Polaganje vozačkog u Sarajevu
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Zin@
#226 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Hi, da li je neko upoznat šta se radi kada se padne na ispitu 4 put..? Da li je potrebno uzeti 5 dodatnih časova, ili tek nakon komisijskog ukoliko se padne i peti put? Koliko košta prijava za komisiju tj. dva ispitivača, da li budu blaži ili naprotiv...? Do sada sam vozila 4 časa gratis..
- nidokralj
#227 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
moze li mi neko reci da li je jos uvijek moguce sa 17 god i 9 mjeseci poloziti vozacki pa poslije dobit VD ili tek sa 18 god mogu uci u autoskolu i da pocnem proceduru.moze li se ljekarsko ,prva pomoc i teorija prije osamnaeste zavrsiti?hvala unaprijed 
- super.nova
#228 Re:
i ja sam isto samo lose cula o ovom liku... sirovina teskainvizigot323 wrote:Zaobilazite autoskolu SELMA u velikom luku....... instruktor i vlasnik debil da nema veceg....
- daxon
#229 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Ljekarsko i upis u školu tek sa 18 godina, dakle, tek kad u školi dobijete kandidatsku knjižicu i kad u nju budu upisani časovi teoretske nastave možete polagati teoriju, isto važi i za prvu pomoć.nidokralj wrote:moze li mi neko reci da li je jos uvijek moguce sa 17 god i 9 mjeseci poloziti vozacki pa poslije dobit VD ili tek sa 18 god mogu uci u autoskolu i da pocnem proceduru.moze li se ljekarsko ,prva pomoc i teorija prije osamnaeste zavrsiti?hvala unaprijed
Strpite se još tri mjeseca.
-
(ne)forumas
#230 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
platis da polozis
sala sala...
Zin@ wrote:Hi, da li je neko upoznat šta se radi kada se padne na ispitu 4 put..? Da li je potrebno uzeti 5 dodatnih časova, ili tek nakon komisijskog ukoliko se padne i peti put? Koliko košta prijava za komisiju tj. dva ispitivača, da li budu blaži ili naprotiv...? Do sada sam vozila 4 časa gratis..
-
Mlad i Nevin
#231 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
To nije šala već surova realnost....
- daxon
#232 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Nakon što ste pali 4 puta, peti put je komisijski, dakle, dva ispitivača, peti put niste dužni dodatno osposobljavanje od 5 časova, a ispit je u pravilu skuplji za dodatnih 15, 00 km.Zin@ wrote:Hi, da li je neko upoznat šta se radi kada se padne na ispitu 4 put..? Da li je potrebno uzeti 5 dodatnih časova, ili tek nakon komisijskog ukoliko se padne i peti put? Koliko košta prijava za komisiju tj. dva ispitivača, da li budu blaži ili naprotiv...? Do sada sam vozila 4 časa gratis..
Ukoliko ne položite iz 5 puta, "dužni" ste se dodatno osposobljavati u trajanju od 5 časova, tj. potrebna vam je potvrda škole o dodatnom osposobljavanju, također, svaki slijedeći put nakon petog biti će vam potrebna potvrda škole o dodatnom osposobljavanju u trajanju od 5 časova.
Članom 42. u st. 3 i 4. Pravilnika o osposobljavanju za vozača motornih vozila („Službeni glasnik BiH“ broj: 15/07) je propisano slijedeće:
„(3) Kandidat koji ne položi ispit iz upravljanja motornim vozilom nakon četiri pokušaja, polaže ispit pred komisijom od dva ispitivača.
(4) Ukoliko i tada ne položi ispit upućuje se u auto-školu, na dodatno osposobljavanje.“
U vezi sa citiranim članom Pravilnika, obavještavamo kandidate koji iz petog pokušaja ne polože ispit iz upravljanja, da imaju obavezu na dodatno osposobljavanje u auto-školi i to najmanje pet nastavnih časova za kategoriju/potkategoriju koju polaže.
Ukoliko kandidat ni iz petog pokušaja ne položi ispit, obaveza na dodatno osposobljavanje od najmanje pet nastavnih časova se ponavlja za svako naredno polaganje.
Kao dokaz o dodatnom osposobljavnju auto-škola je dužna kandidatu izdati Potvrdu o dodatnom osposobljavanju sa odgovarajućim brojem nastavnih časova (najmanje pet), a koju će kandidat priložiti uz Prijavu prilikom prijavljivanja za polaganje ispita.
Sve ostale informacije možete dobiti putem telefona 033/ 716-985 i 716-986, svakim radnim danom od 11,00 do 13,00 sati.
S poštovanjem,
M I N I S T A R
Mr. Safet Kešo
-
Zin@
#233 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Hvala na odgovoru, i ja sam pročitala taj član, ali sam drugačije informacije dobila iz auto-škole (pa naravno i oni žele više novca).
-
Mlad i Nevin
#234 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Ma pustite ta cimanja i brojne izlaske i padanja, jednostavno podmažite i idite skupljati iskustvo sa nekim starijim. I da položiš na legalan način to ne znači da znaš voziti jer u biti nećeš imati pojma ionako, bar prvi mjesec dana....
Takva nam je država jednostavno i svaka borba protiv korupcije ide na našu štetu...
Takva nam je država jednostavno i svaka borba protiv korupcije ide na našu štetu...
- testovi
#235 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
sa instruktorom dogovori d ati on sredi stelu
traze po 200km
traze po 200km
-
Zin@
#236 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Gotovo je sada, nemam više novca ni za sledeću prijavu
, još će biti dva iz komisije tako da štela otpada. Bilo bi bolje da mi je instruktor rekao da grozno vozim, pa bih ja uzela štelu, ali on mi je rekao da super vozim,vladam autom i bla bla.. Sad sam tu gdje jesam..
Interesuje me još da li budu blaži na komisijskom, i da li poslije 5 -tog puta ukoliko se padne, budu dva člana komisije ili jedan..?
Interesuje me još da li budu blaži na komisijskom, i da li poslije 5 -tog puta ukoliko se padne, budu dva člana komisije ili jedan..?
- testovi
#237 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
nema to veze svako pogrijesi vecina ih ne prođe iz prve nisam ni ja
-
Zin@
#238 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Znam, trema učini svoje, kao i ova nesnosna vrućina, ali aBd sledeći put položim.
- Optimist
#239 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Da li neko zna postoje li jos one putanje po kojima se polaze? Koliko se sjecam, polazno mjesto za opcinu Centar, i polazno mjesto tih putanja je bio parking kod mosta Suade i Olge. Da li je i dalje tako, ili je polazno mjesto za svakog kandidata ispred autoskole?
- daxon
#240 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Da, opština Centar, Stari grad, Novo Sarajevo, Vogošća i Ilijaš kreću sa polaznog mjesta "Most Suade Dilberović", kandidat izvlači jednu od pet ponuđenih voznih ruta - putanja, ispitivač je dužan kandidata provesti rutom koju je kandidat izvukao.Optimist wrote:Da li neko zna postoje li jos one putanje po kojima se polaze? Koliko se sjecam, polazno mjesto za opcinu Centar, i polazno mjesto tih putanja je bio parking kod mosta Suade i Olge. Da li je i dalje tako, ili je polazno mjesto za svakog kandidata ispred autoskole?
Vozne rute možete vidjeti na:
http://portal.monks.ba/start/Default.aspx?tabid=195
- Optimist
#241 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
daxon wrote:Da, opština Centar, Stari grad, Novo Sarajevo, Vogošća i Ilijaš kreću sa polaznog mjesta "Most Suade Dilberović", kandidat izvlači jednu od pet ponuđenih voznih ruta - putanja, ispitivač je dužan kandidata provesti rutom koju je kandidat izvukao.Optimist wrote:Da li neko zna postoje li jos one putanje po kojima se polaze? Koliko se sjecam, polazno mjesto za opcinu Centar, i polazno mjesto tih putanja je bio parking kod mosta Suade i Olge. Da li je i dalje tako, ili je polazno mjesto za svakog kandidata ispred autoskole?
Vozne rute možete vidjeti na:
http://portal.monks.ba/start/Default.aspx?tabid=195
-
neocekivana_sila
-
Autobus
#243 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Pozz
Trebao bih polagati vozački ove sedmice, krećem sa Dobrinje i interesuje me da li moram zapamtiti ove rute ili će mi instruktor ili komisija govoriti gdje da skrenem i kuda da idem tokom polaganja, nakon što izvučem rutu?
Jer iskreno nemam kapaciteta da napamet učim 5 ruta
Trebao bih polagati vozački ove sedmice, krećem sa Dobrinje i interesuje me da li moram zapamtiti ove rute ili će mi instruktor ili komisija govoriti gdje da skrenem i kuda da idem tokom polaganja, nakon što izvučem rutu?
- daxon
#244 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Ispitivač te vodi kroz rutu, dakle, na vrijeme će ti najaviti svako skretanje dok šutnja znači da ideš pravo, a ti sam zauzimaš položaj, odnosno, prestrojavaš se u traku za pravo, neki ispitivači pred raskrsnicom najave proći ćemo pravo ili idemo pravo, međutim, najveći broj njih za kretanje pravo kroz raskrsnicu ništa ne govore.
Zar vas vaš instruktor nije detaljno pripremio na sve što vas čeka na ispitu?
-
MAN-lion's coach
#245 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Dobar ti "kapacitet" kad moraš nešto poput vožnje napamet učiti.Autobus wrote:Pozz

-
Autobus
#246 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Prošli smo jednom kroz svaku rutu, dvije od pet smo prošli dva puta, međutim to je nedovoljno da bih naučio napamet. Znam otprilike gdje ide koja ruta, ali ne bih znao putanju bez upute. Hvala na odgovoru, pogledao sam objašnjenje ruta na stranici ministarstva i osim hrpe naziva ulica, ništa nisam naučio novo. Nikakvog slikovitog prikaza, samo 3 paragrafa teksta. Smiješno.daxon wrote:Ispitivač te vodi kroz rutu, dakle, na vrijeme će ti najaviti svako skretanje dok šutnja znači da ideš pravo, a ti sam zauzimaš položaj, odnosno, prestrojavaš se u traku za pravo, neki ispitivači pred raskrsnicom najave proći ćemo pravo ili idemo pravo, međutim, najveći broj njih za kretanje pravo kroz raskrsnicu ništa ne govore.
@MAN-lion's coach
Nisam napisao da trebam vožnju napamet učiti, već rute. Postoji ogromna razlika.
Bolje je da ne znam rute, a znam voziti, nego da ne znam voziti, a znam rute.
- daxon
#247 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
To je po mome 7 časova, šta ste onda radili ostalih 28 časova?Autobus wrote:Prošli smo jednom kroz svaku rutu, dvije od pet smo prošli dva puta,
-
Autobus
#248 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Malo po autoputu, malo na bistrik, malo u blažuj, malo u vogošću, pa svratimo do Ilijaša i tako...daxon wrote:To je po mome 7 časova, šta ste onda radili ostalih 28 časova?Autobus wrote:Prošli smo jednom kroz svaku rutu, dvije od pet smo prošli dva puta,
Ja se nisam bunio, jer mi je puno interesantnije voziti na izazovnijim mjestima, nego na širokoj Dobrinji, dok je instruktor obavljao svoje dnevne poslove iz privatnog života.
Tako to ide kod nas, zvučiš mi pravo iskren i pošten čitajući ove tvoje poruke koje pišeš, svaka čast, ali rijetko takvo nešto možemo naći kod nas, pridržavanje pravila, termina i trajanja obuke i slično, sve je to nakaradno..
-
MAN-lion's coach
#249 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Autobus wrote:Prošli smo jednom kroz svaku rutu, dvije od pet smo prošli dva puta, međutim to je nedovoljno da bih naučio napamet. Znam otprilike gdje ide koja ruta, ali ne bih znao putanju bez upute. Hvala na odgovoru, pogledao sam objašnjenje ruta na stranici ministarstva i osim hrpe naziva ulica, ništa nisam naučio novo. Nikakvog slikovitog prikaza, samo 3 paragrafa teksta. Smiješno.daxon wrote:Ispitivač te vodi kroz rutu, dakle, na vrijeme će ti najaviti svako skretanje dok šutnja znači da ideš pravo, a ti sam zauzimaš položaj, odnosno, prestrojavaš se u traku za pravo, neki ispitivači pred raskrsnicom najave proći ćemo pravo ili idemo pravo, međutim, najveći broj njih za kretanje pravo kroz raskrsnicu ništa ne govore.
@MAN-lion's coach
Nisam napisao da trebam vožnju napamet učiti, već rute. Postoji ogromna razlika.
Bolje je da ne znam rute, a znam voziti, nego da ne znam voziti, a znam rute.
Učenje ruta napamet je glupost.
A još veća je glupost postojanje istih.
Bolje je sjesti i ispitati kandidata po gradu na vožnji nego na već unaprijed planiranim maršutama.
- daxon
#250 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Ne bih se složio, rute omogućavaju korektnost ispita i čine da svi imaju iste uslove.MAN-lion's coach wrote:A još veća je glupost postojanje istih.
Npr. zamislite da je kao što je nekad bilo, da se stavi na volju ispitivaču da on odluči gdje će da vodi kojeg kandidata, tada bi nekog mogao samo provozati ulicom Zmaja od Bosne gore, dolje i na polazno, a nekog bi mogao uvlačiti ko zna gdje i kuda.
Dakle, rute nisu prepreka da kandidat pokaže kako je obučen, koliko zna i da li je sposoban samostalno upravljati vozilom.