Prezime Schumann se sa velikom vjerojatnocom izvodi iz rijeci Schuh koja znaci cipela. Poznatije je prezime Schumacher, dakle bez slova h, sto se da prevesti kao postolar. Bosansko prezime Suman sigurno nema veze s njemackim prezimenom, a sto ono znaci ne znam.scooter21ba wrote: ja licno mislim da je slucajna podudarnost
jer ovo je mozda po mojoj nekoj procjeni dato nekom ko se bavio mozda sjecom suma ili tako nekako pa ono sumar suman sumanic sumaric sumanovic itd
a schumann ne znam sta znaci na njemackom ali vjerovatno nesto njihovo a ne vjerujem da znaci isto suma jer je cini mi se wald suma nek me ispravi neko ako sam u krivu
Porijeklo prezimena
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Jazz_Junkie
#226 Re: Porijeklo prezimena
-
milton
#227 Re: Porijeklo prezimena
Imam ja jednog poznanika s tim prezimdnom, i on mi kaze da su njegovi preci pred kraj 17-pg stoljeca prezivjeli pad/gubitak Like. Od njega dobih i veci dio sljedecih podatka....Divlja_Djevojka wrote:A znal ko sta za Ikanovice?
Ja cula da to prezime dolazi iz sarajeva??
--------------------
Ikanovice ces naci po cijeloj Bosni: Banja Luka, Banovici, Bijeljina, Bos. Kostajnica, Cazin, Derventa, Doboj, Duboštica, Gornja Tuzla, Gornji Rahic, Ljubija, Lukavac, Mokro, Sanski Most, Sapna, Sarajevo, Šerici, Šibošnica, Teocak, Teslic, Tojšici, Tuzla, Vrnograc, Zavidovici, Zenica, Živinice...
Dalje, rece mi on da je cuo da Ikanovica ima i u Loznici (preko Drine), te da su Romi koji su to prezime sebi "prisvojili".
--------------------
"...Krčevina Kovačeva ... mjesto u Crnom kršu na granici Radučića i Ivoševaca, ispod Ikanovića...."
izvor: http://www.raducic.com/Toponimija.html
--------------------
"Ime :: Ikan
Ikan je muško ime, koje u Hrvatskoj češće nalazimo među Hrvatima te rijeđe među Muslimanima. Ime je izvedeno iz imena Ivan. Ikan je rijetko ime. Danas u Hrvatskoj živi manje od deset osoba koje nose ovo ime.
Nomen est omen
Najviše imenjaka nalazimo među osobama u četrdesetim godinama, a najmanje među osobama u dvadesetim godinama. Najčešći horoskopski znak ovog imena je vodenjak, a kineskom horoskopu zec.
Popularnost imena u posljednjih 60 godina
Najviše osoba nazvanih Ikan rođeno je sedamdesetih godina prošlog stoljeća.
Gdje ima najviše?
Većina osoba koje se zovu Ikan žitelji su Zagreba (ukupno manje od deset), Rijeke (manje od deset) S obzirom na broj stanovnika, Ikan najčešće je ime među stanovnicima Rijeke gdje se svaki desettisućiti stanovnik tako zove. "
izvor: http://www.imehrvatsko.net/Imena/Ikan/t ... fault.aspx
------------------
googlaj i sljedece:
... Stariy Ikan village in South Kazakhstan...
... Ikan Nikolaevich ...
... A prostite, Pavel Ikanovich, chto Ikan Nikolaevich priehali ...
... Kitabi Ikan, the Book of Certitude / Le Livre de la Certitude (Kitab-el-Ikan) ... by Bahaullah and Iulii Arkadevich Ioannesian ...
... Lycian tombs (Ikan, Cevik 1999a )...
... Baha wrote Ikan in one night and the Mirza gave his revelationary in one ...
... Middle of the Order Ikan course they do ...
... Građevinski obrt Ikan, Bol otok Brač ...
... Ikan Šimić (75), iz Humca kod Ljubuškog, prva je žrtva vatre. ...
... Battle of Ikan ...
... By Raphael Ikan 1991 ....
... the name IKAN was chosen, which is taken from the Greek work “ikano,” meaning “to enable.” ...
------------------------
http://www.namjestaj-ikanovic.com
------------------------
Ikan je i ime i prezime u BA, HR i SR.
------------------------
Zanimljive podatke nadjog u clanku "Hrvati bez Hrvata" na
http://www.vjesnik.hr/pdf/2004%5C10%5C24%5C16A16.PDF
----------------
Spisak umrlih u zloglasnom logoru Jasenovac iz WWII je pruze zanimljive podatke .
IKANOVIC (DRAGIC) DANILO - BATALAGE 1921
IKANOVIC (DRAGIC) DRAGOSLAV - BATALAGE 1911
IKANOVIC (LJUBOMIR) ÐORÐE - BATALAGE 1913
IKANOVIC (MILAN) ŽIVORAD - BATALAGE 1905
IKANOVIC (SULJEMAN) EMIN - BIJELJINA 1925
IKANOVIC (ALEKSA) DUŠAN - BOŽINCI DONJI 1913
IKANOVIC (KRŠIJA) MARA - BOŽINCI DONJI 1892
IKANOVIC (JOVO) MILAN - DOBOJ 1906
IKANOVIC (MUSTAFA) MEHO - GRABOVAC 1924
IKANOVIC (ALO) MUSTAFA - GRABOVAC 1905
IKANOVIC (IDRIZ) ASIB - LJUBIJA 1926
IKANOVIC (OSMAN) IBRAIM - LOZNICA 1911
IKANOVIC (SULJO) RIÐO - LOZNICA 1910
IKANOVIC (SMAIL) BEGO - SNIJEŽNICA 1871
IKANOVIC (ALE) OSMAN - VRNOGRAC 1890
--------------------------------------------------
nadam se da ce ti ove infomacije pomoci u daljnjem traganju... good luck.
- pojedinac
#228 Re: Porijeklo prezimena
U vezi ovog pogledaj:shoole wrote:У тексту се спомиње Windthorst (данашња Нова Топола, општина Градишка) као насеобина њемачких досељеника. Треба споменути и другу насеобину њемачких досељеника у непосредној близини Rudolfstal (данашњи Александровац, општина Лакташи)...Luke Perry wrote:Ovdje ima o njemackim kolonistima u BiH http://hrastovac.net/historical/Bosnia.htm
Ни у једном ни у другом мјесту данас не живе Нијемци, мањина која је након 2. свјетског рата остала овдје се временом утопила у славенску већину (неко је питао за презиме Шуман, у Градишци има Шумана који се изјашњавају као Срби)...
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 32&start=0
- piupiu
#229 Re: Porijeklo prezimena
A nas dragi Emerik Blum? Znam da je on bio jevrej madjarskog porijekla, ali to mi Blum nekako zvuci kao njemacko prezime?
-
tuzlak-x
#231 Re: Porijeklo prezimena
postovani ahmede,Ahmmed wrote:Ih, Rizvanovića ima od Velike Kladuše, pa do FočeStLouis wrote:Da li neko zna porijeklo prezimena Cejvanovic i Rizvanovic??
Hvala., Ima ih i u Višegradu, Goraždu,Srebrenici, Tutinu,Prijepolju....
A pokoji se može naći i u Hercegovini![]()
Dakle,radi se o prezimenu koje spada u onu grupu prezimena, čiji nositelji nisu od iste loze iliti plemenaNadalje, ovo je prezime interesantno, jer spada u prezimena čiji su se preci doseljavali na teritorij današnje BiH i Sandžaka, a to doseljavanje bilo je uzrokovano gubitkom dijelova Osmanskoga carstva.
Recimo, kladuški Rizvanovići, Ličani su starinom.
Hercegovački, najvjerovatnije iz Herceg-Novog.Sandžački,Soko i Užice, ovi prijepoljski bi mogli biti i Hercegovci starinom.
Čejvanovići, Krajišnici, bez dileme. ( Mada nam je rukometaš Kenan, iz Živinica)Kao i Čejvani.Eh, pošto je Krajina u pitanju, gdje su starinački rodovi veoma rijetki, Čejvanovići su također doseljenici. Iste su loze, ko i Čejvani, a porijeklo bi moglo biti slavonsko, ili čak i mađarsko.
Nego, onako usput:
Gledam nešto ova naša , bosanskohercegovačka prezimena, posebno muslimanska .....I ogroman broj njih je ličkog, dalmatinskog( i ja sam vlasnik jednog ovakvog), slavonskog, mađarskog, beogradskog, šabačkog, sokolačkog, užičkog, hercegnovskog, kotorskog, kolašinskog,nikšićkog,arnautskog porijekla....
Nije bitno drugačija situacija ni sa pravoslavnim i katoličkim rodovima...Ja sam se, da budem najiskreniji, uglavnom bavio i bavim, muslimanskim rodovima...
No, ono što želim reći jeste da ovakvva spoznaja o doseljavanjima, preseljavanjima, naseljavanjima, iz svih dijelova Balkana, čini čovjeka relaksiranijimI onda ti postane jasno zašto je čika Anderson naciju definirao kao zamišljenu zajednicu. Ona to, svakako, jeste, pa nam i ne treba biti odveć važna.
imas li stogod o prezimenu mustacevic?
ima ih samo u tuzli.
- zimzelen
#232 Re: Porijeklo prezimena
Znam Faruka Mustacevica, rodila ga majka!tuzlak-x wrote:postovani ahmede,Ahmmed wrote:Ih, Rizvanovića ima od Velike Kladuše, pa do FočeStLouis wrote:Da li neko zna porijeklo prezimena Cejvanovic i Rizvanovic??
Hvala., Ima ih i u Višegradu, Goraždu,Srebrenici, Tutinu,Prijepolju....
A pokoji se može naći i u Hercegovini![]()
Dakle,radi se o prezimenu koje spada u onu grupu prezimena, čiji nositelji nisu od iste loze iliti plemenaNadalje, ovo je prezime interesantno, jer spada u prezimena čiji su se preci doseljavali na teritorij današnje BiH i Sandžaka, a to doseljavanje bilo je uzrokovano gubitkom dijelova Osmanskoga carstva.
Recimo, kladuški Rizvanovići, Ličani su starinom.
Hercegovački, najvjerovatnije iz Herceg-Novog.Sandžački,Soko i Užice, ovi prijepoljski bi mogli biti i Hercegovci starinom.
Čejvanovići, Krajišnici, bez dileme. ( Mada nam je rukometaš Kenan, iz Živinica)Kao i Čejvani.Eh, pošto je Krajina u pitanju, gdje su starinački rodovi veoma rijetki, Čejvanovići su također doseljenici. Iste su loze, ko i Čejvani, a porijeklo bi moglo biti slavonsko, ili čak i mađarsko.
Nego, onako usput:
Gledam nešto ova naša , bosanskohercegovačka prezimena, posebno muslimanska .....I ogroman broj njih je ličkog, dalmatinskog( i ja sam vlasnik jednog ovakvog), slavonskog, mađarskog, beogradskog, šabačkog, sokolačkog, užičkog, hercegnovskog, kotorskog, kolašinskog,nikšićkog,arnautskog porijekla....
Nije bitno drugačija situacija ni sa pravoslavnim i katoličkim rodovima...Ja sam se, da budem najiskreniji, uglavnom bavio i bavim, muslimanskim rodovima...
No, ono što želim reći jeste da ovakvva spoznaja o doseljavanjima, preseljavanjima, naseljavanjima, iz svih dijelova Balkana, čini čovjeka relaksiranijimI onda ti postane jasno zašto je čika Anderson naciju definirao kao zamišljenu zajednicu. Ona to, svakako, jeste, pa nam i ne treba biti odveć važna.
imas li stogod o prezimenu mustacevic?
ima ih samo u tuzli.
-
metastasio
#233 Re: Porijeklo prezimena
Imaš li nekih konkretnijih dokaza da su prezimena Granov i Bešlija baš mađarskog porijekla?A imamo i "Mađara" u Bosni: Budimlići, Pertefi, Granovi, Bešlije.... Ove tri zadnje porodice,dogurale do Goražda![]()
Što se tiče Emerika Bluma, nije nikakvo čudo što ima njemačko prezime, Jevreji u Srednjoj Evropi obično nose njemačka prezimena zbog stoljećima duge habsburške kulturne dominacije Srednjoj Evropom.
- Jara
#234 Re: Porijeklo prezimena
A propos Austro-Ugarske, mađarskih Jevreja i njihovih njemačkih prezimena i imena:
Car Josif II, 13. maja 1781. određuje Jevrejima da moraju da govore jezikom države. Hebrejski se zvanično mogao upotrebljavati samo prilikom verskih obreda. Jevrejima je dozvoljeno da se upišu u srednje škole, obrađuju zemlju, da se bave zanatima i umetničkim radom. Zabrana naseljavanja u rudarska mesta ostala je na snazi. Dana 26. aprila 1784. doneta je naredba o obaveznoj upotrebi nemačkog jezika. Dve godine kasnije uređeno je obavezno osnovno školovanje za sve podanike, a godinu dana nakon toga je Carskom naredbom propisano da Jevreji obavezno moraju da upotrebljavaju nemačka imena i prezimena. U tom smislu im je dat rok do januara naredne godine da odaberu željena imena. Stoga, kada se susrećemo sa svedočanstvima o ubijenim ljudima sa nemačkim imenima, objašnjenje se krije u činjenici da je Monarhija preduzela takve mere prema jevrejskim podanicima, mere koje nisu primenjene prema bilo kojoj drugoj etničkoj zajednici.
Nakon Nagodbe iz 1867. Jevreji ponovo moraju da menjaju prezimena - ovog puta u mađarska
- Maraschino
#235 Re: Porijeklo prezimena
U Bihacu jos uvijek postoji ovo prezime (nema ih mnogo).pustopoljina wrote:Vratimo se na zagvodsku starinu roda Čelan. U vrijeme Kandijskog rata (1645 - 1669) iz Zagvozda je u Podgoru otišao đak Andrija Čelanović Petrov, koji se kasnije zaredio, te službovao kao kapelan i tamo je umro 1675. godine. Don Andrija je mogao biti rođen oko 1630. godine, što znači da su Čelanovići nazočni u Zagvozdu od početka 17. stoljeća. Još je jedan svećenik od zagvodskih Čelanovića, fra Mijo, tajnik makarskog biskupa, o kojem je ostalo zapisano da je 1671. godine s još nekoliko svećenika nosio moći Svetog Jure na istoimeni najviši vrh Biokova, gdje se nalazi crkvica posvećena tom svecu.
Zagvozd kao starinu roda Čelan potvrđuje i sljedeći podatak: u vrijeme Bečkog rata 1686. godine u zbjegu stanovnika tog imotskog sela na Makarskom primorju nalaze se: obitelj Mate Čelanovića s 9 i obitelj Mije Čelanića ms 8 duša.
U venecijanskom zemljišniku za područje Zagvozda iz 1726. godine upisano je da su mletačke vlasti dodijelile zemlju i domaćinima pet obitelji s prezimenom Čelan: Jure (8-člana obitelj, 10 kanapa), Frane (10, 12), Mate rečeni Patak (6 , 7), Ante rečeni Sule (9,i Ante rečeni. Kurt (8, 10). Od Ante Čelana Kurta (turski kurt = vuk) nastali su zagvodski Kurtovići; od Ante Čelana Sule (Suleyman turski naziv naziv za židovskog kralja Solomuna) postali su Sulići; "jedan od trojice braće (Ante) spustio se u mušu (zajednički seoski pašnjak-AI) i tako dobio nadimak Mušura, koji mu postade prezimenom"; prema predaji Alagići, dio Čagalja, nastanjenih u Donjim Čagljima, također su nastali od Čelana; Čelan odselio na ženinstvo i dobio nadimak Vranjić koji je kasnije postao novo prezime.
Dakle, od zagvodskih Čelana nastali su Kurtovići, Sulići, Mušure, Alagići i Vranjići, s napomenom da danas u Zagvozdu nema više prezimena Čelan. Dakako, tome su pridonijele i njihove seobe (kronološki): skradinsko zaleđe, Cetinska krajina, Neorić, Cista Velika, Dugopolje i Imotski.
cudo jednocak se i ono sa 17.stoljecem uklapa .
- piupiu
#236 Re: Porijeklo prezimena
U Sarajevu je zivjela glumica Kaca Celan, koje je, doduse, Vojvodjanka ...Maraschino wrote:U Bihacu jos uvijek postoji ovo prezime (nema ih mnogo).pustopoljina wrote:Vratimo se na zagvodsku starinu roda Čelan. U vrijeme Kandijskog rata (1645 - 1669) iz Zagvozda je u Podgoru otišao đak Andrija Čelanović Petrov, koji se kasnije zaredio, te službovao kao kapelan i tamo je umro 1675. godine. Don Andrija je mogao biti rođen oko 1630. godine, što znači da su Čelanovići nazočni u Zagvozdu od početka 17. stoljeća. Još je jedan svećenik od zagvodskih Čelanovića, fra Mijo, tajnik makarskog biskupa, o kojem je ostalo zapisano da je 1671. godine s još nekoliko svećenika nosio moći Svetog Jure na istoimeni najviši vrh Biokova, gdje se nalazi crkvica posvećena tom svecu.
Zagvozd kao starinu roda Čelan potvrđuje i sljedeći podatak: u vrijeme Bečkog rata 1686. godine u zbjegu stanovnika tog imotskog sela na Makarskom primorju nalaze se: obitelj Mate Čelanovića s 9 i obitelj Mije Čelanića ms 8 duša.
U venecijanskom zemljišniku za područje Zagvozda iz 1726. godine upisano je da su mletačke vlasti dodijelile zemlju i domaćinima pet obitelji s prezimenom Čelan: Jure (8-člana obitelj, 10 kanapa), Frane (10, 12), Mate rečeni Patak (6 , 7), Ante rečeni Sule (9,i Ante rečeni. Kurt (8, 10). Od Ante Čelana Kurta (turski kurt = vuk) nastali su zagvodski Kurtovići; od Ante Čelana Sule (Suleyman turski naziv naziv za židovskog kralja Solomuna) postali su Sulići; "jedan od trojice braće (Ante) spustio se u mušu (zajednički seoski pašnjak-AI) i tako dobio nadimak Mušura, koji mu postade prezimenom"; prema predaji Alagići, dio Čagalja, nastanjenih u Donjim Čagljima, također su nastali od Čelana; Čelan odselio na ženinstvo i dobio nadimak Vranjić koji je kasnije postao novo prezime.
Dakle, od zagvodskih Čelana nastali su Kurtovići, Sulići, Mušure, Alagići i Vranjići, s napomenom da danas u Zagvozdu nema više prezimena Čelan. Dakako, tome su pridonijele i njihove seobe (kronološki): skradinsko zaleđe, Cetinska krajina, Neorić, Cista Velika, Dugopolje i Imotski.
cudo jednocak se i ono sa 17.stoljecem uklapa .
- StLouis
#237 Re: Porijeklo prezimena
Veljacic i Mrzljak, Ahmede pomagaj 
-
_Dame_
#238 Re: Porijeklo prezimena
Pašić, i Hadžimehmedović, iko? 
- StLouis
#239 Re: Porijeklo prezimena
Ne moze preko reda, ja sam prvi upitao
dede moderatore opomeni ovu Damu
evo, za inat, dodajem i Libice 
- damir_m
#240 Re: Porijeklo prezimena
Znal meko mozda sta za prezime "Mustabasic" i "Salkanovic" iz Maglaja...
Mustabasic mi prije svega ne zvuci ni Mustafic, niti Basic, da ovdje nije ko pogrijesio?

Mustabasic mi prije svega ne zvuci ni Mustafic, niti Basic, da ovdje nije ko pogrijesio?
- Jazz_Junkie
#241 Re: Porijeklo prezimena
Prezime Ramic:
"Naime, vecina stanovnika Velebita i Ravnih kotara doselila je iz srednje Bosne bjezeci pred Turcima. Po njegovim spoznajama, u Bosni je tada postojala manihejska hereza, a Crkva bosanska poznavala je više utjelovljenja duše. Padom Bosne pod Turski imperij jedan je dio bosanskih heretika izbjegao, drugi prihvatio islam, a treci prihvatio katolicizam ili pravoslavlje provodeci i dalje u zabitim dijelovima zemlje hereticke obrede. Kad su neki od njih izbjegli na Velebit, sa sobom su, kaže se, donijeli i znanja o životu i smrti. Sistem simbola i ornamenata na mirilima vrlo je slican onome na steccima, svojevrsnim dolmenima bosanske hereticke crkve. Analiza prezimena na južnom Velebitu govori nam o podrijetlu njegovih stanovnika. Pojavljuje se tako prezime Ramic koje vuce korijen iz bosanske Rame te druga prezimena za koje se tocno zna iz kojeg dijela Bosne ili Hercegovine dolaze. Medjutim, prema Zankijevim istraživanjima postoje dijelovi Velebita i Ravnih kotara gdje je u to vrijeme živjelo autohtono stanovništvo, kao što postoje i mirila starija od 16. stoljeca, što nam pak govori da se posmrtni ritual na tim prostorima štovao i prije dolaska bosanske hereze. Jedan od živucih svjedoka, ujedno i posljednji stanovnik južnog Velebita, Jole Ramic, složio se s tvrdnjom da su mirila na Velebitu postojala i prije dolaska njegovih predaka na te prostore."
Prezime Ramic se spominje i u dokumentu "Monumenta Ragusina", ali ne znam vise od ovog podatka. No, imam priliku da dobijem knjigu pa cemo to rasvijetlit.
No jasno je da se radi o autohtonom prezimenu i nose ga Bosnjaci, Hrvati i manjim dijelom Srbi.
"Naime, vecina stanovnika Velebita i Ravnih kotara doselila je iz srednje Bosne bjezeci pred Turcima. Po njegovim spoznajama, u Bosni je tada postojala manihejska hereza, a Crkva bosanska poznavala je više utjelovljenja duše. Padom Bosne pod Turski imperij jedan je dio bosanskih heretika izbjegao, drugi prihvatio islam, a treci prihvatio katolicizam ili pravoslavlje provodeci i dalje u zabitim dijelovima zemlje hereticke obrede. Kad su neki od njih izbjegli na Velebit, sa sobom su, kaže se, donijeli i znanja o životu i smrti. Sistem simbola i ornamenata na mirilima vrlo je slican onome na steccima, svojevrsnim dolmenima bosanske hereticke crkve. Analiza prezimena na južnom Velebitu govori nam o podrijetlu njegovih stanovnika. Pojavljuje se tako prezime Ramic koje vuce korijen iz bosanske Rame te druga prezimena za koje se tocno zna iz kojeg dijela Bosne ili Hercegovine dolaze. Medjutim, prema Zankijevim istraživanjima postoje dijelovi Velebita i Ravnih kotara gdje je u to vrijeme živjelo autohtono stanovništvo, kao što postoje i mirila starija od 16. stoljeca, što nam pak govori da se posmrtni ritual na tim prostorima štovao i prije dolaska bosanske hereze. Jedan od živucih svjedoka, ujedno i posljednji stanovnik južnog Velebita, Jole Ramic, složio se s tvrdnjom da su mirila na Velebitu postojala i prije dolaska njegovih predaka na te prostore."
Prezime Ramic se spominje i u dokumentu "Monumenta Ragusina", ali ne znam vise od ovog podatka. No, imam priliku da dobijem knjigu pa cemo to rasvijetlit.
- Jara
#242 Re: Porijeklo prezimena
Dok se Ahmmed ne javi ... Znam da se prezime Veljačić moglo naći na Cejlonu, Šri LankaStLouis wrote:Veljacic i Mrzljak, Ahmede pomagaj
- StLouis
#243 Re: Porijeklo prezimena
je li to kod crvenih kmera ili kod onih drugih??Jara wrote:Dok se Ahmmed ne javi ... Znam da se prezime Veljačić moglo naći na Cejlonu, Šri LankaStLouis wrote:Veljacic i Mrzljak, Ahmede pomagaj
- Jara
#244 Re: Porijeklo prezimena
StLouis wrote:je li to kod crvenih kmera ili kod onih drugih??Jara wrote:Dok se Ahmmed ne javi ... Znam da se prezime Veljačić moglo naći na Cejlonu, Šri LankaStLouis wrote:Veljacic i Mrzljak, Ahmede pomagaj
ma Čedomil je bio nešto deseto...
veljača, veljačić - eto ti polazni podaTci za istraživanje
- StLouis
#245 Re: Porijeklo prezimena
Ma znam,
mene interesira odkud su Veljacici, loza. U mjestu gdje sam ja rodjen ima ih a ne vjerujem da itko zna odkud su tocno. Prezime im je po nekoj logici Hrvatsko no svi su do reda Bosnjaci.
- osa
#246 Re: Porijeklo prezimena
možda su hrvati koji su prešli na islam.StLouis wrote:Ma znam,mene interesira odkud su Veljacici, loza. U mjestu gdje sam ja rodjen ima ih a ne vjerujem da itko zna odkud su tocno. Prezime im je po nekoj logici Hrvatsko no svi su do reda Bosnjaci.
- Divlja_Djevojka
#247 Re: Porijeklo prezimena
milton wrote:Imam ja jednog poznanika s tim prezimdnom, i on mi kaze da su njegovi preci pred kraj 17-pg stoljeca prezivjeli pad/gubitak Like. Od njega dobih i veci dio sljedecih podatka....Divlja_Djevojka wrote:A znal ko sta za Ikanovice?
Ja cula da to prezime dolazi iz sarajeva??
--------------------
Ikanovice ces naci po cijeloj Bosni: Banja Luka, Banovici, Bijeljina, Bos. Kostajnica, Cazin, Derventa, Doboj, Duboštica, Gornja Tuzla, Gornji Rahic, Ljubija, Lukavac, Mokro, Sanski Most, Sapna, Sarajevo, Šerici, Šibošnica, Teocak, Teslic, Tojšici, Tuzla, Vrnograc, Zavidovici, Zenica, Živinice...
Dalje, rece mi on da je cuo da Ikanovica ima i u Loznici (preko Drine), te da su Romi koji su to prezime sebi "prisvojili".
--------------------
"...Krčevina Kovačeva ... mjesto u Crnom kršu na granici Radučića i Ivoševaca, ispod Ikanovića...."
izvor: http://www.raducic.com/Toponimija.html
--------------------
"Ime :: Ikan
Ikan je muško ime, koje u Hrvatskoj češće nalazimo među Hrvatima te rijeđe među Muslimanima. Ime je izvedeno iz imena Ivan. Ikan je rijetko ime. Danas u Hrvatskoj živi manje od deset osoba koje nose ovo ime.
Nomen est omen
Najviše imenjaka nalazimo među osobama u četrdesetim godinama, a najmanje među osobama u dvadesetim godinama. Najčešći horoskopski znak ovog imena je vodenjak, a kineskom horoskopu zec.
Popularnost imena u posljednjih 60 godina
Najviše osoba nazvanih Ikan rođeno je sedamdesetih godina prošlog stoljeća.
Gdje ima najviše?
Većina osoba koje se zovu Ikan žitelji su Zagreba (ukupno manje od deset), Rijeke (manje od deset) S obzirom na broj stanovnika, Ikan najčešće je ime među stanovnicima Rijeke gdje se svaki desettisućiti stanovnik tako zove. "
izvor: http://www.imehrvatsko.net/Imena/Ikan/t ... fault.aspx
------------------
googlaj i sljedece:
... Stariy Ikan village in South Kazakhstan...
... Ikan Nikolaevich ...
... A prostite, Pavel Ikanovich, chto Ikan Nikolaevich priehali ...
... Kitabi Ikan, the Book of Certitude / Le Livre de la Certitude (Kitab-el-Ikan) ... by Bahaullah and Iulii Arkadevich Ioannesian ...
... Lycian tombs (Ikan, Cevik 1999a )...
... Baha wrote Ikan in one night and the Mirza gave his revelationary in one ...
... Middle of the Order Ikan course they do ...
... Građevinski obrt Ikan, Bol otok Brač ...
... Ikan Šimić (75), iz Humca kod Ljubuškog, prva je žrtva vatre. ...
... Battle of Ikan ...
... By Raphael Ikan 1991 ....
... the name IKAN was chosen, which is taken from the Greek work “ikano,” meaning “to enable.” ...
------------------------
http://www.namjestaj-ikanovic.com![]()
------------------------
Ikan je i ime i prezime u BA, HR i SR.
------------------------
Zanimljive podatke nadjog u clanku "Hrvati bez Hrvata" na
http://www.vjesnik.hr/pdf/2004%5C10%5C24%5C16A16.PDF
----------------
Spisak umrlih u zloglasnom logoru Jasenovac iz WWII je pruze zanimljive podatke .
IKANOVIC (DRAGIC) DANILO - BATALAGE 1921
IKANOVIC (DRAGIC) DRAGOSLAV - BATALAGE 1911
IKANOVIC (LJUBOMIR) ÐORÐE - BATALAGE 1913
IKANOVIC (MILAN) ŽIVORAD - BATALAGE 1905
IKANOVIC (SULJEMAN) EMIN - BIJELJINA 1925
IKANOVIC (ALEKSA) DUŠAN - BOŽINCI DONJI 1913
IKANOVIC (KRŠIJA) MARA - BOŽINCI DONJI 1892
IKANOVIC (JOVO) MILAN - DOBOJ 1906
IKANOVIC (MUSTAFA) MEHO - GRABOVAC 1924
IKANOVIC (ALO) MUSTAFA - GRABOVAC 1905
IKANOVIC (IDRIZ) ASIB - LJUBIJA 1926
IKANOVIC (OSMAN) IBRAIM - LOZNICA 1911
IKANOVIC (SULJO) RIÐO - LOZNICA 1910
IKANOVIC (SMAIL) BEGO - SNIJEŽNICA 1871
IKANOVIC (ALE) OSMAN - VRNOGRAC 1890
--------------------------------------------------
nadam se da ce ti ove infomacije pomoci u daljnjem traganju... good luck.
Bas ti hvala za ovo
- code_digit
#248 Re: Porijeklo prezimena
Pozdrav svima..
Da ne zna ko sta o porijeklu prezmena Tahirović.....Ima ih puno sirem BiH, cak i u Hrvatskoj, ali bas sam primijetio da ih ima u Bosni dosta..pa me zanima ako neko ima kakvu informaciju, dali ima neki trag kroz historiju. Mislio sam istrazivat malo, ali svi stariji iz mog plemena, su vec davno preselili na onaj svijet...
Pozdrav,
Da ne zna ko sta o porijeklu prezmena Tahirović.....Ima ih puno sirem BiH, cak i u Hrvatskoj, ali bas sam primijetio da ih ima u Bosni dosta..pa me zanima ako neko ima kakvu informaciju, dali ima neki trag kroz historiju. Mislio sam istrazivat malo, ali svi stariji iz mog plemena, su vec davno preselili na onaj svijet...
Pozdrav,
- Topla voda
- ljubav_aha
#250 Re: Porijeklo prezimena
stranica nije dovoljno adekvatana,cak,sta vise nije uopce,to je samo lista prezimena osoba,stranica imigranta koji je vjerovatno sakupljao informacije iz hobijaTopla voda wrote:http://www.montenegro.org.au/prezimena.html