LATINICA: Zasto je pala Posavina?
- frakson
Ne samo to ljudi su izginuli,ocevi,maje,djeca,rodbina, i to je osnovni problem a ko je za to kriv je u drugom planuProzor wrote:Kada se citaju postovi @Krushka valjda je svima jasno kolika je nepotrebstina hrvatsko-bosnjacki rat bio...
Nego je pitanje ; uopste moze li se ikako dalje (u zivotu zajedno) ja jos nisam nigje nasao nikakav dokz tome
- Prozor
mozda zvuci izfurano, ali kad drzava BiH bude na prvom mjestu, bice i to...frakson wrote:Ne samo to ljudi su izginuli,ocevi,maje,djeca,rodbina, i to je osnovni problem a ko je za to kriv je u drugom planuProzor wrote:Kada se citaju postovi @Krushka valjda je svima jasno kolika je nepotrebstina hrvatsko-bosnjacki rat bio...
Nego je pitanje ; uopste moze li se ikako dalje (u zivotu zajedno) ja jos nisam nigje nasao nikakav dokz tome
-
Liska
Frakson i Prozor, obojica ste u pravu, ali kakva korist. Ono sto je ucinjeno vise se ne moze povratiti a situacija nikada nece biti ista jer nitko ne moze prijeci preko svojih poginulih, sto je normalno. Tako nam je kako nam je, nece puno bolje ni biti, ali bolje i ovako nego da se ratuje. Promjena u drzavi, ustavnih, nema bez Srba a oni ih ne zele.
- hik--meta
nece to skoro biti. zna se koje su drzave bh hrvatima i srbima na prvom mjestu.
liska, kad se tako dicis hrabroscu hvo-a, samo bih te upitala kako to da se hvo tek tako povukao sa releja i velezi kad se vec doslo nadomak nevesinju, a perisic zamalo nije bio zarobljen? odgovor je, na isti nacin kao sto su se i cetnici povukli sa aerodroma sa onolikim brdom iznad koje dominira nad citavom dolinom, imajuci isto i potporu sa huma. i ne samo tu nego i iz domanovica, tasovcica. kako? pa DOGOVOROM, nikakvom vojnom silom. neretvu ni desetostruko jaca vojska nego tadasnji hvo u gradu mostaru ne bi mogla preforsirati.
sjecam se da sam na srni tada slusala karadzica kad je rekao nesto u stilu da su cetnici bili "ocistili" dubravu i stolac, i da su sela prebilovce, klepce, a i lijevu stranu grada mostara mogli drzati, ali za mostar da se u dogovoru sa bobanom morao uspostaviti tzv "stolni grad" herceg bosne, u prenesenom znacenju, eto hrvatima lijeva obala u gradu, pa da ce probati sa bobanom dogovoriti kad se rat zavrsi da se "vrate" hrvatima neka mjesta u posavini za zitomislic, klepce i prebilovce.
sta ti to govori? da je sve vojno padalo, i u posavini i u hercegovini? ma hajde, malo sutra. a to unistavanje cetnicke kolone i pokoju pogibiju kojeg ustase na sajli i camcu je bila "kolateralna steta" dogovora. morao je neko i poginuti, spaliti se koja crkva, inace bi izgledalo previse providno.
samo, i jedni i drugi su previdjeli da u hercegovini postoji i treca strana. a to je malo poremetilo ovo sa vracanjem prebilovaca i zitomislica cetnicima u dejtonu.
liska, kad se tako dicis hrabroscu hvo-a, samo bih te upitala kako to da se hvo tek tako povukao sa releja i velezi kad se vec doslo nadomak nevesinju, a perisic zamalo nije bio zarobljen? odgovor je, na isti nacin kao sto su se i cetnici povukli sa aerodroma sa onolikim brdom iznad koje dominira nad citavom dolinom, imajuci isto i potporu sa huma. i ne samo tu nego i iz domanovica, tasovcica. kako? pa DOGOVOROM, nikakvom vojnom silom. neretvu ni desetostruko jaca vojska nego tadasnji hvo u gradu mostaru ne bi mogla preforsirati.
sjecam se da sam na srni tada slusala karadzica kad je rekao nesto u stilu da su cetnici bili "ocistili" dubravu i stolac, i da su sela prebilovce, klepce, a i lijevu stranu grada mostara mogli drzati, ali za mostar da se u dogovoru sa bobanom morao uspostaviti tzv "stolni grad" herceg bosne, u prenesenom znacenju, eto hrvatima lijeva obala u gradu, pa da ce probati sa bobanom dogovoriti kad se rat zavrsi da se "vrate" hrvatima neka mjesta u posavini za zitomislic, klepce i prebilovce.
sta ti to govori? da je sve vojno padalo, i u posavini i u hercegovini? ma hajde, malo sutra. a to unistavanje cetnicke kolone i pokoju pogibiju kojeg ustase na sajli i camcu je bila "kolateralna steta" dogovora. morao je neko i poginuti, spaliti se koja crkva, inace bi izgledalo previse providno.
samo, i jedni i drugi su previdjeli da u hercegovini postoji i treca strana. a to je malo poremetilo ovo sa vracanjem prebilovaca i zitomislica cetnicima u dejtonu.
-
Liska
Hikmeta duso, hajde se jednom dogovorite pa mi recite konacno jesu li se Boban i Karadzic dogovorili da podjele Mostar a Bosnjake u Neretvu ili su se dogovorili da Mostar bude stolni grad Hrvata. Jedno i drugo ne moze a tvrdi se i jedno i drugo. I nije se HVO tek tako povukao sa releja hikmeta ali cemu da ti to pricam kad ti rata ili ratne akcije nisi vidjela. Trebam ti sada pricati o tome kako se HVO jedinica povlacila 15 sati sa releja da ne bi pali u ruke cetnicima. A Hum je pao jer je pao Orlovac a Hum i Orlovac su drzani u poluokruzenju jedno petnaest dana tako da vise nisu mogli dovlaciti na njih ni smjene ni hranu. Ti zaboravljas da iz Mostara u istocnu Hercegovinu vode samo dva puta i da je jedan blokiran padom Bune. Pojacanje na Buni je unisteno i realno svatko u toj situaciji izvlaci vojne snage i ide na uzvisenja istocno od Mostara jer bez pozadine i mogucnosti dobijanja pojacanja, osudjen je na unistenje. A ja sam vidio mnogo toga svojim ocima tako da me nitko ne moze ubjediti u suprotno. Akcija je i uspjela jer su cetnici mislili da se na takvu ludost kao sto je forsiranje Neretve necemo nikada usuditi.
A ti dogovori kao dogovoricemo se kada rat zavrsi, ne vaze ni izmedju brace a kamoli zaracenih strana. Uvijek se gledalo tko ce koga zajebati ako ikako moze. I za tvoju informaciju oni poginuli na sajli su balije, ali ti ni to ne znas. Izvinjavam se na rjecniku ali koristi hikmetin rjecnik. Ti ne znas da su na sajli poginuli pripadnici Samostalnog bataljona Mostar ali znas sve sto se zbivalo. Vjerojatno iz podruma ili ti je netko pricao.
A ti dogovori kao dogovoricemo se kada rat zavrsi, ne vaze ni izmedju brace a kamoli zaracenih strana. Uvijek se gledalo tko ce koga zajebati ako ikako moze. I za tvoju informaciju oni poginuli na sajli su balije, ali ti ni to ne znas. Izvinjavam se na rjecniku ali koristi hikmetin rjecnik. Ti ne znas da su na sajli poginuli pripadnici Samostalnog bataljona Mostar ali znas sve sto se zbivalo. Vjerojatno iz podruma ili ti je netko pricao.
- Fair Life
Stavio sam dio u PDF format.frakson wrote:Da li si stvarno citao te dnevnike?
Gore imas link pa skini.
Ili bolje da ga jos jedanput postavim...
http://www.speedyshare.com/806225443.html
-
ld
sto se tice vozuce,tu nije bilo zamjene teritorijeLiska wrote:Ma daj, hajmo ovako. Jesi li ti bio na Podvelezju ikada u zivotu a pogotovo u lipnju 1992. godine. Normalno da me ne kontas jer pojma nemas o ratu niti si bio kad se ratovalo. Mozda si sjedio u Mostaru, u podrumu ili cuvao nekog guzonju u sklonistu.
Ospori mi jednu stvar koju sam napisao. Nisi u stanju nabrojati nijednu kotu na Podvelezju. Reci mi znas li gdje je Mujo Sandzaklija unistio BOV JNA na Podvelezju? IV bojna je na Podvelezju bila sve do predaje linije Armiji BiH, i to poslije operacije Bura, gdje je IV bojna bila rasporedjena na pravcu Ravnica. Sigurno znas gdje su Ravnice. Onda sigurno znas i da je za cuvanje polozaja u Podvelezju trebala jedna citava brigada a kamoli da je to jedna bojna mogla uraditi. I ako vec nesto znas, navedi mi gdje je to u Podvelezju poginulo Bosnjaka uslijed izdaje HVO-a. Koje je to mjesto i kada se to desilo. Najvece pogibija je bila pogibija posade VBR-a i 13 pripadnika HVO iz III cimske bojne. A 08.07. je bila presudna bitka kada je JNA uz podrsku aviona uspjela probiti linije HVO-a i samo taj dan je HVO imao preko 50 poginulih i 100 ranjenih. Hajde reci nam ti malo o ovim bitkama. I na Podvelezju je ubijen pukovnik Pusara, od strane Podvelezaca, skupa sa svojom pratnjom, sto je bilo oko 16 ljudi. Perisic se izvukao u zadnji momenat preko releja a da ti ja sutra pokazem pistolj i covjeka koji ima Perisicev sluzbeni pistolj, sa njegovim imenom i prezimenom, opet mi ne bi vjerovao. Umakao mu je u pet minuta na releju. Oni koji su bili gore znaju da je relej ukopan sedam katova pod zemljom, da se dole nalaze metalna vrata a iza njih su bili izlazi prema Nevesinju i tako se izvukao Perisic. Da je sve bilo po dogovoru, ne bi ovako zurio niti bi izgubili stotine vojnika i veliki broj MTS-a.
Sve je moguce i moguce je da se Hercegovina razmjenila sa Posavinom. Ali da vam malo legnem na kosti, zar se isto ne bi moglo reci za Vozucu umjesto Srebrenice. Zar nije cudno da se polozaji koje Armija godinama nije uspjela pomaknuti uzmu za 15 minuta. Da ne govorimo kako postoje mnogi ljudi iz Srebrenice kojima je Alija jos 1993. nudio zamjenu Srebrenice za Vozucu i Vogoscu.
Sto se tice Mostara, glupo je bilo ocekivati da ce JNA ici u gradsku borbu u situaciji kad im je prijetila opasnost da ostanu bez bilo kakve odstupnice prema Nevesinju. Ostali su bez Capljine, Stoca, Dubravske visoravni, aerodroma, Blagaja. Na Buni je pobijeno komplet pojacanje koje je stiglo da im pokrpa pokidane linije. Sve ovo im je dalo vremena da se izvuku iz Mostara, ali nedovoljno brzo. Na gradskoj zaobilaznici je unistena citava jedna oklopna kolona, sa BOV i tenkovima koja je isla u pomoc u grad. U Mostaru je pohvatana citava sila civila Srba koji pojma nisu imali o povlacenju, jer se sve odigralo naglo.
Ma daj, prestani zamajavati ljude jer ne znas nista o ovoj temi. Znas samo ono sto ti je ispricao netko tko je opet nesto cuo od nekoga. Ja sam imao tu nesrecu da se zateknem i u Podvelezju i na releju i da prehodam svaki kamen na tom dijelu. Budi iskren, pa nam kazi jesi li ikada bio tamo i kada?
mi smo ud maja mjeseca radili akcije prema koridoru sto spaja vozucu sa ozrenom,i poslije par dobrih akcija priblizili smo se koridoru na kilometar,i tada srbi pocinju da izvlace civile iz vozuce i ostaje samo vojska
to je i bio nas cilj,jer smo na svaki nacin pokusavali da izbjegnamo civilne zrtve
i tada u zadnjoj operaciji,kada smo uzeli vozucu,mislim da je bio septembar,davno je bilo,pa se i zaboravili datumi
moja jedinica je zarobila u tim akcijama 2 tenka,od maja pa do oslobodjenja vozuce,artiljerije i pjesadijskog naoruzanja i to poprilicno
samo moja jedinica je imala oko 100 poginulih od maja pa do primirija,znaci akcije,pa vozuca,pa oslobadjanje ozrena,koje je trajalo u kontuinitetu nekih mjesec dana poslije pada vozuce,non stop su bile akcija,bukvalno borili smo se za svako brdo
s njihove strane mi sto smo pobrojali njihovih vojnika na linijama je bilo,mrtvih,oko 250
to sto su ostavili,a po obavjestajnim podatcima,bilo je jos toliko
jer nas nacin radjenja akcija je bio da im se priblizimo maksimalno i to bez artiljerije smo napadali,ispucamo rpg u zemunicu i uskakanje,gdje zapne,jos koji rpg i bonbe i zbog toga smo im nanosili velike gubitke
tako da je rijec o zamjeni teritorije,nema sanse
a sad pitanje ilijasa i vogosce,u to ne ulzaim
dogovora je bilo,to sigurno izmedju sviju,nisu ni nasi u vrhu nevini
ali u odnosu na cetnicki vrh,a i hrvatski,najmanje su krivi
jer moguce je da se ljudi na vrhu dogovore,a da ljudi na terenu,pogotovo domaci,to odbiju
ocigledan primjer je odzak,svi su se povukli iz posavine,oni su ostali i odbranili se i poslije je tudjman morao da im posalje popunu u mts i ljudstvu,ali tek kad su se odbranili
vares
sto se nisu hrvati borili,i cak su namjerno izazvali pokolj u stupnom dolu da bi armija reagovavla i bez ispaljenog metka su se povukli preko cetnickih teritorija,doduse bilo je lokalaca koji su se borili,par mojih prijatelja je bilo na varesu,ali generalno gledajuci,bilo je povlacenje
i kod kaze da su hrvati kukavice,nije u pravu,ljudi su se borili
ali jedno je boriti se u ispravnom ratu,kao sto je odbrana hrvatske,tad znas zasto se boris
a drugo je bilo podjela bosne,i ljudi koji su angazirani na terenu se bore,ali znaju da to noje u redu,znaju da su srbi jedini neprijatelji,i ne mogu takvi vojinici da poluce rezultat
primjer je g. vakuf
znaci tudjman je dao naredbu da padne vakuf,ali nisu uspjeli
-
ld
mada su na g.vakuf napadali sa svim elitnim gardijskim jedinicama iz HVa
i sukob izmedju bosnjaka i hrvata je bila samo pobjeda za srbe,hvala Bogu,pa ta njihova radost nije dugo potrajala
da nije doslo do tog nesretnog rata,davno bi oni preko drine zavrsili
i sukob izmedju bosnjaka i hrvata je bila samo pobjeda za srbe,hvala Bogu,pa ta njihova radost nije dugo potrajala
da nije doslo do tog nesretnog rata,davno bi oni preko drine zavrsili
-
retradicionaliziran
Da,istina je da se prije povlačenja sve pokralo iz Posavine i odveženo za Hrvatsku.Bili smo tome i sudionici i gledali to,ali ja govorim o tome da nije bilo HV nas u nekom određenom broju ne bi bilo živo danas jer bi završili kao i ostali nesrbi u Posavini.Svo naoružanje,oprema i hrana od aprila do jula 1992. je dostavljeno iz RH.windas wrote:Hrvatska država je bila tako "bezobrazna" pa je poslala tri brigade koje će spriječiti da nas pokolju četnici u Odžaku i Modriči;teško je objasniti takav bezobrazluk koji nas nije doveo u položaj Šamčana,Brčaka i ostalih koji su pobijeni od strane četnika.Zbog vas smo ostali živi što vam nikada nećemo "halaliti".
Sto se tice Modrice, to su debelo naplatili u parama i Rafinerijskim proizvodima...
pa su mjesec dana kasnije pobjegli preko Save prije civila...
-
leonard
Krushko2 wrote:posto si retardiran boldiracu dio svog prethodnog posta da ti pomogne u eventualnom razmisljanju.travnik wrote:Koja je vojska kao HV u svega nekoliko dana očistila 25% svog okupiranog teritorija? Pitam te kada kažeš da nisu sposobni.Krushko2 wrote: hrvati nikada u istoriji nisu bili poznati kao posebno hrabri ili sposobni vojnici, vise kao sluge okupatorima, tj. poltroni. mislim da je objektivno svaki hrvatski vojni "uspjeh" ili dogovoren ili rezultat asistencije sa zapada. tako da je misljenje ili iskustvo nekog domobrana poprilicno irelevantno.
hrvati nikada u istoriji nisu bili poznati kao posebno hrabri ili sposobni vojnici, vise kao sluge okupatorima, tj. poltroni. mislim da je objektivno svaki hrvatski vojni "uspjeh" ili dogovoren ili rezultat asistencije sa zapada. tako da je misljenje ili iskustvo nekog domobrana poprilicno irelevantno.
Ne svidja mi se nacin na koji komuniciras. Prvo, vrijedjas; drugo--kombiniras "mislim" sa "objekivno" sto je apsurd! Ako mislis, to je dobro za tebe, ali isto implicira tvoj subjektivan stav.
-
leonard
Krushko2 wrote:travnik wrote:Pričaš gluposti! Prvi put sam shvatio na što insinuiraš, ali sam želio da to potvdiš. Zaključak: HV vlada cijelom teritorijom svoje zemlje, a to niti jednoj drugoj vojsci u ovom ratu nije uspjelo. Asistencija zapada i slično su bezvezne priče, ali onaj tko gubi i onaj kome su krivi veličanstveni uspjesi oslobodilačkih operacija HV-a ima pravo da se ljuti.Krushko2 wrote: posto si retardiran boldiracu dio svog prethodnog posta da ti pomogne u eventualnom razmisljanju.
hrvati nikada u istoriji nisu bili poznati kao posebno hrabri ili sposobni vojnici, vise kao sluge okupatorima, tj. poltroni. mislim da je objektivno svaki hrvatski vojni "uspjeh" ili dogovoren ili rezultat asistencije sa zapada. tako da je misljenje ili iskustvo nekog domobrana poprilicno irelevantno.
Generalizirat jedan cijeli narod kroz njegovu povijest kao hrabar ili ne je više nego smješno. Da bi se pričalo o povijesti jednog naroda i njegovim ratovima prvo se mora informirat, a ne debilski donositi zaključke.
znaci hrvati su oslobodili krajinu zahvaljujuci vojnoj sposobnosti a izgubili posavinu zahvaljujuci prodaji?! tipicno perfidno razmisljanje na hrvatski nacin.
svako ko zna povijest hrvatskoga naroda zna da su uvijek bili sluge i konjusari a ne junaci. samo neinformirana osoba nije toga svjesna.
Ti--izvjesno je--si izrazito nesretna persona. Uzgred, ti si nepismen i generalno neobrazovan.
Na koji nacin su Hrvati oslobodili Krajinu, ili prodali Posavinu, ce pokazati vrijeme. Ako tvoja izjava da "svako ko zna povijest hrvatskoga naroda zna da su uvijek bili sluge i konjusari a ne junaci. samo neinformirana osoba nije toga svjesna," se odnosi na to da su Hrvati--iz ekonomske perspektive--specijalizirani za konjusarstvo, onda je tvoje razmisljanje potpuno falicno i nema potrebe za argumentiranjem. Konacno, na osnovu tvojih netacnih teza, ja zakljucujem da nema potrebe citati tvoje dalje komentare jer u njima nema racionalnosti; dapace, isti su odraz tvog unutarnjeg jeda i nezadovoljstva.
- frakson
pa ako si cito onda mi objasni kako to da je prezantacija u ZG , da su komentari u ZG , kad nesto kze, kaze u ZG, ili nema muda da to kaze u Sarajevu , Mostaru , Zenici za koju je rekao da je u vrijeme rate spaljen Dom ili ona sranje sa tenkovimaFair Life wrote:Stavio sam dio u PDF format.frakson wrote:Da li si stvarno citao te dnevnike?
Gore imas link pa skini.
Ili bolje da ga jos jedanput postavim...
http://www.speedyshare.com/806225443.html
Neke su mu stvari veoma interesante , nece da kaze u BiH jer su ljudi bili u tom vremenu o kojem je pisao i to su lazi, a to govori u ZG jer se gore sve prodaje pa cak i magla.
Ti njegovi dnevnici su ti ko kad odes na liniju, vrats se a oni koji nisu ni prismrdili govore ti kako je tamo e to su njegovi dokumenti i nista vise - moje misljenje-
- frakson
Ima jedno samo jedno rjesenje a to je veci standard kao osnova , jer sto ti je jebenije svasta ti napamet pada i svak ti je kriv !Liska wrote:Frakson i Prozor, obojica ste u pravu, ali kakva korist. Ono sto je ucinjeno vise se ne moze povratiti a situacija nikada nece biti ista jer nitko ne moze prijeci preko svojih poginulih, sto je normalno. Tako nam je kako nam je, nece puno bolje ni biti, ali bolje i ovako nego da se ratuje. Promjena u drzavi, ustavnih, nema bez Srba a oni ih ne zele.
- winabike
Travnik, ba, ignorisi budalu...travnik wrote:Ma ti si bolesno frustrirana osoba, ali valjda je to tako kada te sluge pobijede!
E, sad zasto je omjer 92 bio 20:1, i zasto (nakon povlacenja HV-a) HVO i TO nisu moglu odbraniti Posavinu, o tome sam prije par stranica napisao jedan poduzi post...
-
MA DAJ...
OpaLiska wrote:Ma daj, stvarno ti je post za ma daj. Jedno pitanje, jesi li bio obucen tada u Mostaru. Hajmo prvo malo predavanja o strategiji. Po tebi su raja sama krenula, iako postoji zapovijed gen. Bobetka koja im govori kad i kako da krenu. Sa juga su krenule jedinice HV, HOS-a i HVO i da nije bilo njih ne bi se oslobodila ni Capljina, ni Gubavica ni mostarski aerodrom a ni Blagaj. Samo na Buni cetnici su imali preko 40 poginulih a ako meni ne vjerujes otidji u Niksic pa ih pitaj koliko ih je poginulo tih dana. Znas li ti uopce da je jedna citava bojna IV gardijske brigade drzala polozaje u Slipcicima jos od travnja 1992. godine i da su tenkovi HV prvi usli na Gubavicu. Tek onda su izdali zapovijed da se u gradu Mostaru krene na drugu stranu a ja prelazim na lijevu obalu 15. lipnja preko Starog mosta. Moja grupa ide na Sjeverni logor koji uzimamo istog dana u poslijepodnevnim satima. Ma daj, hajde ti forumu objasni kako je uzet Sjeverni logor posto sve znas i reci nam koliko je vojnika JNA ubijeno u zasjedi na gradskoj obilaznici? O Podvelezju znas jos manje jer prica koju ti ovdje pricas je ona ista prica podrumasa po Mostaru koji su meni pricali kako je IV bojna pobjegla sa polozaja. Kao oni su znali bolje od mene kako je bilo a nisu u stanju nabrojati ni jednu kotu na Podvelezju. Hajde ti nabroji barem jednu kotu na Podvelezju a svatko tko je bio gore zna svaku od Malog Banjdola pa sve do Sipovca. Stanje linija na Podvelezju se mijenjalo iz dana u dan i HVO je u mjesec dana na tom dijelu fronte imao oko 150 poginulih i 500 ranjenih pripadnika. Iz moje bojne sam jedan od rijetkih koji nije dobio ni metak ni geler. Postrojba je nastradala u omjeru od 80%.
Ulazis u kontradikciju i sa akcijom koju je navodno planirao Bobetko pa je on i zaustavio. Zar nije malo glupo da Bobetko dovuce preko 300 topnickih cijevi i da onda bude iznenadjen kako topnistvo dobro djeluje. Znas li ti uopce tko je dovukao sve te silne granate? Znas li kako se operacija uopce i zvala? Da ti pomognem, u pitanju je operacija BURA. Nije je vodio Bobetko nego netko drugi pa nas prosvjetli svojim znanjem i reci tko je bio taj drugi. I po cemu je to bila akcija protiv Armije BiH, objasni molim te. Operacija je trajala dobrih dva tjedna i nije bilo vecih napredovanja ali je Srbima pokazano da je Nevesinje u dometu topnistva i da vise ne mogu nekaznjeno gadjati Mostar. Tih dana na Nevesinje je padalo i po stotinu projektila dnevno.
ok,hajmo prvo da te upitam u vezi te akcije...podvelezije juli 92...
ko je izdao naredenje da se stane,kad se doslo ispred Svinjarine,2-3 km pred obronke nad Nevesinjem?
ko vam je naredio da napustite te linije i dozvolite cetnicima da se jednostavno usetaju u nasu teritoriju kojom smo ovladali?ko vam je naredio,to me interesuje...?
i u posavini se to desilo,kao i kod nas...znaci ista taktika,...prodaja i dogovor.
Pitas me ko je bio u IV bojnoj...znam neke licno i bilo je dosta iz bosnjackog naroda u toj jedinici...a sad da te priupitam nesto,
VII bojna,znas li gdje je bila stacionirana ta jedinica i koliko je bilo hrvata u toj bojnoj?
Za ostalo,vezano za sajle i camce,forsiranje Neretve...vidim da si teski laik i da nisi mogao da svatis da je to bio sam dogovor Boban-Karadzic vezano za Mostar...kao stoni grad...ALI STE ZABORAVILI NA NAS MOSTARCE,KOJI SMO BILI TRECI U TOJ IGRI,I SJEBALI VAM PLANOVE...A POGOTOVO VAMA HRVATIMA.
PS.ja sam iz Podhuma,tako da nas samo Radobolja dijeli
- Neon_Knight
da se dotaknem teme s obzirom da se govori o mom kraju...ne interesuju me vasa prepucavanj oko bojnih i slicnih stvari...POSAVINA JE PRODATA! to je bila zamjena za Prevlaku i to je jedina istina! sve drugo su spekulacije i preseravanja! sjecam se dobro dolaska "pojacanja" iz hrvatske u moj grad! jedno 500 vojnika i tenkovi koji su mogli sluziti samo za transport! naravno, samo su cekali napad pa da se povuku...i tako je i bilo! i nema potrebe da me bilo ko uvjerava u suprotno jer su clanovi moje porodice bili gore na liniji...
toliko o Posavini!
toliko o Posavini!
-
Liska
Ma daj, jos jednom si pokazao epohalno neznanje. U sedmom mjesecu nije bilo nikakvih borbi oko Svinjarine nego u sestom mjesecu. To zna svatko tko je bio gore. Prema tome cetnici se nisu usetali nego su morali ubijati i ginuti da bi prosli a plus su jos koristili i avione. Vrlo dobro znam gdje je bila VI bojna i tko ju ce cinio. I ovime priznajes da nisi bio na Podvelezju nego da ti je netko pricao o tome kako je bilo. Dakle, bio si ono sto smo mi u to doba nazivali podrumas. Vrsta ljudi koji ti u oci govore kako znaju bolje od tebe koji si sisao sa terena sto se tamo zbivalo i tko je izdao. Ti sigurno nisi sjebao nicije planove jer rata nisi ni vidio. Napomenuo si da je HVO izdaja dovela do pogibije velikog broja Bosnjaka pa navedi gdje i kada je to bilo. Ja samo znam da sam ostajao na liniji i kad nije trebalo ostajati a da su HVO izvidjaci pomogli da se spasi veliki broj civila koji je bjezao iz Nevesinja. I jos jedna stvar pa da zakljucim ovu raspravu i tvoje golemo neznanje. Uzmi sutra topografsku kartu, 1:20 000 jer je najbolja pa premjeri koliko je od Svinjarine pa do obronaka nad Nevesinjem. Pa kad premjeris javi se ponovo. Izmedju stoji jedan ogroman prostor koji se ne moze prohodati ni za 12 h hoda. Ali tebi je to 2-3 kilometra i jos sebi dajes za pravo da bilo sto komentiras. To ti je jarane, kao da pricas o seksu na osnovu porno filmova a ne na osnovu sopstvenog iskustva. E to ti radis u ovom slucaju.
-
retradicionaliziran
Posavina nije pala;Posavina je prodata.E sad,da li za Prevlaku ili nešto drugo,hm?!