Ugradnja plina, cijena, papirologija
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Alive
#226 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Pa ko je najbolji u SA onda? Darkom ovaj?
-
drugi_profil
#227 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ne znam jel najbolji, ali ja sam kod njega radio i sve je OK. Vjerovatno je tu bitno i koji je auto. Ako je kakva egzotika, utoliko je teze i majstoru da rjesi instalaciju.Alive wrote:Pa ko je najbolji u SA onda? Darkom ovaj?
- drndalo
#228 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
U Sarajevu vjerovatno jeste, mada se i njima zna omaci problem, nedavno je neko imao problem sa karburator Golfom kod njih, a to ne bi trebao biti problem, mada je problem vjerovatno bio u struji... Nema tu 100% tacnog odgovora, kada neko radi prvi-drugi put neko auto, problemi su vjerovatniji nego na nekom kojih je uradio 50... Uglavnom, dobra priprema (istrazivanje) je pola posla, i ne treba bjezati od ugradnje i u drugim gradovima ako se ispostavi da tamo ljudi rade bolje... Neko je ovdje pisao da je radio u Brckom jer je covjek tamo zvucao najozbiljinije, ja sam radio u BL jer tada u SA niko nije licio ni na sta (2005), a za Radica koji se najvise reklamirao sam znao da ga treba zaobici...
-
G.Buffon
#229 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Cuo sam da MarkoGas iz Usore kod Jelaha radi kvalitetnu ugradnju plina. Ima li ko kakva iskustva s njima?
-
skuterista
#230 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
radio je mom jaranu i meni ,i sve radi ok i bez problema, vec dvije godine , ali na oba auta šlamperaj , kod mene nije stegao šelnu na filteru zraka , što sam slučajno primjetio ,pa sam onda prešao sve spojeve za svaki slučaj ,a kod jarana nije stegao šelnu na t komadu odakle uzima vodu iz sistema za hladjenje , pa je počeo da gubi vodu , dakle na dva primjera šlamperaj ,istina da oprema radi bez greške ,ali ...Alive wrote:Pa ko je najbolji u SA onda? Darkom ovaj?
-
drugi_profil
#231 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Istina. Meni je zaboravio vratiti jedan saraf od plasticnog poklopca motora. Cujem nesto mi u leru cudan zvuk i dignem haubu, plastika vibrira. Mislim da uzimaju vise auta nego sto mogu stici uraditi jer sam ja svojeveremeno cekao skoro 10 dana na termin za ugradnju.skuterista wrote:radio je mom jaranu i meni ,i sve radi ok i bez problema, vec dvije godine , ali na oba auta šlamperaj , kod mene nije stegao šelnu na filteru zraka , što sam slučajno primjetio ,pa sam onda prešao sve spojeve za svaki slučaj ,a kod jarana nije stegao šelnu na t komadu odakle uzima vodu iz sistema za hladjenje , pa je počeo da gubi vodu , dakle na dva primjera šlamperaj ,istina da oprema radi bez greške ,ali ...Alive wrote:Pa ko je najbolji u SA onda? Darkom ovaj?
Medjutim na instalaciju nemam zamjerke.
-
skuterista
#232 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
to je to vjerovatno , provalio se na sva zvona ,non stop ima posla, tu uvijek neko upadne sa strane , uvijek ima neki taksista brzinski da sta mu se odradi , vjerujem da dok je imao manje posla da je kvalitetnije radio , i ja sam cekao 7 dana , i onda sam mu dovezao auto u 8h ujutro ,a pokupio ga tek u 19h navecer , jer on nezna reci ne, ko mu dodje , on odmah napusta ono sto radi ,te prelazi na onoga sto je dosao da brzinski uzme koju kintu ....
- drndalo
#233 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ne znam, ja kad sam bio kod njih zbog jedne dorade za atest, bio sam 4-ti u redu, manje intervencije, i sviju su zavrsili prije mene, nakon mene su bila 2 taxista, koji su isto cekali red, i tek kad sam ja zavrsen, jedan od njih je bio na redu...
- iceman ze
-
preludezalude
#235 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Danas me zaustavi policija, redovna kontrola. Na kraju ga upitam za pp aparat kod vozila na plin. Kaze mora biti aparat u vozilu, ali zakon nije definisao ni tezinu pp aparata ni atest aparata. Naljepnicu LPG ili CNG vozilo mora imati zaljepljenu i imaju odredjene dimenzije naljepnice. I to mi je pokazivao u svojim papirima kako treba da izgleda naljepnica. Pokazivao mi je sluzbeni list u kojem se ne spominje nista u vezi tezine ni atesta pp aparata. Ja mu pokazivao svoj aparat od 0,5kg i on kaze da je to dovoljno da zakon bude ispostovan. Napomenuo mi je da je u RS malo drugacije jer oni imaju jos neki dodatni zakon koji je definisao i precizirao mnoge stvari koje kod nas jos nisu definisane.
-
drugi_profil
#236 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Drot nije upoznat ili te nije htio peglati, ali pravilnik o PP aparatima postoji.
Uzgred, na Promingu plin 1,05
-
skuterista
#237 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Pravilink postoji i imao sam ga u rukama,ko ga želi pogledati neka ode u onu firmu što i radi ateste PP aparata Proving , kako li , meni ga je tamo čovjek pokazivao , pa neka pročita ...drot nije upoznat, kako ranije rekoh policija RS-a iz nekog razloga zna bolje o plinu kad te zaustavi od ovih nasihdrugi_profil wrote:Drot nije upoznat ili te nije htio peglati, ali pravilnik o PP aparatima postoji.
ps u Tuzli je plin bio 1,00 ima 10 dana ....a ovim na Promingu sam se nahebo majke skoro , kiša padala i kloc neće da prlja ruke ,kaže meni odvrni poklopac da sipam plin , mislim se na krivog si naletio , reko da zovnem direktora da ga pitam jel ti posao da odvrneš ili ne ? prileti drugi pumpađija i on odvrnu a ovaj ode drobeći...zgadio mi se Proming
- JOINT_1921
- Vozim: odlično
#238 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Imaju i neke Hife gdje je plin 1KM... U Tuzli u Malinama je isto 1KM, a cuo sam da ce uskoro na svim Hifama biti plin 1KM/l jer nabavljaju veliku kolicinu sa nekakvim popustom, a i cijena goriva je niza...
-
drugi_profil
#239 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Znam tog lika sa prominga. Klasicni klosar kojem je mrsko raditi. Meni je gundjo sto mora kleknuti da prikaci pistolj, a onda mi nije zavrnuo cep nego ga samo ostavio tako da sam ostao bez njega, jer nisam ni pogledao. Obicno pumpadzije korektno usluze kupca. Ostala posada na Promingu je korektna pa nema razloga da ih izbjegavam, a u bjedljivo su najjeftiniji SA. Hifa ovdje drzi 1,15 za LPG, a ima drugih pumpi i sa 1,20 i 1,25 jos.
-
preludezalude
#240 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Rekao sam ti da mi je policajac rekao da u RS imaju jos neki dodatni zakon koji dodatno regulise i definise neke stvari. To da li je ovaj policajac bio upoznat ili ne, necu ulaziti u to. Ali rekao sam ti da mi je pokazivao sluzbeni list u kojem se nista ne spominje oko tezine pp aparata ni oko atesta pp aparata.skuterista wrote:Pravilink postoji i imao sam ga u rukama,ko ga želi pogledati neka ode u onu firmu što i radi ateste PP aparata Proving , kako li , meni ga je tamo čovjek pokazivao , pa neka pročita ...drot nije upoznat, kako ranije rekoh policija RS-a iz nekog razloga zna bolje o plinu kad te zaustavi od ovih nasihdrugi_profil wrote:Drot nije upoznat ili te nije htio peglati, ali pravilnik o PP aparatima postoji.
Uzgred, na Promingu plin 1,05![]()
ps u Tuzli je plin bio 1,00 ima 10 dana ....a ovim na Promingu sam se nahebo majke skoro , kiša padala i kloc neće da prlja ruke ,kaže meni odvrni poklopac da sipam plin , mislim se na krivog si naletio , reko da zovnem direktora da ga pitam jel ti posao da odvrneš ili ne ? prileti drugi pumpađija i on odvrnu a ovaj ode drobeći...zgadio mi se Proming
-
drugi_profil
#241 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Mi tebi rekosmo da je drot neobavjesten ili te nije htio peglati. Evo ti sve ovdje.preludezalude wrote:Rekao sam ti da mi je policajac rekao da u RS imaju jos neki dodatni zakon koji dodatno regulise i definise neke stvari. To da li je ovaj policajac bio upoznat ili ne, necu ulaziti u to. Ali rekao sam ti da mi je pokazivao sluzbeni list u kojem se nista ne spominje oko tezine pp aparata ni oko atesta pp aparata.skuterista wrote:Pravilink postoji i imao sam ga u rukama,ko ga želi pogledati neka ode u onu firmu što i radi ateste PP aparata Proving , kako li , meni ga je tamo čovjek pokazivao , pa neka pročita ...drot nije upoznat, kako ranije rekoh policija RS-a iz nekog razloga zna bolje o plinu kad te zaustavi od ovih nasihdrugi_profil wrote:Drot nije upoznat ili te nije htio peglati, ali pravilnik o PP aparatima postoji.
Uzgred, na Promingu plin 1,05![]()
Dakle, prvo
PRAVILNIK O DIMENZIJAMA, UKUPNOJ MASI I OSOVINSKOM OPTEREĆENJU VOZILA, O UREĐAJIMA I OPREMI KOJU MORAJU IMATI VOZILA I O OSNOVNIM UVJETIMA KOJE MORAJU ISPUNJAVATI I OPREMA U SAOBRAĆAJU NA PUTOVIMA
http://www.mkt.gov.ba/bos/dokumenti/zakoni/?id=259
Clan 146. procitaj.
Onda se uputis ovdje:
http://www.fmup.gov.ba/files/file/Pravi ... pozara.doc
I tu nadjes KOJI aparat je propisan za koja motorna vozila. Strana 15. tabela br.2.
ne treba nikakav poseban akti izdavati u sluzbenom listu kad je sve vec ranije odredjeno.
Također u ovom pravilniku je sve fino objasnjeno kad se vrse redovni, periodicni i kontrolni pregledi, ko ih radi, kako se evidentiraju i ko izdaje ateste i kako izgledaju.... Pravilnik je izdao FMUP.
Eto samo da znas, da se ne bi kofrcio zandaru, pa dobio duplo po usima.
-
preludezalude
#242 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
U ovoj zemlji jebe lud zbunjenog.
Meni je policajac bas pokazivao ovaj PRAVILNIK
O DIMENZIJAMA, UKUPNOJ MASI I OSOVINSKOM OPTEREĆENJU VOZILA, O
UREĐAJIMA I OPREMI KOJU MORAJU IMATI VOZILA I O OSNOVNIM
UVJETIMA KOJE MORAJU ISPUNJAVATI I OPREMA U SAOBRAĆAJU NA
PUTOVIMA i u njemu se spominje samo da se mora imati pp aparat. Njega ne interesuje nikakav PRAVILNIK
O IZBORU I ODRŽAVANJU APARATA ZA GAŠENJE POČETNOG POŽARA KOJI SE MOGU STAVLJATI U PROMET SA GARANTNIM ROKOM I ROKOM SERVISIRANJA. Bas tako je rekao. Kad bude definisano u PRAVILNIKU
PUTOVIMA onda ce to biti druga stvar. Policajac slijedi Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama, a ne Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu .
Meni je policajac bas pokazivao ovaj PRAVILNIK
PUTOVIMA i u njemu se spominje samo da se mora imati pp aparat. Njega ne interesuje nikakav PRAVILNIK
O IZBORU I ODRŽAVANJU APARATA ZA GAŠENJE POČETNOG POŽARA KOJI SE MOGU STAVLJATI U PROMET SA GARANTNIM ROKOM I ROKOM SERVISIRANJA. Bas tako je rekao. Kad bude definisano u PRAVILNIKU
PUTOVIMA onda ce to biti druga stvar. Policajac slijedi Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama, a ne Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu .
-
drugi_profil
#243 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Eto ti dokaza da je drot.
SVE PP aparate koji su u upotrebi na teritoriji FBiH pokriva Pravilnik, da bi bili po zakonu.
Svaki Zakon ima svoje pod akte koji regulisu detalje. Npr. ovdje gdje se preplicu vatrogastvo i ZOBS logicno je da je jedan dokument napisan da se ne dolazi u koliziju. To je ovaj Pravilnik FMUP-a. Zato se i zove PRAVILNIK O IZBORU....
Svaki aparat da bi bio zakonit mora odgovarati tom pravilniku.
A ti bujrum tjeraj tu svoju logiku, ali ti je lakse kupiti aparat od 2 kile.
SVE PP aparate koji su u upotrebi na teritoriji FBiH pokriva Pravilnik, da bi bili po zakonu.
Svaki Zakon ima svoje pod akte koji regulisu detalje. Npr. ovdje gdje se preplicu vatrogastvo i ZOBS logicno je da je jedan dokument napisan da se ne dolazi u koliziju. To je ovaj Pravilnik FMUP-a. Zato se i zove PRAVILNIK O IZBORU....
Svaki aparat da bi bio zakonit mora odgovarati tom pravilniku.
A ti bujrum tjeraj tu svoju logiku, ali ti je lakse kupiti aparat od 2 kile.
-
preludezalude
#244 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ma znam ja sta ti govoris. Sta se ljutis odmah. Samo sam prenio informaciju koju mi je rekao policajac i lijepo mi pokazao ZOBS u kojem pise to sta pise.
- O'zone
- Globalni moderator
#245 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Imal gdje kupiti onu naljepnicu LPG? Ja je nemam 
-
drugi_profil
#246 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ma ne ljutim se ja, samo ti pises kao da bi da dokazujes nesto sto nije tacno i sto ce nekog drugog ubijediti da si u pravu pa belaj. Ni ti ni taj drot ne znate citati propise. Nije sve u ZOBS-u. Dio tog ZOBS-a je i Pravilnik o opremi.preludezalude wrote:Ma znam ja sta ti govoris. Sta se ljutis odmah. Samo sam prenio informaciju koju mi je rekao policajac i lijepo mi pokazao ZOBS u kojem pise to sta pise.
Kao sto ima posebno propisano sta prva pomoc sadrzi da bi bila po propisu, isto tako i kakva sajla mora biti, tako se i neki akt odnosi na sve PP aparate jer da nije toga,onda bi mogao drzati i crvenu konzervu sa pjeskom u gepeku i zvati je PP aparat.
I kao sto je sve u ZOBS i Pravilnicima u stvari u interesu vozaca, tako je i taj aparat dobro imati.
Vrijeme praznjenja S aparata od 2 kg je 12-13 sekundi. Minimum da se ugasi neka vatra na autu.
Taj sto ga ti drzis od pola kile bi ispuhao za 3-4 sekunde i ne bi uspio ni da nanisanis vatru vec bi bio kraj.
-
preludezalude
#247 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Da, u pravu si. Bas mi je bilo palo na pamet kutija prve pomoci. U zobsu pod opremom pise samo prva pomoc, a znam da je negdje definisano sta sve ta kutija mora imati. I policija nekad zna da zaviri u tu kutiju da provjeri sta je u njoj. Tako mog brata zaustavila policija i hajde da provjeri kutiju prve pomoci. Brat kupio na pijaci i nije ni gledao u nju sta sve ima. Kad je otvorio pred policajcem, u kutiji samo veci komad spuzve.
Policajac se dobro ismijao i pustio brata uz opomenu.
- iceman ze
#248 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Indikator potrosnje plina na boci? Ima li se gdje uzeti?
-
drugi_profil
#249 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Jedino da vidis kod instalatera. Ako si iz Sarajeva, mozes probati da ti otprintaju na samoljepljivoj foliji u nekoj boljoj papirnici, samo moras pripremu sam napraviti.O'zone wrote:Imal gdje kupiti onu naljepnicu LPG? Ja je nemam
-
Alive
#250 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ako se dobro sjecam ima se kupiti ovih naljepnica na Proming pumpi na IlidziO'zone wrote:Imal gdje kupiti onu naljepnicu LPG? Ja je nemam