Osmanlije su ............

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
osa

Post by osa »

Bosanac sa dna kace wrote:
osa wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: U Osmanskoj Carevini su bila 3 izvora prava:
-kanun ili sultanov odnosno divanski zakon
-serijat
-obicajno pravo
Serijat kao serijat se u potpunosti primjenjivao jedino kao bracni zakon i nista vise, dok je kanun bio sveobuhvatni zakon. Kada, gdje i kome je na osnovu serijata u Osmanskoj Carevini izvrsena sjeca ruke? jel znas kolko puta?
Arapsko pismo je bilo zvanicno, postojale su drzavne skole koje su zakonski bile za sve konfesije, ali zbog uticaja crkve i tradicija prisutnost nemuslimana u istim skolama je bila pa gotov zanemariva ali su nemuslimani opet itekako znali arapsko pismo. Ako si u Tuzlu fino otidji u Historijski arhiv, tamo u hodniku arhiva imas stara pisma, ugovore, dogovore.... iz 19. vijeka pisane na bosanskom jeziku arapskim pismom i mnoge od njih napisali su nemuslimani.
možda bi opet trebalo uvesti arapsko pismo, ova latinica previše vuče na vatikan, katolike i sl.
shta fali cirilici? :roll:
ona previše vuče na srbe i pravoslavlje.
Ponekad s'proljeca

Post by Ponekad s'proljeca »

Ja koliko vidim malo je ko od ovih diskutanata bio kada u Turskoj, a jos manje tzmo duze vremena boravio!

Mogu vam samo reci da smo mi balkanci jedno obicno plme za u odnosu sa turcima!!!!
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Ponekad s'proljeca wrote:Ja koliko vidim malo je ko od ovih diskutanata bio kada u Turskoj, a jos manje tzmo duze vremena boravio!

Mogu vam samo reci da smo mi balkanci jedno obicno plme za u odnosu sa turcima!!!!
ali, ali , ali , aliiiiiiiiiiiiiiiiiiiii Istanbul, Izmir i Bursa nije bas isto sto i ostatak Turske 8-)
BosnaFanatic

Post by BosnaFanatic »

Bosanac sa dna kace wrote:
Ponekad s'proljeca wrote:Ja koliko vidim malo je ko od ovih diskutanata bio kada u Turskoj, a jos manje tzmo duze vremena boravio!

ali, ali , ali , aliiiiiiiiiiiiiiiiiiiii Istanbul, Izmir i Bursa nije bas isto sto i ostatak Turske 8-)
kao sto nije Sarajevo,Mostar,Tuzla isto kao ostatak bosne
Fratris

Post by Fratris »

Pismenost BiH procjena 2000.: 97%
Pismenost Turska procjena 2004.: 87%

Pismenost muskaraca je jos i tu negdje, ali je medju zenama tek ozbiljna razlika.

https://www.cia.gov/library/publication ... index.html
popajic

Post by popajic »

BosnaFanatic wrote:Turci ko Turci , nista posebno , imamo samo vjeru zajednicku i nekih obicaja, hrane i tako dalje. Inace nemamo nista zajedno , jezik je potpuno drugaciji a i mentalitet je drugaciji. Mi Bosanci smo za Turke Amerikanci.Inace jedino sto se isplati je vidjeti Istanbul , lijep gradic a i Turci te prime lijepo pogotovo kad si iz Bosne:) Kazu Bosna Hersek Arkadas haha ;)a ja mislim da i mi Bosanci primimo te iste Turke lijepo u BiH. I dan danas su veze Bosne i Hercegovine i Turske vrlo cvrste. Sto se mene licno tice meni su najdrazi Bosanci :lol:

I meni vala !
Jedino ovo-Istambul lijep GRADIC,hm...on sam ima vise stanovnika nego citava BiH.Al nije bitno za temu.
Bosanac sa dna kace

Fratris wrote:Pismenost BiH procjena 2000.: 97%
Pismenost Turska procjena 2004.: 87%

Pismenost muskaraca je jos i tu negdje, ali je medju zenama tek ozbiljna razlika.

https://www.cia.gov/library/publication ... index.html
kolko uopste poznajes historiju moderne turske?
Ahmmed

Post by Ahmmed »

da se malo opustite :D od teških tema i prevelikog znanja o Osmanlijama :D Da im Allah dž.š. svako dobro da :)

http://www.youtube.com/watch?v=gYlMXh7u ... re=related
Ahmmed

Post by Ahmmed »

da se malo podsjetimo kako je to krenulo u našem pravcu 8-)

http://www.youtube.com/watch?v=puIa-C9bjBo

te da potvrdimo da ljubav nema granica :D

http://www.youtube.com/watch?v=IT__yTGW ... re=related
lady midnight

Post by lady midnight »

Ahmmed wrote:da se malo podsjetimo kako je to krenulo u našem pravcu 8-)

ne güzel şarkılar, ahmed efendi :D:D:D ama arkadaşlarımız Türkçe unutmuşlar, ne yazık! :lol: :lol: :lol:
Last edited by lady midnight on 11/03/2008 01:05, edited 1 time in total.
ulpinian

Post by ulpinian »

lady midnight wrote:

ne güzel şarkılar, ahmed efendi :D:D:D ama arkadaşlarınız Türkçe unutmişler, ne yazık! :lol: :lol: :lol:
ne yazik, ne yazik... ama burada turk muzik dinliyen hala var :D

http://www.youtube.com/watch?v=hNfePySE1VI
Ahmmed

Post by Ahmmed »

lady midnight wrote:

ne güzel şarkılar, ahmed efendi :D:D:D ama arkadaşlarımız Türkçe unutmişler, ne yazık! :lol: :lol: :lol:
tamam, canum :) lady hanum :)
Ahmmed

Post by Ahmmed »

ulpinian wrote:
lady midnight wrote:

ne güzel şarkılar, ahmed efendi :D:D:D ama arkadaşlarınız Türkçe unutmişler, ne yazık! :lol: :lol: :lol:
ne yazik, ne yazik... ama burada turk muzik dinliyen hala var :D

http://www.youtube.com/watch?v=hNfePySE1VI
tuna nehri akmam diyor
etrafımı yıkmam diyor
şanı büyük osman paşa
plevne'den çıkmam diyor.

olur mu böyle olur mu
evlât babayı vurur mu
sizi millet hainleri
bu dünya size kalır mı

düşman tuna'yı atladı
karakolları yokladı
osman paşa'nın kolunda
beşbin top birden patladı.

kılıcımı vurdum taşa
taş yarıldı baştan başa
askerinle binler yaşa.
namı büyük osman paşa.
Vozdra raja :-)

Post by Vozdra raja :-) »

Nevjerovatno je kako samo jedna tema otrije obilje mrznje, i kako maske za cas spadnu. Ima mnogo vise razloga zbog kojih mi je drago sto su osmanlije bile na nasim prostorima, nego onih zbog kojih mi nije drago. A o kakvim se osvajacima zaista radi, najbolje svjedoce turska Ahnama, i jevreji izbjegli iz "oslobodjene" Spanije a koji su kasnije nasli utociste i spas pod turskom muslimanskom zastavom.
Sreca pa je historija savrsena -ne promijenjiva, inace bi je zlomislici stotinjak puta prekrstili i cenzurisali!
sarajlija86

Post by sarajlija86 »

Ja kao Bosanac koji je studirao historiju mogu samo da kazem da sam sretan sto sam ateista. Da sam bio musliman nebih ni to mogao da budem jer su mi preci sa Kotromanicma se borilia na Kosovu protiv Osmanlija. Moju bosnu nikom nedam, a nedam je ni nekom azijskom islamu koji je okupirao moju bosnu preko 500 godina i sada jeli da ga ja volim?
"Dervis i smrt" od Mese Selimovica

Najzamrseniji ljudi na svijetu. Ni sa kim istorija nije napravila takvu salu kao sa nama. Do juce smo bili ono sto danas hocemo da zaboravimo. Ali nismo postali ni nesto drugo. Stali smo na pola puta, zabezeknuti. Ne mozemo vise nikud. Otrgnuti smo, a nismo prihvaceni. Kao rukavac sto ga je bujica odvojila od majke rijeke, i nema vise ni toka ni usca, suvise malen da bude jezero, suvise velik da ga zemlja upije. S nejasnim osjecanjem stida zbog porijekla, i krivice zbog otpadnistva, necemo da gledamo unazad, a nemamo kud da gledamo u naprijed, zato zadrzavamo vrijeme, u strahu od ma kakvog rijesenja. Preziru nas i braca i dosljaci, a mi se branimo ponosom i mrznjom. Htjeli smo da se sacuvamo a tako smo se izgubili, da vise ne znamo ni sta smo. Nesreca je sto smo zavoljeli ovu svoju mrtvaju i necemo iz nje. A sve se placa pa i ova ljubav.
A o Kotromanicima, ko je ucio historiju zna da su oni bili zapravo u pocetku krstjani pas kasnije katolici i na kraju su bili Pravoslavci i da je na kraju Stefan (Stjepan kako u kojem tekstu) Tomasevic Kotromanic bio posljedni despot Srbije. Znaci mi smo i vladali srbijom, kao i danas Boris Tadic (Sarajlija i Bosanac).

Kad su kasnije turci poceli napadati Bosnu nas kralj je bjezao u Jajce, grad koji je u medjuvremenu bio predan Mehmedu II, tu je izveden pred sultanom koji ga nije ni htjeo gledati vec je odmah naredio da ga zakolju. Njegov brat i sestra su zarobljeni i odvedeni u carigrad (istanbul) gdje su natjerani na islam. Poslije ovog su se ostale kapije nase Bosne otvorlie i nase carstvo je palo u mracna vremena..

Ja sam Bosanac Ateista, protiv sam osmanlija i drugih ljudi koji u mojoj bosni nemaju sta da traze.
pitt

Post by pitt »

joj...... :-) :-) :-) :-) :-)
lady midnight

Post by lady midnight »

evo vec nekih desetak dana chitam i pratim ovu temu, a na javljanje me na kraju krajeva ponukao tenor vecine izjava na ovoj temi, kao i inache moja iznerviranost eurocentristichkim preseravanjem koje je odavno nashlo svoj najbolji izraz u onom po meni najgorem izdanku zapadne moderne, a to je - malogradjanshtina. ima pojedinaca na na ovom forumu kod kojih je ona prilichno vjeshto sakrivena iza korektne gramatike i sintakse, shto nimalo ne umanjuju chinjenicu da se sadrzhaj dotichnih postova svodi na filistersko nabrajanje nebuloza kojima je jedina osnova - poluznanje. koje je uvijek gore od chistog neznanja, upravo zato shto pretendira na istinu, a to nikako ne mozhe.

ja bih po strani ostavila pitanja identiteta, koja su izgleda u centru pazhnje uvijek kada se progovori o osmanlijama, a osvrnut cu se na ono shto je postavljach teme i spomenuo - zaostavshtinu osmanlija na ovim prostorima... dakle, shta su to nama donijeli i ostavili osmanski osvajachi? da pochnem od teze koja je izgleda konstanta cijele teme, a to je to tzv. "nazadovanje" pod osmanlijama. jesmo li to mi pod njima zaista "nazadovali" te zbog njih ostali iskljucheni iz tokova modernizacije, prosvjete, industrijalizacije koja je - navodno - zahvatila "zapadnu" evropu istim mahom i zharom, samo smo mi, eto, pod turskim jarmom ostali po strani...

glupost.
ovi procesi jesu krenuli u zapadnoj evropi, ali su se i tamo shirili razlicihtim tempom i intenzitetom, a od svih "zapadnih" monarhija upravo je austrijska bila ta u kojoj su se ovi procesi odvijali daleko najsporije, pochevshi od izgradnje zheljeznice i industrijalizacije preko politichkih sloboda do parlamentarnog sistema. i sad ce meni neko da kazhe da bi nam pod austrijom, eto, bilo bolje? malo sutra. valjda zato shto se insinuira automatska povezanost izmedju katolicizma (ergo "zapadnjashtva") i istorijskog "progresa". a koliko je ova pretpostavka glupa, ignorantna i pogreshna, na to necu da troshim ni rijechi (no rado cu spomenuti primjere, ako zatreba, primjere koji sezhu chak i do dana danashnjeg).

svakom ko imalo zna bilo shta o istoriji jasno je da postoji jedna stvar na koju se mora obratiti pazhnja kad se govori o pitanju "progresa", a to je proporcionalnost izmedju stabilnosti drzhave i prosperiteta, odnosno civilizacijskog i kulturnog nivoa drushtva. osmansko carstvo je od samog pochetka 19.og vijeka bilo non-stop pod pritiskom, da ne kazhem raspadalo se komadic po komadic, pochevshi od arapskih provincija koje su se malo- pomalo de facto, ako ne vec formalno osamostaljivale do granica potpune autonomije, pa do nacionalnih ustanaka na balkanu, u kojima su velike sile igrale itekako vazhnu ulogu. pokushaj stabilizacije carstva te modernizacije kroz reforme koje su se sprovodile od 1830ih pa nadalje ukljuchivao je upravo sve ono shto pojedinci ovdje navode kao nepostojece - modernizaciju i sekularizaciju obrazovanja, uvodjenje gradjanskih prava i ukidanje millet sistema, centralizaciju drzhave... ali otpori ovim mjerama u unutrashnjosti carstva (pa i kod nas, kroz nashe feudalne, vojne i vjerske elite koje su se prepale da ce izgubiti vlastite privilegije), a onda i konstealacija politichke moci na internacionalnom planu nisu ishli na ruku osmanlijama. a na ruku im nisu ishle ni povlastice (kapitulacije) koje su nemuslimanski stanovnici osmanskog carstva pod patronatom velikih sila imali po pitanju trgovine i poreza, i preko kojih su velike sile djelimichno ostvarivale kontrolu nad osmanskom ekonomijom. rezultat svega ovoga? 1881 se kompletna finansijska administracija osmanskog carstva nashla u rukama engleske i francuske. i u tim kontekstu i tim uslovima prichati o nekakvim "propustima" tih osmanlija u gradjenju pruga i infrastrukture bash u dobu kada su se pruge tek pochele masovno izgradjivati u vecini zemalja zapadne evrope znachi - nemati pojma. :zzzz:

dalje, prichati o "osmanskom dobu" i zaostavshtini, a ignorirati razlike koje su postojale u razlichitim vremenskim periodima opet znachi naglabati bez i mrvice razumijevanja istorijske stvarnosti. ovo posebno vazhi za status pravoslavaca pod osmanlijama - tvrditi da su se oni nalazili u istom polozhaju u vrijeme kada je pecka patrijarshija imala kvazi potpunu autonomiju u jurisdikciji na podruchju na kojem se prostirala, i kasnije, poslije 1766. kada je ukinuta jeste, blago recheno, nebuloza.

isto vazhi i za kulturno stvaralashtvo ljudi na ovom podruchju. ne mozhe se negirati postojanje visoke kulturne produkcije pod osmanlijama kod pripadnika svih milletskih zajednica, produkcije koja je varirala i mijenjala svoj oblik, sadrzhaj i kvantitet u ovisnosti od hiljadu i jednog faktora, ali sigurno ne samo od osmanlija. tachno je da su po ovom pitanju najvishe do izrazhaja dolazili muslimani, poshto i jesu bili privilegovani sloj drushtva, ali je i stvaralshtvo bosanskih franjevaca bilo na visokom nivou u mnogim podruchjima.

ali ne... ovdje su, vidim, omiljena direktna poredjenja osmanlija i austrijanaca... problem u svemu tome? pa problem je u tome shto se ne mogu uporediti osmanlije u 16. vijeku i austrijanci u 20. om i ochekivati nda se dodje do nekih plauzibilnih zakljuchaka... te se onda chuditi zashto osmanlije nisu gradili pruge... mada bih i o prugama i njihovim stvarnim efektima na zhivot seljaka na balkanu poslije berlinskog kongresa mogla napisati poseban esej... recimo o tome na koji nachin su pruge, gradjene od stranih kompanija sa ciljem profitiranja na nash rachun, uticale na siromashenje ionako siromashne seljachke mase.

mogla bih o tome kako austrija nije sprovela nijednu od mjera demokratizacje koje je obecavala (zato shto ih nije sprovodila ni kod kuce, a i kada jeste, onda pod pritiskom ulice).

mogla bih ja josh o tome da ovi koji se danas toliko ponose na tu svoju nacionalnu pripadnost bez osmanlija i sistema etnokonfesionalnih zajednica koje su oni uspostavili nikad ne bi ni imali nekog osnova na kojem su se gradile moderne nacije. srpstvo i hrvatstvo kao koncepti grupne pripadnosti su rezultirali iz milletskog sistema...

mogla bih o tome da su narodi na balkanu koji su vijekovima zhivjeli pod osmanlijama ipak u najvecoj mjeri zadrzhali i svoj vjerski i etnichki i kulturni identitet, uz svo prozhimanje sa eksternim elementima i sinkretizam koji su sasvim normalni za svaku kulturu i njenu genezu... malo je ovo, priznajem, nezgodno pojmiti onima koji osmanlije posmatraju kao genocidne tirane koji su gazili sve pred sobom. :oops:

mogla bih o tome da se sve shto se navodi kao negativno kod osmanlija mozhe naci i kod ostalih imperijalnih drzhava...

mogla bih o josh mnogu chemu, no ovdje cu stati.
ali ne prije nego se osvrnem na josh jednu stvar koja mi plaho iritira vascijeli nervni sistem, a to je ochigledno automatizam po kojem se sve "zapadno" smatra progresivnim, a ono "istochnjachko" je po defaultu zatucano, retrogradno.... narochito ako je islamsko.
i jasno je meni zashto se te priche povlache do dana danashnjeg, pogotovo kod nas.... valja zaboga pokazati kako su oni kod kojih je osmanlijska bashtina najochiglednija, dakle u religiji, kulturi svakodnevnog zhivota, jeziku --- a pod tim se uglavnom misli na bosanske muslimane iliti boshnjake --- dakle valja pokazati koliko su oni glupi, zaostali, neprosvijeceni, sve zahvaljujuci osmanlijama... valja pokazati da ako koristish rijechi "daidzha" ili "amidzha" umjesto "ujak" ili "striko", ako nazivash selam i govorish merhaba, ako nemash potrebu da dokazujesh svoju podobnost bilo kome time shto cesh se napiti rakije i najesti krmetine... ustvari chak i kad ne radish sve ovo, ali ako imash bilo kakve veze sa islamom, pa bila to samo nominalna pripadnost, da ne mozhesh ni biti drugachiji nego tendecionalno zaostao, glup i primitivan... glupi mujo, ha ja :oops: e, pa nece moci, nece vishe, ta vremena su proshla. :)
Bosanac sa dna kace

ah ti zla zheno
pitt

Post by pitt »

mozes zamisliti kako je njenom hairliji.......kad ga zaspe ovako referatima :D:D:D:D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

lady hanum 8-)

Iako si se kanila, beli si se nakanila :)

AFERIM! :thumbup:
Prozor

Post by Prozor »

Rekoh ja lady, ako neces ti, nece niko. :)
lady midnight

Post by lady midnight »

pitt wrote:mozes zamisliti kako je njenom hairliji.......kad ga zaspe ovako referatima :D:D:D:D

taj hairlija veoma dobro zna da mu niti jedne sekunde nece biti dosadno :oops::D:D iako se u privat-looku :D:D jako rijetko bakcem ovakvim temama :D ima puno vazhnijih stvari u zhivotu :oops: uglavnom, nije potrebno :D a i nije moj stil :oops: :D:D

ali poshto je ovo forum, gdje vazhe druga pravila i prioriteti --- back to the topic... :)
lady midnight

Post by lady midnight »

zoom66 wrote: ovaj post treba shto cheshce citirati i podizati. lejdi, svaka chast :thumbup: :)
hvala zoomke,
namjeravam napisati i drugi dio chim uhvatim vremena :D onaj za osmanske nostalgichare :D:D:D i nostalgichare inache :oops:

al chekam da se otvori podforum o istoriji :D :) da malo detaljnije obrazlozhim zashto je mitologizacja istorije, bilo to u obliku nostalgije ili satanizacije nekog proshlog doba, pogubna za nashu danashnjicu :)
lady midnight

Post by lady midnight »

zoom66 wrote:
lady midnight wrote:
zoom66 wrote: ovaj post treba shto cheshce citirati i podizati. lejdi, svaka chast :thumbup: :)
hvala zoomke,
namjeravam napisati i drugi dio chim uhvatim vremena :D onaj za osmanske nostalgichare :D:D:D i nostalgichare inache :oops:

al chekam da se otvori podforum o istoriji :D :) da malo detaljnije obrazlozhim zashto je mitologizacja istorije, bilo to u obliku nostalgije ili satanizacije nekog proshlog doba, pogubna za nashu danashnjicu :)
uskoro, vrlo uskoro...:):D

dedera nam sad malo o ilirima..:D..vidim da to postaje vrlo trendovito...:D:D:D
hocu, chvrsto obecaJem da ih necu izostaviti :D uskoro, vrlo uskoro... :D
sarajlija86

Post by sarajlija86 »

Ja bih rekao da mi moze da podvucemo crtu ispod ovog svega, i stvarno pogledamo rezultate osmanskog carstva u BiH.

Prvi sto smo "dobili" je da nam je nas Kralj boreci se sa srbima i ostalim evropljanima protiv osmanlija izgubio zivot. To je bio kraj Kotromanica, kad su mu uzeli sestru i brata i poturcili ih u carigradu. (Ko ima dokaze da ovo nije istana neka postavi dokaze)

Drugo za vrijme austrougarske u bosni se vise gradilo nego za sva vremena turske agresije na evropi.

Trece mi smo Evropljani nismo turci, sto da gledamo na istok kad nam je buducnost u EU i na zapadu?

Osmanlije su podijelili bosanski narod na tri vjere, i na razlicite identitete. Bosanski kralj je bio zadnji despot Srbije. Znaci vladao je i Srbijom.

Kad su ga turci zaklali, to je bio kraj nase velike ere i velike bosne!

Za kraj mogu da kazem da nam je osmansko carstvo samo nanjelo zlo, da je Bosna opstala bila bi mozda danas velika sila na balkanu i evropi.
Post Reply