PVC prozori vs drvena stolarija

Post Reply

Koji prozor je bolji

a/ PVC
224
47%
b/ drveni prozor
193
41%
c/ danas je kisovit dan
58
12%

Total votes: 475

Mr. Brightside

#226 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Mr. Brightside »

LieToMe wrote:
armin.i.am wrote:
LieToMe wrote:E ovako, mislili smo ustakliti balkon tj lodju (zatvoren je sa 3 strane mi bi sad samo siber prozore da nam ne ulazi voda i snijeg) prije ovih kisa (koje su vec pocele) ali nas se plan prolongirao zbog jednog "problemcica"... Naime, vec smo bili dogovorili sve sa jednom firmom, dosli izmjerili, napravili predracun ali se nakon toga "provuklo" kroz pricu kako oni ne rade zavrsne radove :? OK, sta stmatrate zavrsnim radovima: pa znate gospodjo kad mi stavimo prozore i popunimo purpjenom izvjesne rupice onda treba zidar da to fino dovrsi. Gdje da nadjam zidara koji ce se penjati na 12ti sprat i visiti sa balkona??? Jos bolje pitanje, sto da uopste trazim zidara kad njima dajem 2500 KMova da urade posao???
Pitanje: ima li ijedna firma u ovom kisnom sarajevu koja ce mi ustakliti balkon a da uradi posao do kraja kako treba??? Ili cu na kraju ipak morati traziti zidara :roll: Hvala na odgovorima unaprijed.
ipak ces morati trazit majstora :)
ta firma nije duzna da radi fine radove, njihovo je samo da ugrade stolariju :D
Ok ja sam pitala zna li iko firmu koja radi sve u paketu, znaci da postave prozore i sve fino dovedu u normalno stanje? Tnx anyway na odgovoru. Malo mi je teze naci majstora posebno narocito sad kad krenu kise a meni je svaki dan bitan.
samo nemoj nista rusit dok ne nađes majstora :mrgreen:
future millionaire

#227 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by future millionaire »

Zna li neko kako funkicionisu ove unutrasnje zaluzine (ugrdjene izmedju dva stakla u prozoru), da li se neko susretao s tim i da li to valja. Usput zna li neko firmu koja to radi u pketu sa nekom kvalitetnijom stolarijom (REHAU ili KÖMMERLING)?
HVALA
MAN-lion's coach

#228 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by MAN-lion's coach »

future millionaire wrote:Zna li neko kako funkicionisu ove unutrasnje zaluzine (ugrdjene izmedju dva stakla u prozoru), da li se neko susretao s tim i da li to valja. Usput zna li neko firmu koja to radi u pketu sa nekom kvalitetnijom stolarijom (REHAU ili KÖMMERLING)?
HVALA
Definitivno su bolje nego vanjske.Kod vanjskih je problem održavanja,čišćenja i ako je nekvalitetno urađeno onda počne u neka doba landarati komplet mehanizacija.Ove između dva stakla tj.u prozoru nemaju problem održavanja i nisu izložene vlagi i prljavštini.One unutrašnje tj.na prozoru su noćna mora.
Nemam ličnog iskustva,ali poznajem osobu koja je to napravila i jako je zadovoljna.
misaoni

#229 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by misaoni »

Zna li neko kakav je kvalitet PVC stolarije koju radi Unipromet-Žica.
Petokomorni su Profine - profil sa 4+16+4 staklima.

U odnosu da Saplast, Trokal, Ugarak, koji su bili otprilike iste cijene, oni su mi napravili par stotina manji predračun.

Pa ima li neko konkretno iskustvo sa njima!?
pajero

#230 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by pajero »

Doslo vrijeme da i ja mjenjam stolariju. Odlicne komentare cuo sam za Saplast i naravno poslao zahtjev za predracun. Posto nije bilo "jeftino" odlucim da posaljem i:

1. Saplast (odlicne preporuke i na forumu i kod prijatelja, cijena za 8 elemenata/jedinica ukupno: 3528,61 sa PDV, uracunata montaza, demontaza i odvoz. Njemacki materijali profil 5-komorni (70mm) Njemackog proizvodjaca VEKA AG debljina vanjskih stijenki profila po RAL-u 3mm bijela boja staklo 4-16-4 low-e (staklo za bolju termoizolaciju u ljetnom i zimskom periodu,zastita od UV zracenja,manja mogucnost kondenza na staklu) sa medjuprostorom punjenim argonom.

2. Ugarak (odlicne preporuke bar na forumima, cijena za 8 elemenata/jedinica ukupno: 2833,74 sa PDV, uracunata samo montaza. Njemacki materijali PETOKOMORNA PVC STOLARIJA REHAU EURO 70
U BIJELOJ BOJI I STAKLOM 4X16X4LOW-e + argon.

3. InterGeoss (odlicne preporuke na forumu, cijena za 8 elemenata/jedinica ukupno: 3551,00 sa PDV, 3528,61 sa PDV, uracunata montaza, demontaza i odvoz. Njemacki materijali petokomorni TROCAL CLASIC + ostakljeni termo staklom 4+16+4 low-w + argon kao i snabdjeveni okovom G-U.

4. ALG (cijena za 8 elemenata/jedinica ukupno: 3327,19 sa PDV, uracunata montaza, demontaza i odvoz. Njemacki materijali PVC profila SALAMANDER po sistemu SL 76 ostakljeni termo staklom 4+16+4 low-w + argon kao i snabdjeveni okovom G-U.

5. Alkus (odlicne preporuke na forumu, cijena za 8 elemenata/jedinica ukupno: 2742,48 sa PDV, uracunata montaza, demontaza i odvoz. Njemacki materijali, petokomornog INOUTIC ELITE PVC profila u bijeloj boji,
okovanu GU-BKS gradjevinskim okovima, standardno ostakljenu sa IZO Float 4/16/4 ostaklenjem sa argonom. Rok isporuke 7-10 dana).

6. Selecta (odlicne preporuke, cijena za 8 elemenata/jedinica ukupno: NEMA PONUDE)?

7. Elox (Preporuke kako od koga sto se moze vidjeti i na forumu, cijena za 8 elemenata/jedinica ukupno: 2693,64 sa PDV, uracunata montaza, demontaza i odvoz. Njemacki materijali Profil: ALUPLAST / PETOKOMORNI SISTEM.
Okovi : GU, BKS / NJEMACKA.

Sta vi mislite? Ima li jos neko iskustva sa navedenim firmama? Neku drugu za preporuciti?

EDIT: UBACIO SAM CIJENU FIRME ELOX I STA TACNO NUDI KOJA FIRMA OD MATERIJALA. :run:
Last edited by pajero on 18/11/2011 10:04, edited 1 time in total.
sabanss

#231 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by sabanss »

@pajero

Sta znaci njemacki materijali? Koji je tacno proizvodjac profila i koji tip profila? Svi proizvodjaci imaju u ponudi siroku paleti profila i neki su kvalitetniji od drugih tako da cijene koje si naveo nista ne znace...
pajero

#232 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by pajero »

sabanss wrote:@pajero

Sta znaci njemacki materijali? Koji je tacno proizvodjac profila i koji tip profila? Svi proizvodjaci imaju u ponudi siroku paleti profila i neki su kvalitetniji od drugih tako da cijene koje si naveo nista ne znace...
Upravu si, sutra cu (posto su mi ponude na poslu) tacno navesti koji su profili, kojeg proizvodjaca kod ponudjenjih. Znam samo da su svi petokomorni sa staklom 4/16/4 punjenim argonom. :sax:
pajero

#233 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by pajero »

Upravo sam stavio materijale koje firme gledaju..
sabanss

#234 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by sabanss »

pajero wrote:Upravo sam stavio materijale koje firme gledaju..
Na prvu ovdje su renomirana imena VEKA i REHAU. Salamander je neka srednja klasa, za ostale nemam iskustva.

Mozda ima neki znalac na forumu koji bi bio voljan podijeliti znanje ?
P.Starck

#235 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by P.Starck »

Koemmerling, Trocal, Rehau, Veka i Aluplast su najjači brandovi u EU. Sve su njemačke firme, a ovo je najlakše provjeriti na googlu tražeći fenster i sl. termine. Ipak, ono što je bitno je koja firma izrađuje prozore, jer i od super materijala možeš napraviti ništa. Proizvodimo mi aluminij u Mostaru pa ne radimo F117 i slične stvari.
Po meni je onaj ko izrađuje prozor br.1, a na drugom mjestu su brandovi s kojim ta firma radi. Uostalom, ako je dobar proizvođač prozora neće raditi sa levatskim firmama i fuš materijalom jer ni njemu nije u cilju da napravi seriju od 100 prozora pa da onda zatvori firmu.

Po mom iskustvu, (nisam iz SA gdje se zna samo za Saplast i Ugarak) svaki njemački PVC je dobar, bitnije je vrijeme izrade, način plaćanja, način ugradnje (montaža i demonataža), i onda kvalitet izrade, lajsne, ogrebotine, kako će postaviti klupicu, kakvo je staklo, okovi i sl. što dobar proizvođač rutinski odrađuje i to se vidi na licu mejsta po radnicima koji ne razmišljaju dva dana šta će i kako će.
Po meni i najgori proizvođač će sigurno moći napraviti savršen prozor kad nema šta da radi, tj. ako mu je to jedina narudžba u mjesecu. A opet ima ih (kupovao sam prozore u tri firme do sada), sve je super, kvalitet uzoraka u salonu, cijena nije loša, susretljivi a kad das avans moras cekat mjesec i po da te bilo ko zovne, pa jel ti odgovara termin i td.

Zato, moj savjet je, gledati prije svega prodajni salon, tu se vidi kakav je odnos prema kupcu (uzorci su sminka kod svih), postaviti pitanje profila, stakla, okova, klupice i/ili roletne i ugradnje. Tacno da se odmah na licu mjesta odredi datum montaže gotovih prozora i nacin placanja, za probijanje termina hocu kompenzaciju. I takođe bitna stvar, garancija tj. servis. Na sta se tacno odnosi garancija, koliko traje i td.

Pogledati dva tri proizvođača i odlučiti se prema ovim gore mjerilima i to je to. Ne moraš biti inžinjer NASE da bi kupio prozor, potrebno je samo biti tehničar. :mrgreen:
pajero

#236 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by pajero »

@P.Starck Mnogo hvala na savjetu...mislim da cu poslusati. Sljedece sedmice cu otici u najmanje dva salona i vidjeti sta nude i kako sve izgleda. Najinteresantniji su mi: Alkus, Ugarak i Saplast... :mrgreen:
sarajkica

#237 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by sarajkica »

P.Starck wrote:Koemmerling, Trocal, Rehau, Veka i Aluplast su najjači brandovi u EU. Sve su njemačke firme, a ovo je najlakše provjeriti na googlu tražeći fenster i sl. termine. Ipak, ono što je bitno je koja firma izrađuje prozore, jer i od super materijala možeš napraviti ništa. Proizvodimo mi aluminij u Mostaru pa ne radimo F117 i slične stvari.
Po meni je onaj ko izrađuje prozor br.1, a na drugom mjestu su brandovi s kojim ta firma radi. Uostalom, ako je dobar proizvođač prozora neće raditi sa levatskim firmama i fuš materijalom jer ni njemu nije u cilju da napravi seriju od 100 prozora pa da onda zatvori firmu.

Po mom iskustvu, (nisam iz SA gdje se zna samo za Saplast i Ugarak) svaki njemački PVC je dobar, bitnije je vrijeme izrade, način plaćanja, način ugradnje (montaža i demonataža), i onda kvalitet izrade, lajsne, ogrebotine, kako će postaviti klupicu, kakvo je staklo, okovi i sl. što dobar proizvođač rutinski odrađuje i to se vidi na licu mejsta po radnicima koji ne razmišljaju dva dana šta će i kako će.
Po meni i najgori proizvođač će sigurno moći napraviti savršen prozor kad nema šta da radi, tj. ako mu je to jedina narudžba u mjesecu. A opet ima ih (kupovao sam prozore u tri firme do sada), sve je super, kvalitet uzoraka u salonu, cijena nije loša, susretljivi a kad das avans moras cekat mjesec i po da te bilo ko zovne, pa jel ti odgovara termin i td.

Zato, moj savjet je, gledati prije svega prodajni salon, tu se vidi kakav je odnos prema kupcu (uzorci su sminka kod svih), postaviti pitanje profila, stakla, okova, klupice i/ili roletne i ugradnje. Tacno da se odmah na licu mjesta odredi datum montaže gotovih prozora i nacin placanja, za probijanje termina hocu kompenzaciju. I takođe bitna stvar, garancija tj. servis. Na sta se tacno odnosi garancija, koliko traje i td.

Pogledati dva tri proizvođača i odlučiti se prema ovim gore mjerilima i to je to. Ne moraš biti inžinjer NASE da bi kupio prozor, potrebno je samo biti tehničar. :mrgreen:

Slazem se i zato preporucujem Ugarak. Iskreno ne znam kakvi su drugi jer je za supruga i mene najuzi izbor bio Saplast i Ugarak. Raspitivala sam se i trazila savjete od porodice i kolega jer stvarno nisam imala kada ici redom svakom proizvodjacu. Izmedju Saplasta i Ugarak odlucila sam se za Ugarak jer su ljudi pravo profesionalni, firma je lijepo uređena, ljudi u prodaji su pravoo uslužni i susretljivi. Odgovorit ce na milion i jedno pitanje koje te interesuje.
A naravno da je na prvom mjestu kvalitet proizvoda. Stolariju neces mijenjati svaki dan.Sto se tice kvaliteta mislim da je sve receno kada se pogleda koje materijale Ugarak koristi (REHAU, FEAL, SCHUCO) i njihove reference.
Ljudi odrade sve po dogovoru, a iza njih kao sto je vec neko i govorio na forumu ne moras ni prasinu obrisati. Kvalitetom je Ugarak jednak (ako ne i bolji) Saplastu, s tim da im je cijena povoljnija.

Jos jedna stvar...nije se toliko spominjalo o ustedi na grijanju al s novom stolarijum pravo osjetimo i na kozi i na džepu :wink:

P.S. imaju online ponudu na stranici, samo ukucaj dimenzije i u roku od dva dana ce poslati svoju ponudu.
sarajkica

#238 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by sarajkica »

pajero wrote:@P.Starck Mnogo hvala na savjetu...mislim da cu poslusati. Sljedece sedmice cu otici u najmanje dva salona i vidjeti sta nude i kako sve izgleda. Najinteresantniji su mi: Alkus, Ugarak i Saplast... :mrgreen:
i???
pepe le frr

#239 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by pepe le frr »

Definitivno firma SARIX iz Sarajeva! Ljudi rade profesionalno sa njemačkom stolarijom koja je extra kvalitetna, pravo su profesionalni.Uzeli kod njih stolariju za čitav stan, odlično, brza ugradnja,majstori profesionalni i ako nešto nije u redu ljudi dođu naprave.Definitivo ih preporučujem.I da cijene su jako povoljne, mi smo uzeli ponudu iz više firmi oni su bili najpovoljniji.
nsu

#240 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by nsu »

Evo da i ja koju progovorim iz ugla radnika koji jede hljeba iz te branse. Što se tiče proizvođača profila slažem s vama da su Veka I Rehau premijumske marke ili što bi naš narod rekao vrh, nema dalje. Međutim, ako se već odlučite za određeni profil i izvođača radova obratite pažnju na karakterisitke samog profila, odnosno da li je riječ o petokomornom, šestokomorno ili nedaj bože trokomornog (ima i takvih mada sve rijeđe), o vrsti ojačanja koji se umeće u profil, debljini stijenke, izgledu (ravni ili zaobljeni). Međutim, sam profili ne čine prozor prozorom. Vrsta i kvalitet okova i stakla su u nekim aspektima i važniji. Zato savjetujem obratite pažnju i na te stvari. Kad je riječ o okovu lično sam najviše upoznat sa onim od proizvođača GU. To je sigurno jedan od najkvalitetniji, uz Sigeniju i Roto. I na kraju staklu. Minimum ispod kojeg ne bi trebali ići je IZO staklo 4/16/4 LOW ispunjeno argonskim plinom. Ako ima pitanja i mogu pomoći tu sam.Ovo je samo jedan panoramski pregled kojim želim pomoći onim koji imaju namjeru da ulažu svoje novce u PVC stolariju. U svakom slučaju sretno
SundanceKid

#241 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by SundanceKid »

Evo i od mene preporuka za Kontinental iz Kiseljaka. Ja imam njihove drvene prozore, jesu skupi, ali prozore radis jednom i ko zna kad ces opet, pa vrijedi.. Ja sam se posebno odusevio zvucnom izolacijom, s obzirom da zivim uz prometnu cestu i papke koji stalno trube, sad sam se urahatio, zatvorim prozor i nek radi ko sta hoce - nista ne cujem :D
pajero

#242 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by pajero »

sarajkica wrote:
pajero wrote:@P.Starck Mnogo hvala na savjetu...mislim da cu poslusati. Sljedece sedmice cu otici u najmanje dva salona i vidjeti sta nude i kako sve izgleda. Najinteresantniji su mi: Alkus, Ugarak i Saplast... :mrgreen:
i???
Pa ove sedmice bi trebala pasti odluka (ako ne cijela kuca, bar jedan sprat) jer mi je sada izletilo i jedno auto, ali da se vratim na temu. Od zadnjeg posta jos sam dobio ponude od dvije firme koje su presle u sami vrh moga interesovanja.

Znaci pored onih za koje sam vec pisao sada su tu i:

ALUPLASTIK (Živinice):
Cijena za 8 elemenata/jedinica ukupno: 3250,00 ali ima popust 20% sto na kraju iznosi 2600,00KM sa PDV, uracunata montaza (demontaza se posebno placa). Njemacki materijali profil 5-komorni (70mm) Njemackog proizvodjaca KÖMMERLING, okov - MACO, staklo - Izo staklo 4-16-4 LOWE + ARGON.

FADŽ - COMPANY (Sarajevo): Cijena za 8 elemenata/jedinica ukupno: 2827,98KM sa PDV. Vidio kako ljudi rade i kod dvojice prijatelja vidio prozore nakon 4 godine. Sve u savrsenom stanju. Izrada, transport i ugradnja PVC stolarije izrađene od petokomornih PVC profila, sa ojačanjem od pocinčanih čeličnih cijevi. Profili su proizvod firme KÖMMERLING dubine profila 70 mm, sa dvije zaptivke. Boja profila je BIJELA. Ostakljenje je termoizolacionim staklom 4/16/4 mm, Lew – e punjeno argonom. Okov je prvoklasan SIGENIA, sa ukrasnim kapama na vidljivim dijelovima u bijeloj boji.

I sada moj poredak ovih osam firmi sto zbog cijene, kvaliteta, radova, usluge...je:

1. AluPlastik
2. Elox
3. Fadž-company
4. Alkus
5. Ugarak
6. Intergeoss
7. ALG
8. Saplast

Naravno kao prvo sve diktira cijena, drugo kvaliteta i trece ukupni radovi (montaza, demontaza, preporuke...)

Komentari? Na kraju mislim da cu uzeti Fadž radi onog sto sam vidio i radi materijala koje koriste...i naravno cijene.
sarajkica

#243 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by sarajkica »

Komentari? Na kraju mislim da cu uzeti Fadž radi onog sto sam vidio i radi materijala koje koriste...i naravno cijene.
Pa nisam bas upoznata sa radom Fadž-a, a ne vidim ni da je raja imala nekih preporuka u vezi te kompanije. Što se tice cijene 5 KM je razlike između Fadž-a i Ugarka, a mislim da Ugarak ima jače reference. U svakom slucaju nek ti je sa srecom sta god da izaberes...
pajero

#244 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by pajero »

Upravu si da su manje poznati i to me malo odbija, ali ako vec koriste ove materijale onda je OK. Od Ugarka su jeftiniji vise od 5KM jer Ugarak nije uracunao demontazu koja je oko 150KM. Jos cu razmisliti dok vidim sta ce biti sa autom pa vam javim odluku i naravno montazu, demontazu i ostalo saljem slike i prve utiske... :sax:
sadmird

#245 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by sadmird »

pajero wrote:Komentari? Na kraju mislim da cu uzeti Fadž radi onog sto sam vidio i radi materijala koje koriste...i naravno cijene.
Nisi zvao Zicu/Unipromet? Ja sam tamo uzeo, doduse jedan dupli a ne za cijeli stan, i mogu reci da je savrsen. Cijena - najniza od svih. Majstor - sve po ps-u. Zasad - promjena samo takva! I toplije, i tise, i savrseno dihtuje, i savrseno radi. Vidjet cemo do kada ... do isteka garancije ili jos preko :-)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#246 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by PipiDugaDevetka »

pajero wrote:Komentari? Na kraju mislim da cu uzeti Fadž radi onog sto sam vidio i radi materijala koje koriste...i naravno cijene.
Kod mog komšije koji je tek kupio stan radili su Fadžovci.Ne znam kako je odrađeno i to u vezi sa kvalitetom. Komšija još nije uselio. Samo želim napomenuti da kada sam naišao iz prodavnice i kada me je radnik vidio sa štakama, ponudio mi je da unese kesu punu namirnica. Doviknuo kolegi da pripazi malo da ne bi šta palo i pomogao mi da uđem u svoj stan. Svaka čast za odnos prema ljudima za firmu Fadž. Nemam nikakve veze sa tom firmom, niti sam bio njihova mušterija. Tada sam prvi put saznao da postoji ta firma.
pajero

#247 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by pajero »

PipiDugaDevetka wrote:
Kod mog komšije koji je tek kupio stan radili su Fadžovci.Ne znam kako je odrađeno i to u vezi sa kvalitetom. Komšija još nije uselio. Samo želim napomenuti da kada sam naišao iz prodavnice i kada me je radnik vidio sa štakama, ponudio mi je da unese kesu punu namirnica. Doviknuo kolegi da pripazi malo da ne bi šta palo i pomogao mi da uđem u svoj stan. Svaka čast za odnos prema ljudima za firmu Fadž. Nemam nikakve veze sa tom firmom, niti sam bio njihova mušterija. Tada sam prvi put saznao da postoji ta firma.
@sadmird Nisam zvao Zicu/Unipromet, nisam cak znao ni da to rade.

@PipiDugaDevetka

Da, na kraju sam narucio od njih. Njihov majstor je dosao jos jednom da provjeri mjere i da vidi sta bi sve trebalo odraditi. Nadam se da ce biti postavljanje za 10-15 dana.

Ja sam slucajno saznao za njih preko rodjaka. Godinama prolazim pored te firme i godinama kod njega hvalim prozore a nisam nikad pitao gdje je radio. Sreca pa sam razgovarao sa njim u toku proprema ponuda i on mi je rekao za Fadž. Kako god, cim krenu radovi saljem slike i komentare.
corxle

#248 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by corxle »

Aluminijske ugradio u stan. Kliznim zatvorio balkon. I unutarnja neka vrata su klizna. Prezadovoljan. Low e stakla. Elegantni (odnos nestaklena/staklena povrsina). Odlicna zvucna i toplotna izolacija. Svaka cast drvetu, ali ovdje nema farbanja. Lako i za odrzavanje. A ne gori u slucaju požara. Plastiku ne bih nikad. Kod alu krila ako ostetis jedan nj dio, dodju majstori, razmontiraju ga i samo zamijene osteceni dio novim. Kod plasticnog toga nema. Zavaren. Mijanjaj sve.. Ma ima jos prednosti alu nad plastikom i drvetom, ali mrsko mi sad tipkati.
Meni radila firma "Tehnometal" Zenica. Prezadovoljan. Mislim da nemaju web site.
pajero

#249 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by pajero »

E ja zavrsio sa ovogodisnjim radovima. Stolarija (PVC) je bila zadnja sto sam radio. Kao sto sam i obecao napisat cu moje iskustvo i postaviti par slika.

Ponude ste vec vidjeli i ja sam izabrao Fadž Company iz dva razloga. Prvi je sto sam dobio dobre preporuke od rodjaka i sto sam kod njega vidio stolariju koju su oni radili a drugi razlog je sto su bili skoro najjeftiniji za kvalitet koji nude. Dakle, stolariju u potkrovlju (1x balkonska vrata koja su sa dva stakla, 1x dvokrilni prozor, 2x jednokrilni prozori) sa demontazom, montazom i odvozom stare stolarije (i ostalog smeca jer su ljudi cak i usisali iza sebe) sam platio 1540 KM sa PDV-om.

Momci koji su radili (odmah mi je na um pao PipiDuga...) su bili krajnje profesionalni. Nisu napravili nijedno ostecenje u kuci. Staru stolariju su isjekli i odnjeli na smece, novu stolariju su postavili sto bi rekli u vaser vagu tako da otvaranje na "kant" i normalno otvaranje je kao iz snova. Sve ono sto su napisali u ponudi to su i uradili. Petokomorna stolarija, stakla punjena argonom...

E sad, da li je to kod mene psihicki ili je fakat ali kuca se grije mnogo bolje. Sinoc pada snjeg, ja prisao balkonskim vratima staklo "toplo" nista ne puse...kod stare stolarije nisam ni u jakni prilazio blakonskim vratima... :mrgreen:

Sve u svemu ja sam za sada zadovoljan...prezadovoljan.

Slike:

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
maxell_sarajevo

#250 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by maxell_sarajevo »

Moze li mi neko od ovih malo upucnijih reci jel valjaju cemu ovi prozori, "ALU FUSION šesto komornog termo profila, LOW-1,1 kw nisko emisionog stakla punjenog izo plinom"?

Moja preporuka ide za Sarix u Buca city-ju. :thumbup:
Post Reply