Zivotno osiguranje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Dendrlix

#226 Re: Grawe osiguranje

Post by Dendrlix »

talić wrote: - zašto se kod prekida ne dobija kompletan iznos uplaćenih sredstava?
Zato sto osiguranje nije stednja vec kupovina usluge.
drndalo

#227 Re: Grawe osiguranje

Post by drndalo »

atko wrote:
akcija007 wrote:Imam 25 godina planiram zakljuciti policu za zivotno osiguranje na neki rok 10 ili 15 ili 20 ili 25 godina. Planirao sam godisnje uplacivati 1000 KM.

Koje je najbolje zivotno na sta trebam da obratim paznju i sl... strah me da me neko ne zezne ne razumijem se bas u ovo?
E pod hitno se informisi na tom polju sta/kako/gdje/koliko ...

Sto manji iznos na sto vise godina ... i gledaj to kao osiguranje u slucaju "nedaj boze" koje ce iskorititi neko iza tebe, tvoja djeca i slicno plus neko zdravstveno da pokriva neke bolesti ...
S ovim cu se djelimicno sloziti, dobro se raspitaj, po mogucnosti kod nekoga koga poznajes, ali kao osobu koja ce ti i minuse ovoga svega iznijeti, a ne samo pluseve... Napravi listu pitanja koja te interesuju, jer ces zaboraviti sta si sve htio pitati...

I ja mislim da je sto duze bolje (suma nije primarna,moje iskustvo je da se 10% godisnjih primanja ulozenih u zivotno ne osjeti puno), i primarna ideja je da sklanjas svoje pare od sebe, da ih ne bi potrosio na Golfa 6 koji ti ne treba, Kirbi usisivac od 4000 KM, itd... Svo to vrijeme si osiguran (tj. tvoja familija kao korisnik) ako se tebi, gluho bilo, desi smrtni slucaj (invalidnost se posebno doplacuje)... Ako bude sve kako treba, i za 25-30 godina budes, ziv, zdrav, i deb'o, dobijes finu kamaru para ( na kamari ili kao rentu) svoje glavnice uvecane za zaradu koju su te pare napravile...

Vecina kuca ima i neki program koji pokriva rizik od najtezih bolesti, ali nemoj se bas puno nadati da to znaci da ce oni placati racune bolnicama, gluho bilo... U takvim slucajevima obicno ti isplate pare kao da si docekao predvidjeni rok uplate, pa sam dalje placaj doktore...

Tu idi na neku veliku i ozbiljnu kucu, tu neka "Camel" osiguranja obicno bas i nisu najbolje rjesenje...

Oni s kojima ne bi trebao da budes "donji" su, a rade direktno u BiH: Merkur, Grawe, Sarajevo, Triglav, Uniqa... Vecinom su oni tu negdje, svi daju nesto vise od drugih, a negdje nesto manje od ostalih...

O nekretninama necu ovdje, to ima svoje pluseve, jedini problem je sto za planiranu kolicinu para godisnje ne mozes kupiti preko 1/2 metra kvadratnog stana...
zonbirile

#228 Re: Grawe osiguranje

Post by zonbirile »

smiješno je govoriti o životnom osiguranju.Pa to je stogodišnji sstem vani,pitanje jesu li naši usrali i to.Postoji mogućnost uplate direktno u Austriju i siguran si.
HAVANA

#229 Re: Grawe osiguranje

Post by HAVANA »

E nek si se ti registrovao da nam kazes ko se s kim guzi :-)
drndalo

#230 Re: Grawe osiguranje

Post by drndalo »

Hajd' priznaj da ti Jasminka nije dala ??? Pa cemo ti pola oprostiti...

A ako ona finansira jebavanja svog decka sa drugima, ima pravo na to... Ne bih bas rekao da austrijanci ne paze na "svoje" pare, brzo oni zamijene one koji "ispadnu" iz igre...

Da ne bude nesporazuma, ne poznajem ni nju ni njega... :dance:
atko

#231 Re: Grawe osiguranje

Post by atko »

drndalo wrote:Hajd' priznaj da ti Jasminka nije dala ??? Pa cemo ti pola oprostiti...
Prije ce biti da je covjek iz armije ljudi koji u grawe-u dobiju nogu nakn 6 mjeseci

Zadaju ti nemoguce norme ... kad izlobiras familiju, prijatelje i poznanike i utrpas im policu zivotnog i kad vise nemozes ispuniti normu, onda te prebace na auto osiguranje pa kad i tu policu utrpas familiji, prijateljima i poznanicima onda te shutnu i prime 'frisko meso' :x
zonbirile

#232 Re: Grawe osiguranje

Post by zonbirile »

sve znalci,a kokuzi i ...
atko

#233 Re: Grawe osiguranje

Post by atko »

zonbirile wrote:sve znalci,a kokuzi i ...
Ovo je argument u stilu:

"ta ce on znam ba lika zivi haustor do mene"
ili
"sjo vidi mu glave"

:lol: bolje biti kokuz nego glup ;)
ssmmiilleeyy

#234 Re: Grawe osiguranje

Post by ssmmiilleeyy »

Mislim da cu i ja otici po to Grawe osiguranje

:dance:
:dance: :dance:
ssmmiilleeyy

#235 Re: Grawe osiguranje

Post by ssmmiilleeyy »

Imal jos kakvih direktorica da hoće dat :dance: :dance: :dance: ?

Ili direktor Svejedno :-D
zonbirile

#236 Re: Grawe osiguranje

Post by zonbirile »

mahalci oboriše još jednu temu
gaius

#237 Re: Grawe osiguranje

Post by gaius »

jedna bitna informacija tehničkog karaktera.. dospjela mi je nova rata u Grazeru i prilikom pokušaja uplate u RBA traže mi kopiju ugovora o osiguranju zbog novog Zakona o deviznom poslovanju.. navodno se mogu vršiti uplate samo za ugovore o osiguranju zaključene prije 2005.g.
zonbirile

#238 Re: Grawe osiguranje

Post by zonbirile »

gaius wrote:jedna bitna informacija tehničkog karaktera.. dospjela mi je nova rata u Grazeru i prilikom pokušaja uplate u RBA traže mi kopiju ugovora o osiguranju zbog novog Zakona o deviznom poslovanju.. navodno se mogu vršiti uplate samo za ugovore o osiguranju zaključene prije 2005.g.
--------------------------------------------------------------------------
nikakav problem uplate su vršene i bez RB.Javi se svom agentu,ili WVP u Sarajevu,predaš življaka i miran.
talić

#239 Re: Grawe osiguranje

Post by talić »

ja sam plaćao prije par mjeseci sa mog deviznog računa na raiffeisen banci bez ikakvih problema. Dakle ne može živa lova nego uplatiš na svoj devizni račun i onda praviš doznaku koja nije problem ako ne prelazi 5000 eura.
baggio973

#240 Re: Grawe osiguranje

Post by baggio973 »

Trenutno je kod nas povoljnije Merkur osiguranje.Kažem povoljnije jer su nešto fleksibilniji od Grawe-a i minimalne uplate su manje.Podatak koji ide uz tu tvrdnju je da je po broju oridanih polica Merkur preuzeo primat od Grawe-a.
baggio973

#241 Re: Grawe osiguranje

Post by baggio973 »

talić wrote:bilo je mnogo pitanja i mnogo odgovora, da pokušam i ja dodati koju,
- zašto se kod prekida ne dobija kompletan iznos uplaćenih sredstava?
odgovor: pozajmiti ti neko novac na godinu dana i ti taj novac investiraš a onda se predomisli poslije mjesec dana i traži novac nazad. Dakle osiguranje ne drži novac u jastuku nego se po poprilično utvrđenim standardima ( sa niskim rizikom) ulaže dio u nekretnine koje se rentaju, dio je uložen u vrijednosne hartije, dio u dionice i dio se drži u gotovini na bakama. Ne znam šta rade ova naša osiguranja koja su relativno mlada, ne bi me iznenadilo da glavnina novca leži u bankama na par procenata kamate jer je to najjednostavniji vid ulaganja, ako se uopšte i može nazvati ulaganjem. Dakle da nije tako kako jeste sad bi u recesiji vjerovatno pola osiguranika prekinulo ugovore i osiguranja bi bila u problemima. Sva osiguranja koja se bave životnim osiguranjima moraju imati reosiguranje, nema rizika da nećeš dobiti svoj novac. Oročenje je bolji vid štednje ali je ovo način da sebe natjeraš da odvojiš određeni iznos na stranu. :roll:
Jedan od osnovnih razloga zašto ne dobiješ sav novac je taj što ovo nije kratkoročni vid štednje već dugoročni i za to se i ne sklapaju ugovori na rok kraći od 10 godina.Osiguranja u prvim godinama trajanja osiguranja imaju troškove pa je i logično da je to tako.
Za ovakav vid osiguranja čovjek treba podići svoju svijest na viši nivo i biti spreman odreći se nekih gluposti na koje toši silan novac u toku godine.To nikako ne znači da ovo osiguranje treba imati nauštrb osnovnih životnih potreba.
gaius

#242 Re: Grawe osiguranje

Post by gaius »

talić wrote:ja sam plaćao prije par mjeseci sa mog deviznog računa na raiffeisen banci bez ikakvih problema. Dakle ne može živa lova nego uplatiš na svoj devizni račun i onda praviš doznaku koja nije problem ako ne prelazi 5000 eura.
imam devizni račun i opet je problem...
drndalo

#243 Re: Grawe osiguranje

Post by drndalo »

Ako ne zelis investirati u strane investicije = NEMOJ !

Pretpostavljam da i platu primas preko Union banke, ili Privredne banke Sarajevo, ili BOR banke...? Koje su jos koliko toliko "domace" ? Ili i tu dajes pare strancima ???

Sarajevo osiguranje je jos uvijek "domace", imaju i oni zivotno osiguranje, bujrum...
za_sada_bez_dobrog_nicka

#244 Re: Grawe osiguranje

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

talić wrote:bilo je mnogo pitanja i mnogo odgovora, da pokušam i ja dodati koju,
odgovor: Sva osiguranja koja se bave životnim osiguranjima moraju imati reosiguranje, nema rizika da nećeš dobiti svoj novac. Oročenje je bolji vid štednje ali je ovo način da sebe natjeraš da odvojiš određeni iznos na stranu. :roll:
uglavnom tačno, ali ljudi zaboravljaju da su sve godine do eventualnog prekida bili osigurani.

Jbga... osiguraš auto kasko i ništa se ne desi, a ne pomišljaš da tražiš lovu nazad. Tako je meni moj akviziter odgovorio na isto pitanje. I to je meni OK...

Oročenje nije bolji vid štednje, jer pogledaj kolike su kamate na oročenu štednju u bankama i to tek za iznose od preko 50tak hiljada maraka. Tek tada se pribiližavaju godišnjoj dobiti kod konkretno GRAWE osiguranja za male premije.
zonbirile

#245 Re: Grawe osiguranje

Post by zonbirile »

za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:
odgovor: Sva osiguranja koja se bave životnim osiguranjima moraju imati reosiguranje, nema rizika da nećeš dobiti svoj novac. Oročenje je bolji vid štednje ali je ovo način da sebe natjeraš da odvojiš određeni iznos na stranu. :roll:
uglavnom tačno, ali ljudi zaboravljaju da su sve godine do eventualnog prekida bili osigurani.

Jbga... osiguraš auto kasko i ništa se ne desi, a ne pomišljaš da tražiš lovu nazad. Tako je meni moj akviziter odgovorio na isto pitanje. I to je meni OK...

Oročenje nije bolji vid štednje, jer pogledaj kolike su kamate na oročenu štednju u bankama i to tek za iznose od preko 50tak hiljada maraka. Tek tada se pribiližavaju godišnjoj dobiti kod konkretno GRAWE osiguranja za male premije.
---------------------------------------------
ne samo to,zato se i zove životno osiguranje,jer ako se desi smrt,ili pogibija,novac se dobije za mjesec dana.Novac sa banke ne možeš dobiti bez ostavinske,a to je bar 6mjeseci i naravno iznos sa knjižice shodno odluci suda na ostavinskoj.Ovde u polici imenuješ nasljednjika.Sem toga dižeš kredit na osnovu police,umanjuješ porez...Izlišno je sada iz ovih bezpuća komentarisati evropsku tradiciji staru 180g.Na stranu što je Grawe domaći,Triglav i sl. i moguće je svašta.Govorim o principu i original firmi Grazer iz Graca.
SheXyx

#246 Re: Grawe osiguranje

Post by SheXyx »

Imam policu životnog osiguranja kod Grawe Sarajevo i želim je raskinuti, ali to je izgleda nemoguća misija. Već mjesec dana šaljem dopise, ali mi niko ne odgovara. Naprosto me ignorišu. Nisam zadovoljna načinom dosadašnje suradnje, prvenstveno zbog neadekvatne mogućnosti da zaštitim svoje interese. Želim svoj novac nazad ! Ne razumijem u čemu je problem i zašto me jednostavno ne informišu o proceduri raskida police. ODUGOVLAĆE i na taj način me prisiljavaju da bespotrebno trošim svoje vrijeme i novac. Čak mi je i auto osigurano kod njih. Definitivno sam odlučila da ga osiguram u VGT-u zbog svega ovoga što mi se sad dešava. Kad daješ svoj novac sve ti završe u 5 minuta, ali kad zeliš svoj novac nazad - izbjegavaju komunikaciju i odugovlaće. Pokušavaju na sve načine da te onemoguće i psihički izlide :-) kako bi digla ruke od svega i odustala od svojih potraživanja :x IMA LI NEKO INFORMACIJU KAKO DA POSTIGNEM PREKID SURADNJE SA GRAWE OSIGURANJEM :evil: :twisted: Zelim izači iz ovog začaranog kruga :run: Unaprijed hvala !
akcija007

#247 Re: Grawe osiguranje

Post by akcija007 »

koju olaksicu donosi u smislu poreza na dohodak polica zivotnog ?
Npr. uplacujes 1000 KM godisnje na 20 godina, koja je olaksica da li je samo jednom godisnje ili svih 20 godina ?
zonbirile

#248 Re: Grawe osiguranje

Post by zonbirile »

SheXyx wrote:Imam policu životnog osiguranja kod Grawe Sarajevo i želim je raskinuti, ali to je izgleda nemoguća misija. Već mjesec dana šaljem dopise, ali mi niko ne odgovara. Naprosto me ignorišu. Nisam zadovoljna načinom dosadašnje suradnje, prvenstveno zbog neadekvatne mogućnosti da zaštitim svoje interese. Želim svoj novac nazad ! Ne razumijem u čemu je problem i zašto me jednostavno ne informišu o proceduri raskida police. ODUGOVLAĆE i na taj način me prisiljavaju da bespotrebno trošim svoje vrijeme i novac. Čak mi je i auto osigurano kod njih. Definitivno sam odlučila da ga osiguram u VGT-u zbog svega ovoga što mi se sad dešava. Kad daješ svoj novac sve ti završe u 5 minuta, ali kad zeliš svoj novac nazad - izbjegavaju komunikaciju i odugovlaće. Pokušavaju na sve načine da te onemoguće i psihički izlide :-) kako bi digla ruke od svega i odustala od svojih potraživanja :x IMA LI NEKO INFORMACIJU KAKO DA POSTIGNEM PREKID SURADNJE SA GRAWE OSIGURANJEM :evil: :twisted: Zelim izači iz ovog začaranog kruga :run: Unaprijed hvala !
--------------------------------------------
ja govorim iz iskustva WVP,agencije regiostrovane za akvizicije osiguranja austrijskih pa i domaćih osiguravajućih kuća.Pri potpisu ugovora,morali ste biti upoznati sa detaljima ,pa i potpisati plan otplate i iznos sredstava pri prekidu ugovora.Sem toga vaš mentor/osiguravatelj je dužan to učiniti za vas.Sad nae kuće preve sranja,ja govorim kako bi trebalo da bude i kako je da ste išli preko WVP,a ne agenata koji se nafataju na oglase svakih 3 mjeseca.Otiđite u agenciju i završite posao.
HAVANA

#249 Re: Grawe osiguranje

Post by HAVANA »

SheXyx wrote:Imam policu životnog osiguranja kod Grawe Sarajevo i želim je raskinuti, ali to je izgleda nemoguća misija. Već mjesec dana šaljem dopise, ali mi niko ne odgovara. Naprosto me ignorišu. Nisam zadovoljna načinom dosadašnje suradnje, prvenstveno zbog neadekvatne mogućnosti da zaštitim svoje interese. Želim svoj novac nazad ! Ne razumijem u čemu je problem i zašto me jednostavno ne informišu o proceduri raskida police. ODUGOVLAĆE i na taj način me prisiljavaju da bespotrebno trošim svoje vrijeme i novac. Čak mi je i auto osigurano kod njih. Definitivno sam odlučila da ga osiguram u VGT-u zbog svega ovoga što mi se sad dešava. Kad daješ svoj novac sve ti završe u 5 minuta, ali kad zeliš svoj novac nazad - izbjegavaju komunikaciju i odugovlaće. Pokušavaju na sve načine da te onemoguće i psihički izlide :-) kako bi digla ruke od svega i odustala od svojih potraživanja :x IMA LI NEKO INFORMACIJU KAKO DA POSTIGNEM PREKID SURADNJE SA GRAWE OSIGURANJEM :evil: :twisted: Zelim izači iz ovog začaranog kruga :run: Unaprijed hvala !

Nema potrebe da saljes dopise.Ja sam poslusao kolegu forumasa :D nazvao na telefon i rekao da zelim da raskinem ugovor.Rekli su mi da nema potrebe da saljem nikakva pisma i da je nalakse da dodjem i zavrsim to na licu mjesta(sarajevo).Sto se tice novca imas sve u ugovoru , koliko dobijas u slucaju raskida ugovora...
Ja sam sve zavrsio za pola sata,potpisao i ocekujem isplatu ove sedmice.Izgubi se poprilicna svota ali ja sam i znao da se to moze desiti...Jednostavno sam tada bio u mogucnosti da placam,tad mi je to odgovaralo a imao sam rezervnu varijantu u slucaju da mi zatreba novac.Sada nisam,mogu taj novac iskoristiti na pametniji nacin i raskinuo sam ugovor.Na uplacenih 20800km za pet godina, dobio sam 15400km. :roll:
Alcho.1980

#250 Re: Grawe osiguranje

Post by Alcho.1980 »

Brat mi ima zivotno osiguranje kod Grawe osigiranja, pa mogu dati neke informacije.
Kada je potpisivao ugovor sve je bilo super. Potpisao ga je na 16 godina, i treba dati 32000 KM, a dobiti oko 45000 KM. Medjutim kada je prije par godina otisao da se malo detaljnije raspita, receno mu je da nece dobiti tu sumu vec negdje malo vise od 40000 KM i da je bio pogresno informisan.
Isto tako mu je receno da u slucaju ne dajo Boze smrti dobija samo sumu koju je trebao on uplatiti tj. 32000 KM i dobitak samo za onaj period do njegove smrti a nikako cijelokupnu sumu tj. uplata 32000 KM plus planiarana dobit u ovom slucaju oko 8000 KM. Tako da je najbolja varijanta uplatiti osiguranje i odmah preseliti na onaj svijet, jer jedino u toj varijanti mozes nesto profitirati, odnosno onaj kome ostaje tvoja polica osiguarnja poslije tvoje smrti.
Isto tako mu je receno, tj. savjetovao ga je prijatelj koji radi u Grawe osiguranju da je najbolja varijanta za odustajanje kada prodje 60-70% perioda, jer se tada izjednacavaju gubitak zbog ranijeg raskida Ugovora i trenutna dobit, tako da si na "pozitivnoj" nuli.

Na kraju, po meni je bolje godisnje osiguravati novac u banci jer ces vise dobiti a imas novac u svakom trenutku i ako prekines orocenje gubis kakamtu samo za tu godinu a nikako glavnicu. Ili kako neko vec rece osigurati se na duzi period na pravo malu sumu pa sta Bog da.
Post Reply