Koliko smo mi u stvari nepismeni i zašto (zbog koga) ?!?!?!?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
paratrooper

Post by paratrooper »

Obicno izbjegavam duge postove jer vjerujem da i nema smisla supljirat naokolo i pravit se pametan, ali evo preksit cu pravilo :roll:

Razlozi za studij jel tako ... pa vjerujem da je u osnovi razlog da se postane uspjesan clan drustva.

Mislim da je problem mnogih, njihov stav o samim sebi , a ne kako vide druge. Mnogi su slijepi i spori da uoce promjene i brzo reagiraju na njih.

Razlika izmedju uspjesnih ( zapada ) i neuspjesnih ( juga ) jeste u fundamentalnom zakonu prirodne selekcije.

"Uspjesni su i opstaju NE najjaci, NE najinteligentniji , vec samo oni koji se BRZO adaptiraju na promjene u okolini." - Charles Darwin

Socijalna zemlja ( ako je cilj ) nije cilj sam po sebi, ima razlog za to , razlog je da se dopusti velikoj vecini u takvom drustvu da se osposobi da bude adaptivna na promjenjive situacije.

Mislim da I smrt dolazi kao poslijedica ne-sposobnosti adaptiranja.

Mnogi akademski gradjani ( profesori ) su nesposobni da se adaptiraju dovoljno brzo ...

Ne moguce je biti adaptivan a ne posjedovat "viziju".

Zato vasa zemlja ce prosperirat onako brzo koliko brzo vi budete sposobni da se uskladite sa okolinom.
SmislovS

#227 Re: Jel studirate da bi se hvalili da ste studenti.....

Post by SmislovS »

Obicno izbjegavam duge postove jer vjerujem da i nema smisla supljirat naokolo i pravit se pametan, ali evo preksit cu pravilo :roll:
Razlozi za studij jel tako ... pa vjerujem da je u osnovi razlog da se postane uspjesan clan drustva.
Mislim da je problem mnogih, njihov stav o samim sebi , a ne kako vide druge. Mnogi su slijepi i spori da uoce promjene i brzo reagiraju na njih.
Razlika izmedju uspjesnih ( zapada ) i neuspjesnih ( juga ) jeste u fundamentalnom zakonu prirodne selekcije.
"Uspjesni su i opstaju NE najjaci, NE najinteligentniji , vec samo oni koji se BRZO adaptiraju na promjene u okolini." - Charles Darwin
Socijalna zemlja ( ako je cilj ) nije cilj sam po sebi, ima razlog za to , razlog je da se dopusti velikoj vecini u takvom drustvu da se osposobi da bude adaptivna na promjenjive situacije.
Mislim da I smrt dolazi kao poslijedica ne-sposobnosti adaptiranja.
Mnogi akademski gradjani ( profesori ) su nesposobni da se adaptiraju dovoljno brzo ...
Ne moguce je biti adaptivan a ne posjedovat "viziju".
Zato vasa zemlja ce prosperirat onako brzo koliko brzo vi budete sposobni da se uskladite sa okolinom.
Ovdje ste iznijeli mnostvo teza, ne pokusavajucu niti jednu obrazloziti.
Pokusajte jednu po jednu pojasniti, da bismo ih mogli povezati sa osnovnom temom posta, pa ako koja i odskace od zadane teme, moze biti interesanrna sama po sebi.
uvjek dobar gost

#228 Re: Jel studirate da bi se hvalili da ste studenti.....

Post by uvjek dobar gost »

Poziv studentima.... pridružite se protestima u Sarajevu i u Tuzli.... ovo je borba i za Vaše bolje sutra.... ili Vi opet imate pametnijeg posla.... :dance:
ovo_malo_duse

#229 Re:

Post by ovo_malo_duse »

uvjek dobar gost wrote:Hvala na podjeljenim razmišljanjima... ja sam bio isto student , mislim da ne mislite da ne znam o čemu vazim....

Upisah nekad 1996-1997 Ekonomiju... šta drugo.. završih je...dok sam studirao oko sebe sam gledao kojekakve ljude koji su imali totalno krive, odnosno iskrivljene stavove i pogleda na život poslije agresije na BiH... nikad nas se nije moglo skupit petoro da se nešto bunimo il ganjamo pravdu... jer su asistenti bili (i sad su) toliki licemjeri i provincijalci da se nekad nisu ni smjeli pomokrit bez da pitaju ... Azru H na primjer... ili Miru Š.B.

Danas je situacija ista sa fakulteta izlazi kolona "obrazovanih" ali ljudi bez budućnosti, bez perspektive... ja recimo znam diplomiranih pravnika koji rade za šankom, znam ekonomista koliko hoćeš da rade kao komercijalisti... znam kriminologa i politologa koji su na horsu..... ma znam masu svršenih studenata koji su skontali (kao i ja) da nam je bilo bolje 1997. godine otvorit piljaru il burekdžinicu... do danas bi bili Jet set... čitali bi o nama u nekim žutim časopisima....

No danas ja idem svaki dan na poso (super je to što radim), ali moje komšije alipašinci koji rade oko zgrade... vozaju bolje auto od mene.... mijenjaju ga redovno, namiruju neke super zgodne maloljetnice i gimnazijalke ponavljačice.... a nit se bude ujutro nit idu svaki dan na posao.... ali ko je mene tjerao da se obrazujem u ovom nakaradnom društvu....

E sad opet na temu... pa zašto šutite i sjedite po kafama... zašto među Vama nema solidarnosti... zašto je najveći problem ispitni rok kad nema posla poslije studija.... kad posao u struci.... možete dobiti ako Vam ga babo sredi il amidža ako ima firmu u redu je onda.... najveći Vaš problem je politički podoban i ohrndan profesor.... a pored njega mlad i nadobuda ali prilično glup i licemjeran sasistent....., a najveći problem je neupućen, nezainteresovan i letargičan student..... kojeg ne zanima ništa... a koji ništa i ne očekuje.....

Vrijeme je da se svi probudimo.... i krenemo... bio sam sa studentima ekonomije u Sarajevu prije godinu dana na protestima za rok.. iako sam tad već završio i uprkos osjećaju da od toga neće biti ništa..... energija koju smo i koju ste spremni osloboditi.. je velika i vrijeme je da probamo... jer ovako zvučimo kao nane il babe neke koje meze rahat lokum i piju kafu... bez da su išta probale samo govore... ma ne može se ništa....

Vidio bi ja kako se ne može kad bi barem pola studenata sarajevskog univerziteta... izašli na ulicu..., a sutra bi im se i druga polovina pridružila.... u traženju boljeg zakona o visokom obrazovanju, većeg ulaganja u obrazovanja i rješenje nekih bitnih egzistencijalnih problema (zaposlenje i stan... npr)....
Procitao sam 80% postova ali zelim da ti odgovorim na ovaj.

Ocigledno da smu u vrijeme 1997_e bili na istom ja i ti drug moj samo sto sam ja bio na MF... i dok sam se polako priblizavao 5 ...polako sam shvatao gdje cu da zavrsim.... Nakon borbi sa umobolnim profama....imbecilnim asistentima...grupama studenata bez snage ili m.uda da urade ista...nisu bili u stanju da potpisu peticiju da prfesor Anton Milos odrzava pismene umjesto usmenih ispita, na kojima nas jednostavno kasapi bez ikakvog smisla. Primjesr ulazim na ispit dajem mu index i on me pita citiram: Koji vam je put kolega da izlazite na ispit" odgovaram : " prvi put profesore"... On nonsalantno zatvara moj index i kaze vi meni morate doci opet kolega. Izlazim onako zbunjen ne shvatajuci sta se desilo....

E pa ja sam se jedno jutro probudio na Alipasinu u C fazi ulica Bosanska bivsa Klare Cetkin i odlucio ja necu ovdije da zivim, ja mogu vise od ovoga...

Kopao sam rukama i nogama trazio po netu provodio dane u internet kafeima jer tad su bila svega 5 komp na MF i nije se moglo doci na red...

I nasao sam nacin i univerzitet i stipendiju..... Otisao prije diplomskog ...diplomirao , prosle godine magistrirao i sad berem plodove svoga znanja. Ustajem naravno kao i ti i idem na posao svaki dan ali radim svoj posao adekvatno sam placen i ljudi a bogami ja sam sam zadovoljan svojim poslom.

Na kraju :thumbup:

Potpuno podrzavam tvoja razmisljanja. ..Sve je ucmalo, svi idu linijom manjeg otpora...lakse liznut paksu i polozit, nego pobunit se i postic nesto i biti zadovoljan sobom..
uvjek dobar gost

#230 Re: Jel studirate da bi se hvalili da ste studenti.....

... Tako baš nekako... slabo je iko više i željan znanja... ono kad se sjetim kad smo djeca bili... pa šta bi ko volio da postane... bilo je podosta ljekara, pilota... pokoji glumac ili pta već... danas sve sami fudbaleri, kriminalci, pjevaljke i manekenke..... a vala i ponašaju se tako... nezainteresovani i banalni, površni i arogantni bez ikakve osnove....

Znanje je moć--.... obaveza i prokletstvo.......
uvjek dobar gost

#231 Re: Jel studirate da bi se hvalili da ste studenti.....

.... Tuga pregolema, pa zar studentska populacija ne vidi gdje i kako idemo... zar Vi fakat ne vidite šta i kako...???

Glad apatija, pustoš, nepravda.... hara Bosnom i Hercegovinom, Vi ste trenutno u nekim malo većim sredinama koje još uvijek sjaje lažnim sjajom, u mjestima koja onako površno kad se gledaju odišu nekom energijom se vi sada nalazite i mislite da u njima ostati ćete vječno... e gospodo studenti...zar Vi to fakat ne vidite, zar Vas fakat sve to ne zanima baš ni malo....
Pitanje je samo trena kada osjetiti ćete sve to na svojoj koži, iskoristite masu u kojoj se sada nalazite i probajte uraditi nešto... sada ste pripadnici populacije koja i nije svjesna svoje moći... kad završite studije i kada Vas dočeka familjarno-vjersko-politički kapitalizam... sjebati ćete se pravo....
uvjek dobar gost

#232 Re: Istina je mi smo sve nepismeniji......!!!!

Imam potrebu sve one koji čitaju ovaj forum upozoriti na jednu veliku opasnost koja se nadvila na sve nas skupa, bez obzira na opštinu, kanton ili entitet u kojem živimo....
Situacija je sljedeća... netom nakon agresije u Bosni i Hercegovine je bilo oko 9% nepismenih, od tada do recimo danas taj procenat je skočio na oko 30%.. kada se prevedu u brojeve... taj broj je negdje oko 800 000 nepismenih....

Posao koji radim mi nudi putovanja po Bosni i Hercegovini, cijelu prošlu sedmicu sam recimo proveo u selima oko Olova i u samom Olovu... posjećivao sam i cijelu Istočnu i Centralnu Bosnu... situacija je katastrofalna...
Muška djeca se ispisuju iz škole nakon završena četri razreda osnovne školu (to se na terenu zove mala matura) ,a ženska djeca se nikako više ne šalju u školu... u glavnom zbog dva razloga... nedostatak "podobne" škole i neimaština...
Ljudi sa primanjima od 200 KM do recimo 400 KM jednostavno nemaju para da šalju svoju djecu u školu... razlog je bijeda.. dok plate transport malo više od 100KM, dok plate knjige i potrošni materijal oko 250KM, koliko im ostane da djecu obuku i obuju, koliko im ostane da nahrane djecu...???? Pita li se iko više zašto je to tako, ima li nekih skrivenih planova iza toga il jednostavno mi postajemo (po svim statikama) u tišini zemlja trećeg svijeta....

Ljudi koji nisu obrazovani nemaju opcija, sa ljudima bez obrazovanja se lako manipuliše...
Ko je kriv, čiji je to plan... kome je u interesu da stvori populaciju kojom se lako manipuliše...?
Zašto mi šutimo jeli u svemu tome svako od nas vidi svoju priliku?
Ko je od nas pomogao tim ljudima koji nemaju za pereca, jel kad država neće trebali bi mi, kad Meliha Alić kao nadležna ministrica u federaciji neće... ja hoću... ja ću pomoći koliko god mogu u školskom materijalu, u savjetima... pa pomoćiću i na druge načine....

Trebate otići u sela oko Višegrada, Vareša, olova, Goražda... pa da vidite kako to izgleda... najgore mi je bilo navići se na tu bolnu istinu.. najgoe mi je bilo kada sam prvi put pitao djete jedno zašto nije u školi... taj pogled i ta rečenica... mislim da je neću zaboraviti dok sam živ....

P.S

Sva su djeca naša i ona nisu ništa kriva... omogućimo im mi sve ono što nadležni neće....
Fiore

#233 Re: Jel studirate da bi se hvalili da ste studenti.....

Post by Fiore »

uvjek dobar gost wrote:... Tako baš nekako... slabo je iko više i željan znanja... ono kad se sjetim kad smo djeca bili... pa šta bi ko volio da postane... bilo je podosta ljekara, pilota... pokoji glumac ili pta već... danas sve sami fudbaleri, kriminalci, pjevaljke i manekenke..... a vala i ponašaju se tako... nezainteresovani i banalni, površni i arogantni bez ikakve osnove....

Znanje je moć--.... obaveza i prokletstvo.......

Vidis meni je stalo do znanja i do ovoga .. doduse Fudbal mi je razonoda za slobodno vrijeme ., ipak tu je druzenje i ostalo..
Ali i meni fali., party subotom sa poznatim DJ-ima ., dobar posao., putovanja.. jbg., imam zelje kao i mnogi.. ali lakse je to supljirati na kafi.. al kad treba progurati ideju o radu i nekoj zaradi.. onda imas vise kriticara i filozofa koji vide rezultat u startu a nisu ni zasukali rukave..

500.000 ne-zaposlenih samo po jedan kvadrat zemljista., 500.000 kvadrata zasadjenog prostora.. o tih proizvoda da se Bosna hrani jos 150 godina :bih:
Van Halen

#234 Re: Istina je mi smo sve nepismeniji......!!!!

Post by Van Halen »

Do prije nekoliko decenija Irska je bila veoma zaostala zemlja, sa velikim brojem raseljenih ljudi po svijetu, najviše u Americi. Zemlja koji su ekploatirali susjedi u svakom smislu. Zemlja koja je podjeljena iz vjerskoh razloga. Danas Irska predstavlja jednu od najperspektivnijih zemalja europe. Svoj uspon mogu zahvaliti isključivo obrazovanju, nauci i razvoju pojedinih grana kao što su informatika i druge.
Soul_Sista

#235 Re: Istina je mi smo sve nepismeniji......!!!!

Post by Soul_Sista »

Van Halen wrote:Do prije nekoliko decenija Irska je bila veoma zaostala zemlja, sa velikim brojem raseljenih ljudi po svijetu, najviše u Americi. Zemlja koji su ekploatirali susjedi u svakom smislu. Zemlja koja je podjeljena iz vjerskoh razloga. Danas Irska predstavlja jednu od najperspektivnijih zemalja europe. Svoj uspon mogu zahvaliti isključivo obrazovanju, nauci i razvoju pojedinih grana kao što su informatika i druge.
Ako smijem dodati, Irska dijaspora je isto imala vazan dio i uticaj u ovom usponu njihove zemlje. Mislim da nisam srela ponosnijeg covjeka na svoju zemlju kao Irca :) cim malo popiju krenu o historiji svoje zemlje... :D
Lesli Eldridž

#236 Re: Istina je mi smo sve nepismeniji......!!!!

Post by Lesli Eldridž »

A na šta da mi budemo ponosni? Imali smo samo individualnih uspjeha, ali kao nacije Bosanaca nema nigdje. Zadnjih 20 godina sve sami jad, čemer i bijeda... A dobro smo krenuli za vrijeme druga Tita... :bih:
Soul_Sista

#237 Re: Istina je mi smo sve nepismeniji......!!!!

Post by Soul_Sista »

Lesli Eldridž wrote:A na šta da mi budemo ponosni? Imali smo samo individualnih uspjeha, ali kao nacije Bosanaca nema nigdje. Zadnjih 20 godina sve sami jad, čemer i bijeda... A dobro smo krenuli za vrijeme druga Tita... :bih:
..e vala zeno :D nije da bas nemamo na sta biti ponosni..ja licno itekako imam! evo par stvari: ponosna sam sto mi se rahmetli dido, kojeg nikad nisam imala priliku ni upoznati, borio u antifasistickoj vojsci, ponosna sam na svog tatu i rodbinu koji nisu prsta digli na komsije, ponosna sam na svoju nanu koja me nikad sa svojom vjerom nije gushila :D ,ponosna sam na sve i jednog covjeka koji se prijavio i stao na odbrambenu liniju ove drzave, ponosna sam sto moja zemlja Bosna ne lici ni na jednu zemlju na Balkanu jer je uvijek bila mijesana po etnosima, zato najvise i najebasmo ja bih rekla :D , ponosna sam sto imamo jednog velikana kao Mesu a kojeg svi svojataju kao svog, ponosna sam kad odem na strani forum pa vidim kako stranci fale ljepote Bosne, joj pa sve one socne psovke kad se naljutim :D...i tako, ima jos stvari meni dragih..valjda jednom otvorimo oci i uvidimo da su nam to sve oduzeli, oduzeli pravo na ponos nase zemlje. dabogda im prisjelo, sve i jednom Braknovicu! :x
Soul_Sista

#238 Re: Istina je mi smo sve nepismeniji......!!!!

Post by Soul_Sista »

Soul_Sista wrote:
Lesli Eldridž wrote:A na šta da mi budemo ponosni? Imali smo samo individualnih uspjeha, ali kao nacije Bosanaca nema nigdje. Zadnjih 20 godina sve sami jad, čemer i bijeda... A dobro smo krenuli za vrijeme druga Tita... :bih:
..e vala zeno :D nije da bas nemamo na sta biti ponosni..ja licno itekako imam! evo par stvari: ponosna sam sto mi se rahmetli dido, kojeg nikad nisam imala priliku ni upoznati, borio u antifasistickoj vojsci, ponosna sam na svog tatu i rodbinu koji nisu prsta digli na komsije, ponosna sam na svoju nanu koja me nikad sa svojom vjerom nije gushila :D ,ponosna sam na sve i jednog covjeka koji se prijavio i stao na odbrambenu liniju ove drzave, ponosna sam sto moja zemlja Bosna ne lici ni na jednu zemlju na Balkanu jer je uvijek bila mijesana po etnosima, zato najvise i najebasmo ja bih rekla :D , ponosna sam sto imamo jednog velikana kao Mesu a kojeg svi svojataju kao svog, ponosna sam kad odem na strani forum pa vidim kako stranci fale ljepote Bosne, joj pa sve one socne psovke kad se naljutim :D...i tako, ima jos stvari meni dragih..valjda jednom otvorimo oci i uvidimo da su nam to sve oduzeli, oduzeli pravo na ponos nase zemlje. dabogda im prisjelo, sve i jednom Brankovicu i Radmnovicima malim! :x
Soul_Sista

#239 Re: Istina je mi smo sve nepismeniji......!!!!

Post by Soul_Sista »

..opet sam se citirala, help :D :x
Lesli Eldridž

#240 Re: Istina je mi smo sve nepismeniji......!!!!

Post by Lesli Eldridž »

Soul_Sista wrote:
..e vala zeno :D nije da bas nemamo na sta biti ponosni..ja licno itekako imam! evo par stvari: ponosna sam sto mi se rahmetli dido, kojeg nikad nisam imala priliku ni upoznati, borio u antifasistickoj vojsci, ponosna sam na svog tatu i rodbinu koji nisu prsta digli na komsije, ponosna sam na svoju nanu koja me nikad sa svojom vjerom nije gushila :D ,ponosna sam na sve i jednog covjeka koji se prijavio i stao na odbrambenu liniju ove drzave, ponosna sam sto moja zemlja Bosna ne lici ni na jednu zemlju na Balkanu jer je uvijek bila mijesana po etnosima, zato najvise i najebasmo ja bih rekla :D , ponosna sam sto imamo jednog velikana kao Mesu a kojeg svi svojataju kao svog, ponosna sam kad odem na strani forum pa vidim kako stranci fale ljepote Bosne, joj pa sve one socne psovke kad se naljutim :D...i tako, ima jos stvari meni dragih..valjda jednom otvorimo oci i uvidimo da su nam to sve oduzeli, oduzeli pravo na ponos nase zemlje. dabogda im prisjelo, sve i jednom Braknovicu! :x
Fala jarane
:D Samo zaboravljaš da su fašisti pobijedili. I moj je dedo pogin'o u partizanima i po ovim novima treba da se stidimo. Ne mislim na ličnom planu jadna ne bila, nego na državu i cijeli prostor. Zato razguli polako momak :D
Soul_Sista

#241 Re: Istina je mi smo sve nepismeniji......!!!!

Post by Soul_Sista »

Lesli Eldridž wrote:
Soul_Sista wrote:
Fala jarane
:D Samo zaboravljaš da su fašisti pobijedili. I moj je dedo pogin'o u partizanima i po ovim novima treba da se stidimo. Ne mislim na ličnom planu jadna ne bila, nego na državu i cijeli prostor. Zato razguli polako momak :D
oprosti, jarane! :lol:
Moj dedo nije poginuo u partizanimu vec je umro od posljedica tog rata, umro je od srcanog udara. Mislim da je imao par gelera u tijelu. Kako god, nista ja ne zaboravljam jer bas zbog ovih koji kazes da su pobijedili ja vise ne zivim u zemlji u kojoj sam se rodila. Mozda smo i mi krivi sto smo im dopustili..eto tako, hajd pisemo se jarane :D valja meni raditi :D ne zivi se od borbenih :D
Lesli Eldridž

#242 Re: Istina je mi smo sve nepismeniji......!!!!

Post by Lesli Eldridž »

Na pogrešnoj si adresi skroz... "Jaranice" :D
Soul_Sista

#243 Re: Istina je mi smo sve nepismeniji......!!!!

Post by Soul_Sista »

Leslie, zaboga milog, jesil jaran ili jaranica, partizan ili partizanka, forumash ili forumashica?? :lol: :lol: :lol:

..aaa kako sam smotana danas u glavi :D :roll:
pita

#244 Re: Istina je mi smo sve nepismeniji......!!!!

Post by pita »

Dobro "pitanje"?---na sto da budu ponosni bosanci kao narod...sport, znanost, kultura, umjetnost, natjecanja...????
fakat pomoje smo zadnji u svemu sto sam nabrojao...
Van Halen

#245 Re: Istina je mi smo sve nepismeniji......!!!!

Post by Van Halen »

U fazi smo ponovnog organizovanja kao narod, a željezo se kuje dok je vruće. Što znači trebali bi sad svi zapet u svojoj struci, u svom fahu, pa možda i budemo jedni od jačih, ko zna.
Fiore

#246 Re: Istina je mi smo sve nepismeniji......!!!!

Post by Fiore »

Soul_Sista wrote:
Van Halen wrote:Do prije nekoliko decenija Irska je bila veoma zaostala zemlja, sa velikim brojem raseljenih ljudi po svijetu, najviše u Americi. Zemlja koji su ekploatirali susjedi u svakom smislu. Zemlja koja je podjeljena iz vjerskoh razloga. Danas Irska predstavlja jednu od najperspektivnijih zemalja europe. Svoj uspon mogu zahvaliti isključivo obrazovanju, nauci i razvoju pojedinih grana kao što su informatika i druge.
Ako smijem dodati, Irska dijaspora je isto imala vazan dio i uticaj u ovom usponu njihove zemlje. Mislim da nisam srela ponosnijeg covjeka na svoju zemlju kao Irca :) cim malo popiju krenu o historiji svoje zemlje... :D
Prvo ide politika pa sve ostalo.. tako izgleda funkcionise citav sistem u svijetu.. Bosna se stalno moral boriti za svoj inedntitet., kada se tome doda evo samo ovaj podatak (GOST-a) o nepismenosti.. postavlja se logicko pitane a ko se brine o BOSNI? Kako da napreduje BOSNA kada svakodnevno se cuju pretenzije na jednu polovinu zemlje a i na drugoj polovini nije sve bas jasno.. Ovo je latenti haos koji se odrzava citavo vrijeme i da li ste primjetili.. da starjkovi su prisutni samo tamo gdje uglavnom Bosnjaci rade? Da li je to slucajnost?

Volio bih da upoznam sve te filozofe iz vlasti da rzgovaramo otvoreno., jedan za jedan.. Ja kazem davno i opet ponavljam.. velika greska lezi u IZBORNOJ KOMISIJI ( od koga je sastavljena., ko je kreira., pod kojim uslovima..)
I nije mi jasno., kako nam se nije ogadilo zivjeti ovim stilom..
GOSTE sa puskom ako treba vratit sve u skole ., ako nece ima rudnik.. :x
Soul_Sista

#247 Re: Istina je mi smo sve nepismeniji......!!!!

Post by Soul_Sista »

Fiore wrote:
Soul_Sista wrote:
Prvo ide politika pa sve ostalo.. tako izgleda funkcionise citav sistem u svijetu.. Bosna se stalno moral boriti za svoj inedntitet., kada se tome doda evo samo ovaj podatak (GOST-a) o nepismenosti.. postavlja se logicko pitane a ko se brine o BOSNI? Kako da napreduje BOSNA kada svakodnevno se cuju pretenzije na jednu polovinu zemlje a i na drugoj polovini nije sve bas jasno.. Ovo je latenti haos koji se odrzava citavo vrijeme i da li ste primjetili.. da starjkovi su prisutni samo tamo gdje uglavnom Bosnjaci rade? Da li je to slucajnost?

Volio bih da upoznam sve te filozofe iz vlasti da rzgovaramo otvoreno., jedan za jedan.. Ja kazem davno i opet ponavljam.. velika greska lezi u IZBORNOJ KOMISIJI ( od koga je sastavljena., ko je kreira., pod kojim uslovima..)
I nije mi jasno., kako nam se nije ogadilo zivjeti ovim stilom..
GOSTE sa puskom ako treba vratit sve u skole ., ako nece ima rudnik.. :x
Politika se podrazumijeva. Problem kod nas je sto smo politicki nepismen narod! Ima li ista gore kad neko kaze jooj nemoj samo u politiku a svi bi malo pametovali...e ne moze! :D Zato i ne zelim da glasam iz dijaspore, jer ne vidim za koga bi da dam svoj glas. Prozvakali smo i to da se niko ozbiljno nije jos pozabavio nasom drzavom, ali ne od stranaca vec od domacih. Tu su kad je stolica u pitanju, kad treba dijeliti, praviti talove..ooo ima ih koliko hoces. Ide im u prilog ta nepismenost. Evo mogla bih ti poceti od svoje nane. Kad god treba popuniti glasacki listic, trazi ime onog "svog". Sreca moja i tri i po miliona Bosanca sto ona ne vidi dobro pa joj ja popunjavam one listice :lol:
Nista, kad se jedna velika vecina opameti mozda i bude nesto od nas a do tad..ko ziv ko mrtav :run: :D
shalaedin

#248 Re: Istina je mi smo sve nepismeniji......!!!!

Post by shalaedin »

ma u ovoj drzavi svak ima razloga da se buni... mene cudi zasto to vec niko nije uradio. pun mi je k.... GROZDA i DOSTA jer znam ciji su politicki pajtasi i znam kome popuju. Gdje su sada? Kriza u nasoj zemlji je sve veca i veca, haos se udomacio. Zasto se sada ne pozivaju na svoje gradjanske platforme koju su vecina politickih partija potpisale? Zasto sada sute?
Sute, jer su svatili da oni na ovoj muci najbolje zaradjuju.

U BOJ, U BOJ, BOJ ZA NAROD SVOJ...

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:

udrite studenti...
Soul_Sista

#249 Re: Istina je mi smo sve nepismeniji......!!!!

Post by Soul_Sista »

Bojan Bajić za Sarajevo-x.com: "Ne obećavamo ništa!"
Bojan Bajić za naš portal govori o planovima "Naše stranke", obećanjima koja neće davati, šansama za BiH, strahovima tri naroda, te o tome zašto ovu zemlju ne može pokrenuti ni 100 Danisa ni 240 Bojana, nego mi sami.

Razgovarao: Asim Bešlija

Bojane, najprije čestitke za izbor na predsjedničku funkciju ''Naše stranke''. Osjećaš li se kao predsjednik i jesi li poput ovdašnjih predsjednika odmah dobio neke privilegije?

Hvala na čestitkama. Osjećam se kao čovjek sa puno odgovornosti i beskonačno puno posla ispred sebe. Pošto ''Naša stranka'' kreće od nule, nikakve privilegije nisam ni mogao dobiti, jer stranka tek treba da izgradi svoju strukturu i kapacitete na terenu. Svjestan sam da će ovaj četvorogodišnji mandat (po statutu nema mogućnosti produženja) proteći u jednom izgaranju i trošenju puno energije u gradnji moderne političke organizacije, sposobne da oslobodi sve intelektualne i kreativne kapacitete našeg zarobljenog društva.

Ljudi, barem u Sarajevu, pozitivno reaguju na činjenicu da si se ti pojavio na političkoj sceni, ali s druge strane, tu su i pitanja poput – šta Bojan, pa makar i sa Danisovim imenom iza sebe, može efikasno uraditi protiv ove tri nacionalne utvrde? Šta to vi nudite novo u ''Našoj stranci''?

Bojan bi sam mogao svašta uraditi kad bi imao čarobni štapić, ali pošto nema, onda je prinuđen da sa istomišljenicima ustroji istinsku demokratsku stranku, koja bi bila u stanju da okupi 500.000 ljudi oko projekta budućnosti i života. Tri nacionalne utvrde počivaju na strahu, zato ''Naša stranka'' traži podršku običnog čovjeka kako bi ukinula strah u ovoj napaćenoj zemlji. Svi oni koji kažu da to nije moguće, otežavaju ovaj posao, zato je potrebno uvesti više pozitivizma u naše razmišljanje i glasno reći da je moguće, i to je to, promjena će doći. Kaži da je moguće, pa će nam onda nedostajati još samo 499.999 ljudi za naš projekat. Uradi to radi sebe, makar si pokušao, ništa te ne košta, a savjest će biti mirnija.

''Naša stranka'' nudi otvorena vrata za sve proaktivne, kompromisne, optimistične i ljude željne života da se uključe i stvore kritičnu masu koja će ovu zemlju uključiti u red modernih i civilizovanih evropskih zemalja.

Ti imaš dosta staža u nevladinom sektoru i pokušao si dosta promjena napraviti s te strane. Neke su se i desile. Ali vjeruješ li iskreno da je u ovoj zemlji moguće razbuditi građansku svijest i konačno ljudima pokazati da žive u siromašnoj zemlji koja je zadnja u Evropi u skoro svemu? Kako im pristupiti kad su mnogi pokušali a nisu uspjeli?

Strah da će se nešto otcijepiti, ukinuti ili rasparčati u ovoj zemlji blokira svaku mogućnost da se razvije građanska svijest o kojoj Vi govorite i da se ljudi okrenu stvarnim životnim problemima. Politika koja manipuliše gore pobrojanim strahovima je rak rana našeg društva. Racionalna politika ih može poraziti, jer će pod brojem jedan otkloniti strahove, kao preduslov bilo kakve normalne priče. Racionalna formula je jednostavna: ''Nema otcjepljenja, nema ukidanja, nema novih parčanja'', što automatski eliminiše političke manipulante sa scene, a daje priliku građanima da relaksiranije na evropskom putu odlučuju koja će transformacija po njih imati pozitivne, a koja negativne konsekvence u stvarnom životu. Sve dok budemo nasjedali na nemoguće ciljeve, neostvarive i opasne, imaćemo političare koji su nam već pojeli 13 godina od rata, zagovarajući nemoguće ideje od kojih su odustali u Dejtonu.

Šta tebi najviše smeta u BiH i šta najprije želiš promijeniti?

Pasivno društvo mi najviše smeta. Pasivan čovjek smatra da je kritika drugog vrhunac pameti, a nije svjestan da je sam lijen, nedovoljno preduzimljiv i aktivan, pomalo zavidan i ljubomoran, te ljut i nezadovoljan samim sobom. A bogami i glup, posmatrajući s aspekta uludo potrošenog vremena baveći se nekim drugim i smišljajući kritike na račun drugog, dok taj drugi u isto vrijeme vozi svoj fazon i bavi se sobom, ne gubeći ni sekundu vremena u sopstvenom razvoju. Međutim, svjestan sam da aktuelna politika stvara sve više pasivnih ljudi, pa zato treba paralelno voditi akciju mijenjanja i politike i društva.

Neki dijelovi zemlje, poput istočnih dijelova Dodikovog boljeg dijela BiH, zaista odumiru, ljudi se iseljavaju, odlaze negdje gdje je bolje. U tvome rodnom gradu Rudom takva je situacija. Gdje tu vidiš izlaz osim odlaska od vlastitog doma?

Istočni dio Dodikovog boljeg dijela BiH je najgori dio Bosne i Hercegovine, to garantujem (misli se na stepen ekonomskog razvoja). Rješenje vidim u decentralizaciji, jačanju lokalnog nivoa vlasti, te ozbiljnom pristupu u planiranju održivog razvoja na lokalnom i regionalnom nivou, te u turističke svrhe iskorištavanju mnogobrojnih prirodnih potencijala. Za ovo sve je neophodno ubrzano kretanje BiH ka EU, kako bi se kao zemlja otvorili za turizam, fondove i investicije. Hoću reći da su lokalni napori skoro pa uzaludni, ako lokalni razvoj ne prati državna strategija.

Mladi u BiH su posebna priča kad treba davati obećanja o boljem životu, priključenju EU, slobodnom kretanju i komunikaciji sa ostatkom Evrope. Šta će te im vi obećati tokom vaše prve predizborne kampanje?

Ništa. Već sam Vam rekao šta je koncept. Ne može ovu zemlju pokrenuti ni 100 Danisa, ni 240 Bojana, Maja, Borisa, Farisa... već stotine hiljada radno i umno sposobnih ljudi koji će raditi u svom i opštem interesu. Odgovornost naše generacije je da stvori jak politički pokret, koji će biti u stanju da stvori uslove kako bi rad pobjedio nerad, pamet glupost, mir da nadjača rat, a budućnost da bude jača od prošlosti. Ko kapira da je i sam odgovoran za loše stanje u BiH, dobro je došao u ''Našu stranku'' da zajedno radimo na dostizanju ciljeva iz Vašeg pitanja.

U BiH period bogaćenja rijetkih pojedinaca i grupa nauštrb cijele zemlje traje predugo, i javni dužnosnici u velikoj većini rade za svoj džep. Javne odgovornosti i interesa gotovo da i nema. Znaš li ti kako natjerati te ljude da rade svoj posao i pored toga što su bezobrazno puno plaćeni?

Uvijek se vraćamo na političke manipulante (čitaj lažove), kao uzrok svih problema. Stari ljudi su govorili: ''Ko laže, taj i krade'', a u prevodu: ''Ko na laži glasove skuplja, taj će i što šta drugo skupljati dok je na vlasti''. Dakle, ako neko nudi otcjepljenje, ukidanje ili parčanje, taj je lažov i manipulant. Ako političar pretenduje da se bavi istorijom, umjesto da to omogući istoričarima, onda je manipulant i lažov. Ili ako licitira sa osjećanjima mržnje ili ljubavi pojedinačnih osoba ili grupa naspram drugih osoba ili grupa, umjesto da zaprijeti silom zakona svakome ko drugom hoće glavu kamenom razbiti, opet je manipulant i lažov. Prepoznati lažova u politici je prvi korak ka sprečavanju krađe i zloupotrebe. Poštena politika je preduslov za rad i opšti interes. Mi smo izgradili poštenu i korektnu, racionalnu političku poziciju, okupili mlade, ali uspješne i neukaljane ljude, ljude koji u opštem razvoju i napretku vide i svoj razvoj, a ne kao do sada gdje mnogi u opštem propadanju vide svoju šansu. Govorimo iskreno i ne služimo se strahom i podilaženjem u prikupljanju političke podrške.

Kako možemo biti sigurni i vjerovati da ako glasamo za kandidata ''Naše stranke'' na lokalnim izborima, i on bude izabran za načelnika opštine/općine, da se neće ponašati kao tipični predstavnik ovog nacionalnog trojstva koje opljačka sve što se opljačkati može? Imate li neki poseban kodeks za to, možda?

Među vrhovne prioritete smo uvrstili vraćanje morala u bh. politiku, a dobro ste me napomenuli za kodeks, pa Vam obećavam da ćemo do formiranja kandidatskih listi napraviti kodeks o moralnosti prilikom obnašanja funkcija ispred ''Naše stranke''. A, moram reći da se ne slažem sa pristupom generalizacije svih predstavnika tzv. nacionalnog trojstva, kao pljačkaša, kako ste rekli u pitanju, jer se moramo čuvati svih vrsta generalizacija i kolektivizacija. Za svako djelo mora postojati konkretno ime i prezime, a to je jedini recept i u svim drugim oblastima.

Kakve su šanse i gdje, da dobijete barem neko mjesto načelnika u BiH? Je li prerano govoriti o toliko podrške Našoj stranci?

Iako prve informacije s terena govore da nam podrška konstantno raste, još uvijek se nećemo zalijetati sa procjenama, dok ne završimo fazu širenja stranke i konstituisanje opštinskih odbora. Važno je još jednom ponoviti da smo se mi spremili da trčimo politički maraton, tako da opštinske izbore posmatramo kao prvu stepenicu u procesu stvaranja političke alternative u BiH.

Reci nam kakvi su vam planovi za lokalne izbore koji su ove godine? Je li izlazite na njih, u kojim dijelovima zemlje i šta će biti u fokusu vaše kampanje?

Izlazimo na izbore. Idemo u svim dijelovima zemlje, bez imperativa da se pojavimo u puno opština. Idemo tamo gdje se jave kvalitetni ljudi, koji bi mogli značiti pozitivnu promjenu u sredini iz koje dolaze. O fokusu kampanje je još rano govoriti.

I na kraju, jesi li optimista po pitanju budućnosti BiH i kako vidiš njenu budućnost, ako je uopšte vidiš?

BiH ima šanse da bude normalna zemlja, čak ima dobre predispozicije. Ljudi su isto tako dobri, mada ih svi kritikuju, kao svi su nacionalisti i sl., što nije tačno. Ljudi u BiH su uglavnom dobri, gostoprimljivi, doduše malo nagli u rakiji i ponekad povodljivi za lošim politikama, ali baš zato se trebamo izboriti za korektne politike i to bi bio recept uspjeha. Ako se stvori politička alternativa i napravi smjena generacija u vođstvu ove zemlje, budućnost BiH bi mogla biti čak veoma svijetla u poređenju sa mrakom koji danas vlada, a sve to u roku od desetak godina, što opet nije puno, u poređenju sa ovih 17 godina iza nas što smo uludo izgubili.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080422054

Ja i moja nana glasamo za Bajica na sljedecim izborima i kapak! :D
lin

#250 Re: Istina je mi smo sve nepismeniji......!!!!

Post by lin »

Silno ćete se prevariti. Bajić još nema stranku, samo puno velikih imena koja imaju prećeg posla nego baviti se politikom.
Post Reply