sve ove prethodno uslikane ne mogu se mjeriti sa ovim nasim domacim BiH, nase imaju dusu:

JJ,jedno je ljbav prema necemu sto je iz vlastitie zemlje,ali je malo smijesno rece da nase dzamije imaju dusu,ipak svaka dzamija je napravljena sa istim ciljem i svrhom,vlro je vazno kako se osoba osjeca u dzamiji na bilo kojoj lokacijijennisjoplin wrote:a jel' to znaci sto je "veca" i "ljepsa" da je milija Bogu?
sve ove prethodno uslikane ne mogu se mjeriti sa ovim nasim domacim BiH, nase imaju dusu
kako ko, uđi u Gazi-Husref begovu džamiju na bašćaršiji i onu na dobrinju, osjećaj se ne može opisati. druga je stvar čemu građevina služi, ili otiđi u zagreb u onaj kompleks. fascinantno, divno za oko ali u zraku se ne osjeća ono nešto, ako razumiješ. ako ne ne zamjeram ti ništa. svako ima 5 čula, nekome je razvijenje jedno nego drugo itd. ja osjećam sa svih pet kada uđem u bogomolje. to su samo moje impresije što ne znači da neko drugi ne osjeća drugačije, kuzis'ljubav_aha wrote:JJ,jedno je ljbav prema necemu sto je iz vlastitie zemlje,ali je malo smijesno rece da nase dzamije imaju dusu,ipak svaka dzamija je napravljena sa istim ciljem i svrhom,vlro je vazno kako se osoba osjeca u dzamiji na bilo kojoj lokacijijennisjoplin wrote:a jel' to znaci sto je "veca" i "ljepsa" da je milija Bogu?
sve ove prethodno uslikane ne mogu se mjeriti sa ovim nasim domacim BiH, nase imaju dusu
JJ,nemoj me pogresno shvatiti,absolutno tebe ili nekog ne osudjujem/niti imam pravo na tako nesto/znaci, kako dozivjeti dzamiju na razlicitm lokacijama,naravno da postoji odusevljenje,impresija izgledom gradjevine koja je pravljenja prije nekoliko vijekova i danas,ali bliskost Bogu se dozivljava svugdje isto,kao i van dzamijejennisjoplin wrote:kako ko, uđi u Gazi-Husref begovu džamiju na bašćaršiji i onu na dobrinju, osjećaj se ne može opisati. druga je stvar čemu građevina služi, ili otiđi u zagreb u onaj kompleks. fascinantno, divno za oko ali u zraku se ne osjeća ono nešto, ako razumiješ. ako ne ne zamjeram ti ništa. svako ima 5 čula, nekome je razvijenje jedno nego drugo itd. ja osjećam sa svih pet kada uđem u bogomolje. to su samo moje impresije što ne znači da neko drugi ne osjeća drugačije, kuzis'ljubav_aha wrote:JJ,jedno je ljbav prema necemu sto je iz vlastitie zemlje,ali je malo smijesno rece da nase dzamije imaju dusu,ipak svaka dzamija je napravljena sa istim ciljem i svrhom,vlro je vazno kako se osoba osjeca u dzamiji na bilo kojoj lokacijijennisjoplin wrote:a jel' to znaci sto je "veca" i "ljepsa" da je milija Bogu?

Šerefudinova Bijela Džamija je džamija u Visokom. Ima veliku arhitektonsku važnost za grad i okolinu. Arhitekt džamije je Zlatko Ugljen. Prvi put je izgrađena 1477. godine, a sadašnji izgled je nakon potpune rekonstrukcije dobila 1980. godine.[1] Najbitnija nagrada je došla 1983. godine, kada je djelo Zlatka Ugljena dobilo prestižnu Aga Khanovu nagradu za arhitekturu.[2] Stručnjaci su nagradili Šerefudinovu džamiju zbog njene upadljivosti, stvaralaštva i sjajnosti, kao i zbog njene originalnosti i novih pristupa u gradnji.[2] U 2007. godini dobila je još jedno bitno priznanje od mađarskih arhitekta, koji su ocijenili da je Bijela Džamija u Visokom među tri najbolje dizajnirana sakralna prostora u Evropi.[3]