Imena u Bosni i Hercegovini

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
nigdje.nikog

#226 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by nigdje.nikog »

Hodidjed wrote:
Bio sam precizan u tome "na koje vladare" mislim, a Azra, Mustafa i Muhamed nisu izvorna bosanska imena vec su dosla ovdje sa dolaskom Osmanlija i islama.
E jebiga...

odosmo opet u rovove.

Ko je ovdje stariji, ko je kad nastao, ko ima vise prava na ovu zemlju...

Pa bolan ne bio, I slaveni su nekad dosli ovdje nisu tu nastali. Jesu, istina nasilu, dosli i Turci, kao prije njih Rimljani, Iliri i ostali *urci!

Evo nam sad i Kineza.
Sta cemo sad, os ove male kineze sto se ovdje radjaju natjerati da se zovu po starim Bosanskim Vladarima.
Postoji i tu kompromis Ka-ta-rina Wong!
emra_a

#227 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by emra_a »

Hodidjed wrote:
nigdje.nikog wrote:
Hodidjed wrote:Tema se u potpunosti okrenula oko toga "koja su to muslimanska iliti bosnjacka imena".
Haj'mo stvari postaviti ovako: KOJA SU TO BOSANSKA IMENA?
Npr. u Srbiji je trend davanja imena djeci po starim srednjevjekovnim srpskim vladarima. Zasto to ne bi bio trend i kod nas pa da djeci dajemo imena po bosanskim srednjevjekovnim kraljevima, banovima, princevima i princezama?
Znas sta, na ovoj temi, koja se, usput, ponavlja po ko zna koji put, zaista postoje oni koji ovu, kao uostalom i sve druge teme, momentalno prevode na nacionalizam.

Ali druga krajnost su ovakvi poput tebe. Kad zakuhate i kad vidite koliko je stvar slozena, onda pustite staru demagogiju, ma svi smo Bosansci, svi smo jedan narod, svi poticemo od istih predaka (sto je sve tacno) ali zasto mi svi ne bi cesce svojoj djeci davali "Lijepa Izvorna Bosanska Imena" - Mustafe, Azre, Muhammeda...
bez razlike koje smo vjeroispovjesti !?

Pa onda skroz druga krajnost - a gdje su imena starih Bosanskih vladara?

Na koje vladare mislis - Kotromanjice, Tvrtkovice... ili Sokolovice, Latase
Bio sam precizan u tome "na koje vladare" mislim, a Azra, Mustafa i Muhamed nisu izvorna bosanska imena vec su dosla ovdje sa dolaskom Osmanlija i islama.

a odakle je doslo ime KATARINA? neces reci da je to izvorno slavensko ime? :-)

srbi daju stara hriscanska imena,njhovu i nasu situaciju ne mozes porediti jer njihovi vladari dijele s njima vjeru dok nasi jok ;) da su im vladari iz srednjeg vijeka bili razni Murati,Muhamedi vidjeli bi ko bi dobio po njima ime :D
dino_sara

#228 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by dino_sara »

e reci mi koje "SLAVENSKO" ime mozda da djeci dam, pa nismo mi cigani da nam se djeca zovu lavovi ,princevi, sunca, majkl , itd itd sta vam je ljudi jeste li dobro vi kakva slavenska i arapska imena. a ako je hocu da dam sinu ime ZIZU cije je to majke ti onda.
JThomas

#229 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by JThomas »

dino_sara wrote:e reci mi koje "SLAVENSKO" ime mozda da djeci dam, pa nismo mi cigani da nam se djeca zovu lavovi ,princevi, sunca, majkl , itd itd sta vam je ljudi jeste li dobro vi kakva slavenska i arapska imena. a ako je hocu da dam sinu ime ZIZU cije je to majke ti onda.
ne, nego ćemo to prevesti na arapski i perzijski da ne bi bili cigani, a da nismo preveli, onda bi bili cigani :-)

kakav rezon :-)
JThomas

#230 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by JThomas »

ti meni nađi citat gdje ja kažem, da bi neko TREBAO djetetu dati slavensko ime. ja navalio da bosanci trebaju davati slavenska imena? nisam ja taj ko preko interneta sudi ko je "prodao vjeru za večeru". i nisam ja taj koji je ovdje rekao da je neko "cigan" zato što bi dao isto ime samo na drugom jeziku...pa kao prvo, majku mu, i cigani su ljudi, a onda sve ostalo.

raspravljamo o porijeklu imena. ništa više i ništa manje.
bošnjo

#231 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by bošnjo »

ja sam dao sinu ime Danial,po mom rahmetli pradjedu. Rijetko i neuobicajno ime ali je muslimansko ime (http://www.islamicboard.com/prophets-is ... aniel.html) . Postoje uistinu toliko lijepi imena bez obzira iz koje religije,naroda ili dijela svijeta potičuu.
emra_a

#232 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by emra_a »

postoje li neki podatci,tekstovi koji govore o tome koje je danas najpopularnije ime? cini mi se da sam citala negdje(i cini mi se da je kod bosnjaka najbrojnije Emina a za musko ne znam)

hajd ako neko ima neke podatke neka postira ovdje :)
Hodidjed

#233 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Hodidjed »

nigdje.nikog wrote:
Hodidjed wrote:
E jebiga...

odosmo opet u rovove.

Pa bolan ne bio, I slaveni su nekad dosli ovdje nisu tu nastali. Jesu, istina nasilu, dosli i Turci, kao prije njih Rimljani, Iliri i ostali *urci!

Evo nam sad i Kineza.
Sta cemo sad, os ove male kineze sto se ovdje radjaju natjerati da se zovu po starim Bosanskim Vladarima.
I, za sta si ti? Za totalnu podjelu: svakom svoje i da se i po imenu zna "ko je ko" i po mogucnosti i trake oko ruke da nosimo kao zidovi u 2sv.ratu ili mozda da se oblacimo "po muslimanski" sa fesom i zarom? Da se iz aviona vidi "ko smo" da se ne stidimo svoga identiteta?
saraf

#234 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by saraf »

emra_a wrote:postoje li neki podatci,tekstovi koji govore o tome koje je danas najpopularnije ime? cini mi se da sam citala negdje(i cini mi se da je kod bosnjaka najbrojnije Emina a za musko ne znam)

Zenska Imena jos Sara,Merjema u zadnje vrijeme nesto cesto se daje ime Lamija.
Muska Muhammed,Vedad,a nije nista novo cut ni Usama :lol:
emra_a

#235 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by emra_a »

saraf wrote:
emra_a wrote:postoje li neki podatci,tekstovi koji govore o tome koje je danas najpopularnije ime? cini mi se da sam citala negdje(i cini mi se da je kod bosnjaka najbrojnije Emina a za musko ne znam)

Zenska Imena jos Sara,Merjema u zadnje vrijeme nesto cesto se daje ime Lamija.
Muska Muhammed,Vedad,a nije nista novo cut ni Usama :lol:

posjeti me na Nigeriju gdje 70% novorodjenih muskih beba odmah nakon 11/9 dobilo ime Usama :-) :-?

ovdje kod nas je "in" nadjevati starinska imena,,tako je Eleanor,Marija,Rosemarie medju "top imenima"
saraf

#236 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by saraf »

Sta fali nek svako nadiva kako hoce,boli nekog briga osim onih koji se sami preopterecuju i kidaju uzalud.
jedna

#237 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by jedna »

pa nisu ni slaveni prvi stanovnici ovih prostora. sta je s ilirima, ili keltima, pa cak i rimljanima i ostalim? zbog cega ti mislis da bi ljudi danas trebali vaditi iz naftalina slavenska imena? i moje ime potice iz arapskog jezika, a opet sirom svijeta imam imenjakinje - i u bosni, i u hrvatskoj, engleskoj, americi, italiji, srbiji,... tako da ne vidim u cemu je problem.uostalom, svidja mi se ime i mislim da je to najvaznije. i, akobogda, kada budem svojoj djeci davala imena dacu neka koja se meni svidjaju (naravno necu se samo ja pitati) necu garant tragati je li to muslimansko ime ili kopati po slavenskim imenima. glupost!
Air Ramiz

#238 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Air Ramiz »

Hodidjed wrote:
nigdje.nikog wrote:
Hodidjed wrote:
E jebiga...

odosmo opet u rovove.

Evo nam sad i Kineza.
I, za sta si ti? Za totalnu podjelu: svakom svoje i da se i po imenu zna "ko je ko" i po mogucnosti i trake oko ruke da nosimo kao zidovi u 2sv.ratu ili mozda da se oblacimo "po muslimanski" sa fesom i zarom? Da se iz aviona vidi "ko smo" da se ne stidimo svoga identiteta?
Vece gluposti u manje rijeci nisam odavno procitao. Prvo, ti poooojma nemas koja su slavenska imena a koja nisu. Imena bosanskih vladara/velikasa/vitezova nisu slavenska imena, neka su prilagodjena izgovoru, neka su latinska, neka su biblijska. Sto se tice ove tvoje islamofobije, potrazi doktora, to ti je moj iskreni savjet, a fes nisu nosili samo muslimani, niti su mareme nosile samo muslimanke. Nosnja otomanskog perioda je bila manje vise u pet deka. Davanje imena je naravno dio identiteta a poenta identiteta je upravo da se zna ko je ko. U suprotnom onda umjesto imena mozes davat brojeve.
Valbon_1

#239 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Valbon_1 »

:lol: :lol: :lol: :thumbup:
new_primitive

#240 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by new_primitive »

1. ako su imena u mojoj porodici 30-40 generacija unazad tipa sulejman, arif, ferid itd, u kom trenutku ona prestaju biti MOJA a, postaju STRANA?

2. Nesto bas i nisam primjetio da u juznoj americi postoji trend nadjevanja asteckih imena, ili u skandinavskim zemljama vikinskih, ili u juznoj africi zulu imena... hocu da kazem da vjerski identitet uvijek prevagne nad etnickim identitetom kada su u pitanju imena, svugdje u svijetu. srbi, hrvati, poljaci, rusi itd. ne daju svojoj djeci slavenska imena iz nekih dubokih Pan-slavistickih emocija, vec upravo zato sto su ta imena srasla sa krscanstvom. Sto se tice slavenskih imena koja nisu srasla sa krscanstvom, npr. perun, sa njima se ne susrece.
Hodidjed

#241 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Hodidjed »

Air Ramiz wrote:
Hodidjed wrote:
nigdje.nikog wrote: E jebiga...

odosmo opet u rovove.

Evo nam sad i Kineza.
Vece gluposti u manje rijeci nisam odavno procitao. Prvo, ti poooojma nemas koja su slavenska imena a koja nisu. Imena bosanskih vladara/velikasa/vitezova nisu slavenska imena, neka su prilagodjena izgovoru, neka su latinska, neka su biblijska. Sto se tice ove tvoje islamofobije, potrazi doktora, to ti je moj iskreni savjet, a fes nisu nosili samo muslimani, niti su mareme nosile samo muslimanke. Nosnja otomanskog perioda je bila manje vise u pet deka. Davanje imena je naravno dio identiteta a poenta identiteta je upravo da se zna ko je ko. U suprotnom onda umjesto imena mozes davat brojeve..
Gdje sam ja to napisao da su bosanska imena ujedno i slavenska? Gdje sam napisao da pravoslavci i muslimani nisu imali slicnu nosnju u Bosni? Po kojem sistemu aristotelove logike si zakljucio da sam islamofob?
Hodidjed

#242 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Hodidjed »

new_primitive wrote:1. ako su imena u mojoj porodici 30-40 generacija unazad tipa sulejman, arif, ferid itd, u kom trenutku ona prestaju biti MOJA a, postaju STRANA?

2. Nesto bas i nisam primjetio da u juznoj americi postoji trend nadjevanja asteckih imena, ili u skandinavskim zemljama vikinskih, ili u juznoj africi zulu imena... hocu da kazem da vjerski identitet uvijek prevagne nad etnickim identitetom kada su u pitanju imena, svugdje u svijetu. srbi, hrvati, poljaci, rusi itd. ne daju svojoj djeci slavenska imena iz nekih dubokih Pan-slavistickih emocija, vec upravo zato sto su ta imena srasla sa krscanstvom. Sto se tice slavenskih imena koja nisu srasla sa krscanstvom, npr. perun, sa njima se ne susrece.
Npr.Tiro potice iz istog perioda kao i Perun, ali ipak postoji i danas u formi prezimena.
new_primitive

#243 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by new_primitive »

Tiro je latinskog porijekla...
samson

#244 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by samson »

cudno sto nestaju imena poput Osman,Mehmed,Lutvo,Omer,Ragib,Becir,itd..
a najljepse mi ime Saladin
pustopoljina

#245 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by pustopoljina »

ona tamo snjezana u danima je pogresno tumacila barem trecinu imena tamo navedenih..zapamtila sam samo harun i melisa...koji po njoj ne znaci nista,a melisa je marks engels,blabla...
harun je aron...ne znaci nista... predstavlja starozavjetnu licnost-brata proroka mojsija (musa a.s.)
melisa je latinsko ime i znaci nesto kao med,medena...
a ona neka imena ja u svom zivotu nisam cula. mirhad nisam nikad cula...
a sigurno necu svojoj djeci davati imena radovan,ratko,momcilo,biljana...hvala,ali ne-hvala. da su stroslavenska...necu davati ni ova iman,sahara istajaznam...ne vjerujem da cu dati mak,ili gorcin (sto je sad plaho popularno)..dacu im neko po meni,obicno ime s kojim im zelim obican/normalan zivot.
emra_a

#246 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by emra_a »

samson wrote:cudno sto nestaju imena poput Osman,Mehmed,Lutvo,Omer,Ragib,Becir,itd..
Bekir,Ragib,Omer i Osman bas ne nestaju,znam ih nekoliko mladjih od 10 ;) a Lutvo i ne znaci nista,to je neka bosnjacka skracenica ,i takva imena(lutvo,mujo,suljo) nestaju.Mehmed je turska forma od Muhamed(u turskoj,navodno,ne daju nikada Muhamed,isto kao sto na zapadu ne daju Isus..to sam cula)
ne vjerujem da cu dati mak,ili gorcin (sto je sad plaho popularno)..dacu im neko po meni,obicno ime s kojim im zelim obican/normalan zivot.
Gorcin popularno? prvi put cujem to ime, djeca znaju biti vrlo odvratna prema "drugacijim,tako da nikada nebi dala neko neobicno ime :roll:
Hodidjed

#247 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Hodidjed »

new_primitive wrote:Tiro je latinskog porijekla...
Za slavensko porijeklo "Tiro" sam citao u knjizi Andjelic, Pavao – Studije o teritorijalnopolitickoj organizaciji srednjovjekovne Bosne (Svetlost, Sarajevo, 1982) , kao, "Tir" je bio Bog ognja kod starih slavena (tako nesto).
A gdje ti nadje da je latinskog porijekla?
pustopoljina

#248 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by pustopoljina »

mislim da mi se trenutno svidja ime irman (znaci li sta?), a zensko jasmina, cuko bi mi se zvao rex a macka maca.
pustopoljina

#249 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by pustopoljina »

emra_a wrote:
samson wrote:cudno sto nestaju imena poput Osman,Mehmed,Lutvo,Omer,Ragib,Becir,itd..
Bekir,Ragib,Omer i Osman bas ne nestaju,znam ih nekoliko mladjih od 10 ;) a Lutvo i ne znaci nista,to je neka bosnjacka skracenica ,i takva imena(lutvo,mujo,suljo) nestaju.Mehmed je turska forma od Muhamed(u turskoj,navodno,ne daju nikada Muhamed,isto kao sto na zapadu ne daju Isus..to sam cula)
ne vjerujem da cu dati mak,ili gorcin (sto je sad plaho popularno)..dacu im neko po meni,obicno ime s kojim im zelim obican/normalan zivot.
Gorcin popularno? prvi put cujem to ime, djeca znaju biti vrlo odvratna prema "drugacijim,tako da nikada nebi dala neko neobicno ime :roll:
popularno je kao ideja medju mladjim roditeljima...skoro svi su imali i gorcin kao opciju...upravo zbog patriotizma i" vojnika gorcina" od maka dizdara.
a i on je bio,ako se dobro sjecam mehmedalija mak dizdar.
emra_a

#250 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by emra_a »

Gorcin mi zvuci grozno :-) i zaista prvi put cujem...lako je pisati preko foruma,ali tesko da bi ko dao takvo ime djetetu

a Irman ne znaci nista,mozda si mislio na Imran?
Post Reply