Ja sam ŠUŠA... do kad više...????

Post Reply
uvjek dobar gost

#226 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by uvjek dobar gost »

U nekoliko pređašnjih postova vidim popsljedice dogogodišnjeg dezavuisanja i zamlaćivanja javnosti...
Ja sam Bosanac, kao što negdje rekoh već, nisam Hercegovac jer sva je moja familija iz Bosne... moje vjersko opredjeljenje nije bitno jer je to moja privatna stvar.. moje pravo... moja unutarnja potreba... nije to moja profesija.. il nešto što bih ja trebao da namećem okolini svojoj..
Ja sam Bosanac jer sam tako odgojen, jer sam ponosan na svoju istoriju... ja sam Bosanac voljeli neki to il ne... znači prvo sam Bosanac ,a onda tvrdoglav, poslije toga dolazi moje vjersko opredjeljene... jasno mi je što ljudi neki imaju toliko predrasuda prema tome... predugo traje sve ovo i previše je novca uloženo u suzbijanje pojma Bosanac il Hercegovac... puno su neki upirali da bi mi ostali na vjetrometini onako zbunjeni...

Ja sam za sebe predstavnik Bosanske nacije...
Svi moraju shvatiti da niko nikom ništa ne brani, ali ljudski mentalni sklopovi moraju shvatiti da smo mi trenutno na plemenskom nivou razvoja... da smo zakasnili barem 100. godina sa ovim nebulozama, podjelama torovskim... i svim ostalim..
Hvala svima za učešće na temi i ja još uvijek ganjam ljude za naljepnice, mislim da ću uspjeti nešto srediti...

Trebamo diskutovati na ovu i slične teme... jer imali smo prvi Muzej na ovim prostorima, biblioteku. kafu.. tramvaj... , a vidi nas sada....

Cijena naljepnica je B3 format 0.80KM... živili
xyz2007

#227 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by xyz2007 »

uvjek dobar gost wrote: Hvala svima za učešće na temi i ja još uvijek ganjam ljude za naljepnice, mislim da ću uspjeti nešto srediti...

Trebamo diskutovati na ovu i slične teme... jer imali smo prvi Muzej na ovim prostorima, biblioteku. kafu.. tramvaj... , a vidi nas sada....

Cijena naljepnica je B3 format 0.80KM... živili
Koliko treba naljepnica? I sta jos treba osim naljepnica? Dajte detalje... :thumbup:
Last edited by xyz2007 on 27/03/2008 10:07, edited 1 time in total.
uvjek dobar gost

#228 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

... Ja sam kontao donirati neka sredstva za te naljepnice.. na sljedećim da jednostavno piše

Ja sam Bosanka

Ja sam Bosanac

Ja sam Hercegovac

Ja sam Hercegovka

Pored ovoga mislim napraviti neke trake za oko ruke.. sa istim natpisima...

Ko ima neke konekcije za bedževe... ili šta već neka se potrudi...
xyz2007

#229 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by xyz2007 »

feral.tribune wrote:
A-ZO wrote:Vec sam negdje vidjeo slicne naljepnice, nesto u ovom fazonu:

Image

Postoje i varijacije: JEDNOSTAVNO BOSANKA; SIMPLY BOSNIAN, i sl.

Jel ovako nesto? :thumbup:
mamatajo1965

#230 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by mamatajo1965 »

Hocemo li zute trake ko jevreji,i dodjemo ga ovdje ko jevreji, nalijepise nas eto mnogi kako bosanaca nema,ne postoje.....
uvjek dobar gost

#231 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

... Samo da se zna.. ukoliko na naljepnicama ima više boja... skuplje su...
mamatajo1965

#232 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by mamatajo1965 »

A gde smo mi naivni,sto smo se dizali na Hej Sloveni,kao da smo uz tu pesmu izmisljeni......i....prevareni.....
xyz2007

#233 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by xyz2007 »

uvjek dobar gost wrote:... Samo da se zna.. ukoliko na naljepnicama ima više boja... skuplje su...
Ova naljepnica gore, "plavo - zuto - bijelo" i sve moguce varijante dizajna "plavo - zuto - bijelo" nije losa.

Ipak je vazno da je naljepnica privlacnog izgleda. Zute trake su odlicna ideja. Ove 2 ideje su mozda i dosta za pocetak? :thumbup:

Hocete plakate ? Postere?

Sve sto ce Bosance pokazati vidljivim.... znaci daje se drustvu do znanja da smo tu, i da nismo nestali.... Da vidimo kako ce se primiti.

Svaka poruka je jaka. Ovo su prelijepe ideje. Ima li sta jos da treba, mislim kako dovesti ovo do realizacije!?
Last edited by xyz2007 on 27/03/2008 10:27, edited 1 time in total.
mamatajo1965

#234 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by mamatajo1965 »

Bilo bi odlicno da se 6.aprila pojavimo bas sa zutim trakama i naljepnicama.
gospodar kuglastih munja

#235 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by gospodar kuglastih munja »

I sta cete reci kad vas novinari upitaju za te trake ? Za sta se borite? Protiv koga je uperena ta akcija?
uvjek dobar gost

#236 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

xyz2007 wrote:
uvjek dobar gost wrote:... Samo da se zna.. ukoliko na naljepnicama ima više boja... skuplje su...
Ova naljepnica gore, "plavo - zuto - bijelo" i sve moguce varijante dizajna "plavo - zuto - bijelo" nije losa.

Ipak je vazno da je naljepnica privlacnog izgleda. Zute trake su odlicna ideja. Ove 2 ideje su mozda i dosta za pocetak. :thumbup:

Sve sto ce Bosance pokazati vidljivim.... znaci daje se drustvu do znanja da smo tu, i da nismo nestali.... Da vidimo kako ce se primiti.

Svaka poruka je jaka. Ovo je prelijepa ideja. Ima li sta jos da treba, mislim kako dovesti ovo do realizacije!?
ja ću koliko je danas napraviti il zamoliti nekog da mi pomogne napraviti pripremu za štampu... postaviti to na ovu temu.. i poslije toga napraviti naljepnice... trake ne moraju biti žute boje mogu biti i bijele il bilo koje druge boje... ovo govorim samo zbog opterećenosti ljudi bojama, tako banalna stvar postala je determinirajuća... samo zato... trake mogu biti u duginim bojama... ako treba
mamatajo1965

#237 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by mamatajo1965 »

gospodar kuglastih munja wrote:I sta cete reci kad vas novinari upitaju za te trake ? Za sta se borite? Protiv koga je uperena ta akcija?
U svakom slucaju,ne borimo se protiv Bosne,vec za nju.
xyz2007

#238 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by xyz2007 »

mamatajo1965 wrote:Bilo bi odlicno da se 6.aprila pojavimo bas sa zutim trakama i naljepnicama.
Jako simbolicno. :thumbup:

a sta mislite mozda svakog sestog u mjesecu? :wink: Za one koji ne mogu biti u Aprilu. A da 6.Aprila 2008 bude 1 put.
uvjek dobar gost

#239 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

gospodar kuglastih munja wrote:I sta cete reci kad vas novinari upitaju za te trake ? Za sta se borite? Protiv koga je uperena ta akcija?
Novinari.... kad... me pitaju... ja ću im reći da se borim za djete koje još nemam, da se borim za to djete, za svu ostalu djecu.. da se borim protiv segregacije u školstvu, da se borim protiv svih vrsta podjela... a za Bosnu i Hercegovinu, akcija je uperena protiv praznih glava koje se toliko upiru da ovu zemlju konačno podjele... po nacionalnom osnovu i nacionalnom ključu... pitaću ih ako budem i dalje šutio.. koji će biti moj entitet...... jednostavno. zar ne...
Dosta je bilo šutnje...
SL67

#240 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by SL67 »

feral.tribune wrote:
SL67 wrote:ZABORAVIH NAPOMENUTI, MJESTO STANOVANJA OD ROĐENJA SARAJEVO, NAVIJALA SAM KADA SE IGRAO PRAVI FUDBAL I KADA SE POLITIKA NIJE MJEŠALA U ISTI ZA SARAJEVO, SADA NAVIJAM ZA NAS- FORUMAŠE JER OVO ĆE BITI UTAKMICA OVOG STOLJEĆA, PRIVLAČI ME SUPROTNI SPOL- MOJ MUŽ, ODBIJA ME AROGANCIJA, MALOGRAĐANŠTINA, POLTRONSTVO, POHLEPNOST, LICEMJERSTVO, RAVNODUŠNOST, NEPOTIZAM, I TZV. POLITIČKA "TRANSPARENTNOST" I PODOBNOST A NAJVIŠE NACIONALIZAM. DOSTA OD MENE NADAM SE :thumbup: :bih:
steta sto si udata . :D Tvoj hajirlija je dobio loto .
Što se tiče tog udata, za sada sretno a ako krene šta po zlu, ću da se javim tebi sa pp.
A što se tiče lota, i tu si u pravu , moj hajirlija prije 5-6 godina dobio utješni joker i to 40.000 KM, vrtio na tv-u , možeš misliti naše sreće, jest da nam je država uzela 8.000KM ali i nama je nešto ostalo. :thumbup:
mamatajo1965

#241 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by mamatajo1965 »

xyz2007 wrote:
mamatajo1965 wrote:Bilo bi odlicno da se 6.aprila pojavimo bas sa zutim trakama i naljepnicama.

a sta mislite mozda svakog sestog u mjesecu? :wink: Za one koji ne mogu biti u Aprilu. A da 6.Aprila 2008 bude 1 put.
Da ne bude samo ko sa zenama Srebrenice....
SL67

#242 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by SL67 »

uvjek dobar gost wrote:
Novinari.... kad... me pitaju... ja ću im reći da se borim za djete koje još nemam, da se borim za to djete, za svu ostalu djecu.. da se borim protiv segregacije u školstvu, da se borim protiv svih vrsta podjela... a za Bosnu i Hercegovinu, akcija je uperena protiv praznih glava koje se toliko upiru da ovu zemlju konačno podjele... po nacionalnom osnovu i nacionalnom ključu... pitaću ih ako budem i dalje šutio.. koji će biti moj entitet...... jednostavno. zar ne...
Dosta je bilo šutnje...
Svaka čast, čitajući ovo kao da slušam sebe, borit ću se svim silama jer sam dosta dugo trpila i samo kritikovala, a ništa se bolje nije dešavalo samo još gore. Što se tiče segregacije i tu sam aktivno uključena pa ko želi i na tom planu da doprinese svojim angažovanjem neka mi se javi na pp , kako bih vam mogla dati informacije o aktivnostima i planovima po tom pitanju. Jer mnoge su stvari goruće i trebamo ih na vrijeme ugasiti inači svi će mo izgoriti do temelja a meni se da prostite još živi, i želim da stvorim bolju budućnost mom djetetu i svoj djeci i svim normalnim ljudima i građanima. :bih:
xyz2007

#243 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by xyz2007 »

mamatajo1965 wrote:
U svakom slucaju,ne borimo se protiv Bosne,vec za nju.
Sta reci? Pa istinu. Mi smo pripadnici bosanskohercegovacke Nacije tj Bosanci, mi postojimo.

Zelimo da BH gradjani znaju kao i cijeli svijet da mi postojimo i da je Bosna I Herecgovina nasa DOMOVINA.

A mozemo isto reci - mi priznajemo nasu drzavu Bosnu i Hercegovinu, mi smo ovdje rodjeni, ovo je nasa zemlja, a Bosna i Hercegovina u trenutnom stanju ne priznaje nas. Zasto?

Svako nek kaze ono sto osjeca!
Last edited by xyz2007 on 27/03/2008 10:58, edited 1 time in total.
gospodar kuglastih munja

#244 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Sve ce vas pohapsiti policija jer ce misliti da je dosao Bosanski Kongres da pravi demonstracije . :lol:
xyz2007

#245 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by xyz2007 »

mamatajo1965 wrote:
xyz2007 wrote:

Da ne bude samo ko sa zenama Srebrenice....
Znaci predlazete da 6 Aprila svi koji se osjecaju kao Bosanci da nose taj dan trake i podijele naljepnice? Znaci samo jednom ? Ili kako... ?
saban murat

#246 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by saban murat »

ja se ne bih razbacivao naucnim terminima. takodjer se ne bih razbacivao ustavnim pravom. isto tako ne zelim ulaziti u polemike sa "nacionalno" i religijsko" osvjestenim...
ova tema je svakako zanimljiva i pozeljna da se razvija u svim krugovima, jer su nas zatukli lazima i izvrtanjem teza. isprali su mozgove vecini jednostavnom igrom rijecima.
tranutno je u BiH na snazi aneks 4 dejtonskog sporazuma o nepucanju koji ujedno predstavlja i ustav BiH. entiteti imaju svoje ustave ali to nisu drzavotvorni ustavi nego si samo dokumenti koji regulisu prilagodbu aneksa 4 na entiteskom nivou.
prema tom famoznom aneksu 4, ako dobro procitate, "Srbi, "Bosnjaci" i "Hrvati" nisu nacije nego narodi i to je jasno!!! NACIJA JE SASVIM DRUGI POJAM KOJI NEMA VEZE SA NARODNIMA NITI SA ETNICKOM PRIPADNOSCU!!!
zbog vec poznate retorike i igre rijecima, nazivanja pojedinih politickih stranaka nacionalnim, proglasavanjem nacionalnih interesa pojedinih naroda i postojanje istih (nacionalnih interesa) u aneksu 4 jednostavno su stvorili situcaiju u kojoj su pripadnici pojednih naroda ili etnickih skupina jednostavno svoj prefiks "narod" pretocili u "nacija" bez ikakvog pravnog, ustavnog ili bilo kojeg drugog uporista.
sjetite se samo hajke na schmunka (njemacki ambasador) kada je izjavio da u bih treba graditi naciju. politicari su ga napali jer im takav stav, ukoliko bi ga ljudi razumjeli u potpunosti i eventualno prihvatili, srusio citavu koncepciju zamazivanja ociju i ispitranja mozga narodu, koja se, ponavljam, bazira na lazima, izvrtanjem teza i igri rijecima i osjecajima. ljudi su odmah podrzali politicare jer im slijepo vjeruju pa je i ta inicijativa tj ideja zavrsila kako je zavrsila, prije nego sto je i pocela.
s druge strane termin "u zajednici sa ostalima" diskreditira i omalovazava sve one koji se ne osjecaju kao pripradnici jednog od naroda i direktno krsi osnovno ljudsko pravo (da bira i bude biran npr, jer da bi se kandidirao za clana predsjednistva moras biti pripradnik jednog od ovih naroda).
opet, jedna od rijetkih pozitivnih stvari, isti taj termin omogucava svim drzavljanima BiH da sami izaberu sta su donosno kojem dijelu "zajednice ostalih" pripadaju. tako npr svako moze biti Eskim, Sioux i sl ali moze biti i Frizider, Cigla ili Proljece...Ja licno se deklarisem kao Proljece sa velikim "P" i tako stoji u svim zvanicinim aktima gdje sam se do sada deklarisao (pa i u policijskom zapisniku)
Jos jedna opaska, a to je da u aneksu 4 ne postoje građani i građanke, tako da BiH nema građana i građanki nego samo narode i ostale. građani se spominju u samo jednom zvanicnom aktu i to u zakonu o javnim servisima gdje se govori da su svi građani koji posjeduju prijemnik obavezni placati taksu.
e sad da se vratim na famoznu "naciju". pojam nacije nema veze sa narodima nego sa drzavom cije drzavljanstvo imate. npr Srbi su narod u Srbiji, ali su Srbijanci nacija (to sto je lakse izgovarati i koristiti samo termin srbin za oboje to je druga stvar) isto tako, Srbi su narod u hvatskoj ali su po nacionalnosti Hrvati (jer svi imaju hrvatska drzavljanstva i drzavlajni su RH), dalje Srbi su u Crnog Gori narod ali su Crnogorska nacija itd...uzeo sam primjer Srba paosalno, ako nekom smeta evo i drugi primjer, Albanci na Kosovu su narod a po naciji su Kosovari dok su u Albaniji Albanci nacija (mada postoji i podkategorija albanskog naroda), albanci su u Makedoniji narod ali su po nacionalnosti Makedonci (isto vazi za Makedonce, oni su narod u Makedoiniji ali su isto tako i po nacionalnosti Makedonci, sto je slican primjer sa Akbanijom)itd...i tako u nedogled
Da se vrati na BiH, Srbi, Hrvati i Bosnjaci sa prebivalistem u BiH i drzavljanstvom BiH su narodi ali su po po nacionalnosti Bosanci i Hercegovci (ili samo bosanci, kako kome odgovara). Hipoteticki, ako se npr entitet "Republika Srpska" otcjepi i postane samostalna drzava (a ne pripoji se srbiji) onda bi stanovnici te drzave biti po nacionalnosti svi Srbi (jer naziv republika ne bi vise bio dio imena nego prefiks koji oznacava nacin drustvenog uredjenja te drzave), mada bi Srbi postojali i kao narod isto kao sto bi u toj drzavi postojali i ostali narodi (Bosnjaci, Bosanci, Hrvati, Česi, Italijani)
To je tako i to je cinjenicno stanje. Svako ima pravo da se ne slaze sa ovim i da se ne osjeca tako ali to nece promjeniti cinjenicno stanje. Na nama je samima koliko ce vremena proci da to shvatimo. Nije ovo nikakvo nametanje niti skrivena zelja a pogotov nije nikakav napad na bilo koga.
Ja licno, sta vise, ne vjerujem u drzavu niti u sistem i vjerujem u postojanje drustva bez drzave, ali kako stvari sada stoje, moramo se pomiriti sa cinjenicnim stanjem.
gospodar kuglastih munja

#247 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Hvala ti Murate, Najzad nesto pametno i sazeto.
klif

#248 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by klif »

Dobar dan Evropo!

Sarajevo, 26. oktobar

Nakon istorijske pobjede na posljednjim izborima za kantonalna, entitetska i drzavna predstavnicka tijela, na kojima je nedavno osnovana Stranka Bosanaca i Hercegovaca na svim pobrojanim nivoima vlasti osvojila dvotrecinsku vecinu, je na sinocnjoj sjednici drzavnog parlamenta usvojen novi Ustav Republike Bosne i Hercegovine.

U toku noci su, po hitnom postupku, doneseni Zakon o unutrasnjim poslovima, Zakon o srednjem i visokom obrazovanju, Zakon o jedinstvenom medijskom sistemu, te usaglaseno donosenje niza sistemskih zakona koji ce Bosnu i Hercegovinu urediti na sasvim novim temeljima, te joj, kako je izjavio predstavnik zakonodavnog odbora drzavnog parlamenta, u roku od maksimalno tri mjeseca obezbijediti punopravno clanstvo u EU. On je naglasio da su svi zakoni neophodni za taj korak vec uskladjeni sa zakonodavstvom EU i da je samo neophodno sprovesti postupak njihovog usvajanja u parlamentu.

Ustav RBiH

Kako se saznaje, novi Ustav RBiH vraca drzavi obiljezje republike, te ukida dosadasnju entitetsku strukturu vlasti zasnovanu na dejtonskom mirovnom sporazumu. Redefiniran je pravni termin konstitutivnosti naroda, tako da se Republika Bosna i Hercegovina od sada definira kao drzava "svih gradjana Republike Bosne i Hercegovine" koji se od sada pojavljuju kao iskljucivi nosioci drzavnog suvereniteta. Drzavu ce predstavljeti jedan predsjednik koji ce imenovati mandatara vlade i biti vrhovni komandant vojske Republike Bosne i Hercegovine.

Prethodno je na paralelno odrzanim sjednicama kantonalnih, te skupstina FBiH i RS doslo do raspustanja istih, te su na ovim izborima izabrani predstavnici sa entitetskog nivoa privremeno usli u drzavni parlament, a do donosenja novog Zakona o lokalnoj samoupravi. Pitanje statusa izabranih zastupnika na dosadasnjem kantonalnom nivou FBiH ce biti rjeseno posebnim zakonom, cemu su se zestoko usprotivili zastupnici tri stranke Nacionalnog bloka (SNSD, SDA i HDZ 1990, koje su zajedno osvojile oko 19% glasova), uspostavljenog neposredno nakon objavljivanja za njih porazavajucih izbornih rezultata, predvodjene bivsim premijerom RS, Miloradom Dodikom.

Podsjecamo da izborni prag nisu presle SBiH, SDS, PDP, HDZ, cime je, kako se cini, Republika Bosna i Hercegovina okoncala jedno od najmracnijih poglavlja svoje hiljadugodisnje istorije.

Dodikov iznenedjujuci i za mnoge posmatrace neocekivani poraz u RS otvorio je put za konacno objektivno sagledavanje njegove i uloge njegovih prethodnika u politickom zivotu BiH, a prije svega u procesu pridruzivanja BiH Evropskoj uniji, neizrucivanju optuzenika za ratne zlocine, te privatizacije velikih preduzeca. Privremeno imenovani ministar pravosudja nije zelio iskljuciti mogucnost sprovodjenja istrage protiv njega i odredjenog dijela rukovodeceg kadra drugih, tzv. "nacionalnih stranaka", koje su 90-tih godina proslog vijeka zemlju odvele u rat, ciji konacan bilans zrtava ni do danasnjeg dana nije nedvojbeno utvrdjen, unistile njenu privredu i prouzrokovale egzodus vise od milion gradjana Bosne i Hercegovine.

Izbori za predsjednika

Ocekuje se da ce na predstojecim predsjednickim izborima ubjedljivu pobjedu odnijeti Zeljko Komsic, posto su jedina dva ozbiljna kandidata za dosadasnja dva mjesta u predsjednistvu iznenadno prekinula izbornu kampanju i, kako se nezvanicno saznaje, napustili zemlju.

BiHNA
Bosanac_21

#249 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by Bosanac_21 »

Vala sam i ja Bosanac i Bosanac_21 :D :bih: Za ovo smo sami krivi sto dopustamo da ne mozes imati ime gradjanina ove napacene ali prkosne i ponosne seher Bosne i Hercegovine!
uvjek dobar gost

#250 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

klif wrote:Dobar dan Evropo!

Sarajevo, 26. oktobar

Nakon istorijske pobjede na posljednjim izborima za kantonalna, entitetska i drzavna predstavnicka tijela, na kojima je nedavno osnovana Stranka Bosanaca i Hercegovaca na svim pobrojanim nivoima vlasti osvojila dvotrecinsku vecinu, je na sinocnjoj sjednici drzavnog parlamenta usvojen novi Ustav Republike Bosne i Hercegovine.

U toku noci su, po hitnom postupku, doneseni Zakon o unutrasnjim poslovima, Zakon o srednjem i visokom obrazovanju, Zakon o jedinstvenom medijskom sistemu, te usaglaseno donosenje niza sistemskih zakona koji ce Bosnu i Hercegovinu urediti na sasvim novim temeljima, te joj, kako je izjavio predstavnik zakonodavnog odbora drzavnog parlamenta, u roku od maksimalno tri mjeseca obezbijediti punopravno clanstvo u EU. On je naglasio da su svi zakoni neophodni za taj korak vec uskladjeni sa zakonodavstvom EU i da je samo neophodno sprovesti postupak njihovog usvajanja u parlamentu.

Ustav RBiH

Kako se saznaje, novi Ustav RBiH vraca drzavi obiljezje republike, te ukida dosadasnju entitetsku strukturu vlasti zasnovanu na dejtonskom mirovnom sporazumu. Redefiniran je pravni termin konstitutivnosti naroda, tako da se Republika Bosna i Hercegovina od sada definira kao drzava "svih gradjana Republike Bosne i Hercegovine" koji se od sada pojavljuju kao iskljucivi nosioci drzavnog suvereniteta. Drzavu ce predstavljeti jedan predsjednik koji ce imenovati mandatara vlade i biti vrhovni komandant vojske Republike Bosne i Hercegovine.

Prethodno je na paralelno odrzanim sjednicama kantonalnih, te skupstina FBiH i RS doslo do raspustanja istih, te su na ovim izborima izabrani predstavnici sa entitetskog nivoa privremeno usli u drzavni parlament, a do donosenja novog Zakona o lokalnoj samoupravi. Pitanje statusa izabranih zastupnika na dosadasnjem kantonalnom nivou FBiH ce biti rjeseno posebnim zakonom, cemu su se zestoko usprotivili zastupnici tri stranke Nacionalnog bloka (SNSD, SDA i HDZ 1990, koje su zajedno osvojile oko 19% glasova), uspostavljenog neposredno nakon objavljivanja za njih porazavajucih izbornih rezultata, predvodjene bivsim premijerom RS, Miloradom Dodikom.

Podsjecamo da izborni prag nisu presle SBiH, SDS, PDP, HDZ, cime je, kako se cini, Republika Bosna i Hercegovina okoncala jedno od najmracnijih poglavlja svoje hiljadugodisnje istorije.

Dodikov iznenedjujuci i za mnoge posmatrace neocekivani poraz u RS otvorio je put za konacno objektivno sagledavanje njegove i uloge njegovih prethodnika u politickom zivotu BiH, a prije svega u procesu pridruzivanja BiH Evropskoj uniji, neizrucivanju optuzenika za ratne zlocine, te privatizacije velikih preduzeca. Privremeno imenovani ministar pravosudja nije zelio iskljuciti mogucnost sprovodjenja istrage protiv njega i odredjenog dijela rukovodeceg kadra drugih, tzv. "nacionalnih stranaka", koje su 90-tih godina proslog vijeka zemlju odvele u rat, ciji konacan bilans zrtava ni do danasnjeg dana nije nedvojbeno utvrdjen, unistile njenu privredu i prouzrokovale egzodus vise od milion gradjana Bosne i Hercegovine.

Izbori za predsjednika

Ocekuje se da ce na predstojecim predsjednickim izborima ubjedljivu pobjedu odnijeti Zeljko Komsic, posto su jedina dva ozbiljna kandidata za dosadasnja dva mjesta u predsjednistvu iznenadno prekinula izbornu kampanju i, kako se nezvanicno saznaje, napustili zemlju.

BiHNA

:thumbup:
Post Reply