imam radikalan prijedlog:
mi obecamo da se elektrane NECE izgraditi u gornjem toku neretve, a oni ukinu
1. deponiju smeca kod NEuma
2. nuklearnu deponiju na uni
3. jos jednu deponiju u blizini prijelaza Kamensko
Moderator: anex
rockinfreakapotamus wrote:Rasprava o projektu vrijednom 600 milijuna eura
SARAJEVO - Povjerenstvo za koncesije Vlade Federacije Bosne i Hercegovine odobrilo je 30. studenoga poèetak pregovora s Intrade-energijom za izgradnju sustava tri hidroelektrane na preostalom dijelu toka rijeke Neretve. U poslu èija vrijednost iznosi oko 600 milijuna eura, Intrade æe anga¾irati Energoinvest, Hidrogradnju i General Electric. Time je dano odobrenje Federalnom ministarstvu energetike, rudarstva i industrije da poène pregovore s ovom tvrtkom koja je podnijela samoinicijativnu ponudu za gradnju hidroelektrane Glavatièevo, kompenzacijski bazen 3 x 9,5 MW, HE Bjelimiæi 2x50 MW i RHE Bjelimiæi 2x300 MW. Povjerenstvo je ovu odluku donijelo jednoglasno, a èak je za to glasovao i èlan Miralem Vari¹èiæ, koji zastupa nevladinu organizaciju za za¹titu okoline, a prije toga bio je ¾estoki protivnik poèetka realizacije navedenog projekta.
Zahtijevati visok stupanj za¹tite okoli¹a
Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije zahtijevat æe od ponuðaèa kori¹tenje najsuvremenije tehnologije, koja omoguæava visok stupanj za¹tite okoli¹a u skladu s najvi¹im standardima EU-a i odreðivanja mjera za¹tite stanovni¹tva posebno u sluèaju plimnog vala. Povjerenstvo za koncesije zadr¾ava pravo praæenja procesa pregovaranja. Po okonèanju postupka dodjele koncesija za izgradnju hidroenergetskih objekata federalna Vlada æe posebnom odlukom dati suglasnost za dodjelu koncesije i zakljuèivanje ugovora s koncesionarom. Spomenuto federalno ministarstvo i Ministarstvo prostornog ureðenja ima zadatak u svoj plan uvrstiti hidroenergetske objekte koji su predmet koncesije u prostorni plan podruèja posebnih obilje¾ja u Federaciji. Na taj naèin æe se usuglasiti s odlukom o utvrðivanju planina Igmana i Bjela¹nice te kanjona Rakitnice podruèjem posebnih obilje¾ja od znaèaja za Federaciju. Intrade-energija mora uplatiti depozit najmanje jedan posto od projektirane vrijednosti investicije, i to u roku od pet dana od dobivanja suglasnosti za otpoèinjanje postupka pregovaranja.
Federalna Vlada donosi konaènu odluku
Vi¹egodi¹nja rasprava treba li ili ne poèeti s gradnjom, uskoro æe se zavr¹iti iako se jo¹ ne zna kada æe poèeti pregovori Vladina ministarstva i Intrade-energije. Ne zna to u ovom trenutku ni generalni direktor Intrade-energije Nihad Spahaliæ, koji je za na¹ list izjavio kako je vrijeme da se okonèa ovaj postupak, ali s istinskim argumentima. ''Svi oni koji nas optu¾uju da ¾elimo uni¹titi prirodne ljepote zbog izgradnje hidroelektrana, uvjerit æemo ih da nisu u pravu, jer nama nitko neæe dati dozvolu za na¹ projekt ako ne po¹tujemo veoma stroga svjetska pravila'', kazao je Spahaliæ. Istièe da se izgradnji ovih brana protivi mnogo laika i odreðen broj politièara, kao i ekolo¹ke udruge. U najavljenim pregovorima, naravno, svi æe ponovno moæi izraziti svoje argumentirano mi¹ljenje, a federalna Vlada na kraju æe odluèiti imamo li vi¹e koristi da se ovaj veliki posao pokrene - ili ¹tete od samog projekta.
Link: http://www.dnevni-list.ba/?mdls=1&mdls_tip=2&nid=17559
Blue* wrote:
Gornji tok Neretve
svakom se omakne nekadtriton wrote:pametni ljudi ne seruparatrooper wrote: pametni ljudi bjeze odatle i posmatraju sve to izvana ...
Cini mi se da si ti Neretvu gledao samo sa puta M17.paratrooper wrote:svakom se omakne nekadtriton wrote:pametni ljudi ne seruparatrooper wrote: pametni ljudi bjeze odatle i posmatraju sve to izvana ...![]()
ipak ja mislim da ti ne poznajes narod pored kojeg zivis, i ja ih ne poznajem ali znam jednu stvar sigurno , emocionalno su siromasni i sve sto trebaju su neke promjene kao zamjenu za to siromastvo.
te centrale im dodju kao promjena u njihovim siromasnim zivotima , i zato mislim da gubis vrijeme.
jos nesto , naravno da je gradnja tih centrala na neretvi katastrofa ali , svejedno i da nisu centrale ti ljudi bi izgradili vikend naselja na njenim obalama , tako da je svejedno manje vise ...
sa srecom care
Tvoj komentar me podsjeca na 92 i pametne ljude koji su bjezali negdje vani i posmatrali i na glupe koji su stali pred fasizam svojim duhom i tijelom branili ljudskost i pravo na zivot.Ja sam bio jedan od onih glupih.I sad sam ocito glup,jer sam ovdje,ja to znam,ali nekako mi tamo mjesto.Bolje se osjecam a daleko sam od mazohizma.Kad sam rekao da me stid ponekad,sto pripadam ovoj vrsti,mislio sam na vrstu homosapiensa,ne na lokalni narod.Unistivaci planete su na zapadu,"razvijene" zemlje...Svica,Austrija,Njemacka...pomeli svoju avliju i govna bacaju komsiji preko ograde.Bogami kao da komsija zivi u drugom sistemu,ne u komsiluku.Malouman ti komentar uz duzno postovanje.paratrooper wrote:ti vegeterijanac zasluzujes respect ali cemu sve ?
pametni ljudi bjeze odatle i posmatraju sve to izvana ...
protest roxvegetarijanac wrote:Tvoj komentar me podsjeca na 92 i pametne ljude koji su bjezali negdje vani i posmatrali i na glupe koji su stali pred fasizam svojim duhom i tijelom branili ljudskost i pravo na zivot.Ja sam bio jedan od onih glupih.I sad sam ocito glup,jer sam ovdje,ja to znam,ali nekako mi tamo mjesto.Bolje se osjecam a daleko sam od mazohizma.Kad sam rekao da me stid ponekad,sto pripadam ovoj vrsti,mislio sam na vrstu homosapiensa,ne na lokalni narod.Unistivaci planete su na zapadu,"razvijene" zemlje...Svica,Austrija,Njemacka...pomeli svoju avliju i govna bacaju komsiji preko ograde.Bogami kao da komsija zivi u drugom sistemu,ne u komsiluku.Malouman ti komentar uz duzno postovanje.paratrooper wrote:ti vegeterijanac zasluzujes respect ali cemu sve ?
A sto se tice vegetarijanstva...to je temelj za bolje drustvo i bolju okolinu.Svaki ekolog koji jede meso skace sam sebi u usta.Izmedju ostalog.To je lako egzaktno pokazati i dokazati.
Neretva je jedan od kristala u nisci ljepota prirode nase Bosne.Mora ostati onakva kakva jeste.Ne mogu citati sve komentare ovdje,pogotovo one birokratske prirode,ali jedno znam...samo malouman ili retardiran covjek je za izgradnju elektrane na toj ljepotici od rijeke.Ili jako bezobrazan i pohlepan.Ponekad se svede na isto.Da se organizujemo i branimo nase bogatsvo.Ima li kakvih prijedloga?
za pocetak nadam se da se neces naljutit na jednu opasku;vegetarijanac wrote:Tvoj komentar me podsjeca na 92 i pametne ljude koji su bjezali negdje vani i posmatrali i na glupe koji su stali pred fasizam svojim duhom i tijelom branili ljudskost i pravo na zivot.Ja sam bio jedan od onih glupih.I sad sam ocito glup,jer sam ovdje,ja to znam,ali nekako mi tamo mjesto.paratrooper wrote:ti vegeterijanac zasluzujes respect ali cemu sve ?
Malouman ti komentar uz duzno postovanje.
A sto se tice vegetarijanstva...to je temelj za bolje drustvo i bolju okolinu.Svaki ekolog koji jede meso skace sam sebi u usta.Izmedju ostalog.To je lako egzaktno pokazati i dokazati.
Neretva je jedan od kristala u nisci ljepota prirode nase Bosne.Mora ostati onakva kakva jeste.Ne mogu citati sve komentare ovdje,pogotovo one birokratske prirode,ali jedno znam...samo malouman ili retardiran covjek je za izgradnju elektrane na toj ljepotici od rijeke.Ili jako bezobrazan i pohlepan.Ponekad se svede na isto.Da se organizujemo i branimo nase bogatsvo.Ima li kakvih prijedloga?
Stvarno si u pravu sto se tice nekih stvari.Vatru i buktinju i treba gledati i u njoj i smiraj traziti,reci ce plamen sve sto treba reci.I govori.Samo rijetki to cuju.Potsjeti me to na Nicea i njegove metafore.Jasno je da mnogi ne cuju i mozda nikad nece cuti.Ali ne mislim da je to razlog za muk.Ja zivim zivot ovakav kakav je,tu gdje ga zivim,i jasno mi je da nikad necu ni blizu biti normalnog i prosjecnog stanovnika ovog drustva.A isto tako ni da se taj prosjek nece pribliziti nekim mjerilima po kojim ja zivim.Jasno mi je.Ogorcen ponekad jesam ali sam u sustini realan.Jasne stvari.Ali Neretva je Neretva,ako pocnu graditi ta sranja gore...ti ljudi koji cine te lose stvari razumiju samo jedan jezik...onaj njihov,jezik jaceg.Znam kako se boriti protiv njih.Njihovim jezikom.Njihova buktinja gori i gorice dok je neko ne ugasi.Neretva zasluzuje da se borimo za nju,vise nego bilo koja ideologija.Ja cu ih pokusati sprijeciti onako kako budem mogao.Rijeka treba da nas ujedini.Da nam sapne malo razuma u ove hladne i tupe usi.paratrooper wrote:za pocetak nadam se da se neces naljutit na jednu opasku;vegetarijanac wrote:Tvoj komentar me podsjeca na 92 i pametne ljude koji su bjezali negdje vani i posmatrali i na glupe koji su stali pred fasizam svojim duhom i tijelom branili ljudskost i pravo na zivot.Ja sam bio jedan od onih glupih.I sad sam ocito glup,jer sam ovdje,ja to znam,ali nekako mi tamo mjesto.paratrooper wrote:ti vegeterijanac zasluzujes respect ali cemu sve ?
Malouman ti komentar uz duzno postovanje.
Ne postoje maloumni komentari , postoje samo ljudi koji ne razumiju jedni druge, a nisi ti glup nit sam ja pametan samo imamo razlicitu percepciju.
ja te razumijem i to sto pises jer si ogorcen ali trebas znat ako zelis nekom drugom pric , ne ce te razumijet ako mu objasnjavas stanje u stanju ocaja.
Kada je nestu u buktinji i kada je buktinja jos uvijek na vrhuncu , ona se ne gasi i dopusti se da spali sto spaliti moze a kad se njen intenzitet smanji onda se pokusa spasiti sto nije izgorilo.
Tako je i sa fasizmom , tako je i sa bosnom , spasavaju se stvari koje ne izgore i kad je intenzitet gluposti ili fasizma nizak.
o vegeterijanstvu, pozitiva ,i zaista ne vidim cemu zivot zasnivat na mrtvim , ali opet kazem vjerujem da te vecina ne ce razumjet.
Samo zivot daje zivot
Sto se tice moj prijedlog je da se za pocetak sve svede u normalnu diskusiju, tako da svak svakog moze saslusat do kraja, nebitno ako se neretva izgubi , bar ne bi trebali izgubiti i dostojanstvo zbog nje.
vegetarijanac wrote:Ali Neretva je Neretva,ako pocnu graditi ta sranja gore...ti ljudi koji cine te lose stvari razumiju samo jedan jezik...onaj njihov,jezik jaceg.Znam kako se boriti protiv njih.Njihovim jezikom.
paratrooper wrote:vegetarijanac wrote:Ali Neretva je Neretva,ako pocnu graditi ta sranja gore...ti ljudi koji cine te lose stvari razumiju samo jedan jezik...onaj njihov,jezik jaceg.Znam kako se boriti protiv njih.Njihovim jezikom.
ja te ljude prezirem , znas kako se ja borim , znas ono kad znas osobu koja je ucinila neko zlo ne suprotstavljas joj se direktno , vratis joj kad ti bude odgovaralo a ne kad ovi ocekuju ... a svi smo ipak zavisni jedni od drugih.
U svakom slucaju ti si dobar covjek, samo je steta sto si ogromna manjina u toj zemlji.
ma s njima se nema posla ...triton wrote:kako, probusis mu camac na novonastalom vjestackom jezeru