AMIN!zena wrote:Muriso1, da vam Bog da svako dobro... u ramazanu i u novom domuMurisno1 wrote:evo još 22 dana ..![]()
"Ljudi, dolazi vam veličanstveni mjesec, mjesec pun bereketa, u kojem ima jedna noć vrednija od hiljadu drugih mjeseci."
meni će ako Bog da ovo biti prvi ramazan u mom novom domu ... ja i moja mi hanuma hvala Allahu planiramo da sa ramazanom počne i naš prvi dan u novom domu .. tako da mi je ovaj ramazan posebno značajan ..![]()
sallamu allejkum
Ramazan, opet ;)
- vatrogasac
-
BECHO
Ramazan je prilika da iskusamo nase ljudske, humane i moralne kvalitete i da spoznamo da nismo samo materijalna, nego i duboko humana bica.
Govoriti i pisati o Ramazanu, njegovim ljepotama, vrijednostima i propisima, njegovim počecima, trajanjima i krajevima, znači otškrinuti i dio svoje svijesti, sjećanja i doživljaja; ispričati dio svog duhovnog ugođaja propraćenog Božanskim imperativom "propisanog posta" ili nedostignute potpune "pobožnosti".
Naši Ramazani su naši godovi koji govore o našem imanskom sazrijevanju i spoznaji o neminovnosti protoka vremena. Dolazak svakog novog Ramazana je nagovještaj posebnog ugođaja koji prati svete dane, a kraj njegov podsjeća da će jednog dana, u konačnici, i on biti naš zadnji Sehri Ramazan sa kojim se opraštamo. Zbog toga je i radost, sreća i ushićenost u dočeku najdražeg gosta; a zato je i tuga, sjeta i suza pobožnosti pri njegovu isteku. Sjećam se, valjda zbog toga što lijepa sjećanja, naročito ona iz djetinjstva, traju gotovo koliko i sam život; sjećam se onih predvečerja na brežuljku iznad našeg sela, kada smo još neznajući pravi smisao i svrhu posta, čekali da na prnjavorskoj džamiji, poput vanzemaljskog svjetla ili nekog nura, zasijaju kandilji na munari koje danas više nema. Čekali smo, tih naših dječijih Ramazana, da podviknemo iz sveg glasa trčeći niz selo, "vakat je, vakat je", dok su stariji ukućani pobožno a veselo, skrušeno a nasmijano, sjedili pored već postavljene sofre i pratili vrijeme iščekivanja. Shvatit ću te izraze blijedoga lica i ispucalih usana ukrašenih osmjehom, koji su iščekivali iftar, tek kad budem, nakon dvije decenije iščitavao vjersku literaturu i kad budem uranjao u mudrosti drevnih izreka Poslanika Istine koji je obavještavajući ljude rekao: Moj Uzvišeni Gospodar kaže: "Za svako djelo čovjek će biti desetorostruko nagrađen, pa do sedam stotina puta, osim za post, jer je on radi Mene i ja ću za njega posebno nagraditi. On ostavlja strasti, jelo i piće radi Mene. Postač ima dvije radosti: radost prilikom iftara i radost prilikom susreta sa Gospodarem; zadah iz usta postača bolji je kod Allaha od mirisa miska." (Buharija i Muslim) Prolaziće Ramazani i sa njima sazrijevati moja shvatanja o svetom mjesecu, praćena novim iskustvima, doživljajima i ljudima. Brežuljak iznad mog sela i dječija druženja zamijenit će prvo ramazansko iskustvo kao softe u Brezi. Tog Ramazana naučio sam o blagodati ovog mjeseca kada su se porodice nadmetale ko će prije ugostiti i dočekati softu u svom domu i ko će prije spremiti i ispratiti iftarsko druženje. Takvim postupcima nane i majke Breze su meni govorile o hadisu: "Ko pripremi iftar postaču, imaće za to nagradu kao da je roba oslobodio i biće mu oprošteni svi manji grijesi učinjeni prema Allahu dž.š." Šetnje pored Bunice kod Blagaja i stari Salko kojemu je toliko bilo drago što je imao efendiju u svome domu da me je pred iftar popeo na konja i vodao po hercegovačkom kamenjaru pričajući mi o svojim davnim doživljajima, nadomjestit će drugu godinu otrgnutosti od zavičaja. Tog Ramazana sam vidio koliko ljudi cijene znanje, posebice ono vjersko, koliko cijene i uzdižu učene i učenike. Stečeno iskustvo valjat će mi kasnije u ophođenu i postupanju sa ljudima koji u imamu uvijek vide uzor i ogledalo. "Na put Gospodara svoga mudro i lijepim riječima pozivaj, i sa njima na najljepši način raspravljaj" bi rečeno u Kur'anu. Nedugo zatim, naići će vihor rata i donijeti stradanja i neimaštinju. Doći će vrijeme kada su ljudi pokazivali koliko su ljudi, a koliko neljudi. Doći će vakat kad su se džennetske kapije u jednom danu i za jedno djelo otvarale, isto kao i one džehennemske. Tih ratnih godina, uz kukuruzni hljeb, iskusili smo riječi Poslanika Islama da je Ramazan mjesec strpljivosti i "mjesec međusobnog ispomaganja muslimana, mjesec u kome se uvećavaju prihodi i opskrba vjernicima". Tad smo tek shvatili one riječi Časne Knijge: "Da postite određeni broj dana, a ko od vas bude bolestan ili na putu (i ne bude postio, napostiće) - isti broj dana (izvan mjeseca Ramazana). Oni, koji ga jedva podnose, - otkup je da jednog siromaha nahrane. A ko drage volje da više, za njega je bolje. A bolje vam je, neka znate, da postite!"; i tek smo tad shvatili da postiti u ime Boga a za svoje dobro u mjesecu Ramazanu nije nikakva tegoba, patnja ili izgladnjivanje, nego blagodat čije dubine samo Sveznajući poznaje.
Bog Milosni me je počastio da jedan od narednih Ramazana dočekam i provedem u Majci Svijeta, kako Egipćani vole nazivati svoju domovinu, i da doživim nezaboravni ugođaj iftara na ulicama Kaira, sehura u studenskom naselju "Grad Izaslanika" i teravih namaza u Husejniji džamiji. Tu ću po prvi put osjetiti težinu suze bogobojaznosti i osluhnuti plač na desetine klanjača predvođenih imamom u noći Lejletu-l-Kadra. Te noći molili smo Gospodara za oprost grijeha jer je Poslanik govorio:
"Dolazi vam mjesec Ramazan, mubarek mjesec, Allah dž.š vam je u njemu propisao post, u njemu se otvaraju džennetske kapije i zatvaraju džehennemske, u okove se stavljaju šejtani prkosni, u njemu je noć koja je vrednija od hiljadu mjeseci, ko bude uskraćen njenog hajra, uskraćen je svakog hajra." (Ahmed i Nesa'i).
Tog Ramazana shvatio sam koliko mladih ljudi uživa u pokornosti Uzvišenom Bogu, koliko ibadet čini i drugima pomaže, tog Ramazana shvatio sam koliko kasnim i koliko sam daleko iza njih. Nikad se ne bi, u dobru, smjeli osvrtati iza sebe, jer ima dovoljno onih koji prednjače i koji zaslužuju da nam budu uzor. A uzor su mi povratnici u Kamenicu i Novo Selo, kada sam ih prošlog Ramazana posjetio u njihovim domovima i mektebima, bolje reći, u onom što je ostalo od njihovih domova i mekteba. O skromnosti i zadovoljstvu mogao sam naučiti i od jednog dede koji mi reče: "Nikad moj sine, nisam bio sretniji i nisam bolje živio nego sada", izgovorio je dedo dok je stajao na improviziranoj terasi izgorjele kuće, u podrinjskom selu, daleko od struje, TV i svakodnevnih dešavanja, u mjesecu Ramazanu 2001 godine. Teško bi bilo zaviriti u srce muhadžira po drugi put i naći inspiraciju njegovu zadovoljstvu i rahatluku, ali vjera u Boga i Njegovu odredbu i pouka onih šezdeset i nekoliko Ramazana koji su ostavili traga u njegovu životu jesu pouka nama o skromnosti i zadovljstvu. Ramazani će dolaziti i odlaziti sve dok ih mi budemo dočekivali i ispraćali. Kad nas nestane i naši Ramazani i djela u njima poći će sa nama da budu svjedoci za ili protiv nas.
Imam Hasim Fazlic
-
vodolija_33
Definitivno, najbolji mjesec u godini 
Želim svim vjernicima muslimanima da Ramazan dočekaju u zdravlju i veselju sa svojim najmilijim
Želim svim vjernicima muslimanima da Ramazan dočekaju u zdravlju i veselju sa svojim najmilijim
-
ibrik
Allah mubarek olsun...neka bude hairli to useljenje u novi dom i neka vam Allah dž.š. podari puno sreće, zdravlja i rahatluka...Murisno1 wrote:evo još 22 dana ..![]()
"Ljudi, dolazi vam veličanstveni mjesec, mjesec pun bereketa, u kojem ima jedna noć vrednija od hiljadu drugih mjeseci."
meni će ako Bog da ovo biti prvi ramazan u mom novom domu ... ja i moja mi hanuma hvala Allahu planiramo da sa ramazanom počne i naš prvi dan u novom domu .. tako da mi je ovaj ramazan posebno značajan ..![]()
sallamu allejkum
-
Haqqani
Amin !vatrogasac wrote:AMIN!zena wrote:Muriso1, da vam Bog da svako dobro... u ramazanu i u novom domuMurisno1 wrote:evo još 22 dana ..![]()
sallamu allejkum
- seljak_cojek
Amin!Haqqani wrote:Amin !vatrogasac wrote:AMIN!zena wrote: Muriso1, da vam Bog da svako dobro... u ramazanu i u novom domu
Neka vam svima čitav život bude berićetli k'o Ramazan.
-
Zulfikar BiH
Amin ja Rabbi!seljak_cojek wrote:Amin!Haqqani wrote:Amin !vatrogasac wrote: AMIN!
Neka vam svima čitav život bude berićetli k'o Ramazan.

- Ahmmed
Evo jedan ratni recept za iftar, da se prisjetimo:
Topa: kašika do dvije FETA sira iz humanitarne pomoći, te ulje ,u skladu sa količinom koja je na raspolaganju!No, pošto je sir rijetkost,dobro će doći i dvije tri kašike mlijeka u prahu! Ako ni to nemate, pothitno zarazite jednog člana obitelji žuticom, jer ćete u tom slučaju , kao dodatak prehrani dobiti 1,5 kg mlijeka u prahu.
Somun: Od potkuhanog hljeba, odvojiti dio tijesta, ostaviti da odstoji nekih pola sata, a zatim ga ispeći u peći sandukliji. Ako peć nema rernu, somun se može peći i u pretis loncu. Za jedan somun, potrebno je izložiti jednu cipelu, a ako želite da bude pečeniji, dodajte na vatru još jedan đon od druge cipele!
Grah:Najbolji je prebranac, no, pošto se poklonu iz humanitarne ne gleda u zube, uzmite onu vrstu koju Vam dobri svijet iz bijelog dunjaluka šalje!Naravno, u slučaju da vam je na raspolaganju konzerva IKAR-a, jednu trećinu dodati, kad grah već bude pri kraju. Još jedan savjet: Soda bikarbona dobro bi došla, jer se zahvaljujući njoj grah bolje raskuha, a štedi se i na lož-materijalu!Grah začiniti u skladu sa mogućnostima: brašno i ulje, a ako još ima tabasco sosa iz lanč paketa,elhamdulillah!
Pita od riže, specijalitet kojem se ne može odoljeti: Riža se skuha, a ako joj se doda sirće, dobit ćete pravi sir, da će i najiskusnija krava pomisliti d aje riječ o pravom!
Slatko: Pa, puno nam toga stoji na raspolaganju: Ja biram , za ovaj pot,light gurabije,(bez jaja i sa malo šećera, čime čuvate zdravlje i ne unosite višak kalorija )
Sve servirati uz kandilo: Čaša vode, pa malo ulja odozgo ,plutani čep i pertla od cipela, i eto potpunog ugođaja!
Sve navedeno zaljevati vodom iz kanistera!
Dobar tek
Topa: kašika do dvije FETA sira iz humanitarne pomoći, te ulje ,u skladu sa količinom koja je na raspolaganju!No, pošto je sir rijetkost,dobro će doći i dvije tri kašike mlijeka u prahu! Ako ni to nemate, pothitno zarazite jednog člana obitelji žuticom, jer ćete u tom slučaju , kao dodatak prehrani dobiti 1,5 kg mlijeka u prahu.
Somun: Od potkuhanog hljeba, odvojiti dio tijesta, ostaviti da odstoji nekih pola sata, a zatim ga ispeći u peći sandukliji. Ako peć nema rernu, somun se može peći i u pretis loncu. Za jedan somun, potrebno je izložiti jednu cipelu, a ako želite da bude pečeniji, dodajte na vatru još jedan đon od druge cipele!
Grah:Najbolji je prebranac, no, pošto se poklonu iz humanitarne ne gleda u zube, uzmite onu vrstu koju Vam dobri svijet iz bijelog dunjaluka šalje!Naravno, u slučaju da vam je na raspolaganju konzerva IKAR-a, jednu trećinu dodati, kad grah već bude pri kraju. Još jedan savjet: Soda bikarbona dobro bi došla, jer se zahvaljujući njoj grah bolje raskuha, a štedi se i na lož-materijalu!Grah začiniti u skladu sa mogućnostima: brašno i ulje, a ako još ima tabasco sosa iz lanč paketa,elhamdulillah!
Pita od riže, specijalitet kojem se ne može odoljeti: Riža se skuha, a ako joj se doda sirće, dobit ćete pravi sir, da će i najiskusnija krava pomisliti d aje riječ o pravom!
Slatko: Pa, puno nam toga stoji na raspolaganju: Ja biram , za ovaj pot,light gurabije,(bez jaja i sa malo šećera, čime čuvate zdravlje i ne unosite višak kalorija )
Sve servirati uz kandilo: Čaša vode, pa malo ulja odozgo ,plutani čep i pertla od cipela, i eto potpunog ugođaja!
Dobar tek
-
mr__bosnjak
Pridruzujem se!Ahmmed wrote:Murisno1,
Pridružujem se čestitkama, uz molbu uzvišenom Bogu dž.š. da tebi i tvojoj obitelji bude i Rahman i Rahim
-
Zulfikar BiH
KAKO PROVESTI DANE RAMAZANA
priredio: mr. Ahmed Adilović
Ramazan – mjesec islamskog posta
Budući da je ramazan najodabraniji mjesec u godini i da se u njemu dobra djela višestruko nagrađuju, ramazanske dane treba iskoristiti na najbolji mogući način. Ovaj tekst nudi praktične savjete kako to postići. Zato ne propustite priliku koja se ukaže jednom u toku godine!
Muslimani svijeta, pa i bosanskohercegovački muslimani, ramazan doživljavaju na poseban način. Više idu u džamiju, klanjaju teraviju, prisustvuju mukabelama i predavanjima, poste, organizuju iftare, itd. Uglavnom, ramazan provedu u posebnoj atmosferi i dožive ga na poseban način. Tako i treba, budući da je 'u mjesecu ramazanu objavljen Kur'an' (El-Bekare, 185.), da je to najodabraniji mjesec u hidžretskom kalendaru i da se u njemu može zaraditi najviše sevapa i najlakše se kloniti loših djela. O tome Muhammed, s.a.v.s., kaže: 'Ko isposti ramazan, vjerujući i nadajući se (nagradi), bit će mu oprošteni grijesi koje je do tada počinio.' (Buhari i Muslim) Međutim, da bismo blagodati ramazana još bolje doživjeli i iskoristili, pažnju, između ostalog, treba obratiti na slijedeće:
1. Preispitati nijjet s kojim ulazimo u ramazan. Naime, poznato je da ljudska djela zavise od nijjeta, odnosno ispravne namjere, tako da čovjek za neko dobro djelo može dobiti nagradu od Allaha, dž.š., samo ako ima ispravan nijjet, a ako ga nema, onda njegovo djelo nema vrijednosti i za njega neće dobiti nikakvu nagradu. Naprotiv, može biti i kažnjen jer ga je radio u ime nekog drugog a ne u ime Uzvišenog Allaha. U tom smislu Muhammed, s.a.v.s., kaže: 'Zaista se djela cijene prema namjerama i zaista će svaki čovjek dobiti ono što je naumio svojim djelom...' (Buhari i Muslim)
Zato, oni koji žele ramazan sprovesti na ispravan način, na početku toga mjeseca moraju ispitati svoj nijjet: da li klanjaju, poste, i da li ibadete obavljaju u ime Allaha i radi Njegovog zadovoljstva, ili je to zbog drugih ljudi, zbog običaja, navike, itd. Ukoliko nijjet nije čist, mora se obnoviti i biti svjestan da sva dobra djela treba činiti radi Uzvišenog, jer je to On naredio, a loša djela izbjegavati, jer ih je On zabranio. Uz to, treba naglasiti da je to opet za dobro samog čovjeka, jer Allahu ništa nije potrebno. I ono što je naredio i ono što je zabranio je radi ljudskog dobra.
2. Učiniti tevbu, tj. potpuno očistiti dušu. Islam je veličanstven, između ostalog i po tome što čovjeku uvijek daje nadu u popravljanje stanja i uspjeh. Koliko god čovjek bio loš i koliko god da je učinio grijeha, za njega ima nade, pod uslovom da se iskreno pokaje! U više ajeta Allah, dž.š., poziva ljude na pokajanje i čišćenje svoje nutrine, kao npr.: 'O vi koji vjerujete, učinite pokajanje Allahu iskreno, da bi Gospodar vaš preko ružnih postupaka vaših prešao i da bi vas u džennetske bašče, kroz koje će rijeke teći, uveo...' (Et-Tahrim, 8.)
Koliko se Uzvišeni obraduje tevbi samo jednog čovjeka vidi se iz poznatog hadisa u kojem Poslanik, s.a.v.s., kaže: 'Allah se više obraduje pokajanju Svakoga roba, nego što bi se neko od vas obradovao pronalasku svoje izgubljene deve u pustinji bez vode i plodova!' (Buhari i Muslim) Zbog toga, kao i zbog čišćenja duše, da bi mogao prihvatiti Allahove darove uz ramazan, svaki musliman trebalo bi da s nastupom ramazana učini iskrenu tevbu, tj. pokaje se za grijehe koje je prethodno počinio, zamoli Allaha za oprost i nastoji da ih više ne čini.
3. Što više učiti Kur'an, ali sa razumijevanjem. Ramazan je mjesec objave Kur'ana, mjesec u kojem je Uzvišeni spustio Svoju riječ ljudima da je uče, izučavaju i u životu primjenjuju. Svaki musliman je, inače, dužan učiti i izučavati Allahovu riječ, a naročito u mjesecu u kojem je ona objavljena. Prema hadisima Muhammeda, s.a.v.s., ne bi smio proći mjesec dana a da musliman ne prouči cijeli Kur'an. Onaj ko to, inače, ne čini, ovogodišnji ramazan je prilika da konačno počne sa tom obavezom, a onaj ko još nije savladao arapsko pismo, neka se odluči i neka počne s tim ovoga ramazana. O vrijednosti učenja Kur'ana ima puno hadisa, a u jednom od njih stoji: 'Ko prouči jedan harf iz Allahove Knjige, imat će nagradu, a nagrada se deseterostruko uvećava. Ne kažem da je 'Elif-Lam-Mim' harf, nego: 'Elif' je harf, 'Lam' je harf i 'Mim' je harf.' (Tirmizi, hasen-sahih).
Treba naglasiti da je Kur'an objavljen ne samo da bi se učio na arapskom jeziku, nego i da bi se razumijevao. Stoga, svi oni koji ne znaju arapski jezik trebalo bi da, uporedo sa stranicom koju prouče na arapskom, pročitaju i u prijevodu, kako bi razumjeli ono što uče i što im Uzvišeni poručuje. Ako se i pored toga neki ajet ne razumije, onda se treba obratiti na neki od tefsira, tj. tumačenja Kur'ana, objavljenih na bosanskom jeziku. Tek tako vjernik može zaslužiti potpunu nagradu za učenje Kur'ana, obogatiti se njegovom porukom i sretnije i zadovoljnije živjeti i na ovom svijetu i na ahiretu.
4. Što više čitati hadise Allahovog poslanika, s.a.v.s. Nakon Kur'ana, najvrednija knjiga na Zemlji jeste zbirka hadisa, jer su u njoj navedene riječi najodabranijeg Allahovog stvorenja, Njegovog posljednjeg poslanika, Muhammeda, s.a.v.s. Njegove riječu su drugi izvor islama, te, nakon Kur'ana, najbolji putokaz u ljudskom životu. O obavezi slijeđenja poslanikovog sunneta Uzvišeni kaže: 'Reci: 'Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!'' (Alu 'Imran, 31.)
Zato onaj ko želi uspjeh i sreću na oba svijeta treba imati stalni kontakt sa hadisima, a naročito u mubarek mjesecu ramazanu. U našim krajevima učenje Kur'ana se u popriličnoj mjeri očuvalo u porodičnoj atmosferi, ali čitanje i izučavanje hadisa je skoro nepoznato. Tu praksu treba mijenjati, jer pomoću hadisa čovjek bolje spozna svijet koji ga okružuje, bolje shvati Allahovu poruku, budući da je oni tumače, i lakše prolazi kroz iskušenja i probleme u životu. Kur'an je višeg stila i na nekim mjestima teško ga je shvatiti, ali su zato hadisi jednostavniji i lakše ih čovjek može usvojiti i primijeniti u svome životu.
5. Okoristiti se čitanjem islamske literature. Posljednjih godina na bosanskom jeziku izdat je veliki broj islamskih knjiga i u njima je sadržano veliko blago za čovjeka. Zato te knjige ne bi smjele truhnuti u rafama, nego bi ljudi trebalo da ih što više nabavljaju i čitaju, opet za svoje dobro. Naročito to treba raditi uz ramazan, jer je to period kada su ljudske duše najčistije i kada su šejtani sputani, pa se njihova poruka može najlakše usvojiti. Ne smijemo zaboraviti da je islam vjera nauke i knjige, da prve riječi objavljene u Kur'anu potiču na čitanje i izučavanje, te da onoga ko cijeni nauku Allah pomaže i uzdiže ga na više stepene još na ovom svijetu. Dok su muslimani imali ispravan odnos prema nauci bili su prvi u svijetu!
6. Što više klanjati nafilu namaz. Nafila namaz, baš zato što je dobrovoljna i što je čovjek ne mora izvršavati, ali to čini drage volje, kod Allaha je posebno cijenjena i On za nju daje veliku nagradu. Ona je potreba ljudima, uz nju se duševno smire i psihički opuste, uz nju duhovno i imanski jačaju i spremniji su za izazove koji ih očekuju. Muhammed, s.a.v.s., kao naš uzor, znatan dio noći provodio je u noćnoj nafili, često je klanjao duha-namaz, istiharu, tehijjetul-mesdžid, itd. U našim uslovima, onaj ko od Uzvišenog želi posebnu nagradu, gledat će da, pored teravije u džematu, klanja nekoliko rekata noćne nafile u tišini svoga doma, što staloženije i sporije, s uživanjem u namazu.
Dva rekata duha (jutarnjeg ili prijepodnevnog) namaza ne uzmu puno vremena, a za njih je obećana velika nagrada. Naime, Poslanik, s.a.v.s., veli: 'Svako jutro na svaki vaš zglob se daje sadaka! Svaki tesbih je sadaka, svako 'el-hamdu lillahi' je sadaka, svako 'la ilahe illellah' je sadaka, svaki tekbir je sadaka, naređivanje dobra je sadaka, odvraćanje od pokuđenog je sadaka, a sve to zamjenjuju dva rekata duha namaza.' (Muslim)
Istihara, npr., veoma je zapostavljena u našoj praksi, a ona bi nam mogla znatno pomoći u današnje vrijeme, kada čovjek sve više dolazi u situaciju da ne zna šta mu je činiti i ne vidi izlaz. Istiharom stupamo u kontakt sa našim Stvoriteljem i Njega molimo da nam pomogne u odabiru onoga što je dobro za nas i na ovom i na onom svijetu. U svakom slučaju, nafila namazi imaju veliku korist i ramazan je prava prilika da ih klanjamo što više.
7. Sjećati se Uzvišenog čineći zikr. Čovjek je po svojoj prirodi ograničen i slab, a snagu crpi iz veze sa svojim Stvoriteljem. Zato je Poslanik, s.a.v.s., stalno bio u vezi s Njim, između ostalog, čineći zikr. On je u svim momentima činio zikr, odnosno veličao Allaha, zahvaljivao Mu i od Njega tražio pomoć: prilikom buđenja i ustajanja, u vrijeme izlaska i ulaska u kuću, prilikom smjene dana i noći, kada bi bio svjedokom neke prirodne pojave, kada bi počinjao neki posao, prilikom ulaska i izlaska iz nužnika, pa sve do lijeganja u postelju. Ugledajući se na njega, trebalo bi da i mi tražimo duševni smiraj i snagu u učenju zikra koji je i on učio, naročito u mjesecu ramazanu.
O vrijednosti zikra Poslanik, s.a.v.s., izrekao je puno hadisa, među kojima je i ovaj: 'Primjer onoga koji čini zikr (spominje) svoga Gospodara i onoga koji Ga ne spominje ja kao primjer živog i mrtvog.' (Buhari i Muslim) Koliko može biti vrijedno samo nekoliko riječi zikra vidimo iz slijedećeg hadisa: 'Ko kaže u toku jednog dana sto puta 'Subhanallahi ve bi hamdihi' (Slavljen neka je Allah i Njemu pripada sva hvala.), bit će mu oprošteni grijesi, pa makar ih bilo kao morske pjene!' (Buhari i Muslim)
8. Obraćati se dovom Allahu, dž.š. U Časnom Kur'anu Uzvišeni poručuje ljudima: 'Zovite Me i Ja ću vam se odazvati!' (Gafir, 60.) Dova je sastavni dio zikra i Muhammed, s.a.v.s., se često Uzvišenom obraćao učenjem raznih dova. Koliko je dova važna vidi se, između ostalog, iz hadisa u kojem stoji da jedino dova može izmijeniti ono što je određeno čovjeku! (Ahmed, Tirmizi i Hakim u Mustedreku) Poslanik, s.a.v.s., nam je ostavio u amanet veliki broj dova, pa bismo morali njima davati prednost u odnosu na druge dove, naročito ako nisu utemeljene u ajetima i hadisima.
Tako se u jednom hadisu navodi da je Poslanik, s.a.v.s., najčešće učio ovu dovu: 'Gospodaru moj, podari nam dobro na ovom i budućem svijetu i sačuvaj nas džehennemske kazne!' (Buhari i Muslim) U drugom hadisu stoji da je učio slijedeću dovu: 'Gospodaru moj, zaštiti me od nemoći i lijenosti, škrtosti, duboke starosti i kazne u kaburu! Gospodaru moj, dušu mi nadahni bogobojaznošću i od grijeha je očisti, jer samo je Ti od grijeha možeš očistiti – Ti si njen zaštitnik i njeno utočište! Gospodaru moj, utječem Ti se od beskorisnog znanja, nepokornog srca, nezasite duše i dove koju Ti ne primaš!' (Muslim) Kada je Ummi Selema, jedna od njegovih supruga, upitana koju je dovu najčešće učio dok je bio kod nje, ona je rekla da je to bila slijedeća dova: 'O Ti koji vladaš srcima, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!' (Tirmizi, hasen)
Nažalost, zna se desiti da počesto tražimo pomoć od raznih institucija i pojedinaca a zaboravimo je zatražiti od Onoga koji sve može, sve zna i svim upravlja! Moramo se, zbog našeg dobra, navikavati na upućivanje dove Allahu u svim prilikama, kao što je to činio i Njegov poslanik, s.a.v.s. Uz to, kod Allaha je posebno cijenjena dova kojom molimo za popravak stanja muslimana u svijetu, pa uz ramazan treba da upućujemoi tu dovu, naročito za muslimane čije je stanje najteže, kao što su sada muslimani Palestine i Iraka.
9. Tragati za noću Lejletul-kadr. Najodabranija od svih noći u toku cijele godine jeste Lejletul-kadr, u kojoj je Kur'an spušten iz Levhi-mahfuza na najniže nebo, odakle je u toku dvadeset tri godine postepeno objavljivan Muhammedu, s.a.v.s. Kolika je njena vrijednost najbolje govori sam Kur'an: 'Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci.' (El-Kadr, 3.), što znači da je ibadet u njoj vredniji od ibadeta hiljadu mjeseci u kojoj nema te noći, odnosno od ibadeta u dužini preko osamdeset tri godine! Iz navedenog se vidi koliko je ta noć značajna, pa treba da tragamo za njom i maksimalno budemo u ibadetu, odnosno u pokornosti Uzvišenom Allahu, tražeći tu noć.
Međutim, Allahova je mudrost da Poslanik, s.a.v.s., ashabima nije otkrio koja je to noć, nego je u jednom hadisu rekao da je traže u noćima zadnje trećine ramazana, a u drugom je rekao: 'Tražite Lejletul-kadr u neparnim noćima zadnjih deset dana ramazana!' (Buhari) Dakle, namjerno nam nije otkriveno kada je ta noć, da se ljudi ne bi oslonili na to i tu noć provodili u ibadetu a ostale zapostavili. Naprotiv, onaj ko hoće blagodati te noći treba svih deset zadnjih noći, naročito neparnih, provesti što više u ibadetu, kako bi na taj način bio siguran da je ibadetio u toj odabranoj noći. Što se tiče posebne dove za tu noć, Poslanik, s.a.v.s., je preporučio da se uči slijedeća: 'Allahumme, inneke 'afuvvun, tuhibbul-'afve, fa'fu 'anni!' (Allahu, Ti si onaj koji prašta, voliš da praštaš, pa mi oprosti!) (Tirmizi, hasen-sahih)
10. Ustajati na sehur i požurivati sa iftarom. Ima ljudi koji, iz raznih razloga, ne ustaju na sehur, nego poste od odlaska u postelju. Takav postupak nije zabranjen, ali jeste pokuđen, pa bi trebalo da se potrudimo da ustajemo na sehur kada god to možemo, te da jedemo do pred samu zoru, kako se to traži u hadisima. O vrijednosti ustajanja na sehur Poslanik, s.a.v.s., je rekao: 'Ustajte na sehur, jer je u sehuru zaista berićet!' (Buhari i Muslim)
Isto, tako, kao znak zahvalnosti Uzvišenom na blagodati koju nam daje, treba odmah iftariti, čim nastupi akšamsko vrijeme, jer je Poslanik, s.a.v.s., rekao: 'Ljudi će biti u dobru, sve dok budu žurili sa iftarom.' (Buhari i Muslim) Tamo gdje su zajednički iftari pa se oduži sa jelom, zbog čega se akšam kasno klanja, treba uvesti u praksu da se iftari sa malo hrane, npr. sa hurmama i vodom, pa nastaviti sa jelom nakon klanjanja akšam-namaza.
10. Ne prejedati se. Nakon gladovanja tokom cijelog dana, neki navale na jelo u toku iftara, pa se prejedu i time sami sebi naprave problem. Nakon iftara osjećaju se teško sve dok želudac ne svari hranu, a na kraju ramazana dobiju nekoliko kilograma, jer su tokom tog mjeseca jeli više nego izvan ramazana! Islam u svemu traži umjerenost, pa i u vezi s uzimanjem jela i pića: 'I jedite i pijte, ali ne pretjerujte! On ne voli one koji pretjeruju.' (El-A'raf, 31.) Uz to, treba skrenuti pažnju i na način i količinu jela koja se spremaju uz ramazan. Naime, često se dešava da se uz ramazan pripremaju posebna jela, sa izvanrednim okusom – što zna biti razlog prejedanja, ili se pripremaju velike količine, za koje se unaprijed zna da neće moći biti pojedene, pa se poslije znatan dio hrane baca! Ramazan je prilika za imanski i duhovni preporod, ali isto tako i za odmor i obnovu organizma, pa treba izbjegavati prejedanje i luksuz u hrani.
11. Truditi se da se ne umanji efekat na poslu. Ako se bez problema može isposlovati skraćeno radno vrijeme u toku ramazana, to treba uraditi. Ali, ako je posao takav da se mora raditi puno radno vrijeme, onda se vjernik treba potruditi da post ne bude razlogom njegove smanjene efektivnosti na poslu. Naprotiv, on treba i drugima da pokaže da se i uz post može kvalitetno obavljati posao. Činjenica je da je to teže, ali je zato i nagrada velika, jer hadisi koji govore o sedamdeset puta većoj nagradi uz ramazan odnose se i na hairli posao, a ne samo na ibadet u užem smislu značenja te riječi!
12. Davati sadaku i zekat, te činiti općekorisna djela. Sadaka se daje tokom cijele godine, ali je najveći sevap uz ramazan, pa je zato i sam Poslanik, s.a.v.s., iako je inače bio darežljiv, najdarežljiviji bio uz ramazan – naročito u zadnjoj trećini. Zekat se daje jednom u toku godine, a pošto je za sva dobra djela nagrada daleko najveća uz ramazan, oni koji su dužni davati zekat trebalo bi da to čine u tom mjesecu. Isto tako, uvećana nagrada u toku ramazana odnosi se na sva hairli djela, pa bi u tom mjesecu trebalo raditi općekorisna djela, kao što je: pomirenje zavađenih, održavanje rodbinskih veza, posjeta bolesnicima, pomaganje siromašnim, akcije od zajedničkog interesa, itd.
13. Izbjegavati neprikladne TV-programe i štampu. U mnogim našim domovima navika je da televizijski aparat bude uključen veći dio dana, ako ne i tokom cijelog dana. Međutim, imajući u vidu da na našim tv-stanicama ima malo čega korisnog, morali bismo se navići da tv-program gledamo manje, naročito u ramazanu. Korisni programi, kao što su informativne emisije, obrazovne i vjerske emisije, mogu se gledati, ali, nažalost, one su u manjini na našim tv-stanicama. Neselektivnim gledanjem tv-programa omogućavamo da šejtani slobodno ulaze u naše domove, da djeluju na nas i naše porodice, a nemoralne scene u filmovima, serijama i reklamama sigurno negativno utječu na odgoj naše djece i vode ih nemoralu, izopačenosti i raznim porocima!
Slično je i sa novinama i časopisima, pa zato dobro treba da pazimo šta unosimo u naše domove i da li i sami, nesvjesno, našoj djeci nudimo slike i štiva koji pozivaju na nemoral! Ako se ništa drugo ne može učiniti, roditelj može makar isjeći iz novina ono što bi moglo negativno djelovati na kompletnu porodicu a naročito djecu, pa tek onda te novine ponuditi ukućanima. Ako hoćemo ramazan da doživimo kako treba, onda nam je to obaveza!
14. Kloniti se ogovaranja, laži, nepravde i ostalih harama. Svako dobro djelo koje radimo, pa tako i post, može biti pokvareno ukoliko se ne čuvamo harama i onoga što kvari dobra djela. Tako se može desiti da neko isposti cijeli ramazan ali od toga posta nemadne ništa, jer je npr. ogovarao ili lagao. U tom smislu Muhammed, s.a.v.s., kaže: 'Ko ne napusti ružan govor i postupke po njemu, Allahu nije potrebno ni da napušta jelo i piće!' (Buhari i Ibn Huzejme) Zato, ukoliko želimo da nam budu primljeni: post, namaz, zikr, i ostala dobra djela uz ramazan, moramo dobro paziti da ih ne uprljamo bilo kakvim haramima, a naročito: ogovaranjem, laži, psovkom, prevarom, nepravdom, neposlušnosti prema roditeljima, ohološću, haram zaradom, itd.
15. Krajem ramazana napraviti bilans uspjeha. Mnogo je ljudi koji ramazan provedu u dodatnom ibadetu, ali nakon ramazana se u potpunosti vrate svojim starim navikama, ne osjećajući nikakav trajniji efekat tog mubarek mjeseca. Takav pristup je pogrešan i njegov rezultat može biti da čovjek nema ništa od ispoštenih dana, od klanjanih teravija, i od cjelokupnog ramazana! U tom smislu Muhammed, s.a.v.s., kaže: 'Koliko ima postača koji od svoga posta nemaju ništa drugo do gladi i žeđi, i koliko je klanjača nafile koji od te nafile nemaju ništa drugo do nesanice!' (Ahmed i Darimi)
Da se i nama to ne bi desilo, pred kraj ramazana treba da se preispitamo i izvršimo obračun učinjenog u tom mjesecu, sa naglaskom na pitanje: Da li sam se ikoliko popravio u ovom mjesecu, odnosno, da li ću nakon ramazana i u čemu biti bolji nego prije ramazana? Ako osjetimo da ima napretka, da smo se popravili i da ćemo u nekom segmentu našega života trajno biti bolji, iskoristili smo taj mubarek mjesec. Ali, ako to nismo osjetili, onda treba hitno popravljati svoj nijjet, ponovo donijeti tevbu i maksimalno se potruditi da ostatak ramazana provedemo na najbolji mogući način i tako makar djelimično iskoristimo blagodati toga mjeseca. Pri tome, treba imati u vidu hadis Poslanika, s.a.v.s.: 'Džibril mi je rekao: 'Propao i ponižen je onaj kome ramazan dođe i prođe a ne budu mu oprošteni grijesi!' Ja sam na to rekao: 'Amin!'' (Ahmed, Tirmizi, Hakim, Ibn Huzejme)
Molimo Uzvišenog Allaha da nas učvrsti na pravom putu, da budemo svjesni vrijednosti mubarek mjeseca ramazana i da dane ramazana provedemo na najbolji način, te da tako steknemo Njegovo zadovoljstvo i na ovom svijetu i na ahiretu! Amin!
-
crnileptir
Hadis Ebu Hurejre u kome se navodi da je rekao Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: Rekao je Uzvišeni Allah: `Svako djelo koje uradi sin Ademov, pripada njemu, osim posta koji pripada Meni i Ja za njega posebno nagrađujem.` Post je zaštita čovjeku. Onaj ko bude postio, neka se čuva snošaja (polnog odnosa), i svega onog što vodi njemu i neka se ne prepire. Ako ga neko bude grdio (psovao) ili htio započeti kavgu sa njim, neka kaže: `Ja postim`. Tako mi Onoga u čijoj je ruci Muhammedova duša, zadah iz usta postača će biti ljepši kod Allaha na Sudnjem danu od mirisa mošusa. Postač ima dvije radosti; kada se iftari, raduje se iftaru, a kada susretne svoga Gospodara, raduje se svome postu. (Bilježe ga Buhari 4/152 br.1904, Muslim 2/807 br.1151)
Riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem:Kada nastupi prva noć ramazana, šejtani i nepokorni džini bivaju povezani u okove, pozatvaraju se sva vrata Džehennema i pootvaraju se sve džennetske kapije. Svake noći ramazana doziva neki od Allahovih glasnika: O ti koji žudiš za dobrom, pohrli, a ti koji žudiš za zlom, zastani. Svake noći Allah, dž.š., iskupljuje (oslobađa) neke od Svojih robova od džehennemske vatre. (Bilježi Tirmizi br.677, Nesai br.2107, Ibn Madže br.1643. Šejh Nasirudin el-Albani ocijenio je ovaj hadis dobrim u Sahihu-Džamiu` br.759)
Riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: Post i Kur`an će se zauzimati na Sudnjem danu za čovjeka. Reći će post: `Gospodaru! Ja sam ga spriječio od hrane i prohtjeva u danima ramazana, zato mi dozvoli da se zauzimam za njega.`Reći će Kur`an: `Gospodaru! Ja sam ga spriječio da spava noću, zato mi dozvoli da se zauzimam za njega. Nakon toga Allah će im dozvoliti da se zauzimaju za njega.` (Bilježi ga Imam Ahmed u Musnedu tom II, 174 str. a šejh Albani ga je ocijenio ispravnim u Sahihul-Džamiu` 3882)
Riječi Poslanika, sallallahu `alejhi ve sellem: Sedam je djela kod Allaha subhanehu ve te`ala. Dva od njih su obvezavajuća (zahtjevajuća), dva donose jednostruku nagradu (kaznu), jedno se nagrađuje desetorostruko, jedno sedamstorostruko, a za jedno se daje nagrada čiju veličinu zna samo Allah, subhanehu ve te`ala. Što se tiče djela koja su obvezavajuća ona su: iskreno obožavanje Allaha i nepripisivanje Allahu druga. Onaj ko sretne Allaha sa iskrenim ibadetom i ne bude Mu pripisao sudruga, obavezan mu je Džennet, a onaj ko Ga sretne nakon što Mu je pripisao sudruga, obavezan mu je Džehennem. Djela koja donose jednostruku nagradu (kaznu) su: loše djelo i namjera da se uradi dobro djelo. Onaj ko uradi loše djelo, bit će kažnjen jednostruko, i onaj ko naumi uraditi dobro djelo, pa ga ne uradi, bit će nagrađen jednostruko. Onaj ko uradi dobro djelo, bit će nagrađen desetorostruko, a onaj ko udijeli imetak na Allahovom putu, bilo dinare bilo dirheme, imat će sedamstorostruku nagradu. A što se tiče djela čiju nagradu ne zna niko osim Allaha, to je post. (Bilježi ga Ahmed tom IV, 345-346 str., Bejheki u Šu`abul-Iman tom VII, 198 str., Ibn Hibban u Sahihu tom VIII, 17. str., Hakim tom II, 87. str., lanac prenosioca ovog hadisa je vjerodostojan, kao što se navodi u Mudžme`uz-Zevaid tom I, 21. str.)
Riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem:Kada nastupi prva noć ramazana, šejtani i nepokorni džini bivaju povezani u okove, pozatvaraju se sva vrata Džehennema i pootvaraju se sve džennetske kapije. Svake noći ramazana doziva neki od Allahovih glasnika: O ti koji žudiš za dobrom, pohrli, a ti koji žudiš za zlom, zastani. Svake noći Allah, dž.š., iskupljuje (oslobađa) neke od Svojih robova od džehennemske vatre. (Bilježi Tirmizi br.677, Nesai br.2107, Ibn Madže br.1643. Šejh Nasirudin el-Albani ocijenio je ovaj hadis dobrim u Sahihu-Džamiu` br.759)
Riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: Post i Kur`an će se zauzimati na Sudnjem danu za čovjeka. Reći će post: `Gospodaru! Ja sam ga spriječio od hrane i prohtjeva u danima ramazana, zato mi dozvoli da se zauzimam za njega.`Reći će Kur`an: `Gospodaru! Ja sam ga spriječio da spava noću, zato mi dozvoli da se zauzimam za njega. Nakon toga Allah će im dozvoliti da se zauzimaju za njega.` (Bilježi ga Imam Ahmed u Musnedu tom II, 174 str. a šejh Albani ga je ocijenio ispravnim u Sahihul-Džamiu` 3882)
Riječi Poslanika, sallallahu `alejhi ve sellem: Sedam je djela kod Allaha subhanehu ve te`ala. Dva od njih su obvezavajuća (zahtjevajuća), dva donose jednostruku nagradu (kaznu), jedno se nagrađuje desetorostruko, jedno sedamstorostruko, a za jedno se daje nagrada čiju veličinu zna samo Allah, subhanehu ve te`ala. Što se tiče djela koja su obvezavajuća ona su: iskreno obožavanje Allaha i nepripisivanje Allahu druga. Onaj ko sretne Allaha sa iskrenim ibadetom i ne bude Mu pripisao sudruga, obavezan mu je Džennet, a onaj ko Ga sretne nakon što Mu je pripisao sudruga, obavezan mu je Džehennem. Djela koja donose jednostruku nagradu (kaznu) su: loše djelo i namjera da se uradi dobro djelo. Onaj ko uradi loše djelo, bit će kažnjen jednostruko, i onaj ko naumi uraditi dobro djelo, pa ga ne uradi, bit će nagrađen jednostruko. Onaj ko uradi dobro djelo, bit će nagrađen desetorostruko, a onaj ko udijeli imetak na Allahovom putu, bilo dinare bilo dirheme, imat će sedamstorostruku nagradu. A što se tiče djela čiju nagradu ne zna niko osim Allaha, to je post. (Bilježi ga Ahmed tom IV, 345-346 str., Bejheki u Šu`abul-Iman tom VII, 198 str., Ibn Hibban u Sahihu tom VIII, 17. str., Hakim tom II, 87. str., lanac prenosioca ovog hadisa je vjerodostojan, kao što se navodi u Mudžme`uz-Zevaid tom I, 21. str.)
-
crnileptir
U svome odnosu prema ramazanu ljudi se mogu podijeliti na nekoliko vrsta:
• Oni koji dočekuju ramazan sa velikom nestrpljivošću, osjećaju veliku radost u njemu i natječu se u činjenju različitih vrsta ibadeta (dobrovoljnog namaza, sadake, savjetovanja, spominjanja Allaha, učenja Kur`ana i sl.). Uzor ovoj skupini je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, za kojeg kaže Ibn Abbas, radijallahu anhuma: Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je bio najdarežljiviji čovjek, a njegova darežljivost posebno se isticala u ramazanu kada se sretao sa Džibrilom. Džibril mu je dolazio svaku noć i on je pred njim učio Kur`an. U vrijeme susreta je bio darežljiviji od blagog povjetarca. (Buhari)
• Oni koji dočekuju i isprate ramazan bez ikakve posebne promjene. Ramazan na njih ostavlja slab uticaj i ne povećava se njihova želja za dobrom i natjecanjem u njemu. Nema sumnje da ova vrsta ljudi propušta veliku priliku, jer dobra djela dobijaju na vrijednosti u posebnim vremenskim periodima, a jedno od tih vremena je vrijeme mjeseca ramazana.
• Oni koji znaju za Allaha samo u ramazanu. Kada nastupi ramazan vidiš ih kako padaju Allahu na sedždu, odlaze u džamiju, izbjegavaju određene javne grijehe (koje obično rade) kao što je pijenje alkohola, uzimanje kamate, prevara u trgovini, zakidanje ljudskih prava, a samo što se završi ramazan, vidiš ih kako se žurno vraćaju svim ili većini grijeha, koje su ostavili u toku ramazana.
Rekao je Imam Ahmed i Fudajl ibn Ijjad za ovakvu vrstu ljudi: Loši li su ljudi koji znaju za Allaha samo u ramazanu. Poručujemo takvima da na taj način sami sebe varaju, pozivamo ih da se oslobode šejtanskih okova sačinjenih od lažnih obećanja i riječi i da iskoriste želju (volju) koja se kod njih pojavila u ramazanu, za iskreno pokajanje i ostavljanje grijeha i nepokornosti Allahu, subhanehu ve te`ala, a Allah je Taj koji prašta i prima pokajanje. Kaže Allah, subhanehu ve te`ala: Ja praštam onome koji se pokaje, uzvjeruje, počne raditi dobra djela, a zatim ustraje u tome. (Prijevod značenja - Ta ha, 82.)
• Oni koji ostavljaju hranu i piće, a ne ostavljaju ono što je puno bitnije, tj. grijehe. Mogu slobodno reći da veliki broj postača ulazi u ovu skupinu i da je glavni razlog tome neispravno poimanje ramazanskog posta. Post je propisan da bi ljude odvratio od grijeha i poroka i da bi ih navikao na plemenite osobine kao što su lijepo ponašanje, ustrajnost, strpljivost i saosjećanje sa drugima, a ne da bi ispitao ljudske sposobnosti za ostavljanjem hrane i pića. Potvrdu za ovu konstataciju nalazimo u riječima Allaha, subhanehu ve te`ala: Propisuje vam se post kao što je propisan onima prije vas ne bi li ste se grijeha sačuvali. (Prijevod značenja - El-Bekare, 183.), i riječima Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: Allahu nije potrebno da čovjek ostavlja hranu i piće ako neće ostaviti lažno svjedočenje i rad po njemu i vrijeđanje drugih ljudi. (Buhari)
• Oni koji dočekuju ramazan sa velikom nestrpljivošću, osjećaju veliku radost u njemu i natječu se u činjenju različitih vrsta ibadeta (dobrovoljnog namaza, sadake, savjetovanja, spominjanja Allaha, učenja Kur`ana i sl.). Uzor ovoj skupini je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, za kojeg kaže Ibn Abbas, radijallahu anhuma: Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je bio najdarežljiviji čovjek, a njegova darežljivost posebno se isticala u ramazanu kada se sretao sa Džibrilom. Džibril mu je dolazio svaku noć i on je pred njim učio Kur`an. U vrijeme susreta je bio darežljiviji od blagog povjetarca. (Buhari)
• Oni koji dočekuju i isprate ramazan bez ikakve posebne promjene. Ramazan na njih ostavlja slab uticaj i ne povećava se njihova želja za dobrom i natjecanjem u njemu. Nema sumnje da ova vrsta ljudi propušta veliku priliku, jer dobra djela dobijaju na vrijednosti u posebnim vremenskim periodima, a jedno od tih vremena je vrijeme mjeseca ramazana.
• Oni koji znaju za Allaha samo u ramazanu. Kada nastupi ramazan vidiš ih kako padaju Allahu na sedždu, odlaze u džamiju, izbjegavaju određene javne grijehe (koje obično rade) kao što je pijenje alkohola, uzimanje kamate, prevara u trgovini, zakidanje ljudskih prava, a samo što se završi ramazan, vidiš ih kako se žurno vraćaju svim ili većini grijeha, koje su ostavili u toku ramazana.
Rekao je Imam Ahmed i Fudajl ibn Ijjad za ovakvu vrstu ljudi: Loši li su ljudi koji znaju za Allaha samo u ramazanu. Poručujemo takvima da na taj način sami sebe varaju, pozivamo ih da se oslobode šejtanskih okova sačinjenih od lažnih obećanja i riječi i da iskoriste želju (volju) koja se kod njih pojavila u ramazanu, za iskreno pokajanje i ostavljanje grijeha i nepokornosti Allahu, subhanehu ve te`ala, a Allah je Taj koji prašta i prima pokajanje. Kaže Allah, subhanehu ve te`ala: Ja praštam onome koji se pokaje, uzvjeruje, počne raditi dobra djela, a zatim ustraje u tome. (Prijevod značenja - Ta ha, 82.)
• Oni koji ostavljaju hranu i piće, a ne ostavljaju ono što je puno bitnije, tj. grijehe. Mogu slobodno reći da veliki broj postača ulazi u ovu skupinu i da je glavni razlog tome neispravno poimanje ramazanskog posta. Post je propisan da bi ljude odvratio od grijeha i poroka i da bi ih navikao na plemenite osobine kao što su lijepo ponašanje, ustrajnost, strpljivost i saosjećanje sa drugima, a ne da bi ispitao ljudske sposobnosti za ostavljanjem hrane i pića. Potvrdu za ovu konstataciju nalazimo u riječima Allaha, subhanehu ve te`ala: Propisuje vam se post kao što je propisan onima prije vas ne bi li ste se grijeha sačuvali. (Prijevod značenja - El-Bekare, 183.), i riječima Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: Allahu nije potrebno da čovjek ostavlja hranu i piće ako neće ostaviti lažno svjedočenje i rad po njemu i vrijeđanje drugih ljudi. (Buhari)
-
specijalni slucaj
Esselamuallejkummudiza wrote:Selam alejkum!
Imali kakvo predavanje na netu o Ramazanu?
http://www.ummet.at/html/modules.php?na ... it&lid=252 - Čuvanje od grijeha i nakon ramazana
http://www.ummet.at/html/modules.php?na ... it&lid=251 - Fadileti ramazana
http://www.ummet.at/html/modules.php?na ... it&lid=250 - Iskoristi ostatak ramazana
http://www.ummet.at/html/modules.php?na ... it&lid=248 - Mjesec Ramazan
http://www.ummet.at/html/modules.php?na ... it&lid=249 - Ramazan i druge Allahove blagodati
http://www.ummet.at/html/modules.php?na ... it&lid=253 - Ramazanski savijeti 1. dio
http://www.ummet.at/html/modules.php?na ... it&lid=254 - Ramazanski savijeti 2. dio
Selam!
-
vesela
sto me, bolan Ahmmed, podsjeti na ovo?...place mi se, a suze nece pa nece!...ovo me podsjeti na dobre ljudske osobine, kad smo bili svi u istim nevoljama i radovali se malim stvarima...nedaj Boze opet, ali, nesto me stid reci da smo tada bili otvoreniji, humaniji i spremniji pomoci komsiji...nekad mi fali ona ljudska paznja, kad smo dijelili "krompirusu od rize", "burek od lece" i onu jedni flasu ruma kod komsinice, koja nam je svima davala po malo, kad smo pravili "bombice" od americkog keksa!...sad mi se bas place!Ahmmed wrote:Evo jedan ratni recept za iftar, da se prisjetimo:
Dobar tek
-
mr__bosnjak
Ramazan se osjetivesela wrote:sto me, bolan Ahmmed, podsjeti na ovo?...place mi se, a suze nece pa nece!...ovo me podsjeti na dobre ljudske osobine, kad smo bili svi u istim nevoljama i radovali se malim stvarima...nedaj Boze opet, ali, nesto me stid reci da smo tada bili otvoreniji, humaniji i spremniji pomoci komsiji...nekad mi fali ona ljudska paznja, kad smo dijelili "krompirusu od rize", "burek od lece" i onu jedni flasu ruma kod komsinice, koja nam je svima davala po malo, kad smo pravili "bombice" od americkog keksa!...sad mi se bas place!Ahmmed wrote:Evo jedan ratni recept za iftar, da se prisjetimo:
Dobar tek