Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
krivorijek

#226 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by krivorijek »

UnscarD wrote:Mali komentar na dio Zeitgeista koji mozda moze zasmetati ljudima ovde.

Iako se nigdje u filmu Islam direktno ne napada, napada se ideja da je Isus uopste postojao. Znamo da Islam potvrdjuje Isusovo poslanstvo i samo pominjanje Isus-a u Quranu je dovoljno da milijarda i vise vjernika u njega vjeruju. Obzirom da Zeitgeist implicira nepostojanje Isusa, samim tim govori da su informacije u Quranu pogresne a sto je meni licno zasmetalo.
Medjutim, stvar je veoma jednostavna i obzirom da je meni zasmetala, zelim da je objasnim za slucaj da jos neko ima slican problem, jer on moze dovesti do toga da se i ostatak filma zbog ovog propusta gleda kroz prizmu naglasene skepse.

Naime, u prvim danima hriscanstva su postojale dvije struje, Jedna je bila okupljena oko Isussovog brata a druga oko Sv.Pavla koji se prije prelaska na hriscanstvo zvao Savle. U pocetku je Savle proganjao Hriscane ali je na putu kroz pustinju dozivjeo prikazanje Isusa koji ga je pitao "zasto me proganjas Savle" i on je od tada vjernik. On se nikada nije direktno sreo sa Isusom. Zna se da je on utemeljitelj crkve ovakve kakva jeste. Struja u hriscanstvu koju je on zaceo je postala dominantna. NJegovi sljedbenici, su u narednom periodu bili izlozeni velikim progonima od strane rimske drzave. Ipak, nekoliko vjekova kasnije (pocetkom 4 vjeka) hriscanstvo se rasirilo i hriscani zauzimaju visoke polozaje u drzavnom aparatu i generalno jacaju. Kako bi ojacao drzavu i asimilirao ojacanu hriscansku zajednicu, car Konstatin daje slobodu izrazavanja religije a i sam pred smrt prelazi na hriscanstvo. U tom periodu se udaraju temelji danasnjoj percepciji hriscanstva. Izmedju ostalog 25 decembar je proglasen za datum rodjenja Isusa. Na taj dan je inace u Rimskoj drzavi zaista slavljeno rodjenje boga Sunca. Jednostavno su zeljeli novu religiju asimilirati i ukupnoj populaciji je uciniti sto slicnijom sa paganskim kultovima koji su se praktikovali u to vrijeme. Pored ovoga, tada se Isusu pripisuju i drugi atributi i osobine, kako kazu, da bi mogao da se takmici sa dotadasnjim bozanstvima koji su svi od reda mogli da hodaju po vodi ili dizu mrtve.
Poenta jeste da autori Zeitgeista izvlace zakljucak da ukoliko postoji toliko slicnosti sa ostalim paganskim idolima, onda mora da je Isus izmisljen. To ne mora biti tako. Isusu su pripisane ove osobine kako bi hriscani izbjegli progon i asimilirali se u rimsku drzavu. To nikako ne znaci da stvarni Isus nije postojao nego samo da su ljudi prilagodili njegov lik i dijelo kako bi odgovorao ondasnjoj politickoj situaciji.
Po meni, tu autori Zeitgeista, potpuno ogorceni religiskim institucijama i nacinom na koji su iste izmanipulirane kroz istoriju ,(prije svega hriscanskom crkvom) dozvoljavaju sebi da se i sami zabune oko vjere i religije.
hmm...moguce.

To sto je meni zasmetalo kog filma je njegova jednostranost, i propagandisticka priroda koja proizilazi iz toga. Mislim da bi film, koji bi pruzio neki prostor i drugoj strani, bio puno zanimljiviji, te mu dodijelio onaj gram zelje po izbalansiranosti, koji mu po meni fali da bi se o njemu moglo govoriti kao o 'dobrom dokumentarcu'.

Bilo kako bilo, meni se dopao i preporucio bih ga svakome.
SiSaJuMe

#227 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by SiSaJuMe »

Hairlija wrote:Kako bi se moglo ovo skinuti odjednom, da ne sjedim za kompjuterom cjeli dan i klikam link za linkom...? btw. hvala za dokumentarce, sve sto ima titlova bujrum kod mene! :D
imas dvd sa prevodom na torrentu (crnaberza)
2407

#228 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by 2407 »

krivorijek wrote: To sto je meni zasmetalo kog filma je njegova jednostranost, i propagandisticka priroda koja proizilazi iz toga. Mislim da bi film, koji bi pruzio neki prostor i drugoj strani, bio puno zanimljiviji, te mu dodijelio onaj gram zelje po izbalansiranosti, koji mu po meni fali da bi se o njemu moglo govoriti kao o 'dobrom dokumentarcu'.

EDIT
Last edited by 2407 on 16/09/2009 14:29, edited 1 time in total.
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#229 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by UnscarD »

Takodjer cest stav kada se povedu ovakve diskusije je : Sve je to ok ali sta ja tu mogu. Mali smo mi da nesto promjenimo.
I mene ponekada ophrva ovakva vrsta apatije. Onda se podsjetim da sama prica o ovome cini da je sve vise i vise ljudi svjesno prave situacije a to je samo po sebi korak u u pravom pravcu. Inenadili bi se koliko veoma obrazovanih ljudi nema pojma sta se desava. Upoznao sam profesora iz Amerike koji nikada nije cuo za tower 7 ali koji odbacuje bilo kakvu istinu osim NBC-ijeve ili Fox-ove.
Inace, internet je "nase" (navodnici su tu da me ne bi pitali ko smo to mi :) ) najace oruzje. To kazu ljudi koji se ovim bave od prije pojave interneta. Prvu put u istoriji, komunikacija vise nije jednostrana gdje neko komunicira nesto, a ustali upijaju.Nekada su kraljevski proglasi predtvaljali takvu komunikaciju, kasnije su dosle novine (i naravno uredjivacka politika sa njima) i televizija i u takvoj atmosferi, gdje se servira jedna slika , koju mi ostali samo konzumiramo, bilo je normalno da nema bas previse ljudi koji su svjesni situacije. Ako bi neko u proslosti i shvatio da nesto nije u redu, bio bi samo usamljena jedinka i nemonovno bi pomislio da sa njim ustvari nesto nije u redu. Internet je to promjenio i omogucio nam da po prvi put komuniciramo jedan na jedn i da vidimo da nismo sami i da ima puno ljudi (i sve ih je vise) koji imaju drugaciji pogled.

Mnogi se za 911 pitaju "kako je moguce da su Amerikanci to sami sebi uradili". Poenta je sto to nisu uradili amerikanci. To je uradila "elita" a "elita" ne poznaje nacije, religije niti bilo kakve druge kriterijume. Ovo sada je samo prvi put da su izasli iz plashta nacije (americke u ovome slucvaju) iza kojeg su se skrivali vec nekoliko vjekova. Naravno za one koji mogu da vide. I to je ono sto plasi. Vise se i ne trude da sakriju svoje akcije (ili im to ide lose) nego sve otvorenije izlaze na scenu. Zelim da vjerujem da su usljed budjenja ljudi, malo uplaseni i da to rade jer im vrijeme istice.
krivorijek

#230 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by krivorijek »

2407 wrote:
krivorijek wrote: To sto je meni zasmetalo kog filma je njegova jednostranost, i propagandisticka priroda koja proizilazi iz toga. Mislim da bi film, koji bi pruzio neki prostor i drugoj strani, bio puno zanimljiviji, te mu dodijelio onaj gram zelje po izbalansiranosti, koji mu po meni fali da bi se o njemu moglo govoriti kao o 'dobrom dokumentarcu'.

Kojoj drugoj strani? Hriscanskoj ili zavjeristickoj? Objektivno gledajuci druga strana price u Zeitgeistu je prica koju plasiraju mass mediji. Prema tome nema potrebe stavljati u jedan ovakav dokmentarac nesto sto nam je svima poznato i s cim nas filuju sa svih strana. Ako hoces drugu stranu dovoljno je upaliti TV i to je to. Po meni nije pravedno sto na mass medijima ne dobivas priliku cuti drugu stranu price vec samo onu koju oni hoce da ti plasiraju. Zeitgeist je samo kap slatke vode u oceanu slanih mass medija, zato nema potrebe i njoj dodavati soli :)
Pozdrav
Ja, ja, razumijem ja tebe. Ali cini mi se da bi bilo efektnije suprotstaviti razlicita misljenja i po pitanju krscanstva (jednostavno das malo prostora dvojici teologa recimo, da se izjasne o (u) prvom dijelu), i po pitanju 9/11 (recimo snimis opet dvojicu (ovo su proizvoljne brojke, naravno) iz one komisije, koja je skrpila zvanicno objasnjenje), i po pitanju velikobankarskih velikoapetita. Mislim da bi bilo puno efektnije, produktivnije (razumijes :) ) imati razlicita stajalista na jednom mjestu, pa makar film i za pola sata bio zbog toga duzi.
krivorijek

#231 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by krivorijek »

UnscarD wrote: Mnogi se za 911 pitaju "kako je moguce da su Amerikanci to sami sebi uradili". Poenta je sto to nisu uradili amerikanci. To je uradila "elita" a "elita" ne poznaje nacije, religije niti bilo kakve druge kriterijume. Ovo sada je samo prvi put da su izasli iz plashta nacije (americke u ovome slucvaju) iza kojeg su se skrivali vec nekoliko vjekova. Naravno za one koji mogu da vide. I to je ono sto plasi. Vise se i ne trude da sakriju svoje akcije (ili im to ide lose) nego sve otvorenije izlaze na scenu. Zelim da vjerujem da su usljed budjenja ljudi, malo uplaseni i da to rade jer im vrijeme istice.
Odlicno receno!

Objavljene brojke poginulih u 9/11 napadima je varirao jedno vrijeme, i evo sad na netu nalazim slj. brojku: 2,751.
http://www.cbsnews.com/stories/2008/07/ ... 0100.shtml

Broj americkih zrtava (trenutno) u ratu u Iraku: 4,172 (US Military).
http://www.infoshout.com/

Eh sad par pitanja za sve one 'koji ne mogu vjerovat da bi 'Amerikanci' bili u stanju takvo nesto sebi ucinit':

- Zar nije US goverment pod dokazano laznim pretekstom (onim o izravnoj hemijsko-bioloskoj opasnosti po homeland) poslao sve ove vojnike u smrt?

- Zasto je onda nemoguce zamisliti da su pojedine grupe (elite) bile spremne zrtvovat 2751 neduznih ljudi u 9/11 incidentu, kad su do sada u Iraku (Afganistan ne spominjem) zrtvovali puno vise ljudi, i to (ponavljam) na osnovu dokazano-lazne predpostavke i naocigled svijeta? Pa i ti vojnici su neduzni ljudi, i oni su necija djeca i ocevi i braca, i nisu nicim zasluzili da ih se tek tako baca pred necije cijevi ... na osnovu izmisljotine ... jel' tako?

- Ako su ova pitanja u skepticnim glavama napravila onaj pozeljni klik, evo jos jedno pitanje za kraj: ko je od 9/11 incidenta najvise profitirao?
krivorijek

#232 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by krivorijek »

... i jos jedna molba: ako neko primjeti da u gornjem postu nesto ne stima, nije logicno,...molim da mi kaze sta bi to bilo.
_veleposlanik

#233 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by _veleposlanik »

UnscarD wrote:Takodjer cest stav kada se povedu ovakve diskusije je : Sve je to ok ali sta ja tu mogu. Mali smo mi da nesto promjenimo.
I mene ponekada ophrva ovakva vrsta apatije. Onda se podsjetim da sama prica o ovome cini da je sve vise i vise ljudi svjesno prave situacije a to je samo po sebi korak u u pravom pravcu. Inenadili bi se koliko veoma obrazovanih ljudi nema pojma sta se desava. Upoznao sam profesora iz Amerike koji nikada nije cuo za tower 7 ali koji odbacuje bilo kakvu istinu osim NBC-ijeve ili Fox-ove.
Inace, internet je "nase" (navodnici su tu da me ne bi pitali ko smo to mi :) ) najace oruzje. To kazu ljudi koji se ovim bave od prije pojave interneta. Prvu put u istoriji, komunikacija vise nije jednostrana gdje neko komunicira nesto, a ustali upijaju.Nekada su kraljevski proglasi predtvaljali takvu komunikaciju, kasnije su dosle novine (i naravno uredjivacka politika sa njima) i televizija i u takvoj atmosferi, gdje se servira jedna slika , koju mi ostali samo konzumiramo, bilo je normalno da nema bas previse ljudi koji su svjesni situacije. Ako bi neko u proslosti i shvatio da nesto nije u redu, bio bi samo usamljena jedinka i nemonovno bi pomislio da sa njim ustvari nesto nije u redu. Internet je to promjenio i omogucio nam da po prvi put komuniciramo jedan na jedn i da vidimo da nismo sami i da ima puno ljudi (i sve ih je vise) koji imaju drugaciji pogled.

Mnogi se za 911 pitaju "kako je moguce da su Amerikanci to sami sebi uradili". Poenta je sto to nisu uradili amerikanci. To je uradila "elita" a "elita" ne poznaje nacije, religije niti bilo kakve druge kriterijume. Ovo sada je samo prvi put da su izasli iz plashta nacije (americke u ovome slucvaju) iza kojeg su se skrivali vec nekoliko vjekova. Naravno za one koji mogu da vide. I to je ono sto plasi. Vise se i ne trude da sakriju svoje akcije (ili im to ide lose) nego sve otvorenije izlaze na scenu. Zelim da vjerujem da su usljed budjenja ljudi, malo uplaseni i da to rade jer im vrijeme istice.
:thumbup:

odlican komentar, iako se ne slazem sa prethodnim, vezan za vjeru-religiju.

nemam vremena sad pa cu kasnije prokomentirati.

pozdrav
illuminated

#234 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by illuminated »

UnscarD wrote:Mali komentar na dio Zeitgeista koji mozda moze zasmetati ljudima ovde.

Iako se nigdje u filmu Islam direktno ne napada, napada se ideja da je Isus uopste postojao. Znamo da Islam potvrdjuje Isusovo poslanstvo i samo pominjanje Isus-a u Quranu je dovoljno da milijarda i vise vjernika u njega vjeruju. Obzirom da Zeitgeist implicira nepostojanje Isusa, samim tim govori da su informacije u Quranu pogresne a sto je meni licno zasmetalo.
Medjutim, stvar je veoma jednostavna i obzirom da je meni zasmetala, zelim da je objasnim za slucaj da jos neko ima slican problem, jer on moze dovesti do toga da se i ostatak filma zbog ovog propusta gleda kroz prizmu naglasene skepse.
Isus ~ Isa. Sapienti sat.
UnscarD wrote: Naime, u prvim danima hriscanstva su postojale dvije struje, Jedna je bila okupljena oko Isussovog brata a druga oko Sv.Pavla koji se prije prelaska na hriscanstvo zvao Savle. U pocetku je Savle proganjao Hriscane ali je na putu kroz pustinju dozivjeo prikazanje Isusa koji ga je pitao "zasto me proganjas Savle" i on je od tada vjernik. On se nikada nije direktno sreo sa Isusom. Zna se da je on utemeljitelj crkve ovakve kakva jeste. Struja u hriscanstvu koju je on zaceo je postala dominantna. NJegovi sljedbenici, su u narednom periodu bili izlozeni velikim progonima od strane rimske drzave. Ipak, nekoliko vjekova kasnije (pocetkom 4 vjeka) hriscanstvo se rasirilo i hriscani zauzimaju visoke polozaje u drzavnom aparatu i generalno jacaju. Kako bi ojacao drzavu i asimilirao ojacanu hriscansku zajednicu, car Konstatin daje slobodu izrazavanja religije a i sam pred smrt prelazi na hriscanstvo. U tom periodu se udaraju temelji danasnjoj percepciji hriscanstva. Izmedju ostalog 25 decembar je proglasen za datum rodjenja Isusa. Na taj dan je inace u Rimskoj drzavi zaista slavljeno rodjenje boga Sunca. Jednostavno su zeljeli novu religiju asimilirati i ukupnoj populaciji je uciniti sto slicnijom sa paganskim kultovima koji su se praktikovali u to vrijeme. Pored ovoga, tada se Isusu pripisuju i drugi atributi i osobine, kako kazu, da bi mogao da se takmici sa dotadasnjim bozanstvima koji su svi od reda mogli da hodaju po vodi ili dizu mrtve.
Poenta jeste da autori Zeitgeista izvlace zakljucak da ukoliko postoji toliko slicnosti sa ostalim paganskim idolima, onda mora da je Isus izmisljen. To ne mora biti tako. Isusu su pripisane ove osobine kako bi hriscani izbjegli progon i asimilirali se u rimsku drzavu. To nikako ne znaci da stvarni Isus nije postojao nego samo da su ljudi prilagodili njegov lik i dijelo kako bi odgovorao ondasnjoj politickoj situaciji.
Po meni, tu autori Zeitgeista, potpuno ogorceni religiskim institucijama i nacinom na koji su iste izmanipulirane kroz istoriju ,(prije svega hriscanskom crkvom) dozvoljavaju sebi da se i sami zabune oko vjere i religije.
Prema filmu:

1. Nema pouzdanih pisanih tragova da je Isus uopste postojao.
2. Ako postoji toliko slicnosti sa paganskim idolima, od kojih neke postoje i 2500 godina prije Isusa, to znaci da su preuzete.
Iz ovoga se ne moze izvuci zakljucak da je Isus izmisljena licnost, ali njegove osobine, jesu. Iz 1. se moze zakljuciti da je izmisljena licnost.

PS. Dobar post, sve si potvrdio ono sto stoji u filmu. Sve su napakovali, prilagodili, preuzeli od pagana, cak su i datum rodjenja Isusa proglasili 25 decembra (pazi molim te - proglasen datum rodjenja!), samo da bi mogli vladati masom.
Hairlija

#235 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by Hairlija »

illuminated wrote: cak su i datum rodjenja Isusa proglasili 25 decembra (pazi molim te - proglasen datum rodjenja!), samo da bi mogli vladati masom.
Kao sto su ga 300 godina poslje njegove smrti jednostavno proglasili za boga!
UnscarD

#236 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by UnscarD »

Upravo zato da bi mogao da se takmici sa dotadasnjim rimskim bozanstvima. Kakva bi to bila nova religija na koju se ocekuje da zvanicno predju gradjani najmocnije drzave na svijetu kada je centralna figura iste neki propovijednik koji je doduse pametno govorio ali je dopustio da ga razapnu. Moralo se ubaciti poprilican broj cuda kako bi Jupiter, Diana, Merkur ili Apolon imali dostojnu konkurenciju.
To je sa jedne strane bilo dobro jer je omogucilo hriscanima nakon vjekova proganjanja konacno punopravno clanstvo u religiskoj zajednici ondasnjeg Rima, ali je u drugu ruku poprilicno iskrivilo postojece ili uvelo nove dogme, dodatno se udaljavajuci od izvornog nauka.
UnscarD

#237 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by UnscarD »

illuminated wrote:
Prema filmu:

1. Nema pouzdanih pisanih tragova da je Isus uopste postojao.
2. Ako postoji toliko slicnosti sa paganskim idolima, od kojih neke postoje i 2500 godina prije Isusa, to znaci da su preuzete.
Iz ovoga se ne moze izvuci zakljucak da je Isus izmisljena licnost, ali njegove osobine, jesu. Iz 1. se moze zakljuciti da je izmisljena licnost.
Dobro primjeceno za tacku 1 i potpuno tacno.
Zaista nema nekih prevelikih izvora izvan jevandjelja o postojanju istorijskog Isusa, barem ne onakvog kakav je portretisan u Bibliji. Sa druge strane postoje dosta argumentovane teorije koji bi ga smjestile u istoriski kontext (naravno poprilicno razlicit od onog iz Biblije) ali to bi trebalo biti mozda predmet posebne rasprave.
Šeha

#238 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by Šeha »

Da prvi prijavim Zeitgeist II ce biti prikazan na festivalu za dva dana. Upravo radim output za autora! :D
UnscarD

#239 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by UnscarD »

Na kojem festivalu ? Zeitgeist II kao potpuno novi film ili Part 2 iz orginalnog Zeitgeista ?
Šeha

#240 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by Šeha »

UnscarD wrote:Na kojem festivalu ? Zeitgeist II kao potpuno novi film ili Part 2 iz orginalnog Zeitgeista ?
Pitacu lika kad se vrati na koji festival ga salje.

Zove se Zeitgeist Adendum i frajer kaze da nastavlja gdje je prvi stao.

Evo 40minuta koliko traje prica o ekonomiji i parama :) Mislim da je intervjuisao autora "economic hitman" Johna Perkinsa ako je to taj frajer.
Šeha

#241 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by Šeha »

Evo frajer kaze ima sajt :)

http://www.zeitgeistmovie.com/
_veleposlanik

#242 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by _veleposlanik »

Addendum ce biti dostupan za download ili gledanje na sajtu od 3. oktobra.

koliko sam shvatio, glavna poenta ce biti svijest, pojedinacna i kolektivna, promjena iste, evolucija. vjerujem da ce se sadrzajno i tehnicki opravdati kao dokumentarac, poput prvog Zeitgeista.

gledacemo ga taman kada se pojede baklava :D

pozdrav
UnscarD

#243 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by UnscarD »

Odlicno...autori zeitgeista su zaista pioniri nove revolucije, nove forme rata informacija koji se desava.
Sto bi Alex Jones rekao na svome site-u, "there is a war going on, war for your mind".

Kada bi svi ljudi bili svjesni agende, promjene bi se neminovno desile.

Kako ja vidim stvari, plan je (maximalno sazet) otprilike sljedeci.
Koncept ekonomije, kako funkcionise danas, zahtijeva izrazito "consumer" orijentisano drustvo. To drustvo mora neprestalno trositi kako bi krug bio zatvoren i kako sistem funkcionisao. U tom smislu, svakodnevno smo izlozeni bombardovanju uma. Uvijek postoji bolji auto, bolji stan, bolja jahta (kada to sve imas onda postoje umjetnicka dijela od po 50mil USD) i ta trka nema kraja. Naravno, u takvom okruzenju, kada se prirodni resursi zemlje trose brze nego sto se obnavljaju, tome mora doci kraj. Toga je svjesna i "elita" i zato se kreira svijest o ocuvanju zemlje, nicu novi ekoloski pokreti itd. koji se prividno zaista bore za ocuvanje planete ali u stvarnosti sluze kako bi se dodatno u svijesti ljudi stvorila potreba za promjenom (to naravno ne znaci da problem ne postoji). Paralelno sa takvom svijescu, planira se i propast ekonomije, ako moze simultano u sto vecem dijelu svijeta tim bolje. To ce za rezultat imati potpuni haos, kolaps funkcionisanja vlada. Ocekuje se da onda ljudi globalno zatraze temeljne promjene nacina zivota. U takvom beznadju i ocaju, ponudit ce nam se spas u vidu globalne reforme ekonomskog sistema, sistema kontrole resursa putem jedne svjetske vlade, koji nece biti utemeljen iskljucivo na potrosackom mentalitetu sto ce samim tim smanjiti potrosnju pripronih resursa, dovesti nas u sklad sa prirodom itd. Da bi to implementirali, u ovom tehnoloskom dobu, zahtijevat ce se velika kontrola ljudi u vidu biometriskih podataka (prvo licnih karti i pasosa a u kasnijoj fazi chip implanta) koji bi sadrzavali sve podatke koji onima na vlasti ikad mogu zatrebati. Kada se to dogodi, postat cemo robovi u potpunom smislu te rijeci. Naravno ljudi to u ovoj fazi ne bi nikada svojevoljno dopustili ali ce se kreirati takav haos da ce ljudi na kraju sami traziti da postanu robovi.
Znam da ovo zvuci poput SF-a i zaista se nadam da nije tako, da su nase vodje plemeniti ljudi koji zele dobrobit svim ljudima na zemlji, koji zele da nam svima bude bolje.
Pogledajte trenutne vodje i sami ocjenite koliko su oni daleko od onoga sto bi vodje trebali biti.
_veleposlanik

#244 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by _veleposlanik »

UnscarD wrote:Odlicno...autori zeitgeista su zaista pioniri nove revolucije, nove forme rata informacija koji se desava.
Sto bi Alex Jones rekao na svome site-u, "there is a war going on, war for your mind".

Kada bi svi ljudi bili svjesni agende, promjene bi se neminovno desile.

Kako ja vidim stvari, plan je (maximalno sazet) otprilike sljedeci.
Koncept ekonomije, kako funkcionise danas, zahtijeva izrazito "consumer" orijentisano drustvo. To drustvo mora neprestalno trositi kako bi krug bio zatvoren i kako sistem funkcionisao. U tom smislu, svakodnevno smo izlozeni bombardovanju uma. Uvijek postoji bolji auto, bolji stan, bolja jahta (kada to sve imas onda postoje umjetnicka dijela od po 50mil USD) i ta trka nema kraja. Naravno, u takvom okruzenju, kada se prirodni resursi zemlje trose brze nego sto se obnavljaju, tome mora doci kraj. Toga je svjesna i "elita" i zato se kreira svijest o ocuvanju zemlje, nicu novi ekoloski pokreti itd. koji se prividno zaista bore za ocuvanje planete ali u stvarnosti sluze kako bi se dodatno u svijesti ljudi stvorila potreba za promjenom (to naravno ne znaci da problem ne postoji). Paralelno sa takvom svijescu, planira se i propast ekonomije, ako moze simultano u sto vecem dijelu svijeta tim bolje. To ce za rezultat imati potpuni haos, kolaps funkcionisanja vlada. Ocekuje se da onda ljudi globalno zatraze temeljne promjene nacina zivota. U takvom beznadju i ocaju, ponudit ce nam se spas u vidu globalne reforme ekonomskog sistema, sistema kontrole resursa putem jedne svjetske vlade, koji nece biti utemeljen iskljucivo na potrosackom mentalitetu sto ce samim tim smanjiti potrosnju pripronih resursa, dovesti nas u sklad sa prirodom itd. Da bi to implementirali, u ovom tehnoloskom dobu, zahtijevat ce se velika kontrola ljudi u vidu biometriskih podataka (prvo licnih karti i pasosa a u kasnijoj fazi chip implanta) koji bi sadrzavali sve podatke koji onima na vlasti ikad mogu zatrebati. Kada se to dogodi, postat cemo robovi u potpunom smislu te rijeci. Naravno ljudi to u ovoj fazi ne bi nikada svojevoljno dopustili ali ce se kreirati takav haos da ce ljudi na kraju sami traziti da postanu robovi.
Znam da ovo zvuci poput SF-a i zaista se nadam da nije tako, da su nase vodje plemeniti ljudi koji zele dobrobit svim ljudima na zemlji, koji zele da nam svima bude bolje.
Pogledajte trenutne vodje i sami ocjenite koliko su oni daleko od onoga sto bi vodje trebali biti.
:thumbup:

ja bih dodao da je ovakav vid zivota, dakle, prividnost, izgled, povrsnost, ljepota (posebno bih rekao izgled ili pretvaranje, praviti se da si nesto sto nisi) svjesno isplaniran da bi upravo ovako i funkcionisao (50.ih godina, Eisenhower). za uzvrat, prodali smo osjecajnost, duh, covjecije vrijednosti naspram prirode i cijele planete...

mi nismo svjesni da zivimo laznim zivotom. zapravo, licemjerni smo.

sjecam se skoro, kada je portal dernek.ba tek proradio i bio "hit", ovdje su se nalazili osramoceni znalci, koje su tamosnje clanove nazivali "nizim" (kada bih sve atribute strpao u jedan). dakle, ovdje smo bili mi, koji citamo i koji smo svjesni da je zivot nesto vise od turbofolka i izgleda, zivot izmislili za tamosnje krelce.

uvjeren sam u postojanje stepena svijesti. pa tako, i onaj sa derneka ce se smijati nekom seljaku sto se ne zna ponasati u gradu, npr...

mi zivimo prosjek, mediokritet, dok su nase mogucnosti kao razumna ziva bica skoro pa ne ogranicene. i onaj sto ima dobru poziciju u nekoj korporaciji, misli da je iznad mnogih drugih cime hrani svoj ego. medjutim jos uvijek nije spoznao samog sebe...

ja se nadam toj kolektivnoj svijesti, iskreno, mnogo se vise nadam tome nego tim mikrochipovima... meni ga nece staviti pod kozu. ne smijemo dozvoliti da dodje do takvog porobljavanja planete...
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 28/05/2015 08:12, edited 2 times in total.
iguman

#246 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by iguman »

Film je veoma interesantan, narocito treci dio...ali prvi dio...hmm

Dio koji objasnjava kako je doslo do permutovanja ENGLESKE rijeci, Sun u Son, u Novom Zavjetu... Sunce na krstu postade Sin na krstu... Na engleskom ima logike ali originalni Stari Zavjet je pisan na hebrejskom a
NOVI ZAVJET JE PISAN NA GRCKOM JEZIKU odakle i naziv Вивлија iliti Biblija. Gr. vivlos=knjiga
Na engleski jezik se prevodi tek nakon nekoliko vijekova i opet ne sa originala nego sa latinskog prevoda originalne biblije.

Ako je ekipa iz treceg dijela filma tako mocna, a vjerujem da jeste, da li je moguce da je i sam film na neki nacin jaje podmetnuto da ljude skrene u pogresnom pravcu.

Takodje u trecem dijelu govore o cipovima koji ce biti ugradjeni u ljudska tijela i to vecinom dobrovoljno sto se u Bibliji pominje u Otkrovenju po Jovanu, sto nisu pomenuli. Cijeli taj dio Biblije se bavi dolaskom AntiHrista i kraje svijeta. Samim time demantuju svoj prvi dio.

Previse precutanih fakata za moj ukus.
UnscarD

#247 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by UnscarD »

dzemmo wrote:

Code: Select all

http://rapidshare.com/files/149801356/The_Secret_Rulers_of_the_World_-_X_Episodes_29_Parts-_AMENSTOP_Productions.part1.rar.html
prvi dio od 8, pa rek oda probate skinut i pogledat, ako radi da nastavim :)

ima ih 29 dijelova u ovom paketu je sadrzano 3..

ljudi predobri ste.. prvo vas otvorim... pa ek onda jedem (kad se probudim) :)
Hvala za link...probat cu sutra da li radi.
iguman wrote: Ako je ekipa iz treceg dijela filma tako mocna, a vjerujem da jeste, da li je moguce da je i sam film na neki nacin jaje podmetnuto da ljude skrene u pogresnom pravcu.
Apsolutno moguce. Svemu treba prilaziti oprezno. Jedna od cescih metoda sijanja konfuzije jeste mjesanje ociglednih izmisljotina i lazi sa istinom. Na taj nacin, kada se jasno identifikuje laz, odbacuje se i istina koja je bila isprepletena sa tom lazi.
U slucaju zeitgeista, koji osim "sun-son" ima jos dosta propusta u prvom dijelu, to bi funkcionisalo tako sto bi gledalac razotkrivsi nekoliko namjerno postavljenih propusta, odbacio kao nerealne i ostale dijlove koji su istina. Sljedeci put kada bi ponovo naletio na temu o 911 ili "eliti", jednostavno bi je okarakterisao kao teme koje su dio filma za koji on pouzdano zna da je laz, pa je samim tim neminovno i ovo laz.
Ovo je veoma popularna metoda sirenja dezinformacija, konfuzije i dodatnog sludjivanja ionako napola sludjenog auditorijuma (inace citava metoda je veoma lijepo opisana u protokolima sionskih mudraca).
Varijacija ove metode, je i ovde vec pominjani David Icke, koji u paketu nudi dosta realnu pricu na koju citalac dobrim dijom zagrize, dok ne dodje do dijela o "shape shifting" reptilima koji kontrolisu svijet. Na ovom mjestu, 95% citalaca odbacuje i predhodno izrecene istine u njegovim knjigama kao laz i vise im se kao takvim ne vraca. Da li David to radi namjerno ili je i sam izmanipulisan, ostaje tema za razmisljanje.

Da se vratim na Zeitgeist koji iako je dio agende, onda je veoma lose realizovan jer je izazvao veliku prasinu i veci je broj ljudi koje je za temu zainteresovao nego sto je proziveo skeptika. Ipak, evo link na filmic koji doduse iz izrazito religiski obojenog stanovista, ipak dosta dobro ukazuje na nekoliko propusta prvog dijela Zeitgeista :
http://video.google.com/videoplay?docid ... 0528394775

Siguran sam da ce Zeitgeist dva baciti vise svijetla na sutinu i prave motive autora.
Vision 2020

#248 Re:

Post by Vision 2020 »

HAL9000 wrote:DVDRIP - bolji kvalitet od onog sto se moze gledati na netu.

http://rapidshare.com/files/53994001/ZEITGEIST_MOVIE_by_p55.part1.rar
http://rapidshare.com/files/54000045/ZEITGEIST_MOVIE_by_p55.part2.rar
http://rapidshare.com/files/54004719/ZEITGEIST_MOVIE_by_p55.part3.rar
http://rapidshare.com/files/54010198/ZEITGEIST_MOVIE_by_p55.part4.rar
http://rapidshare.com/files/54020409/ZEITGEIST_MOVIE_by_p55.part5.rar
http://rapidshare.com/files/54026053/ZEITGEIST_MOVIE_by_p55.part6.rar
http://rapidshare.com/files/54031641/ZEITGEIST_MOVIE_by_p55.part7.rar
http://rapidshare.com/files/54034554/ZEITGEIST_MOVIE_by_p55.part8.rar
Hrvatski subtitle - podesen posebno za ovu verziju.

http://rapidshare.com/files/86716722/ZMDR.rar
Dokumentarac je odlican. Uzivajte.

RAPIDSHARE ERROR: This file is suspected to contain illegal content and has been blocked !

OVO MI SMRDI NA KLOPKU ! LJUDI, ZIVIMO U VELIKOJ ZAVJERI !

( :D :D )
UnscarD

#249 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by UnscarD »

Jeste jeste...zna se da je rapid share pod kontrolom cia-e i da se radi o evoluciji starog Eshalon sistema. Ovaj novi sistem je mastovito nazvan Eshalon 2 i pored kontrole rapidshare-a ukljucuje i megaupload i ostale file sharing sisteme.
Radi tako sto bez znanja korisnika pristupi my documents folderu,(govorka se da postoji i Eshalon 3 koji pristupa i my pistures folderu ali ga nisu pustili u masovnu upotrebu jer ima dosta zena koje rade u CIA-i i stalno su se sokirale kolicinom porno slika na koje su nailazile pri analizi) i na osnovu dokumenata izanalizira da li treba da dozvoli download ili ne.
Poznato je da je pored standardne error poruke izbacivao i cuvenu "invalid user error. replace the user and strike any key to continue" poruku. Korisnici koji su dobili ovu poruku su se zalili da su vidjali u crna odijela obucene ljude pod prozorima.
iguman

#250 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by iguman »

Ja ne tvrdim da je film i sve sto se dogadja oko filma zavjera ali znam da se sve radi sa nekim razlogom.

Samo sam se naglas zapitao koji je cilj ovog filma jer je kod mene posle prvog gledanja izazvao osjecaj da pokusavaju da vrate ljudima dostojanstvo i da ih navede da odbace okove nametnutog nacina zivota.

Ali ako su i imali dobre namjere nemoguce je ne primjetiti da su to pokusali uraditi poluistinama koje su gore od same lazi jer su prozete i istinom i lazi a sve usvrhu manipulacije.

Definitivno se slazem da sve institucije, pa i vjerske, koje podsticu razlike medju ljudima a ne slicnosti jedan od razloga danasnjem stanju u svijetu ali ako namjerno pogresno interpretiras Knjigu na kojoj milijarde ljudi zasnivaju svoj zivot bojim se da postoji zadnja namjera.
Post Reply