Stomatolog - gdje, šta, kako...

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
kamen spoticanja

#226 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by kamen spoticanja »

Aurora Borealis wrote:A kakav je kvalitet i izdrzljivost istih? Koliko su zahvalna investicija? :)
:) zamisli keramicku ljusku tanko otprilike kao tvoj nokat :)
u biti sasvim je dobra izdrzljivost,kad se indikacija postavi korektno
problem nastaje kad se rade kod pacijenta s bruksizmom,mocnim zagrizom i nekim ortodontskim problemima...onda se lome ko staklo :)
dobar doktor i dobar tehnicar s njima mogu napraviti cudo :-D
lahka noc
Aurora Borealis

#227 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by Aurora Borealis »

.
Last edited by Aurora Borealis on 26/11/2010 23:59, edited 1 time in total.
pujdo1

#228 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by pujdo1 »

dak wrote:Amela kACILA Mrzić.Skenderija 8 godina navlakama.
Ja sam isao kod Amele jedno vrijeme dok nisam skontao da njoj nije interes da poravi zub nego da uzme sto vise novca.
Da su zadnji na svijetu , moja noga nece vise kod nje...
a i vama preporucujem
bez_ideje

#229 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by bez_ideje »

Da li se moze povratiti to stanje kad desni pocnu da se povlace prema gore ?
kamen spoticanja

#230 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

bez_ideje wrote:Da li se moze povratiti to stanje kad desni pocnu da se povlace prema gore ?
jako jako tesko
nove tehnike postoje,ali su jako komplikovane i jako skupe,i daju jako slabe rezultate...nazalost :roll:
ali ocisti kamenac,uzmi mehku cetkicu i promjeni tehniku cetkanja...tako ces sprijeciti dalju recesiju gingive
dzana

#231 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by dzana »

kamen spoticanja wrote: jako jako tesko
nove tehnike postoje,ali su jako komplikovane i jako skupe,i daju jako slabe rezultate...nazalost :roll:
ali ocisti kamenac,uzmi mehku cetkicu i promjeni tehniku cetkanja...tako ces sprijeciti dalju recesiju gingive
ako moze ja bih te nesto priupitala :)
ja sam jedna od onih koja je mastala da otfikari nakrivljenu jedinicu i da stavi navlaku ali sam na vrijeme odustala :-D
nosila sam onaj mobilni aparatic i šuškala godinu dana ali se jako brzo stanje vratilo na staro - cak sta vise imam osjecaj da se zub jos vise pomjerio naprijed. sada sam u fazi sakupljanja informacija o fiksnim aparaticima pa me interesuje koliko kod vas kosta aparatic? zanimaju me i metalni i oni providni - iako kazu da su oni metalni aparatići bolji i čvršći ipak razmatram obje opcije.
danke unaprijed :))
kamen spoticanja

#232 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

dzana wrote:
kamen spoticanja wrote: jako jako tesko
ako moze ja bih te nesto priupitala :)
ja sam jedna od onih koja je mastala da otfikari nakrivljenu jedinicu i da stavi navlaku ali sam na vrijeme odustala :-D
nosila sam onaj mobilni aparatic i šuškala godinu dana ali se jako brzo stanje vratilo na staro - cak sta vise imam osjecaj da se zub jos vise pomjerio naprijed. sada sam u fazi sakupljanja informacija o fiksnim aparaticima pa me interesuje koliko kod vas kosta aparatic? zanimaju me i metalni i oni providni - iako kazu da su oni metalni aparatići bolji i čvršći ipak razmatram obje opcije.
danke unaprijed :))
odgovorio sam ti na pp
:)
bijela

#233 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by bijela »

evo ja cu postaviti svoje pitanje ovdje, posto vidim da ima strucnjaka :)
naime, zanima me kakvu je cetkicu za zube najbolje koristiti - kojeg oblika, tvrdoce? imam problem da mi se svaka cetkica za mjesec dana rascvate (a ne kupujem jeftine :-? )
ili vazi pravilo - nije vazno kakva je cetkica, nego nacin i broj pranja zubi?

hvala unaprijed
kamen spoticanja

#234 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

bijela wrote:evo ja cu postaviti svoje pitanje ovdje, posto vidim da ima strucnjaka :)
naime, zanima me kakvu je cetkicu za zube najbolje koristiti - kojeg oblika, tvrdoce? imam problem da mi se svaka cetkica za mjesec dana rascvate (a ne kupujem jeftine :-? )
ili vazi pravilo - nije vazno kakva je cetkica, nego nacin i broj pranja zubi?

hvala unaprijed
negdje naprijed sam cini mi se pisao o tome...cijena cetkice najmanje je vazna...slabo poznajem marketing i tu nauku ali lako je doci do zakljucka da sto je vise reklamirana to je ,naravno, skuplja...no to i ne znaci da je kvalitetnija...
e sad to da se tebi cetkica "rascvate za mjesec dana" pokazuje da s tvojom tehnikom cetknja nesto nije uredu...istrazivanja su pokazala da danasnje cetkice s ispravnom tehnikom cetkanja izdrze malo vise od 2 mjeseca...i tad se mjenjaju...
dakle mjenjaj tehniku cetkanja,savjetuj se kod kakvog stomatologa,pa nek ti licno pokaze kako ces prati zube,cetkica nek bude medium oznake,nikad ona hard...srednje velike glave...s vise redova,vise zgusnutih cekinja :) broj pranja zubi je idealno 3X po dvije minute...pasta s vise fluoridovih iona,no tu se vec postogao standard tako da je uglavnom svejedno
dakle samo je vazno znati pravilno prati zube
ako ce ti biti ista lakse,moja cetkica kosta malo vise od 1 KM :-D
pozdrav
drama

#235 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by drama »

koristim vec duzi period curaprox cetkice i prezadovoljan sam.
ne mogu se porediti sa ovim ' obicnim ' cetkicama.
dolaze, mislim, u tri varijante: soft, supersoft i ultrasoft ( mozda ima i vise :D ).
ove, soft i supersoft, su ti odlicne i njih mozes koristit' za obicno pranje zuba dok ove ultrasoft su, ipak,
premekane i mozes kupit' jednu da duzi period za masazu gingive, navece poslije pranja zuba.
kostaju 6-7 maraka u apotekama.
Gospoda Ministarka

#236 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by Gospoda Ministarka »

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 18/01/2012 08:49, edited 1 time in total.
bijela

#237 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by bijela »

hvala svima na odgovorima :)
kamen spoticanja

#238 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

drama wrote:koristim vec duzi period curaprox cetkice i prezadovoljan sam.
iskreno,volio bih da znam zasto se ne mogu porediti s "obicnim" cetkicama?
duboka_misao

#239 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by duboka_misao »

kamen spoticanja wrote:
od skupih ti se enamel obnavlja, naslage nestaju,cuna se povecava a zhene te vole ya i ljudi nikako da shvate da nije do cetkice imala ona ili nemala 2o funkcija i flexibilni vrat koji ti omogucava da ostruzes i krajnike nego do samog (redovnog)pranja
kamen spoticanja

#240 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

duboka_misao wrote:
kamen spoticanja wrote:
od skupih ti se enamel obnavlja, naslage nestaju,cuna se povecava a zhene te vole ya i ljudi nikako da shvate da nije do cetkice imala ona ili nemala 2o funkcija i flexibilni vrat koji ti omogucava da ostruzes i krajnike nego do samog (redovnog)pranja
aha :) tako vec moze
bez_ideje

#241 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by bez_ideje »

grrrrrr,meni zubar rece da mi se ovo zubno meso pocelo povlaciti na 2 zuba zbog precestog pranja i pretvrde cetkice :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Elem,sad sam kupila mekanu skroz i onu pastu paradontax ,pazim kako perem zube,i znam da se ne moze povratiti,ali se ni ne vidi srecom.........pa me zanima ima li ta pasta efekta,jer mi se ne daje 8 maraka svaki put ako nema efekta :-) :-) :-) :-) :-)
kamen spoticanja

#242 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

bez_ideje wrote:grrrrrr,meni zubar rece da mi se ovo zubno meso pocelo povlaciti na 2 zuba zbog precestog pranja i pretvrde cetkice :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Elem,sad sam kupila mekanu skroz i onu pastu paradontax ,pazim kako perem zube,i znam da se ne moze povratiti,ali se ni ne vidi srecom.........pa me zanima ima li ta pasta efekta,jer mi se ne daje 8 maraka svaki put ako nema efekta :-) :-) :-) :-) :-)
kad kazes precesto pranje mislis na broj pranja koliki?
tvrda cetkica definitivno jeste problem,no vise od svega problem je tehnika cetkanja...pri pranju zuba ZABORAVI na horizontalne pokrete...osim pri pranju okluzalnih(zvacnih)povrsina...
glede paradontaxa...iskreno ne znam...jos do moje ruke nije dospjelo ni jedno validno i konkretno klinicko istrazivanje,a licno sam od onih koji vazda trce za znanjem i traze takve podatke...tu ne mislim na ono naruceno od firme GSK...mada su to ozbiljne firme...tesko da bi bili toliko samouvjereni da efekta nema...a posto ne posjedujem veliku kliniku s nizom razlicitih labosa koji su potrebni da bi to potvrdio, ostaje mi da njima vjerujem...
tu ces ipak sam sebi biti najbolja potvrda radi li ili ne :)
svako dobro zelim
chuchumbamayumbe

#243 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by chuchumbamayumbe »

Koristi li neko (a vjerovatno koristi) elektricnu cetkicu tipa Braun Oral jet i slicne djidje-midje.
Ko god ih koristi kaze da nema sanse da se vrati na regularnu cetkicu, a navodno da su i rezultati pranja mnogo bolji?!
Kontam naruciti nesto u tom stilu, pa je svaka sugestija dobrodosla.
kamen spoticanja

#244 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

chuchumbamayumbe wrote:Koristi li neko (a vjerovatno koristi) elektricnu cetkicu tipa Braun Oral jet i slicne djidje-midje.
Ko god ih koristi kaze da nema sanse da se vrati na regularnu cetkicu, a navodno da su i rezultati pranja mnogo bolji?!
skupe igracke :) koje su u svakom slucaju posjeduju dobre osobine,pogotovo sto kod njih nema tog prokletog horizontalnog pokreta koji je stomatologiju u crno zavio :)
no najveca mana im je sto su skupe...obicno se preporucuju samo onda kad pacijent nije u stanju sam da pere svoje zube,kod nekih organskih ostecenja gornjih udova i kod osoba s razlicitim sindromom tipa dawn...tu su od velike pomoci onima koji se o takvim osobama skrbe...
no ako imas da platis sto da ne :) no misljenja sam da i regularne rade isto tako dobro kad se pravilno koriste :)
bez_ideje

#245 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by bez_ideje »

kamen spoticanja wrote:
bez_ideje wrote:grrrrrr,meni zubar rece da mi se ovo zubno meso pocelo povlaciti na 2 zuba zbog precestog pranja i pretvrde cetkice :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
tvrda cetkica definitivno jeste problem,no vise od svega problem je tehnika cetkanja...pri pranju zuba ZABORAVI na horizontalne pokrete...osim pri pranju okluzalnih(zvacnih)povrsina...
glede paradontaxa...iskreno ne znam...jos do moje ruke nije dospjelo ni jedno validno i konkretno klinicko istrazivanje,a licno sam od onih koji vazda trce za znanjem i traze takve podatke...tu ne mislim na ono naruceno od firme GSK...mada su to ozbiljne firme...tesko da bi bili toliko samouvjereni da efekta nema...a posto ne posjedujem veliku kliniku s nizom razlicitih labosa koji su potrebni da bi to potvrdio, ostaje mi da njima vjerujem...
svako dobro zelim
Pa,recimo mali opsesivno kompulsivni poremecaj pranja zuba nakon ama bas svega sto bi jela ili pila ,a i mimo jela,ako sam nervozna i sl.samo se nacrtam pred ogledalom i cetkam zube .....znalo je dosegnuti i vise od 10 puta dnevno :oops: :oops: :oops: :oops:
To je rijeseno i prevazidjeno......sada perem zube 3 puta po 2...3 minute ,kruznim pokretima i gledam da "povlacim" malo zubno meso prema dole (to mi je zubar savjetovao) . Pasta ima malo gadan okus,al nije strasno kad se naviknes.....koristit cu koji mjesec pa cu vidjeti.
Takodje sam uzela i one stapice sa koncem,sa njima se bas moze do zadnje osmice :mrgreen:
Vidjela bi jos neku cetkicu,ovo sad je neka obicna mekana......ako ima i to utjecaja...
Nije mi mrsko da se tim bavim,namjeravam ih bas cuvati....steta jer imam bar izgledom savrsene zube :-) :-) :-) :-)
kamen spoticanja

#246 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

bez_ideje wrote:
kamen spoticanja wrote:
svako dobro zelim
Pa,recimo mali opsesivno kompulsivni poremecaj pranja zuba nakon ama bas svega sto bi jela ili pila ,a i mimo jela,ako sam nervozna i sl.samo se nacrtam pred ogledalom i cetkam zube .....znalo je dosegnuti i vise od 10 puta dnevno :oops: :oops: :oops: :oops:
To je rijeseno i prevazidjeno......sada perem zube 3 puta po 2...3 minute ,kruznim pokretima i gledam da "povlacim" malo zubno meso prema dole (to mi je zubar savjetovao) . Pasta ima malo gadan okus,al nije strasno kad se naviknes.....koristit cu koji mjesec pa cu vidjeti.
Takodje sam uzela i one stapice sa koncem,sa njima se bas moze do zadnje osmice :mrgreen:
Vidjela bi jos neku cetkicu,ovo sad je neka obicna mekana......ako ima i to utjecaja...
Nije mi mrsko da se tim bavim,namjeravam ih bas cuvati....steta jer imam bar izgledom savrsene zube :-) :-) :-) :-)
10 X jeste opsesivno kompulsivno :) 3x po dvije minute pravilnog pranja zuba,u maniru kisa pada za gornju vilicu,trava raste za donju,pokreta cetkice i bice ok
i naravno konac,konac je po istrazivanjima 45% higijene zuba :wink:
ostalo su nijanse :)
chuchumbamayumbe

#247 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

chuchumbamayumbe wrote:Koristi li neko (a vjerovatno koristi) elektricnu cetkicu tipa Braun Oral jet i slicne djidje-midje.
skupe igracke :) koje su u svakom slucaju posjeduju dobre osobine,pogotovo sto kod njih nema tog prokletog horizontalnog pokreta koji je stomatologiju u crno zavio :)
no najveca mana im je sto su skupe...obicno se preporucuju samo onda kad pacijent nije u stanju sam da pere svoje zube,kod nekih organskih ostecenja gornjih udova i kod osoba s razlicitim sindromom tipa dawn...tu su od velike pomoci onima koji se o takvim osobama skrbe...
no ako imas da platis sto da ne :) no misljenja sam da i regularne rade isto tako dobro kad se pravilno koriste :)[/quote]
Ma vala, za stotinjak maraka se moze nabaviti da govori 16 jezika.
Mislio sam na nesto ovako.
Image
kamen spoticanja

#248 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

pa i ja sam misio na te takve :)
za stotinjak maraka mogu kupiti 100tinjak "obicnih" ili 50tak obicnih i 20tak pasti za zube :D
hajde kako god,nema stete za zubice,to je meni najvaznije,a ti si vlasnik svojih para...nek i ORAL B nesto zaradi...oni stvarno mnogo ulazu u istrazivanja na polju stomatologije...
na taj nacin ces ako nista pomoci nauci :) bez zafrkancije
chuchumbamayumbe

#249 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

kamen spoticanja wrote:pa i ja sam misio na te takve :)
za stotinjak maraka mogu kupiti 100tinjak "obicnih" ili 50tak obicnih i 20tak pasti za zube :D
hajde kako god,nema stete za zubice,to je meni najvaznije,a ti si vlasnik svojih para...nek i ORAL B nesto zaradi...oni stvarno mnogo ulazu u istrazivanja na polju stomatologije...
na taj nacin ces ako nista pomoci nauci :) bez zafrkancije
Ma, radi se o tim desetinama hiljada obrtaja, 3d pokretima, folovima-golovima, znam da je mnogo toga marketing.
Ali sam siguran da ja za 2 minute nikada ne mogu ni priblizno dobro uraditi posao slican onome koji ce uraditi jedna ovakva "na struju".
Pretpostavljam da su odlicne za kamenac i tako te naslage.
bebeSa

#250 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by bebeSa »

Pitanje: Moze li paradontoza i nekakve "kesice ispod gingive" koje mi stomatolog jednom u dva mjeseca, pod lokalnom anestezijom, cisti ultrazvukom, biti uzrokom nesnosnih glavobolja, specificno samo sa jedne strane glave?
Unaprijed hvala
Post Reply