Da li djecu treba tuci?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li djecu treba fizicki kaznjavati?

Da uvijek - batina je iz raja izasla
14
14%
Ne nikad
33
33%
Kad bas zasluze
54
53%

Total votes: 101

vesela

Post by vesela »

mIRCerka wrote:
vesela, znaci po tebi samo ako dijete nakon 9 mjeseci provedenih u mojoj utrobi izlaskom iz moje vagine mene cini roditeljem..ili odgajateljem...super...
pogresno si shvatila!...svi mi pomislimo, prije nego sto postanemo roditelji, da necemo ponavljati greske svojih roditelja...i da ce se problemi rjesavati bez udaranja djeteta...mnogi na zalost zaborave to ili sami uvide da se nekad mora lupiti po guzi!

o raznim opasnostima za malo dijete mora brinuti roditelj...postovanje od djeteta se dobiva ucenjem djeteta na svojim primjerima ponasanja...konsekventnost je najbitnijija!...dijete se ne moze prevariti, ali itekako moze isprepadati...

jesam li ista jasnija?...samo sam htjela ukazati da se djeca MOGU odgojiti bez batina...ja, licno se uzasavam same pomisli da se djetetu nanosi ficka bol...namjerno i svjesno!
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

Vingo wrote:I da....grozno me zanima iskustvo roditelja starije djece. Da li je neko predeverao prvih recimo 5 godina, bez udarca i prvi udarac, pljusku, cusku, batine...zadao nakon toga? (ne pikaju se ekstremni slucajevi kao ovaj od Starog) :-)
E vidiš kod mene je situacija obrnuta. Stariji sin ima 8 godina i ne pamtim kad ga je supruga zadnji put ispucala. Jednostavno nije bilo potrebe.
Sad razumije zašto nešto nije u redu. Po meni veći efekat ima kad dijete dobije puc-puc sa tri godine nego šamar sa trinaest.
Neko je jednom rekao da se dijete odgaja do sedme godine. Što ste dotad uspjeli, uspjeliste. Poslije toga teško ga je prevaspitavati. Da preformulišem staru poslovicu: Gvožđe se kuje do sedme godine, sve poslije toga je samo brušenje i poliranje.
Ima još jedna izreka koja kaže da treba djecu početi odgajati dvadeset godina prije nego što se rode. Trebaju dakle prvo roditelji biti odgojeni da bi i sami mogli nekoga odgajati.
Vingo

Post by Vingo »

Ja mislim da kad ga udaras a njemu se starost mjeri u mjesecima, ono nikako ne moze da skonta zasto njegovo ponasanje nije u redu....ali moze da skonta bol. I plasi se boli, a ne posljedica svog ponasanja...
Uvjetovani refleks...

Jel ko citao tekstove?
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

Reina wrote:
mamica 31 wrote:
Vingo wrote:Pa da...to je treca grupa...
nesto tako... ali je ne opravdavam i ne mislim da sad namijenski (kao sto je mene mama poslije razgovora sa uciteljicom) znala istuc. Znaci, dodje poslije pola sata kuci, uzme kais i mlatne me po dupetu.
Mislim da se udarac u afektu (iako je i on sila) nesto drugo.
ovo prvo je sa umisljajem pa je vise kaznjivo a ovo drugo nije pa je manje kaznjivo :lol:
pardon
ja sam vec rekla da sam protiv batinjanja.
Ali, da mi se desi da mi se dijete otrgne na sred ulice i potrci medju auta, lupila bih ga. (pokusala bih ga zaustavit)
Pa vise bih voljela da mi zbog toga uzimu dijete, nego da pogine. (tobe jarabi nadam se da se necu naci u takvom iskusenju)
A ova situacija se desila mojoj prijateljici. Lupila je malca na sred ulice, jer joj se otrgno. Udarila ga je u afektu jer u momentu nije znala sta da ucini. Inace ga nikad ne tuce. :roll:
jel ona sad zlostavljac, ili nije???
Vingo

Post by Vingo »

A inace se slazem s tobom seljak coek....da se gvozdje kuje dok je vruce, to smo rekli prije jedno 3 strane. Poslije je kasno.
No ja opet kazem....ne mora nuzno dobiti po guzi ili nedajboze glavi, da bi bilo odgojeno.
Vingo

Post by Vingo »

Joj vi sad svi dajete ekstremne primjere, dijete na rubu smrti i tako dalje. Da li je nasmrt preplasena mama/tata koja ne zna kako se zove od soka zlostavljac ili nije....??? Govorimo o batinama kao odgojnim metodama itekako primjenjivim kod nas, a znamo svi da se djeca tuku i sto prilaze sporetu i sto ne jedu i sto se zajebavaju na ulici i bez nekog posebnog razloga jer je tata doso kuci pijan........I znamo zbog cega smo sve mi dobivali batine...
tempora

Post by tempora »

Evo nekoliko zlatnih pravila, koja mozda mogu pomoci :) :

Odgoj je uspjesniji sa jasnim pravilima;
Budi primjer svome djetetu;
Nagradi uvijek pozitivno ponasanje;
Da je Da, Ne je NE! ( cesta greska roditelja!)
Naznaci jasno kucna pravila za sve ukucane i pridrzavaj ih se;
Ne zaboravi da uzivas u svojoj djeci;
Budi jasan, predvidiv i konsekventan;
Nauci da cujes;
Ne ulazi u raspravu sa malom djecom;
Nauci djete izboru;
Jedno upozorenje mora biti dovoljno!
Budi uvijek jedan korak ispred djeteta;
Ne raspravljaj se puno i o svemu;
Podari djetetu prostora;
U nasoj porodici se ne tuce;
Pricaj jasnim jezikom;
Djete odgajas kod kuce a ne u supermarketu;
Ne strasi svoje djete;
Ne kaznjavaj djete vise no sto je potrebno;
Budi velikodusan sa komplimentima, oni su itekako potrebni u razvoju;
Budi iskren prema svojoj djeci;
Perfektni roditelji ne postoje;

Ovakvih pravila ima jos mnogo i ona su tu, da roditelju pomognu u odgoju. I koliko je meni poznato, veoma su ucinkovita.
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

Vingo wrote:A inace se slazem s tobom seljak coek....da se gvozdje kuje dok je vruce, to smo rekli prije jedno 3 strane. Poslije je kasno.
No ja opet kazem....ne mora nuzno dobiti po guzi ili nedajboze glavi, da bi bilo odgojeno.
Naravno da ne mora nužno. Pa niko ne udara djecu iz hobija, barem niko normalan. Mene samo nervira ovo apriori odbacivanje upotrebe batina u odgoju. Negdje naprijed sam napisao da smo starijeg sina relativno lako uputili u to šta je dobro a šta ne, a da smo sa mlađim morali malo ćešće primjeniti prutić. Hoću da kažem da izbor umnogome zavisi od karaktera djeteta.
Maraschino

Post by Maraschino »

Batinati djecu ma iz kog razloga :oops: govori samo o vaspitacu :sad: .
Odgajati djecu,to je umjetnost.
Na kraju zivota kada podvucemo cizu sta smo uradili u svom hebenom zivotu,nisu kuce i vile,nisu auta i kesh koji trune ... nego kako ostavljamo svoju djecu da zive dalje.
amrino

Post by amrino »

Kakvo ba ponizenje i traume od batinjanja??? To su izmisljotine zapada. (Naravno, pricam o klasicnom batinjanju djece a ne o pretjeranoj upotrebi sile)...Najgore ponizenje za jednog covjeka je kad odgoji debila. Kada toliko razmazi svoje djetesce da ovo misli da se citav univerzum okrece samo zbog njega..A pun je grad takvih...s batinama ili bez batina dijete treba odgajati tako da jednog dana samo moze da se brine o sebi, da bude spremno na sve i da zna u kakvom se svijetu nalazi a ne drzat ga "pod staklenim zvonom" pa da poslije zagorcava zivot svima odreda.
Majke- naucite svoje sinove da peru sudje i da sklanjaju iza sebe...nemojte praviti debile od njih..
batina je iz raja izasla- definitivno.. :D
Reina

Post by Reina »

mamica 31 wrote:
Reina wrote:
mamica 31 wrote: nesto tako... ali je ne opravdavam i ne mislim da sad namijenski (kao sto je mene mama poslije razgovora sa uciteljicom) znala istuc. Znaci, dodje poslije pola sata kuci, uzme kais i mlatne me po dupetu.
Mislim da se udarac u afektu (iako je i on sila) nesto drugo.
ovo prvo je sa umisljajem pa je vise kaznjivo a ovo drugo nije pa je manje kaznjivo :lol:
pardon
ja sam vec rekla da sam protiv batinjanja.
Ali, da mi se desi da mi se dijete otrgne na sred ulice i potrci medju auta, lupila bih ga. (pokusala bih ga zaustavit)
Pa vise bih voljela da mi zbog toga uzimu dijete, nego da pogine. (tobe jarabi nadam se da se necu naci u takvom iskusenju)
A ova situacija se desila mojoj prijateljici. Lupila je malca na sred ulice, jer joj se otrgno. Udarila ga je u afektu jer u momentu nije znala sta da ucini. Inace ga nikad ne tuce. :roll:
jel ona sad zlostavljac, ili nije???
ne, ja bih rekla da mama ima dobre reflekse, jer se upravo mogla desiti nesreca. zlostavljac je onaj ko kaznjava batinama dijete uvijek kad napravi neku gresku. A puno je toga napisano pa ima za svakog po nesto :D
salim se :) ono sto je forumas @A pisala i jos neki sasvim se slazem...
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

sjetio sam se jedne pricice...

stari (pokojni) od mog rodjaka je bio fudbaler nekada, i tako ja i taj rodjak sjedimo i zajebavamo se nesto, pravimo belaje i slicno...dodje njegov stari (popizdio) i kaze njemu, "dolazi vamo, picka ti materina, nemoj da te centriram" :D :D ja oplakao
vesela

Post by vesela »

amrino wrote: Majke- naucite svoje sinove da peru sudje i da sklanjaju iza sebe...nemojte praviti debile od njih..
Sve sam ga naucila i sada zivi u svom stanu, sam (znaci bez "cure" koja ce kuhati i spremati)...i nikad ga nisam udarila...mada kaze da bi nekad volio da je dobio batine umjesto "onog silnog predavanja"...roditelj mora bukvalno biti kao papagaj, ponavljati istu pricu dok je dijete ne prihvati...znaci moras biti konsenventan!

nadam se da ti neces odgojiti debila! :D
amrino

Post by amrino »

vesela wrote:
amrino wrote: Majke- naucite svoje sinove da peru sudje i da sklanjaju iza sebe...nemojte praviti debile od njih..
Sve sam ga naucila i sada zivi u svom stanu, sam (znaci bez "cure" koja ce kuhati i spremati)...i nikad ga nisam udarila...mada kaze da bi nekad volio da je dobio batine umjesto "onog silnog predavanja"...roditelj mora bukvalno biti kao papagaj, ponavljati istu pricu dok je dijete ne prihvati...znaci moras biti konsenventan!

Ja se nadam da necu rodit' debila.. :D
idic

Post by idic »

Definitivno je jedno svi smo protiv extremnog kažnjavanja i premlaćivanja djece i svi se slažemo da je teško odgajati djecu. Kao u ostalim životnim sferama imamo različita mišljenja i metode. To je dobro i normalno i smatram da svako svoje dijete najbolje poznaje i zna naći način da ga pravilno odgoji.
Neminovnost je da svako djete nosi pečat svoje porodice i onoga što je u porodici naučio i od toga se ne može pobjeći. Ja se na ovu temu raspravljam često sa svojom mamom koja je prema meni i mojoj sestri bila prilično stroga, a sada mojoj djeci dopušta stvari koje ja nisam mogla ni pomisliti. Ja sam joj ipak zahvalna za takav odgoj jer sam rano u životu shvatila da moraš imati svoje obaveze i izvršavati ih, onda ti puno lakše padne i škola i kasnije posao i sve ono što život nosi. Žao mi je ovih generacija mališana koji neće moći bezbrižno uživati kao što su to mogle naše generacije. Drugačija su vremena i roditelji su puno više opterećeni pukim preživljavanjem tako da djeci posvećuju puno manje pažnje. Zato je rezultat sada da se mnoga djeca ponašaju divlje i neizživljeno, očigledno skrećući pažnju na sebe. Ipak mislim da je ovo krajnje individulano i svako treba sam ocijeniti prema sebi i svome djetetu šta je najprihvatljivije. vrijeme će pokazati jeste li imali prave ili pogrešne metode. Ja se duboko nadam da mi dijete neće završiti kao narkoman, kriminalac ili neki huligan, a sve ostalo mogu stoički podnijeti.
vesela

Post by vesela »

bravo idic! :thumbup:
Vingo

Post by Vingo »

amrino wrote:
vesela wrote:

Ja se nadam da necu rodit' debila.. :D
sta to znaci?
amrino

Post by amrino »

Ma tu nema pravila...Zna se desiti da su ljudi divni, kulturni, mirni, predobri jednom rjecju a dijete im ono kreten klasicni..
Ima, bar kod nas, izroda kakvih hoces...sve zavisi od djeteta kakvo je- a odgoj ima udjela mozda jedno 30 %
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

joj sad sam se sjetila :D

u ratu (imala sam tada 18 godina) dodjem kuci pet minuta prije policijskog. :D Trcim uz stepenice, a moja nana rahmetli posla u potragu zamnom. I kada me je vidjela onako zivu i zdravu, svistrila mi je samarcinu od uha do uha :-D
I opste je ne krivim zbog tog udarca. Zena bila izbezumljena. Nego, jedino bi mi bio blam da je sisla skroz ispred zgrade pa da mi je udarila samar pred momkom koji me je dopratio kuci :D :D :D
Samo sam pomislila u sebi"hvala Bogu pa je bila spora" :D
Vingo

Post by Vingo »

Odakle izvuce taj procenat? Te primjere sto navodis...divni..krasni.......ti znas dijete i znas da nije OK, ali ne znas sta ti divni ljude rade u svoja 4 zida.
amrino

Post by amrino »

Mene i brata je mama marala al ono redovno..postalo je to vise ko neki ritual..kad smo znali da nam slijede batine na hinjaka smo oblacili po dvoje- troje strample, helanke, trenerke, hlace..sta god- kao da nas manje boli :D
a tek kad smo skontali da je najvise izludjuje kad se smijemo dok nas klepa...joj..ma crkavali smo od sege..
To su mi sada drage uspomene iz djetinjstva i nikada nisam imala neke traume ili se zbog toga osjecala ponizenom...ma to je normala..vazda ce te neko namlatit, ja mama, ja tata ja neko ispred zgrade- sto prije skontas sta su batine i kako ih primat (i vracat) naucio si nesto u zivotu

tata me udario samo jednom- i to pamtim ko da je juce bilo- ne zbog jacine udarca (a bio je masala) nego zbog osjecaja stida koji sam imala jer sam tako zasrala da me morao udariti najnjezniji covjek na svijetu. od tada se trudim svim silama da ga vise nikada ne razocaram...u svakom slucaju mozes nesto naucit i iz batina izvuci neku pouku.. :-D
amrino

Post by amrino »

Vingo wrote:Odakle izvuce taj procenat? Te primjere sto navodis...divni..krasni.......ti znas dijete i znas da nije OK, ali ne znas sta ti divni ljude rade u svoja 4 zida.
jel hoces da kazes da se sva djeca rode dobra i fina i postena- da nista nije urodjeno? to su bajke...odgoj te samo usmjerava i obradjuje a osnovni materijal je ono s cim se rodis...
Vingo

Post by Vingo »

Pa ja iz tvog primjera ne mogu da proniknem u efikasnost batine....ona klepala, vi crkavali od sege...Sta je postigla?
Vingo

Post by Vingo »

amrino wrote:
Vingo wrote:Odakle izvuce taj procenat? Te primjere sto navodis...divni..krasni.......ti znas dijete i znas da nije OK, ali ne znas sta ti divni ljude rade u svoja 4 zida.
jel hoces da kazes da se sva djeca rode dobra i fina i postena- da nista nije urodjeno? to su bajke...odgoj te samo usmjerava i obradjuje a osnovni materijal je ono s cim se rodis...

Da, rode se upravo takva.
amrino

Post by amrino »

Vingo wrote:Pa ja iz tvog primjera ne mogu da proniknem u efikasnost batine....ona klepala, vi crkavali od sege...Sta je postigla?
drugi primjer je bitan za to o cemu pricas, a prvi pokazuje da price o "traumama" i "ponizavanju" bas i nemaju smisla...
Post Reply