlji! Ako pretpostavimo da je punoljetna,NARAVNO DA NIJE MORALA!
Preko vrata i za svojom srecom,a ako otac dodje u "odbranu casti" i pocne praviti probleme .....tuziti dakako ...s policijom ! ;-)
A gradjanska prava su ona koja ti to sve omogucavaju ;-)
Locked