EU i Turska

Post Reply
cyprus

Post by cyprus »

adore wrote:Odgovor: da, primjer Srbija. Neupitni genocid aprije 15 godina, katastrofalan odnos prema manjinama i jos puno, skoro nikakava saradnja sa Hagom sto je bio preduslov za EU pa bice primljeni bez ikakvih problema. Moje kontra pitanje :) : Zasto srbija a zasto ne Turska?

1. lapsuz :)

2. genocid - sistematsko, planirano iskorjenjivanje jedne nacije. Oni su se dobro poubijali tamo ali da je bio genocid ne vjerujem. U Turskoj ima jos jako puno Jermena, u samom Istanbulu su pravo jaki, ima ih i vojnom vrhu Turske vojske i znam dosta Jermena koji govore da genocida nije bilo

3. Kurda u Turskoj ima 15'tak miliona, terorista oko 6-7 hiljada, PKK je ulazio u Kurdska sela (koja im nisu davala podrsku) i ubijao sve sto hoda 80'tih godina. Turska i po meni pravi greske u odnosu prema Kurdima ali ne prema PKK.

Pozdrav :)
Pa što onda Srbija nije već u EU, ako su sve ove stvari nebitne i ako je bitno samo to da su oni kršćani tj. hrišćani. Uostalom, ne zna se baš da li će Srbija uć u EU prije Turske, tako da ova priča baš i nema neke veze. Kad Srbija bude u EU, a Turska i dalje bude out, eh onda će ti ova usporedba bit donekle na mjestu. Također, zamisli da Srbija ne priznaje neku članicu EU-a, lupam eto Mađarsku i pritom još održava tamo samoproglašenu nelegalnu od nikoga priznatu paradržavu, da li misliš da bi oni bili išta bliže EU nego Turska?

1. Predpostavio sam :)

2. A šta kaže prvi turski nobelovac o ovoj temi i zašto ne živi u svojoj državi? Meni stvarno nije jasno kako neki razmišljaju: Srbi su počinili gonocid, a Turci nisu jerbo kako ćemo reć za "braću" da su oni to uradili :roll: :-) :oops:

3. Radikalne Kurde i teroriste ne podržavam kao što ne podržavam niti jedne separatiste na ovoj planeti. Ali ovo ne opravdava Turke da imaju i više nego katastrofalan, čak i dosta katastrofalniji nego Srbija, odnos prema manjinama. Eto, primjerice ja nigdje nisam čuo osim za Tursku, da tamo kad uzimaš njihovo državljanstvo moraš i promjenit u neko prihvatljiviuje za turske prilike. :roll:
zlata

Post by zlata »

Mi bi izgleda trebali zapoceti posebnu raspravu o definiciji GENOCID-a! Jer kad su Turci u pitanju....sve se vrti oko definicije i okolnosti....kao i broja zrtava.

Takodjer...duplog arsina zapada...vis-a-vis pokolja-genocida u BiH i u Turskoj. Sad krive Turke....i proglasavaju Armence zrtvama genocida....(nakon skoro 100 godina) a istodobno uvjeravaju BiH narod....kako nije bio genocid....i dabome...NE MOGU...pronac ni Karadzica ni Mladica :-)

Osim toga...Turci malo podmuklo iskoristavaju nase zrtve (napr. Srebrenicu)....da sebe opravdaju....u smislu...eto...da nismo potamanili nase neprijatelje...Anatolija bi bila ko jedna golema Srebrenica.....Bolje je da smo mi njih prije....neg oni nas! :P jer...vidte sta je bilo u BiH!

Razgovarajuci sa njihovom omladinom...vidim....da su skroz iracionalni....sto se tice njihove Turske. Osovjili od Beca do Maroka...zauzeli Konstantinopolis.....prijestolje krscanstva...i dalje sebe smatraju zrtvama... :-) i ako ih iko barne....vracaju petostruko! :x Kon da su im Rusi rod! :roll:
adore

Post by adore »

cyprus wrote:Odgovor: da, primjer Srbija. Neupitni 3. Radikalne Kurde i teroriste ne podržavam kao što ne podržavam niti jedne separatiste na ovoj planeti. Ali ovo ne opravdava Turke da imaju i više nego katastrofalan, čak i dosta katastrofalniji nego Srbija, odnos prema manjinama. Eto, primjerice ja nigdje nisam čuo osim za Tursku, da tamo kad uzimaš njihovo državljanstvo moraš i promjenit u neko prihvatljiviuje za turske prilike. :roll:
za ovaj dio o srbiji se nikad ne mogu sloziti, kod njih i danas velika vecina misle da smo mi sebe sami gadjali i glasaju za ljude koji misle da su srbi pali sa svemira i stvorili svijet, ali sto se tice imena sigurno si u pravu :) , samo je za vrijeme Todora Zivkova u Bugarskoj bila ista stvar, sto je najgore Turci su se bunili zbog istog pravila u Bugarskoj a sami su isto radili. Pravo licemjerstvo.

Ima pravo dobrih i losih stvari vezanih za Tursku, ali argumentovati zasto ne pripadaju u EU sa nekim stereotipa: u Evropi treba da zive samo lijepi civilizirani Europljani a Turci su prljavi istocnjaci je samo pokazatelj neobrazovanosti i nepoznavanja istorije.

Vidis u postu iznad ovog o cemu govorim
mostarac

Post by mostarac »

nokturno wrote:Ja prizeljkujem Tursku u EU iz prostog razloga sto bi bilo fino da i Bosnjaci imaju makar jednog prijatelja u toj zajednici naroda. Htio to npr. mostarac priznati ili ne, mi danas nemamo nikog u uniji ko nam je naklonjen kao sto su Austrija i Njemacka naklonjene Hrvatskoj ili Grcka i Francuska Srbiji.

Turke ne zele u EU jer su vecinom muslimani...sto znaci da bi i Bosnjaci bili nepozeljni u EU da nas je, kojim slucajem, 60 miliona. To najvise govori o samoj uniji i ksenofobiji od koje se Evropa nikad nije izlijecila a male su sanse da ce se ikad i izlijeciti.
Turska je i danas veci prijatelj Hrvatskoj nego nama i uvijek je to bila. Sjetimo se da je Demirel bio Tudjmanu na sahrani. Turci nisu nama naklonjeni sekunde i smatraju nas svojim podanicima i dan danas koji bi trebali uslovno receno da ginu za njih jer smo mi njihova raja, a da oni nas ne jebu ni 2%. Manite se price da je Turska prijatelj Bosni a pogotovo da smo mi kao njima nesto duzni.
Mi imamo samo jednog prijatelja a to je United States of America. Ovo ostalo bi nam se ili krvi napilo ili im je svejedno.
Amsterdammer

Post by Amsterdammer »

cyprus wrote:Pa glupo je pitanje treba li Turska bit član EU. Pa ako oni to žele i ako ih ovi iz EU žele prihvatit, zašto ne bi trebala.

PS Sa čisto geografskog asprekta Turska nije evropska, nego azijska država, međutim sa svih ostalih prije svega društvenih aspekata, Turska mnogo više gravitira Evropi nego Aziji.
Pa upravo je Kipar 100% azijska država, pa je opet dio Kipra u EU.

Da ne spominjem Izrael i učešće na evropskim takmičenjima...
elSaik

Post by elSaik »

mostarac wrote:
nokturno wrote:Ja prizeljkujem Tursku u EU iz prostog razloga sto bi bilo fino da i Bosnjaci imaju makar jednog prijatelja u toj zajednici naroda. Htio to npr. mostarac priznati ili ne, mi danas nemamo nikog u uniji ko nam je naklonjen kao sto su Austrija i Njemacka naklonjene Hrvatskoj ili Grcka i Francuska Srbiji.

Turke ne zele u EU jer su vecinom muslimani...sto znaci da bi i Bosnjaci bili nepozeljni u EU da nas je, kojim slucajem, 60 miliona. To najvise govori o samoj uniji i ksenofobiji od koje se Evropa nikad nije izlijecila a male su sanse da ce se ikad i izlijeciti.
Turska je i danas veci prijatelj Hrvatskoj nego nama i uvijek je to bila. Sjetimo se da je Demirel bio Tudjmanu na sahrani. Turci nisu nama naklonjeni sekunde i smatraju nas svojim podanicima i dan danas koji bi trebali uslovno receno da ginu za njih jer smo mi njihova raja, a da oni nas ne jebu ni 2%. Manite se price da je Turska prijatelj Bosni a pogotovo da smo mi kao njima nesto duzni.
Mi imamo samo jednog prijatelja a to je United States of America. Ovo ostalo bi nam se ili krvi napilo ili im je svejedno.
A zašto su nam prijatelji United States of America? :roll:
cyprus

Post by cyprus »

adore wrote:
cyprus wrote:Odgovor: da, primjer Srbija. Neupitni 3. Radikalne Kurde i teroriste ne podržavam kao što ne podržavam niti jedne separatiste na ovoj planeti. Ali ovo ne opravdava Turke da imaju i više nego katastrofalan, čak i dosta katastrofalniji nego Srbija, odnos prema manjinama. Eto, primjerice ja nigdje nisam čuo osim za Tursku, da tamo kad uzimaš njihovo državljanstvo moraš i promjenit u neko prihvatljiviuje za turske prilike. :roll:
za ovaj dio o srbiji se nikad ne mogu sloziti, kod njih i danas velika vecina misle da smo mi sebe sami gadjali i glasaju za ljude koji misle da su srbi pali sa svemira i stvorili svijet, ali sto se tice imena sigurno si u pravu :) , samo je za vrijeme Todora Zivkova u Bugarskoj bila ista stvar, sto je najgore Turci su se bunili zbog istog pravila u Bugarskoj a sami su isto radili. Pravo licemjerstvo.

Ima pravo dobrih i losih stvari vezanih za Tursku, ali argumentovati zasto ne pripadaju u EU sa nekim stereotipa: u Evropi treba da zive samo lijepi civilizirani Europljani a Turci su prljavi istocnjaci je samo pokazatelj neobrazovanosti i nepoznavanja istorije.

Vidis u postu iznad ovog o cemu govorim
Ja ne znam gdje sam ja spominjo bilo šta vezano za ovo boldirano, pa ne znam sa čim se ne možeš složiti :-) .

Što se tiče drugog dijela uglavnom se slažem, ali mislim da se kroz cijelu temu provlači jedno ne svjesno poistovjećivanje Evropske Unije sa kontinentom Evropom. Biti primjljen u EU ne znači isto što i postati Evropljanin, niti biti Evropljanin znači pripadati EU. EU je zajednica država koje su se udružile prvenstveno radi svog ekonomskog napretka, a to što u imenu nose ime ovog kontinenta ne znači da su oni prisvojili ovaja kontinent, kao ni to da su oni ograničeni samo na ovom kontinentu. Ko garantuje da za nekoliko decenija EU neće prerast u interkontinentalnu organizaciju širokih razmjera, samo što bi u tom slučaju morala izmjenit ime. Dakle, samo primanje Turske u EU ne bi značilo postajanje Turske evropskom državom, kao ni sama činjenica da Turska nije član EU-a ne znači da ista nije Evropska država. Pripadnost kontinentu se određuje prema nekim drugim, uglavnom geografskim činiocima. Ta neka kulturološka identifikacija cijelog kontinenta je za mene velika glupost, jer kad meni neko kaže evropska kultura isto ko da mi nije ništa reko. Eto, neka mi neko nađe sličnosti u kulturi recimo Grčke i Švedske, obje su neupitneo evropske države i članice EU, al stvarno šta to može biti njihov zajednički identitet. Na bazi kulture gotovo ništa, ali ako ko ima kontra argumente volio bih da me prosvijetli. Isto tako ako postoji izvjesna "evropska kultura", zar ne bi onda svaki kontinent trebo imati svoju kulturu. Šta bi trebala biti "azijska kultura", ako znamo da postoje arapska i kineska kultura za koje se također može nać skoro pa nimalo dodirnih tački? Zato mislim da je vrijeme da se teze prestaju brkati. A ako se ko ne slaže, stvarno bih volio da mi ukaže na argumente koje bi me naveli da promjenim mišljenje o tome da su svi kontinenti pa prema tome i Evropa ništa drugo nego obični geografski pojam. Dakle, Turskoj se može braniti da uđe u izvjesnu zajednicu država, ali to kojem će kontinentu Turska pripadati ne određuje se na taj način.
elSaik

Post by elSaik »

zlata wrote:
manijak1 wrote:Zlato .....kasno je :D :D
Ma nije....ja sam ti Party Girl.

Evo.....multi-kulti Turska! Besika Euro-Krscanstva i Pravoslavlja!

http://www.youtube.com/watch?v=_A0t1l0yGY8
Gdje živi većina potomaka europskih Jevreja i zašto?
cyprus

Post by cyprus »

elSaik wrote:
zlata wrote:

U AmeriKi? :D
zlata

Post by zlata »

elSaik wrote:
zlata wrote:

Zasto! Pa imali su bolje perspektive....s one strane bare. A ni oni ruski pogromi nisu bas bili uzitak. Sve u svemu....razlozi su najcesce bili ekonomski $$$, jer nisu emigrirali samo Zidovi zahvaceni olujom pogroma....nego iz svih krajeva Europe....isto ko Talijani, Spanjolci, Grci, Poljaci, Ukrajinci, Njemci, pa cak i Japanci, Kinezi i Levantinci! Kraj 19-og stoljeca...pocetak 20-og je bio period velikih sElEnja...u Sj.Am... i Juznu Ameriku.
btw.. :-D Iza Zlate se ne krije nikkva Golda! :-)
osa

Post by osa »

mostarac wrote:

valjda valjate kad imate tako puno prijatelja.
mostarac

Post by mostarac »

osa wrote:
mostarac wrote:

ako nista u hipoteci nemamo Jasenovac :-)
osa

Post by osa »

mostarac wrote:
osa wrote:
mostarac wrote: Turska je i danas veci prijatelj Hrvatskoj nego nama i uvijek je to bila. Sjetimo se da je Demirel bio Tudjmanu na sahrani. Turci nisu nama naklonjeni sekunde i smatraju nas svojim podanicima i dan danas koji bi trebali uslovno receno da ginu za njih jer smo mi njihova raja, a da oni nas ne jebu ni 2%. Manite se price da je Turska prijatelj Bosni a pogotovo da smo mi kao njima nesto duzni.
nemam ni ja, eventualno zadnji rat ali jasenovac ne. a za tebe bi bilo možda bolje da imaš, možda bi te turci više cijenili.
mostarac

Post by mostarac »

mrznja ti polako jede vid sine. ionako si dobro slijep ali izgleda da je to sad vec postalo zavrsena stvar pa ne vidis ni da citas :D

niko nije ni govorio o tebi kao jedinci, jer nisi toliko bitan, a na koga si ti mislio kad si rekao da nemamo puno prijatelja ja ne znam, ali dobro gubis vid pa si rastresen pa ti se moze i oprostiti :-)
osa

Post by osa »

mostarac wrote:mrznja ti polako jede vid sine. ionako si dobro slijep ali izgleda da je to sad vec postalo zavrsena stvar pa ne vidis ni da citas :D

niko nije ni govorio o tebi kao jedinci, jer nisi toliko bitan, a na koga si ti mislio kad si rekao da nemamo puno prijatelja ja ne znam, ali dobro gubis vid pa si rastresen pa ti se moze i oprostiti :-)
nisam ja ništa rekao samo sam tebe citirao, ali oprosti citiraju se uglavnom ljudi koji stoje iza svojih izjava, a ne oni koji ih promjene u roku nekoliko minuta.
mostarac

Post by mostarac »

ja nisam promjenio nijednu svoju izjavu, a ja i dalje stojim iza toga da Bosna i Hercegovina mozda nema prijatelje, ali sasvim sigurno nema ni hipoteku Jasenovca kao sto ima Hrvatska pa sasvim sigurno ne mozes upotrebljavati nikakvu dozu arogancije kakvu si htio da upotrebis, jer mi ako nista pred sve i svakoga kao zemlja mozemo izici svjetla obraza i visokog cela, a kao drzava imamo staz 15 puta duzi od hrvatske, koja je za 39+4+17 godina svog postojanja uspjela napraviti toliko sranja da je mislim rekorder u svijetu tako da nadmenosti nema mjesta decko. Stidu mozda, ali ti da budes nadmen nad bosancem po tom pitanju nemas osnovu i temelj decko. Jebe te istorija.
osa

Post by osa »

mostarac wrote:ja nisam promjenio nijednu svoju izjavu, a ja i dalje stojim iza toga da Bosna i Hercegovina mozda nema prijatelje, ali sasvim sigurno nema ni hipoteku Jasenovca kao sto ima Hrvatska pa sasvim sigurno ne mozes upotrebljavati nikakvu dozu arogancije kakvu si htio da upotrebis, jer mi ako nista pred sve i svakoga kao zemlja mozemo izici svjetla obraza i visokog cela, a kao drzava imamo staz 15 puta duzi od hrvatske, koja je za 39+4+17 godina svog postojanja uspjela napraviti toliko sranja da je mislim rekorder u svijetu tako da nadmenosti nema mjesta decko. Stidu mozda, ali ti da budes nadmen nad bosancem po tom pitanju nemas osnovu i temelj decko. Jebe te istorija.
ja bih se okladio da je u jasenovcu zločine činilo više ljudi iz bih nego iz hrvatske, a bilo je i tvojih sunarodnjaka, tek da se ne zaboravi, a čovjek vrijedi onoliko koliko ima prijatelja, pa ću ja to prenesti i na razinu države. a najbolji prijatelj bih po meni je hrvatska, a ne sad. drago mi je što smo razmijenili mišljenja o nekim temama iako su oprečna, ali sada osa ode s kćeri malo na bazen na plivanje, koliko da potrošim kalorije nagomilane preko bajramskih i božićnih blagdana. bog, uživaj i dalje u oštrenju intelekta na forumu.
visby

Post by visby »

ja bih se okladio da je u jasenovcu zločine činilo više ljudi iz bih nego iz hrvatske,
Lijepo je da se distanciras od BiH.
Orhanowski

Post by Orhanowski »

cyprus wrote:Za ove koji spominju Izrael i uspoređuju i njega i Tursku sa ostalim evropskim/vanevropskim državama:

Turska, Izrael, Kipar, Gruzija, Armenija, Azerbejdžan, te donekle i Kazahstan, su države koje se geografski karakterišu kao azijske, međutim društveno politički mnogo više gravitiraju Evropi, ako ništa bar što se tiče Evrovizije i sportskih takmičenja. Međutim, većina ovih zemalja je vezana za Evropu mnogo više od običnog sportskog učestvovanja u njenoj zoni. Tako je Kipar članica EU, Turska članica NATO-a itd.

Što se tiče Izraela već sam o tome pisao: pokušajte zamisliti fudbalsku utakmicu između Izraela i Palestine, Izraela i Sirije, Izraela i Jordana, Izraela i Irana, ili Izraela ili bilo koje druga arapske ili muslimanske azijske države, pa će vam biti jasno zašto Izrael ne može igrati azijske kvalifikacije, a ako se uzme u obzir da je stanovništvo Izraela u velikom procentu doseljeno iz Evrope, onda se njigova gravitacija Evropi u tom smislu čini logična.
Što se tiče Turske i EU: to što Turska nije geografski evropska država ne bi trebala po meni biti nikakva prepreka ka njenom članstvu EU, jer kao što sam reko, ni Kipar prirodno-geografski ne pripada kontinentu zvanom Evropa. Međutim, Turska trenutno ima drugih zapreka u svojoj namjeri o priključenju EU. Zvanično, to je problem Kipra i problem Kurda. To naravno jesu problemi koje Turska mora rašistiti, ali dublje postoji još jedan veliki razlog. Naravno mnogi su spomenuli ovdje to, a to je činjecina da je Turska za evropske razmjere ogromna muslimanska zemlja. Međutim, većina stavlja akcenat na to "muslimanska", ali ja bih stavio akcenat na ovo "ogromna". Turska čak i da je kršćanska zemlja, također bi imala velikih problema pri ulasku u EU, prije svega zbog svoje neproporcionalnosti sa većinom evropskih država, što po površini, a još više po broju stanovnika. Istina, nije nebitno ni to što su oni muslimanska država, zbog postojanja nezanemarljivog uticaja evropskih desničarskih krugova. Ali, recimo i da se Rusija želi učlanit u EU (što njoj naravno nikad neće past na pamet, ali eto, hipotetički govorim) također bi naišla na velike prepreke, iako su većinski kršćanska država. I još nešto, primanjem Turske, EU bi izašla na granicu Iraka, te bi on postao i definitivno njen direktni problem, sa kojim bojim se da ona nema snage da se adekvatno nosi.
Rodila majka pametno celjade. Sucur Allahu za ovakvu pamet. Sad me zivo zanima tvoje misljenje o Bosni i Hercegovini i Srbiji. O Hrvatskoj i Srbiji. Mozda bi Bosna i Hercegovina mogli osnovati novu ligu i igrati izmedjusebe (Bosna protiv Hercegovine) na taj nacin bi izbjegli eventualni susret sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom. Ili da se prijavimo da igramo africke kvalifikacije umjesto evropskih. A Turskoj (koja je bila pokorila pola svijeta)bi onda bolje bilo da kvalifikacije igra u Latinskoj Americi, tamo nikad nisu ratovali.
bonislav

Post by bonislav »

mostarac wrote:
osa wrote:
mostarac wrote: Turska je i danas veci prijatelj Hrvatskoj nego nama i uvijek je to bila. Sjetimo se da je Demirel bio Tudjmanu na sahrani. Turci nisu nama naklonjeni sekunde i smatraju nas svojim podanicima i dan danas koji bi trebali uslovno receno da ginu za njih jer smo mi njihova raja, a da oni nas ne jebu ni 2%. Manite se price da je Turska prijatelj Bosni a pogotovo da smo mi kao njima nesto duzni.
:lol: :lol: :lol:

Ante Pavelić sa nekim budistom:

http://www.vecernji.hr/system/galleries ... /mus-2.jpg

Ante Pavelić sa indijanskim poglavicom:

http://www.vecernji.hr/system/galleries ... /mus-3.jpg

Kvislinzi Aboridžini:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/s ... waffen.jpg

Naci-Eskimi u Bosni:

http://content.answers.com/main/content ... cruits.jpg

:idea:
solanik

Post by solanik »

Znaci francuski parlament je donio odluku samo iz niskih pobuda. Znaci svi intelektualci Europe samo iz iskonske netrpeljivosti prema Turcima tvrde da su ovi pocinili genocid ? I sta mislis sta bi bilo sa onim Jermenima u Turskoj(danasnjoj) koji bi se usudili da otvore temu genocida iz 1915-e? (Zemlji u kojoj postoji krivicno djelo zvano "uvreda Turcinstva " koje nije bagatela). Ma daj... Ti mozes da "vjerujes" ili ne "vjerujes" sta god zelis ali cinjenice su nepobitne.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

solanik wrote:Znaci francuski parlament je donio odluku samo iz niskih pobuda. Znaci svi intelektualci Europe samo iz iskonske netrpeljivosti prema Turcima tvrde da su ovi pocinili genocid ? I sta mislis sta bi bilo sa onim Jermenima u Turskoj(danasnjoj) koji bi se usudili da otvore temu genocida iz 1915-e? (Zemlji u kojoj postoji krivicno djelo zvano "uvreda Turcinstva " koje nije bagatela). Ma daj... Ti mozes da "vjerujes" ili ne "vjerujes" sta god zelis ali cinjenice su nepobitne.
a kako nazvat pokolj milion Alziraca od strane Francuske?
ili milion Libijaca od strane Italije?
cyprus

Post by cyprus »

Orhanowski wrote:
cyprus wrote:Za ove koji spominju Izrael i uspoređuju i njega i Tursku sa ostalim evropskim/vanevropskim državama:

Turska, Izrael, Kipar, Gruzija, Armenija, Azerbejdžan, te donekle i Kazahstan, su države koje se geografski karakterišu kao azijske, međutim društveno politički mnogo više gravitiraju Evropi, ako ništa bar što se tiče Evrovizije i sportskih takmičenja. Međutim, većina ovih zemalja je vezana za Evropu mnogo više od običnog sportskog učestvovanja u njenoj zoni. Tako je Kipar članica EU, Turska članica NATO-a itd.

Što se tiče Izraela već sam o tome pisao: pokušajte zamisliti fudbalsku utakmicu između Izraela i Palestine, Izraela i Sirije, Izraela i Jordana, Izraela i Irana, ili Izraela ili bilo koje druga arapske ili muslimanske azijske države, pa će vam biti jasno zašto Izrael ne može igrati azijske kvalifikacije, a ako se uzme u obzir da je stanovništvo Izraela u velikom procentu doseljeno iz Evrope, onda se njigova gravitacija Evropi u tom smislu čini logična.
Što se tiče Turske i EU: to što Turska nije geografski evropska država ne bi trebala po meni biti nikakva prepreka ka njenom članstvu EU, jer kao što sam reko, ni Kipar prirodno-geografski ne pripada kontinentu zvanom Evropa. Međutim, Turska trenutno ima drugih zapreka u svojoj namjeri o priključenju EU. Zvanično, to je problem Kipra i problem Kurda. To naravno jesu problemi koje Turska mora rašistiti, ali dublje postoji još jedan veliki razlog. Naravno mnogi su spomenuli ovdje to, a to je činjecina da je Turska za evropske razmjere ogromna muslimanska zemlja. Međutim, većina stavlja akcenat na to "muslimanska", ali ja bih stavio akcenat na ovo "ogromna". Turska čak i da je kršćanska zemlja, također bi imala velikih problema pri ulasku u EU, prije svega zbog svoje neproporcionalnosti sa većinom evropskih država, što po površini, a još više po broju stanovnika. Istina, nije nebitno ni to što su oni muslimanska država, zbog postojanja nezanemarljivog uticaja evropskih desničarskih krugova. Ali, recimo i da se Rusija želi učlanit u EU (što njoj naravno nikad neće past na pamet, ali eto, hipotetički govorim) također bi naišla na velike prepreke, iako su većinski kršćanska država. I još nešto, primanjem Turske, EU bi izašla na granicu Iraka, te bi on postao i definitivno njen direktni problem, sa kojim bojim se da ona nema snage da se adekvatno nosi.
Rodila majka pametno celjade. Sucur Allahu za ovakvu pamet. Sad me zivo zanima tvoje misljenje o Bosni i Hercegovini i Srbiji. O Hrvatskoj i Srbiji. Mozda bi Bosna i Hercegovina mogli osnovati novu ligu i igrati izmedjusebe (Bosna protiv Hercegovine) na taj nacin bi izbjegli eventualni susret sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom. Ili da se prijavimo da igramo africke kvalifikacije umjesto evropskih. A Turskoj (koja je bila pokorila pola svijeta)bi onda bolje bilo da kvalifikacije igra u Latinskoj Americi, tamo nikad nisu ratovali.
Pa BiH, Hrvatska ili Srbija nisu zaratile sa pola svog kontinenta.
adore

Post by adore »

Bosanac sa dna kace wrote:
solanik wrote:Znaci francuski parlament je donio odluku samo iz niskih pobuda. Znaci svi intelektualci Europe samo iz iskonske netrpeljivosti prema Turcima tvrde da su ovi pocinili genocid ? I sta mislis sta bi bilo sa onim Jermenima u Turskoj(danasnjoj) koji bi se usudili da otvore temu genocida iz 1915-e? (Zemlji u kojoj postoji krivicno djelo zvano "uvreda Turcinstva " koje nije bagatela). Ma daj... Ti mozes da "vjerujes" ili ne "vjerujes" sta god zelis ali cinjenice su nepobitne.
a kako nazvat pokolj milion Alziraca od strane Francuske?
ili milion Libijaca od strane Italije?
Ne kontas ti izgleda :) . Lijepi pametni Europljani ne bi nikad pocinili genocid, to je sve raja provalila. Da su to stvarno uradili nikad ne bi bili primljeni u EU. Njemacka, Austrija, Engleska, Spanija , Francuska, Italija, srbija, su zemlje koje nikad nisu ni mrava zgazili. Pa zato su, i bice u EU.
zlata

Post by zlata »

Pa dobro Bosanac....Alzirci su jos u Alziru....al haj pokazi nam te silne Armence, Grke..itd... u Turskoj.

Postavaljas pitanje....s predpostavkom...da je stanje na terenu (u Alziru i u Anatoliji) bilo identicno....a znas da nije. Kemal Ataturk je stvarao TURSKU nacionalnu drzavu...za TURKE...docim...Francuzi i Talijani su se borili za ocuvanje svojih kolonija.

Korektno je usporediti osvajace (Francuze i Turke) ali...niti su svi Francuzi podrzavali takvu politiku (opozicija je bila jaaaaka)...niti se pokolj i etnicko ciscenje ne-Turaka (vecinom...ne muslimana) u Turskoj moze usporediti sa ratom u Alziru. Cak i da su Francuzi dobili rat...jel mislis da bi ocistili ili pofrancuzili....pokrstili....sve alzirske domoroce... Sumnjam!

U Francuskoj se malo i srame tog rata...docim...to nije bas ocito u Turskoj....gdje ne samo da poricu svoja zlodjela....nego....i dalje furaju....istu politiku....i ako iko digne glas PROTIV takve bolitike....uobicajeno...biva nekako izprepadan, kaznjen...ili likvidiran.

Nesto drugo sto sam zapazila....neki se u ovoj raspravi zgrazavaju nad zlodjelima PKK -a.....docim....i Palestinci imaju isto....svoje TKZV-ne teroriste....i zanima me....jel su im i oni ISTO zlocinci. Zasto su PKK-isti teroristi.....a Palestinske samoubice....Borci za Slobodu!

Zasto li je Palestinska borba....(biti svoj....na svom)....opravdanija....nego borba Kurda....(a priori)....za svoj jezik....svoju kulturu...i svoju teritorijalnu autohtonost.

Nesto me Turska vise podsjeca na Izrael. Jedni uvozili zidove....a drugi muslimane. Jedni i drugi se vazda pravdaju....kako su zrtve...i samo zrtve...i zato...su im sva zlodjela opravdana.
Post Reply