Jos se drzim iznad stola ... ali nije mi problem ni pod sto pastiPearl wrote:jel sad ovo pjanska, ono oko 4 ujutro, kad si vec pod stolomrashid wrote:Bilo kako bilo ja vas sve volim ... ama bas sve ... a najvise onoga ko moze samnom da pivu pije ... nemozes me platiti ... koliko mogu ja pive popiti.:):):)
Majku li im j*b*m!
-
rashid
-
_BosanaC
Jok ba, strah ga kamataPearl wrote:jel sad ovo pjanska, ono oko 4 ujutro, kad si vec pod stolomrashid wrote:Bilo kako bilo ja vas sve volim ... ama bas sve ... a najvise onoga ko moze samnom da pivu pije ... nemozes me platiti ... koliko mogu ja pive popiti.:):):)
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
Kako da zapocnem nesto samo-odrzivo kad moram da odrzavam licni dohodak i zaposlenje 5 hiljada milja ili 8000km od Bosne i Hercegovine? I zasto bi jneko - iz Amerike dolazio u BiH - da zapocinje nesto samo-odrzivo - kad je Amerika zemlja biznisa? A biznis nije merhamet. Niti je sadaka. Zna se na cemu se bazira. Maksimalan profit uz minimalan rizik. U BiH je profit tanak a rizik pristojan. Mozda grijesim, ali opet ne vidim da iko u BiH ko ima redovnu platu i solidnu - dize kredite da krene s nekim biznisom. Dizu kredite da kupuju ljudi nekretnine. A - privreda - neka mene u kancelariji, gdje je sigurno - od mjeseca do mjeseca. U nesto se drugo upustati - je tesko. Jer - jednom kad izgubis posao, to nije mala stvar. Narucito placen posao, na koji si se vec navikao i naucio._BosanaC wrote:Hoces mi reci da neko, ko dobija redovno, svaki mjesec, odredjenu kolicinu novca, ne moze, ako nista drugo, dici kredit i zapoceti nesto sto je samoodrzivo?Nosferatu wrote:Pa u sta bi to ti Pearl investirala da si dijaspora?
Daj mi prijedloge konkretne? U sta - u zemlju koja nije drzava, a kad ce ne zna se? U rezim koji nema legalno-pravne kicme - a kad ce ne zna se? U podijeljenu i zavadjenu zemlju iz kojeg su te otjerali ili si sam pobjegao - napola lud a nacijelo divilji?
Ja ne vidim - da gradjni BiH - investiraju imalo drukcije nego dijaspora. Svi investirate sami u svoju guzicu. Ja jos nisam vidjeo - da su gradjani negdje - skupili pare - pa podigli dom penzionera u BiH npr. Ili izgradili neku fabriku. Jos to nisam cuo. Da je doslo 2000 ljudi i napravilo fabriku od svojih para. Valjda ne treba svakom golf 3-ca ni 4-ica? Ima i gradski prevoz, negdje nekad? A moze se i u busu sa oznojenim ici na more? Ili - ne ici nikako. Pa izvoli - pa ulazi. 10 godisnjih svojih - srokaj u privredu - pa nam javi kako ide.
Naravno, kod nas bi svi odmah da budu veliki direktori i da vozaju po mogucnosti turbo mega giga novo i nasminkano auto i da te pare sjebu u vlastitu guzicu.
-
_BosanaC
Ne pricam uopste o dolasku iz Amerike i zapocinjanju posla u Bosni.Nosferatu wrote:Kako da zapocnem nesto samo-odrzivo kad moram da odrzavam licni dohodak i zaposlenje 5 hiljada milja ili 8000km od Bosne i Hercegovine? I zasto bi jneko - iz Amerike dolazio u BiH - da zapocinje nesto samo-odrzivo - kad je Amerika zemlja biznisa? A biznis nije merhamet. Niti je sadaka. Zna se na cemu se bazira. Maksimalan profit uz minimalan rizik. U BiH je profit tanak a rizik pristojan. Mozda grijesim, ali opet ne vidim da iko u BiH ko ima redovnu platu i solidnu - dize kredite da krene s nekim biznisom. Dizu kredite da kupuju ljudi nekretnine. A - privreda - neka mene u kancelariji, gdje je sigurno - od mjeseca do mjeseca. U nesto se drugo upustati - je tesko. Jer - jednom kad izgubis posao, to nije mala stvar. Narucito placen posao, na koji si se vec navikao i naucio._BosanaC wrote:Hoces mi reci da neko, ko dobija redovno, svaki mjesec, odredjenu kolicinu novca, ne moze, ako nista drugo, dici kredit i zapoceti nesto sto je samoodrzivo?Nosferatu wrote:Pa u sta bi to ti Pearl investirala da si dijaspora?
Daj mi prijedloge konkretne? U sta - u zemlju koja nije drzava, a kad ce ne zna se? U rezim koji nema legalno-pravne kicme - a kad ce ne zna se? U podijeljenu i zavadjenu zemlju iz kojeg su te otjerali ili si sam pobjegao - napola lud a nacijelo divilji?
Ja ne vidim - da gradjni BiH - investiraju imalo drukcije nego dijaspora. Svi investirate sami u svoju guzicu. Ja jos nisam vidjeo - da su gradjani negdje - skupili pare - pa podigli dom penzionera u BiH npr. Ili izgradili neku fabriku. Jos to nisam cuo. Da je doslo 2000 ljudi i napravilo fabriku od svojih para. Valjda ne treba svakom golf 3-ca ni 4-ica? Ima i gradski prevoz, negdje nekad? A moze se i u busu sa oznojenim ici na more? Ili - ne ici nikako. Pa izvoli - pa ulazi. 10 godisnjih svojih - srokaj u privredu - pa nam javi kako ide.
Naravno, kod nas bi svi odmah da budu veliki direktori i da vozaju po mogucnosti turbo mega giga novo i nasminkano auto i da te pare sjebu u vlastitu guzicu.
A ako vec tako razmisljate, onda brate izdrzavajte i dalje, ali nemate pravo kukati. A bratici, tecici, amidzici i ini ici neka i dalje palamude i cekaju pare od dalekog rodjaka... Bolje ne zasluzuju, ni jedni ni drugi.
-
Reina
vodolija_33 wrote:buraz, pošto vidim da poznaješ problematiku i način na koji se BH problem može riješiti, ja te pozivam - dođi i povedi nas u bolju budućnost... bit ćemo ti zahvalniBECHO wrote:Nemaju se dijasporci sta opravdavat ovima sto su ostali dole. Da su isti mogli, otisli bi rado preko grane i bili bi mozda gore galamdzije od nekih pojedinaca koji se javljaju na forumu. Ali dok ima dijasporaca, bice i onih dole koji zive od hadije, tj. od onog dolara ili franka sto mu posalje rodjo iz Kanade ili Svice, dok on frajercina gleda meksicke sapunice po vas cijeli dan i *ebe mater dijaspori po kaficima. Da ste imalo sposobni (ovi dole sto zive) k'o sto niste, napravili bi neku mini revoluciju, uzeli bi krampove u ruke i skidali lagano s qrca one koji vam ispiru mozak tolike godine. Ali nejse, dok god buraz salje donaciju iz dijaspore, *ebo krizu i revoluciju, *ebo izbore i glasacke listice. Jel tako? Tako je!
ma sta se sekirate Becho ce to sve da sredi
-
BECHO
Ufff, pocela invazija ovih odozdo na ove odozgo!
Salu na stranu, samo bi se slozio sa hrasno38! Covjek je opisao neke jako bitne stvari vezane za potrebu jacanja veza domovine sa dijasporom i obrnuto. A ovo nase medjusobno 'glodjanje' oko nekih trivijalnih stvari, ne vodi jednostavno nicemu. Mislim da je i dijaspora i domovina jedinstvena u stavu da treba zaustaviti permanentno intelektualno osiromasenje nacije te sprijeciti odljev strucnjaka i intelektualaca u inostranstvo, sto je poprimilo zabrinjavajuce razmjere. Kako taj trend zaustaviti pitanje je koje mora zabrinuti nasu vladu i svakog iole osvjescenog Bosanca i Hercegovca koji voli nasu zemlju. Eto, toliko od mene u ovoj temi! Reina, Vodi, Pearl i ostali, imate mahanje iz dijaspore i bez ljutnje...mah, mah! 
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
I tako ... jedan sto je ranjen objasnjava drugom ranjenom, koliko ga pece njegova rana.
Razgovaraju oni tako. I ne razumiju se.
Sta je potrebno osigurati da niko, vise nikada, ne bude ranjen ?
Razgovaraju oni tako. I ne razumiju se.
- danas
ma svakom je svoja muka najteza i svoja rana najdublja. takva je ljudska priroda. a balkanska priroda je takva da ce se postarati da rana ne zacijeli nikad.Latinica wrote:I tako ... jedan sto je ranjen objasnjava drugom ranjenom, koliko ga pece njegova rana.
Razgovaraju oni tako. I ne razumiju se.![]()
![]()
![]()
pa nema dzaba ona -- mujo, jel' ti to brat oko iskopo? jeste, kako znas? pa jer je tako duboko i krvnicki zadro.
- Vodenjak
Napokon neko...BECHO wrote:Ufff, pocela invazija ovih odozdo na ove odozgo!Salu na stranu, samo bi se slozio sa hrasno38! Covjek je opisao neke jako bitne stvari vezane za potrebu jacanja veza domovine sa dijasporom i obrnuto. A ovo nase medjusobno 'glodjanje' oko nekih trivijalnih stvari, ne vodi jednostavno nicemu. Mislim da je i dijaspora i domovina jedinstvena u stavu da treba zaustaviti permanentno intelektualno osiromasenje nacije te sprijeciti odljev strucnjaka i intelektualaca u inostranstvo, sto je poprimilo zabrinjavajuce razmjere. Kako taj trend zaustaviti pitanje je koje mora zabrinuti nasu vladu i svakog iole osvjescenog Bosanca i Hercegovca koji voli nasu zemlju. Eto, toliko od mene u ovoj temi! Reina, Vodi, Pearl i ostali, imate mahanje iz dijaspore i bez ljutnje...mah, mah!
A ko ce drugi nego BECHO, ha?
Ljudi, snizite tenzije, spustite loptu na zemlju, nemojte se paliti bez potrebe...
Ovdje se vrti u vrh glave pedestak nas sa nekim svojim stavovima i mi nismo ni zrnce soli u moru bosanskih problema.
Pa ma gdje se nalazili...
Ali ono sto nam je zajednicko je da nam je svima skupa stalo do te zemlje, i "donjima"
Napadati "donje" da su krivi sto ne rade samo je prebacivanje krivice sa onih koji su doveli zemlju u polozaj prosjaka, oborili je na koljena, unistili u istoj sve ono sto su ljudi koji je cine nekad s ponosom nosili u sebi - marljivost, radinost, postenje, dostojanstvo, dushu bosansku...
Isto tako, napadati "gornje" da se bez prava petljaju u situaciju u BiH je podjednako kao i u prvom slucaju skidanje krivice sa onih koji su ih protjerali ovamo i koji im i dan danas, zbog politike koju vode, ne daju da se vrate u svoju zemlju!
Oni koji misle da su ljudi koji zive i rade van Bosne i imaju pasose zemlje gdje se nalaze manje bosanci i hercegovci od onih koji se nalaze dole, vjerovatno nisu malo dublje o svemu tome porazmislili ili su samo obicni provokatori!
Zato, pustite prepirke te vrste..
Normalnog svijeta a vala i papaka ima posvuda po svijetu i to sve treba samo uzeti za gotovo!
Nista se tu promijeniti ne moze...
Mnogo je gore dozvoliti si da se na desetak stranica vodi gotovo svadja oko stvari koje se ne mogu promjeniti, a sve to na temi koju je pokrenuo momcic kojemu jos uvijek kroz ushi pushe i koji istinu koju su mnogi od nas dozivjeli na svojoj kozi danas saznaje po novinama, knjigama, blogovima...
-
mr__bosnjak
Nisam vise htio se javljat na ovoj temi, ali ovo zadnje nije istina. Mozda sam bio dijete, ali ne tolisno dijete da sve saznajem iz blogova, knjiga itd.Vodenjak wrote:Napokon neko...BECHO wrote:Ufff, pocela invazija ovih odozdo na ove odozgo!Salu na stranu, samo bi se slozio sa hrasno38! Covjek je opisao neke jako bitne stvari vezane za potrebu jacanja veza domovine sa dijasporom i obrnuto. A ovo nase medjusobno 'glodjanje' oko nekih trivijalnih stvari, ne vodi jednostavno nicemu. Mislim da je i dijaspora i domovina jedinstvena u stavu da treba zaustaviti permanentno intelektualno osiromasenje nacije te sprijeciti odljev strucnjaka i intelektualaca u inostranstvo, sto je poprimilo zabrinjavajuce razmjere. Kako taj trend zaustaviti pitanje je koje mora zabrinuti nasu vladu i svakog iole osvjescenog Bosanca i Hercegovca koji voli nasu zemlju. Eto, toliko od mene u ovoj temi! Reina, Vodi, Pearl i ostali, imate mahanje iz dijaspore i bez ljutnje...mah, mah!
![]()
A ko ce drugi nego BECHO, ha?![]()
![]()
Ljudi, snizite tenzije, spustite loptu na zemlju, nemojte se paliti bez potrebe...
Ovdje se vrti u vrh glave pedestak nas sa nekim svojim stavovima i mi nismo ni zrnce soli u moru bosanskih problema.
Pa ma gdje se nalazili...
Ali ono sto nam je zajednicko je da nam je svima skupa stalo do te zemlje, i "donjima"i "gornjima"
jer da nije tako, sasvim sigurno se ovdje ne bi ubjedjivali, prepirali, svadjali...
Napadati "donje" da su krivi sto ne rade samo je prebacivanje krivice sa onih koji su doveli zemlju u polozaj prosjaka, oborili je na koljena, unistili u istoj sve ono sto su ljudi koji je cine nekad s ponosom nosili u sebi - marljivost, radinost, postenje, dostojanstvo, dushu bosansku...
Isto tako, napadati "gornje" da se bez prava petljaju u situaciju u BiH je podjednako kao i u prvom slucaju skidanje krivice sa onih koji su ih protjerali ovamo i koji im i dan danas, zbog politike koju vode, ne daju da se vrate u svoju zemlju!
Oni koji misle da su ljudi koji zive i rade van Bosne i imaju pasose zemlje gdje se nalaze manje bosanci i hercegovci od onih koji se nalaze dole, vjerovatno nisu malo dublje o svemu tome porazmislili ili su samo obicni provokatori!Misliti tako je isto kao reci Bosnjaku koji zivi u Prijedoru i zali se na vladu u Sarajevu da bi mu bilo bolje da se ne petlja u ono sto nije njegov problem jer on ne zivi u Federaciji...
![]()
![]()
Zato, pustite prepirke te vrste..
Normalnog svijeta a vala i papaka ima posvuda po svijetu i to sve treba samo uzeti za gotovo!
Nista se tu promijeniti ne moze...
Mnogo je gore dozvoliti si da se na desetak stranica vodi gotovo svadja oko stvari koje se ne mogu promjeniti, a sve to na temi koju je pokrenuo momcic kojemu jos uvijek kroz ushi pushe i koji istinu koju su mnogi od nas dozivjeli na svojoj kozi danas saznaje po novinama, knjigama, blogovima...
-
mr__bosnjak
Nisi ni tikekec wrote:Nisi se morao ni sada javljati.![]()
Momcicu.
Dedo
-
_ambassador
nemoj vise mr_bosnjak majketi
znamo da duh ove teme ima pozitivan smisao, al nit se potrefio adekvatan autor teme, nit je dobro razmislio o mogucoj polemici koja je izbila.
najbolje je da to drzis u sebi, svak ima poseban osjecaj i misljenje pogotovo kad su ovako osjetljive teme u pitanju.
kad bude topic: peticija za jebavanje materi RS-u onda se slobodno javi
znamo da duh ove teme ima pozitivan smisao, al nit se potrefio adekvatan autor teme, nit je dobro razmislio o mogucoj polemici koja je izbila.
najbolje je da to drzis u sebi, svak ima poseban osjecaj i misljenje pogotovo kad su ovako osjetljive teme u pitanju.
-
mr__bosnjak
Ja sam se vec odavde bio povuk´o i zatrazio od moderatora da izbrise temu. Javio sam se samo radi tvrdnje Vodenjaka da se ne sjecam nista iz rata i da sve ucim preko knjiga, blogova..._ambassador wrote:nemoj vise mr_bosnjak majketi
Pozdrav
- aNTropocentrio
Mislim da nick pokretača ove teme sasvim dovoljno govori o njemu.
Ako je nekome nacionalnost toliko bitna...
-
mr__bosnjak
Dobro znaci rijec "Bosnjak" tebi daje alergiju i govori "kakva je ta osoba". To vise govori o tebi nego o meni...aNTropocentrio wrote:Mislim da nick pokretača ove teme sasvim dovoljno govori o njemu.
- rajvosa^
Vrati se mr_bosnjak i odmah belaj napravi.dizZaster wrote:Bošnjacima je nacionalni identitet bitan.aNTropocentrio wrote:Mislim da nick pokretača ove teme sasvim dovoljno govori o njemu.
izjasni se , šta imaš protiv Bošnjaka.
-
mr__bosnjak
Je*igarajvosa^ wrote:Vrati se mr_bosnjak i odmah belaj napravi.dizZaster wrote:Bošnjacima je nacionalni identitet bitan.aNTropocentrio wrote:Mislim da nick pokretača ove teme sasvim dovoljno govori o njemu.
izjasni se , šta imaš protiv Bošnjaka.Inace, izgubio sam se izmedju gornjih i donjih...