Američka ponuda Dodiku i Silajdžiću

Post Reply
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

chuchumbamayumbe wrote:
Jastreb35 wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Ne mze niko nikome nista silom nametati i to je to. Najlakse bi bilo zaratiti, pa kom opanci, kom...ali nema od toga nista.
U pravu si, ne moze se nametati diskriminaciju nad nesrpskim zivljem koju se sprovodi u manjem entitetu. Ti pokusavas dokazati da je borba protiv diskriminacije nametanje, princip kojeg su rasisiti na americkom jugu koristili da bi pravdali nasilje koje su vrsili, a koje je Vasignton sankcionisao. Vasington je u tom slucaju "nametao", a ovi se kao branili od "nametanja". Mi imamo "konstitutivno" pravo da vjesamo crnce i palimo im crkve, nemojte nam vi iz Vasingtona nista nametati.

Ostatak tvog teksta je preslikan iz "Velikog prirucnika za male neprijatelje BiH", pogotovo ideja da se eliminise OS BiH.

Ja nista ne pokusavam dokazati, kompletna situacija to dokazuje, a Ameikanci i jug mi nisu ni pali na pamet.
Nemoj porediti te dvije situacije jer ih nisam ni ja poredio.
Sto ne znaci da ne moze posluziti kao istorijska paralela. "Nametanje" je neizbjezno, konstitutivnost naroda se moralo nametnuti putem odluke Ustavnog suda, OS BiH se moralo nametnuti uprkos nastojanjima neprijatelja da razoruzaju BiH, to sto Foca danas nije Srbinje, i to je vidis nametnuto. Ima "nametanja" i bice ga sve dok se brani etnicki aparthejd. Ko borbu za ljudsko dostojanstvo tumaci kao nametanje ima ozbiljnih problema sa samim sobom, a tu argumenti obicno ne pomazu.
Shahab

Post by Shahab »

Jastreb35 wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
Jastreb35 wrote: U pravu si, ne moze se nametati diskriminaciju nad nesrpskim zivljem koju se sprovodi u manjem entitetu. Ti pokusavas dokazati da je borba protiv diskriminacije nametanje, princip kojeg su rasisiti na americkom jugu koristili da bi pravdali nasilje koje su vrsili, a koje je Vasignton sankcionisao. Vasington je u tom slucaju "nametao", a ovi se kao branili od "nametanja". Mi imamo "konstitutivno" pravo da vjesamo crnce i palimo im crkve, nemojte nam vi iz Vasingtona nista nametati.

Ostatak tvog teksta je preslikan iz "Velikog prirucnika za male neprijatelje BiH", pogotovo ideja da se eliminise OS BiH.

Ja nista ne pokusavam dokazati, kompletna situacija to dokazuje, a Ameikanci i jug mi nisu ni pali na pamet.
Nemoj porediti te dvije situacije jer ih nisam ni ja poredio.
Sto ne znaci da ne moze posluziti kao istorijska paralela. "Nametanje" je neizbjezno, konstitutivnost naroda se moralo nametnuti putem odluke Ustavnog suda, OS BiH se moralo nametnuti uprkos nastojanjima neprijatelja da razoruzaju BiH, to sto Foca danas nije Srbinje, i to je vidis nametnuto. Ima nametanja i bice ga sve dok se brani etnicki aparthejd. Ko borbu za ljudsko dostojanstvo tumaci nametanjem ima ozbiljnih problema sa samim sobom, a tu argumenti obicno ne pomazu.
Stvari kojima hranis svoje fantazije potpuno su irelevantne u odnosu na stvarne procese na terenu....opet govoris o OS kao nekom velikom uspjehu za reintegraciju BiH...u momentu procjene Beograda te OS nece funkcionisati niti jednu minutu...raspasce se na nacionalnoj osnovi kao i sve institucije.
Danas na Zapadu niko ne osporava Republiku Srpsku...da su htjeli ona ne bi ni postojala...u psihologiji se tvoje guranje glave u pijesak naziva fenomen fantast....termin za osobe koje vjeruju u sopstvene fantazije.
Srpstvo moze mirno da spava pored takvih boraca protiv RS....jalovo samozavarivanje.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Shahab wrote:opet govoris o OS kao nekom velikom uspjehu za reintegraciju BiH...u momentu procjene Beograda te OS nece funkcionisati niti jednu minutu...raspasce se na nacionalnoj osnovi kao i sve institucije.
Dezertera ce sigurno biti, no redove OS BiH je uvijek moguce popuniti. Bitno je pod jedan da postoji legalitet, nesto sto Patriotska Liga nije imala, i pod dva da na tlu BiH vise nemas arsenal i oficirski kadar JNA na raspolaganju separatistima. Odnos snaga na terenu je puno povoljniji po BiH danas nego 1992. Dakle nema razloga da se ponavljas o dezerterstvu, znam za to i to bi se lako rijesilo mobilizacijom.
Danas na Zapadu niko ne osporava Republiku Srpsku...da su htjeli ona ne bi ni postojala...u psihologiji se tvoje guranje glave u pijesak naziva fenomen fantast....termin za osobe koje vjeruju u sopstvene fantazije.
Gasenje minidrzave kakva je postojala tokom rata na tlu BiH, a po scenariju koji je primjenjen u Hrvatskoj, bi izazvalo strahovitu patnju u srpskom narodu. To se (srecom) nije desilo a ti i ja trebamo biti zadovoljni zbog tog jer je puno bolje stvari rjesavati u Parlamentu BiH nego preko tijela mrtve djece. To jedno. Drugo, entitet ni ja ne osporavam, osporavam mu naziv, pravo na kontrolu nad policijom, kao i opstruktivno entitetsko glasanje, nesto sto se vidis i u Vasingtonu pocelo dovoditi u pitanje. Vrijeme je na strani BiH.
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Jastreb35 wrote:
Shahab wrote:opet govoris o OS kao nekom velikom uspjehu za reintegraciju BiH...u momentu procjene Beograda te OS nece funkcionisati niti jednu minutu...raspasce se na nacionalnoj osnovi kao i sve institucije.
Dezertera ce sigurno biti, no redove OS BiH je uvijek moguce popuniti. Bitno je pod jedan da postoji legalitet, nesto sto Patriotska Liga nije imala, i pod dva da na tlu BiH vise nemas arsenal i oficirski kadar JNA na raspolaganju separatistima. Odnos snaga na terenu je puno povoljniji po BiH danas nego 1992. Dakle nema razloga da se ponavljas o dezerterstvu, znam za to i to bi se lako rijesilo mobilizacijom.
Gasenje minidrzave kakva je postojala tokom rata na tlu BiH, a po scenariju koji je primjenjen u Hrvatskoj, bi izazvalo strahovitu patnju u srpskom narodu. To se (srecom) nije desilo a ti i ja trebamo biti zadovoljni zbog tog jer je puno bolje stvari rjesavati u Parlamentu BiH nego preko tijela mrtve djece. To jedno. Drugo, entitet ni ja ne osporavam, osporavam mu naziv, pravo na kontrolu nad policijom, kao i opstruktivno entitetsko glasanje, nesto sto se vidis i u Vasingtonu pocelo dovoditi u pitanje. Vrijeme je na strani BiH.
Postoje 3 komponente armije, od kojih je svaka kompoenta ratovala sa svakom.
Oficirski kadar nasih istocnih i zapadnih susjeda moze u roku od 2 sata da predje granice nase zemlje i preuzme komandu nad "svojim" dijelom armije, da ne govorim o vojnoj pomoci. Jedini ko ih moze eventualno sprijeciti u tome su multinacionalne snage, naravno samo ako im to bude u interesu.
Odnos snaga na terenu je povoljniji nego 1992 godine utoliko sto Bosnjacima jos nije izblijedjelo sjecanje na zadnji genocid i sto danas imaju geveru pod jastukom, za razliku od 1992 i golorukog naroda.
Bosanski Srbi i Hrvati su jos uvijek tu, svi su na okupu, niko ne nedostaje osim hiljada i hiljada Bosnjaka (mada nedostaje i ostalih, Bosnjaka je najvise nastradalo).
Nesto razmislja sta bi se moglo uraditi da ovom bosanskom narodu dodje iz guzice u glavu...Jedina stvar koja mi pada na pamet je ekonomija, zaposlenje, redovne i pristojne plate, pored same fizicke sigurnosti koja se podrazumijeva. Mislim da bi se svi bosanski narodi tada okrenuli opciji koja gleda u buducnost i prosperitet, a ne u proslost i mrak.
A dok bosanski narod izabere tu opciju, jos ce puno vode Miljackom da potece.
Prozor

Post by Prozor »

OSBIH je vojna snaga Bosne i Hercegovine. U slucaju napada na nju od strane VS ili HV OSBIH ima duznost braniti BiH. Svaki njen dio koji ode na stranu agresora je izdajnik i dezerter koji se moze, ako bude uhvacen, kazniti smrcu kao sto se to radi za dezerterstvo. A zatim se moze dio koji je ostao lojalan drzavi mobilizacijom napuniti.

Sto znaci, OSBIH je OSBIH i svako napustanje nje u toku agresije je dezerterstvo i nimalo ne znaci da se ona "raspada" nego gubi ne-lojalne elemente. Da i dalje imamo VFBIH i VRS u slucaju agresije VRS bi mogla legalno stati na stranu VS ali u ovom slucaju to je, kao sto sam rekao, cisto dezerterstvo i formiranje bilo kakve nove VRS je ilegalno i krsenje Ustava BiH.

OSBIH je pozitivna stvar.
liberal

Post by liberal »

ajd da se vratimo na temu :D
pricamo o tome sta je vasington ponudio dodiku i silajdjicu
koliko sam primjetio, ispravite me ako grijesim, niko ovdje nije postavio pitanje zasto su samo dvojca "likova" sa razlicith funkcija pozvana na te neke nove pregovore.
ako je amerika htjela da bude ozbiljna pozvala bi ucesnike koji su na istim funkcijama. pa ako je to predsjednistvo zvala bi i druga dva clana, ako je pregovor izmedju vlada zvala bi i predsjednika federacije. ove "konsultacije" su nista drugo nego zamazivanje ociju. sad hrvati imaju vise nego razlog da pricaju da su ugrozeni jer niko nije pozvan da ih zastupa (a vode se kao jedan od ravnopravnih zar ne !).
ko je sa druge strane dao ovlastenja dodiku i silajdjicu da razgovaraju o tome?
dodik jeste predsjednik vlade ali nepredstavljla srpski narod jer nema ovlastenje od srpskog parlamenta, haris jeste clan predsjednistva ali njegova stranka nije sa najvecim brojem glasova pa po automatizmu nema pravo bez ovlastenja drugih stranaka da vodi pregovore. nemojte se smijat ali obadvojca zasluzuju objasnjenje ko je njima dao pravo da raspravljaju u ustavnom uredjenju mimo zakonskih okvira ( a obadvojca su ih prekoracila)
Prozor

Post by Prozor »

liberal wrote:ajd da se vratimo na temu :D
pricamo o tome sta je vasington ponudio dodiku i silajdjicu
koliko sam primjetio, ispravite me ako grijesim, niko ovdje nije postavio pitanje zasto su samo dvojca "likova" sa razlicith funkcija pozvana na te neke nove pregovore.
ako je amerika htjela da bude ozbiljna pozvala bi ucesnike koji su na istim funkcijama. pa ako je to predsjednistvo zvala bi i druga dva clana, ako je pregovor izmedju vlada zvala bi i predsjednika federacije. ove "konsultacije" su nista drugo nego zamazivanje ociju. sad hrvati imaju vise nego razlog da pricaju da su ugrozeni jer niko nije pozvan da ih zastupa (a vode se kao jedan od ravnopravnih zar ne !).
ko je sa druge strane dao ovlastenja dodiku i silajdjicu da razgovaraju o tome?
dodik jeste predsjednik vlade ali nepredstavljla srpski narod jer nema ovlastenje od srpskog parlamenta, haris jeste clan predsjednistva ali njegova stranka nije sa najvecim brojem glasova pa po automatizmu nema pravo bez ovlastenja drugih stranaka da vodi pregovore. nemojte se smijat ali obadvojca zasluzuju objasnjenje ko je njima dao pravo da raspravljaju u ustavnom uredjenju mimo zakonskih okvira ( a obadvojca su ih prekoracila)
Amerikanci, i mjesto da se brines za te stvari malo razmisli za koga je ovo pozitivno? Vidis meni je svejedno je li tamo Silajdzic, Komsic, Lagumdzija, Tihic, Lazovic ili bilo ko dokle god izvlaci pozitivno za BiH pa makar i bilo, ako ne krsenje, "savijanje" pravila.

Dodik je ocito najjaca srpska figura u BiH danas i onaj sa najvise moci u rs. Pa covjece on je Radmanovicu sef.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

chuchumbamayumbe wrote:Nesto razmislja sta bi se moglo uraditi da ovom bosanskom narodu dodje iz guzice u glavu...Jedina stvar koja mi pada na pamet je ekonomija, zaposlenje, redovne i pristojne plate, pored same fizicke sigurnosti koja se podrazumijeva. Mislim da bi se svi bosanski narodi tada okrenuli opciji koja gleda u buducnost i prosperitet, a ne u proslost i mrak.
Tek si sad nasao o tom razmisljati nakon 1164 ispisane poruke na forumu ? Nije ni cudo da dolazis do pogresnog zakljucka kada nisi bio u stanju razmotriti sve mogucnosti. Rjesenje lezi u eliminaciji diskriminacije, covjek ne trpi da ga se pokusava legalizovati kao manjinu, bez obzira na to ima li pun stomak ili prazan.

A sto se tice vojske, ponavljas se. To sto bi ti pobunjenicima i dezerterima davao legitimitet terminom "komponenta OS BiH" ne mijenja stvar. Komanda je u Sarajevu.
Šandor

Post by Šandor »

zzzzz wrote:Daj jastreb majke ti, i ti pojednostavljujes stvari. Jedno je ako neko izvjesi zastavu, bilo kakvu, ispred svoje kuce a sasvim drugo ako se te zastave vijore iznad svakog tunela, svakog puta u Hercegovini, ako je ta zastava izvjesena ispred opstine u Stocu it.itd.

Jesu li tuneli u Hercegovini samo hrvatski, jesu li putevi hrvatski, je li grad Stolac hrvatski grad ??? Hajde da i mi onda izjesimo zelene zastave sa polumjesecom nad svojim tunelima i putevima da i mi obiljezimo svoju teritoriju. Medjutim, to je ono sto bi oni htjeli a protiv cega se mi i borimo, ja ne prihvatam da Stolac bude hrvatski grad kao sto ne zelim da Vares bude iskljucivo bosnjacki grad. Ne zatvarajmo oci pred problemima i ne pretvarajmo se da je nenormalno ustvari normalno jer je u BiH.

Konstitutivan da ali ne i ekskluzivan na odredjenoj teritoriji. TA DVA POJMA SU NEBO I ZEMLJA
To je bit svega. Zato ovako ne može ostat jer se odgajaju generacije koje će srušiti BiH za jedan jedini dan.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Šandor wrote:To je bit svega. Zato ovako ne može ostat jer se odgajaju generacije koje će srušiti BiH za jedan jedini dan.
Cetiri S, "Boze pravde", sahovnica, nista od tog tebi ne bi trebalo smetati. Problem nastupa kada se to pokusa nametnuti kao sluzbeno i jedino obiljezje na odredjenom dijelu BiH. Sahovnice koje se koristi u BiH nisu sahovnice koje koristi RH Hrvatska, a i da jesu, ne bi ti trebale smetati sve dok se iste ne koristi kao sluzbena obiljezja, odnosno dok se iste koristi u skladu sa zakonom. Ti trebas insistirati na tom da se sahovnicu koristi u skladu sa zakonom (na svadbama, zabavama, utakmicama, umjesto opstinskim zgradama i slicno), ne na eliminaciji sahovnice.

Nego, sta bi ti radio delegat, potpuno zabranio upotrebu sahovnice ? Budi konkretan. Sta ti hoces ? Da navijaci mogu mahati brazilskim zastavama a ne mogu hrvatskim ? Da se svatovima odredjuje kakve ce zastave imati ?
liberal

Post by liberal »

Jastreb35 wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Nesto razmislja sta bi se moglo uraditi da ovom bosanskom narodu dodje iz guzice u glavu...Jedina stvar koja mi pada na pamet je ekonomija, zaposlenje, redovne i pristojne plate, pored same fizicke sigurnosti koja se podrazumijeva. Mislim da bi se svi bosanski narodi tada okrenuli opciji koja gleda u buducnost i prosperitet, a ne u proslost i mrak.
Tek si sad nasao o tom razmisljati nakon 1164 ispisane poruke na forumu ? Nije ni cudo da dolazis do pogresnog zakljucka kada nisi bio u stanju razmotriti sve mogucnosti. Rjesenje lezi u eliminaciji diskriminacije, covjek ne trpi da ga se pokusava legalizovati kao manjinu, bez obzira na to ima li pun stomak ili prazan.

A sto se tice vojske, ponavljas se. To sto bi ti pobunjenicima i dezerterima davao legitimitet terminom "komponenta OS BiH" ne mijenja stvar. Komanda je u Sarajevu.

jel ovo znaci da je komanda bosnjacka ili ....? sta bi se desilo da je komanda locirana u zapadnom mostaru ili banja luci?
komanda je zajednicka drug moj .
sta bi se desilo kad bi srbi i hrvati odlucili da se povuku iz os ili da je preformiraju . pa se recimo zbog toga bosnjacka strana pobuni. ko bi onda bio dezerter i pobunjenik?
daj nemoj davat samo jednom narodu eksluzivitet .
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

sta bi se desilo kad bi srbi i hrvati odlucili da se povuku iz os ili da je preformiraju . pa se recimo zbog toga bosnjacka strana pobuni. ko bi onda bio dezerter i pobunjenik?
Onaj ko se pobuni protiv OS BiH je pobunjenik. Nebitno radi li to Bosnjak, Srbin ili Hrvat. Komanda je u Sarajevu, a ne duboko u podrucju koje (jos uvijek) kontrolisu drzavi tek nominalno lojalni elementi.
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Jastreb35 wrote:

Ne budi ironican i sarkastican kada vec nemas sta pametnije reci.
Ponavljas prazne floskule.
liberal

Post by liberal »

Jastreb35 wrote:
Onaj ko se pobuni protiv OS BiH je pobunjenik. Nebitno radi li to Bosnjak, Srbin ili Hrvat. Komanda je u Sarajevu, a ne duboko u podrucju koje (jos uvijek) kontrolisu drzavi tek nominalno lojalni elementi.
opet se ponavljas
pitanje je bilo sta ako srbi i hrvati kazu nije to to sto je za nas prihvatljivo i onda se povuku iz os i ostalih zakonodavnih i izvrsnih oragana te kazu da ovakvo ustavno uredjenje nezadovoljava njihove interese? pa onda organizuju referendum po istim principima ko i u crnoj gori (+51%) i preglasaju bosnjacki narod.
sta bi onda bilo?
sta ti onda znaci lojalni elementi?
lojalni cemu?
kome?
uostalom ko je taj ko ce odlucit dali je neko lojalan ili ne?
vlada u sarajevu?
koja vlada?
ako si toliki lojalist kako onda mozes da prihvatis da dva covjeka odlucuju (dodik i silajdjic) mimo ustava i zakona?
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

liberal wrote:pitanje je bilo sta ako srbi i hrvati kazu nije to to sto je za nas prihvatljivo i onda se povuku iz os i ostalih zakonodavnih i izvrsnih oragana te kazu da ovakvo ustavno uredjenje nezadovoljava njihove interese? pa onda organizuju referendum po istim principima ko i u crnoj gori (+51%) i preglasaju bosnjacki narod.
Koji Srbi ? Koji Hrvati ? Radivojevic i Komsic ? Sukob u BiH nije sukob plemena nego ideje aparthejda s idejom suzivota. Onaj ko radi na jacanju drzave je lojalan drzavi, onaj ko radi na rusenju drzave, je drzavni neprijatelj. U kakve to barustine demagogije ulazis pravdajuci velikosrpsku krilaticu da je BiH nametnuta vecini njenog stanovnistva ?
liberal

Post by liberal »

Jastreb35 wrote:
liberal wrote:pitanje je bilo sta ako srbi i hrvati kazu nije to to sto je za nas prihvatljivo i onda se povuku iz os i ostalih zakonodavnih i izvrsnih oragana te kazu da ovakvo ustavno uredjenje nezadovoljava njihove interese? pa onda organizuju referendum po istim principima ko i u crnoj gori (+51%) i preglasaju bosnjacki narod.
Koji Srbi ? Koji Hrvati ? Radivojevic i Komsic ? Sukob u BiH nije sukob plemena nego ideje aparthejda s idejom suzivota. Onaj ko radi na jacanju drzave je lojalan drzavi, onaj ko radi na rusenju drzave, je drzavni neprijatelj. U kakve to barustine demagogije ulazis pravdajuci velikosrpsku krilaticu da je BiH nametnuta vecini njenog stanovnistva ?
opet izvlacis iz kontesta
fino sam te pitao sta bi se desilo da sutra komsic i radovojevis postignu saglasnost a na ustrb silajdjica (ovdje se podrazumjeva srbi i hrvati naspram bosnjaka)
ko bi onda bio lojalan a ko bi bio pobunjenik?
dalje neodgovori mi u vezi harisa i silajdjica .
kako sad mozes reci da je haris lojalan kad ide i pregovara samo sa dodikom bez ovlastenja parlamenta, vlade, hrvatskih predstavnika, ostalih bosnjackih i nebosnjackih stranaka?
i jos jedna stvar jel stvarno mislis da je komsic prihvacen kao predstavnik hrvatskog naroda u hrvatskom narodu? nemoj biti naivan :roll:
ako vec odgovaras odgovaraj na cijele postove nemoj samo da izvlacis ono sto ti odgovara.
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

liberal wrote:
Jastreb35 wrote:
fino sam te pitao sta bi se desilo da sutra komsic i radovojevis postignu saglasnost a na ustrb silajdjica (ovdje se podrazumjeva srbi i hrvati naspram bosnjaka)
ko bi onda bio lojalan a ko bi bio pobunjenik?
dalje neodgovori mi u vezi harisa i silajdjica .
kako sad mozes reci da je haris lojalan kad ide i pregovara samo sa dodikom bez ovlastenja parlamenta, vlade, hrvatskih predstavnika, ostalih bosnjackih i nebosnjackih stranaka?
i jos jedna stvar jel stvarno mislis da je komsic prihvacen kao predstavnik hrvatskog naroda u hrvatskom narodu? nemoj biti naivan :roll:
ako vec odgovaras odgovaraj na cijele postove nemoj samo da izvlacis ono sto ti odgovara.
To je samo politicki momenat zasto su isli samo Haris i DOdik. Razlog je jednostavan, Haris i Dodik (odnosno njihove stranke a zna se kako se slusa predjsednik stranke) imaju kapacitet u parlamentu (tj imaju dovoljno stolica i glasova u svim i u entitetskim i u drzavnom parlamentu da mogu promijeniti sve). Prije su na razgovore isli i Tihi i Ivanic, cavic i ostali al sad su nepotrebni jer ova dvojica imaju vecinu u Parlamentu.MOgu oni pricati i sa ostalima ali nema efekta jer ako SZbiH i SNSD ne daju saglasnot nista ne moze proci.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

liberal wrote:
Jastreb35 wrote:
Kakvu saglasnost Radivojevica i Komsica ? Znas li ti o komu se uopste govori ? Drzavi lojalnih gradjana imas medju Srbima, Bosnjacima i Hrvatima. izdajica imas medju Srbima, Hrvatima i Bosnjacima. Sukob nije sukob plemena.

Za Harisa mogu reci da je lojalan jer radi (bar javno) na jacanju drzave. Za Dodika mogu reci da nije lojalan jer javno govori da BiH nije odrziva. Nije bitno gdje i uz ciju dozvolu razgovaraju, bitno je sta se zastupa, a drzavni organi bi (u slucaju dogovora) isto vjerovatno potvrdili.

Komsica prihvataju za "svog covjeka" svi drzavi lojalni gradjani, nebitno radi li se o Srbima, Bosnjacima, Hrvatima ili ostalim. Da, nebitno je prihvata li ga vecina Hrvata jer je drzava vaznija od promjenjive politike u koju se oni mogu s vremena na vrijeme upustiti.

No da ti ipak odgovorim na smotano postavljeno pitanje ; kada bi Silajdzic i Radmanovic (ne Radivojevic), postigli sporazum o disoluciji drzave, obojica bi bili izdajice, a oni koji bi to pokusali sprovesti u djelo bi bili pobunjenici. Isto vazi kada bi se nekim cudom o tom dogovorili Komsic i Radmanovic ili Silajdzic i Komsic. To su samo imena koja popunjavaju ______________ . Oni dodju i prodju, drzava nema alternativu. Konkretno, brojnost drzavnih neprijatelja ne utice na pojam lojalnosti drzavi. Ti si joj ili lojalan ili nisi.
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

Jastreb35 wrote:
liberal wrote:
Jastreb35 wrote: Koji Srbi ? Koji Hrvati ? Radivojevic i Komsic ? Sukob u BiH nije sukob plemena nego ideje aparthejda s idejom suzivota. Onaj ko radi na jacanju drzave je lojalan drzavi, onaj ko radi na rusenju drzave, je drzavni neprijatelj. U kakve to barustine demagogije ulazis pravdajuci velikosrpsku krilaticu da je BiH nametnuta vecini njenog stanovnistva ?
Kakvu saglasnost Radivojevica i Komsica ? Znas li ti o komu se uopste govori ? Drzavi lojalnih gradjana imas medju Srbima, Bosnjacima i Hrvatima. izdajica imas medju Srbima, Hrvatima i Bosnjacima. Sukob nije sukob plemena.

Za Harisa mogu reci da je lojalan jer radi (bar javno) na jacanju drzave. Za Dodika mogu reci da nije lojalan jer javno govori da BiH nije odrziva. Nije bitno gdje i uz ciju dozvolu razgovaraju, bitno je sta se zastupa, a drzavni organi bi (u slucaju dogovora) isto vjerovatno potvrdili.

Komsica prihvataju za "svog covjeka" svi drzavi lojalni gradjani, nebitno radi li se o Srbima, Bosnjacima, Hrvatima ili ostalim. Da, nebitno je prihvata li ga vecina Hrvata jer je drzava vaznija od promjenjive politike u koju se oni mogu s vremena na vrijeme upustiti.

No da ti ipak odgovorim na smotano postavljeno pitanje ; kada bi Silajdzic i Radmanovic (ne Radivojevic), postigli sporazum o disoluciji drzave, obojica bi bili izdajice, a oni koji bi to pokusali sprovesti u djelo bi bili pobunjenici. Isto vazi kada bi se nekim cudom o tom dogovorili Komsic i Radmanovic ili Silajdzic i Komsic. To su samo imena koja popunjavaju ______________ . Oni dodju i prodju, drzava nema alternativu. Konkretno, brojnost drzavnih neprijatelja ne utice na pojam lojalnosti drzavi. Ti si joj ili lojalan ili nisi.
A po nekom standardu svako onaj ko ima pasos ove drzave (za koju ce mnogi reci da i ne postoji) trebao bi da joj je lojalan. Osnovna teorija drzave i prava, drzavu cine stanvonistvo, granice i teritorij. Sve to BiH ima. Jedino sto joj manjka jeste upravo ta famozna lojalnost. Ako se odredjuje da je duznost drzave da stiti interese svojih gradjana (sto radi s vojskom, policijom, zaposaljavanjem i razznim drugim instrumentima zavisno o kakvom se tipuszastite radi, da li ekonomskom, socijalnom, vojnoj zastiti i slicno), tako taj standrad odredjuje da su gradjani na osnovu toga sto drzava radi za njih duzni da joj budu lojalni. To podrazumjeva da postuju njenu suverenost prema unura, tj da je drzava i njeni organi jedini nosilac vlasti unutar priznatih granica, da postuje njene zakone (porez, vojna obaveza primarno kao i sve ostale zakone a samim tim i ustavni poredak drzave?

Sad ja pitam ove iz citiranog komentar, da li su gradjani odredjene drzave lojalni njoj ako je ne smatraju za svoju, ako smatraju da im je nametnuta, i ako bi u slucaju secesionistickih pokreta unutar drzave stali na stranu naroda, etnosa a ne na strnau drzave?
Prozor

Post by Prozor »

Tariq_rambo wrote:
Jastreb35 wrote:
liberal wrote: opet izvlacis iz kontesta

A po nekom standardu svako onaj ko ima pasos ove drzave (za koju ce mnogi reci da i ne postoji) trebao bi da joj je lojalan. Osnovna teorija drzave i prava, drzavu cine stanvonistvo, granice i teritorij. Sve to BiH ima. Jedino sto joj manjka jeste upravo ta famozna lojalnost. Ako se odredjuje da je duznost drzave da stiti interese svojih gradjana (sto radi s vojskom, policijom, zaposaljavanjem i razznim drugim instrumentima zavisno o kakvom se tipuszastite radi, da li ekonomskom, socijalnom, vojnoj zastiti i slicno), tako taj standrad odredjuje da su gradjani na osnovu toga sto drzava radi za njih duzni da joj budu lojalni. To podrazumjeva da postuju njenu suverenost prema unura, tj da je drzava i njeni organi jedini nosilac vlasti unutar priznatih granica, da postuje njene zakone (porez, vojna obaveza primarno kao i sve ostale zakone a samim tim i ustavni poredak drzave?

Sad ja pitam ove iz citiranog komentar, da li su gradjani odredjene drzave lojalni njoj ako je ne smatraju za svoju, ako smatraju da im je nametnuta, i ako bi u slucaju secesionistickih pokreta unutar drzave stali na stranu naroda, etnosa a ne na strnau drzave?
Ne znam sta hoces da kazes, da je legitimno ako se Srbi pobune protiv BiH i napuste OSBIH?
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Mnogi postavljaju pitanje kako ce BIH opstati ako trecina njenog naroda ne zeli tu drzavu...to pitanje obicno postavljaju velikosrpski orijentisane osobe....na moje kontra pitanje"dali bi vi pristali da Kosovo ostane u sastavu Srbije,iako 99% albanaca ne zeli i ne voli Srbiju".....odgovor je bio: nek je Kosovo u sastavu Srbije , a sto oni nevole Srbiju koga briga...tu lezi zeko :D ....ne treba biti puno pametan pa zakljuciti neke stvari :D
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

Prozor wrote:
Tariq_rambo wrote:
Jastreb35 wrote: Kakvu saglasnost Radivojevica i Komsica ? Znas li ti o komu se uopste govori ? Drzavi lojalnih gradjana imas medju Srbima, Bosnjacima i Hrvatima. izdajica imas medju Srbima, Hrvatima i Bosnjacima. Sukob nije sukob plemena.

Ne znam sta hoces da kazes, da je legitimno ako se Srbi pobune protiv BiH i napuste OSBIH?
Zelim reci da velika vecina stanovnistva ove drzave nisu joj lojalni i da ce uvijek staviti ispred interese etnosa ispred drzave. to je poenta svega, ako nema lojalnosti graqdjana nema ni drzave. Ja volim da slusam kako ljudi vole BiH i sve te lijepe pricice, al to su danas samo bajke za djecu. NIko ne spori da bi to bilo legitimno, nije bilo ni legitimno stvaranje drzave sprskog naroda u BiH kasnije nazvane Republika Srpska, jer su prekrsene sve odredbe USTAVA REPUBLIKE BiH onaj iz 1974.Svako moze pricati sta hoce al da ne pretjeram s procentima 95% srba iz RS-a smatra RS svojom drzavom (iako mislim da u praksi nije moguce ostvarit samostalnost jer pocev od granica tog entiteta koje su neprirodne pa do drugih problema koji bi nastali izdvajanjem odnosno kradjom dijela teritorije BiH) Ne spominjem secesiju jer da bi secesijom otcjepili neku teritoriju iz drzave za takav cin moraju postojati ako nista bar historijski osnovi koje RS nema.
Last edited by Tariq_rambo on 27/05/2007 02:13, edited 1 time in total.
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

Prozor wrote:
Tariq_rambo wrote:
Jastreb35 wrote: Kakvu saglasnost Radivojevica i Komsica ? Znas li ti o komu se uopste govori ? Drzavi lojalnih gradjana imas medju Srbima, Bosnjacima i Hrvatima. izdajica imas medju Srbima, Hrvatima i Bosnjacima. Sukob nije sukob plemena.

Zelim reci da velika vecina stanovnistva ove drzave nisu joj lojalni i da ce uvijek staviti ispred interese etnosa ispred drzave. to je poenta svega, ako nema lojalnosti graqdjana nema ni drzave. Ja volim da slusam kako ljudi vole BiH i sve te lijepe pricice, al to su danas samo bajke za djecu. NIko ne spori da bi to bilo legitimno, nije bilo ni legitimno stvaranje drzave sprskog naroda u BiH kasnije nazvane Republika Srpska, jer su prekrsene sve odredbe USTAVA REPUBLIKE BiH onaj iz 1974.Svako moze pricati sta hoce al da ne pretjeram s procentima 95% srba iz RS-a smatra RS svojom drzavom (iako mislim da u praksi nije moguce ostvarit samostalnost jer pocev od granica tog entiteta koje su neprirodne pa do drugih problema koji bi nastali izdvajanjem odnosno kradjom dijela teritorije BiH) Ne spominjem secesiju jer da bi secesijom otcijepili neku teritoriju iz drzave za takav cin moraju postojati ako nista bar historijski osnovi koje RS nema.
Šandor

Post by Šandor »

Jastreb je nadmašio Škljocu i Đulu. :-) :cry:
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

zavrzlama wrote:Mnogi postavljaju pitanje kako ce BIH opstati ako trecina njenog naroda ne zeli tu drzavu...to pitanje obicno postavljaju velikosrpski orijentisane osobe....na moje kontra pitanje"dali bi vi pristali da Kosovo ostane u sastavu Srbije,iako 99% albanaca ne zeli i ne voli Srbiju".....odgovor je bio: nek je Kosovo u sastavu Srbije , a sto oni nevole Srbiju koga briga...tu lezi zeko :D ....ne treba biti puno pametan pa zakljuciti neke stvari :D
Pa zamisli 2 miliona albanaca da dadne glas svojoj partiji u Srbiji ukoliko Kosovo ostane u sastavu Srbije. Radikali jedva preko milion a najjaca su palramentarna stranka u Srbiji. To bi ti ga znacilo da bi Albanac vrlo lako postao PREMIJER SRBIJE, a na predsjednickim izborima njihov kandidat bi dobio najvise glasova pa bi imali i predsjednika. E pa prije bi postao neki skin heads predsjednik i premijer IZRAELA nego ALBANAC Premijer Srbije

Tako da Srbiji je bolje da ostane bez Kosova
Post Reply