Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

Post by Romeo 80 »

M.D. wrote:Nisam zavrsio u YU nego u USA. Ali nije bitno. Ne bih da te prestrasim, ali USMLE testovi nisu laki za nekoga ko je studirao u YU. Nakon toga apliciras za specijalizaciju, ali, nazalost, o radiologiji mozes samo da sanjas. Mozes da dobijes internu medicinu ili pedijatriju, eventualno hirurgiju u nekom losem programu. Isto zavisi koliko ti je godina kao i rezultat USMLE testova.

Kad te prime na specijalizaciju tek onda nastaju muke. Ima da "propisas krv", mada sad je malo bolje jer po zakonu ne smijes raditi vise od 80 sati sedmicno, ali neki programi to ignoriraju pa se cesto radi i po 120 sati sedmicno. Sve to za nekih $40,000 godisnje.

Eto tako ti to "hoda". Uglavom nemas dug kao ja od 230,00 dolara koliko je kostalo skolovanje sa zivotnim troskovima.
Prijatelju, da ti nisi malo pretjerao sa ovim ciframa radnih sati? :shock: :-) Čuj 120 radnih sati sedmično!? To ispade da radiš po 17 sati svaki dan bez odmora, čak i nedjeljom! Da ti nisi možda mislio mjesečno? :lol:
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Romeo 80 wrote:Prijatelju, da ti nisi malo pretjerao sa ovim ciframa radnih sati? :shock: :-) Čuj 120 radnih sati sedmično!? To ispade da radiš po 17 sati svaki dan bez odmora, čak i nedjeljom! Da ti nisi možda mislio mjesečno? :lol:
u radno vrijeme se ubrajaju i duze smjene, npr po 24 sata (ili vise), gdje doktor "dezura" navecer ali ga isto tako mogu probuditi u bilo koja doba.
Aorta

Post by Aorta »

Romeo 80 wrote:
M.D. wrote:Nisam zavrsio u YU nego u USA. Ali nije bitno. Ne bih da te prestrasim, ali USMLE testovi nisu laki za nekoga ko je studirao u YU. Nakon toga apliciras za specijalizaciju, ali, nazalost, o radiologiji mozes samo da sanjas. Mozes da dobijes internu medicinu ili pedijatriju, eventualno hirurgiju u nekom losem programu. Isto zavisi koliko ti je godina kao i rezultat USMLE testova.

Kad te prime na specijalizaciju tek onda nastaju muke. Ima da "propisas krv", mada sad je malo bolje jer po zakonu ne smijes raditi vise od 80 sati sedmicno, ali neki programi to ignoriraju pa se cesto radi i po 120 sati sedmicno. Sve to za nekih $40,000 godisnje.

Eto tako ti to "hoda". Uglavom nemas dug kao ja od 230,00 dolara koliko je kostalo skolovanje sa zivotnim troskovima.
Prijatelju, da ti nisi malo pretjerao sa ovim ciframa radnih sati? :shock: :-) Čuj 120 radnih sati sedmično!? To ispade da radiš po 17 sati svaki dan bez odmora, čak i nedjeljom! Da ti nisi možda mislio mjesečno? :lol:
Ne pretjeruje. Provjereno. Na papiru mora biti <= 80 hr sedmicno, ali mnogo puta radis duze, otprilike 90-100 hr sedmicno.

Hajde, nemojte Nosferatu puno zamjeriti. Treca godina medicine, pogotovo ako je na hirurgiji, je brutalna. Ili ako je cetvrta, sad je vrijeme apliciranja za specijalizaciju -- tesko je.

Najvaznije je da covjek uziva i nalazi smisao u onome sto radi uz dana u dan, pa cime god se bavio ili koliko god neko prostodusan bio. U tom slucaju, i nakon smjene od 30 hr, sretan si i zahvalan sto radis taj posao.

P.S. @ Danas -- bas zbog ljudi kao tvoj drug Ahmo, ja imam duboko postovanje prema automehanicarima. : ) It's not the job. It's the passion.
danas

Post by danas »

Aorta wrote:P.S. @ Danas -- bas zbog ljudi kao tvoj drug Ahmo, ja imam duboko postovanje prema automehanicarima. : ) It's not the job. It's the passion.
i ja imam postovanja za svaki posten posao i za svakog onog ko ga posteno radi... i zato nemam potrebu da ponizavam one koji rade posao drugaciji od mojeg, a sve u nadi da cu sama sebi izgledati vaznija i 'intelektualnija'... :-) :-) :D
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

Post by Romeo 80 »

cHupjahalic@ wrote:
Romeo 80 wrote:Prijatelju, da ti nisi malo pretjerao sa ovim ciframa radnih sati? :shock: :-) Čuj 120 radnih sati sedmično!? To ispade da radiš po 17 sati svaki dan bez odmora, čak i nedjeljom! Da ti nisi možda mislio mjesečno? :lol:
u radno vrijeme se ubrajaju i duze smjene, npr po 24 sata (ili vise), gdje doktor "dezura" navecer ali ga isto tako mogu probuditi u bilo koja doba.
Ma slažem se, ali ne može jedan doktor dežurati non stop tokom čitave sedmice 24h pa da nakupi tolike sate. Pa zakonski je regulisano na koji način se vrši prekovremeni rad, kao i slobodni dani! Ako u toku jedne sedmice i nakupiš puno radnih sati, kasnije moraš imati i zakonski propisan odmor...
enes-s
Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.

Post by enes-s »

babanovac wrote: Hajd sad nevezano...
A dalje? Neznam. Zelja mi je interventna radiologija.
Ako me obori,rijesit` ce mi sve dileme:ostajem.
Ti sutra završavaš Medicinski fakultet. Čoveče, pa ti si nepismen.
M.D.

Post by M.D. »

Moj rekord je 102 sata. Jednom sam poceo u 6 ujutro a zavrsio sutradan u sest poslije podne.
M.D.

Post by M.D. »

Romeo 80 wrote:
cHupjahalic@ wrote:
problem je u tome sto navece ima najvise posla, a maksimum spavanja ti je 2 sata i to ako imas srece.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

M.D. wrote:
Nosferatu wrote:Ama, ja bih samo da naglasim, ne mozes i pare i jare.

Zubari - nisu intelektualci. Tacka. Njihovog 80% skolovanja je usmjereno u ruke, a 20% u glavu. Tacka.

Zbog toga, mojne mi lazno elitizma i prestiza, "stomatologa". Ja ih znam par i svaki bi bio - ono sto se zna, da je "prava stvar" - a to je medicinar, samo - nije svako mogao, u glavi, iznjeti terete, i psihom. prebaciti da mu je u rukama neciji bubreg, srce, mozak, pa zato - predjimo na zube, i estetiku, bronih lakse se dise.

U jednom vremenu poslje rata, u Sarajevu je najletinija srednja skola bila - Zubotehnicka. Tj. najteze se bilo upisati jer si trebao biti odlikas, i jos uz to imati stelu. Za sta to? Da pravis babama proteze. Ja jebene nauke, bogati.

Helem, u tom periodu gledao sam razno-razne likove kako se kurce, s tim sto ce sutra imati para i imati s cim, a i Stomatos-logos ce zavrsiti "posve lako" - u poredenju s nekim - inzinjerom elektrotehnike, arhitektom ili doktorom medicine. Ko ne vjeruje - neka proba.

Normalno, nista nije lako.

Ali nemoj mi - stomatologa u intelektualca bogati. Intelektualic su, koliko i inzinjeri sumarstva, agro-kulture i diplomirani turisticki radnici i vodici.

Helem, poenta je - za mene je zuba tehnika zanat, u koji ih ide 90% jer je dobro placen, jer je dobar zivot i jer nema se prevelikih nekih stresova i strahova da ces sutra sahraniti nekog na mezarjuku iz svog neznanja. Al' treba i to - nagovjestini - svim lazinm elitama - ko sto neko prije par godina rece za pilota, da je to posve slican zanat kao kamiondzija. Sto i jest, a kod nas - pilot - elita, i sila bolan.

E, sad, ja se izvinjavam svim zubarima, zubnim tehnicarima, dentistima, higjenicarima, i ostalim koji glodjuci oko 32 zuba zaraduju, privreduju i jos misle da su elita, ja bih samo da naglasim, elita ste vi po primanjima, al' tamo gdje ste tanki, drugi su debeli, a debljina u glavi se ne stice s uzivkom - "aha karijes" il' nesto mi je klimatava ova sestica, moracemo navlaku, ili cemo kanalcic, il' cemo vaditi, ili cemo most, ili cemo protezu... bolan - niko ruke drugome u zvalje ne gura - sto voli, vec sto zna da ce na kraju dana - bitte zahlen - i dovidjenja.

Zbog toga - im je najjaca prica - koliko ko zaraduje. To je - vrlo popularno u krugovima stomatologa. Jer o cemu ce - to pricati stomatolog? Ima li jos iko - da je kod stomatologa otisao - i da mu je dzaba - napravio plombu ili protezu? Ima li ijedna - stomatoloskoa organizacija - koje je u ratu dolazila ljudima - besplatno ljeciti - zube? A bili su doktor bez granica. bio je crveni krst, i polumjesec i bile su farmaceutske koroporacje koje su donirale, ljekove i sprave, i svasta nesto. Normalno - tesko je protiv establishmenta - u kojem - zenke misle da je sve u zubima. Moje zenke - ima i zub rok trajanja, ali - glava - glava je kljucna. I zbog toga, kad pricas o zaradijavanju, ja podvucem refu i kazem, ne moze meni neko s borerom, bilo da je 15 cenata ili 5 milimetara, govoriti kako je intelektualac, narucito ne neko za koga je dijagnostika - strana rijec. Jerbo - kod zubara obicno kad odes - i sjednes, busi ono gjde mu ti kajes, cak po nekad ni to - gdje treba ne znaju naci. Cast izuzetcima, ali ovdje govorimo - o 10% ljudi, u sistemu nekom drugom, van BiH.

Zbog toga - neka je na cast svakom zubaru - sto sirotinja je uvijek ona - s krljetcima, bezuba, krezava, smrdljiva. To i jest - vase ogledalo koje pokazuje sto ste, ko ste, gdje ste, zbog cega ste i iskreno najdrazi su mi ljudi - kojima puca kurac, jer im se zuti, jer im ovaj zub preko onog, koji su deficitni i defektni, i felericni i koji nece srokati milje maruna, da nebi imali kompleksic u kojem moraju sponzorirati lokalnog stomatologa koji je manga jer mu dolazi dijaspora, i sakom i kapom, grabi bofl robu koju je nabacio jer ce ih vidjeti 10 dana ove godine, i ako ikad poslje, a plomba nakon 3 godine - zurick brigen, al' on je diplomiro, covjece, shvatas ti to. Ne shvatam. Znas sto? Zato sto sam okruzen ljudima koji umiru, kojima guram sonde i katetre u srce, kojima pluca rezemo na tanke snite, i trebao bi da prihvatim zubara - kao medicinskog radnika? Samo jednog. Maksio-faciologa, koji sa otolaringologom i neuro-hirurgom ljudima face sastavlja, poslje udesa i nesreca. Doduse - ne moze ovo svaka "zubarcina", jerbo jedno je staviti plombu i napraviti kanal, a drugo je od guzice napraviti lice.

Zbog toga, mojne mi samo upiranja u gornje esalone. Kad koji od vas zovne zubara u 2 ujutro i kaje mu - da dodje u ordinaciju da ga rijesi problema, onda cemo imati i o cemu govoriti. Do tada - "pretvarajmo se" s blagim naklonom, koliko cijenimo presvjetlog mjesaoca maltera i drzaca borera, kao i tehnicara koji obicno kad napravi protezu, promjeni facu ljudima u 90% slucajeva toliko da ne mozes uporediti sliku lica necijeg iz vremena kad je imao svoje zube i "novu protezu". To su te, legende. Placene. I neka su, samo opet ponavljam, mojne mi zubara u intelektualca gurati. To je sve sto zelim reci. A sad, bzzzzzzz..i zbbbbbbbbb.
Boze sacuvaj...Kakvo omalovazavanje?????

Ja sam ljekar u USA (specijalista interne medicine i kardiologije) tako da znam malo vise stvari od tebe.

Kazes da ti "guras kateter u srce"? Ti jedino sto mozes je da gurnes prst u guzicu i testiras krv u stolici a za kateter u srcu i rezanje pluca moras jos dosta pure da pojedes. Ja sam prvi put "gurnuo" kateter u srce kao kardiolog-subspecijalizant, a ti vec kao student medicine sigurno vec ugradujes i stentove, al' kad bi se zajebavali. :lol:

Priznaj nam Nosterafu koliko si puta gurnuo prst u guzu, isto kao i ja, pacijentu? Kad bih birao prije bi izabrao usta nego guzu, osim ako ti nisi perverzan pa volis donju rupu vise? Zar bi svoju curu/zenu ili decka :lol: prije poljubio u usranu guzu nego u usta? Mora da tu kod tebe govna ne smrde (valjda jedu puno banana). :lol:

Nego to i nije poenta. Problem je da tvoj stil pisanja i omalovazavanje druge profesije.

Stomatolog i te kako treba da ima klikera u glavi. Pacijent mu dodje sa sumom na srcu ili uzima antikoagulante? Sta onda? Jel' da busi il' da ne busi? Ortodont mora biti dobar u fizici te aplicirati razne sile (mora nacrtati projekat po kojem tehnicar pravi aparat) da bi se zubi ispravili, itd.

A hirurzi ovdje u Americi imaju stereotip "najglupljeg", posto samo rezu bez razmisljanja. Na kraju krajeva i hirurg ti je zanatlija ako cemo generalizovati?

Nego stari kad nam zavrsavas i sta ces dalje? Koju specijalizaciju? Da neces i ti u "mesare" tj. hirurge?

Puno srece i uspjeha u daljoj karijeri i razmisli o ovome sto si napisao.
Ko je pisao - da "ja to radim?"

Ja samo govorim o prosefiji. To sto si ti - gurno catheter - prvi put nakon x godina - ne znaci da pored tebe ne stoji tim od 12 ljudi od kojih je pola studenata - bilo da su fellow, bilo da su residents, bilo da su medical students, to nije poenta.

Pricas mi o zubaru i tome - koliko ima klikera o tome da li ce nekom sa sumom na srcu - on dati antibioitike ili ne.

To naprosto nije istina - jer svaki zubar - koji se suoci s tim problemom ili trazi karticu - na kojoj pise da dijete ima odredjeni sum na srcu - i da mu trebaju antibiotici, i tu stoji potpis - M.D. ili D.O. a ne. Doktora Dentalnih Nauka. ili zove doktora - da ga pita "sta i kako dalje" kao u slucjau koagulacije - koji je procenat pacijanata kod zubara ovakav? Ni 10%. Koji je procenat pacijenata koje ti vidis - ovakvih? Pa do tebe ne moze neko ni doci - osim ako mu se o glavi ne radi.... Porediti zubara s nekim ko treba da gurne katedar u covjeka koji je npr. na Plavix-u, tj. koji ce da krvavi ko zaklana svinja - i koji je na pragu smrti - ali mora 7 dana da ceka da bi imao ikakvu funkciju koagulacionu da nebi iskrvario na smrt, su nebo i zemlja. Osim toga - svaki covjek nakon pranja zuba - ima transientnu baktericimiju - to je ono - sto upravo se i tretira antibioticima - al' koliko ih je o toga - glavu izgubilo? Stoga - nemoj mi bogati pretjeravati, u zemlji u kojoj ti zaradis kao 6 zubara godisnje, ti pricas o tome - kako ih cjenis. Da li bi bilo suprotno - da zarade isto ili vise od tebe? O tome se radi. To je kljucni argument. Da li bi ti radio to sto radis za 50.000 dollara godisnje?

I normalno da je za tebe - cardio-thoracic surgeon koji pravi prve godine poslje specijalizacije - to sto ti zaradis danas - gospodin. Iz razloga sto je njegov jedan trodupli ili cetvorodupli bypass - skuplja procedura od catetarizatije ili ugradnje pacemakera, i ne samo to - vec je komplikovanija procedura od igranja kompjuterskih igrica - gurni katedra, naciljaj ovdje, zamrzni, pogledaj EKG, uradi stres test u ritmu muzike za ples, jel dobro ili nije, idemo dalje. Gdje se to moze porediti s raspiranjem od brade do pupka, i revaskulirzacijom srca? Ili transplantom srca i pluca, npr. pedijatrijiskih hirurga, od bebe koja je umrla prije par sati od kojih se pokupe donirani organi do dijeteta koje je rodjeno sa srcem koje se ne moze ni hirurskim zahvatom - popraviti, tako da mora dobiti transplant, i to ne jedan - cijeli zivot postane fundamentalno orijentiran na to - da li ce i kad ce mu trebati novi transplant. Ko ce ga uraditi? I sta je - to sto se ima izgubiti. Djete od 5 godina u koje je investirano milioni dollara, da bi bilo zivo. Znas sta s ovavkom djecom bude u BiH? 2 metra ispod zemlje jarane, osim ako se ne sakupi dovoljno para pozivanjem ovog broja da doniras 4KM.

Nego - pisem o omalovazanjvaju jer - ne moze neko kome je prevashodna funkcija zub - zaradjivati onoliko koliko kardiolog, ili kardio hirurg, a kod nas je to - moguce, kao i u drugim zemljama socijalne medicine, gdje ljudi vise nece da studiraju - i idu u ova polja, jer nema inicijative. Ko bi to zeljeo da 8 godina studira, da 7 godina specijalizira, i da svih ovih 15 godina - misli kako ce kad zavrsi imati status - stomatologa koje je lifestyle dva put bolji, skolovanje dva put krace, i samo znanje minimalno. Ortodentis? Jesu to oni sto guraju celicne zice ljudima u usta - pa ispravljaju zube? Fizika? Koja, da nije nuklearna? I koliko je u BiH - krivozubih - koji imaju sansu da svoje kljove isprave? Normalno, i kad ih ispravih - sta je poenta? Zdravlje? Kozmetika? Kompleksi? Sta je poenta guranja katedra nekom u srce?
Onda ze ljudi zale, kad imaju deficitne doktore u znanju, i kad imaju ljude koji uzimaju mito, pa to je sve dio sheme. Oni koji su sposobni - hoce da se sposobnost adekvatno i nagradi, a ne da u OHR-u neko dva put bolja bude placen, sto sjedi u nekoj kancelariji dva put krace sedmicno, s 10 puta manje stresa i obaveza i uraditi ce - absolutno nista. Kod nas drzava trosit 60% budzeta i ne radi apsolutno nista. Ali - to je vec, standard. Medjutim - ako odes kod doktora, a on te primi kao preko neke stvari i jos ti kaze da moras doci sutra ujutro, i sljedece hefte, i nakon mjesec dana - e, da bi imao ovaj i onaj test, i ne moze ti bez testa ko vidovida Dzamila nista reci - to je onda - uzrok za bune, sirih razmjera. Kad bi im ti rekao - da kateder koji gurnes nekom u srce - kosta prosjecno $5000 - a to je komad crijeva, s tri zice - sta bi ti onda rekli? Sta bi rekli da samo - to kosta 8000KM-ova, a gdje je sve drugo? Reci ce neko - jel to toliko vrijedi. Kad treba - ocigledno da vrijedi. I doktor kad treba - vrijedi. Kad ne treba, moze i zubar. Jerbo bitnije je kakvi su ti zubi, od toga koliko ti je srcanih krvni sudova zacepljeno. Ono sto se ne vidi - kao da ga i nema. To je kod zivota.

Nego, kuckaj ti svoje dollarcice po NYC-u ili Teksasu, znam ja - zasto si ti to sto si, u Americi. I zasto nisi - stomatolog, opet u Americi. Ali mogao si biti, jel tako? Ja samo mogu reci jedno. Da me nebi ni djavol ni sotona natjerali - da budem doktor u Bosni, bolje je imati svoju zubarsku ordinaciju, biti svoj gazda, i svakom izbijati kintu iz dzepa pa po 50-80 kerima, po 50-80 kerima privatluka, ali kad ces ti ili neko treci - biti u stanju da je vlasnik laboratorije za katetarizaciju srca koja kosta koliko milliona dollara, u Americili, o Bosni da ne pricamo? Nikada, osim mozda u pratnerstvu s 10-tak ljudi koji su sposobni da pozjame tu cifricu svi zajedno, a i tu - je samo 10-20% specijalizovanih bolnica, u vlasnistvu doktora, od ukupnog broja od 6000, sto bi bilo oko 120 klinika. U kojima - rade uprav ono sto rade zubari kod nas. Specijaliziraju u samo par stvari, i biraju pacijente - koje ce primiti i koje nece. Na taj nacin - imaju jako dobre rezultate - jer radis repetativno jednu te istu stvar, hiljadu puta, i drugo, finansijski su beton jaki - jer uzimaju samo ljude koji imaju najbolje osiguranja i od kojih mogu naplatiti najvecu premiju - za proceduru. Ali - lako mi je tu - biti doktor, kao sto mi je lako i biti zubar. Zna se gdje je - tesko biti doktor. U non-proft bolnicama, koje moraju da odredjni dio profita - doniraju kao poklon tj. da tretiraju svakog od ilegalnom emigranata, do onog koji npr. ima dobro osiguranje ali nece da mu na file-u u nekoj privatnoj klinici bude procedura x i y, onda dodje za kesic, obaviti sto obavi, bez da iko ikad sazna sta je to - jer normalno, insurance komapnije nikad nece dobiti bil za tu istu stvar, bilo da je tretman npr. STD ili abortus ili nesto sesto. Te i takve su bolnice, slicne nasim ustanovama socijalne medicine, i zbog toga - i kazem, da se ne moze porediti jedno sa drugim, a imao sam prliku - da radim i na jednom mjestu i na drugom, i na mjestu gdje covjek koji radi 12-15h dnevno je placen daleko ispod onoga sto bi trebao biti - ali je covjek koji je radeci privatno 15 godina osigurao sebe i familiju i to radi, iz humanitarnih/crkkevnih motiva, i priliku upoznati Ob-Gynekologe - koji su specijalisit za ultra'sound i trudnoce visokog rizika, takav jedan, u privatnoj praksi, lomi po 1 milion, do 2 cak miliona godisnje, a gdje si ti? Guraj slauf nekom u srce. Jel posteno? Ja mislim da nije. I normalno, da je - zahtjevnije to sto ti radis, ako nista drugo - treba nekog katetarizirati 30 minuta nakon sto je srcani napada poceo, samo ne zaboravi jedno, ono sto ti radis, na bazi emegrency-ja, rade i hirurzi, samo ono - sto oni rade, i prije i poslje toga, nije nesto sto mozes ti raditi, s godinama elekto-fiziologije ili bez. Pa neka je mesar, mesar, nije ni elektricar mnogo dalje.
Last edited by Nosferatu on 24/09/2007 05:30, edited 1 time in total.
M.D.

Post by M.D. »

Nosferatu wrote:
M.D. wrote:
Nosferatu wrote:Ama, ja bih samo da naglasim, ne mozes i pare i jare.

Zubari - nisu intelektualci. Tacka. Njihovog 80% skolovanja je usmjereno u ruke, a 20% u glavu. Tacka.

Zbog toga, mojne mi lazno elitizma i prestiza, "stomatologa". Ja ih znam par i svaki bi bio - ono sto se zna, da je "prava stvar" - a to je medicinar, samo - nije svako mogao, u glavi, iznjeti terete, i psihom. prebaciti da mu je u rukama neciji bubreg, srce, mozak, pa zato - predjimo na zube, i estetiku, bronih lakse se dise.

U jednom vremenu poslje rata, u Sarajevu je najletinija srednja skola bila - Zubotehnicka. Tj. najteze se bilo upisati jer si trebao biti odlikas, i jos uz to imati stelu. Za sta to? Da pravis babama proteze. Ja jebene nauke, bogati.

Helem, u tom periodu gledao sam razno-razne likove kako se kurce, s tim sto ce sutra imati para i imati s cim, a i Stomatos-logos ce zavrsiti "posve lako" - u poredenju s nekim - inzinjerom elektrotehnike, arhitektom ili doktorom medicine. Ko ne vjeruje - neka proba.

Normalno, nista nije lako.

Ali nemoj mi - stomatologa u intelektualca bogati. Intelektualic su, koliko i inzinjeri sumarstva, agro-kulture i diplomirani turisticki radnici i vodici.

Helem, poenta je - za mene je zuba tehnika zanat, u koji ih ide 90% jer je dobro placen, jer je dobar zivot i jer nema se prevelikih nekih stresova i strahova da ces sutra sahraniti nekog na mezarjuku iz svog neznanja. Al' treba i to - nagovjestini - svim lazinm elitama - ko sto neko prije par godina rece za pilota, da je to posve slican zanat kao kamiondzija. Sto i jest, a kod nas - pilot - elita, i sila bolan.

E, sad, ja se izvinjavam svim zubarima, zubnim tehnicarima, dentistima, higjenicarima, i ostalim koji glodjuci oko 32 zuba zaraduju, privreduju i jos misle da su elita, ja bih samo da naglasim, elita ste vi po primanjima, al' tamo gdje ste tanki, drugi su debeli, a debljina u glavi se ne stice s uzivkom - "aha karijes" il' nesto mi je klimatava ova sestica, moracemo navlaku, ili cemo kanalcic, il' cemo vaditi, ili cemo most, ili cemo protezu... bolan - niko ruke drugome u zvalje ne gura - sto voli, vec sto zna da ce na kraju dana - bitte zahlen - i dovidjenja.

Zbog toga - im je najjaca prica - koliko ko zaraduje. To je - vrlo popularno u krugovima stomatologa. Jer o cemu ce - to pricati stomatolog? Ima li jos iko - da je kod stomatologa otisao - i da mu je dzaba - napravio plombu ili protezu? Ima li ijedna - stomatoloskoa organizacija - koje je u ratu dolazila ljudima - besplatno ljeciti - zube? A bili su doktor bez granica. bio je crveni krst, i polumjesec i bile su farmaceutske koroporacje koje su donirale, ljekove i sprave, i svasta nesto. Normalno - tesko je protiv establishmenta - u kojem - zenke misle da je sve u zubima. Moje zenke - ima i zub rok trajanja, ali - glava - glava je kljucna. I zbog toga, kad pricas o zaradijavanju, ja podvucem refu i kazem, ne moze meni neko s borerom, bilo da je 15 cenata ili 5 milimetara, govoriti kako je intelektualac, narucito ne neko za koga je dijagnostika - strana rijec. Jerbo - kod zubara obicno kad odes - i sjednes, busi ono gjde mu ti kajes, cak po nekad ni to - gdje treba ne znaju naci. Cast izuzetcima, ali ovdje govorimo - o 10% ljudi, u sistemu nekom drugom, van BiH.

Zbog toga - neka je na cast svakom zubaru - sto sirotinja je uvijek ona - s krljetcima, bezuba, krezava, smrdljiva. To i jest - vase ogledalo koje pokazuje sto ste, ko ste, gdje ste, zbog cega ste i iskreno najdrazi su mi ljudi - kojima puca kurac, jer im se zuti, jer im ovaj zub preko onog, koji su deficitni i defektni, i felericni i koji nece srokati milje maruna, da nebi imali kompleksic u kojem moraju sponzorirati lokalnog stomatologa koji je manga jer mu dolazi dijaspora, i sakom i kapom, grabi bofl robu koju je nabacio jer ce ih vidjeti 10 dana ove godine, i ako ikad poslje, a plomba nakon 3 godine - zurick brigen, al' on je diplomiro, covjece, shvatas ti to. Ne shvatam. Znas sto? Zato sto sam okruzen ljudima koji umiru, kojima guram sonde i katetre u srce, kojima pluca rezemo na tanke snite, i trebao bi da prihvatim zubara - kao medicinskog radnika? Samo jednog. Maksio-faciologa, koji sa otolaringologom i neuro-hirurgom ljudima face sastavlja, poslje udesa i nesreca. Doduse - ne moze ovo svaka "zubarcina", jerbo jedno je staviti plombu i napraviti kanal, a drugo je od guzice napraviti lice.

Zbog toga, mojne mi samo upiranja u gornje esalone. Kad koji od vas zovne zubara u 2 ujutro i kaje mu - da dodje u ordinaciju da ga rijesi problema, onda cemo imati i o cemu govoriti. Do tada - "pretvarajmo se" s blagim naklonom, koliko cijenimo presvjetlog mjesaoca maltera i drzaca borera, kao i tehnicara koji obicno kad napravi protezu, promjeni facu ljudima u 90% slucajeva toliko da ne mozes uporediti sliku lica necijeg iz vremena kad je imao svoje zube i "novu protezu". To su te, legende. Placene. I neka su, samo opet ponavljam, mojne mi zubara u intelektualca gurati. To je sve sto zelim reci. A sad, bzzzzzzz..i zbbbbbbbbb.
Boze sacuvaj...Kakvo omalovazavanje?????

Ja sam ljekar u USA (specijalista interne medicine i kardiologije) tako da znam malo vise stvari od tebe.

Kazes da ti "guras kateter u srce"? Ti jedino sto mozes je da gurnes prst u guzicu i testiras krv u stolici a za kateter u srcu i rezanje pluca moras jos dosta pure da pojedes. Ja sam prvi put "gurnuo" kateter u srce kao kardiolog-subspecijalizant, a ti vec kao student medicine sigurno vec ugradujes i stentove, al' kad bi se zajebavali. :lol:

Priznaj nam Nosterafu koliko si puta gurnuo prst u guzu, isto kao i ja, pacijentu? Kad bih birao prije bi izabrao usta nego guzu, osim ako ti nisi perverzan pa volis donju rupu vise? Zar bi svoju curu/zenu ili decka :lol: prije poljubio u usranu guzu nego u usta? Mora da tu kod tebe govna ne smrde (valjda jedu puno banana). :lol:

Nego to i nije poenta. Problem je da tvoj stil pisanja i omalovazavanje druge profesije.

Stomatolog i te kako treba da ima klikera u glavi. Pacijent mu dodje sa sumom na srcu ili uzima antikoagulante? Sta onda? Jel' da busi il' da ne busi? Ortodont mora biti dobar u fizici te aplicirati razne sile (mora nacrtati projekat po kojem tehnicar pravi aparat) da bi se zubi ispravili, itd.

A hirurzi ovdje u Americi imaju stereotip "najglupljeg", posto samo rezu bez razmisljanja. Na kraju krajeva i hirurg ti je zanatlija ako cemo generalizovati?

Nego stari kad nam zavrsavas i sta ces dalje? Koju specijalizaciju? Da neces i ti u "mesare" tj. hirurge?

Puno srece i uspjeha u daljoj karijeri i razmisli o ovome sto si napisao.
Ko je pisao - da "ja to radim?"

Ja samo govorim o prosefiji. To sto si ti - gurno catheter - prvi put nakon x godina - ne znaci da pored tebe ne stoji tim od 12 ljudi od kojih je pola studenata - bilo da su fellow, bilo da su residents, bilo da su medical students, to nije poenta.

Pricas mi o zubaru i tome - koliko ima klikera o tome da li ce nekom sa sumom na srcu - on dati antibioitike ili ne.

To naprosto nije istina - jer svaki zubar - koji se suoci s tim problemom ili trazi karticu - na kojoj pise da dijete ima odredjeni sum na srcu - i da mu trebaju antibiotici ili zove doktora - da ga pita "sta i kako dalje"... U krajnjoj liniji - dace dijetetu 7 dana antibiotika - po formuli koji mu treba. Koagulacija je problematicnija, ali - porediti zubara s nekim ko treba da gurne katedar u covjeka koji je npr. na Plavix-u, tj. koji ce da krvavi ko zaklana svinja - i koji je na pragu smrti - ali mora 7 dana da ceka da bi imao ikakvu funkciju koagulacionu, su nebo i zemlja. Stoga - nemoj mi bogati pretjeravati, u zemlji u kojoj ti zaradis kao 6 zubara godisnje, ti pricas o tome - kako ih cjenis. Da li bi bilo suprotno - da zarade isto ili vise od tebe? O tome se radi. To je kljucni argument.

I normalno da je za tebe - cardio-thoracic surgeon koji pravi prve godine poslje specijalizacije - to sto ti zaradis danas - gospodin. Iz razloga sto je njegov jedan trodupli ili cetvorodupli bypass - skuplja procedura od catetarizatije ili ugradnje pacemakera, i ne samo to - vec je komplikovanija procedura od igranja kompjuterskih igrica - gurni katedra, naciljaj ovdje, zamrzni, pogledaj EKG, jel dobro ili nije, idemo dalje. Gdje se to moze porediti s raspiranjem od brade do pupka, i revaskulirzacijom srca? Ili transplantom srca i pluca, npr. pedijatrijiskih hirurga, od bebe koja je umrla prije par sati, do dijeteta koje je rodjeno sa srcem koje se ne moze ni hirurskim zahvatom - popraviti.

Nego - pisem o omalovazanjvaju jer - ne moze neko kome je prevashodna funkcija zub - zaradjivati onoliko koliko kardiolog, ili kardio hirurg, a kod nas je to - moguce, kao i u drugim zemljama socijalne medicine, gdje ljudi vise nece da studiraju - i idu u ova polja, jer nema inicijative. Ko bi to zeljeo da 8 godina studira, da 7 godina specijalizira, i da svih ovih 15 godina - misli kako ce kad zavrsi imati status - stomatologa? Onda ze ljudi zale, kad imaju deficitne doktore, i kad imaju ljude koji uzimaju mito, pa to je sve dio sheme. Oni koji su sposobni - hoce da se sposobnost adekvatno i nagradi, a ne da u OHR-u neko dva put bolja bude placen, sto sjedi u nekoj kancelariji dva put krace sedmicno, s 10 puta manje stresa i obaveza.

Nego, kuckaj ti svoje dollarcice po NYC-u ili Teksasu, znam ja - zasto si ti to sto si, u Americi. I zasto nisi - stomatolog, opet u Americi. Ali mogao si biti, jel tako? Ja samo mogu reci jedno. Da me nebi ni djavol ni sotona natjerali - da budem doktor u Bosni, bolje je imati svoju zubarsku ordinaciju, biti svoj gazda, i svakom izbijati kintu iz dzepa pa po 50-80 kerima, po 50-80 kerima privatluka, ali kad ces ti ili neko treci - biti u stanju da je vlasnik laboratorije za katetarizaciju srca koja kosta koliko milliona dollara, u Americili, o Bosni da ne pricamo? Nikada, osim mozda u pratnerstvu s 10-tak ljudi koji su sposobni da pozjame tu cifricu svi zajedno, a i tu - je samo 10-20% specijalizovanih bolnica, u vlasnistvu doktora, od ukupnog broja od 6000, sto bi bilo oko 120 klinika. U kojima - rade uprav ono sto rade zubari kod nas. Specijaliziraju u samo par stvari, i biraju pacijente - koje ce primiti i koje nece. Na taj nacin - imaju jako dobre rezultate - jer radis repetativno jednu te istu stvar, hiljadu puta, i drugo, finansijski su beton jaki - jer uzimaju samo ljude koji imaju najbolje osiguranja i od kojih mogu naplatiti najvecu premiju - za proceduru. Ali - lako mi je tu - biti doktor, kao sto mi je lako i biti zubar. Zna se gdje je - tesko biti doktor. U non-proft bolnicama, koje moraju da odredjni dio profita - doniraju kao poklon tj. da tretiraju svakog od ilegalnom emigranata, do onog koji npr. ima dobro osiguranje ali nece da mu na file-u u nekoj privatnoj klinici bude procedura x i y, onda dodje za kesic, obaviti sto obavi, bez da iko ikad sazna sta je to - jer normalno, insurance komapnije nikad nece dobiti bil za tu istu stvar, bilo da je tretman npr. STD ili abortus ili nesto sesto. Te i takve su bolnice, slicne nasim ustanovama socijalne medicine, i zbog toga - i kazem, da se ne moze porediti jedno sa drugim, a imao sam prliku - da radim i na jednom mjestu i na drugom, i na mjestu gdje covjek koji radi 12-15h dnevno je placen daleko ispod onoga sto bi trebao biti - ali je covjek koji je radeci privatno 15 godina osigurao sebe i familiju i to radi, iz humanitarnih/crkkevnih motiva, i priliku upoznati Ob-Gynekologe - koji su specijalisit za ultra'sound i trudnoce visokog rizika, takav jedan, u privatnoj praksi, lomi po 1 milion, do 2 cak miliona godisnje, a gdje si ti? Guraj slauf nekom u srce. Jel posteno? Ja mislim da nije. I normalno, da je - zahtjevnije to sto ti radis, ako nista drugo - treba nekog katetarizirati 30 minuta nakon sto je srcani napada poceo, samo ne zaboravi jedno, ono sto ti radis, na bazi emegrency-ja, rade i hirurzi, samo ono - sto oni rade, i prije i poslje toga, nije nesto sto mozes ti raditi, s godinama elekto-fiziologije ili bez. Pa neka je mesar, mesar, nije ni elektricar mnogo dalje.

Zato sto sam okruzen ljudima koji umiru, kojima guram sonde i katetre u srce, kojima pluca rezemo na tanke snite,
Ovo su tvoje rijeci, zar ne?

Ti nemas pristupa cath labu osim da se usuljas iza stakla i da viris. Kao prvo niko ti to ne bih dozvolio jer se izlazes nepotrebnom zracenju. Kao drugo, smetas ljudima da rade svoj posao. Mozda mozes pogledati jednu proceduru i to kad se propisno zastitis i onda ti je noga. A ti bi jos i sonde "guro u srce". Mozda bih to mogao podvaliti raji sa foruma koja nema blage veze o cemu ti verbalno mastrubiras vec 2 dana po forumu, ali meni ne mozes prodavati "muda pod bubrege".

Sto se tice Kardiovaskularnog hirurga, to ti je umiruca profesija, jer operacija je sve manje i manje, a kateterizacija je sve vise i vise. Ti uopste ne razumijes proces placanja u zdravstvu. Cijena procedure nema nikakve veze sa platom ljekara. Ako je procedura 100,000 dolara, moras stvarno biti naivan da pomislis da sve pare idu hirurgu. Najveci dio kolaca uzme bolnica, ako te neko pita, a hirurg radi za dogovorenu platu plus neki dodatni stimulus da ga motivira tokom godine. Kardiolozi imaju mnogo vecu moc nego kardivaskularni hirurzi, jer ko preporuci pacjenta hirurgu nego kardiolog. A ako kardiolog nece da ga preporuci znas sta se desi: hirurg ostane gladan. Eno ih placu ko male bebe...buuuuuu.....nemamo vise operacija. Izumrijecemo ako se ovako nastavi,. A plate im idu dole svake godine. Mislim da su cak nize od kardiologa. Idi bolan zagrij stolicu sine dragi da zavrsis i ne lupaj o stvarima o kojima nemas pojma.

Normalno da ja ne mogu raditi posao hirurga ali ne moze ni hirurg raditi moj posao, a pazi sad ne znaju cak ni zub da izvade ili poprave. Mislis li da si sa tim "zakljuckom" otkrio nesto novo? Pa oni ne znaju ni obicni EKG da procitaju nego mene mole na hodniku da im pomognem.

Kazes ne bih ti nikad bio doktor u Bosni. Sa ovim si sve rekao o sebi i sada su mi jasni tvoji pogledi na svijet. Doktor se ne postaje zbog novca nego iz ljubavi. Ja sam studirao medicinu u Banjaluci sve dok me nisu istjerali cetnici. Otac mi je takodje doktor. Medicinu sam izabrao iz ljubavi i zelji da pomognem ljudima, a novac mi je sporedna stvar, mada ni to nije za ignorisati buduci da sam ostao u dugu 230 hiljada dolara poslije studija.

Ja ti zelim sve najbolje u karijeri.

P.S. D.D.S. je zvanje stomatologa u americi, a znaci Doctor of Dental Surgery (ili po naski: zubni hirurg). :lol: Koja ironija?
Last edited by M.D. on 24/09/2007 05:40, edited 2 times in total.
M.D.

Post by M.D. »

Evo i jedan vic o hirurzima:

What do you call two surgeons looking at an EKG?

Answer: a double-blind study.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Pa sto se ne vratis u Banjaluku biti doktor? Ako si humanista - tamo bi valjda elektro-fiziolog kardiolog bio mnogo potrebniji nego jednom NYC-ju, ne?

Nego, nemoj mi iz Amerike, u kojoj pravis 600 glava, a ja nemam za sta u BiH da dodjem preko ljeta, jer i nakon svojih 80 sati po bolnicama, opet ne zaradim ni centa, a u dugu sam sa 6 cifara, nemoj mi bogati ti pricati o motivaciji, i da si postao ono sto volis.

Ljubav je potrebna, ali nije dovoljna. Narucito ne - kad te nadju meziti ljudi koji dva put od tebe manje vrijede, dva puta od tebe manje rade, i deset puta od tebe - znace, u poredku svih stvari na svijetu. Narucito jos kad na to dodas stele i stelice - u procesu skolovanja koje postoje i fudnamentalne su u bih. O tome se radi.

Kao i o mitologiji - odredjenih profesija. Neko misli - da zubar, bas vrijedi onoliko koliko je placen. Ja samo znam da koliko god da vrijedi - iza njega se ne zgrce nista s lopatama. A to nesto znaci.
Stari

Post by Stari »

Sta je to sto posao jednog sociloga cini intelektualnim samo po sebi.?

Ne znam kako je to sad u BiH ...nisam bio odavno ...a buduci da su se sve ostale stvari bitno promijenile ...vjerovatno je i ta...

Pa da onda otprilike opisem sta i cime se bave skandinavski sociolozi (ovdje ih zovu socionomi) ... mislim posao im je fin ...vecina ih je zaposlena u opsitni ...kao socijalni radnici...i tu im je vecinom posao da ispunjavaju formulare "zahtjeve " molbe i tako to ...za materijalnu socijalnu pomoc ...njihove musterije su najcesce ...i u prvom redu stranci ...(koji u biti ne bi trebali biti socijalni slucajevi ...ali eto u ovoj zemlji je to tako ...nazalost)...onda narkomani, alkoholicari, zrtve incesta , pedofilije silovanja ...i tako to.

Posao je human i plemenit ...ali ja i pored najbolje volje ne vidim u tom poslu nista sto bi kategoricki moglo odredjivati tu struku kao intelektualnu ... socilolog dakle ..onaj koji je zavrsio skolu za sociologa ...jel on intelektualalac bez obzira kavi mu radni zadaci bili ....tesko burageru. Isto ko i onaj ...danasov "gradjevinski inzinjer"...sto krampa septicke jame...
babanovac

Post by babanovac »

Mislio sam na Yeshiva university.Ali nejse...
Sto se tice USMLE,meni se ucinise,ne lakim,nego ne narocito teskim.
babanovac

Post by babanovac »

enes-s wrote:
babanovac wrote: Hajd sad nevezano...
A dalje? Neznam. Zelja mi je interventna radiologija.
Ako me obori,rijesit` ce mi sve dileme:ostajem.
Ti sutra završavaš Medicinski fakultet. Čoveče, pa ti si nepismen.
Cemu zajedljivost?Bice bolje.
M.D.

Post by M.D. »

jel' da se vratim u republiku srpsku? Pa nisam po glavi izgorio. :?
Sarafcina

Post by Sarafcina »

danas wrote:
Aorta wrote:P.S. @ Danas -- bas zbog ljudi kao tvoj drug Ahmo, ja imam duboko postovanje prema automehanicarima. : ) It's not the job. It's the passion.
i ja imam postovanja za svaki posten posao i za svakog onog ko ga posteno radi... i zato nemam potrebu da ponizavam one koji rade posao drugaciji od mojeg, a sve u nadi da cu sama sebi izgledati vaznija i 'intelektualnija'... :-) :-) :D

svaki posao trazi odredjene vjestine i znanja (cak i cijepanje drva)... a posto niko od nas ne zna sve... onda se odredjeni ljudi moraju zvati... i fino ih platiti. koliko.. to je vec nesto drugo... :D ... obicno onolisno s koliko se mozes izvuci :)... ali vec samo to to cijenkanje .. ne dozvoljava nikome pravo da ponizava nekoga... zbog profesije. to je moje skromno misljenje.

sasvim je druga stvar reci da neki ljudi... jednostavno nisu u stanju shvatiti neke stvari... da nisu u stanju razmisljati apstraktno... i sl.

a intelektualci.. (sta je to uopste?!?!) ... pola onih koji sebe tako nazivaju...ili ih drustvo tako naziva ... su samo strateski obrijani majmuni.
danas

Post by danas »

joj, vidi ti sad kilometarsskih postova... :roll:

aj 'vako -- vrlo sam suzdrzana glede ideje da se 'intelektualnim' mogu zvati cijele profesije... docim nosferatu gura tu ideju -- pa reko, ako je vec tako onda se vrlo, vrlo malo profesija moze okarakterisati na taj nacin. a onda ni zubar a kamoli hirurg ne spadaju medju intelektualce (iz razloga koje vec objasnih). lova koja stoji iza 'profesije' ne igra ulogu tu -- sta su onda NFL fudbaleri i NBA kosarkasi :-) :D :D (samo da dodam -- treba imati itekako mozga za ove sportove :wink: ) i MD nisu placeni svuda isto -- samo u americi mlate ove cifre, dok u evropi recimo moj vec spomenuti rodjak koji svaki dan sjedi u kanalizaciji do koljena zaradjuje vise od doktora...

elem, 'intelektualno' u ovom kontekstu ne znaci jednostavno koristiti mozak -- pa koristi ga valjda svako, pa i moja nena kad udara jaja za cimbur i suce jufke -- vec znaci nesto mnogo kompleksnije... sto izgleda neki 'intelektualci' ovdje nikako da skontaju...

zato licno preferim da karakterisem osobe -- a ne profesije, zvanja, diplome -- kao intelektualne... i tih osoba znam isto onako, da se jedva na prste jedne ruke moze izbrojati... svaka shusha koja je zavrsila medicinu ili pravo, a u zivotu procitala samo te skripte za polaganje ispita -- sad je haman intelektualac...

e vala, not in my book...
black

Post by black »

danas wrote:
zato licno preferim da karakterisem osobe -- a ne profesije, zvanja, diplome -- kao intelektualne... i tih znam isto onako, da se jedva na prste jedne ruke moze izbrojati... svaka shusha koja je zavrsila medicinu ili pravo, a u zivotu procitala samo te skripte za polaganje ispita -- sad je haman intelektualac... vala, not in my book...
vala bash tako..i ovaj dio posta ti pravo pashe i za onu kompleksasku top lista temu na dijaspori :D
Amor_dk

Post by Amor_dk »

danas wrote:joj, vidi ti sad kilometarsskih postova... :roll:

aj 'vako -- vrlo sam suzdrzana glede ideje da se 'intelektualnim' mogu zvati cijele profesije... docim nosferatu gura tu ideju -- pa reko, ako je vec tako onda se vrlo, vrlo malo profesija moze okarakterisati na taj nacin. a onda ni zubar a kamoli hirurg ne spadaju medju intelektualce (iz razloga koje vec objasnih). lova koja stoji iza 'profesije' ne igra ulogu tu -- sta su onda NFL fudbaleri i NBA kosarkasi :-) :D :D (samo da dodam -- treba imati itekako mozga za ove sportove :wink: ) i MD nisu placeni svuda isto -- samo u americi mlate ove cifre, dok u evropi recimo moj vec spomenuti rodjak koji svaki dan sjedi u kanalizaciji do koljena zaradjuje vise od doktora...

elem, 'intelektualno' u ovom kontekstu ne znaci jednostavno koristiti mozak -- pa koristi ga valjda svako, pa i moja nena kad udara jaja za cimbur i suce jufke -- vec znaci nesto mnogo kompleksnije... sto izgleda neki 'intelektualci' ovdje nikako da skontaju...

zato licno preferim da karakterisem osobe -- a ne profesije, zvanja, diplome -- kao intelektualne... i tih osoba znam isto onako, da se jedva na prste jedne ruke moze izbrojati... svaka shusha koja je zavrsila medicinu ili pravo, a u zivotu procitala samo te skripte za polaganje ispita -- sad je haman intelektualac...

e vala, not in my book...
Mene su u prvom razredu osnovne skole ucili da svaki put kad pisem novu recenicu uvjek moram da pocnem sa velikim slovom...

Kako je danas? :D
Image

PS: "Intelektualac je èovjek koji koristi vi¹e rijeèi no ¹to je potrebno da objasni stvari koje ne razumije." - Dwight D. Eisenhower
danas

Post by danas »

ja vala nisam zavrsila ni taj prvi razred, nisi sam se ikad smatrala nekom 'intelektualkom' -- pa ces mi oprostiti na nepoznavanju (internetske) interpunkcije...
zlatan01

Post by zlatan01 »

Sarafcina wrote:
danas wrote:

svaki posao trazi odredjene vjestine i znanja (cak i cijepanje drva)... a posto niko od nas ne zna sve... onda se odredjeni ljudi moraju zvati... i fino ih platiti. koliko.. to je vec nesto drugo... :D ... obicno onolisno s koliko se mozes izvuci :)... ali vec samo to to cijenkanje .. ne dozvoljava nikome pravo da ponizava nekoga... zbog profesije. to je moje skromno misljenje.

sasvim je druga stvar reci da neki ljudi... jednostavno nisu u stanju shvatiti neke stvari... da nisu u stanju razmisljati apstraktno... i sl.

a intelektualci.. (sta je to uopste?!?!) ... pola onih koji sebe tako nazivaju...ili ih drustvo tako naziva ... su samo strateski obrijani majmuni.
Ako me sjecanje dobro slizi, pojam "intelektualac" je izmisljen u socijalistickom samoupravnom sistemu kao protuteza pojmu radnik (alternativa seljak). U cemi je razlika? Pa radnici i seljaci rade fizicki dok intelektualac radi mozgom. Pojednostavljeno ali sustina je tu. Ovaj pojam do sada nikad nisam cuo u Svedskoj a niti sam procitao u literaturi na engleskom jeziku. Ovdje gdje zivim je uobicajen termin "akademci" (original: akademiker), termin koji odredjuje univerzitetski obrazovane ljude. Ovdje znaci teziste nije na obliku rada nego na nominalnom obrazovanju. E sad koliko ce jedan akademski obrazovan covjek raditi svojim rukama a koliko glavom, zavisi zaista od profesije. Programer tipka po tastaturi, stomatolog busi zube, hirurg sijece skalperom, ekonomista dize svako malo slusalicu i td. Ja sebe ne da ne smatram intelektualcem, nego taj termin uopste ne priznajem za relevantan. Ja sam inzenjer i ponekad provedem dan ispred racunara, sutradan sam sa sljemom na postrojenju, treci dan mozda u odijelu na nekoj prezentaciji i td...
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

je li poanta ove diskusije - intelektualac sam, al' za platu me ne pitaj? :lol:

na Zapadu najbolje prolaze zanatlije, a ako je covjek jos i dobar u svom zanatu nema mu kraja. Prvo radi preko sedmice za platicu, socijalno i zdravstveno, navecer malo raducka cisto iz hobbyja, a onda weekendom i praznikom idu tax free dani. A onda dolaze jos i fringe benefits - tjeraju te da svake godine mijenjas auto. Prica majstor Bosanac iz Daimler Chryslera - ja se tek naviko na novog Mercedesa a vec ga mijenjaj :lol:
karanana

Post by karanana »

vesela wrote:odoste vi od teme...malo ko rece kol'ka mu je plata! :-) ...naj vam je bolje, onako intelektualno receno, da dodjete kod nas u SWE! :roll: ...ovdje nejma odredjivanja plate, nego te lijepo pita kol'ko ti hoces, tol'ko, naravno, dobijes i mirna Bosna! :D ...ma nikak'ih sekiracija nemamo oko intelektualnog i materijalnog! :D

p.s.

@stari, @zlatan, jeste li dobili lönespec. 8)
Pa evo i ti ode s teme a ne rece nam kolka ti je platica
Amor_dk

Post by Amor_dk »

vesela wrote:odoste vi od teme...malo ko rece kol'ka mu je plata! :-) ...naj vam je bolje, onako intelektualno receno, da dodjete kod nas u SWE! :roll: ...ovdje nejma odredjivanja plate, nego te lijepo pita kol'ko ti hoces, tol'ko, naravno, dobijes i mirna Bosna! :D ...ma nikak'ih sekiracija nemamo oko intelektualnog i materijalnog! :D

p.s.

@stari, @zlatan, jeste li dobili lönespec. 8)
Citao sam da kod vas nema mindste lön. Hajd pojasni ovo masno!
Pa ne mozes traziti 50.000 SEK ako radis u fabrici!

Image
Post Reply