Dječiji dom Bjelave - nesreća

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
*mima*

Post by *mima* »

Vingo wrote:Vidis da dodjemo na isto...On treba i mora da snosi odgovornost. Ali ne da bude jedino zrtveno janje, a da se poslije ista praksa nastavi samo s drugim namjestenikom...

A glede njegovog umiranja od ljubavi za djecom....lijep marketing...Tempora je ubola u srz kao obicni, al iskusni posmatrac.....Nije tesko.
Pa stvarno.........kako vas nije stid....... :x
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 16:08, edited 1 time in total.
Vingo

Post by Vingo »

Cega? :?
*mima*

Post by *mima* »

Vingo wrote:Cega? :?
Sta cega???? Pa sta pljujete toliko po direktoru???? Najlakse je sjedit i udarat po tastaturi.
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

mima wrote:
Vingo wrote:Cega? :?
Sta cega???? Pa sta pljujete toliko po direktoru???? Najlakse je sjedit i udarat po tastaturi.
Mima dragaaa :-)
Uposlenici u domu su toj djeci bili i otac i mati. Normalno da trebaju snosit odgovornost.
Vingo

Post by Vingo »

Vidi duso, niko ne spori njegovu ljubav, samo on to divno koristi...Sjecas se ti rahmetli direktorice zavoda Pazaric? Sumnjam...Vidis, ona je jedna od onih koje su umirale za sticenicima. I na kraju doslovno umrla od muke....Ali je malo bilo po novinama....

Jesi nekad bila u Pazaricu?

Katastrofa jedna....Bjelave su Hilton spram Pazarica.
A opet....tamo se nikad se nije desila ovakva tragedija. A sigurna sam da su im instalacije na grijacim tjelima u mnogo losijem stanju...

Kako god....Ako mislite da direktor Zelic ne treba odgovarati za smrt 5 beba izazvanu ljudskim faktorom, zasto mislite da je OK da Senka Dinarevic odgovara za smrt 14 nedonesenih beba....rodjenih u osmom mjesecu trudnoce i sa ogromnim rizikom da ne prezive?
amrino

Post by amrino »

Nancy Drew wrote:
amrino wrote:
Nancy Drew wrote: Kao neko ko je, već 15 godina, SASVIM UPOZNAT s radom i Doma i Zukića, znam dobro o čemu govorim. Do detalja. Provela sam u Domu vremena koliko vi svi zajedno. Nemate pojma o čemu govorite.
A baš zbog toga što mu se niko, za ovih 15 godina nije NATAKARIO, kako kažeš, desilo se ovo što se desilo.

Još jednom NEMAŠ POJMA O ČEMU GOVORIŠ, nažalost.
Malo je to dublji problem...
Ovo je jedina pametna ... Upravo zato ne može to riješiti ni amrino ni Nancy, to je trebala riješiti policija godinama prije - pa nije. Zašto i kako, svi u Sarajevu znaju. Da ispravljam krive Drine i borim se protiv onih koji su ga postavili - šališ se ....
a i zasto bi? nije to tvoj problem...Bolje je pljuvat po covjeku na osnovu nekih imaginarnih argumenata...jer zasto bi ti nama iznosila cinjenice koje TI znas...zbog cega bi to radila kada to nije tvoj problem... :oops:
tempora

Post by tempora »

amrino wrote:
Vingo wrote:Bebe su otisle bozjom voljom....Kod nas valjda ljudski faktor ne postoji....
Niko ne spori Amiru da voli djecu. Pricamo o odgovornosti koju nikad niko nece da preuzme.
I da malo demistifikujemo stvar.....svako ko je jednom usao u Bjelave ili bilo koju instituciju za brigu o djeci bez roditeljskog staranja, ZNA da ta djeca vole svakoga ko im da minimum paznje i ljubavi....
Ko treba da odgovara za ovo?

Grijalica?
Ok on kao direktor treba da snosi odgovornost...ali mene vise brine da li ce se poslije njegove osude i smjene u sustini ista promijeniti. Hoce li se otkloniti razlozi zbog kojih se grijalica uopste palila...hoce li ta djeca ista dobiti...hoce li se uslovi njihovih zivota promijeniti na bolje?!
Ili ce se direktor, koji se godinama zrtvuje za tu djecu smijeniti, osuditi a svi problemi koji su doveli do ove tragedije- gurnuti pod tepih?!
Po cemu ti to smatras ili znas da se nista nece promijeniti? Promjenit ce se mozda pasivnim zaljenjem i ubjedjivanjem sirokih masa da direktor voli djecu! Evo iz moga ugla on ih ne voli! Jer kako drukcije objasniti nehat?
Valjda bi smjena i kazna za jednog direktora trebala znaciti upozorenje, jer kako vidimo ovaj ne snosi odgovornost a nigdje ne procitah da je i uopste rekao da se osjeca odgovornim?
Eto igrom slucaja, moj direktor, direktor edukativnog centra u Holandiji, volio je strasno djecu, ali je takodjer pustao da ta djeca u obdanistu u sklopu tog edukativnog centra, bivaju zbrinuta na vrlo opasan i odvratan nacin.Da se kojim slucajem desila nesreca, ovaj bi, zasigurno znam, plakao od bola.Ali takodjer i znam, koliko je maher bio da izbjegne zakone i smanji troskove.Nikakve inspekcije niti slicno nisu mu mogle niti stale u kraj.
Dok su uticnice visile sa otvorenim zicama u prostorijama gdje su se igrala djeca.Koja su opet po troje spavala u malom kreveticu. Da ne pisem dalje, jer bilo bi toga more ali hocu reci da ne vjerujem u direktorovu ljubav jer ako ovakva jedna tragedija u covjeku ne budi osjecaj licne odgovornosti onda ja ne znam sta treba? Ja jedino vjerujem u to da je on samo pokusao da sacuva sebe i svoju stolicu.
I jos jednom i iznova, direktor rece u momentu tragedije da on nema vremena za donacije i slicno vec ima racun pa neka se salju pare !!!!! 1+1 su valjda 3! :oops:
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 16:08, edited 1 time in total.
amrino

Post by amrino »

tempora wrote:
amrino wrote:
Vingo wrote:Bebe su otisle bozjom voljom....Kod nas valjda ljudski faktor ne postoji....
Niko ne spori Amiru da voli djecu. Pricamo o odgovornosti koju nikad niko nece da preuzme.
I da malo demistifikujemo stvar.....svako ko je jednom usao u Bjelave ili bilo koju instituciju za brigu o djeci bez roditeljskog staranja, ZNA da ta djeca vole svakoga ko im da minimum paznje i ljubavi....
Ko treba da odgovara za ovo?

Grijalica?
Ok on kao direktor treba da snosi odgovornost...ali mene vise brine da li ce se poslije njegove osude i smjene u sustini ista promijeniti. Hoce li se otkloniti razlozi zbog kojih se grijalica uopste palila...hoce li ta djeca ista dobiti...hoce li se uslovi njihovih zivota promijeniti na bolje?!
Ili ce se direktor, koji se godinama zrtvuje za tu djecu smijeniti, osuditi a svi problemi koji su doveli do ove tragedije- gurnuti pod tepih?!
Po cemu ti to smatras ili znas da se nista nece promijeniti? Promjenit ce se mozda pasivnim zaljenjem i ubjedjivanjem sirokih masa da direktor voli djecu! Evo iz moga ugla on ih ne voli! Jer kako drukcije objasniti nehat?
Valjda bi smjena i kazna za jednog direktora trebala znaciti upozorenje, jer kako vidimo ovaj ne snosi odgovornost a nigdje ne procitah da je i uopste rekao da se osjeca odgovornim?
Eto igrom slucaja, moj direktor, direktor edukativnog centra u Holandiji, volio je strasno djecu, ali je takodjer pustao da ta djeca u obdanistu u sklopu tog edukativnog centra, bivaju zbrinuta na vrlo opasan i odvratan nacin.Da se kojim slucajem desila nesreca, ovaj bi, zasigurno znam, plakao od bola.Ali takodjer i znam, koliko je maher bio da izbjegne zakone i smanji troskove.Nikakve inspekcije niti slicno nisu mu mogle niti stale u kraj.
Dok su uticnice visile sa otvorenim zicama u prostorijama gdje su se igrala djeca.Koja su opet po troje spavala u malom kreveticu. Da ne pisem dalje, jer bilo bi toga more ali hocu reci da ne vjerujem u direktorovu ljubav jer ako ovakva jedna tragedija u covjeku ne budi osjecaj licne odgovornosti onda ja ne znam sta treba? Ja jedino vjerujem u to da je on samo pokusao da sacuva sebe i svoju stolicu.
I jos jednom i iznova, direktor rece u momentu tragedije da on nema vremena za donacije i slicno vec ima racun pa neka se salju pare !!!!! 1+1 su valjda 3! :oops:
da tempora ti si kao i uvijek nepogresivo u pravu...Slazem se da je direktor bio nemaran- Nije ni pod razno trebao paliti grijalicu koja je prouzorkovala nesrecu- trebao je jednostavno pustiti djecu da se smrznu- tad bi valjda bila kriva "visa sila".
Tvoj direktor u Holandiji i ovaj direktor na Bjelavama imaju BAS mnogo zajednickih stvari...a svi ljudi koji su radili s direktorom i gledali cijelo vrijeme sta se desava, gledali kakve opasnosti vrebaju iza svakog coska- ljudi poput tebe- nisu bili duzni da to sprijece- jer to nije bila njihova odgovornost?!
Kako god- jedina stvar koju sigurno znam- je da NIKAD ni za kakve pare ne bih pristala da budem direktor bilo cega- na kraju si kriv sto si ziv...
amrino

Post by amrino »

...
Vingo

Post by Vingo »

Amrino - ti si meni paradigma birackog tijela .... :-) :D
mamica papucarka

meni nije jasno kako niko nije bio u prostoriji sa djecom koja nisu imala vise od jedne godine :(
amrino

Post by amrino »

Nancy Drew wrote:
amrino wrote:...Bolje je pljuvat po covjeku na osnovu nekih imaginarnih argumenata...jer zasto bi ti nama iznosila cinjenice koje TI znas...zbog cega bi to radila kada to nije tvoj problem... :oops:
:shock: jbt čitaš li ti išta
argumenti nisu imaginarni
svi znaju sve i o Domu i o direktoru već 15 godina
ja ili bilo ko drugi naglabanjam na forumu, pa makar sad ispričala cijelu priču, neće ništa promijeniti, dovoljno sam velika da to znam
i ne mogu dalje o ovome s tobom ili bilo kim ...
misli što hoćeš
Ma bona nebila- mozes ti imati pun kofer dokaza- al od kakve su koristi kad TO nije tvoj problem?!
Dokazi postaju IMAGINARNI ukoliko se gurnu pod tepih...i ukoliko se ne zele "ispravljati krive drine"...Kakve fajde iko ima od toga sto ti znas ako ne zelis da odes na policiju i svedocis?!
JBG Citas li TI ista?!
mamica papucarka

seka wrote:
Vingo wrote:Amrino - ti si meni paradigma birackog tijela .... :-) :D
:lol: :D

sto niko nije bio u prostoriji gje su bile bebe i ukljucena grijalica :?
ni meni to nije jasno :? . Jel neko znam sta se tacno desilo??? Ili ste vec pisali, a ja ne mogu sad pretrazivat cijelu temu :-)
Vingo

Post by Vingo »

Pa to i jeste tabu tema.....pitanje dana...kvaka 22 itd
tempora

Post by tempora »

amrino, iako ti smatras da je meni jedino u zivotu biti nepogresivo upravu, pokusat cu ti objasniti sta je ipak po srijedi.Ne ja ne zelim biti upravu.Ja se bojim.Strasno se bojim.Ako ti to sa svoje strane mognes shvatiti?
Zasto se bojim? Iz prostog razloga sto vidjoh tek djelic nemara/nehata uslova pod kojima su smjestena djeca u par vrtica u Sa. Sto bi i tebi, mozda trebalo govoriti dovoljno? Ako nije nehat sta je onda?
Mozes me ubjedjivati do sutra o neuslovnosti koja rezultira tragedijom ali ja u tu pricu ne vjerujem.Iz osnovanih razloga.Iz iskustva.
Mozda mozemo pricati o prioritetima kao sto je zarada i slicno, ali zasigurno ne mozemo pricati o odgovornosti!
I da amrino, sta bi bilo da je tvoje dijete umrlo u ovoj ustanovi? I da li ces ti kada jednoga dana budes majka ( ako budes zeljela mogla ili kako vec) traziti od uposlenih u ustanovama gdje ce odlaziti tvoje dijete, da ti pokazu mjere sigurnosti, da ti pokazu kvalite njege i zbrinjavanja tvoga djeteta.
I da li ces se ti pomiriti sa cinjenicom, da je tvoje dijete ozlijedjeno ili ne daj Boze poginulo zato sto su prostorije bile neuslovne?????
Da li ces traziti odgovorne? Ili ce tvoja bol i tuga biti zadovoljena tugom osoba koje su bile zaduzene za tvoje dijete? Koje ce reci da nisu imale uslove ili da je bilo pogresno staviti teske zavjese na prozore ili grijalicu za koju i budala zna da je opasna ( jer nije li vec bilo slucajeva zapaljivanja od grijalica ? )
Odgovornost odgovornih se mora traziti jer sve dok oni primaju nagrade :oops: i smatraju da je to sasvim ispravno, djeca ce i dalje ginuti!
A nece se povlaciti pitanje kako gardaroba zavrsava na pijaci, gdje su donacije i novci godinama pristizani u dom, zasto protupozarni aparat ne radi i zasto je direktor direktor i koja je njegova funkcija uopste? Da prikuplja mozda nove donacije? :oops:
amrino

Post by amrino »

tempora wrote:amrino, iako ti smatras da je meni jedino u zivotu biti nepogresivo upravu, pokusat cu ti objasniti sta je ipak po srijedi.Ne ja ne zelim biti upravu.Ja se bojim.Strasno se bojim.Ako ti to sa svoje strane mognes shvatiti?
Zasto se bojim? Iz prostog razloga sto vidjoh tek djelic nemara/nehata uslova pod kojima su smjestena djeca u par vrtica u Sa. Sto bi i tebi, mozda trebalo govoriti dovoljno? Ako nije nehat sta je onda?
Mozes me ubjedjivati do sutra o neuslovnosti koja rezultira tragedijom ali ja u tu pricu ne vjerujem.Iz osnovanih razloga.Iz iskustva.
Mozda mozemo pricati o prioritetima kao sto je zarada i slicno, ali zasigurno ne mozemo pricati o odgovornosti!
I da amrino, sta bi bilo da je tvoje dijete umrlo u ovoj ustanovi? I da li ces ti kada jednoga dana budes majka ( ako budes zeljela mogla ili kako vec) traziti od uposlenih u ustanovama gdje ce odlaziti tvoje dijete, da ti pokazu mjere sigurnosti, da ti pokazu kvalite njege i zbrinjavanja tvoga djeteta.
I da li ces se ti pomiriti sa cinjenicom, da je tvoje dijete ozlijedjeno ili ne daj Boze poginulo zato sto su prostorije bile neuslovne?????
Da li ces traziti odgovorne? Ili ce tvoja bol i tuga biti zadovoljena tugom osoba koje su bile zaduzene za tvoje dijete? Koje ce reci da nisu imale uslove ili da je bilo pogresno staviti teske zavjese na prozore ili grijalicu za koju i budala zna da je opasna ( jer nije li vec bilo slucajeva zapaljivanja od grijalica ? )
Odgovornost odgovornih se mora traziti jer sve dok oni primaju nagrade :oops: i smatraju da je to sasvim ispravno, djeca ce i dalje ginuti!
A nece se povlaciti pitanje kako gardaroba zavrsava na pijaci, gdje su donacije i novci godinama pristizani u dom, zasto protupozarni aparat ne radi i zasto je direktor direktor i koja je njegova funkcija uopste? Da prikuplja mozda nove donacije? :oops:
Ti mene ocito ne razumijes...
Odmah sam napisala- neka odgovara- ko je odgovoran...ali po meni- ti ljudi ne bi uopste trebali, pored svih ostalih problema, brinuti o grijalici...Ta djeca zasluzuju bolje! Treba da imaju grijanje a ne da se pokusavaju ugrijati uz tamo nekakve neispravne grijalice...
I mene je strah- strah me da ce se sve zavrsiti na optuzivanju i zatvaranju covjeka koji je cijeli svoj zivot posvetio toj djeci a one guzonje koje su djeci morale obezbijediti grijanje i ostale uslove za normalan i siguran zivot ce i dalje sjediti na istim foteljama i zadovoljno trljati ruke svaki put kad koja donacija zaluta u njihov djep.
Strah me...ali eto- ipak se nadam da ima pravde na ovom svijetu...
Dakle- odgovorni TREBA da odgovaraju- samo sto ja smatram da se ne radi o jednom covjeku...nego o vise njih...
Vingo

Post by Vingo »

Hajd ukucaj u google, ako vec ne pratis medije, dvije rijeci DONACIJA i BJELAVE.....
Pa tako puta 15 godina.

I oni se griju neispravnim grijalicama....
amrino

Post by amrino »

Vingo wrote:Hajd ukucaj u google, ako vec ne pratis medije, dvije rijeci DONACIJA i BJELAVE.....
Pa tako puta 15 godina.

I oni se griju neispravnim grijalicama....
Ma da- sve je direktor uzeo sebi...mislim... :oops:
Vingo

Post by Vingo »

Ma nije...mozda samo nije imao osjecaj za prioritete....
Paradigmo!
tempora

Post by tempora »

Pa onda ocigledno ne razumijes ni ti mene.Ja sam prije nekog vremena, prije ove strasne tragedije postavila temu o djecijim vrticima u BiH, zeleci se informisati o pravilima bezbjednosti i protokolima tih vrtica jer iz onog sto sam vidjela, shvatila sam da je upitanju nehat, tj kreiranje poslova i nerazmisljanje o bezbjednosti te se plasila strasne tragedije.Jer saznah da se otvaraju igraonice, obdanista u stambenim zgradama, sa teskim zavjesama, bez izlaza u slucaju opasnosti itd itd.I zbog toga, amrino, cinilo mi se suludo ono sto vidjeh, a sto kroz iskustvo znam, da su tragedije moguce i u najboljim uslovima ali njihova je mogucnost manja kada covjek bolje razmislja o bezbjednosti!
I desi se tragedija.I krivci su naravno u najvisem vrhu! Oni gore odgovorni negdje u vladi?
Ja onda ne razumijem, zasto uopste postoji mjesto direktora, postoji mjesto pedagoga, medicinske sestre itd? DZasto postoji bilo kakva funkcija ako ona ne podrazumijeva i odgovornost a ne samo specijalnost struke? Da se kroz razlicite discipline spira odgovornost?
Sigurna sam da niko od uposlenih nije zelio da se ovako nesto desi.Ali da se nije razmisljalo o mogucnostima i bezbjednosti to je valjda sigurno? Dovoljno je pogledati slike prostorija u kojim su bebe smjestene i na koji nacin, pa da se kaze -nehat!
Jer mozda lupam kao Maksim po diviziji, ali ponajmanje sumnjam da se radilo o manjku sredstava!
Da li je direktor i u jednom momentu rekao: " Osjecam se odgovornim" i da li se trebaju postavljati pitanja i koje su to uopste njegove nadleznosti i ono cime se on bavi? I zasto mislimo, da ce se jedna tragedija skrnaviti ako postavimo pitanja, kako, zasto i zbog cega?
Kako rekose, direktor nije imao snage pricati o buducoj bezbjednosti te djece.Da li to znaci, da on ne moze garantovati da se takvo sto nece ponovo desiti a moze primiti nagradu za trud/rad/zalaganje ( za sta vec) jer za to ima snage i smatra sasvim ispravnim!?
Nije meni vise ovdje pitanje direktora Zelica, nego uopsteno pitanje tih i takvih ustanova i roditelja koji svoju djecu daju na cuvanje/odgoj kojekakvim vrticima/igraonicama i sl.Pitanje odgovornosti u dobrim i losim momentima!!! Ko, kada, kako i da li ikada???? :oops:
amrino

Post by amrino »

Vingo wrote:Ma nije...mozda samo nije imao osjecaj za prioritete....
Paradigmo!
Da, u pravu si- i za prvo i za drugo.
Nemam vise volje za ovu pricu...
amrino

Post by amrino »

tempora wrote:Pa onda ocigledno ne razumijes ni ti mene.Ja sam prije nekog vremena, prije ove strasne tragedije postavila temu o djecijim vrticima u BiH, zeleci se informisati o pravilima bezbjednosti i protokolima tih vrtica jer iz onog sto sam vidjela, shvatila sam da je upitanju nehat, tj kreiranje poslova i nerazmisljanje o bezbjednosti te se plasila strasne tragedije.Jer saznah da se otvaraju igraonice, obdanista u stambenim zgradama, sa teskim zavjesama, bez izlaza u slucaju opasnosti itd itd.I zbog toga, amrino, cinilo mi se suludo ono sto vidjeh, a sto kroz iskustvo znam, da su tragedije moguce i u najboljim uslovima ali njihova je mogucnost manja kada covjek bolje razmislja o bezbjednosti!
I desi se tragedija.I krivci su naravno u najvisem vrhu! Oni gore odgovorni negdje u vladi?
Ja onda ne razumijem, zasto uopste postoji mjesto direktora, postoji mjesto pedagoga, medicinske sestre itd? DZasto postoji bilo kakva funkcija ako ona ne podrazumijeva i odgovornost a ne samo specijalnost struke? Da se kroz razlicite discipline spira odgovornost?
Sigurna sam da niko od uposlenih nije zelio da se ovako nesto desi.Ali da se nije razmisljalo o mogucnostima i bezbjednosti to je valjda sigurno? Dovoljno je pogledati slike prostorija u kojim su bebe smjestene i na koji nacin, pa da se kaze -nehat!
Jer mozda lupam kao Maksim po diviziji, ali ponajmanje sumnjam da se radilo o manjku sredstava!
Da li je direktor i u jednom momentu rekao: " Osjecam se odgovornim" i da li se trebaju postavljati pitanja i koje su to uopste njegove nadleznosti i ono cime se on bavi? I zasto mislimo, da ce se jedna tragedija skrnaviti ako postavimo pitanja, kako, zasto i zbog cega?
Kako rekose, direktor nije imao snage pricati o buducoj bezbjednosti te djece.Da li to znaci, da on ne moze garantovati da se takvo sto nece ponovo desiti a moze primiti nagradu za trud/rad/zalaganje ( za sta vec) jer za to ima snage i smatra sasvim ispravnim!?
Nije meni vise ovdje pitanje direktora Zelica, nego uopsteno pitanje tih i takvih ustanova i roditelja koji svoju djecu daju na cuvanje/odgoj kojekakvim vrticima/igraonicama i sl.Pitanje odgovornosti u dobrim i losim momentima!!! Ko, kada, kako i da li ikada???? :oops:
u pravu si
tempora

Post by tempora »

Vingo wrote:Ma nije...mozda samo nije imao osjecaj za prioritete....
Paradigmo!
Slijedeci put reaguj brze, da ne moram da objasnjavam sta sam htjela reci.Efikasnija si.
Post Reply