Neretva nas treba!

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

nisam uspjela upratiti sve, ali sinoc na latinici bjese interesantan prilog iz metkovica i opuzena, ukratko kuku lele za 20 godina propasce nam njive ako se izgrade elktrane....

imam radikalan prijedlog:

mi obecamo da se elektrane NECE izgraditi u gornjem toku neretve, a oni ukinu
1. deponiju smeca kod NEuma
2. nuklearnu deponiju na uni
3. jos jednu deponiju u blizini prijelaza Kamensko
:D
rockinfreakapotamus

Post by rockinfreakapotamus »

Rasprava o projektu vrijednom 600 milijuna eura

SARAJEVO - Povjerenstvo za koncesije Vlade Federacije Bosne i Hercegovine odobrilo je 30. studenoga početak pregovora s Intrade-energijom za izgradnju sustava tri hidroelektrane na preostalom dijelu toka rijeke Neretve. U poslu čija vrijednost iznosi oko 600 milijuna eura, Intrade će angažirati Energoinvest, Hidrogradnju i General Electric. Time je dano odobrenje Federalnom ministarstvu energetike, rudarstva i industrije da počne pregovore s ovom tvrtkom koja je podnijela samoinicijativnu ponudu za gradnju hidroelektrane Glavatičevo, kompenzacijski bazen 3 x 9,5 MW, HE Bjelimići 2x50 MW i RHE Bjelimići 2x300 MW. Povjerenstvo je ovu odluku donijelo jednoglasno, a čak je za to glasovao i član Miralem Variščić, koji zastupa nevladinu organizaciju za zaštitu okoline, a prije toga bio je žestoki protivnik početka realizacije navedenog projekta.

Zahtijevati visok stupanj zaštite okoliša
Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije zahtijevat će od ponuđača korištenje najsuvremenije tehnologije, koja omogućava visok stupanj zaštite okoliša u skladu s najvišim standardima EU-a i određivanja mjera zaštite stanovništva posebno u slučaju plimnog vala. Povjerenstvo za koncesije zadržava pravo praćenja procesa pregovaranja. Po okončanju postupka dodjele koncesija za izgradnju hidroenergetskih objekata federalna Vlada će posebnom odlukom dati suglasnost za dodjelu koncesije i zaključivanje ugovora s koncesionarom. Spomenuto federalno ministarstvo i Ministarstvo prostornog uređenja ima zadatak u svoj plan uvrstiti hidroenergetske objekte koji su predmet koncesije u prostorni plan područja posebnih obilježja u Federaciji. Na taj način će se usuglasiti s odlukom o utvrđivanju planina Igmana i Bjelašnice te kanjona Rakitnice područjem posebnih obilježja od značaja za Federaciju. Intrade-energija mora uplatiti depozit najmanje jedan posto od projektirane vrijednosti investicije, i to u roku od pet dana od dobivanja suglasnosti za otpočinjanje postupka pregovaranja.

Federalna Vlada donosi konačnu odluku
Višegodišnja rasprava treba li ili ne početi s gradnjom, uskoro će se završiti iako se još ne zna kada će početi pregovori Vladina ministarstva i Intrade-energije. Ne zna to u ovom trenutku ni generalni direktor Intrade-energije Nihad Spahalić, koji je za naš list izjavio kako je vrijeme da se okonča ovaj postupak, ali s istinskim argumentima. ''Svi oni koji nas optužuju da želimo uništiti prirodne ljepote zbog izgradnje hidroelektrana, uvjerit ćemo ih da nisu u pravu, jer nama nitko neće dati dozvolu za naš projekt ako ne poštujemo veoma stroga svjetska pravila'', kazao je Spahalić. Ističe da se izgradnji ovih brana protivi mnogo laika i određen broj političara, kao i ekološke udruge. U najavljenim pregovorima, naravno, svi će ponovno moći izraziti svoje argumentirano mišljenje, a federalna Vlada na kraju će odlučiti imamo li više koristi da se ovaj veliki posao pokrene - ili štete od samog projekta.

Link: http://www.dnevni-list.ba/?mdls=1&mdls_tip=2&nid=17559
Sarafcina

Post by Sarafcina »

rockinfreakapotamus wrote:Rasprava o projektu vrijednom 600 milijuna eura

SARAJEVO - Povjerenstvo za koncesije Vlade Federacije Bosne i Hercegovine odobrilo je 30. studenoga poèetak pregovora s Intrade-energijom za izgradnju sustava tri hidroelektrane na preostalom dijelu toka rijeke Neretve. U poslu èija vrijednost iznosi oko 600 milijuna eura, Intrade æe anga¾irati Energoinvest, Hidrogradnju i General Electric. Time je dano odobrenje Federalnom ministarstvu energetike, rudarstva i industrije da poène pregovore s ovom tvrtkom koja je podnijela samoinicijativnu ponudu za gradnju hidroelektrane Glavatièevo, kompenzacijski bazen 3 x 9,5 MW, HE Bjelimiæi 2x50 MW i RHE Bjelimiæi 2x300 MW. Povjerenstvo je ovu odluku donijelo jednoglasno, a èak je za to glasovao i èlan Miralem Vari¹èiæ, koji zastupa nevladinu organizaciju za za¹titu okoline, a prije toga bio je ¾estoki protivnik poèetka realizacije navedenog projekta.

Zahtijevati visok stupanj za¹tite okoli¹a
Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije zahtijevat æe od ponuðaèa kori¹tenje najsuvremenije tehnologije, koja omoguæava visok stupanj za¹tite okoli¹a u skladu s najvi¹im standardima EU-a i odreðivanja mjera za¹tite stanovni¹tva posebno u sluèaju plimnog vala. Povjerenstvo za koncesije zadr¾ava pravo praæenja procesa pregovaranja. Po okonèanju postupka dodjele koncesija za izgradnju hidroenergetskih objekata federalna Vlada æe posebnom odlukom dati suglasnost za dodjelu koncesije i zakljuèivanje ugovora s koncesionarom. Spomenuto federalno ministarstvo i Ministarstvo prostornog ureðenja ima zadatak u svoj plan uvrstiti hidroenergetske objekte koji su predmet koncesije u prostorni plan podruèja posebnih obilje¾ja u Federaciji. Na taj naèin æe se usuglasiti s odlukom o utvrðivanju planina Igmana i Bjela¹nice te kanjona Rakitnice podruèjem posebnih obilje¾ja od znaèaja za Federaciju. Intrade-energija mora uplatiti depozit najmanje jedan posto od projektirane vrijednosti investicije, i to u roku od pet dana od dobivanja suglasnosti za otpoèinjanje postupka pregovaranja.

Federalna Vlada donosi konaènu odluku
Vi¹egodi¹nja rasprava treba li ili ne poèeti s gradnjom, uskoro æe se zavr¹iti iako se jo¹ ne zna kada æe poèeti pregovori Vladina ministarstva i Intrade-energije. Ne zna to u ovom trenutku ni generalni direktor Intrade-energije Nihad Spahaliæ, koji je za na¹ list izjavio kako je vrijeme da se okonèa ovaj postupak, ali s istinskim argumentima. ''Svi oni koji nas optu¾uju da ¾elimo uni¹titi prirodne ljepote zbog izgradnje hidroelektrana, uvjerit æemo ih da nisu u pravu, jer nama nitko neæe dati dozvolu za na¹ projekt ako ne po¹tujemo veoma stroga svjetska pravila'', kazao je Spahaliæ. Istièe da se izgradnji ovih brana protivi mnogo laika i odreðen broj politièara, kao i ekolo¹ke udruge. U najavljenim pregovorima, naravno, svi æe ponovno moæi izraziti svoje argumentirano mi¹ljenje, a federalna Vlada na kraju æe odluèiti imamo li vi¹e koristi da se ovaj veliki posao pokrene - ili ¹tete od samog projekta.

Link: http://www.dnevni-list.ba/?mdls=1&mdls_tip=2&nid=17559

a ko se ne protivi onda? strucna javnost? ko ih je ista i pitao? oni se osim na sijelu i ne mogu izjasniti...
uostalom, ako vec nisu u stanju staviti da ni stanovnicima tih podrucja nije drago... ja bih predlozio da se, usput sa hidroelektranama, napravi i odredjeni broj kuca i da najveci zagovaraci sa porodicama pokusaju malo zivjeti pored te ljepote od hidroelektrane ... ili da i njih preselimo pored neke deponije... ono... najlakse je sto scapova po tudjoj guz...
black

Post by black »

Image

Image

Image
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

JEdan ucenik osmog razreda je trazio pomoc vezano za HE na Neretvi, interesuju ga sve raspolozive informacije kao zvanicni planovi, sta je bilo sta ce biti, itd, kao i vase misljenje o cjelokupnoj situaciji sa HE na Neretvi Very Happy

Njegova email adresa je [email protected]
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

Blue* wrote:Image

Image

Gornji tok Neretve

Samo da se podsjetimo ovih ljepota
Tesnim

Post by Tesnim »

evo pisem iz konjica..neretva je nekih 500 m daleko o moje kuce...i nemam snage da pisem vise..pisala sam i komsicu na blog i zamolila ga da pokusa nesto uraditi...ne znam sta da kazem...ali stvarno boli to sto su naumili uraditi...mladi su protiv HE - jednoglasno... ne znam...trenutno ne mogu da razmiljam.... :x
nema nam druge nego se povaljati po cesti pa nek nas pregaze ako smiju :)..meni nista drugo ne pada naum..je li ima iko ista ucinkovitije...
ali koliko glupih i supljih glava "kolo vodi" u ovoj drzavi to je naprosto nepojmljivo, ali sami smo krivi
vegetarijanac

Post by vegetarijanac »

Mi smo postali rak rana ove planete.Ponekad me stvarno stid sto pripadam ovoj vrsti.Koliko treba jebenih revolucija da bi se desio djelic evolucije...?Prezivjeli smo genocid,urbicid...sad je na djelu ekocid pa ce onda valjda opet genocid...Ovi sejtani preobuceni u odijela politicara i biznismena bolesnim dusama samo mrak siju oko sebe.Ne smijemo dozvoliti da nas proguta njihova tama.Ako im dozvolimo da uniste Neretvu ne mislim da cemo ikad moci ponosno stati pred ogledalo a nasa djeca ce imati beskrajno puno razloga da nas mrze.
paratrooper

Post by paratrooper »

ti vegeterijanac zasluzujes respect ali cemu sve ?

pametni ljudi bjeze odatle i posmatraju sve to izvana ...
triton

Post by triton »

paratrooper wrote: pametni ljudi bjeze odatle i posmatraju sve to izvana ...
pametni ljudi ne seru
triton

Post by triton »

Kako mini hidroelektrane prijete stabilnosti šumskih ekosistema?U težnji da se proizvede što veća količina energije u Bosni i Hercegovini koriste se i vodni resursi šumskih ekosistema na kojim se grade mini hidroelektrane. Da li će nekontrolisano korištenje šumskih vodnih potencijala uticati na stabilnost ekosistema teško je anticipirati, ali neka zapažanja upućuju na takve prijetnje.

Tokom sušnog ljeta 2007. godine izvršen je pregled nekih mini hidroelektrana u BiH radi uvida u način korištenja voda šumskih potoka za potrebe proizvodnje energije i potencijalno mogućeg negativnog efekta na okoliš. Na osnovu ovog pregleda daju se zapažanja koja mogu biti korisna onim koji daju okolinske dozvole za izgradnju ovih objekata, preduzećima šumarstva koja gospodare šumama ovih područja i vlasnicima mini hidroelektrana.

Zapažanja u vezi sa ovim objektima su slijedeća:

- neki objekti su bili u funkciji i pored nedovoljne količine vode u sušnom periodu. Na ovim objektima cjelokupni protok vode bio je usmjeren u cjevovod elektrane tako da je kontinuitet vodotoka bio prekinut (Slika 1.). Na ovaj način biološki minimum protoka vode iza brana (iako precizno nedefiniran) nije poštovan. Posljedica ovakvog odnosa prema prirodi je nestanak živog svijeta ovih voda.

- neki objekti su izgrađeni na izvorištima šumskih potoka, što otvara potrebu legislativnog ograničenja izgradnje ovih objekata uzvodno, jer će oni, nema sumnje, negativno uticati na sve komponente šumskih ekosistema. Zbog nedovoljne količine vode u jednoj od ovih akumulacija izgrađeni su dodatni cjevovodi radi prikupljanja novih količina vode iz okolnih izvora u šumi, što je učinjeno protivno projektnoj dokumentaciji. Na ovaj način ugrožava se režim voda unutar šumskih zajednica, život divljači i drugih organizama, odnosno biodiverzitet i stabilnost ekosistema u cjelini. Napominje se da se šume u kojima postoje izvorišta vode tretiraju kao šume visoke zaštitne vrijednosti i u njima se izvode posebne gospodarske mjere radi zaštite ovih vrijednosti. Voda jeste obnovljiv prirodni resurs, ali ga generiraju šume.

- brane se grade na sastavcima (ušću) potoka radi veće akumulacije vode pri čemu se ne vodi računa o kontinuitetu vodotoka i biološkom minimumu.

- neke hidro akumulacije i postrojenja za proizvodnju struje se grade na istim lokacijama tako da se formira niz ‘vezanih’ objekata, čime se protok vode reducira ili čak i prekida na većoj dužini vodotoka.

- neke hidroakumulacije se grade u blizini zaštite vrijednih hidrogeoloških fenomena (vodopada, vodenih kaskada i slapova), a neke i iznad ovih objekata. Nažalost, zabilježen je i primjer izgradnje mini brane iznad Zakonom zaštićenih vodopada.

- monitoring korištenja voda i zaštite biodiverziteta nije sistemski riješen i prepušten je lokalnoj upravi. Nema podataka o tome ko je nadležan za monitoring, kada i kako se vrši i kako se financira.

Izgradnja mini hidroelektrana po svaku cijenu u direktnoj je suprotnosti sa Međunarodnom konvencijom o zaštiti biodiverziteta (Samit o zemlji, Rio de Janeiro, 1992) i Rezolucijom o zaštiti biodiverziteta evropskih šuma (Ministarska konferencija, Helsinki 1993).

http://www.dnevniavaz.ba/profil/midhatu ... ijenu-6316
paratrooper

Post by paratrooper »

triton wrote:
pametni ljudi ne seru
svakom se omakne nekad :)

ipak ja mislim da ti ne poznajes narod pored kojeg zivis, i ja ih ne poznajem ali znam jednu stvar sigurno , emocionalno su siromasni i sve sto trebaju su neke promjene kao zamjenu za to siromastvo.

te centrale im dodju kao promjena u njihovim siromasnim zivotima , i zato mislim da gubis vrijeme.

jos nesto , naravno da je gradnja tih centrala na neretvi katastrofa ali , svejedno i da nisu centrale ti ljudi bi izgradili vikend naselja na njenim obalama , tako da je svejedno manje vise ...

sa srecom care :)
kekec

Post by kekec »

paratrooper wrote:
triton wrote:
pametni ljudi ne seru
svakom se omakne nekad :)
ipak ja mislim da ti ne poznajes narod pored kojeg zivis, i ja ih ne poznajem ali znam jednu stvar sigurno , emocionalno su siromasni i sve sto trebaju su neke promjene kao zamjenu za to siromastvo.
te centrale im dodju kao promjena u njihovim siromasnim zivotima , i zato mislim da gubis vrijeme.
jos nesto , naravno da je gradnja tih centrala na neretvi katastrofa ali , svejedno i da nisu centrale ti ljudi bi izgradili vikend naselja na njenim obalama , tako da je svejedno manje vise ...
sa srecom care :)
Cini mi se da si ti Neretvu gledao samo sa puta M17. :-)
Pored Neretve, u njenom gornjem togu (od Konjica pa uzvodno), nema sanse da niknu vikend naselja. Mozda poneka vikendica, a i to je pitanje imajuci u vidu nenaseljenost, vjerovatno postojanje mina, nepristupacnost terena... Nekoliko novih vikendica ne bi ugrozavalo Neretvu ni 1 posto u odnosu na brane. One bi je unistile.
A sto se tice naroda, nisi u pravu. Procitaj tritonov clanak, pa ces vidjeti kakve posljedice stvaraju male hidrocentrale. Narod koji zivi oko vode, zivi i od te vode. Nedostatak iste ce izazvati revolt i moze doci do problema i nesuglasica izmedju lokalnog stanovnistva i brana, odnosno njihovih vlasnika. Mogu se aktivirati "kuke i motike", a onda ce necija ledja nastradati. :D
vegetarijanac

Post by vegetarijanac »

paratrooper wrote:ti vegeterijanac zasluzujes respect ali cemu sve ?

Tvoj komentar me podsjeca na 92 i pametne ljude koji su bjezali negdje vani i posmatrali i na glupe koji su stali pred fasizam svojim duhom i tijelom branili ljudskost i pravo na zivot.Ja sam bio jedan od onih glupih.I sad sam ocito glup,jer sam ovdje,ja to znam,ali nekako mi tamo mjesto.Bolje se osjecam a daleko sam od mazohizma.Kad sam rekao da me stid ponekad,sto pripadam ovoj vrsti,mislio sam na vrstu homosapiensa,ne na lokalni narod.Unistivaci planete su na zapadu,"razvijene" zemlje...Svica,Austrija,Njemacka...pomeli svoju avliju i govna bacaju komsiji preko ograde.Bogami kao da komsija zivi u drugom sistemu,ne u komsiluku.Malouman ti komentar uz duzno postovanje.
A sto se tice vegetarijanstva...to je temelj za bolje drustvo i bolju okolinu.Svaki ekolog koji jede meso skace sam sebi u usta.Izmedju ostalog.To je lako egzaktno pokazati i dokazati.
Neretva je jedan od kristala u nisci ljepota prirode nase Bosne.Mora ostati onakva kakva jeste.Ne mogu citati sve komentare ovdje,pogotovo one birokratske prirode,ali jedno znam...samo malouman ili retardiran covjek je za izgradnju elektrane na toj ljepotici od rijeke.Ili jako bezobrazan i pohlepan.Ponekad se svede na isto.Da se organizujemo i branimo nase bogatsvo.Ima li kakvih prijedloga?
kEN0

Post by kEN0 »

vegetarijanac wrote:

Tvoj komentar me podsjeca na 92 i pametne ljude koji su bjezali negdje vani i posmatrali i na glupe koji su stali pred fasizam svojim duhom i tijelom branili ljudskost i pravo na zivot.Ja sam bio jedan od onih glupih.I sad sam ocito glup,jer sam ovdje,ja to znam,ali nekako mi tamo mjesto.Bolje se osjecam a daleko sam od mazohizma.Kad sam rekao da me stid ponekad,sto pripadam ovoj vrsti,mislio sam na vrstu homosapiensa,ne na lokalni narod.Unistivaci planete su na zapadu,"razvijene" zemlje...Svica,Austrija,Njemacka...pomeli svoju avliju i govna bacaju komsiji preko ograde.Bogami kao da komsija zivi u drugom sistemu,ne u komsiluku.Malouman ti komentar uz duzno postovanje.
A sto se tice vegetarijanstva...to je temelj za bolje drustvo i bolju okolinu.Svaki ekolog koji jede meso skace sam sebi u usta.Izmedju ostalog.To je lako egzaktno pokazati i dokazati.
Neretva je jedan od kristala u nisci ljepota prirode nase Bosne.Mora ostati onakva kakva jeste.Ne mogu citati sve komentare ovdje,pogotovo one birokratske prirode,ali jedno znam...samo malouman ili retardiran covjek je za izgradnju elektrane na toj ljepotici od rijeke.Ili jako bezobrazan i pohlepan.Ponekad se svede na isto.Da se organizujemo i branimo nase bogatsvo.Ima li kakvih prijedloga?
protest rox
paratrooper

Post by paratrooper »

vegetarijanac wrote:

Tvoj komentar me podsjeca na 92 i pametne ljude koji su bjezali negdje vani i posmatrali i na glupe koji su stali pred fasizam svojim duhom i tijelom branili ljudskost i pravo na zivot.Ja sam bio jedan od onih glupih.I sad sam ocito glup,jer sam ovdje,ja to znam,ali nekako mi tamo mjesto.

Malouman ti komentar uz duzno postovanje.
za pocetak nadam se da se neces naljutit na jednu opasku;

Ne postoje maloumni komentari , postoje samo ljudi koji ne razumiju jedni druge, a nisi ti glup nit sam ja pametan samo imamo razlicitu percepciju.

ja te razumijem i to sto pises jer si ogorcen ali trebas znat ako zelis nekom drugom pric , ne ce te razumijet ako mu objasnjavas stanje u stanju ocaja.

Kada je nestu u buktinji i kada je buktinja jos uvijek na vrhuncu , ona se ne gasi i dopusti se da spali sto spaliti moze a kad se njen intenzitet smanji onda se pokusa spasiti sto nije izgorilo.

Tako je i sa fasizmom , tako je i sa bosnom , spasavaju se stvari koje ne izgore i kad je intenzitet gluposti ili fasizma nizak.

o vegeterijanstvu, pozitiva ,i zaista ne vidim cemu zivot zasnivat na mrtvim , ali opet kazem vjerujem da te vecina ne ce razumjet.

Samo zivot daje zivot

Sto se tice moj prijedlog je da se za pocetak sve svede u normalnu diskusiju, tako da svak svakog moze saslusat do kraja, nebitno ako se neretva izgubi , bar ne bi trebali izgubiti i dostojanstvo zbog nje.
vegetarijanac

Post by vegetarijanac »

paratrooper wrote:
vegetarijanac wrote:

Tvoj komentar me podsjeca na 92 i pametne ljude koji su bjezali negdje vani i posmatrali i na glupe koji su stali pred fasizam svojim duhom i tijelom branili ljudskost i pravo na zivot.Ja sam bio jedan od onih glupih.I sad sam ocito glup,jer sam ovdje,ja to znam,ali nekako mi tamo mjesto.

Malouman ti komentar uz duzno postovanje.
za pocetak nadam se da se neces naljutit na jednu opasku;

Ne postoje maloumni komentari , postoje samo ljudi koji ne razumiju jedni druge, a nisi ti glup nit sam ja pametan samo imamo razlicitu percepciju.

ja te razumijem i to sto pises jer si ogorcen ali trebas znat ako zelis nekom drugom pric , ne ce te razumijet ako mu objasnjavas stanje u stanju ocaja.

Kada je nestu u buktinji i kada je buktinja jos uvijek na vrhuncu , ona se ne gasi i dopusti se da spali sto spaliti moze a kad se njen intenzitet smanji onda se pokusa spasiti sto nije izgorilo.

Tako je i sa fasizmom , tako je i sa bosnom , spasavaju se stvari koje ne izgore i kad je intenzitet gluposti ili fasizma nizak.

o vegeterijanstvu, pozitiva ,i zaista ne vidim cemu zivot zasnivat na mrtvim , ali opet kazem vjerujem da te vecina ne ce razumjet.

Samo zivot daje zivot

Sto se tice moj prijedlog je da se za pocetak sve svede u normalnu diskusiju, tako da svak svakog moze saslusat do kraja, nebitno ako se neretva izgubi , bar ne bi trebali izgubiti i dostojanstvo zbog nje.
Stvarno si u pravu sto se tice nekih stvari.Vatru i buktinju i treba gledati i u njoj i smiraj traziti,reci ce plamen sve sto treba reci.I govori.Samo rijetki to cuju.Potsjeti me to na Nicea i njegove metafore.Jasno je da mnogi ne cuju i mozda nikad nece cuti.Ali ne mislim da je to razlog za muk.Ja zivim zivot ovakav kakav je,tu gdje ga zivim,i jasno mi je da nikad necu ni blizu biti normalnog i prosjecnog stanovnika ovog drustva.A isto tako ni da se taj prosjek nece pribliziti nekim mjerilima po kojim ja zivim.Jasno mi je.Ogorcen ponekad jesam ali sam u sustini realan.Jasne stvari.Ali Neretva je Neretva,ako pocnu graditi ta sranja gore...ti ljudi koji cine te lose stvari razumiju samo jedan jezik...onaj njihov,jezik jaceg.Znam kako se boriti protiv njih.Njihovim jezikom.Njihova buktinja gori i gorice dok je neko ne ugasi.Neretva zasluzuje da se borimo za nju,vise nego bilo koja ideologija.Ja cu ih pokusati sprijeciti onako kako budem mogao.Rijeka treba da nas ujedini.Da nam sapne malo razuma u ove hladne i tupe usi.
Ja svoje dostojanstvo evo dajem za Neretvu,jako je vazno da ona ostane ono sto jeste,jedna od uciteljica najkompetentnijih u svakom pogledu, nama i nasoj djeci. Ali isto je jasno da revolucija nije evolucija.
A ti jesi prokleto u pravu uglavnom.Kad urlas istinu samo si nijemi krik kojeg niko ne cuje,kad sapuces lazi svi te cuju, kao da si svakom na jebenom ramenu!Kako si lijepo napisao sa "samo zivot daje zivot",pa zar je potrebno uopste ista vise reci?
paratrooper

Post by paratrooper »

vegetarijanac wrote:Ali Neretva je Neretva,ako pocnu graditi ta sranja gore...ti ljudi koji cine te lose stvari razumiju samo jedan jezik...onaj njihov,jezik jaceg.Znam kako se boriti protiv njih.Njihovim jezikom.

ja te ljude prezirem , znas kako se ja borim , znas ono kad znas osobu koja je ucinila neko zlo ne suprotstavljas joj se direktno , vratis joj kad ti bude odgovaralo a ne kad ovi ocekuju ... a svi smo ipak zavisni jedni od drugih.

U svakom slucaju ti si dobar covjek, samo je steta sto si ogromna manjina u toj zemlji.

:)
triton

Post by triton »

paratrooper wrote:
vegetarijanac wrote:Ali Neretva je Neretva,ako pocnu graditi ta sranja gore...ti ljudi koji cine te lose stvari razumiju samo jedan jezik...onaj njihov,jezik jaceg.Znam kako se boriti protiv njih.Njihovim jezikom.

ja te ljude prezirem , znas kako se ja borim , znas ono kad znas osobu koja je ucinila neko zlo ne suprotstavljas joj se direktno , vratis joj kad ti bude odgovaralo a ne kad ovi ocekuju ... a svi smo ipak zavisni jedni od drugih.

U svakom slucaju ti si dobar covjek, samo je steta sto si ogromna manjina u toj zemlji.

:)
:? kako, probusis mu camac na novonastalom vjestackom jezeru
paratrooper

Post by paratrooper »

triton wrote::? kako, probusis mu camac na novonastalom vjestackom jezeru
ma s njima se nema posla ...
ribadori

Post by ribadori »

A da vas pitam, koliko vas je islo na ribu na izvoru ladjanice, pritoke neretve? Ako niste do sad, onda obavezno otidjite... Taman da vidite sve ljepote i divote... a ima jedna plaza uzvodno od Glavaticeva, da vam dah stane od ljepote... pjesak, hlad, voda tece, a preko puta vodopad...

A od gradnji hidrocentrala nema nista.

Prijevremeni izbori, to je to.

Pada, pada, pada, pada, pada, pada, pada Vlada
riko-ga

#247 Re: Neretva nas treba!

Post by riko-ga »

Zdravo!!

Nov sam ovdje tako da se unaprijed izvinjavam ako ponovim neki vec napisani post.Vidim ovdje razne slike Neretve ali nigdje ne vidjo onaj dio koi se treba potopiti.Dakle po onom sto znam gdje bise trebale graditi te centrale je iznad to jes uzvodno od Glavaticeva.Tacnije ispod sela Zivanj.Do sada ni jedan jedini kadar na tv nisam vidjeo taj tok Neretve.Svi pricaju o gornjem toku Neretve a 90% raje misli da je to Glavaticevo.E nije gospodo produzite dalje prema Bjelmicima pacete tek vidjeti gdjebi se trebale graditi te centrale.To je netaknuti biser prirode i tek prije par godina mjestani lijeve obale Neretve su napravili put do Neretve.Inace u tim mjestima poslije rata niko ne zivi ali mnogi imaju vikendice na Suhorima.E taj dio bi se potopio i 7-8 vikendica na Mlinima.To je to sto se tice objekata a od poljoprivrednog zemljista gotovo nista isto kao i sume.E sad dali treba ili netreba graditi neznam ali je dosta vise price rafting ovo ono a pola raje i nezna gdje je to jer je narucito do rata bilo totalno neposjeceno a isto je i sada osim oni koi su gore rodjeni.Eto toliko za sad pa ako koga vise interesuje taj dio Neretve nek slobodno pita.

Pozdrav!
ribadori

#248 Re: Neretva nas treba!

Post by ribadori »

Cao Riko-ga. Ma nije stvar gdje bi gradili i sta bi potopili, nego sto bi time uticali na prirodan tok Neretve (izmedju ostalog). Koliko znam, to bi bile brane koje bi frekventnim ispustanjem mijenjale nivo Neretve par metara gore dole nekoliko puta dnevno... a to bi bilo pogubno za kompletan eko sistem... rafting - kao prvo, ni priblizno nije iskoristen potencijal kako bi mogao, ali o tome drugom prilikom

P.S. poprilicno zamjeram organizatorima raftinga sto malo bolje svoje goste ne uce da ne ostavljaju smece za sobom i ne ciste rafting dio neretve redovno oni koji imaju direktne koristi od ove aktivnosti, a samim tim imaju odgovornost da mnogo vise vode racuna :-) ... Da vidite samo kako je Tara cista i kako rafteri vode racuna i redovno ciste!
riko-ga

#249 Re: Neretva nas treba!

Post by riko-ga »

ribadori-slazem se ja sa tobom znam ja sta bi to znacilo.ali brate mili me nervira svi kao znaju gdje se gradi a pojma nemaju kao da neretva pocinje od glavaticeva.a raftinga sto se tice i cistoce ove raftere interesuje samo mani-mani.jarane koliko oni para uzmu za jedno ljeto pa to je bruka da nista ne uloze u to da se bar taj dio neretve odrzi cistim.pogledaj put od konjica do glavaticeva strava i uzas.vjeruj vodio sam neku svoju raju gore i ljudi nemogu da vjeruju kako je put katastrofa.o korpama za smece da i nepricam a tu je i problem fekalija koje idu direkt u neretvu.a rafteri kupuju samo nove camce i kombije da sto vise raje prevuku i jos svakog 50 prijave.ja nevidim gdje je tu drzavni interes.
ribadori

#250 Re: Neretva nas treba!

Post by ribadori »

Ja bi to preformulisala u gradjanski interes... :) drzavnog bi ko i bilo a sta sto se tice obicne raje?!

Najtuznije je sto neki starosjedioci Glavaticeva nasjedaju na price da ce im sa branama biti bolje... obecavaju im kule i gradove, posao (kratkorocno, dok ih grade), jeftiniju struju... ma mislim stvarno... vecina ljudi iz tog kraja ima minimalnu korist od raftera, mozda kroz prodaju hrane i povrca direktno rafter organizatorima i to je to...

Treba Glavaticevo MZ da moze naplatiti citavu sagu... Dozvola za nocenje u Nacionalnom Parku na plazi rijeke Tare u satoru kosta 100 EUR po osobi... pa ti vidi

A taj dio o kojem ti pricas... bila sam, vidjela sam i zaljubila se u taj kraj... Kompletan potez uzvodno od Glavaticeva je raj na zemlji, zaista prekrasno
Post Reply