lindjo wrote:Bosnian_spring wrote:aida81 wrote:Covjek koji gubi sve izbore do sada, koji non stop obecava pobjedu, cija je obojnost smanjila glaove SDP-a za stotinjak hiljada definitvino treba da dadne ostavku na mjesto predsjednika strake i da nestane sa politicke scene.
2000 godine SDP je imao 230 .000 glasova
2002 SDP je imao 113.000 glasova...
2006 SDP u federaciji ima 88.000 glasova.. a na drzavnom nivou oko 90.000... mislim da je statistika neumoljiva i da je lagmduija grobar socijaldemokratije.
i on i njegovo medijsko pseto bakir hadziomerovic treba da nestanu...
porazeni su i treba da idu..svi skupa
Prosto je nevjerovatno koliko ljudi mogu biti zaslijepljeni pa da ne obrate elemtarnu paznju na tacnost svojih podataka i zakljucaka.
Evo tacnih rezultata od glasova SDP (Parlamentarna Skupstina BiH - Glasovi iz FBiH):
1998 138,004
2000 235,616
2002 112,258
2006 128,522 (zakljucno Oct 4 - jos se broji)
Uzmes digitron pa sracunas. Dakle, SDP pod Lagumdzijom je za oko 14.5% povecao broj glasova u odnosu na protekle izbore (2006 vs. 2002).
Ako je tacna tvoja teorija da je "Lagumdzija grobar socijal-demokracije" onda kako je moguce da broj glasova raste, trebao bi da opada?? Jer zaboga ovi izbori su pokazali prema tebi da je Lagumdzija do kraja sve unistio. A gle cuda, ne bi bas tako?
.
prosto k'o pasulj...lidija korac je rekla na presici u ponoc,da ja na ove izbore izaslo 38o.000. vise glasaca nego prosle
i posve je logicno da je u toj grupi predjasnjih apstinenata ali i onih koji tek sticu pravo na glasanje nasla i saka jada da glasa za SDP,ako nista dijete koje je imalo 16 god.a familija ima commie backgraund,inercijom je glasalo za SDP...i tu su ti te cifre

1) Kako sam i napomenuo, reagovao sam da
ispravim ascare pogresne podatke koje je Aida predocila u apsolutnim iznosima. Lako cemo se sloziti da to sto ona prica nema veze.
Napamet mi ne pada da govorim o "pobjedi" SDP-a ili bilo cemu drugom. Samo da
stvari postavimo na pravo mjesto.
2) Sto se tice tvoje prosirene diskusije o relativnom broju glasova, to je nesto drugo,
mada opet dobijas isti djavo.
- Prema trenunom stanju SDP imace 4 poslanika u parlamentu BiH iz
Federacije. Isto toliko je imao i prije. Dakle, nema nikakvog pada.
Razlika je samo sto imaju sada clana Predsjednistva "viska".
- Broj "dodatnih" glasova sa teritorije Federacije je "svega" nekih
177,921 ili ti cca 180,000; a nikako 380,000 kako ti navodis.
- Sto se tice relativnog, tj. procentualnog ucesca u glasovima, SDP-ov
udio je trenutno (brojanje jos ide; ima nekih 30%-tak da se izbroji)
oko 15.6% i ne predstavlja pad u odnosu na prethodni rezultat.
Naprotiv, ocekuje se jos neko dodatno relativno povecanje.
- Apsolutni broj glasova je najvazniji u politici, jer to su sve tvoji biraci
i on predstavlja mogucnost partije da mobilise svoje simpatizere i
pristase da glasaju. Direktno je proporcionalan energiji biraca.
- Cisto da te uputim u mehanizam izbora....na zapadu partije koje
dovedu svoje glasace da glasaju i izvuku ih iz podruma dobijaju
izbore.
- Takodje je poznato da kad provjereni glasaci su razocarani strankom
i njenim liderima isti ne izlaze na izbore i sve vide u crnom. Da su
Aidine pameti (dobro ne zamjeram joj - ipak je ona jos vrlo mlada),
oni bi ostali kuci i pljuvali po Zlatku, a ne izasli u
povecanom broju. Toliko povecanje se ne moze objasniti prirastom
stanovnistva.
Da stanovnistvo raste 15% u Bosni mi bili Kina, zar ne?
- Bez komentara o "djuture" logici komunisticke djece koja nema veze
sa nicim, jer 1) mladi nazalost ne izlaze na izbore u poredjenju
sa "starim" ; 2) pogotovo ne vole da "slijede" roditelje
3) Ocito je da je kljucni broj glasaca, tzv.
swing voters (ili ti oni koji mijenjaju misljenje stalno), ide izmedju SDA, SBIH i SDP u raznim izbornim ciklusma. Njih ima oko cca 10%-20%.
Zakljucak koji se izvlaci iz postojecih podataka je da izborna baza SDP se povecala sa Lagumdzijom tj. nema govora o nikakvom padu, dok su swing glasovi otisli SBIH za ove izbore. Posebna je prica da ti isti swing glasaci kad/ako napuste SBIH mijenjaju sliku buducih izbora.