...nego, da se mi vratimo na notare...Nisam sigurna da si citao prethodno bas sve sto sam ja napisala, a pisala sam veoma slicne stvari koje ti pises...Ni meni bas nije jasan taj notarski monopol, tj. jasan mi je on, ali ne i razumsko objasnjenje za isti. Ne vidim razlog zasto advokati vise nisu sposobni da sastavljaju ugovore...do juce su bili...ili da ga, na kraju krajeva sastavi neuka stranka za sebe...ionako ce ona trpjeti negativne posljedice istog, ako ih bude...ili da sad sudija hoce kupiti kucu i mora kod notara, kao on ne zna sastaviti ugovor...Ne znam, nije fer...
S druge strane, mozda to i nije lose...Zasto ne bismo i u nasem poslu pravili specijalizacije...Mislim, gradivo je preobimno i niko ne moze briljirati u svim oblastima istovremeno...ne znam koliko si prilike imao da vidis takve stvari, mislim ne znam na kakvim poslovima radis, ali ja sam se toga nagledalaaaaaa...znas kako izgleda tuzba u parnici ili u upravnom sporu advokata koji se inace bavi krivicnim...ne zna covjek bi li plak'o il' se smij'o...To jeste cinjenica i meni je, kad sve skupa skontam...ovo skroz ok...evo advokatima zastupanje pred sudom, pa bujrum...nisu ni oni bili bas drasticno jeftiniji za ugovore...i kad bismo ih jos natjerali da izaberu oblast prava za koju ce zastupati...tu bi najvise profitirale stranke, jer bi napokon pocele dobivati kvalitetne usluge. A, ne da za tuzbu / zalbu / reviziju/... plati 600-700 KM i da s tim moze, da 'prostis g... obrisati...a jos k tomu toga nije ni svjesna...konta jadna stranka-platio sam toliko..., mora valjati...zna advokat sta radi...majko mila...
Uostalom, za sve postoji prvi put. Ako se ovaj njihov monopol danas ne moze uporediti ni sa cim slicnim u pravu, sutra ce moci s nekim novim monopolom...
Meni ne smetaju, hajde da vidimo kako ce se pokazati, pa cemo onda osuti paljbu po njima. Ja volim promjene, novitete, najgore je drzati se istog sistema decenijama...Uostalom, komeba je u pravu kada je pricao o intenzivnoj obuci koju su prosli i kako su advokati i sudije padali k'o mutavi na tom ispitu...znam ih i ja par "uvazenih" kojima je taj ispit nesavladiv poput Himalaja...