Ko je planirao podjelu BiH?

Post Reply
fantom slobode

#226 Re: Ko je planirao podjelu BiH?

Post by fantom slobode »

frakson wrote:A jedino da nacrtam :lol: koji ti dio nije jasan , pored ovakvog slikovitog prikaza mozda 3D procitaj poooollllakoooo
slatki, je li se to ti nesto qrcis?
Vozdra raja :-)

#227 Re: Ko je planirao podjelu BiH?

Post by Vozdra raja :-) »

gospodar kuglastih munja wrote:Da je bila agresija , danas bi Srbija bila osudjena za nju. To je kazao najveci sudski autoritet na svjetu. Ako su oni tako rekli, ja kao legalista moram to postovati. ali im jebem sa strane majku agresorsku, onako privatno. :x

I sta sam pogresno rekao,? Nista. Sto se ljutite na mene ? Ljutite se na one koji nisu znali ili nisu htjeli dokazati da je bila agresija. I opet su to Alijini ljudi, nije moj babo koji se zove Veliki Gspodar kuglastih munja :lol: :mrgreen:
@Kuglasta munjo,

Iz tvojih postova se da zakljuciti da si ti apsolutno opsjednut Alijom Izetbegovicem. Kada bi covijek citao samo tvoje postove, i ne znao sta se ovdje zaista desilo, covijek bi dosao do zakljucka da je taj Alija bio neki masovni ubica, krivac za pocetak ratova, ma sve najgore...

Ali istina je drugacija ljudino.
Dok su Karadziceve horde klale, ubijale, palile, rusile, silovale djevojcice, pred majkama klale djecu, Alija Izetbegovic je stitio bosanske crkve, i sve nemuslimane koji su ostali na bosanskoj strani. Mogao je i on postati necovijek, ali nije, ostao je ljudina do kraja svoga zivota! Na dzenazu mu je doslo preko 150,000 ljudi, svih vjera i nacionalnosti. Cijeli demokratski svijet mu je odao priznanje. Tako da supsi poput tebe kad pljuju, pljuju u vis!!
Iza Alije je ostala Bosna i Hercegovina, i niti jedna masovna grobnica!! Upravo to njegovo ne cinjenje zlocina je najveca nasa osveta dzelatima!! Da se zna da nismo bili isti!!
Maraschino

#228 Re: Ko je planirao podjelu BiH?

Post by Maraschino »

gospodar kuglastih munja wrote:
jeza u ledja wrote:
fantom slobode wrote: Bas kao i kod mene :) No dobro je da je i ikako.Ovo za gradjanski zaboravi, pored jasnog agresora.
Pa zar ne moze biti i agresija i gradjanski rat istovremeno?
Kako nece moci biti !? Svaki rat ima vise lica. U 2.SR se svjet oslobodio fasizma, ali su nastale nove drzave, sruseni stari rezimi, pogubljeno pola naroda, izmjenila se demografska slika. Nije rat crtani film.
U BiH rat je imao vise lica i nalicja. Sruseno je jedno, a nastalo drugo unutarnje uredjenje. Narod je ratovao protiv naroda. Jedna vjerska grupa je ubijala dugu. Cak su ratovali narodi sami izmedu sebe. Nastale su nove unutarnje granice. Hiljadu vrsta rata je bilo.
gospodaru, gospodaru

prijedi ti na sport ili automobilizam :D politika je qurva :D
frakson

#229 Re: Ko je planirao podjelu BiH?

Post by frakson »

fantom slobode wrote:
frakson wrote:A jedino da nacrtam :lol: koji ti dio nije jasan , pored ovakvog slikovitog prikaza mozda 3D procitaj poooollllakoooo
:D i sad bi ja ko trebo da se sa tobom natezem, ma neda mi se sljako sem vazdan, ali cu ti ispunit zelju ako mi kazes sta ti kod mene nepase :D
fantom slobode

#230 Re: Ko je planirao podjelu BiH?

Post by fantom slobode »

frakson wrote:
fantom slobode wrote:
:D i sad bi ja ko trebo da se sa tobom natezem, ma neda mi se sljako sem vazdan, ali cu ti ispunit zelju ako mi kazes sta ti kod mene nepase, a sto se tice qrcenje nisam furunaš samo davac (ako kontas) :D
ne znam kontas li ti , sav si mi nekakav u slikama.Imas svoj komentar, pa ako ti nije tesko pojasni ga , lici mi da nije dobro, kao ti napisah.narocito one prve dvije trecine.
gospodar kuglastih munja

#231 Re: Ko je planirao podjelu BiH?

Post by gospodar kuglastih munja »

Vozdra raja wrote:
gospodar kuglastih munja wrote:Da je bila agresija , danas bi Srbija bila osudjena za nju. To je kazao najveci sudski autoritet na svjetu. Ako su oni tako rekli, ja kao legalista moram to postovati. ali im jebem sa strane majku agresorsku, onako privatno. :x

I sta sam pogresno rekao,? Nista. Sto se ljutite na mene ? Ljutite se na one koji nisu znali ili nisu htjeli dokazati da je bila agresija. I opet su to Alijini ljudi, nije moj babo koji se zove Veliki Gspodar kuglastih munja :lol: :mrgreen:
@Kuglasta munjo,

Iz tvojih postova se da zakljuciti da si ti apsolutno opsjednut Alijom Izetbegovicem. Kada bi covijek citao samo tvoje postove, i ne znao sta se ovdje zaista desilo, covijek bi dosao do zakljucka da je taj Alija bio neki masovni ubica, krivac za pocetak ratova, ma sve najgore...

Ali istina je drugacija ljudino.
Dok su Karadziceve horde klale, ubijale, palile, rusile, silovale djevojcice, pred majkama klale djecu, Alija Izetbegovic je stitio bosanske crkve, i sve nemuslimane koji su ostali na bosanskoj strani. Mogao je i on postati necovijek, ali nije, ostao je ljudina do kraja svoga zivota! Na dzenazu mu je doslo preko 150,000 ljudi, svih vjera i nacionalnosti. Cijeli demokratski svijet mu je odao priznanje. Tako da supsi poput tebe kad pljuju, pljuju u vis!!
Iza Alije je ostala Bosna i Hercegovina, i niti jedna masovna grobnica!! Upravo to njegovo ne cinjenje zlocina je najveca nasa osveta dzelatima!! Da se zna da nismo bili isti!!

Ako si primjetio, a ociti nisi, ja najvise kritikujem Aliju kao politicara, a na to imam pravo jer je bio javna licnost, predsjednik drzave. Zao mi je sto sam mu dao svoj glas kad je bilo biranje, zao mi je iskreno, jer je prevario kako mene , tako i citav narod i drzavu.

Nadam se da ce administracija primjetiti da me vrijedjas licno ( boldirano crvenim).
palermo

#232 Re: Ko je planirao podjelu BiH?

Post by palermo »

jeza u ledja wrote:
fantom slobode wrote: Bas kao i kod mene :) No dobro je da je i ikako.Ovo za gradjanski zaboravi, pored jasnog agresora.
A slijedeći tvoju logiku i u Francuskoj, npr,u drugom svjetskom ratu je bio i građanski rat.Imao Hitelra,imao vladu u Višiju, imao De Gola,i agresija i građanski rat :D , ma sve može............. :D
frakson

#233 Re: Ko je planirao podjelu BiH?

Post by frakson »

He hee da se predstavim možda?
Za mene je sve jad i čemer, i svi su je djelili ali baš svi, a sitna boranija (šljakeri,borci,bojovnisi ili kako već) su potrošna roba i za nju se niko ne obazire, jer je u klaonici najviše telećih kožica.

Ko je to nije djelio , aj mi reci života ti pa da izađem na balkon i viknem Eureka

I kako rekoh svi su se borili za teritoriju, ili ti vlastitu kožu (votaži) i čisto mi se jebe za bilo kim Alija,Karađa,Boban,Vens-Oven,Kraljica Majka .................... u što je spisak .......
turban

#234 Re: Ko je planirao podjelu BiH?

Post by turban »

zoom66 wrote:
turban wrote:Gazada posalji ovog gospodara kuglastih munja u BANOVICE.Ovo za vjerski rat vrjedja mene licno!
grehota ga je banirati samo zbog ovoga, ako ga sad poshaljem u banovice a bio je vec par puta, morao bi biti trajno u banovicima. :) mlad je on: doci ce tobe :D
Mozda je ovo bila ishitrena reakcija.Ne zelim da mi bilo ko imputra da sam bio ucesnik vjerskog rata.Ja sam branio(iako mlad)svoj zivot svoj grad itd a nisam nikada imao na umu ovo o cemu on prica.Mislim da bi svi borci Armij R BiH odreogvali kao ja.
Neka ga neka pise,ali bi ga molio da ne koristi vise rjec "vjerski rat".
jeza u ledja

#235 Re: Ko je planirao podjelu BiH?

Post by jeza u ledja »

fantom slobode wrote:
jeza u ledja wrote:
Ja sam odlicno vidio agresiju, ucestvovao u odbrani, a u gradjanskom ratu ucestvovao nisam, vjeruj mi.A nisam ga ni vidio.
Ja takodje vjerujem svojim ocima. Izmedju ostalih, skupinu naoruzanih ljudi koji su mi 'zakucali' na vrata (bilo je vise takvih slucajeva) u aprilu 92-e ne mogu okarakterisati drukcije nego naoruzanu grupu ljudi iz okolnih sela. (Da ne bude zabune, bili su Srbi). Dakle bez uniforme, mescini i bez ikakvih oznaka. Brisnuli su kad je na njih zapucano od strane druge naoruzane grupe ljudi, koja je sebe zvala TO. Ja sam tu 'razmjenu vatre' itekako iskusio, i to ne jednom. 'Zakucali' su mi na vrata i pravi vojnici, sa sve pancirima, sljemom, srbijanskim naglaskom. Oni nisu bili toliko uljudni. :roll: Ali to je vec druga prica...

Ako 5 komsija, sljedbenika SDSa jedan dan nestane, ode u brdo i sutra se pojavi s puskom u ruci i nesto sere, onda on nije agresor iz druge drzave vec idiot koji je vidio dobru priliku da lijeci komplekse.

Mozemo mi sad detaljisati o tome do sutra. Ja nisam slijep pored ociju.

Teza o klasicnoj agresiji koja se proturala jos od 92-e je samo jedna od pogresnih koncepcija. tj. strategija tadasnjih lidera BiH, na celu sa Alijom, a sve da bi se privolila MZ na vojnu intervenciju u odbranu medjunarodno priznate drzave. U medjuvremenu, sa pocetkom rata sa HVO i pogovoto sa Abdicem ta se teza potpuno rasula i vise nije mogla piti vode. A tome je, takodje doprinjeo Alija sa cistkom u ABiH.
Jasno je da je tadasnja SRJ itekako ucestvovala u ratu, ali isto tako je jasno da je stavnovnistvo nase zemlje bilo u sukobu izmedju sebe.
Inace, nasa politicka zbilja je puna pogresnih procjena i napumpanih fraza stvorenih od vladajuce elite za rad reakcije MZ u korist njihovih ciljeva, a sve pogresno procjenjeno i slabo izlobirano, pocevci od teze o klasicnoj agresiji, pa onda ne znam teza da ce dokazivanje genocida u Srebrenici ukinuti RS, ili da ce reforma policije 'ozvaniciti RS', itd. I onda se to servira nOarodu kao mantra koju nedaj boze da dovodis u pitanje. I naravno, kad dodje to pitanje na stol, kad dodje stani-pani, onda se pocne udarati glavom od zid kad vidis da to nece proci. Naravno, kad su teze pogresno postavljene.

Eto, kazes ucestvovao si u ratu, protiv koga si uglavnom ratovao? Protiv Srbijanaca? Protiv Dalmatinaca? Ili protiv lokalnih Srba/Hrvata, pa i Bosnjaka, u ovisnosti gdje si bio? Nemoj da lazemo sami sebe.
Tvrdnjom da je rat u BiH bio agresija sa primjesama gradjanskog rata, odnosno da je bio i jedno i drugo, pravedna borba za bosansku stvar ne gubi na vrijednosti. I u Americi je bio gradjanski rat, na isti nacin jedan dio se odvojio, a drugi napao uz pomoc lokalaca. Pa nikome nije problem to takvim nazvati. I u Libanu je bio gradjanski rat, mada su i Sirija i Izrael okupirali dio teritorije.

Krajnje je vrijeme da se izvadi glava iz pijeska i prihvati cinjenica da nam u zemlji ne zive stranci ili uljezi, samo tako cemo se suociti sa stvarnim problemima i moci doci do nekog pomirenja.
Air Ramiz

#236 Re: Ko je planirao podjelu BiH?

Post by Air Ramiz »

gospodar kuglastih munja wrote:Alijina izdaja se pogresno tumaci. Vec prije izbijanja sukoba znalo se da je R BiH medjunarodno priznata i da nema mjenjanja granica na silu. To niko nebi priznao. Njegova izdaja se sastoji sto je potpisao PUC u Dejtonu, drzavni udar protiv R BiH. Unistio je gradjansku drzavu da bi napravio mjesto svojoj neoprikosnovenoj vladavini.
Ako je Alija izdao BiH, zasto je onda organizovao referendum i odveo BiH u nezavisnost? Ako je vec izdavao BiH, zar je nije odmah mogao izdat tako sto bi bio prvi predsjednik krnje SFRJ kako su mu nudili Srbi, tim bi postiga oba motiva koja ti proteziras, vlast i izdaju? :-) Kad smo kod vlasti, Alija se dobrovoljno povuka kao clan predsjednistva BiH, nije dozivotno ostao na vlasti, kao Tito, Staljin, Franjo Tudjman ili Slobo (kojeg su prevratom skinuli).
Njegova izdaja je u tome sto je u politiku uveo religiju koja je do tada bila samo gost u nasoj drzavi. A da bise dobila teritorija , moralo se ratovati, krv liti. Na kraju je ispalo da je A R BiH odbranila muslimanski teritorij, kao sto je V RS odbranila pravoslavni , a Hrvati katolicki. To vam je danas na terenu faktum.
Ovo potvrdjuje i presuda u Hagu. Nema agresora , mada ga je bilo. Alija je to svojom politikom sveo na gradjanski rat, bolje reci vjerski rat.
Ovo je obicna laz, zasnovana na cetnickoj propagandi kojoj se nazalost niko iz BiH ne suprotstavlja. Ali krenimo redom. Sto se tice faktuma, dio koji je odbranila Armija i delja je multietnicki, barem onoliko koliko su to htjeli Srbi i Hrvati. Crkve nisu rusene ni poravnane bagerima, nit su se na njima gradile deponije ili neka slicna vjerska obiljezja. Teritorij RS-a i Herceg-Bosne je ostao bez hiljadu/tisuću dzamija i bilo kakvog traga islamske kulture, a na mjestima pokolja su nicali krstovi, to je podrucje na kojima ima vise masovnih grobnica nego preostalih Bosnjaka. Samo u Prijedoru je do sada ekshumirano 60 masovnih grobnica. Vratim se agresoru i cetnickoj propagandi.

Cetnicka propaganda, tvrdi da agresora nije bilo jer je to "potvrdila presuda u Hagu":

1. Sud pravde uopste nije utvrdjivao karakter rata, jer je nadlezan samo za zlocine definisane Konvencijom o genocidu.
I neki nasi ljudi su povjerovali u ovu floskulu. Dakle tužba se ne može podnijeti za agresiju, nego samo za one tačke navedene u Konvenciji o sprečavanju genocida.

Druga stvar je pojam agresija. To je kolokvijalni pojam, a ne pravni. Ispravan pravni termin je internacionalni rat, rat u kome učestvuje više zemalja. A rat u BiH je bio upravo takav. To je do sada dokazano u pet predmeta u onom drugom Tribunalu koji sudi ratnim zločincima (ICTY), evo sažetka tih presuda, i molim da svi Bosanci i Hercegovci sačuvaju ove linkove, jer su to nepobitni dokazi agresije na BiH verifikovani na međunarodnom nivou:
http://hrw.org/reports/2004/ij/icty/2.htm#_Toc62882595

Conflict between Bosnia and Herzegovina and the Federal Republic of Yugoslavia (FRY):

Tadic, (Appeals Chamber), July 15, 1999, para. 156, 162: “It is sufficient to show that [the Yugoslav Army] exercised overall control over the Bosnian Serb Forces. Such control manifested itself not only in financial, logistical and other assistance and support, but also, and more importantly, in terms of participation in the general direction, coordination and supervision of the activities and operations of the VRS [the Army of the Serbian Republic of Bosnia and Herzegovina/Republika Srpska]. This sort of control is sufficient for the purposes of the legal criteria required by international law.” “[F]or the period material to this case (1992), the armed forces of the Republika Srpska were to be regarded as acting under the overall control of and on behalf of the FRY [the Federal Republic of Yugoslavia (Serbia and Montenegro)]. Hence, even after 19 May 1992 the armed conflict in Bosnia and Herzegovina between the Bosnian Serbs and the central authorities of Bosnia and Herzegovina must be classified as an international armed conflict.” See also Tadic, (Appeals Chamber), July 15, 1999, para. 87.

Mucic et al., (Appeals Chamber), February 20, 2001, para. 33, 48, 50: “The Trial Chamber’s finding as to the nature of the conflict prior to 19 May 1992 is based on a finding of a direct participation of one State on the territory of another State. This constitutes a plain application of the holding of the Appeals Chamber in Tadic that it ‘is indisputable that an armed conflict is international if it takes place between two or more States,’ which reflects the traditional position of international law. . . .” “Although the Trial Chamber did not formally apply the ‘overall control’ test set forth by the Tadic Appeal Judgement, . . . the Trial Chamber’s legal reasoning is entirely consistent with the previous jurisprudence of the Tribunal.” “The Trial Chamber came to the conclusion, as in the Tadic case, that the armed conflict taking place in Bosnia and Herzegovina after 19 May 1992 could be regarded as international because the FRY remained the controlling force behind the Bosnian Serbs armed forces after 19 May 1992. . . [T]his Appeals Chamber is satisfied that the facts as found by the Trial Chamber fulfil the legal conditions as set forth in the Tadic case.”

http://hrw.org/reports/2004/ij/icty/2.htm#_Toc62882594

Conflict between Bosnia and Herzegovina and Croatia

Prosecutor v. Rajic, Case No. IT-95-12 (Trial Chamber), Review of the Indictment pursuant to Rule 61 of the Rules of Procedure and Evidence, September 13, 1996, para. 13, 26, 32: “[F]or purposes of the application of the grave breaches provisions of Geneva Convention IV, the significant and continuous military action by the armed forces of Croatia in support of the Bosnian Croats against the forces of the Bosnian Government on the territory of the latter was sufficient to convert the domestic conflict between the Bosnian Croats and the Bosnian Government into an international one.” “between 5000 to 7000 members of the Croatian Army, as well as some members of the Croatian Armed Forces (‘HOS’), were present in the territory of Bosnia and were involved, both directly and through their relations with Croatian Community of Herceg-Bosna (‘HB’) and the Croatian Defence Council (‘HVO’), in clashes with Bosnian Government forces in central and southern Bosnia. [T]he Bosnian Croats can, for the purposes of these proceedings, be regarded as agents of Croatia in respect of discrete acts which are alleged to be violations of the grave breaches provisions of the Geneva Conventions. It appears that Croatia, in addition to assisting the Bosnian Croats . . . inserted its own armed forces into the conflict on the territory of Bosnia and exercised a high degree of control over both the military and political institutions of the Bosnian Croats.”

Blaskic, (Trial Chamber), March 3, 2000, para. 83-123: The Trial Chambers concluded that “based on Croatia’s direct intervention in BH [Republic of Bosnia and Herzegovina]” there was “ample proof to characterise the conflict as international,” and that Croatia’s “indirect control over the HVO [Croatian Defence Council] and HZHB [Croatian Community of Herceg-Bosna]” and “indirect intervention” would “permit the conclusion that the conflict was international.” The Trial Chamber found that “Croatia, and more specifically former President Tudjman, was hoping to partition Bosnia and exercised such a degree of control over the Bosnian Croats and especially the HVO that it is justified to speak of overall control. [T]he close ties between Croatia and the Bosnian Croats did not cease with the establishment of the HVO.”

Kordic and Cerkez, (Trial Chamber), February 26, 2001, para. 108-146: The Trial Chamber concluded that the relevant issues were (a) whether Croatia intervened in the armed conflict between the Bosnian Muslims and the Bosnian Croats in Bosnia and Herzegovina through its troops and, alternatively, (b) whether the HVO [Croatian Defence Council] acted on behalf of Croatia. “The Chamber concludes that the evidence in this case satisfies each of the alternative criteria set forth . . . for internationalising an internal conflict.
Nažalost dok se npr. Hrvatska lomila da ubaci prijatelje suda iz Hrvatske na suđenje Prliću, te da ospori ranije presude o karakteru rata, za to vrijeme naši mediji su mahali ušima i terorisali javnost nebulozama, prepirkama, svađama, vehabijama, Dodikom, izborima itd.

Ovih gore pet presuda su najvredniji dokument za historiju koja će se pisat o proteklom ratu, zato ako neće naši mediji da tome pridaju neki značaj, onda ćemo to uradit pojedinačno. Downloadujte ove presude, promovišite ih, čuvajte ih, da se ne zaboravi, i da se zlo ne ponovi.

Znaci rat u BiH je bio agresija! Potvrdjeno crno na bijelo u presudama: TADIC, MUCIC, BLASKIC, RAJIC,KORDIC-CERKEZ.

Zbog toga smatram da su komentari likova ala @gospodar kuglastih munja bezvrijedni, lupetanje bez ikakog smisla (za SANU imaju smisla, ali za historiografiju, faktografiju i istinu, ama bas nikakvog).
Air Ramiz

#237 Re: Ko je planirao podjelu BiH?

Post by Air Ramiz »

jeza u ledja wrote: Pa zar ne moze biti i agresija i gradjanski rat istovremeno?
Moze ali ne u ovom slucaju. Pogledaj presude iz ICTY koje sam citirao u prethodnom postu. Prema tim presudama Srbi i Hrvati u BiH se smatraju agentima Srbije i Hrvatske na teritoriji BiH.

Sto se tice gradjanskog rata, on bi bio gradjanski rat da su se sve zaracene strane borile za BiH, sa razlicitim pogledom na drustveno uredjenje, kao u Spaniji, da li da bude socijalisticka ili fasisticka. Ili da prenesemo to kod nas, da su se Srbi iz BiH borili za BiH ali sa drugim ustavnim uredjenjem, npr. za kraljevinu BiH, a Hrvati za ustavnu monarniju BiH, medjutim, Srbi i Hrvati u BiH su punomoc dali Franji Tudjmanu i Slobodanu Milosevicu, s jednim jedinim ciljem, a to je stvaranje Velike Srbije i Velike Hrvatske i zatiranje Bosne kao drzave, sto su opet definisala ova dva politicara u Karadjordjevu, marta 1991.
suncokret13

#238 Re: Ko je planirao podjelu BiH?

Post by suncokret13 »

Image
jeza u ledja

#239 Re: Ko je planirao podjelu BiH?

Post by jeza u ledja »

Air Ramize, u tome citiranom nigdje ne pise rijec 'agression' ili 'occupation' (koja bi bila ishod agresije). Pise da je bio medjunarodni sukob. Da li su te stvari iste u medjunarodnom pravu?
No svejedno, jasno je da je bio medjunarodni sukob, ali je isto tako jasno da je bio i unutarnji sukob.

Tri strane se jesu borile za drukciju BiH, kako nisu? Pa Republika Srpska se prvobitno zvala Republika Srpska Bosna i Hercegovina. Herceg-Bosna se u ztvari zvala Hrvatska Zajednica Herceg-Bosna, Bosna i Hercegovina (ovo pise na jednoj postanskoj markici iz tog doba koju posjedujem...khm, ne, ne skupljam markice :D ). RS je bila zaseban entitet u odnosu na SRJ (za to se Sloba fino pobrinuo), stoga oni su se formalno borili za RS, a ne za Srbiju.
Last edited by jeza u ledja on 01/04/2008 22:16, edited 2 times in total.
Air Ramiz

#240 Re: Ko je planirao podjelu BiH?

Post by Air Ramiz »

Ne znam sta je ovdje gorče, gorka ispovijest SRBIJANSKOG obavještajca, ili idiotluk Slobine Bosne :run: Do neki dan su promovisali knjige ratnog zločinca i uznika Dominika Ilijasevica Come, kojeg sud opet neki dan osudi za ratne zločine nad Bosnjacima u Kiseljaku, pa se i SB primiri (ipak nisu toliki idioti). Gorke li novine :-) Sta je sljedece ispovijest Ratka Mladica: "Alija mi je naredio osvetu nad Turicma u Srebrenici"?!
Last edited by Air Ramiz on 01/04/2008 22:33, edited 1 time in total.
palermo

#241 Re: Ko je planirao podjelu BiH?

Post by palermo »

jeza u ledja wrote:Air Ramize, u tome citiranom nigdje ne pise rijec 'agression' ili 'occupation' (koja bi bila ishod agresije). Pise da je bio medjunarodni sukob. Da li su te stvari iste u medjunarodnom pravu?
No svejedno, jasno je da je bio medjunarodni sukob, ali je isto tako jasno da je bio i unutarnji sukob.

Tri strane se jesu borile za drukciju BiH, kako nisu? Pa Republika Srpska se prvobitno zvala Republika Srpska Bosna i Hercegovina. Herceg-Bosna se u ztvari zvala Hrvatska Zajednica Herceg-Bosna, Bosna i Hercegovina (ovo pise na jednoj postanskoj markici iz tog doba koju posjedujem). RS je bila zaseban entitet u odnosu na SRJ (za to se Sloba fino pobrinuo), stoga oni su se formalno borili za RS, a ne za Srbiju.
A zašto su se suštinski borili ?
Air Ramiz

#242 Re: Ko je planirao podjelu BiH?

Post by Air Ramiz »

jeza u ledja wrote:Air Ramize, u tome citiranom nigdje ne pise rijec 'agression' ili 'occupation' (koja bi bila ishod agresije). Pise da je bio medjunarodni sukob. Da li su te stvari iste u medjunarodnom pravu?
Zato sto ti nemas pojma o pravnim terminima, a ovdje lozis raju na floskule koje piju vodu samo na RTRS-u. Vec sam rekao da agresija kao pravni pojam ne postoji. To je samo kolokvijalni naziv za medjunarodni rat, a rat u BiH je bio medjunarodni u kojem su Srbija i Hrvatska ratovale protiv BiH.

Tri strane se jesu borile za drukciju BiH, kako nisu? Pa Republika Srpska se prvobitno zvala Republika Srpska Bosna i Hercegovina. Herceg-Bosna se u ztvari zvala Hrvatska Zajednica Herceg-Bosna. RS je bila zaseban entitet u odnosu na SRJ (za to se Sloba fino pobrinuo), stoga oni su se formalno borili za RS, a ne za Srbiju.
Mislim da si se isprovaljivao i previse za danas. RS ili HB se mogla zvati kako god, ali to nema veze sa BiH medjunarodno priznatom drzavom cija se zastava vijori na East Riveru. Njihov cilj nije bio BiH niti ocuvanje te zastave tamo gdje se vijori, to je jasno valjda i sljepcu, pa cak tu cinjenicu ne kriju ni Srbi koji neki dan demonstriraju u Banjaluci sa parolama Dajem BiH za Srpsku... :run:
Air Ramiz

#243 Re: Ko je planirao podjelu BiH?

Post by Air Ramiz »

jeza u ledja wrote:
Herceg-Bosna se u ztvari zvala Hrvatska Zajednica Herceg-Bosna, Bosna i Hercegovina (ovo pise na jednoj postanskoj markici iz tog doba koju posjedujem...khm, ne, ne skupljam markice :D ).
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ma hajde, šta mi reče...a uvođenje hrvatskog dinara (a kasnije kune) i uvezivanje u platni promet i telekomunikacionu mrežu Hrvatske je bio modni detalj. :-) Naslov teme bi se trebao promijeniti u "Šta djeca znaju o zavičaju"... :x
jeza u ledja

#244 Re: Ko je planirao podjelu BiH?

Post by jeza u ledja »

Air Ramiz wrote: Zato sto ti nemas pojma o pravnim terminima,
A ti, pak, imas?

Citirano: Waging a war of aggression is a crime under customary international law.
Air Ramiz wrote: a ovdje lozis raju na floskule koje piju vodu samo na RTRS-u. Vec sam rekao da agresija kao pravni pojam ne postoji. To je samo kolokvijalni naziv za medjunarodni rat, a rat u BiH je bio medjunarodni u kojem su Srbija i Hrvatska ratovale protiv BiH.
Da da, kolokvijalni, jasta.

Air Ramiz wrote: Mislim da si se isprovaljivao i previse za danas. RS ili HB se mogla zvati kako god, ali to nema veze sa BiH medjunarodno priznatom drzavom cija se zastava vijori na East Riveru. Njihov cilj nije bio BiH niti ocuvanje te zastave tamo gdje se vijori, to je jasno valjda i sljepcu, pa cak tu cinjenicu ne kriju ni Srbi koji neki dan demonstriraju u Banjaluci sa parolama Dajem BiH za Srpsku... :run:
Tebi i palermu, VRS i HVO su se formalno borile za RS i za HB, a ne za Srbiju i Hrvatsku. Jasno je da bi se da su imali uspjeha te teritorije vjerovatno pripojile susjednim drzavama, ali i u jednom i drugom slucaju borile su se snage i vodje koje su htjele drukciju BiH od one kakva je postojala (to sto bi se ona zvala RS ili Guzica nije bitno). Poenta je u tome da su bili (makar na papiru) odvojeni entiteti od susjednih drzava. To ih cini ucesnicima u gradjanskom ratu, paramilitarcima, pobunjenicima, milicijom, kako god.
Hrvatska je fino njih nazvala pobunjenicima, a ne agresorima, time daje do znanja da je to njen unutarnji problem, a ne (samo) spoljni, kakvim bi ga samo termin 'agresija' okarakterisao.

PS: Air Ramiz, ako zelis raspravljati s nekim probaj izbaciti iz upotrebe izraze poput 'ne provaljuj se'. Time samo pokazujes svoju nedoraslost ozbiljnoj raspravi.
1gorstak

#245 Re: Ko je planirao podjelu BiH?

Post by 1gorstak »

Air Ramiz wrote:Sta je sljedece ispovijest Ratka Mladica: "Alija mi je naredio osvetu nad Turicma u Srebrenici"?!
To je ta subjektivnost o kojoj govorim, a kojom se pristupa Izetbegovicevim potezima. Samo je tako moguce da rijec srbijanskog obavjestajca bude dovoljna za ovakvu naslovnicu SB-e. Sreca pa je tadasnji izbor bosnjackog naroda za predsjednika drzave ignorisan, jer da nije, ovakvih naslovnica Slobodne Bosne uopste ne bi bilo, jer Slobodne Bosne ne bi bilo, sve bi to Abdic "pozlatio".
MuaDib

#246 Re: Ko je planirao podjelu BiH?

Post by MuaDib »

Air Ramiz wrote:
MuaDib wrote: Ovdje se nema šta da kaže, već ispran mozak! Prvo Hamdija je pozatvarao muslimanske klorenacionaliste zbog BiH, a ne zbog srpskih komunista. Uklonjen je jer je bio na čelu Ustavne komisije Savezne Skupštine SFRJ, pošto je zahtjevao priznanje bosanske ili bošnjačke, a ne izmišljene muslimanske narodnosti. Međutim kako bi dokazali svoju tezu o fundamentalističkoj opsanosti po Srbe u BiH, SANU je uspjela nametnuti Aliju Bošnjacima-muslimanima, koji je radio za njihovu stvar, jer njegova naivnost nije samo slučajna. Svi njegovi potezi su usaglašeni sa Čosićem i Karadžićem, a rat je nastavljen kako bi se stvorila trajna mržnja dva naroda, kojima će vladati upravo oni "SDA u bošnjakistanu" i srpski nacionalisti pod kontrlom Beograda (nekad SDS, a sad SNSD). U takvim uslovima može se stvoriti bosanska islamska paradržavica, po zamislima islamske deklaracije u izvedbi reisa Cerića. U RS vidimo paradržavu i lažni identitet i konstantnu vladavinu onih koji za sve krive FBiH i navodnu torturu OHR-a. Pa i ti nesvjesno učestvuješ u završetku tog projekta![/b] :x :-) 8)
Odavno ogavniji komentar i vecu budalastinu nisam procitao od ove. Ovo ni Smiljko Sagolj ne bi smislio. Zanemaricemo scenografiju tipa :x :x :x i boldirana slova. Mozes ih boldirat koliko hoces, ali pises obicne budalastine, jer ocigledno nemas apsolutno nikakvog pojma o ovoj temi, mozda da se vratis crtanju grbova i trobojnica. Krenimo od kraja tvog komentara: U takvim uslovima može se stvoriti bosanska islamska paradržavica, po zamislima islamske deklaracije, ova ovdje teza je upravo Karadziceva teza, to je isto ono kao kada roditelji plase djecu babarogom, a babaroga ne postoji. S obzirom da sam procitao Islamsku deklaraciju, to je vjersko-filozofsko stivo koje nema nikakve veze sa stvaranjem "islamske paradrzavise prema zamislima deklaracije u izvedbi reisa cerica" :-) Mislio sam ipak da su velikosrbi napredovali u tezama, ali vidim da je sve po starom. Sto se tice teze o nametanju SDA od strane SANU, opet jedan idiotluk par ekselans razmjera. SDA je osnovana godinu dana prije izbora, a Alija je bio totalni anonimac prije Sarajevskog procesa koji se desio 1983, mnogo godina radnije. Za takvog "kleronacionalistu" sigurno se ne bi zalagao Helsinki Watch niti Amnesty International. A upravo komunisti potvrdjuju tezu zbog cega je Hamdija montirao Sarajevski proces, a ne ja. Evo pogledaj emisiju na tu temu: rtsp://195.222.58.181:7070/ftv/posteno0320.rm
Pogledaj Sarajevo ( da ne analiziramo manje sredine) i vidi se da se pokušava uporno dokazati dominantnost islamske kulture od čudnovatih džamija i vehabija do zelenih adresa i bandera, od pozdrava na ulici, protesta fanatika i paljenja zastava nekih zemalja, do čak pojedinih komentara i na ovom forumu. A to prolazi zbog SDA-SBiH koalicije blagoslovljene od Cerića i njegove agitacije, koji vjernicima govori za koga glasati. A to nije BiH za koju se ARBiH borila. I ovakva slika u BiH je upravo ono šta je želio Karadžić da vidi!

A taj isti Helsinki Watch niti Amnesty International je branio i Šešelja i Karadžića, pa i Janeza Janšu koji je izbrisao 16 000 ljudi, a mi znamo kako su oni štitili prava.

I da ne zaboravim :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :P
Last edited by MuaDib on 01/04/2008 23:06, edited 3 times in total.
Air Ramiz

#247 Re: Ko je planirao podjelu BiH?

Post by Air Ramiz »

jeza u ledja wrote:
Air Ramiz wrote: Zato sto ti nemas pojma o pravnim terminima,
A ti, pak, imas?

Citirano: Waging a war of aggression is a crime under customary international law.
Prvo izvor ti je Wikipedija, naglašavam prvu riječ te Wiki kovanice. Sutra na toj stranici može osvanuti totalno druga definicija. Drugo, ako želiš nešto više saznati o presudama i pravnim terminima, trebaš završit malo više škole, nego što si pokazao guglanjem. Jurisdikcija Suda pravde je jasno definisana, naravno ni ne očekujem od lajika da to razumije.
Air Ramiz wrote: a ovdje lozis raju na floskule koje piju vodu samo na RTRS-u. Vec sam rekao da agresija kao pravni pojam ne postoji. To je samo kolokvijalni naziv za medjunarodni rat, a rat u BiH je bio medjunarodni u kojem su Srbija i Hrvatska ratovale protiv BiH.
Da da, kolokvijalni, jasta.
Kad porastes shvatices, dzaba mi je ponavljat. Zivi u iluziji i sretno.
Air Ramiz wrote: Mislim da si se isprovaljivao i previse za danas. RS ili HB se mogla zvati kako god, ali to nema veze sa BiH medjunarodno priznatom drzavom cija se zastava vijori na East Riveru. Njihov cilj nije bio BiH niti ocuvanje te zastave tamo gdje se vijori, to je jasno valjda i sljepcu, pa cak tu cinjenicu ne kriju ni Srbi koji neki dan demonstriraju u Banjaluci sa parolama Dajem BiH za Srpsku... :run:
Tebi i palermu, VRS i HVO su se formalno borile za RS i za HB, a ne za Srbiju i Hrvatsku. Jasno je da bi se da su imali uspjeha te teritorije vjerovatno pripojile susjednim drzavama, ali i u jednom i drugom slucaju borile su se snage i vodje koje su htjele drukciju BiH od one kakva je postojala (to sto bi se ona zvala RS ili Guzica nije bitno). Poenta je u tome da su bili (makar na papiru) odvojeni entiteti od susjednih drzava. To ih cini ucesnicima u gradjanskom ratu, paramilitarcima, pobunjenicima, milicijom, kako god.
Hrvatska je fino njih nazvala pobunjenicima, a ne agresorima, time daje do znanja da je to njen unutarnji problem, a ne (samo) spoljni, kakvim bi ga samo termin 'agresija' okarakterisao.

PS: Air Ramiz, ako zelis raspravljati s nekim probaj izbaciti iz upotrebe izraze poput 'ne provaljuj se'. Time samo pokazujes svoju nedoraslost ozbiljnoj raspravi.
Pa moram priznat da su tvoji postovi po nekom intelektualnom rezonskom nivou, od kako pratim forum, zaista (ovo nije nista licno, govorim najiskrenije) medju najlosijim. Ne govorim o tvojim subjektivnim stavovima, koje postujem. Svako ima pravo na svoj stav, ali ta iskljucivost i bahatost koju ispoljavas, a nemas nikakve podloge kad je znanje u pitanju, jednostavno upadaju u oci. Evo sad ces ti mene ubjedjivat da se HRHB borila za BiH jer je na markici pisalo BiH, a ja sam procitao pet razlicitih medjunarodnih presuda, u kojima se kaze da je cilj hrvatskih nacionalista u Hrvatskoj i BiH bio isti, i da su ti ciljevi dogovoreni na zajednickom sastanku, a to je stavarnje jedinstvene Hrvatske drzave.

Iz presude Blaškiću:

http://www.un.org/icty/blaskic/trialc1/ ... 3.htm#IIIA:

The example given by the Trial Chamber is from the minutes of a meeting held on 12 November 1991, signed by Mate Boban and Dario Kordic: "the Croatian people in Bosnia and Herzegovina must finally embrace a determined and active policy which will realise our eternal dream – a common Croatian state"

Radi se o 12. novembru 1991. godine.
Šapat

#248 Re: Ko je planirao podjelu BiH?

Post by Šapat »

Eto...neka sam ja prepotentan, kako mi neko rece, ali vi koji ste onako baljezgali ili niste bili u tom ratu ili niste ni u BiH. Na moju zalost, ja taj cijeli nesretni rat provedoh po rovovima i vukojebinama, braneci BiH. Naravno - ne ovakvu kakva je. Ali, mlad, lud, bio naivan, a onda skontao.

A ko nece da vidi zid ispred sebe, on ce se u njega i zabiti glavom. Pa tako i vecina ovdje. Najdrazi su mi oni koji znaju naci manu svemu, ali ne znaju obrazloziti nista...tugo moja...
Air Ramiz

#249 Re: Ko je planirao podjelu BiH?

Post by Air Ramiz »

MuaDib wrote:
Pogledaj Sarajevo i vidi se da se pokušava uporno dokazati dominantnost islamske kulture od čudnovatih džamija i vehabija do zelenih adresa i bandera, od pozdrava na ulici do pojedinih komentara i na ovom forumu.
Mislim, halo ba?! Dečko, nismo u Nadrealistima, nit igramo bilijara zelenim kuglama...a da se malo uozbiljimo.
Evo ti jedan zelembać za laku noć :mrgreen:
A to prolazi zbog SDA-SBiH koalicije blagoslovljene od Cerića i njegove agitacije.
Ovo je ipak terminologija iz nekog drugog vremena. I ja sam volio Titove staze revolucije, ali ipak danas je 2008.
A taj isti Helsinki Watch niti Amnesty International je branio i Šešelja i Karadžića, pa i Janeza Janšu koji je izbrisao 16 000 ljudi, a mi znamo kako su oni štitili prava.
Helsinki Watch brani ljudska prava. Ljudsko pravo je da ne budeš nevin osuđen. Ljudsko pravo je i da imas slobodu govora, i slobodu razmisljanja. Pa majka mu stara, nismo u Kini. Ako su to vrijednosti za koje se zalazes, onda bi nas 99% na forumu trenutno bilo na robiji.
MuaDib

#250 Re: Ko je planirao podjelu BiH?

Post by MuaDib »

Air Ramiz wrote:
MuaDib wrote:
Pogledaj Sarajevo i vidi se da se pokušava uporno dokazati dominantnost islamske kulture od čudnovatih džamija i vehabija do zelenih adresa i bandera, od pozdrava na ulici do pojedinih komentara i na ovom forumu.
Mislim, halo ba?! Dečko, nismo u Nadrealistima, nit igramo bilijara zelenim kuglama...a da se malo uozbiljimo.
Evo ti jedan zelembać za laku noć :mrgreen:
A to prolazi zbog SDA-SBiH koalicije blagoslovljene od Cerića i njegove agitacije.
Ovo je ipak terminologija iz nekog drugog vremena. I ja sam volio Titove staze revolucije, ali ipak danas je 2008.
Helsinki Watch brani ljudska prava. Ljudsko pravo je da ne budeš nevin osuđen. Ljudsko pravo je i da imas slobodu govora, i slobodu razmisljanja. Pa majka mu stara, nismo u Kini. Ako su to vrijednosti za koje se zalazes, onda bi nas 99% na forumu trenutno bilo na robiji.
Ja ti argumentacije!
Post Reply