halo ba dijaspora

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
digger

Post by digger »

cHupjahalic@ wrote:Nego da se i ja malo drzim teme i kazem ukratko:
- Namjera je, ako islo sve po ps-u, poslije zavrsenog studija vratiti se u Bosnu. Koliko cu od svega toga uspjeti ostvariti ne znam trenutno i vrijeme ce pokazati svoje.
Vrijedi pokusati a ako ne islo nije problem vratiti se odakle sam i dosla. :)
Nemoj ti ko ja; malo po malo, pa dijasporac vise od 35 godina... :D

A u moje doba kada sam otisao, to je bilo vise kao izdaja domovine... i nacionalna sramota. Pa se cak jednog dana nadjoh u novinama iskritikovan onako drugarski. Izdajico svog naroda.

Sada je drugacije: ako te ne skuze forumasi, nikoga briga sto si vani. :D
Portir_sa_ruzom

Post by Portir_sa_ruzom »

Digger, danas je nova nafaka, matica zeljno ocekuje dijasporu permanentno kao i sezonski, cak nam i pravo glasa Muha moze isposlovati, ali da si neke dane djetinjstva proveo u Zecicima Donjim, eventualno i Gornjim mada su oni ruku na srce seljacine, i ti bi gledao da se vratis sto prije a ne triestipet godina disidenta se igrati... :D
Kefallo

Post by Kefallo »

Ebo vas tema.....Samo jedna koscica sa strane i pokoljete se izmedzu sebe ko pascad...Da ne citiram.....pun mi je hasimaga ove vase negativne energije i losih izvinjenja..
Serete ko foke o glupostima i trosite vrijeme na to....

Nije vazno dali ce se neko vratit ili ne .... Bitno je da na neki naci pomogne...I Murate zaboli me kako ce neki sarajevski papak da me zove ima dovoljno dobre raje da bih se obazirao na papke.... To je supljak ...

Sto mi napisa jedna ljudina na PP ovdije tacno je..." Vecina su turbo-raja (ne zamjeri na aroganciji), bez nekih ideja, malo "pukli" od silnih godina beznadza. ----potpuno tacno---.i dalje.. "pomalo sam umoran od dijaspore koja ispije kafe i gleda zivot kako tece". .....Ja bih dodao dijaspore koja dodze u Bosnu od ljeta do ljeta ...neki malo i duze.... i/ili se uklopi u beznadze i nadze pogodnu iznimku " zovu me svedzanin"i jedva ceka da opet "zdusi" opet dase utopi u bjelosvjetsku monotoniju i opet nagodinu u Bosnu.. ili provede vrijeme u trosenju para na sve strane pricajuci kako na zapadu tece med i mlijeko a nekaze kako gilja danima uzeljezarama, sumam i kojekakvim tvornicama 12- 14 sati dnevno kako bi se mogao kurcit 14 dana po Bosni ( najezim se od ovih)....

..... Nego da ni ja ne palamudim vise....nije tema ovdije ko moze glasat nemoze ko hoce i ko nece.... ko hoce hoce ko ne nemora ...odabij niko ne moli.....

Evo ideja......
Hajde vi svi dobrovoljci u dijaspori koji idete na koncerte Turbo folaksa iz istocnog nam susjedstava preskocite 1 koncert pa umjesto toga donirajte tih 25-50 eura koliko date za kartu pa da stipendiramo i poslajemo 5 pametnih glava iz Bosne vani u evropu na studij pa nek se oni onda vrate i uce djecu napretku (da se nevracaju oni kojima je muka)(da posaljemopar mladih al pametnih glava ne po steli nego momaka ili cura kjoji imaju u glavi pa da im platimo 2 godine post studija Europi ---Svedskoj --Danskoj ima mnogo zemalja gdje se ne placa skolovanje, samo troskovi zivota).

evo racunica:
4 koncerta u njemackoj puta 500 raje po koncetu 2000
2 u svedskoj puta 500 raje po koncertu 1000
2 u svici ----------500------------------ 1000
1 u danskoj 500
1 norveskoj 500

da ne nabrajam vise et 5000 dusa x 50 eura = 250 000 eura
Pa sami skontajte kojiko mladih moze se stipendirati samo da propustite 1 koncert godisnje neke tice trkacice iz istocnog nam susjedstva...

...e sad pocije ono a sto bi ja?...... a koga? ......a zasto?.....i tu se sve zavrsi jer sto rece Josip Pejakovic znas ti nas jeboti nas...sve bi mi al da nam neko drugi odradi....

@@
mircerka.Vidm sef ti Amer neka dobra firama ha OPA. :-)
car-x

Post by car-x »

nabijem ja ovu dijasporu na neku stvar.. bas su nekakvi nikakvi.. ;)
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Kefallo wrote:
@@
mircerka.Vidm sef ti Amer neka dobra firama ha OPA. :-)
nije OPA vise :D

sef mi je americki dijasporac :D trpim ga vec 2 i po godine :D
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

jao, mirci radi za strance :D
Ma, nije ti lose :D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

mamica 31 wrote:jao, mirci radi za strance :D
Ma, nije ti lose :D
radim za jednog stranca i nisam se zalila do sad na posao :D
nineac

Post by nineac »

Meni je najbolja ova: rade 12-14 sati po tvornicama!
I sta sad majke ti? Ljudi rade i eto, ali mi nebismo bili mi kada nebi nasli nesto zbog cega cemo ih prozvati. Najbolje bi bilo kada bi ti isti samo sutili i slali pare dole.
Ali nisam imao zivaca sve ovo citati, samo bi se osvrnuo na pitanje koje je pokretac teme postavio.
Jaro sve je manje ljudi koji ce se vratiti dole sa skolama, jer jednostavno Bosna je dokazala da ako nisi najobicniji kriminalaca sa malo lijepih rjeci nemozes nista postici.
To ko kaze da ovdje (konkretno USA) nepriznaju nase skole vara se grdno, ili nije se snasao kako treba. Meni su priznali ovdje sve ispite osim Ustavnog prava BiH i Pravne istorije BiH.
Moje licno misljenje je da poslije ovih izbora slabo sta ce se u BiH promjeniti. Samo moze gore biti!
mIRCerka

Post by mIRCerka »

nineac wrote:Meni je najbolja ova: rade 12-14 sati po tvornicama!
I sta sad majke ti? Ljudi rade i eto, ali mi nebismo bili mi kada nebi nasli nesto zbog cega cemo ih prozvati. Najbolje bi bilo kada bi ti isti samo sutili i slali pare dole.
Ali nisam imao zivaca sve ovo citati, samo bi se osvrnuo na pitanje koje je pokretac teme postavio.
Jaro sve je manje ljudi koji ce se vratiti dole sa skolama, jer jednostavno Bosna je dokazala da ako nisi najobicniji kriminalaca sa malo lijepih rjeci nemozes nista postici.
To ko kaze da ovdje (konkretno USA) nepriznaju nase skole vara se grdno, ili nije se snasao kako treba. Meni su priznali ovdje sve ispite osim Ustavnog prava BiH i Pravne istorije BiH.
Moje licno misljenje je da poslije ovih izbora slabo sta ce se u BiH promjeniti. Samo moze gore biti!
Sve potpisujem osim boldiranog....
mislim da smo konacno tresnuli na dno...
Kefallo

Post by Kefallo »

nineac wrote:Meni je najbolja ova: rade 12-14 sati po tvornicama!

E pasa moj ti si ovo sve pogresno razumio.....ne prozivam ja nikoga tu ko radi 12-14 sati niti imam nesto protiv toga niti trazim nesto od njih.......dapace drago mi je da ljudi rade i imaju...........ali uvjek ovo ali (hm ko ga izmisli).

Problem nastaje kad takav isti lik dodze u Bosnu u BMW i pocene pricu kako on lezi nista neradi..... uziva, socijala dobra ..tece med i mlijeko..i ako sta treba da mi pomogne.. da me ko nedirai ako sta treba da on plati... citiram jednog -"Ma nema samo da mije date kako tamo izvuc vidio bi sta je zivot"... i ti mu onda nabacis neku konkretnu pricu i lik se izgubi..nema ga na mapi..
2 stvar poznajem licno 2 bracna para iz BiH madi obrazovani nasjeli na takvu pricu buraz moj.... prodali sto su imali u BiH da se izvuku da dodzu do obecane zemlje i raja na zamlji i sta su dobili karinu....bili u Azilskom centru 3 godine i nazad Bosna i pali nize nego sto su bili......

Ni to sa kriminalcima nije tacno......ponovo supljak.

@@@@
Hajde mirc udubi nam malo o toj firmi u kojoj ti radis jel privatna ili nesto oko politike......Jel to Ameri poceli da otvaraju biznise u Bosni?..
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Kefallo wrote:
@@@@
Hajde mirc udubi nam malo o toj firmi u kojoj ti radis jel privatna ili nesto oko politike......Jel to Ameri poceli da otvaraju biznise u Bosni?..
Macak, tema je o dijaspori, dijaspori BiH po cijelome svijetu...
:D
ne o americkoj dijaspori u BiH :D
stoga, necu da zachatavam temu :D
a ako te interesuje fakat, javi se putem PPa :D
Kefallo

Post by Kefallo »

mIRCerka wrote:
Kefallo wrote:
@@@@
Macak, tema je o dijaspori, dijaspori BiH po cijelome svijetu...
:D
ne o americkoj dijaspori u BiH :D
stoga, necu da zachatavam temu :D
a ako te interesuje fakat, javi se putem PPa :D
dobro ba dobro :? :-) :-) :-) .. Nemoras odmah da bijes...... 8-)
nineac

Post by nineac »

Kefallo sto to sa kriminalcima nisam u pravu? S obzirom na iskustvo odozdo (a imam ga) koje je vezano za pravosudje znam vrlo dobro sta se radi. Problem je sto dole posteno nemozes biti srednja klasa. Ili si siromasan, ili si bogat, a bogat mozes biti samo na nelegalan nacin (mislim nelegalan u pravnim drzavama).
To sto ljudi pricaju da nerade a dobro im to je njihova stvar. Mozda porede ono koliko su radili u bosni, i imali jedno veliko "nista" i koliko rade vani i imaju eto tog BMW-a.
Poblem je takodje sto svi govorimo kako je dobro na zapadu, svoj si covjek, picis svoj film. E pa na zapadu se jebe zapadnjacima sta ti radis sa svojim parama, a u BiH citava mahala vodi racuna kako trosis pare, e tu je ogromna razlika. Kada pustimo ljude da zive kako hoce, pa i k.... se sa tim BMW-om, onda ce biti drugacije. A ne covjek ne uprakira auto kako treba a mahala citava po prozorima se sjatila i komentarise.
A Mirci mislim d anisi u pravu, mozemo mi i gore, vjeruj mi!
DONY

Post by DONY »

car-x wrote:nabijem ja ovu dijasporu na neku stvar.. bas su nekakvi nikakvi.. ;)
konacno nesto konkretno.. :lol: ..to CARE... ali ozbiljno.. :lol:
tux

Post by tux »

Pricekajte reformu Islamske Zajednice i sve ce doci na svoje. :lol:
sarayewo

Post by sarayewo »

Iskreno, nije mi se dalo citati 10 stranica prepucavanja, ali moram napisati nesto jer sam u nekoj "sredini" izmedju domaceg i dijaspore...

Dakle bio sam u Sarajevu citav rat, svasta nesto prozivio i otisao u USA 2003. godine da zavrsim fax... Evo aBd u maju zavrsavam i postdiplomski i rado bih se vratio kuci, ali...

S jedne strane me vuce kuca, raja, Sarajevo i sve ostalo sto ide uz to, a s druge stoji cinjenica da mi je ovdje deset puta lakse naci posao (il da odem dalje, posao u struci).

Nostrifikacija americke diplome je gora procedura od dobijanja licne i pasosa zajedno. Treba preko sudskog prevodioca ganjati profesore na fakultetima koji su spremni da potpisu da su predmeti koje sam polozio u americi ekvivalentni nasim predmetima i da je steceno znanje dovoljno da mi se prizna diploma i po nasim standardima.

E sad, mozda to i ne zvuci lose laiku, ali svako od nas zna kakvi su nasi profesori, sto znaci izleti jos flasu picha tu, par stoja tamo, moli Boga i idi kod sedam brace svaki dan, pa mozda i dobijes tu nostrifikaciju.

A fakat hocu da se vratim, jer mislim da ovo sto sam naucio ima dobru primjenu kod nas - tim vise sto je privatizacija u punom jeku i trziste se tek formira (imam diplomu iz finansija). Medjutim, kad skontam koliko prepreka stoji na putu, nekako cu se radije strpiti jos par godina i probati ushparati nesto para, pa da se vratim kuci sa nekim kapitalom...
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

guardian wrote:Kruske i jabuke. Nije rijec o pronalasku posla s diplomom stecenom u inostranstvu vec o priznavanju te diplome. Kao sto rekoh, s nasom diplomom se moze upisati postdiplomski u SAD-u sto znaci da se diploma priznaje. Naci posao s tom diplomom (bez ikakvog doskolovavanja) je dosta teze.

Reciprocitet bi bio "ispostovan" da su covjeku verifikovali diplomu, on se javio na konkurs za posao i tamo mu reklo: "Mi nikad nismo culi za tvoj Penn State pa te necemo zaposliti."
ja sam diplomirao pravo u sarajevu 2005 i Columbia University (koji je u New Yorku, Jimmy btw ne zamjeri morao sam te ispraviti :D :D) mi je priznao diplomu i sada idem na Masters of Laws i mogu polagati New York State pravosudni (tk bar exam) sto znaci da cu biti kvalifikovani advokat u New Yorku (ako Bog da) u maju 2007.

Dakle, nemoj mi tog sranja o reciprotetu.

Jarane, ono sa nepriznavanjem nije smijesno...(nego zalosno) njemu ne priznase Penn state a ni meni ne bi Columbia Law School... :roll:

majmuni...a to sto ovdje predaje aktivno bar 3 nobelovca i ljudi koji vaze za najvece naucne autoritete danas u svijetu jebe se to Hamidi iz studentske.
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

Jimmy_The_Saint wrote:Pun, nepun, mogu ti reć' da to malo tukne na šupljak. Aneks 7 je blehaU neviđena. Mogu bit hepi što su me bez nezgode pustili da se ispišem iz građanstva.
takav zakon o obavezi vracanja na radna mjesta ne postoji.
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

karanana wrote:
ulicar wrote:Hehehehehe! E, fakat, ovo je k'o iz vica, stare mi :lol: :lol: :lol: Daj stare ti, de nam opisi malo taj dogadjaj, ono kada si ti dosao i oni ti rekli da ne priznaju Penstate. Ja fakat crkoh od sege ovdje, evo me ljudi gledaju k'o mahnitova sta mi je, a nemozes im objasniti, na glavu da se nasadis :lol: :lol: :lol:
AenemA wrote:Mech.Engineering
sta je smijesno? reciprocitet (ako sam ovo dobro napisao) brate! Priznaju li Amerikanci diplome sa sarajevskih univerziteta? Pa sto bi onda mi priznali americke?!
Eto vidis - priznaju. Onolika Amerika pa priznaje diplome iz onakve "zabiti" kao sto je Bosna. A mi mores' mislit filozofiramo o valjanosti Penstate, jedne od jakih skola u SAD-e. A UNSA nije ni do cipela Penstate....

Gomila naseg svijeta se odavno upisivala na dalje skolovanje sa nasim diplomama, kao i posao radila u firmama u Americi.

Informisi se bolje...

Ruku na srce, stvari idu kod nas na bolje, ali to jarane moj uzima ba' puuuuuuunnnoooooo vreeeeemmmeeeennaaaaaaaaa. Ovakve trivijalnosti trebaju da se zavrse za 5 minuta!
Bosnian_spring

#245 Re: halo ba dijaspora

Post by Bosnian_spring »

DDR400 wrote:Radite li vi išta da nama bude bolje? Pa dokle ćemo ovako??

Hajmo sad fino, evo plana:
-Ko je završio neku korisnu školu odmah nek se vraća i širi znanje u BiH
-Ko ima veze sa politikom i ekonomijom nek lobira i svraća vodu na našu stranu
-Ko još ništa nije uradio nek se odrekne Bosanstva da nas ne bruka

Dokle smo gospodo?
Je li ovo proglas CK SKJ? Ovako su komunjare zamisljale kako se drzava gradi i pomaze. Hocemo li ove iz tvoje zadnje rubrike na Goli Otok da otjeramo?Jarane, CKSKJ i komunjare i DDR (Istocna Njemacka) su puke davnih dana i takve metode kominterne ne rade' ba jarane....

Daj malo modernijih metoda motivacije za pomoc Bosni....

Dakle, ne pomaze se po direktivi, nego po srcu....kontas? I to je dvosmjerni proces, tj. oni kojim se pomaze vjerovatno trebaju da tu pomoc prihvate u najmanju ruku pod jedan, a da ne govorim da trebaju da pokazu i razumijevanje i pruze ruke prema onima od kojih nesto traze, a pogotovo stvari o kojima ti pises sto nisu djecija igra.

Sudeci po ovom momku oni cak ni hebene diplome nece da priznaju i ne pomazu toliko malo njemu nego ga jos zjbv....
Logika udri ga vecom motkom' ako nece da nam da para.....a mi cemo ga nogom u guz kad ga iskoristimo....ne radi jarane....

Znam da si dobronamjeran skroz, ali promisli koliko si samo "pomogao" Bosni ovakvim pisanjem. Sa takvim tonom i oni koji rade, investiraju odavno u Bosni bi se pocesali po glavi i odradili sidro. Mene to licno ne pogadja jer ja spadam u grupu tvrdokozaca kojim ovakve suplje nista ne znace. Ja znam sta radim i sta su mi ciljevi.

Medjutim, paznje malo...razni ljudi ovo citaju i izvlace pogresne zakljucke. Najdobronamjernije...ako ne mozes biti vise ukljuciv, merhametli, nemoj ni pisati o ovakvim stvarima.
Za pocetak ponudi svoju pomoc svima koji hoce da nesto naprave u Bosni. Kreni od davanja, a ne uzimanja.

Pozdrav Domovini.
Last edited by Bosnian_spring on 04/11/2006 18:38, edited 9 times in total.
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

ma ko to u svijetu priznaje nase diplome?????
nase vozacke dozvole nisu priznate ama bas nigdi u svijet i to sa razlogom a kamoli tamo neka diplomica....
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

Salko sto je u vodu skako wrote:ma ko to u svijetu priznaje nase diplome?????
nase vozacke dozvole nisu priznate ama bas nigdi u svijet i to sa razlogom a kamoli tamo neka diplomica....
Cisto da se informises, ocito nisi upucen.....

a) Mnoge zemlje priznaju nase diplome, ukljucivsi giganta svjetske ekonomije kao sto je SAD-e.

b) Uspjeh u zivotu nije zagrantovan diplomom nego svojim rukama i pamecu....Ako imas diplomu ne znaci da si direktor, pasha i najpametniji na svijetu i da svi ti trebaju da ti lovu bacaju u njedra.

c) Nasa vozacka je priznata u svim zemljama svijeta koje su potpisale konvenciju o medjunarodnim vozackim dozvolama (otprilike 99.99% svijeta). Ta konvencija kaze da moras nabaviti medjunarodnu vozacku dozvolu na osnovu svoje lokalne dozvole ako hoces da vozis kroz iste zemlje.

d) Prema toj istoj konvenciji nijedna drzava na svijetu ne dozvoljava da vozis automobil za stalno na njenoj teritoriji sa stranom dozvolom uz medjunarodnu dozvolu. Mehanizam medjunarodne dozvole je namijenjen za krace posjete do nekoliko mjeseci. Preko toga, naravno moras da izvadis nacionalnu dozvolu drzave u kojoj zivis prema pravilima te drzave. Neke drzave zahtjevaju ponovno uzimanje testa, neke ne, sve zavisi od zakona istih.

e) Odredjene drzave imaju bilateralne sporazume prema kojima regulisu direktno priznavanje vozackih dozvola bez upotrebe medjunarodne dozvole.
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

Svemirski_Jebach wrote:
guardian wrote:Kruske i jabuke. Nije rijec o pronalasku posla s diplomom stecenom u inostranstvu vec o priznavanju te diplome. Kao sto rekoh, s nasom diplomom se moze upisati postdiplomski u SAD-u sto znaci da se diploma priznaje. Naci posao s tom diplomom (bez ikakvog doskolovavanja) je dosta teze.

Reciprocitet bi bio "ispostovan" da su covjeku verifikovali diplomu, on se javio na konkurs za posao i tamo mu reklo: "Mi nikad nismo culi za tvoj Penn State pa te necemo zaposliti."
ja sam diplomirao pravo u sarajevu 2005 i Columbia University (koji je u New Yorku, Jimmy btw ne zamjeri morao sam te ispraviti :D :D) mi je priznao diplomu i sada idem na Masters of Laws i mogu polagati New York State pravosudni (tk bar exam) sto znaci da cu biti kvalifikovani advokat u New Yorku (ako Bog da) u maju 2007.

Dakle, nemoj mi tog sranja o reciprotetu.

Jarane, ono sa nepriznavanjem nije smijesno...(nego zalosno) njemu ne priznase Penn state a ni meni ne bi Columbia Law School... :roll:

majmuni...a to sto ovdje predaje aktivno bar 3 nobelovca i ljudi koji vaze za najvece naucne autoritete danas u svijetu jebe se to Hamidi iz studentske.
Upravo tako.

Naci posao ne ovisi o diplomi nego prije svega o sposobnostima. Pa ne moze neko sa posjedovanjem same diplome misliti da je uhvatio nesto i nekoga. Jarane, guardijan, diploma je samo jedan od faktora u zaposlenju (20%) i predstavlja neku osnovu. Mnogo vaznije je iskustvo, znanje, stil izrazavanja, prethodni uspjesi, reference, mozda cak i neki clanci, napisane knjige itd. itd.
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

Bosnian_spring wrote:

a) Mnoge zemlje priznaju nase diplome, ukljucivsi giganta svjetske ekonomije kao sto je SAD-e.

b) Uspjeh u zivotu nije zagrantovan diplomom nego svojim rukama i pamecu....Ako imas diplomu ne znaci da si direktor, pasha i najpametniji na svijetu i da svi ti trebaju da ti lovu bacaju u njedra.

c) Nasa vozacka je priznata u svim zemljama svijeta koje su potpisale konvenciju o medjunarodnim vozackim dozvolama (otprilike 99.99% svijeta). Ta konvencija kaze da moras nabaviti medjunarodnu vozacku dozvolu na osnovu svoje lokalne dozvole ako hoces da vozis kroz iste zemlje.

d) Prema toj istoj konvenciji nijedna drzava na svijetu ne dozvoljava da vozis automobil za stalno na njenoj teritoriji sa stranom dozvolom uz medjunarodnu dozvolu. Mehanizam medjunarodne dozvole je namijenjen za krace posjete do nekoliko mjeseci. Preko toga, naravno moras da izvadis nacionalnu dozvolu drzave u kojoj zivis prema pravilima te drzave. Neke drzave zahtjevaju ponovno uzimanje testa, neke ne, sve zavisi od zakona istih.

e) Odredjene drzave imaju bilateralne sporazume prema kojima regulisu direktno priznavanje vozackih dozvola bez upotrebe medjunarodne dozvole.
dobro...probaj onda u holandiji promjeniti bosansku vozacku za holandsku.... ljudi probali pa ne ide...
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

Salko sto je u vodu skako wrote:
Bosnian_spring wrote:

dobro...probaj onda u holandiji promjeniti bosansku vozacku za holandsku.... ljudi probali pa ne ide...
Kako rekoh pod d), ako hoces da zivis u drzavi za stalno i hoces njihovu vozacku, tj. ako nisi turista i privremeno ne vozis par mjeseci, onda naravno da svaka drzava ima svoje zakone i to je posebna prica. To je sasvim normalno i u redu.

Ne poznajem holandske zakone, a ne bi me cudilo da traze ponovno polaganje ne samo za BiH vozace vec mnoge druge ako hoces trajnu holandsku dozvolu. Pa sta? Privilegija je automatsko mijenjanje vozacke kad ti padne na pamet. Evo npr. Svicarska iako ima strasno liberalne zakone da privuce strane investitore i poslovne ljude, daje veoma ogranicen rok amerikancima da svoje dozvole promjene u Svicine bez polaganja ispita.
Post Reply