ovo nam i treba Skandalozno: Hrvatski graničari otjerali bh.

Post Reply
finta

Post by finta »

Doda37 wrote:MUP je priopćio da je Vladina Uredba prema kojoj će od 1. lipnja svaki stranac pri ulasku u Hrvatsku morati imati eura po danu planiranog boravka, usklađena sa standardima EU-a, te podsjeća da su stranci po sadašnjim propisima bili dužni imati 350 bivših njemačkih maraka po danu boravka u Hrvatskoj.

Uredba je usklađena sa standardima i propisima većine zemalja Europske unije i sastavni je dio prilagodbe hrvatskog zakonodavstva Europskoj uniji, stoji u MUP-ovu priopćenju u kojem se navodi da je ta Uredba izazvala iznimno zanimanje u medijima susjednih zemalja.

Meni se kao Hrvatu ovo desilo jednom na putu za Italiju i to na izlasku iz Slovenije, Slovenac me pita za novce na "izlasku" , ja mu se nasmijao u facu i pokazem mu gold American i ostale kartice, a on meni ..ne ne pita me za keš, pokazem mu lovu i prođem, vjerojatno mu nisam bio simpatican, godisnje sam isao 10-15 puta u Italiju i to mi se desilo samo jednom..zato Vam kazem spustite loptu na zemlju, nekome ste simpa nekome ne a ljudi rade po zakonu tj. imaju pravo na to, samo neko koristi neko ne, pa u USA ne mozete unijeti sendvic ili jos bolje moze Vas hladno vratiti sa granice ....ili ko putuje za Njemacku vidi sta se desava, puste Vas u drzavu ali prvi parking izuvanje iz cipela
Kompletan post , od a do z je proizvod ljudske maste .Sta ti to znaci da stranac pri ulasku mora imati 100 odnosno 50 Eura . :? :? Ili trebas i moras imati 100 ili 50 Eura ...odluci se za jedno , ne moze oboje .Pokazi mi takodje taj zakon , taj , clan , broj sluzbene novine i tsl.Odakle si ovo izvukao o 350 DM .Ako nisi izvukao iz svoje glave podastri dokaz ! Ko ti je to pricao za sendvic u Americi.Ko bolje zna , ti ili ja ja koji ulazim u ameriku svake godine .Sendvic je zabranjeno unijeti ali ako ti ga neko nadje samo ces ga morati baciti u prvu kantu za smece i to je sva prica. Takodje sendvici i amerika uopce nije tema nego Hrvatska i novac koji sa sobom nose Bosanci .Ako taj zakon postoji ( a ne postoji garant ) onda vazi za sve i za Njemce i za Bosance .Da li je iko ikad pitao svabu kolko novca unosi u Hr i je li to dovoljno .NIKAD , a mozda ni tad .
Doda37

Post by Doda37 »

Surfaj ako ti se trazi ,bitniji je drugi pasus koji se preskocio, Uredba je usklađena sa standardima i propisima većine zemalja Europske unije i sastavni je dio prilagodbe hrvatskog zakonodavstva Europskoj uniji,

izgleda da si ti jedini u USA svake godine, stipu takve komentare

evo ti za BIH

Član 15.
Državljani zemalja iz liste A, ako dolaze u posjetu državljaninu BiH ili strancu koji ima odobren stalni boravak u BiH, uz zahtjev za izdavanje vize dužni su priložiti garantno pismo državljanina BiH ili stranca koji ima odobren stalni boravak u BiH, ovjereno od organizacione jedinice Ministarstva sigurnosti BiH i nadležnog organa uprave.
Ako državljani zemalja iz liste A. dolaze u BiH posredstvom turističke agencije, dužni su - uz zahtjev za izdavanje vize - priložiti kopiju vaučera turističke agencije, kopiju povratne avionske, autobusne ili druge karte.
Posjedovanje sredstava za izdržavanje stranac može dokazati i posjedovanjem gotovog novca ili drugog sredstva bezgotovinskog plaćanja iz kojega je vidljivo da podnosilac zahtjeva za izdavanje vize raspolaže novčanim sredstvima u iznosu od 150 KM za svaki dan boravka u BiH, kao i dokaz o postojanju garancije za repatrijaciju

http://www.mfa.gov.ba/HTML/Pravilnik_web.doc
finta

Post by finta »

Doda37 wrote:Surfaj ako ti se trazi ,bitniji je drugi pasus koji se preskocio, Uredba je usklađena sa standardima i propisima većine zemalja Europske unije i sastavni je dio prilagodbe hrvatskog zakonodavstva Europskoj uniji,

izgleda da si ti jedini u USA svake godine, stipu takve komentare

evo ti za BIH

Član 15.
Državljani zemalja iz liste A, ako dolaze u posjetu državljaninu BiH ili strancu koji ima odobren stalni boravak u BiH, uz zahtjev za izdavanje vize dužni su priložiti garantno pismo državljanina BiH ili stranca koji ima odobren stalni boravak u BiH, ovjereno od organizacione jedinice Ministarstva sigurnosti BiH i nadležnog organa uprave.
Ako državljani zemalja iz liste A. dolaze u BiH posredstvom turističke agencije, dužni su - uz zahtjev za izdavanje vize - priložiti kopiju vaučera turističke agencije, kopiju povratne avionske, autobusne ili druge karte.
Posjedovanje sredstava za izdržavanje stranac može dokazati i posjedovanjem gotovog novca ili drugog sredstva bezgotovinskog plaćanja iz kojega je vidljivo da podnosilac zahtjeva za izdavanje vize raspolaže novčanim sredstvima u iznosu od 150 KM za svaki dan boravka u BiH, kao i dokaz o postojanju garancije za repatrijaciju

http://www.mfa.gov.ba/HTML/Pravilnik_web.doc
Ma sta ti je bolan , nemoj se praviti tosa ........ko te pita za BiH ,nisu Bosanci nikom dzepove izvrtali niti ikog vratili sa granice // pitam te za Hrvatsku i za turiste koji dolaze na ljetovanje bez viza ...kakve vize i kakve kopije vaucara ( ne znam ni sta je to ) ..........i sta ti to znaci " stipu " pricu za Ameriku......naravno da nisam jedini koji leti ali ti kazem da ako dodjes na aerodrom u N-Y da te niko nece vratiti u Frankfurt zato sto imas sendvic.Ja unesem i suho meso i sir i rakiju i vino i nikom nista ........mozes samo ostati bez toga u najgorem slucaju , nema vracanja u Evropu zbog toga /
Doda37

Post by Doda37 »

Tipkaj u google, zakon o strancima u RH,

ako su a jesu ,sto mogu povjerovati (nikakav problem) trazili novce jedno stotinjak drzavljana BIH od 50000 turista sto idu na more ili puno vise sto prođe kroz Hr u godinu dana, mislim da je nepotrebno raspravljati, samo sam htio reci da vecina ako ne sve drzave imaju takav zakon
finta

Post by finta »

Doda37 wrote:Tipkaj u google, zakon o strancima u RH,

ako su a jesu ,sto mogu povjerovati (nikakav problem) trazili novce jedno stotinjak drzavljana BIH od 50000 turista sto idu na more ili puno vise sto prođe kroz Hr u godinu dana, mislim da je nepotrebno raspravljati, samo sam htio reci da vecina ako ne sve drzave imaju takav zakon
Ko ? Sta ? Gdje ? Kakav zakon ? Daj zakon na Sunce . Samo lupetas i mislis da ce to proci .Zakon o kojem ti govoris ne postoji ! NE POOOOOOOOOOSTOJI . Shvati jednom .Evo npr .Ja idem iz Duvna za Makarsku .Pola sata voznje .Ne treba mi ni viza ni pasos .Samo licnjak iliti osobenjak .I imam namjeru popiti kafu u Donjim Brelima .I nazad kuci .Za tu " avanturu " mi treba par maraka . O kakvom ti zakonu pricas i kakvim stotinama i hiljadama maraka i vracanju sa granice .Pricas bajke a ne zelis da razmisljas .
justika_sa

Post by justika_sa »

dakle... u rh postoji zakon o strancima u kojem je doslovce navedeno slijedeće:

"Ulazak u Republiku Hrvatsku neće se dopustiti strancu ako:
...
2. nema dovoljno sredstava za uzdržavanje za vrijeme borav­ka u Republici Hrvatskoj i za povratak u državu iz koje je došao ili za putovanje u treću državu,
...
Vlada Republike Hrvatske utvrđuje visinu sredstava za uzdržavanje iz stavka 1. točke 2. ovoga članka."

pravilnikom vlade utvrđen je ovaj iznos i zadnje koliko znam on je 100Eur... međutim negdje sam cula da je taj iznos promijenjen, ali to nemogu garantirati jer nisam vidjela crno na bijelo... dakle 100Eura je zakonom o strancima i pravilnikom Vlade propisana suma...
Dakle, to je zakon, a drugo je sprovođenje zakona koje se ostavlja na volju onima koji u datoj situaciji predstavljaju RH, dakle malom graničniku na graničnom prelazu... malom čovjeku kojem možda baš taj trenutak neko nije simpatičan ili je baš taj trenutak neko sumnjiv... on ima ovlasti da pretraži stvari, auto, traži "sredstva za uzdržavanje za vrijeme boravka u RH" itd itd.
Možda nije baš najpravedniji metod... ali je u skladu sa zakonom. Ja prelazim granicu RH veoma često... i nikad ama baš nikad nisam imala nikakav problem... doduše ja imam hr. putovnicu, ali samnom uvijek ide neko ko nema... i nikad nismo vidjeli ni doživjeli nikakav problem... čak nas niko nije ni pretresao... ni gepek otvorio... a kamoli probleme radio...
ali znam ljude kojima su tražili novac i ljudi pokazali... karticu... ili novac i sve ok...

ne vidim zašto pravite problem oko ovog slučaja... tj. da se bolje izrazim problem treba praviti... ali ne kod malog graničnika nego kod Vlade RH i Vlade BIH koje bi u bilateralnim sporazumima trebale ukinuti ovaj član zakona RH i pravilnika kojeg je neko gore naveo po kojem stranac za ulazak u bih treba imati 150KM... a dok se to ne ukine... mali graničnik samo radi svoj posao...
Liska

Post by Liska »

finta wrote:
finta wrote:
HiBreeD wrote:Hrvatsku je od siječnja do kraja svibnja ove godine posjetilo gotovo 2 milijuna turista, koji su ostvarili 6 milijuna noćenja, pri čemu se oko 45 posto 'turizmovanja' zbilo u svibnju.

Prvi su to podaci s kojom su istrčali iz Državnog zavoda za statistiku.

Usporede li se ti podaci s onima Zavoda za prošlogodišnjih pet mjeseci u Hrvatsku je u istim mjesecima ove godine došlo 13,5 posto više turista i ostvareno je 10,6 posto više noćenja.

Većinu ili 68,5 posto turističkih dolazaka u pet mjeseci ove godine u Hrvatskoj je ostvarilo 1,37 milijuna stranih turista, kojih je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine došlo 13,6 posto više.
--------------------------------------------------------------------------------

Stranci su ostvarili i gotovo 75 posto ukupnih noćenja ili 4,48 milijuna, čime su u odnosu na lanjske podatke u plusu od gotovo 12 posto.

Domaćih je turista, po prvim podacima Zavoda, bilo gotovo 200 tisuća ili 10,2 posto više, dok su s ostvarenih 463 tisuće noćenja u odnosu na prošlogodišnjih pet mjeseci zabilježili blagi porast od 1 posto.

Značajni porasti turističkog prometa vidljivi su i u ovogodišnjem svibnju, kada je u Hrvatskoj boravilo 892,3 tisuće turista s ostvarenih 3 milijune noćenja. To je u odnosu na podatke Zavoda za lanjski svibanj porast od gotovo 11 posto odnosno 8,2 posto.

...o more, more...ti divno krasno...

Nego, ja ljetujem u Istri, sta da vam kazem, ko zeli da se odmori, neka juri gore, nikad nisam osjetio ni najmanju neugodnost, ljudi su normalni, malo ih slabije razumijem, naginju vise nekoj mjesavini cudnog hrvatskog i italijanskog... :D ,ali nije to problem, ja samo vicem yes yes :D

budem sretan kad ugledam auto s nasim tablicama, sto je prava rijetkost....
Jako puno ljudi na ovom forumu i na ovoj temi je napisalo da u Hrvatskoj postoji zakon , koliko covjek ( stranac ) koji ulazi u Hrvatsku mora imati novca ( po jednom danu { neko rece 100 neko rece 150 Eura } pa u skladu s tim oni Bosanci i Hercegovci koji su prosli granicu bez tog upita trebaju biti sretni jer su im Hrvati " progledali kroz prste " a neko je pak , Boze dragi pao , jer Boze dragi nije imao srece ...Svasta ! Glupost ! Takav zakon NE POSTOJI !!!!! To bi bila diskrminicija i otvoreni rasizam . To je doduse palo na um nekom budalasu HDZ-ovcu , ministru , prije par godina i to se pocelo primjenjivati (dva dana )dok nije stiglo do usiju sluzbenog Sarajeva .Kada je sarajevo trazilo objasnjnje za takvo ponasanje iz ministarstva turizma RH je stigao demant u stilu " radi se o nesporazumu , niste nas dobro shvatili " posuli su se pepelom i brze bolje taj zakon od.njegov clan bacili u kantu za smece .Dakle , traziti na granici da se pokaze novac je ilegalan i nezakonit cin .To se ne radi nikome doli Bosancima .Njemca se ni u ludilu ne smije pitati tako nesto .Ni u ludilu. Sta vise. Sta treba ciniti u buducnosti da bi se ovakve stvari izbjegle ? Treba birati onu stranku koja ce odmah poslati protestnu notu i iste sekunde uvesti iste mjere za turiste iz Hrvatske koji dolaze na skijanje a takvih je hiljade .Tada ce se stvari promjeniti .Momentalno i garantarirano.Bosanski covjek mora prepoznati onu stranku koja ce stititi njegove interese.Vlastodrsci iz SDA i efendija Ceric misle samo na sebe.Imaju novac , a njiohov koalicioni partner HDZ im je podijelio putovnice i hrvatska drzavljnstva tako ih poptkupio i ustukao.Dok su oni na vlasti bosanska struja , ugalj , pijesak , kamen , aluminij .... ce ici u Srbiju i u Hrvatsku a zauzvrat glupi Bosanci ce dozivljavati neugodnosti i ponizenja na granicnim prijelazima .Smece i otpad sa Orebica ce i dalje dolaziti u Neum .Sretno , i ugodno ljetovanje .................P.S. Ako ne postujes sam sebe niko te nece postovati !!!!!! Ako se sam ne zasititis niko te zastiti nece !
Finta ti ili si lud ili nesto drugo. I kod nas postoji taj zakon a nasi granicari ga najcesce primjenjuju na Rumunima, Bugarima na kopnenim prijelazima i na drzavljanima Turske koji najcesce dolaze na sarajevski aerodrom. Ja najcesce granicu prelazim sa BiH osobnom i nikada nisam imao problema. Dakle, zakon postoji a na granicaru je pravo da ga primjenjuje ili ne primjenjuje. Ako mu se ne svidja tvoja faca onda ce ga primjenivati. Ista stvar vrijedi i kad ulazis u Sloveniju i Austriju. Tako da ti mogu reci da pojma nemas o materiji o kojoj pises. Pogledaj malo Zakon o Granicnoj policiji pa onda pricaj.
Liska

Post by Liska »

Evo za fintu malo i BH Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu.

Prvo opci uvjeti za ulazak u zemlju:

Članak 11.
(Opći uvjeti za ulazak)

(1) Strancu može biti odobren ulazak u BiH ako ispunjava sljedeće uvjete:

a) da posjeduje važeću putnu ispravu ili drugi dokument na temelju odluke Vijeća ministara BiH,

b) da posjeduje važeću vizu za ulazak, boravak, ili prelazak preko teritorija BiH, odnosno odobrenje boravka propisano ovim zakonom,

c) da posjeduje sredstva za izdržavanje za ulazak, boravak i izlazak iz zemlje, uključujući sredstva za zdravstvenu zaštitu, propisane člankom 14. ovoga zakona,
d) da ima ulaznu vizu susjedne države u koju putuje ili preko čije teritorije nastavlja putovanje ukoliko je viza potrebna,

e) da mu nije izrečena mjera protjerivanja, otkaza boravka, ili zabrane ulaska na teritorij BiH, u vrijeme trajanja izrečene mjere,

f) da njegova nazočnost na teritoriju BiH ne predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti, pravnom poretku i javnom redu BiH.

(2) Vijeće ministara BiH može propisati posebne uvjete za ulazak stranaca, kada to zahtijevaju razlozi zaštite nacionalne sigurnosti i pravnoga poretka BiH, ili drugi razlozi koji proistječu iz međunarodnih obveza.

A evo i clanka 14:
Članak 14.
(Sredstva za izdržavanje)

Postojanje sredstava za izdržavanje stranca iz članka 11. stavak 1. točka c) dokazuje se na jedan od sljedećih načina:

a) posjedovanjem gotovog novca u domaćoj ili stranoj konvertibilnoj valuti,

b) posjedovanjem vidova bezgotovinskog plaćanja prihvaćenih od bankarskog sustava BiH, kao i garancija banke iz BiH koja priznaje bezgotovinske vidove plaćanja koje stranac posjeduje,

c) garantnim pismom ili pozivom,

d) prezentiranjem dokaza o smještaju uplaćenom posredstvom turističke agencije, ili

e) posjedovanjem drugih sredstava (nepokretne imovine u BiH na temelju koje je moguće osigurati sredstva za izdržavanje prigodom boravka u BiH, sredstva po osnovi direktnih stranih ulaganja, proizvodno-tehničke suradnje i kooperacije, itd…).

Je li ti ovo dovoljno, finta? Hrvatska ima skoro u dlaku iste uvjete.
tempora

Post by tempora »

Liska wrote:
finta wrote:
finta wrote:
Jako puno ljudi na ovom forumu i na ovoj temi je napisalo da u Hrvatskoj postoji zakon , koliko covjek ( stranac ) koji ulazi u Hrvatsku mora imati novca ( po jednom danu { neko rece 100 neko rece 150 Eura } pa u skladu s tim oni Bosanci i Hercegovci koji su prosli granicu bez tog upita trebaju biti sretni jer su im Hrvati " progledali kroz prste " a neko je pak , Boze dragi pao , jer Boze dragi nije imao srece ...Svasta ! Glupost ! Takav zakon NE POSTOJI !!!!! To bi bila diskrminicija i otvoreni rasizam . To je doduse palo na um nekom budalasu HDZ-ovcu , ministru , prije par godina i to se pocelo primjenjivati (dva dana )dok nije stiglo do usiju sluzbenog Sarajeva .Kada je sarajevo trazilo objasnjnje za takvo ponasanje iz ministarstva turizma RH je stigao demant u stilu " radi se o nesporazumu , niste nas dobro shvatili " posuli su se pepelom i brze bolje taj zakon od.njegov clan bacili u kantu za smece .Dakle , traziti na granici da se pokaze novac je ilegalan i nezakonit cin .To se ne radi nikome doli Bosancima .Njemca se ni u ludilu ne smije pitati tako nesto .Ni u ludilu. Sta vise. Sta treba ciniti u buducnosti da bi se ovakve stvari izbjegle ? Treba birati onu stranku koja ce odmah poslati protestnu notu i iste sekunde uvesti iste mjere za turiste iz Hrvatske koji dolaze na skijanje a takvih je hiljade .Tada ce se stvari promjeniti .Momentalno i garantarirano.Bosanski covjek mora prepoznati onu stranku koja ce stititi njegove interese.Vlastodrsci iz SDA i efendija Ceric misle samo na sebe.Imaju novac , a njiohov koalicioni partner HDZ im je podijelio putovnice i hrvatska drzavljnstva tako ih poptkupio i ustukao.Dok su oni na vlasti bosanska struja , ugalj , pijesak , kamen , aluminij .... ce ici u Srbiju i u Hrvatsku a zauzvrat glupi Bosanci ce dozivljavati neugodnosti i ponizenja na granicnim prijelazima .Smece i otpad sa Orebica ce i dalje dolaziti u Neum .Sretno , i ugodno ljetovanje .................P.S. Ako ne postujes sam sebe niko te nece postovati !!!!!! Ako se sam ne zasititis niko te zastiti nece !
Finta ti ili si lud ili nesto drugo. I kod nas postoji taj zakon a nasi granicari ga najcesce primjenjuju na Rumunima, Bugarima na kopnenim prijelazima i na drzavljanima Turske koji najcesce dolaze na sarajevski aerodrom. Ja najcesce granicu prelazim sa BiH osobnom i nikada nisam imao problema. Dakle, zakon postoji a na granicaru je pravo da ga primjenjuje ili ne primjenjuje. Ako mu se ne svidja tvoja faca onda ce ga primjenivati. Ista stvar vrijedi i kad ulazis u Sloveniju i Austriju. Tako da ti mogu reci da pojma nemas o materiji o kojoj pises. Pogledaj malo Zakon o Granicnoj policiji pa onda pricaj.
Sto ce reci sta? :?
Liska

Post by Liska »

Sto ce reci da granicna policija i ovdje i u BiH ima pravo da te pita raspolazes li sa dovoljno novca za ostanak u zemlji i da to nije nikakva izmisljotina.
tempora

Post by tempora »

Liska wrote:Sto ce reci da granicna policija i ovdje i u BiH ima pravo da te pita raspolazes li sa dovoljno novca za ostanak u zemlji i da to nije nikakva izmisljotina.

Naravno da nije izmisljotina! "Sve su zivotinje jednake......
No, kako je moguce, da mene niko, nikada nigdje, kao stranog drzavljanina, obzirom da prikazujem holandski pasos, nije pitao koliko novaca nosim u dzepu? :roll: Sumnjam da im moje lice moze pokazati svu ispravnost moga postojanja!
Problem nije i ne moze biti u tome da granicar radi svoj posao u skladu sa zakonom, trazeci od tebe da pokazes sredstva i slicno.Problem nastaje kada se taj zakon primjenjuje selektivno, uglavnom spram odredjenih nacija, kao sto ti rece da se na BiH granici takav zakon primjenjuje uglavnom prema Bugarima, Rumunima.....A koje li kontradikcije, oni su Evropa! :oops:
Liska

Post by Liska »

Jebi ga ali tako ti je. I EU policajci su selektivni prema nama. Rumunji i Bugari trebaju vize za ulazak u BiH i sve do ulaska u EU su bili poznati kao drzavljani koji ilegalno ulaze, borave i rade na teritoriju BiH. Selekcija se najcesce radi na osnovu putnih isprava i tako je uvijek bilo i biti ce. Ne znam cemu se cudimo.
Doda37

Post by Doda37 »

finta wrote:
Doda37 wrote:Tipkaj u google, zakon o strancima u RH,

Ko ? Sta ? Gdje ? Kakav zakon ? Daj zakon na Sunce . Samo lupetas i mislis da ce to proci .Zakon o kojem ti govoris ne postoji ! NE POOOOOOOOOOSTOJI . Shvati jednom .Evo npr .Ja idem iz Duvna za Makarsku .Pola sata voznje .Ne treba mi ni viza ni pasos .Samo licnjak iliti osobenjak .I imam namjeru popiti kafu u Donjim Brelima .I nazad kuci .Za tu " avanturu " mi treba par maraka . O kakvom ti zakonu pricas i kakvim stotinama i hiljadama maraka i vracanju sa granice .Pricas bajke a ne zelis da razmisljas .

Sto da ti kazem vise, vidi se da ne citas pazljivo, pozdrav
almassy

Post by almassy »

Liska wrote:Jebi ga ali tako ti je. I EU policajci su selektivni prema nama. Rumunji i Bugari trebaju vize za ulazak u BiH i sve do ulaska u EU su bili poznati kao drzavljani koji ilegalno ulaze, borave i rade na teritoriju BiH. Selekcija se najcesce radi na osnovu putnih isprava i tako je uvijek bilo i biti ce. Ne znam cemu se cudimo.
Cudimo se diskriminaciji!
Kako cro granicara tako i BIH granicara prema nosiocima selektiranih putnih isprava!
zakon ili se primjenjuje ili ne! kada se selektivno primjenjuje i to samo prema odredjenim grupama, u pravnoj nauci se to zove diskrinimnacija!
Imajuci stav "jebi ga" nece dovesti do nestanka diskriminirajuceg tretmana! Ili ukidati zakon ili ga neselektivno primjenjivati!
Doda37

Post by Doda37 »

Oduvijek je tako bilo, sjetiti cu se bivse Juge, bio sam granicar na Grcko -Yu granici u vojsci, Grci su uvijek bili katastrofa prema Makedoncima dok prema drugim nacijama u Yu korektni
Liska

Post by Liska »

Almassy, sta mislis koliki bi redovi bili na granicama kad bi se svaki pasos pregledavao ili svaki putnik pitao ima li dovoljno novaca?! Zato se u policiji koristi tehnika profiliranja. Sigurno da se isto ne gleda putnik iz Turske ili SAD-a. Putnik iz Turske je vrlo moguce potencijalni imigrant u zemlje EU-a a Amerikanac nije. Kada Turska bude na tome nivou da Kurdi prestanu bjezati iz nje, promjenice se i stav. Zato se u zakonu i kaze da ima pravo sto ne implicira da se svaki putnik mora pregledati detaljno. Mnogo puta se dogadja da dvojica putuju sa ispravama iste zemlje a da granicar samo jednoga detaljnije pregleda. Drugacije se ne moze ili ce svi granicni prijelazi na svim granicama biti vjecno zakrceni a onda ce svi galamiti kako nemaju slobodu kretanja. Kako bi ti uradila, objasni nam?
realna do boli

Post by realna do boli »

Incident na granici: Habsburgovci jedva ušli u BiH
Po riječima Francesce von Habsburg, svjetski priznate humanitarke i glavne nasljednice loze von Habsburg, graničari su zaustavili cijeli autobus, te im nisu dopustili prolaz u BiH.
ČAPLJINA - Posjet potomaka slavne obitelji von Habsburg BiH i Čapljini imao je pomalo incidentan uvod na međunarodnome graničnom prijelazu Doljani. Po riječima Francesce von Habsburg, svjetski priznate humanitarke i glavne nasljednice loze von Habsburg, graničari su zaustavili cijeli autobus, te im nisu dopustili prolaz u BiH. Razlog je bila njezina majka Fiona.

- Šokirani smo činjenicom da graničari mojoj majci, koja ima 75 godina, nisu dopustili prelazak granice iako ima švicarsku ID kartu s kojom obilazi cijeli svijet, a eto, izgleda, ne može u BiH. Uzaludna su bila naša uvjeravanja i objašnjenja vozača o tomu tko je zapravo ona, a graničari su bili toliko nervozni i grubi kao da je ona neki terorist. Graničar je govorio kako ga boli briga tko je ustvari ona. Čekali smo više od sat vremena.

Na kraju su joj bili na 24 sata i zabranili ulazak u BiH i napisali izvješće protiv nje. Iako je njezina putovnica bila na putu, morala se vratiti natrag u Hrvatsku, a tek nakon mukotrpnih telefonskih poziva na kraju je ipak prešla granicu. Slika sa granice je ujedno i slika države u koju ulazite – kazala je novinaru Vewčernjeg lista ogorčena Francesca von Habsburg.
Najavila je i žalbu mjerodavnima. Problem je nastao jer gospođa Fiona sa svojom ID kartom može obilaziti cijelu EU. No, na prijelazu Doljani joj je rečeno kako se ta karta ne odnosi na BiH, koja nije članica EU-a.
Unatoč lošem prvome dojmu nakon ulaska u BiH, von Habsburgovci su se, prema pisanju Večernjeg lista, ipak dobro proveli na jugu Hercegovine.
27.06.2007.

I da samo dodam ..u Hrvatsku idem jer tamo imam kcerku .Najcesce prodjem bez problema ali se zna dogoditi da se pozovu na taj zakon i traze gotovinu , kartice ne priznaju ukoliko nemate "izvod" od tog dana.Znaju biti jako bezobrazni radeci svoj posao ali znaju i mahnuti .Gore napisano samo potvrdjuje cinjenicu da nema puno veze ko je s koje strane granice vec na koju je nogu granicar ustao.U sjecanju mi je jos uvijek prijetnja granicne slube prije strajka...strajkovacemo tako da cemo raditi svoj posao kako treba...:)..sto bi rekli ..kolona ko u prici.
Anela_

#243 e slusaj sad..

Post by Anela_ »

..za 600 KM odes fino u Tursku 7 dana.. i to ti jos sve ukljuceno u cijenu..vize nema..nema jeb.. s carinom (nekulturnim osobljem)..jos imas sta i vidjeti..a sta u Hr da vidim..sto nemam kuci?!?
jos na to sve osoblje obuceno,ljubazni ko da im milione ostavljas..a tek kad kazes da si iz Bosne ..uh.. :)
..a u Hrvatskoj ostavis i vise a dobijes tako nekulturne ljude koji kad vide majicu s bosanskom zastavom ili neki lancic s mjesec i zvijezdom (normalno svako nosi ono sto mu ceif) pocnu se bahato ponasati kao da si dosao da prosis..jedna obicna litra i po vode na plazi.. 12 kuna..VODA..hallo to ovdje pijemo iz cesme.. za kahvu da ne spominjem..a pizza :p

valja samo da se na dan odemo iskupati..za sahat i po tamo..i tu bankrotiras, posebno ako si student..ceste, ulaz na plazu, kahva i tako nazad..
stvarno su se previse digli..ne vrijedi sve to toliko..
Anela_

#244 joj al sam smijesna :p i ljuta :p kao..

Post by Anela_ »

..gore napisano samo potvrdjuje cinjenicu da nema puno veze ko je s koje strane granice vec na koju je nogu granicar ustao.U sjecanju mi je jos uvijek prijetnja granicne slube prije strajka...strajkovacemo tako da cemo raditi svoj posao kako treba...:)..sto bi rekli ..kolona ko u prici.[/quote]

sta mene briga sto je on ustao na lijevu nogu..treba profesionalno raditi svoj posao..za to prima platu..
musketir

#245 Re: joj al sam smijesna :p i ljuta :p kao..

Post by musketir »

Anela_ wrote:..gore napisano samo potvrdjuje cinjenicu da nema puno veze ko je s koje strane granice vec na koju je nogu granicar ustao.U sjecanju mi je jos uvijek prijetnja granicne slube prije strajka...strajkovacemo tako da cemo raditi svoj posao kako treba...:)..sto bi rekli ..kolona ko u prici.
sta mene briga sto je on ustao na lijevu nogu..treba profesionalno raditi svoj posao..za to prima platu..[/quote]

eh,to ti razmisljanje jos ne vrijedi na Balkanu,on misli da je nezamjenjiv.
Maraschino

Post by Maraschino »

realna do boli wrote:Incident na granici: Habsburgovci jedva ušli u BiH
Po riječima Francesce von Habsburg, svjetski priznate humanitarke i glavne nasljednice loze von Habsburg, graničari su zaustavili cijeli autobus, te im nisu dopustili prolaz u BiH.
ČAPLJINA - Posjet potomaka slavne obitelji von Habsburg BiH i Čapljini imao je pomalo incidentan uvod na međunarodnome graničnom prijelazu Doljani. Po riječima Francesce von Habsburg, svjetski priznate humanitarke i glavne nasljednice loze von Habsburg, graničari su zaustavili cijeli autobus, te im nisu dopustili prolaz u BiH. Razlog je bila njezina majka Fiona.

- Šokirani smo činjenicom da graničari mojoj majci, koja ima 75 godina, nisu dopustili prelazak granice iako ima švicarsku ID kartu s kojom obilazi cijeli svijet, a eto, izgleda, ne može u BiH. Uzaludna su bila naša uvjeravanja i objašnjenja vozača o tomu tko je zapravo ona, a graničari su bili toliko nervozni i grubi kao da je ona neki terorist. Graničar je govorio kako ga boli briga tko je ustvari ona. Čekali smo više od sat vremena.

Na kraju su joj bili na 24 sata i zabranili ulazak u BiH i napisali izvješće protiv nje. Iako je njezina putovnica bila na putu, morala se vratiti natrag u Hrvatsku, a tek nakon mukotrpnih telefonskih poziva na kraju je ipak prešla granicu. Slika sa granice je ujedno i slika države u koju ulazite – kazala je novinaru Vewčernjeg lista ogorčena Francesca von Habsburg.
Najavila je i žalbu mjerodavnima. Problem je nastao jer gospođa Fiona sa svojom ID kartom može obilaziti cijelu EU. No, na prijelazu Doljani joj je rečeno kako se ta karta ne odnosi na BiH, koja nije članica EU-a.
Unatoč lošem prvome dojmu nakon ulaska u BiH, von Habsburgovci su se, prema pisanju Večernjeg lista, ipak dobro proveli na jugu Hercegovine.
27.06.2007.

I da samo dodam ..u Hrvatsku idem jer tamo imam kcerku .Najcesce prodjem bez problema ali se zna dogoditi da se pozovu na taj zakon i traze gotovinu , kartice ne priznaju ukoliko nemate "izvod" od tog dana.Znaju biti jako bezobrazni radeci svoj posao ali znaju i mahnuti .Gore napisano samo potvrdjuje cinjenicu da nema puno veze ko je s koje strane granice vec na koju je nogu granicar ustao.U sjecanju mi je jos uvijek prijetnja granicne slube prije strajka...strajkovacemo tako da cemo raditi svoj posao kako treba...:)..sto bi rekli ..kolona ko u prici.
Ja ne vidim u cemu je ovdje problem ako se izuzme nasa neljubaznost,nekultura i tako to ali sve se to rijesi na europski kulturan nacin time sto budes do bola ljubazan i saopstis g-dji da sa ID karticom ne mozes uci.Sta oni misle,ko su oni? Nama treba brdo papira da udjemo u njihove jebene zemlje a njima tesko pasos nositi sa sobom. Ti isti mogu uticati da se promijeni politika viza za BH drzavljane ali nece. I da se nije desio "incident" opet bi nas handrili kao i uvijek.
musketir

Post by musketir »

Maraschino wrote:
realna do boli wrote:Incident na granici: Habsburgovci jedva ušli u BiH

27.06.2007.

Ja ne vidim u cemu je ovdje problem ako se izuzme nasa neljubaznost,nekultura i tako to ali sve se to rijesi na europski kulturan nacin time sto budes do bola ljubazan i saopstis g-dji da sa ID karticom ne mozes uci.Sta oni misle,ko su oni? Nama treba brdo papira da udjemo u njihove jebene zemlje a njima tesko pasos nositi sa sobom. Ti isti mogu uticati da se promijeni politika viza za BH drzavljane ali nece. I da se nije desio "incident" opet bi nas handrili kao i uvijek.
malo pretraziti izjave tih istih habsburgovaca za vrijeme bosanskog rata,sta su izjavljivali i za koga su navijali.da sam ja licno bio radnik na granici sve bih im lijepo ispricao,podsjetio bih ako su zaboravili.
Nancy Drew

#248 Re: e slusaj sad..

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 15:03, edited 1 time in total.
DrugaGimnazija

Post by DrugaGimnazija »

Ako je takav zakon u Hrvatskoj, onda ga treba primjenjivati na svakoga. Kakva je korist od tog zakona, ako preispitaju svakog desetog ili stotog?
finta

Post by finta »

Ta tri momka iz Mostara su vraceni sa granice zato sto imaju muslimanska imena . Tacka . Konec .The End .
Post Reply