Da se vratimo na temu.
Jedan - jedini!
Moderators: _BataZiv_0809, anex

Dragi moj, ova ti bi bas onako smijesna.Ljudi valjda sami biraju gdje ce da rade, a ocigledno im lijepo, ne seli im se u tkz. matice, gdje god da su kao oneninja-san wrote:Simboli nacije su znanstvenici i velikani iz odredjenog naroda.
Cesto se sjetim nekih Alijinih izjava iz tamo negdje '96. kada je rekao kako ima straha za sudbinu bosnjackog naroda jer "hrvatski i srpski narod imaju zacrtanu putanju kojom idu, i nedaju se smesti ni sprijeciti na tom putu a bosnjacki narod jos uvijek luta i trazi sebe".
Stvar je u tome da Hrvati i Srbi imaju akademije nauka, znanstvenike, matematicare, dirigente, umjetnike, glumce, sociologe, muzicare.... i imaju svoju maticu (matica u prenesenom znacenju znaci i tok rijeke koja nekamo nosi).
Bosnjaci nastoje stvoriti naciju posljednjih 20-ak godina, i bas im i ne ide, jer su i dalje mnogi profesori Univerziteta u Sarajevu Srbi i Hrvati (iako su mnogi pocetkom rata otisli, tesko je za njih nadjena substitucija), glumacki kor Narodnog pozorista u SA je 80% hrvatski ili srpski, dirigenti, operni pjevaci i operne dive...a o atomskoj fizici da i ne govorimo.
Sve je to resor gdje bosnjacka nacija nije u stanju izbaciti kvalitetan ekvivalent, iako se upinje svim silama.
e bas iz Stuliceve pjesme, bas tako.Nego sada ti ode da trazi specificnu knjigu.Ako je neka bolja, onda treba uzeti istu, a ako treba prevesti i kakvu iz inostranstva(da ne kazem, bilo bi itekako potrebno, zivjecemo u EU).Nije kraj svijeta u Beogradu i Zagrebu, niti su to bas drzave od kojih treba uciti o politici.Ali eto to bi sporedna tema.Ja tebi zamjeram tvoje komentarisanje, jer mi je jednostrano i nekako jednonacionalno.Uz dozu omalovazavanja, nigdje pozitivne kritike, pozivas i te domace kadrove da se vrate u "matice".Sto se tice univerziteta u Sarajevu, poceo se razvijati nakon onog rata, a fakulteti u njemu su vremenom dobijali domace kadrove.Sto se tice politickih nauka, on je logicno bio jedan od nerazvijenijih.Da se ne bi uvlacili na sporedan kolosjek, jos jednom, procitaj onaj svoj prosli komentar i razmisli o njemu, najbolje covjek uvidi i shvati sam, ako je otvoren i spreman da prihvati nesto novo, to bi ti valjalo, u ovom slucaju svakako.ninja-san wrote:Fantome ,
Ako si doista lik iz Stuliceve pjesme,
Ja se cesto sjetim profesora S.Shimica, jednog od najvecih intelektualaca na Fakultetu politickih nauka u SA.
Bila je to negdje 1999. godina.
Nastavno vijece se "pobunilo" sto se na FPN studenti obrazuju iz "beogradskih" i "zagrebackih" udzbenika, kao imamo i mi autora, na temelju kojih se mogu nasi predmeti bazirati....
A kaze njima dobri Shimke :" dajte mi autora iz BIH koji je napisao kvalitetnu analizu suvremene komunikologije u posljednjih 10. godina, i ja ne da cu ga citati, vec cu ga na ledjima nositi 3 kruga oko fakulteta". To dovoljno govori.
Sta ces, to ti se zove multietnicnost.Nemoj da nam se kvari, ja makar nisam navikao.A Bistrik je jedno od naselja u Sarajevu, ima ih jos puno.DIregente (pauza, uzdah), nadam se, da nece niko stvoriti, ko zna kako bi to izgledalo.A gostovanje, je li pa da opet placamo putne troskove, neka hvala.Jedino sto je povoljno je sto nije tako daleko.Makar karta nije skupa.ninja-san wrote:Bas tako, uciti iz knjige...
Eno Stulic Homera prevodi da bi dosao do esencije ljudskog bistvovanja...
Ja se ne bavima alegorijamai varijablama, vec konstantama, a konstanta je da su u sarajevskoj operi, glumackoj akademiji, i filharmoniji 80% Srbi i Hrvati a ako njih nema onda Ukrajinci, Madjari itd....
Sto od sanera sa Bistrika bosnjacka elita ne stvori diregente i operske pjevace i posalje ih na gostovanje u Becku Filharmoniju....
Greska...Jazz_Junkie wrote:Turska zastava je maltene izmisljotina post-osmanskog vremena. Otomansko carstvo nije imalo ni grb ni zastavu, nego je to izmisljeno u nekom francuskom grboslovju i zabiljezeno kao grb tog carstva.jeza u ledja wrote:Pe je li turska zastava ima polumjesec i zvijezdu, a oni se satrase dokazujuci sekularizam?Jazz_Junkie wrote:Sto je sa Bosnjacima ateistima i agnosticima, Muadibe? Kako vidis, grb Hrvata koji predlazes nema nista vjerskog na sebi. Kada ste vec pali u ekstazu nacionalnih simbola, najbolje bi bilo da bosnjacki grb bude jedan zlatni ljiljan sa plavom podlogom, hrvatski sahovnica i srpski mozda samo orao sa crvenom podlogom, bez onog 4S.
Uostalom, zar nisu Bosnjaci poseban narod upravo zbog svoje vjere? (kao sto su i bosanski Srbi i Hrvati)
Apsolutno netocno, ali nek ti bude.uragan81 wrote: Greska...
Zastave Osmanskog Carstva dan danas se vijore po Dzamijama u BIH.....Tacnije zastava Islamske Zajednice BIH
je zastava Osmanskog Carstva.....(Zelena zastava sa mjesec i zvjezdom)
Ne bi ti bilo zgoreg da zaviriš i na ovu stranicu, gdje je ovdje zastava IZBiH:uragan81 wrote:
Greska...
Zastave Osmanskog Carstva dan danas se vijore po Dzamijama u BIH.....Tacnije zastava Islamske Zajednice BIH
je zastava Osmanskog Carstva.....(Zelena zastava sa mjesec i zvjezdom)

Ja se ne slazem a ne slaze se ni 99% Bosnjaka. Hercegovina se uvijek u poveljama kraljevskim spominje kao Bosanska zemlja a ti ljudi koji u njoj zive uvijek kao Bosnjani a ne kao Humnjani jer hum nije imao nikakvu narodnu svijest ili svijest etnicke pripadnost.Josip wrote:kažete simbol Bošnjačkog naroda. To se danas ekskluzivno odnosi na Muslimane. Ali i sve da se ne odnosi, što je sa Hercegovcima??
Nisu oni Bošnjaci-Bosanci!!
Koji grb za njih odabrati. Vidim post iznad mene je dao predloge nekih Hercegovačkih obitelji.
Slažete li se da to bude grb Bosanaca i Hercegovaca?
Pietje_Bel wrote:Ja se ne slazem a ne slaze se ni 99% Bosnjaka. Hercegovina se uvijek u poveljama kraljevskim spominje kao Bosanska zemlja a ti ljudi koji u njoj zive uvijek kao Bosnjani a ne kao Humnjani jer hum nije imao nikakvu narodnu svijest ili svijest etnicke pripadnost.Josip wrote:kažete simbol Bošnjačkog naroda. To se danas ekskluzivno odnosi na Muslimane. Ali i sve da se ne odnosi, što je sa Hercegovcima??
Koji grb za njih odabrati. Vidim post iznad mene je dao predloge nekih Hercegovačkih obitelji.
Ja druze Bosnu nisam vidio ima 3 godine a kamo li FTV.Josip wrote:Pietje_Bel wrote:Ja se ne slazem a ne slaze se ni 99% Bosnjaka. Hercegovina se uvijek u poveljama kraljevskim spominje kao Bosanska zemlja a ti ljudi koji u njoj zive uvijek kao Bosnjani a ne kao Humnjani jer hum nije imao nikakvu narodnu svijest ili svijest etnicke pripadnost.Josip wrote:kažete simbol Bošnjačkog naroda. To se danas ekskluzivno odnosi na Muslimane. Ali i sve da se ne odnosi, što je sa Hercegovcima??
vidim i ti si učio povjest na FTV-u iz onih emisija M.F.-a
Josip wrote:jeli po tvojoj povjesti i sanđak bosanska zemlja?? dali je to i dalmacija??
koja je onda povjesna srpska zemlja?? gdje je tu raška?
Eto ti ga druze. Ovu povelju je preveo Mak Dizdar i cuva se u Fojnici ako se ne varam pa otidi o Franjevaca i raspitaj se.POVELJA GRGURU STIPANIĆU IZ 1323 GODINE - BAN STJEPAN II KOTROMANIĆ
--------------------------------------------------------------------------------
Godine 1323
Az,Sveti Grgur,a zovom Ban Stipan,po milosti Božijoj gospodin svim zemljam` Bosanskim : i Solskim i Usorskim i Donjim krajem i Humskoj zemlji gospodin,i brat moj Vladislav:
Dasva Knezu Grguru velikomu Stipaniću milost svoju vi,naju viru i dušu,dasva mu prvo Čečavu,drugu Hrastuš,treće Une na više Jakeša,četvrto Volović,peto Modrič.
Toj mu damo za njegovu virnu službu tada - kada ga poslasmo prid našimi vlasteli po gospoju,po moju,Caru Bu(ga)rskomu.I u tom nam posluži pravo i virno.
I ja,Ban Stipan,s bratom mojim,s Knezom s Vladislavom,taj sela naju dasv` Knezu Grguru Stipaniću u vike vikom,i njegovu ostalomu - da mu se to ne poreče nikadare,ni njemu ni njegovu ostalome,što bi ga ne opitala Crkva Bosanska.
A se pisa Pribisav,dijak Bana Stipana - koji držaše od Save do mora,od Cetine do Drine...
Pietje_Bel wrote:Ja druze Bosnu nisam vidio ima 3 godine a kamo li FTV.![]()
Procitaj vasu povjesnicarku Nadu Klaic ona ti to kaze. Ja sam to od nje naucio. Ona vam je najpoznatija Hrvatska povesnicarka iz modernog doba. Prof.dr. Nada Klaic. Procitaj "Povijest srednovijekovne Bosne i politicki polozaj Bosanski vladara"
Kolega Nada Klaic nije neki izdajnik ona je samo istoricar i jako je cjenjena u Hrvatskoj. Njzine radove Hrvati cjene. Nikakva ona muslimanka nije.Josip wrote:Pietje_Bel wrote:Ja druze Bosnu nisam vidio ima 3 godine a kamo li FTV.![]()
Procitaj vasu povjesnicarku Nadu Klaic ona ti to kaze. Ja sam to od nje naucio. Ona vam je najpoznatija Hrvatska povesnicarka iz modernog doba. Prof.dr. Nada Klaic. Procitaj "Povijest srednovijekovne Bosne i politicki polozaj Bosanski vladara"
kolega forumaš nači ću i ja tebi muslimana koji se izjašnjavaju kao Hrvati ili Srbi.
uvjek se može nači ono što nam treba, jer narod nije 3 čovjeka nego puno više. a kada ih je puno svega se može naći
pa šta sa ovim??Pietje_Bel wrote:Josip wrote:jeli po tvojoj povjesti i sanđak bosanska zemlja?? dali je to i dalmacija??
koja je onda povjesna srpska zemlja?? gdje je tu raška?Eto ti ga druze. Ovu povelju je preveo Mak Dizdar i cuva se u Fojnici ako se ne varam pa otidi o Franjevaca i raspitaj se.POVELJA GRGURU STIPANIĆU IZ 1323 GODINE - BAN STJEPAN II KOTROMANIĆ
--------------------------------------------------------------------------------
Godine 1323
Az,Sveti Grgur,a zovom Ban Stipan,po milosti Božijoj gospodin svim zemljam` Bosanskim : i Solskim i Usorskim i Donjim krajem i Humskoj zemlji gospodin,i brat moj Vladislav:
Dasva Knezu Grguru velikomu Stipaniću milost svoju vi,naju viru i dušu,dasva mu prvo Čečavu,drugu Hrastuš,treće Une na više Jakeša,četvrto Volović,peto Modrič.
Toj mu damo za njegovu virnu službu tada - kada ga poslasmo prid našimi vlasteli po gospoju,po moju,Caru Bu(ga)rskomu.I u tom nam posluži pravo i virno.
I ja,Ban Stipan,s bratom mojim,s Knezom s Vladislavom,taj sela naju dasv` Knezu Grguru Stipaniću u vike vikom,i njegovu ostalomu - da mu se to ne poreče nikadare,ni njemu ni njegovu ostalome,što bi ga ne opitala Crkva Bosanska.
A se pisa Pribisav,dijak Bana Stipana - koji držaše od Save do mora,od Cetine do Drine...
Ne sandzak nije Bosanska zemlja ni Dalmacija.
Pietje_Bel wrote:Kolega Nada Klaic nije neki izdajnik ona je samo istoricar i jako je cjenjena u Hrvatskoj. Njzine radove Hrvati cjene. Nikakva ona muslimanka nije.Josip wrote:Pietje_Bel wrote:Ja druze Bosnu nisam vidio ima 3 godine a kamo li FTV.![]()
kolega forumaš nači ću i ja tebi muslimana koji se izjašnjavaju kao Hrvati ili Srbi.
uvjek se može nači ono što nam treba, jer narod nije 3 čovjeka nego puno više. a kada ih je puno svega se može naći
Sta mislis po podrijeklom? Je li mislis na pleme? Italijani nisu nastali iz jednog plemena vec iz 1000 plemena. Isto tako danasnji Hrvati su nastali od plemena Hrvata i nekih drugih sa kojim je se pleme Hrvata pomijesalo. To o cemu ti pricas nema smisla i to samo koriste oni zbunjeni koji su nepismeni sto se tice ove teme. Jer sta ti u stvari sugerises? Ti zelis reci da smo svi mi u Bosni Hrvati i Srbi zato sto smo nastali od plemena Hrvata i Srba?Josip wrote:pa šta sa ovim??Pietje_Bel wrote:Josip wrote:jeli po tvojoj povjesti i sanđak bosanska zemlja?? dali je to i dalmacija??
koja je onda povjesna srpska zemlja?? gdje je tu raška?Eto ti ga druze. Ovu povelju je preveo Mak Dizdar i cuva se u Fojnici ako se ne varam pa otidi o Franjevaca i raspitaj se.POVELJA GRGURU STIPANIĆU IZ 1323 GODINE - BAN STJEPAN II KOTROMANIĆ
Godine 1323
Ne sandzak nije Bosanska zemlja ni Dalmacija.
jesam li rekao da se ljudi tada nisu nacionalno opredjeljivali jer se tako nisu niti osjećali. naravno da su to bosanske zemlje bile kada je vladao njima.
dali to znači da venecija ili tiga mlatačka republika nije talijanska zemlja i da oni nisu talijanski narod??
isto su imali svoje zemlje, nisu bili u ujedinjenoj italiji jer takva nije niti postojala. znači li to da im podrijetlo nije isto kao recimo milanezima, firenćanima???
Zato sto je ona jedina od rijetkih profesora koja je posvetila citav studij Bosanskoj drzavi.molim te ne stavljaj mi riječ u usta. nisam rekao da je muslimanka niti da je izdajica. takvo nešto nemam niti pravo reći jer za nju prvi put čujem.
ali kažem ti da se svega može naći (na mišljenja mislim) u narodu.
što ne citiraš druge hrvatske izvore i povjesničare???