malo vise postovanja i ljubavi nam treba, pocev od travkice pored trotoara do djece koja umiru kao kosturi, sve bi bilo ljepse.
pojest ce te cuko!!!!!
Moderator: anex
- minjonja
#226 Re: pojest ce te cuko!!!!!
prelistah temu i vidim neki komentarisu tu frazu "pojest ce te cuko" kao da nije to nista strasno, ne zasijava se strah od zivotinja time...
nego sta nego usadjivanje straha u dijete. mene je bilo strah jer su me pumpali tim pricama, bilo me strah proci pored cuke na lancu, kamoli pored lutalice. al hvala Bogu pa nisam mucila te zivotinje za razliku od ogromne vecine mojih vrsnjaka i drugih ljudi. kad sam pocela koristiti svoj mozak, pocela sam umjesto bestije na cetiri noge koja jede ljude vidjeti prljavog jadnog gladnog psa koji se vise boji mene nego ja njega.
malo vise postovanja i ljubavi nam treba, pocev od travkice pored trotoara do djece koja umiru kao kosturi, sve bi bilo ljepse.
- GAU 8
#227 Re: pojest ce te cuko!!!!!
Realno, ima kretena na obje strane.
Ali njih nije mnogo. Vise je upitanju puko nerazumijevanje i nedostatak ikakve zelje da jedni razumiju druge.
Roditelj vidi samo svoje dijete, vlasnik psa vidi samo svog ljubimca.
Nema neke opste kulture ka okolini.
Recimo imam prijateljicu koja se divi do neba gomilici koju je iza sebe ostavio njen Labrador, ali kada vidi nanu kako dijete u parku otkopcava jer mu se "pripiskilo" to je seljakluk.
I sta da ja tu kazem? Nijedno ni drugo nije OK, ali niko ne gleda dalje od sebe.
Ali njih nije mnogo. Vise je upitanju puko nerazumijevanje i nedostatak ikakve zelje da jedni razumiju druge.
Roditelj vidi samo svoje dijete, vlasnik psa vidi samo svog ljubimca.
Nema neke opste kulture ka okolini.
Recimo imam prijateljicu koja se divi do neba gomilici koju je iza sebe ostavio njen Labrador, ali kada vidi nanu kako dijete u parku otkopcava jer mu se "pripiskilo" to je seljakluk.
I sta da ja tu kazem? Nijedno ni drugo nije OK, ali niko ne gleda dalje od sebe.
- Pasiflora
#228 Re: pojest ce te cuko!!!!!
Ne "divi se" nego kontrolira zdravlja svoga psa. Stolica je prvi pokazatelj ako nesto sa psom nije kako treba.GAU 8 wrote:Recimo imam prijateljicu koja se divi do neba gomilici koju je iza sebe ostavio njen Labrador, ali kada vidi nanu kako dijete u parku otkopcava jer mu se "pripiskilo" to je seljakluk.
I da seljakluk je piskenje i kakenje djece po igralistima na kojima se igraju. Mada - vise manje - zemlja ce to apsorbirati, znatno je veci problem kesa, flasa i ostalog smeca koje njihove drage mame i nane bacaju po istim tim igralistima na koja svaki dan dovode djecu.
-
metronom
#229 Re: pojest ce te cuko!!!!!
Smatrati psa ravnim djetetu je bolesno. Ko tako misli stvarno treba pomoc psihijatra sto prije.
A roditelji malu djecu plase na razne nacine, da bi ih odvratili od potencijalnih opasnosti. Tako ce im reci da ne izlaze sami na ulicu jer ce ih ukrasti lopov (da bi ih sprijecili da se udalje od roditelja, izgube i sl.), da ne piju kafu jer ce im narasti rep (da bi ih sprijecili u konzumiranju namirnica koje nisu zdrave za njih), da je nesto "fuj, kaka" da bi ih usporedbom sa neugodnim mirisom, odbili od necega itd. itd. To se radi na taj nacin, jer djeca jos nisu dovoljno intelektualno zrela da shvate neka kompleksnija objasnjenja razloga zbog kojih nesto ne treba da rade.
Htjeli vi priznati ili ne, pas je zivotinja bez razuma cije postupke se ne moze racionalizirati na nacin kako to radimo sa ljudskim postupcima. Psa moze iziritirati miris, boja, izgled, nagli pokret koji ce ga uplasiti, moze osjetiti ljubomoru itd. sve su to razlozi zbog kojih pas moze iz cista mira napasti nekoga. Djeca su u tom slucaju zbog svog uzrasta u narocitoj opasnosti jer realno nisu u mogucnosti da se odbrane i u slucaju napada postoji i opasnost po njihov zivot. E sad vi meni recite da kad postoji realna opasnost za zivot mog djeteta, ja treba da vjerujem vama na rijec da je vas pas jedna mala fina dobrica koja nikad nikog nije napala... Ne pada mi na pamet! Djecu treba uciti da ne prilaze zivotinjama koje ih mogu ozlijediti, pogotovo nepoznatim zivotinjama, zivotinjama bez vlasnika, bez prisustva vlasnika...
A roditelji malu djecu plase na razne nacine, da bi ih odvratili od potencijalnih opasnosti. Tako ce im reci da ne izlaze sami na ulicu jer ce ih ukrasti lopov (da bi ih sprijecili da se udalje od roditelja, izgube i sl.), da ne piju kafu jer ce im narasti rep (da bi ih sprijecili u konzumiranju namirnica koje nisu zdrave za njih), da je nesto "fuj, kaka" da bi ih usporedbom sa neugodnim mirisom, odbili od necega itd. itd. To se radi na taj nacin, jer djeca jos nisu dovoljno intelektualno zrela da shvate neka kompleksnija objasnjenja razloga zbog kojih nesto ne treba da rade.
Htjeli vi priznati ili ne, pas je zivotinja bez razuma cije postupke se ne moze racionalizirati na nacin kako to radimo sa ljudskim postupcima. Psa moze iziritirati miris, boja, izgled, nagli pokret koji ce ga uplasiti, moze osjetiti ljubomoru itd. sve su to razlozi zbog kojih pas moze iz cista mira napasti nekoga. Djeca su u tom slucaju zbog svog uzrasta u narocitoj opasnosti jer realno nisu u mogucnosti da se odbrane i u slucaju napada postoji i opasnost po njihov zivot. E sad vi meni recite da kad postoji realna opasnost za zivot mog djeteta, ja treba da vjerujem vama na rijec da je vas pas jedna mala fina dobrica koja nikad nikog nije napala... Ne pada mi na pamet! Djecu treba uciti da ne prilaze zivotinjama koje ih mogu ozlijediti, pogotovo nepoznatim zivotinjama, zivotinjama bez vlasnika, bez prisustva vlasnika...
- zateznistub
#230 Re: pojest ce te cuko!!!!!
Vi imate ozbiljan issue sa percepcijom, pa pobogu zasto je seljacki ako se dijete popiski napolju, a urbano je kad ja uletim u psece, valjda da gazda mozr u miru i rahatluku kontrolisati usporeno razlaganje izmeta njegovog ljubimca da nebi gluho bilo dao koju markicu pa odveo istog veterinaru.sitno wrote:Ne "divi se" nego kontrolira zdravlja svoga psa. Stolica je prvi pokazatelj ako nesto sa psom nije kako treba.GAU 8 wrote:Recimo imam prijateljicu koja se divi do neba gomilici koju je iza sebe ostavio njen Labrador, ali kada vidi nanu kako dijete u parku otkopcava jer mu se "pripiskilo" to je seljakluk.
I da seljakluk je piskenje i kakenje djece po igralistima na kojima se igraju. Mada - vise manje - zemlja ce to apsorbirati, znatno je veci problem kesa, flasa i ostalog smeca koje njihove drage mame i nane bacaju po istim tim igralistima na koja svaki dan dovode djecu.
-
visocicaguy
#231 Re: pojest ce te cuko!!!!!
nek se divi izmetu svog ljubimca kod kuce, a na na javnoj zelenoj povrsini
- zateznistub
#232 Re: pojest ce te cuko!!!!!
Čista petica, bravometronom wrote:Smatrati psa ravnim djetetu je bolesno. Ko tako misli stvarno treba pomoc psihijatra sto prije.
- minjonja
#233 Re: pojest ce te cuko!!!!!
metronom wrote:Smatrati psa ravnim djetetu je bolesno. Ko tako misli stvarno treba pomoc psihijatra sto prije.
pa da, to se zove odgajanje, ali to se razlikuje od usadjivanja fobija.
- Cholina_Lokica
#234 Re: pojest ce te cuko!!!!!
isto to moze vaziti za vecinu bosansko hercegovackih ljudi, jer je vecini najnormalnija stvar da kad im prituzi obave nuzdu bilo gdje, nije bitno da li je dijete ili odrastao covjek. svaki prolaz izmedju zgrada, malo grmlja gdje ima, toliko je zagadjen ljudskim fekalijama da je nemoguce procivisocicaguy wrote:nek se divi izmetu svog ljubimca kod kuce, a na na javnoj zelenoj povrsini
ne znam zbog cega ovi protiv pasa sto su konstantno forsiraju i poredjuju ljubav prema psu i djetetu, i kako vlasnici vise vole pse nego djecu. apsurdno... pa vecina ih i sama ima djecu
niti mi smetaju djeca, niti bilo koji klinac, samo mi smeta to sto roditelji pustaju djecu da bez kontrole prilaze mom psu, i ocekuju da onda ja pazim na njihovo dijete, ja stvarno nemam tu obavezu, niti to zelim. kad kazes djetetu nemoj cuoati psa, udarati ga, najgori si na svijetu, jer pobogu kako ces to reci njihovom zlatu, ima pravo to da radi. a opet ima druga grupa ljudi koja ocekuje da im se sklanjas sa puta kad prolaze, i to ne zele na normalan nacin rjesiti, nego jednostavno pocnu histerisati na mene i mog psa, bez obzira sto ni ja ni pas nismo obratili paznju na njih, nego samo jednostavno prolazimo, a oni nam pocnu Hebavati sve jer eto eto mi hodamo ulicom, valjda nemamo pravo na to, sta li... ako mi prolazimo bez ikakvih reakcija na okolne ljude, koji ti imas razlog da nas napadas?! a takvih ljudi je sve veci broj... znam strah i sve to ja razumijem, ali se mozes normalno ponasati, ja kad se necega bojim ili mi smeta okrenem se i odem, ili zaobidjem, a ne vristim da cijeli svijet to zna, i da se svi moraju prilagodjavati tome jer se ja bojim. znaci nije problem naci kompromis, ali jednostavno neke stvari nit mogu nit hocu da tolerisem. ...
sto se brnjica tice, svuda u svijetu je regulisano koje rase i kako trebaju nositi brnjice, tako je npr. u vecini svijeta labradoru i podvrstama tim, strogo zabranjeno stavljanje brnjica, dok kod nas to nije slucaj. isto tako, ljeti, svakom psu jedini nacin da rashladi tijelo iskljucivo samo preko jezika. stavljanjem brnjica, pas tu mogucnost gubi, i jako brzo nastupa toplotni udar, i ako nema veterinara u blizini i smrt. meni ne pada na pamet da ubijem psa zbog toga. plus sto mi je pas, mjesanac labradora
- zateznistub
#235 Re: pojest ce te cuko!!!!!
Apsoltno sam protiv bilo koje vrte fobije, ali da djetetu treba "usaditi" malo straha, za to jestam. Naime, onaj tvoj komentar o "pojest ce te cuko stoji u potpunosti.minjonja wrote:metronom wrote:Smatrati psa ravnim djetetu je bolesno. Ko tako misli stvarno treba pomoc psihijatra sto prije.
pa da, to se zove odgajanje, ali to se razlikuje od usadjivanja fobija.
- zateznistub
#236 Re: pojest ce te cuko!!!!!
Ogromna je razlika vrsi li nuzdu dijete ili neko ko ima 20+ godina. Dijete ne moze i ne treba da trpi, odrasli ipak koliko-toliko mogu. Ako malo protreses temu vidjeces da vecina ljubitelja pasa stavlja njih u prvi plan a ne dijete. A smeta li ti da tvoj pas bez kontrole prilazi mome dijetetu st je, prinaces, mnogo cesci slucaj? Molim te postavi link za zakon koji brani stavljanje brnjica psima na javnom mjestu, molim te. I gdje je to boga ti napao covjek psa, ne spominjem izivljavanje nad zivotinjama koje bih sankcionisao malte ne smrtnom kaznom.Dile wrote:isto to moze vaziti za vecinu bosansko hercegovackih ljudi, jer je vecini najnormalnija stvar da kad im prituzi obave nuzdu bilo gdje, nije bitno da li je dijete ili odrastao covjek. svaki prolaz izmedju zgrada, malo grmlja gdje ima, toliko je zagadjen ljudskim fekalijama da je nemoguce procivisocicaguy wrote:nek se divi izmetu svog ljubimca kod kuce, a na na javnoj zelenoj povrsinielem nije tema danasnje emisije...
ne znam zbog cega ovi protiv pasa sto su konstantno forsiraju i poredjuju ljubav prema psu i djetetu, i kako vlasnici vise vole pse nego djecu. apsurdno... pa vecina ih i sama ima djecu![]()
niti mi smetaju djeca, niti bilo koji klinac, samo mi smeta to sto roditelji pustaju djecu da bez kontrole prilaze mom psu, i ocekuju da onda ja pazim na njihovo dijete, ja stvarno nemam tu obavezu, niti to zelim. kad kazes djetetu nemoj cuoati psa, udarati ga, najgori si na svijetu, jer pobogu kako ces to reci njihovom zlatu, ima pravo to da radi. a opet ima druga grupa ljudi koja ocekuje da im se sklanjas sa puta kad prolaze, i to ne zele na normalan nacin rjesiti, nego jednostavno pocnu histerisati na mene i mog psa, bez obzira sto ni ja ni pas nismo obratili paznju na njih, nego samo jednostavno prolazimo, a oni nam pocnu Hebavati sve jer eto eto mi hodamo ulicom, valjda nemamo pravo na to, sta li... ako mi prolazimo bez ikakvih reakcija na okolne ljude, koji ti imas razlog da nas napadas?! a takvih ljudi je sve veci broj... znam strah i sve to ja razumijem, ali se mozes normalno ponasati, ja kad se necega bojim ili mi smeta okrenem se i odem, ili zaobidjem, a ne vristim da cijeli svijet to zna, i da se svi moraju prilagodjavati tome jer se ja bojim. znaci nije problem naci kompromis, ali jednostavno neke stvari nit mogu nit hocu da tolerisem. ...
sto se brnjica tice, svuda u svijetu je regulisano koje rase i kako trebaju nositi brnjice, tako je npr. u vecini svijeta labradoru i podvrstama tim, strogo zabranjeno stavljanje brnjica, dok kod nas to nije slucaj. isto tako, ljeti, svakom psu jedini nacin da rashladi tijelo iskljucivo samo preko jezika. stavljanjem brnjica, pas tu mogucnost gubi, i jako brzo nastupa toplotni udar, i ako nema veterinara u blizini i smrt. meni ne pada na pamet da ubijem psa zbog toga. plus sto mi je pas, mjesanac labradoraljetos sam bila prisutna kad je djevojci policija naredila da psu stavi brnjicu, i nakon 10ak minuta pas samo pao od toplotnog udara...
- Pasiflora
#237 Re: pojest ce te cuko!!!!!
Apsolutna neistina. Kucni ljubimci gotovo nikad ne prilaze nepoznatim osobama. Izuzetak su lutalice koje jos nisu istraumirane od mrskanja i sutanja. Ali i oni jadni dovoljno brzo nauce kome smiju prilaziti.zateznistub wrote:
A smeta li ti da tvoj pas bez kontrole prilazi mome dijetetu st je, prinaces, mnogo cesci slucaj?.
- Cholina_Lokica
#238 Re: pojest ce te cuko!!!!!
a kod nas je sto se nuzde ljudi uzasna situacija...zateznistub wrote:Ogromna je razlika vrsi li nuzdu dijete ili neko ko ima 20+ godina. Dijete ne moze i ne treba da trpi, odrasli ipak koliko-toliko mogu. Ako malo protreses temu vidjeces da vecina ljubitelja pasa stavlja njih u prvi plan a ne dijete. A smeta li ti da tvoj pas bez kontrole prilazi mome dijetetu st je, prinaces, mnogo cesci slucaj? Molim te postavi link za zakon koji brani stavljanje brnjica psima na javnom mjestu, molim te. I gdje je to boga ti napao covjek psa, ne spominjem izivljavanje nad zivotinjama koje bih sankcionisao malte ne smrtnom kaznom.
ne stavlja ih iznad djece niko, osim ovih sto pljuju vlasnike, i govore da su im psi iznad djece
moj pas ne prilazi nikome
kakav link hoces za brnjicu?
covjek napada jako cesto psa, ima na predhodnoj stranici sto sam napisala sta se meni licno desilo. ljetos mi to nije bila izlovana situacija da nas napadnu nepoznati ljudi iz cista mira. to je jako cesta situacija
- zateznistub
#239 Re: pojest ce te cuko!!!!!
Glupo mi je vise polemisati ali ipak mislim da je cesci slucaj napada pasa, kako kucnih tako i lutalica, na djecu/ljude nego obrnuto. Kad pominjem takve slucajeve ne mislim na tebe llicno jer po svemu sudeci pazis na svog kera. Priznaces da si u manjni jer je puno vise onih koji svoje pse ne drze na pvodcu nego se takvi slobodno setaju(da ne spominjem one koji od pasa prave masine za ubijanje), sto nije u skladu sa zakonom. Djeca koja nisu odrasla se boje pasa i treba biti tako sve dok se roditelj ne uvjeri u suprotno. Imao sam psa i vrlo dobro znam o cemu govorim.Dile wrote:a kod nas je sto se nuzde ljudi uzasna situacija...zateznistub wrote:Ogromna je razlika vrsi li nuzdu dijete ili neko ko ima 20+ godina. Dijete ne moze i ne treba da trpi, odrasli ipak koliko-toliko mogu. Ako malo protreses temu vidjeces da vecina ljubitelja pasa stavlja njih u prvi plan a ne dijete. A smeta li ti da tvoj pas bez kontrole prilazi mome dijetetu st je, prinaces, mnogo cesci slucaj? Molim te postavi link za zakon koji brani stavljanje brnjica psima na javnom mjestu, molim te. I gdje je to boga ti napao covjek psa, ne spominjem izivljavanje nad zivotinjama koje bih sankcionisao malte ne smrtnom kaznom.
ne stavlja ih iznad djece niko, osim ovih sto pljuju vlasnike, i govore da su im psi iznad djece
moj pas ne prilazi nikomesvaki dan sam vani sa psom, i vise sam se nagledala da ljudi prilaze psu, nego da vlasnik pusta psa tek tako da ljudima i djeci prilaze... ako se i desi to su izlovano slucajevi, o takvim vlasnicima mi je glupo i pricati, jer sa mnom nemaju nikakve veze....
covjek napada jako cesto psa, ima na predhodnoj stranici sto sam napisala sta se meni licno desilo. ljetos mi to nije bila izlovana situacija da nas napadnu nepoznati ljudi iz cista mira. to je jako cesta situacija
-
Karmen86
#240 Re: pojest ce te cuko!!!!!
zateznistub wrote:Glupo mi je vise polemisati ali ipak mislim da je cesci slucaj napada pasa, kako kucnih tako i lutalica, na djecu/ljude nego obrnuto. Kad pominjem takve slucajeve ne mislim na tebe llicno jer po svemu sudeci pazis na svog kera. Priznaces da si u manjni jer je puno vise onih koji svoje pse ne drze na pvodcu nego se takvi slobodno setaju(da ne spominjem one koji od pasa prave masine za ubijanje), sto nije u skladu sa zakonom. Djeca koja nisu odrasla se boje pasa i treba biti tako sve dok se roditelj ne uvjeri u suprotno. Imao sam psa i vrlo dobro znam o cemu govorim.Dile wrote:a kod nas je sto se nuzde ljudi uzasna situacija...zateznistub wrote:Ogromna je razlika vrsi li nuzdu dijete ili neko ko ima 20+ godina. Dijete ne moze i ne treba da trpi, odrasli ipak koliko-toliko mogu. Ako malo protreses temu vidjeces da vecina ljubitelja pasa stavlja njih u prvi plan a ne dijete. A smeta li ti da tvoj pas bez kontrole prilazi mome dijetetu st je, prinaces, mnogo cesci slucaj? Molim te postavi link za zakon koji brani stavljanje brnjica psima na javnom mjestu, molim te. I gdje je to boga ti napao covjek psa, ne spominjem izivljavanje nad zivotinjama koje bih sankcionisao malte ne smrtnom kaznom.
moj pas ne prilazi nikomesvaki dan sam vani sa psom, i vise sam se nagledala da ljudi prilaze psu, nego da vlasnik pusta psa tek tako da ljudima i djeci prilaze... ako se i desi to su izlovano slucajevi, o takvim vlasnicima mi je glupo i pricati, jer sa mnom nemaju nikakve veze....
Griješiš. Uopće nije istina ovo što si napisao i što sam ti boldirala.
Moj pas je jedna velika umiljata beba i samo bi se igrao, ali naučen je tako da ignorira svakoga ko ga zove ili želi da ga pomazi ili poigra se dok mu ja kao njegova gazdarica ne dadnem odobrenje. Milijardu posto moj pas nikada neće prići nekome čak i ako ga bude zvao bez da je dobio odobrenje od mene. To se psa uči od rođenja i treba puno vježbe, živaca, ali može se. I ovo sam psa naučila da ga zaštitim od pokvarenih ljudi, a ne zato što se plašim da bi nekome moj pas mogao nauditi.
- Cholina_Lokica
#241 Re: pojest ce te cuko!!!!!
moje iskustvo je skroz drugacije, da je vise napada ljudi, ali hajde, bespotrebno je o tome raspravljati i ubjedjivati.zateznistub wrote:Glupo mi je vise polemisati ali ipak mislim da je cesci slucaj napada pasa, kako kucnih tako i lutalica, na djecu/ljude nego obrnuto. Kad pominjem takve slucajeve ne mislim na tebe llicno jer po svemu sudeci pazis na svog kera. Priznaces da si u manjni jer je puno vise onih koji svoje pse ne drze na pvodcu nego se takvi slobodno setaju(da ne spominjem one koji od pasa prave masine za ubijanje), sto nije u skladu sa zakonom. Djeca koja nisu odrasla se boje pasa i treba biti tako sve dok se roditelj ne uvjeri u suprotno. Imao sam psa i vrlo dobro znam o cemu govorim.
na znam, od mojih poznanika i prijatelja rijetko ko da nema psa, i svi se ponasaju kao i ja sa svojim psima, paze, vode racuna o svemu i sl., i u istim problemima su kao i ja, ako izuzmemo muski dio populacije, pogotovo one visocije nabildanije
- ljubav_aha
#242 Re: pojest ce te cuko!!!!!
scena jucer :
jucer,odem kod kolegice,koja ima malog medenog 2 godine,i njen komasije izadje sa psom,jako ljubazan,uzeo je psa u narucje ,a izasao je sa ciljem da pokaze svog mezimca,jako cistog i lijepog,jer nije bio na lancu,i vlro je bio pazljiv kad smo pitali mangupa da ga pomiluje,znaci,dijete uopste nije gnjavilo psa,samo ga je njezno pomilovao i ponavljao rijec pas i imitirao blagim tonom lavez psa i smjeskao se,a vlasnik psa i mi se raspricali ...
sebe citiram
zato pitam,zasto je tesko uspostaviti takve relacije
jucer,odem kod kolegice,koja ima malog medenog 2 godine,i njen komasije izadje sa psom,jako ljubazan,uzeo je psa u narucje ,a izasao je sa ciljem da pokaze svog mezimca,jako cistog i lijepog,jer nije bio na lancu,i vlro je bio pazljiv kad smo pitali mangupa da ga pomiluje,znaci,dijete uopste nije gnjavilo psa,samo ga je njezno pomilovao i ponavljao rijec pas i imitirao blagim tonom lavez psa i smjeskao se,a vlasnik psa i mi se raspricali ...
sebe citiram
znaci,vrlo je vazan odnos vlasnika psa prema djetetu,i naravno,nas odnos prema vlasniku psa,koji je rajaljubav_aha wrote: ma sve je to OK ,ali djeca svojim brzim pokretima mogu uzrokovati negativnu reakciju psa,sto znaci,nezgode se mogu desiti i to je upravo uzrok straha roditelja
liepo sma napisala,vlasnike kucnih ljubimaca drugaicje dozivlajvam od nepoznatih,jer ne znam kako tretiraju svoje ljubimce i kako ce reagirati,ali vecina u SAD su ljubazni i kazu ako primjete strah prolaznika,zar je tako tesko biti ljubazan ,to je moja poenta
- Pasiflora
#243 Re: pojest ce te cuko!!!!!
Pa to mi i pricamo sve vrijeme - naravno da nije tesko, samo treba prestati svakog psa dozivljavati kao zvijer koja po cijeli dan razmislja cije dijete ce pojesti.ljubav_aha wrote:znaci,vrlo je vazan odnos vlasnika psa prema djetetu,i naravno,nas odnos prema vlasniku psa,koji je raja
- ljubav_aha
#244 Re: pojest ce te cuko!!!!!
bez_ideje,tebe dozivljavam kao dogovornu vlasnicu psa,u pravu si,kod mene je regulisan red i ponsanje vlasnika pasa ,kao i lokacije za setanje kucnih ljubimaca , i naravno,ne razumijem ako tebe prolaznici napadaju kao vlasnicu psa,naravno,to nije prihatljivo, tebe nisam optuzila sa prodjenje djeteta i psa,o tome je neko drugi pisao ,ali nisma sigurna de je neko spomenuo tebebez_ideje wrote:Ja ne uporedih dijete sa psomodakle ti to ...i ne stavljaj me u nikakvo "vi koji ne volite....",JA NE VOLIM,ne usudjujem se stavljati u nikakvu grupu kad su te stvari u pitanju...
Ja rekoh da ne hodam i ne napadam tudju djecu,pokretnu i nepokrentu imovinu i javna dobra,pa me ne zanimaju porivi i razlozi djece i nedosraslih koji bi to ucinili meni,mojoj imovini ili zivotinji !
To bi bar trebala da znas ,kako se u nekim zemljama stiti imovina![]()
P.S-mene je nepoznata "beba" od 3,5 godine zviznula letvom koju je digla s poda iz cista mira,i evo ustravila me do dana danasnjeg -jel mozes da shvatis da se ja bojim djece i da cu da zahtjevam da se ne vodaju mojim naseljem?![]()
![]()
Zvuci idiotski ,jel de?
- ljubav_aha
#245 Re: pojest ce te cuko!!!!!
zivim u SAD,ovdje postoji kultura vlasnika pasa,meni se jednom desilo,prolaze vlasnci psa,a pas telesitno wrote:Pa to mi i pricamo sve vrijeme - naravno da nije tesko, samo treba prestati svakog psa dozivljavati kao zvijer koja po cijeli dan razmislja cije dijete ce pojesti.ljubav_aha wrote:znaci,vrlo je vazan odnos vlasnika psa prema djetetu,i naravno,nas odnos prema vlasniku psa,koji je raja
- Ridjobrki
#246 Re: pojest ce te cuko!!!!!
Psi su zakon!!! Ali ljudi koji ih vode... 
- poznanik
#247 Re: pojest ce te cuko!!!!!
Nisam vidio vlasnika psa u Sarajevu da je neljubazan ako se neko prirodno uplaši psa i pristojno reaguje. I u Sarajevu, među vlasnicima pasa, vlada kultura, pristojnost i obzir prema drugim.ljubav_aha wrote:zivim u SAD,ovdje postoji kultura vlasnika pasa,meni se jednom desilo,prolaze vlasnci psa,a pas tele,njeim je bio dovoljan moj pgoled,i sao su ljubazno rekli,"ne brini"
,eh to je ono sto zelim nalglasiti,zasto upravo vlasnici pasa malo ne smanje negativne tenzije i postanu ljaubazni,nema sanse da da ti siti prolaznici nece dobrooo zpamatiti taj gest
Problem čine sugrađani koji po defaultu imaju negativne stavove i koji su takvi neljubazni - drski i agresivno nastrojeni kad vide psa lutalicu, a posebno kada vide psa u šetnji s vlasnikom. S takvim je problem, nije s vlasnicima pasa.