Ma ne ozbiljno..nije niko kriv..logično je da uvijek u svemu postoje dvije struje.Mi ljudi smo sve drugo samo ne umjereni..mIRCerka wrote:nije barby kriva, mislim da smo svi krivi...Phia wrote:Ne krvi se niko, Barby je sve kriva!mIRCerka wrote:hajd sto se natezete oko vitalnih nacionalnih interesa i pitanja, sad ste poceli i oko cukenja i macenja...
ponekad se kajem sto se zalozih da imamo ovo cose kad vidim oko cega se krvite...![]()
jebote, cak ni na ovom cosetu se ne moze reci da je struja umjerena - il si desnicar il strogi ljevicar, nidje veze...
KAZNE ZA VLASNIKE PASA!!!!
Moderator: anex
- Phia
-
VeljaPas
BosanaC, SOS sa 10 pasa i 7 macica + bijeli ford tranzit kombi i dva stola bili su tacno od 13 do15 sati lijevo od fontane u velikom parku. bio je i policajac kao obavezna zastita._BosanaC wrote:Ja maksuz dodjoh u Veliki park oko 13:30 i - gle mog cudaNigdje zive duse
![]()
Ili sam trebao razapeti sator oko 9h ujutro pa cekati, ne bil' docekao koga?![]()
Najlakse je napasti bilo koga...
-
_BosanaC
Glupo mi je da se kunem, ali klapih iz HrasnogVelja wrote:BosanaC, SOS sa 10 pasa i 7 macica + bijeli ford tranzit kombi i dva stola bili su tacno od 13 do15 sati lijevo od fontane u velikom parku. bio je i policajac kao obavezna zastita._BosanaC wrote:Ja maksuz dodjoh u Veliki park oko 13:30 i - gle mog cudaNigdje zive duse
![]()
Ili sam trebao razapeti sator oko 9h ujutro pa cekati, ne bil' docekao koga?![]()
Najlakse je napasti bilo koga...
-
BELLUNO
Sad vidjeh ovu temu,pa da i ja nesto napisem.Zivim u Svicarskoj i ovdje su zakoni skoro pa savrseni pa cak i za pse i njihove vlasnike.Ako ste vlasnik psa i nekim slucajem ostanete bez posla idete na biro za nezaposlene i primate 80% plate koju ste imali a isto tako dobijate oko 60% sredstava za psa da ga hranite i placate 50% poreza,odnosno placate samo opstini jer kanton oslobadja te obaveze.Neke opstine ne naplacujua neke da i to zavisi od njh.i pored stvarno strogih zakona i kazni ovdje se desavaju napadi psa sa najcrnijim zavrsetkom.Nedavno je djecak od 7 god turskog porijekla napadnut od strane 4 pit bulla i oni su ga doslovice rastrgali,nakon 5 min bio je mrtav.Ne provjerena informacija je a je vlasnik dobio 20 godina zatvora,a optuzen je pored svega i za rasizam ima jod jednu tuzbu.Doberman je napao jednu zenu afikanku crnkinju iako to ne volim pisati i koja se prepala pala u jezero i udavila se i tu je vlasnik dobio ogromnu novcanu kaznu i kaznu zatvora.Nedavno je pas igrao se i protrcao pored nekog balkanca i ovaj ga je udario vlasnik pozvao policiju i sud ga kaznio sa 4000 sfr kazne i sve naredne preglede kod veterinara ce on morati placati u narednih 2 godine.I naravno platio sve sudske troskove i izlazak policije na lice mjesta.I pored izuzetno dobrih zakona dese se slucajevi kao ovi sto sam ih naveo a ima ih jos.Ovdje sve zavisi od opstina jedna dozvoljava pustanje psa u drugoj morate ga voditi na povodac i sa brnjicom.Moj prijatelj je izveo psa u setnju pored rijeke i tu je bila granica izmedju dvije opstine.Inace tu je turisticka pjesacka staza i njegov pas predje na drugu stranu i pored table gdje pise da je to teritorija opstine te i te i d ase psi moraju vezati on se popisao.Kaze on da se ne sjeca da je ikad tuda naisla policija i bas tad naidje i kazne ga i jos morao oprati drvo da ne smrdi na psecu mokracu da se ne bi drugi psi pisali.U vezi psa ovdje mozete uci u bilo koji prevoz,prodavnica za hranu nenmoze se uci iako je prije moglo,u restoran imate pravo i cak da vam donesu hranu i vodu za psa ako trazite.U opstinama koje nemaju zakon o vezivanju pasa smijete pustiti psa u bilo koji park ali ste duzni ako pas izvrsi nuzdu da to pokupite a u svakom parku imaju kesice bas za tu namjenu.Isto ste duzni pokupiti na ulici ili na trotuaru ako je pas izvrsio nuzdu,jer ipak treba imati respect prema ljudima koji hodaju u invalidskim kolicima.Moje osobno misljenje da je pas koji je navikao da nije vezan manje agresivan od onog koji je vezan cak sta vise da su koji nisu vezani prave maze.Mene svi psi sad vole u mojoj okolini jer ja nosim crocete i dam im i akd me vide ko ludi trce prema meni.
- homo_sapiens
BELLUNO, jesu li psi u švajcarskoj povlašteni kućni ljubimci, ili ti zakoni vrijede i za ostale kućne ljubimce: mace, npr. majmune i sl.
-
BELLUNO
homo_sapiens wrote:BELLUNO, jesu li psi u švajcarskoj povlašteni kućni ljubimci, ili ti zakoni vrijede i za ostale kućne ljubimce: mace, npr. majmune i sl.
Vjeruj da neznam jer i o psima znam posto mi prijatelji imaju pse,ali ako te interesuje mogu se raspitati kako je sa drugim kucnim ljubimcima
-
_BosanaC
Biobarby02 wrote:BosanaC, dodji uzivo danas-po problematiku! Imas li vremena?
A fakat, cuo sam da su neke zene dale navodno intervju, vadile se na ne poznavanje zakona, medjutim da je neka hanumica koja je glasnogovornik MUP-a NS rekla kako 'ne poznavanje zakona i propisa nije izgovor za ne pridrzavanje istih'
-
VeljaPas
Jutros je policijska patrola uz pratnju novinarke as-a (bar su mi tako javili) popisivala setace pasa u parku kod benz. pumpe na chwili._BosanaC wrote:Biobarby02 wrote:BosanaC, dodji uzivo danas-po problematiku! Imas li vremena?I razbolio se koliko su slatki, pogotovo onaj zuti mrsavi ters sto me svog ublatio
A fakat, cuo sam da su neke zene dale navodno intervju, vadile se na ne poznavanje zakona, medjutim da je neka hanumica koja je glasnogovornik MUP-a NS rekla kako 'ne poznavanje zakona i propisa nije izgovor za ne pridrzavanje istih'Sto je recimo tema za filozofije, ali nejse
asli su dobili naredbu da nas protjeraju iz sarajva mimo previla koja vladaju u europi: Standard EU je da svi psi u kretanju gradom
moraju biti na kratkom vezu (ovisno o pasmini od 20 do120 cm)
Odluka o nošenju zaštitne korpe (brnjice) za sve pse preko 5 kg je pogreška koja proističe iz nepoznavanja karaktera pasa. grubo, pogrešno i neselektivno.
Obavezu (nošenja brnjice) imaju u EU 11 pasmina pasa na svim površinama računajući i namjenjene površine. takođe i oni psi koji su pogrešnim držanjem postali ujedljivi (izostala socijalizacija) kao preventivna mjera. Svi ostali psi, bez obzira na težinu nisu obavezni nositi zaštitnu korpu (brnjicu).
Jedna od mjera zaštite je osiguranje samog psa i štete nanete trećem licu u svim oblicima
Polisa osiguranja je dobar oblik obostranog osiguranja pasa i trećeg lica u EU.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
zar donesoshe te EU standarde kod nas?Velja wrote:Jutros je policijska patrola uz pratnju novinarke as-a (bar su mi tako javili) popisivala setace pasa u parku kod benz. pumpe na chwili._BosanaC wrote:Biobarby02 wrote:BosanaC, dodji uzivo danas-po problematiku! Imas li vremena?I razbolio se koliko su slatki, pogotovo onaj zuti mrsavi ters sto me svog ublatio
A fakat, cuo sam da su neke zene dale navodno intervju, vadile se na ne poznavanje zakona, medjutim da je neka hanumica koja je glasnogovornik MUP-a NS rekla kako 'ne poznavanje zakona i propisa nije izgovor za ne pridrzavanje istih'Sto je recimo tema za filozofije, ali nejse
asli su dobili naredbu da nas protjeraju iz sarajva mimo previla koja vladaju u europi: Standard EU je da svi psi u kretanju gradom
Odluka o nošenju zaštitne korpe (brnjice) za sve pse preko 5 kg je pogreška koja proističe iz nepoznavanja karaktera pasa. grubo, pogrešno i neselektivno.
Obavezu (nošenja brnjice) imaju u EU 11 pasmina pasa na svim površinama računajući i namjenjene površine. takođe i oni psi koji su pogrešnim držanjem postali ujedljivi (izostala socijalizacija) kao preventivna mjera. Svi ostali psi, bez obzira na težinu nisu obavezni nositi zaštitnu korpu (brnjicu).
Jedna od mjera zaštite je osiguranje samog psa i štete nanete trećem licu u svim oblicima
-
VeljaPas
nikadmIRCerka wrote:zar donesoshe te EU standarde kod nas?Velja wrote:Jutros je policijska patrola uz pratnju novinarke as-a (bar su mi tako javili) popisivala setace pasa u parku kod benz. pumpe na chwili._BosanaC wrote: BioI razbolio se koliko su slatki, pogotovo onaj zuti mrsavi ters sto me svog ublatio
-
B.E.A.
SVAKA CAST!!baby_angel wrote:Svako ima pravo na svoje misljenje. Mene licno sto se tice, vise ne jebem zivu silu, nego radim samo onako kako mi zakon nalaze. Ako treba brnjica, nije problem, ali isto tako iz jebenog principa necu uraditi nista sto ne moram. Prije mi je bilo malo krivo sto sam nabavila Nj.O., jer sam non-stop dozivljavala neprijatne situacije, npr. ljudi se deru da ga sklonim na 20m prije nego sto im pridjem, bez obzira sto je vezan i ima brnjicu.
A juce mi je npr. bilo drago zbog te iste situacije. Izaso papak iz golfa 3, nabildan, celav, tetoviran, ponasanje na nivou majmuna... Moj Rex svezan s brnjicom ispred prodavnice, uletila da kupim cigara. Konverzacija kad sam izasla iz prodavnice:
Majmun: Alo jel ovo tvoj ker?(dere se, ko on zajeban)
Ja: Jeste.
Majmun: Sta si ga tu svezala, skloni ga da prodjem!!!
Ja: Svaka cast momak, muda do koljena a kera se svezanog bojis.
Nije vise ni jedne progovorio.
Napomenucu da je slobodno mogao proci da udje, jer mu pas nije ni blizu mogao prici.
Govna mi ne pada na pamet da kupim, ima da kenja gdje god hoce. Zato sto sam se ja sasvim dovoljno pravila budala i donkihotovski se borila da bar nekim ljudima objasnim sta je pas, sta znaci imati takvog i takvog psa, kakva mu je brnjica, od cega mu je povodac, kako se sta veze da ne spada i sl.
E, neces vise baby... Sad samo crno na belo... Postujem zakon i stavljam brnjicu i vezem ga, ali vjerujte UCI CU U JAVNI PREVOZ I KENJACE GDJE HOCE, samo zato sto neki ljudi imaju 0 tolerancije. I evo sad svima kojima to smeta da kazem, kome se ne svidja, libo me neka stvar. Trazili ste zakon, evo zakon![]()
![]()
Imam i ja pincicu i prije sam kupila govanca (velicine pticjeg govanceta, ali sam kupila) i onda me doceka jedno jutro miniran park LJUDSKIM GOVNIMA.
E necu vise, moja M. kaki na travu ne kaki po plocniku i jos se zabije tamo gdje ljudska noga nije krocila.
A brnjica joj ne treba ima 4 kile.
- buba
#240 re:
Ihiii ima mnostvo situacija koje su me pravooo nanervirale tokom godina. Jedno je sigurno: Kad god izvedem psa u setnju ( a to je ovih dana rijetko), uvijek imam osjecaj nelagode i opreza, jer ljudi reaguju kao da vodim tempiranu bombu.
Naravno da razumijem, da prolaznici ne mogu niti znaju da je moj pas socijalizovan, miran, blag, sa jednim od najuravnotezenijih temperamenata, samo par puta se razbjesnio i to kad su ga drugi psi bukvalno napali i za vrat mu skocili, tako da i u tim setnjama nastojim da psa drzim podalje, na uzici i obilazeci ljude koji setaju, pogotovo djecu, ne zato sto ce ih moj pas napasti, nego naprosto ne zelim da se djeca prepadnu. Druga je stvar, sto sami roditelji malo rade na socijalizaciji svoje djece, pa cim vidite kako dijete plasljivo skace u stranu, vidite koliko je sati. Koliko god dijete treba biti oprezno pri susretu sa psima, toliko nije dobro ni stvaranje osjecaja histerije i bespotrebnog straha. Ali, to je tako, kako je
Ipak, ovaj zakon o brnjicama podrzavam, naravno ne ovakav kakav jeste, jer je laicki kategorizirati ''opasne'' pse po kilogramima.
Nemam namjeru psa voditi po javnim prevozima, jer bi to bila prava avantura
, mislim da bi pola tramvaja automatski izaslo van.
Potpuno razumijem ljude poput baby_angel (mnogo slicnih situacija smo i mi imali), tipa komicnih baba koje svoje pudle vristeci pocnu dizati od zemlje, jer moj pas prilazi, a njihova jadna pudla se koprca na uzici.
I dzaba sto ja pokusavam nadglasati njeno vristanje, da moj pas nece ''pojesti'' njenu pudlu, ona ne prestaje da se zajedno s njom vrti u krug i histerise.
Tako da vec dugo psa ne izvodimo na Vilsonovo, niti druga javna mjesta, nego van grada, gdje je sto manja koncentracija ljudi. Svi se bolje osjecamo
Skoro smo bili na Bjelasnici, evo jedan pic nasih malisana na polju.

http://farm2.static.flickr.com/1134/144 ... d0.jpg?v=0
Naravno da razumijem, da prolaznici ne mogu niti znaju da je moj pas socijalizovan, miran, blag, sa jednim od najuravnotezenijih temperamenata, samo par puta se razbjesnio i to kad su ga drugi psi bukvalno napali i za vrat mu skocili, tako da i u tim setnjama nastojim da psa drzim podalje, na uzici i obilazeci ljude koji setaju, pogotovo djecu, ne zato sto ce ih moj pas napasti, nego naprosto ne zelim da se djeca prepadnu. Druga je stvar, sto sami roditelji malo rade na socijalizaciji svoje djece, pa cim vidite kako dijete plasljivo skace u stranu, vidite koliko je sati. Koliko god dijete treba biti oprezno pri susretu sa psima, toliko nije dobro ni stvaranje osjecaja histerije i bespotrebnog straha. Ali, to je tako, kako je
Ipak, ovaj zakon o brnjicama podrzavam, naravno ne ovakav kakav jeste, jer je laicki kategorizirati ''opasne'' pse po kilogramima.
Nemam namjeru psa voditi po javnim prevozima, jer bi to bila prava avantura
Potpuno razumijem ljude poput baby_angel (mnogo slicnih situacija smo i mi imali), tipa komicnih baba koje svoje pudle vristeci pocnu dizati od zemlje, jer moj pas prilazi, a njihova jadna pudla se koprca na uzici.
Tako da vec dugo psa ne izvodimo na Vilsonovo, niti druga javna mjesta, nego van grada, gdje je sto manja koncentracija ljudi. Svi se bolje osjecamo
Skoro smo bili na Bjelasnici, evo jedan pic nasih malisana na polju.
http://farm2.static.flickr.com/1134/144 ... d0.jpg?v=0
-
downtoearth
je li neko cuo za neko navodno pojasnjenje ili ispravku Zakona o javnom redu i miru, koje je objavljeno u zadnjem broju Službenih novina Kantona Sarajevo, a gdje se kaže ili brnjica ili povodac tj. ako je pas na povodcu ne treba brnjica. je li to istina ili nečije privatno tumačenje? meni je tako rekao jedan vlasnik pasa. i inače kažnjavaju li sad po Vilsonovom ili je to bila "ljetnja moda"?