Pčelarstvo

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
pčelar

#226 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

Ja sam ove godine kupila med iz Hercegovine,tacnije od pcelara Buntic Mirko iz Capljine.Da li znas nesto o njemu i nacinu na koji radi?Kad smo krenuli na more stali smo pored ceste, odmah iza Pocitelja i tu neki Zijo prodaje voce ,povrce i med od Mirka.Mada sam ja skepticna na prozvode koji se prodaju pored puta,ali sam se odlucila probati med, i kupila sam samo jednu teglu.Med nam se dopao ,i u povratku smo preko pune linije skrenuli na lijevo te kupili jos 5 tegli.Prvi rodjak od supruga proizvodi, med koji je prosle godine poceo da kipi,( da izlazi iz tegle)nema ni mirisa ni ukusa.Od njega nebih ni dzaba da mi da.Ja kupila dobar med(barem tako mislim)za 12 km a on prodaje za 16 km.
Mogu samo reci fuj za takve pcelare.Nego ja mislim da cu iduce godine malo i u Krajinu,pa ako dodjem, da li mogu stupit s tobom u kontakt.Htjela bih uzeti med,vec sam uzimala iz Krupe i bio je odlican. :-D[/quote]

U Hercegovini ne znam nikog, čuo sam za Željka Mikulića bivšeg predsjednika Federalnog saveza pčelara i da je više trgovac nego pčelar i da je imao prste sa trgovačkim lobijima pa zato Federalni savez i nije funkcionisao.
Inače to kraj puteva ne bih da nekom uskraćujem nafaku al kažu da nije baš sigurno, možda i griješim ne znam :-)
Auh ne smiješ bona preko pune linije preći, imala si sreću :roll:
To što je med kako ti reče "pokipio" je znak da je med možda i bio pčelinji proizvod ali ga je pčelar iz pohlepe vrcao prije nego je med bio što se kaže pčelarskim žargonom zreo, tj. okviri nisu bili poklopljeni po propisu pa je procenat vode bio veći od dozvoljenog i takvom medu ne treba ni analiza sve je sam rekao na žalost.
Čuj iz Krupe :-D od koga možda ga znam :roll: pa mora biti dobar kad je iz Krupe :zjev: Još ako je Lipov med :P
Nije problem kad krenete javite se da prvo probate brate pa lahko je za ostalo :bih:
Dwndler

#227 Re: Pčelarstvo

Post by Dwndler »

Znaci nisam ja jedini koji je ganjao med po Bosni :D
Jos mi je punica kupila par tegli na sajmu u Sarajevu,jos sam i ja obilazio i ispitivao trziste svuda,a sad ne znam da li je momak jedan napisao na forumu ili meni licno,ali je bas spominjao da ni u ludilu ne kupujem med od tih prodavaca uz put i to bas ta potezu od Mostara prema moru,ali ako se tebi svidio onda je valjda OK.Tako sam i ja kupio kg meda u BL na pijaci i to sa sacem,pa sam onda Pcelara udavio sa smsovima o tome kako provjeriti je li pravi ili ne,a do sad smo pola tegle stukli i ostavili ga u Porecu,pa ako se useceri dobar je,a ako bude tecan i do godine,onda ga bacamo :(
pčelar

#228 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

Dwndler wrote:Znaci nisam ja jedini koji je ganjao med po Bosni :D
Jos mi je punica kupila par tegli na sajmu u Sarajevu,jos sam i ja obilazio i ispitivao trziste svuda,a sad ne znam da li je momak jedan napisao na forumu ili meni licno,ali je bas spominjao da ni u ludilu ne kupujem med od tih prodavaca uz put i to bas ta potezu od Mostara prema moru,ali ako se tebi svidio onda je valjda OK.Tako sam i ja kupio kg meda u BL na pijaci i to sa sacem,pa sam onda Pcelara udavio sa smsovima o tome kako provjeriti je li pravi ili ne,a do sad smo pola tegle stukli i ostavili ga u Porecu,pa ako se useceri dobar je,a ako bude tecan i do godine,onda ga bacamo :(
Dragi prijatelju nisi ti meni bio dosadan, već je meni žao što se ne sretosmo, al akobogda biće vakta i zemana.
Eto baš me zanima kakav će rezultat biti dogodine sa tim medom al slobodno ostavi pola tegle i mog pa da vidimo kakav će rezultat biti. Živ i zdrav bio i dogodine akobogda med jeo :zzzz:
Ja evo odoh da sutra akobogda izvrcam livadu pa treba stavljati lijekove a ja stavljam Thymovar, Svicarski preparat koji je registrovan kod EU i dozvoljen. Jest skup ali i cijena uspjeha je skupa. :bih:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#229 Re: Pčelarstvo

Post by PipiDugaDevetka »

Firma FAX iz Sarajeva putem lanca prodavnica Hošo (Glavna kod Socijalnog) prodaje livadski i kestenov med.
@Pčelar,
Imaš li informacija o ovoj firmi i njihovom medu ili je i ova, kako da kažem, ''što brže do para'' firma?
pčelar

#230 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

PipiDugaDevetka wrote:Firma FAX iz Sarajeva putem lanca prodavnica Hošo (Glavna kod Socijalnog) prodaje livadski i kestenov med.
@Pčelar,
Imaš li informacija o ovoj firmi i njihovom medu ili je i ova, kako da kažem, ''što brže do para'' firma?
Dragi Pipi mnogi prodaju svašta. Ne znam o toj firmi ništa i ne bih da ljude hulim možda su uredu. Ako vas zanima neko sa USK mogu pomoći za ostale mogu se raspitati. Uglavnom meda je ove godine jako malo zbog općeg stanja na planeti Zemlji pa medokusci OPREZ kod kupnje meda. Kupujte kod provjerenih pčelara.
:bih:
emir_du

#231 Re: Pčelarstvo

Post by emir_du »

svaka cast pcelaru!!! Par puta sam vozio administratora i pricao mi je za tebe i o ovoj temi na forumu ali ja jednostavno nisam imao vremena da je posjetim.I sam pcelarim sa 10_ak LR kosnica pa se razumijem (pomalo) u temetiku i probleme koje tiste nas pcelare.Inace sam iz Sarajeva a pcele su mi u okolini Kiseljaka gdje imaju prilicno jako proljece.Molim te pisi nam malo o pripremi za zimu i tretiranju na varou.Ja sam svoje prije par dana tretirao secerom u prahu i mogu ti reci da je bilo u pojedinim drustvima i do 100 otpalih.Krajem mjeseca planiram upotrebu mravlje kiseline i sve iz razloga da bi med bio sto cisci.Sta ti o tome mislis? pozdrav emir_du
emir_du

#232 Re: Pčelarstvo

Post by emir_du »

kupio i procitao.Izlazi dvomjesecno.Ima zanimljivih tema i mogao bi imati uspjeha jer mi u BiH nemamo nista slicno. :bih:
pčelar

#233 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

z
Last edited by pčelar on 02/03/2012 22:05, edited 1 time in total.
pčelar

#234 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

sunce100 wrote:Da li ste primjetili danas na kioscima novi list, namjenjen isključivo pčelarima - "BH pčelar"? Košta 3 KM.
Čini mi se dobar projekt, mada sumnjam da će imati uspjeha, pošto kod nas sve loše ide i malo se čita.
Ja nisam vidio al ću ga sutra uzeti. Mislim da je to nešto preko Avaza. Mi već imamo pčelarski časopis MATICA koji se štampa u Tuzli i glavni urednik je profesor Ferid Velagić a dopisnici su iz cijele BiH. Također ima časopis ZEMLJA u kojem se piše mnogo o pčelarstvu a u zadnjem broju ima dobar članak o matičnoj mliječi i liječenju Thymovarom. Uostalom nema loše knjige ili časopisa i u svakoj se kao i na ovom forum,u može pronaći i dobrih i loših stvari ovisi ko šta traži. :bih:
Sunce hvala za informaciju :wink:
b.boja

#235 Re: Pčelarstvo

Post by b.boja »

:(
Last edited by b.boja on 25/01/2009 13:22, edited 1 time in total.
pčelar

#236 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

Last edited by pčelar on 02/03/2012 22:06, edited 1 time in total.
b.boja

#237 Re: Pčelarstvo

Post by b.boja »

ma ne, sve je uredu, samo sam ja fotografije okrenula, da mi malo budu bolje,skidali smo mi to po propisu, a i nisam vam cijelu fotografiju ni pokazala, cropala sam, jer ne zele svi na forum, a ta druga fotka je samo zbog mene dignuta, da je snimim, inace je bila vodoravno, a i isli smo od te tanje ka toj debljoj letvici .......
evo jos malo fotki kao doprinos vasoj slatkoj temi. nazalost pcele nisu moje, bila sam samo u ispomoci pri vrcanju :D
Last edited by b.boja on 25/01/2009 13:24, edited 1 time in total.
pčelar

#238 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

z
Last edited by pčelar on 02/03/2012 22:06, edited 1 time in total.
b.boja

#239 Re: Pčelarstvo

Post by b.boja »

ma u nasoj sam zemljici i to u SA, volim pcele, volim ustvari sve zivotinje, i jucer me je ujela osa, na samom zavrsetku posla, od milijun pcela, mene osa... :D :D
moram ti reci, u ne znanju sam ubila par larvi, :( kazu, neko trutovsko leglo :-) a ostalo je jos larvi, ja sam ubila dvije, tri ...:(

a evo protabiri, nauci i postaj fotografije, tako ces, nama, neukim, lakse objasniti i naucit nas.

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 21&t=35560
jennisjoplin

#240 Re: Pčelarstvo

Post by jennisjoplin »

PipiDugaDevetka wrote:Firma FAX iz Sarajeva putem lanca prodavnica Hošo (Glavna kod Socijalnog) prodaje livadski i kestenov med.
@Pčelar,
sam si odgovorio na svoje pitanje :mrgreen:
b.boja

#241 Re: Pčelarstvo

Post by b.boja »

@pčelar, je li istina da pcelama smetaju mobiteli i repetitori???
cula sam sad ovu pricu, jest da nije od strucnih lica, pa reko imali kakve istine u tome!?
pčelar

#242 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

Last edited by pčelar on 02/03/2012 22:07, edited 1 time in total.
Leonid Breznjev

#243 Re: Pčelarstvo

Post by Leonid Breznjev »

postovani pcelar, mozda bi mogao biti od pomoci na ovoj temi, pa bih te zamolio da pogledas.. :) hvala ti..

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 4#p2064284
emir_du

#244 Re: Pčelarstvo

Post by emir_du »

pcelaru evo i ja cu nesto napisati i pokusati da gspodi sto se kolebaju malo olaksam da se odluce baviti se ili ne ovim lijepim hobijem(pa kasnije i nesto vise od hobija).Prvo i najvaznije je znati da li si alergican na pcelinji otrov.Kako to provjeriti opisao ja pcelar na predhodnim postovima.Treba jos znati i to da alergija i imunost na otrov nisu vjecni ni kod jedne osobe na svijetu.Onaj ko je danas imun ne znaci da kod slijedeceg ujeda nece imati alergijsku reakciju i obratno.Ovo je jako bitno da se zna i da je u pcelinjaku dok se radi najbolju imati nekoga u blizini(zlu netrebalo)da moze pomoci ako zatreba.U slucaju da se pojavi alergijska reakcija,a ona se manifestuje gusenjem nedostatkom zraka, treba sto hitnije doktoru jer se moze raditi o minutama i da je zivot u pitanju. Antisok terapija je od adrenalinske injekcije i odmah se osjeti olaksanje i bude sve ok ako se na vrijeme stiglo do doktora.Kao alternativu za ovo(negdje sam procitao) treba upotrijebiti kasicicu kreca(zivog narodski)rezmucenog u casi vode sto navodno dize adrenalin i pomaze u kriticnom momentu a doktoru se obavezno javiti hitno.

Nemam namjeru nikoga da prepadam jer to su fakti koje treba uzeti na znanje prilikom odluke. A sad nesto i o lijepim stranama pcelarstva. Direktne koristi se dobivaju u slijedecim proizvodima; Pcelinji med je visokokvalitetna ljudska hrana,koja ima i ljekovita svojstva.Posto nastaje uglavnom iz slatkih sokova cvjetova-nektara koga pcele prerade, med sadrzi u prirodnom obliku secere(monosaharidi- glukoza i fruktoza),kiseline i metale(Ca,Fe,Mg,Co,P,Na i dr.),koje covjeciji organizam lako prima.Osim toga u medu se nalaze u znatnim kolicinamafermenti(invertaza,dijastaza,katalaza i dr.) i vitamini koji pospjesuju biohemijske procese u covjecijem organizmu.Stoga med uz dobar ukus, ima ljekovita,dijetetska i kondiciona svojstva, te se primjenjuje kako u ishrani tako i u lijecenju mnogih oboljenja. Pcelinji vosak ima veliku primjenu u industriji(elekto, avio, precizna mehanika, metalurgija-za precizne otiske,industrija papira,stakloa), te u farmaceutskoj i kozmetickoj industriji. Ipak najveci potrosac voska je samo pcelarstvo koje trosi 3/4 proizvodnje. Pcelinji otrov (ubod) se koristi za lijecelje reumatizma, isijasa,poliartita i drugih bolesti.Koristi se direktno ubod pcela ili se od samog otrova spravljaju rastvori i masti. Maticna mlijec nalazi prinjenu u lijecenju nekih bolesti(jetre,bubrega,srca),kao i u kozmetici. Cvijetni prah(polen,pelud)primjanjuje se u spravljanju dijetetskih i kondicionih preparata za ishranu ljudi,kao i za spravljanje raznih kozmetickih preparata. Propolis se upotrebljava za pripremanje nekih masti za lijecenje rana i kao takav nalazi prinjenu u medicini i veterini.Upotrebljava se i za spravljanje skupih lakova. Rojevi i matice sluze za reprodukciju u pcelarstvu. Posto sad moram na pcelinjak(pcelice zovu)o indirektnim koristima i osobinama pcelarstva slijedi nastavak vjerovatno veceras. pozdrav emir_du
pčelar

#245 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

z
emir_du

#246 Re: Pčelarstvo

Post by emir_du »

pcelaru moze li ovo ovakoi nadam se da se ne ljutis sto sam i ja nesto napisao i umjesao se u tvoju temu!
Last edited by emir_du on 19/08/2008 17:02, edited 1 time in total.
pčelar

#247 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

z
pčelar

#248 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

emir_du wrote:pcelaru moze li ovo ovakoi nadam se da se ne ljutis sto sam i ja nesto napisao i umjesao se u tvoju temu!
Ma bravo super je smo nastavi pitaće nas ljudi sad više pa se "naoštri" jarane :P
Super ti je tekst svaka čast :bih:
pčelar

#249 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

z
Last edited by pčelar on 02/03/2012 22:08, edited 1 time in total.
Leonid Breznjev

#250 Re: Pčelarstvo

Post by Leonid Breznjev »

Image
Image

plaho mashallah.. :)
Post Reply