Ciganluk po Ferhadiji

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

...
Last edited by Amazonka27 on 28/06/2010 17:23, edited 1 time in total.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Amazonka27 wrote:ja ne znam sta stese natakarili na moj komentar...ako nespadate u tu vstu ljudi, ne vidim razloga zasto ste se nasli uvrijedjenim. Ja napominjem da je problem nekulture i dobrog ukusa, i da dosta njih -NE SVI- dosele u sa, i nastave zivjeti po nekim svojim obicajima...koliko je ljudi plakalo u ratu kad dodje struja, jer im je neko ukrao shupu (citaj lift) i nemojte ba vise da pljujete na sarajevo, kome se nesvidza, imate druge gradove, bujrum...ako vam mi nismo dovoljno dobri.
De bona, opusti se malo :D Ima nas koji se samo zezamo :D A malo vise zezamo druge :D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Mir, mir, mir do nebaaaa....

braći i sestrama..... :D
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

_BosanaC wrote:
Amazonka27 wrote:ja ne znam sta stese natakarili na moj komentar...ako nespadate u tu vstu ljudi, ne vidim razloga zasto ste se nasli uvrijedjenim. Ja napominjem da je problem nekulture i dobrog ukusa, i da dosta njih -NE SVI- dosele u sa, i nastave zivjeti po nekim svojim obicajima...koliko je ljudi plakalo u ratu kad dodje struja, jer im je neko ukrao shupu (citaj lift) i nemojte ba vise da pljujete na sarajevo, kome se nesvidza, imate druge gradove, bujrum...ako vam mi nismo dovoljno dobri.
De bona, opusti se malo :D Ima nas koji se samo zezamo :D A malo vise zezamo druge :D
zlatno forumsko pravilo :D
Phia

Post by Phia »

Ahmmed wrote:
Phia wrote:
_BosanaC wrote: Nemoj nista da se ceses, rodjena nas je udostojila svog odgovora :oops: :oops: :D :lol:
Pa donekle jesu upravu ovi što zastupaju teoriju 'sarajevštine' jer onako teoretski dijete koje se rodi ovdje bi trebalo da bude odgojeno po pravilima i zakonima koji važe u gradu..međutim..e sad dolazi ona začkoljica..u Sarajevu jako dugo vremena nema nikakvog normalnog zakona niti se kao pravilo nameće neki bonton..znači sva djeca koja su rođena u periodu oko rata i nešto prije rata nisu imali nikakav građanski odgoj a ta djeca su sad ljudi.O ovim starijim koji pokazuju izrazito nekulturne poteze ne znam koju teoriju da primjenim..možda mi neko pomogne od ovih koji se bolje razumiju u sarajevski fenomen građanstva.. :-)
Ama, Boga mi, ja nikako da dokučim neke stvari....Ispade da se djeca u Mostaru, Travniku, Zenici, Konjicu,Žepču, Foči....vaspitavaju da pljuju ljude, psuju mater, da bacaju smeće kroz prozor, gađaju prolaznike flašama.....
Niko ne spominje djecu iz drugih gradova ali isto kao za Sarajevo važi i za druge gradove koji nisu tema emisije.Najgore u svemu ovome je što ni u jednom bh gradu trenutno nema striktnog sprovođenja zakona a nema baš ni zakona koji čine grad gradom i na kraju se svodi sve na to da jedini odgoj djeca imaju u porodici a sad odakle i ko su te porodice ja ne želim da ulazim..mogu biti iz sela isto kao iz grada..tu nema pravila..ali evo čak i roditelji građani lako izgube kontrolu nad odgojem djece jer kad ona uđu u sadašnju kolotečinu koja je blago rečeno užasna svaki odgoj pada u vodu..
Phia

Post by Phia »

dawn_upon_dawn wrote:
Phia wrote:
dawn_upon_dawn wrote:posla sam to pitati upravo, otkud znate da nisu iz sarajeva...

ali istina ljudi, nikada nisam cula da se pljuje i po jednom drugom gradu toliko koliko o sarajevu.

pa popravite ga ako vam ne valja ili se selite ( a mislim ovdje i na sarajelije i nesarajlije) umjesto sto mlatite praznu slamu :roll:

meni upravo zato sto mi je iz misterioznih razloga stalo do ovog grada ne lajem na ljude okolo nego zovem policiju, opomenem ljude kad god imam priliku. nisam to radila oduvijek, ali otkako radim, cesto upali - nije tacno da nema nikakvoga efekta. a veceg bi efekta imalo kada bi vise ljudi to radilo.
Pa ovo je podforum Sarajevo i tema je konkretna i realna.Niko ne pljuje po sarajevu već ljudi samo govore da nešto nije uredu što je normalno za zdrav ljudski um.
Možemo mi prijavljivati koliko hoćemo ali prvo policija dođe nakon pola sata drugo taj koga prijaviš neće biti kažnjen treće ako slučajno sazna taj što si ga prijavila da si to bila ti bolje ti je čuvaj se njegovog gnjeva. :oops:
izvini, nakon sto sam komsiji pozvala policiju zbog uzasne terorizirajuce muzike po noci (uzastopno, nije otvarao vrata kad sam isla da ga komsijski upozorim i zamolim) nije mu vise palo na pamet. i policija je dosla za 15 minuta, ne znas ako ne nazoves :roll:

nemam ja sta da se cuvam od gnjeva glupace koja prosipa ulje u saht ili papka koji spaljuje smece - ima kucni red i OKI ga je izvjesio u svim haustorima koliko ja znam. i zna se koje su kazne za to. to sto to ljudi NE CINE dakle, ne prijavljuju, vlasti cini samo opustenijim i bezobzirnijim, ali kad im kazes koju pametnu i pozoves se na zakon, onda itekako promijene pricu, vjeruj.

i to je ono sto svaki stanovnik bilo kojeg grada pa i sarajeva zna - da u gradi postoje zakoni, ali da nema pristojnog zivota u gradu ukoliko zajednica samo posmatra.
Zvala sam i ja pa komšo svako malo il se dijete rodilo ili vjenčanje ili koji đavo dernek muzika do daske puca puška i sve to do kasno u noć..policiji više dodijalo da dolazi..a i ne smije vjeruj..
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Phia wrote:
Ahmmed wrote:
Phia wrote: Pa donekle jesu upravu ovi što zastupaju teoriju 'sarajevštine' jer onako teoretski dijete koje se rodi ovdje bi trebalo da bude odgojeno po pravilima i zakonima koji važe u gradu..međutim..e sad dolazi ona začkoljica..u Sarajevu jako dugo vremena nema nikakvog normalnog zakona niti se kao pravilo nameće neki bonton..znači sva djeca koja su rođena u periodu oko rata i nešto prije rata nisu imali nikakav građanski odgoj a ta djeca su sad ljudi.O ovim starijim koji pokazuju izrazito nekulturne poteze ne znam koju teoriju da primjenim..možda mi neko pomogne od ovih koji se bolje razumiju u sarajevski fenomen građanstva.. :-)
Ama, Boga mi, ja nikako da dokučim neke stvari....Ispade da se djeca u Mostaru, Travniku, Zenici, Konjicu,Žepču, Foči....vaspitavaju da pljuju ljude, psuju mater, da bacaju smeće kroz prozor, gađaju prolaznike flašama.....
Niko ne spominje djecu iz drugih gradova ali isto kao za Sarajevo važi i za druge gradove koji nisu tema emisije.Najgore u svemu ovome je što ni u jednom bh gradu trenutno nema striktnog sprovođenja zakona a nema baš ni zakona koji čine grad gradom i na kraju se svodi sve na to da jedini odgoj djeca imaju u porodici a sad odakle i ko su te porodice ja ne želim da ulazim..mogu biti iz sela isto kao iz grada..tu nema pravila..ali evo čak i roditelji građani lako izgube kontrolu nad odgojem djece jer kad ona uđu u sadašnju kolotečinu koja je blago rečeno užasna svaki odgoj pada u vodu..
Ma, naravno....Nisam ni citirao tvoj tekst , u namjeri da repliciram, već samo da dodam osobni stav :D
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

Phia wrote: Zvala sam i ja pa komšo svako malo il se dijete rodilo ili vjenčanje ili koji đavo dernek muzika do daske puca puška i sve to do kasno u noć..policiji više dodijalo da dolazi..a i ne smije vjeruj..
:( joj krkana, e to je vec teror, pogotovo ako su nasilni ili neka mafija :( tad ti to dodje ko sudbina :D :roll:
Phia

Post by Phia »

Ahmmed wrote:Ma, naravno....Nisam ni citirao tvoj tekst , u namjeri da repliciram, već samo da dodam osobni stav :D
Kako nisi kad jesi ;) Ali hajde nije još počeo post pa ti se oprašta što širiš neistinu. :D Nemoj ubuduće :D
Phia

Post by Phia »

dawn_upon_dawn wrote:
Phia wrote: Zvala sam i ja pa komšo svako malo il se dijete rodilo ili vjenčanje ili koji đavo dernek muzika do daske puca puška i sve to do kasno u noć..policiji više dodijalo da dolazi..a i ne smije vjeruj..
:( joj krkana, e to je vec teror, pogotovo ako su nasilni ili neka mafija :( tad ti to dodje ko sudbina :D :roll:
Grozni su i stalno se deru..u pitanju su cigani..(neka se ne uvrijede ostali pripadnici romskog naroda)..ali kod ovih uvijek neka fešta pa tako nam nije baš lako.. :roll: ali šta se može..preživjećemo :)
Last edited by Phia on 13/09/2007 00:20, edited 1 time in total.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Phia wrote:
Ahmmed wrote:Ma, naravno....Nisam ni citirao tvoj tekst , u namjeri da repliciram, već samo da dodam osobni stav :D
Kako nisi kad jesi ;) Ali hajde nije još počeo post pa ti se oprašta što širiš neistinu. :D Nemoj ubuduće :D
Dakle, citirao jesam, ali ne u namjeri da repliciram.Eto :D
Phia

Post by Phia »

Ahmmed wrote:
Phia wrote:
Dakle, citirao jesam, ali ne u namjeri da repliciram.Eto :D
Hajde dobro iako sve to zvuči kao izvrdavanje.. :D
Op3r4t0r

Post by Op3r4t0r »

Phia wrote:
dawn_upon_dawn wrote:
Grozni su i stalno se deru..u pitanju su cigani..(neka se ne uvrijede ostali pripadnici romskog naroda)..ali kod ovih uvijek neka fešta pa tako nam nije baš lako.. :roll: ali šta se može..preživjećemo :)
Pusti ljude nek festaju, jednom se zivi :lol: :lol: :lol:
Pearl

Post by Pearl »

de one certifikate na sunce... da se vidi ko je pravi sarajlija a ko ne... svako ko je rodjen i odrastao dalje od vratnika, bistrika i kovaca, please step back :roll:

raspad moje iluzije (bila sam mlada, oprostit cete mi) da je vecina papanskog miljea dosla sa strane je bila kad sam saznala da se komsije koje smo smatrali najvecim papcima i krkanima u susjedne 3 zgrade smatraju pravim sarajlijama koji tu zive stotinama godina i koje ne mogu od doslja da dodju na red za posao, stan itd...
te iste komsije su bile poznate po vristanju, deranju, svadjanju, satjerivanju jedni drugih na svakakva mjesta (cak su i djeca castila roditelje), mucenju zivotinja, otkopavanju ozaloscenih i zakopanih ljubimaca da bi se nad njima izivljavali... and the list goes on...

a posto sam nedavno, izmedju ostalog, "saznala" i to da pravi sarajlija ne zna razliku izmedju Č i Ć, da prava sarajevska raja govori iskljucivo nepravilno (jer, nije njih skola promijenila, oni su jaci od toga ?!) i da su mafijasi u stvari nasi zastitnici .. onda mi nesto dodje drago sto moja porodica nije "visevjekovna" sarajevska i sto sam valjda to nestandardno sarajevsko ponasanje genetski naslijedila...

zato molim vas popustite sa "sarajevstinom"... stvarno ste dosadni..
Pearl

Post by Pearl »

mislim da je ovo dobar trenutak da nabrojimo i sta je sve papanski (sto se spominjalo na raznim temama u posljednje vrijeme), pa da se "doslje" prepoznaju odmah na ulici....tu im se na licu mjesta moze procitati presuda i izvrsiti kazna za razvodnjavanje svete sarajevske krvi :zzzz:

a da ne bude da nisam pisala na temu: kakav narod, takva i policija: pasivna..

onog smeca po ferhadiji ne bi bilo da policija malo proseta tuda, umjesto da spava i prima platu... al sreca pa je tako.. pa smo sad metropola - ne moras mrdnuti iz glavne ulice da kupis sve sto ti treba...
srce_ruke_lopata

Post by srce_ruke_lopata »

Ja mislim da se samo jos na Balkanu prati i pridaje znacaj tome gdje je ko rodjen i odakle je , a ne jel' kulturan i obrazovan covjek...samo zato sto je neko rodjen u nekom gradu nema nista sa njegovom/njenom kulturom i drustvenim polozajem.Upoznao sam papaka iz svih vecih gradova iz BH, i svi su mi isti, svi su papci, bez razlike sto je jedan rasto na Vratniku a drugi u Mostaru...Zadnji put sam bio u SA prije par godina i bas mi se zgadila sva ta nova "kultura" koja se fura i to na sto se mladi sada furaju i gdje izlaze....kuku nama sa turbo folk generacijom!
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

a bio bi dobar trenutak i da neko otvori temu u kojoj cemo nabrojati sve porodice iz svih bosanskih vecih gradova, koje su tamo starosjedioci, i nabrojimo sve sto su oni tamo radili, naravno - samo ono gadno :D

izvinite ljudi, stvarno mi sega, ali zbog straha da budem obiljezena kao ksenofob necu pristati da pljujem sama po sebi :D nisam taj tip ni u cemu.

ja mislim da je milion i jedan put receno na ovoj temi da za papanluk nije pitanje porijekla, jel treba reci milijarditi put :roll: i sama sam ponovila triput.

ali gledam teme o drugim gradovima, pa ne vidim da njegovi stanovnici povracaju po njemu.

ponavljam, iz nekih misterioznih razloga volim ovaj grad, i ne namjeravam se po*rati na njega da bi se neko osjecao bolje ili mislio o meni ljepse ...

ima sarajevo mnogo problema, a stanovnici koji se ponasaju prema njemu razbojnicki su najveci.

mozda ne mozemo promijeniti mnogo, ali koliko mozemo uciniti, i to je dovoljno za pocetak.

i nemam sta da budem ponosna sto jesam ili nisam visestoljetna porodica, kako cu biti ponosna na nesto na sta nisam imala utjecaja...
danas

Post by danas »

dawn_upon_dawn wrote: i nemam sta da budem ponosna sto jesam ili nisam visestoljetna porodica, kako cu biti ponosna na nesto na sta nisam imala utjecaja...
pa to je osnovnka karakteristika papanluka... ponositi se necim takvim, valjda u nedostatku bilo kakvih objektivnih zasluga...

neise... ima gradova i gradova... i u NY se prodaju pereci i kineska hrana na ulici, skupa sa laznim tasnama i naocalama... i u mojoj rodnoj new england mahali su ceste pune rupa... i vecina stanovnika san franciska nisu tu rodjeni... pa sta...

problem grada sarajeva je mnogo veci i kompleksniji od 'ciganluka' glavne ulice, iako -- ne mogu poreci -- to je jedan od vidljivijih simptoma datog problema...
Phia

Post by Phia »

Sarajevo je jako lijep grad kad se izuzmu ove negativne novotarije kao i nemar spram očuvanja njegovih vrijednosti.. :roll: A sigurna sam da je uglavnom tako i u ostalim bh gradovima.. :roll:

Image
Pearl

Post by Pearl »

dawn_upon_dawn wrote: i nemam sta da budem ponosna sto jesam ili nisam visestoljetna porodica, kako cu biti ponosna na nesto na sta nisam imala utjecaja...
upravo o tome govorim.. oni koji nemaju cim drugim da lijece svoje komplekse, lijece tim...
nas problem je sto je uvijek neko drugi kriv.. nikad mi sami.. samim tim, ne mozemo rijesiti probleme u kojim se nalazimo, jer su nam krivci "doslje", pa je valjda logicno da njihovim odlaskom odlaze i problemi ?! a problemi su puno dublji od toga... gora je nasa pasivnost i nereagovanje koji izgledaju kao presutno odobravanje od bilo cega drugog...
black

Post by black »

josh se lijeche kompleksi... :oops:
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

black wrote:josh se lijeche kompleksi... :oops:
ne blackey, neki pokusavaju naci lijek za grad u kojem moraju/zele zivjetii :) :) mozda uzaludno, ali ko zna ...
black

Post by black »

ni jedna metropola u svijetu ne moze izlijeciti mahalu u glavi.. :oops:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

black wrote:ni jedna metropola u svijetu ne moze izlijeciti mahalu u glavi.. :oops:
Nikad ti paša moj nečeš znati kako je to biti mahalac s Bistrika :oops: :D
lolita_xx

Post by lolita_xx »

obnovit cu godinu, a studiram 'bogovski' fakultet, a oni iz okolnih gradova skoro svi dali uslove, pa nema smisla, kako su mogli, sutra ce dobiti posao prije mene, mjesto mi zauzeti, pa kako ih nije stid?? :x

za svaki neuspjeh krivi su nam oni sto su dosli 'sa strane'...
tako je bar na mom faksu, ali ne samo na faksu, inace u sa...
pa ko je meni kriv sto sam spavala, sto sam izlazila, sto nisam propustila niti jedan dogadjaj... i sto ce neko iz zavidovica zavrsiti faks prije mene i dobiti posao??? e pa svaka mu cast...
uvijek me nekako 'boli' sto neki ljudi ne mogu doci do izrazaja, a isto tako mi je drago kad uspije neko ko je dosao iz provincije i jedva placao skolovanje u sa...
Post Reply