Zastita od krađe
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Zvek
#226 Re: Zastita od krađe
Prije 2 dana prijatelj uzeo Audi A4 B6. Agencija predala papire u MUP, izabrao osiguranje X, ono osnovno. Sutra ga zove osiguranje Y i pita ga da li ste zainteresovani da vaše novo vozilo osigurate kaskom? On se napravi lud i kaze OK ako vam se isplati da osigurate auto staro 20 godina. Oni, jao izvinite doboli smo krivu informaciju i prekinu poziv.
- shiljak
#227 Re: Zastita od krađe
ja bi zato stavio naljepnicu cobre a u mene recimo zederAdy88 wrote:Zato ja nikad naljepnice ne stavljam, imam zeder, lavlju kandzu ALI ne i naljepnice, vozila se ne kradu na prvu tj. nece lopov setati ulicom i naleti na tvoje auto i kaze kako bi bilo lijepo ovo odraditiPitari-CHWIILA wrote:Imam hudini lock i extra sam zadovoljan. Vozim RAV 4ja1977 wrote:Hudini, ugradjuju i mehanicku zastitu i alarme.
Mozda je neka "paketna cijena" manja od pojedinacne
Imam naljepnice na sva 4 prozora ali ipak ljetos ,razbili prozor pokusali nesto ali skontali da je hudini pametniji i dA samo gube vrijeme....otisli...cijena bocnog prozora 330 KM
Hudini lock ...5 glava kod bosmala , za 4-5 sati gotovo ako nemaju posla , sto je rijetko. Ipak ako danas das auto , sutra ujutru gotovo a u najboljem slucaju isti dan popodne !!!![]()
Uglavnom te prate, kako, gdje, sta itd. i onda se odlucuju na kradu, dakle moje neko misljenje je kad bih stavio te naljepnice samim tim bi ga pripremio i znao bi sta da ocekuje, a ovako kad naleti na zeder a nije se nadao ne preostaje mu nista drugo nego pobjeci jer gubi vrijeme
-
esko5686
#228 Re: ZEDER
Postovani forumasi,
vec mjesec dana trazim po netu bilo kakvu informaciju oko detaljne ugradnje Zedera,
ustvari mene ne interesuje kompletna ugradnja nego samo dio oko fiskiranja odnosno konacnog uglavljivanja zastite,
da li se mora nesto zavariti ili lijepiti tecnim metalom kako bi se onesposobilo skidanje.
Auto je Audi A4 1999.god.
Prvi put je majstor dosao pitao ima li iko u blizini mene da vrsi zavarivanje, normalno da ima, odgovorih.
Medjutim, kada je sve poskidao vidio je da taj Zeder meni ne odgovara nego da mi treba novija verzija.
Drugi dan dodje majstor, postavi Zeder, a zavarivanje nista.
Da li znaci da noviji zederi nema potrebe da se vare ili lijepe specijalnima ljepilima ili ...
Malo sam u nedoumici, mozda ga majstor pripremio za svoje ljude da ga dignu, a mozda i grijesim, ne znam.
Unaprijed hvala na konkretnim odgovorima
vec mjesec dana trazim po netu bilo kakvu informaciju oko detaljne ugradnje Zedera,
ustvari mene ne interesuje kompletna ugradnja nego samo dio oko fiskiranja odnosno konacnog uglavljivanja zastite,
da li se mora nesto zavariti ili lijepiti tecnim metalom kako bi se onesposobilo skidanje.
Auto je Audi A4 1999.god.
Prvi put je majstor dosao pitao ima li iko u blizini mene da vrsi zavarivanje, normalno da ima, odgovorih.
Medjutim, kada je sve poskidao vidio je da taj Zeder meni ne odgovara nego da mi treba novija verzija.
Drugi dan dodje majstor, postavi Zeder, a zavarivanje nista.
Da li znaci da noviji zederi nema potrebe da se vare ili lijepe specijalnima ljepilima ili ...
Malo sam u nedoumici, mozda ga majstor pripremio za svoje ljude da ga dignu, a mozda i grijesim, ne znam.
Unaprijed hvala na konkretnim odgovorima
- shiljak
#229 Re: Zastita od krađe
Rauber wrote:Ja licno imam Zeder, ali eto prica se kao da je on provaljen a da Hudiny nije, pa sad ne znamali da sad ugradjujem zastitu vjerovatno bi i ja ugradio Hudiny, na istom principu rade ali cuo sam da je KESO cilindar mozda i najbolji a Hudiny ga koristi.
Sto se alarma tice, preporucio bih ti Cobru.
Od GPS pracenja ne ocekuj da bi ti vratio auto ako ti ga nedaj Boze ukradu, po meni je GPS dobar samo za firme, tj. da imaju uvid gdje im se uposlenici krecu sa sluzbenim autima, a sto se kradje tice - predpostavljam da svaki lopov ima ometac GPS-a koji kosta 50-tak dolara. Ne vjerujem da ce se usuditi da krene demontirati Zeder a da nije ponjeo ometac.
Ako vec ne zalis pare na zastitu onda umjesto GPS-a nabaci Defend Lock, i nabaci neki skriveni prekidac koji prekida struju.
Znaci Hudiny/Zeder
Alarm Cobra
Defend Lock
Skriveni prekidac
I mislim da mozes mirno spavati, jedino jos da ti ga paukom dignu ili otmu na semaforu.
-
BASS
#230 Re: Zastita od krađe
Kako mi je muka čitati ove teme o kradjama,ucini me paranoicnim do bola,ali mora se čovjek informisati
Moze li mi neko ukratko objasniti razliku i pouzdanost u odnosu hudini/zeder i defend-lock/multilock - posto sam naumio staviti obje te stvari (tj.po jednu od svake)
hvala!
Moze li mi neko ukratko objasniti razliku i pouzdanost u odnosu hudini/zeder i defend-lock/multilock - posto sam naumio staviti obje te stvari (tj.po jednu od svake)
hvala!
-
ja1977
#231 Re: Zastita od krađe
Prvi blokiraju upravljacki mehanizam, drugi mjenjac.
Po meni je Hudiny najpouzdaniji i kazu da do sada nije provaljen
Po meni je Hudiny najpouzdaniji i kazu da do sada nije provaljen
-
BASS
#232 Re: Zastita od krađe
Pa dobro,koliko sam shvatio sve te zastite su provaljene,ali zeder ipak ne zna otvorit velika većina kradljivaca i oni što znaju trebaju malo više vremena,a to je kod kradje spasonosan faktor.Multilok je stara priča ali o njemu razmišljam čisto zbog tog faktora odbijanja šljama od auta.
Nego mene brine priča o zederovoj navodnoj nesigurnosti prilikom sudara.Kao,on ne dozvoljava letvi volana da pukne kako je planirano kod frontalnog udara i svu silinu udara prenosi na kabinu.tj na vozača.
Eh sad,pošto dosta ljudi ima zeder,procentualno mora da je neko (nažalost) imao i tu vrstu udesa.Pa me zanima zna li neko o tome šta god (ne mislim da je od forumasa neko imao taj slučaj nego inače),jer kad odvagnem rizik auto pred kućom ili noge još uvijek na meni,zna se izbor ili je to opet prosto patka da odvrati ljude od zeder/hudini.
Nego mene brine priča o zederovoj navodnoj nesigurnosti prilikom sudara.Kao,on ne dozvoljava letvi volana da pukne kako je planirano kod frontalnog udara i svu silinu udara prenosi na kabinu.tj na vozača.
Eh sad,pošto dosta ljudi ima zeder,procentualno mora da je neko (nažalost) imao i tu vrstu udesa.Pa me zanima zna li neko o tome šta god (ne mislim da je od forumasa neko imao taj slučaj nego inače),jer kad odvagnem rizik auto pred kućom ili noge još uvijek na meni,zna se izbor ili je to opet prosto patka da odvrati ljude od zeder/hudini.
- shiljak
#233 Re: Zastita od krađe
pa naravno da se sve moze provaliti, ali nece ti lopov na parkingu dici auto nabrzaka, ili negdje drugo... to jedino moze ukrasti ako ga negdje parkiras gdje nema zive duse.. 
-
BASS
#234 Re: Zastita od krađe
Naravno,prva linija zastite je ne držati ga gdje će biti lagan plijen,pa elektronika,pa mehanika,oko zedera nemam dvojbi osim navedene tj. kod sudara,pa zato pitam.shiljak wrote:pa naravno da se sve moze provaliti, ali nece ti lopov na parkingu dici auto nabrzaka, ili negdje drugo... to jedino moze ukrasti ako ga negdje parkiras gdje nema zive duse..
- shiljak
#235 Re: Zastita od krađe
evo ja sam guglao za tebe i nasao:BASS wrote:Naravno,prva linija zastite je ne držati ga gdje će biti lagan plijen,pa elektronika,pa mehanika,oko zedera nemam dvojbi osim navedene tj. kod sudara,pa zato pitam.shiljak wrote:pa naravno da se sve moze provaliti, ali nece ti lopov na parkingu dici auto nabrzaka, ili negdje drugo... to jedino moze ukrasti ako ga negdje parkiras gdje nema zive duse..
http://www.autosport.hr/auto/predstavlj ... stav-zeder
Zeder zbog smještaja ne utječe na sigurnost vozača u sudarima te su prilikom ugradnje potrebni minimalni zahtjevi za rezanjem originalnih plastičnih obloga. Uz jednostavno otključavanje i zaključavanje, ne narušava izgled unutrašnjosti i gotovo je nevidljiv izvana.
da je to takav problem kao sto kazes, onda bi se sigurno znalo, jer je valjda sigurnos vozaca na prvom mjestu
-
BASS
#236 Re: Zastita od krađe
Ti stvarno sumnjas u moju temeljitost
naravno da sam procitao i to,međutim radi se o promotivnoj stranici i naravno da je uzimam sa rezervom
zato pitam,ako neko poznaje slučaj isl. neka javi sigurno ima dosta zainteresovanih,ja lično nisam čuo,mada doduše svi koje znam da imaju zeder nisu imali udes,a nisam ni masinac po struci pa tako nisam relevantan 
-
colt
#237 Re: Zastita od krađe
KaKo misliš nema neke posebne zaštitemakkinen wrote:Zelim samo ovdje iznijeti svoje misljenje, posto sebe smatram dobrim poznavaocem auto industrije, a tako i zastite auta od kradje. Ovdje vidim ima rasprave u vezi elektronske i mehanicke zastite auta. Pocecu prvo od elektronske tj; alarmni uredjaja, bitno je da je kvalitetan alarm, da ima opcije s kojim moze da zastiti auto. Gotovo svi alarmi imaju slicne funkcije samo neki su kvalitetniji u izradi i upotrebi kvalitetnih komponenti, te imaju kvalitetne baterije i tom slicno. Najbitnije za zastitu auta putem alarmnog uredjaja je osoba koja ga ugradjuje taj isti alarm u auto. Ako se neki alarm ugradjuje po istoj shemi i sablonu lako ga mogu srediti oni koji kradu aute, ali ako ga ugradjuje majstor-master, e onda nikad nece ukrasti taj auto NIKAD AMA BAS NIKAD. Pravilna ugradnja alarmnog uredjaja traje jako dugo ponegdje cijeli dan, a negdje i do dva dana da se sve komponente dobro sakriju i da se onemoguci njihovom prilasku onesposobljavanju itd. Jer ako ti neko ugradi alarm za 2-3 sata ili malo duze to nije nista TO JE NULA. Ovdje ce neki reci sve se danas moze srediti e ne moze sve, tj moze al treba vremena jer ako je dobro ugradjen auto alarm isti onaj ko ga je ugradio treba mu 4-5 sati da ga sredi tj upali auto i to u garazi na miru da g niko ne ometa. Ovdje se prica o presjecanju nekih zica kod zadnjih vrata ili ide se na OBD konekciju ma to ljudi moji ne pije vode ako je alarm dobro ugradjen nikad ga niko nece upaliti preko laptopa ili dekodera NIKAD NIKAD. A moze se i OBD premjestit na drugo mjesto ili zamjeniti ili izmjesati zice na OBD te imati jedan nastavak kabla kad se ide u servis da se moze izvrsiti konekcija. Mogu se ugradit i dva alarma da rade sinhronizovano to je jos bolje al opet treba biti master za te stvari. Moze se jos ugraditi i trostruka blokada paljenja motora tkz imobilizator ili pasivni transporder al ne fabricki nego npr; meta ili med i tu nema probijanja nekim laptopom to je cista LAZ LAZ LAZ. Jer svi ovi sistemi rade nezavisno od sveg drugog ugradjenog u auto imaju svoje baterije svoje napajanje itd dzaba ako i zice presjeces opet neces upalit auto. Do sirene ne mozes doci jer se postavi na tako mjesto da ti treba jako puno vremena da je napunis pjenom ili s necim slicnim a ima i vlastito napajanje. Ovdje sam cuo da se otimaju auta na semaforu jest ima tog, al jako malo jer se zna da je to drumsko razbojnistvo i zna se kazna za takve stavari, a ti koji to kazu najcesce to i izreziraju da im je neko oteo auto jer ga inace nisu mogli prodati sto je moza skupo ili sto je veliki potrocas goriva pa se zeznuli s kupovinom i onda se moraju rijesiti auta na bilo koji nacin ili se pak radi o uatim podignutim na lizing i nema se vise para za rate lizinga pa se moras rijesiti auta na bilo koji nacin. Al pravi master ce ti ugraditi ANTI-HIJACK sistem i ako ti otmu auto i kljuceve i sve, opet mozes onesposobit auto da ga vise nemogu lopovi pokrenuti. Za sve ima lijek. U 95 % slucajeva kradu se auta koja imaju fabricku zastitu ili ugradjen alarm sablonski. Ako je majstor koji ugradjuje alarm to ugradio pa svom sistemu nema tu kradje, takvo auto ne moze se ukrasti, moze al treba vremena i vremena sto bi rekao Koke. Sto se tice mehanicke zastite tu se misli na blokadu letve volana i rucice mjenjaca. Najkvaliteniji na prostoru BiH blokadu letve volana je Hudini lock , Zeder, Igla- ugradjuje se u Beogradu i jako popularna u Srbiji te Guardian protect- jedna nova vrhunska zastita letve volana s vrhunskim kljucem kojeg samo mozes kopirati s karticom od kljuca i licnom kartom , te Abloy Protect bravom- to je Finska firma koja predstavlja vrhunac u svijetu proizvodnje vrhunskim brava i kljuceva te ostale zastite,ova zadnja je moj favorit . Ovaj kljuc i bravu moze kopirati samo Hudini da je ziv, mada bi i on odustao nakon nekom vremena. Hudini lock je isto super stvar te ima vrhunski kljuc koji se ne moze kopirati i koji ima najvece trezorske ocjene na svijetu. Zeder ja popularan i ima supalj kljuc koji je jako tesko kopirati gotovo nikako al je zeder jako glomazan i ima i jednu elektronsku blokadu al ona nema neke posebne zastite. Ove navedene brave se ne mogu cesljati jer su proizvodene od najcvrscih celika na svijetu,a te price o nekom ruskom kljucu to sve spada u domen rekla-kazala. Tu ima jos multi lock i defender lock koji su jako dobri a ugradjuju se na mjenjacu tj blokiraju mjenjac koji je najvesce ubacen u rikverc, al po mom skromnom misljenju bolji su ovi s zastitom na letvi volana. Ovdje mogu dati jedan zakljucak koji glasi; Auta se najcesce kradu koja imaju samo fabricku zastiitu tj fabricki alarm i fabricki imobilizator i to u 95% slucajeva ili nemaju nikako alarm. Ako je ugradjen vrhunski alarm u kombinaciji s imobilizatorom naknadno ugradjenim to je auto jako tesko gotovo nemoguce ukrasti bilo kakavim laptopima ili dekoderima te jos ako imas mehanicku zastitu na letvi volana, to ne moze niko ukrasti samo moze odvuci auto tj natrpati na kamion. Bilo je ovdje jos rijeci na forumu o marki auta koja se kradu, e to ide ovako. Najvise se kradu auta iz VW korporacije golf, passat, audi, skoda, itd zatim tu dolaze sve druge marke. Oni se najvise kradu zato sto su i najzastupljeniji a imaju i kvalitetna vozila. Neko je ovdje spomenuo da se kradu BMW vozila to je tacno al ne u velikom broju jer to se moze provjeriti u Federalnoj upravi policije al i u Kantonalnim uredima policije evo samo radi javnosti u mjesecu augustu na prostroru Federacije ukradeno je 106 vozila od tog 6 vozila marke BMW. Ima tu i poneki Mercedes mada je teze ukrasti Mercedes nego BMW jer je kriptonska zastita kod Mercedesa jako dobra. VELIKI POZDRAV FORUMASI.
- Optimist
#238 Re: Zastita od krađe
Najbolja zastita.

- funny luu
#239 Re: Zastita od krađe
Pozz raja
Htio sam da pitam koliko kosta ugradnja alarma za golf 2 ? Znam da je to bezvezni pokusaj posto su golfovi ranjivi na svaki moguci nacin ali eto interesuje me koja je cijena ? I ima li se taj alarm ugraditi negdje u Zenici ?
Htio sam da pitam koliko kosta ugradnja alarma za golf 2 ? Znam da je to bezvezni pokusaj posto su golfovi ranjivi na svaki moguci nacin ali eto interesuje me koja je cijena ? I ima li se taj alarm ugraditi negdje u Zenici ?
- starii
#240 Re: Zastita od krađe
ima kod ovih, dobro odrade posao, vidi stranicu http://www.kpzzt.gov.ba/funny luu wrote:Pozz raja![]()
- funny luu
#241 Re: Zastita od krađe
Pa ?starii wrote:ima kod ovih, dobro odrade posao, vidi stranicu http://www.kpzzt.gov.ba/funny luu wrote:Pozz raja![]()
- Nabucco
#242 Re: Zastita od krađe
Evo procito sam sve postove na ovu temu, vidim malo zastrailo pa eto da pitam.
Proslo je par godina od ovih postova pa me interesuje, da li je u nekoga provaljen hudini(ili kako se vec zove), da li je provaljen zeder ili da li se pojavio neki novi sistem zastite. Pozz
Proslo je par godina od ovih postova pa me interesuje, da li je u nekoga provaljen hudini(ili kako se vec zove), da li je provaljen zeder ili da li se pojavio neki novi sistem zastite. Pozz
Last edited by Nabucco on 22/02/2013 20:52, edited 1 time in total.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
-
Diako
#244 Re: Zastita od krađe
Hapali se sta ili vec 2 godine nema kradje auta? I mene bas interesuje kakvo je stanje posle 2 godine?
Hvala na odgovorima / utiscima
- Nabucco
#245 Re: Zastita od krađe
Mom starom svako 2 mjeseca pročešljaju po auto, i nista ne uzimajuDiako wrote:Hapali se sta ili vec 2 godine nema kradje auta? I mene bas interesuje kakvo je stanje posle 2 godine?
Jbg G2+A. Polje=nocno ludilo
- insomnia78
#246 Re: Zastita od krađe
Pogledajte listu najkradenijih auta u francuskoj za proteklih nekoliko godina, radi se o broju ukradenih vozila na 10 000 registrovanih
Malo nevjerovatno za nase prilike:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
http://www.fiches-auto.fr/articles-auto ... volees.php
s' moje sokoćalo
Malo nevjerovatno za nase prilike:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
http://www.fiches-auto.fr/articles-auto ... volees.php
s' moje sokoćalo
-
citroen xm
#247 Re: Zastita od krađe
Nigdje Golfa ni na vidiku.
- insomnia78
#248 Re: Zastita od krađe
A zadnjih par godina Twingo i Smart drze prvo i drugo mjesto:mrgreen:
s' moje sokoćalo
s' moje sokoćalo
- moranadruga
#249 Re: Zastita od krađe
oni igraju samo u bosnicitroen xm wrote:Nigdje Golfa ni na vidiku.
-
tony montana
#250 Re: Zastita od krađe
Pa nikad se nisu više krala auta u Sarajevu,šta se ovo dešava..