Ima li ovde YUGONOSTALGICARA ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
hool

Post by hool »

ztluhcs wrote:
hool wrote:
kekec wrote: Mozes jer moras. :roll:
A komentar ti je za 10.
Fakin za kompjuterom, nevaspitani. :P
Nisam nostalgican za drzavom, koja je godinama pod krinkom "bratstva i jedinstva" smisljala kako da postane "velika srbija"
Sad malo razvlačiš činjenice iz krajnosti u krajnost kako tebi odgovara...

Hoćeš da kažeš da nisi nostalgičan za državom koja je dozvolila da se pod krinkom BiJ razmišlja o velikoj Srbiji...
Samim tim , sto je DOZVOLILA :-) ja sam svjestan da kao drzavljanin Bosne i Hercegovine nisam bio "drag" toj Jugoslaviji
Ps. mislim da nam ova djevojka (autorica teme) iz Bg umire od smijeha :roll:
danas

Post by danas »

jusuff wrote: danas, vjeruj mi da je bolje ovako, barem znam s kim imam posla...
hmmmm... interesantno....
ja nekako vjerujem da je i tito znao sa kim ima posla, ali da je imao... shall we say... a different approach...

mada, sve je to sada nebitno... od sjecanja se ne zivi... a ni od nostalgije...
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

hool wrote:
ztluhcs wrote:
hool wrote: Nisam nostalgican za drzavom, koja je godinama pod krinkom "bratstva i jedinstva" smisljala kako da postane "velika srbija"
Sad malo razvlaèi¹ èinjenice iz krajnosti u krajnost kako tebi odgovara...

Hoæe¹ da ka¾e¹ da nisi nostalgièan za dr¾avom koja je dozvolila da se pod krinkom BiJ razmi¹lja o velikoj Srbiji...
Samim tim , sto je DOZVOLILA :-) ja sam svjestan da kao drzavljanin Bosne i Hercegovine nisam bio "drag" toj Jugoslaviji
Ps. mislim da nam ova djevojka (autorica teme) iz Bg umire od smijeha :roll:
Kao ¹to rekoh ranije, kad ti oni (koji su bili povla¹ten narod u SFRJ u svim segmentima) ka¾u da je ona bila vje¹taèka/lo¹a/naopaka nema¹ o èemu vi¹e mnogo naklapati...

Neko kre¹e kurvu do iznemoglosti i poslije je otrese a neko se zaljubi u nju i samo bi prièao s njom...
JBT

Post by JBT »

Ni ja. (nisam citao "Titovim stazama revolucije")

Samo jos da primjetim da puno raje povezuje Jugoslaviju sa agresijom na BiH. Ko tako misli taj je neznalica. Jugoslavija je prestala postojati onog momenta kad se Slovenija odcjepila. Sve ono poslije je kvazi. Iz tog razloga sam takodje glasao za suverenu BiH.
Dalje, nisu Jugoslaviju rasturili Jugoslaveni i nisu na BiH agresiju izvrsili Jugoslaveni nego cetnici i ustase. Jugoslaveni su mrzili cetnike i ustase. Cetnici i ustase su pobornici Velike Srbije i Velike Hrvatske, a koje su u suprotnosti sa postojanjem Jugoslavije ili BiH.
Cilj je bio pokazati svijetu da Srbi, Hrvati i Bosnjaci ne mogu zivjeti zajedno i da pocijepaju BiH s tim sto bi 25% teritorije BiH ostavili Bosnjacima a koja bi bila rascjepkana i sama ovisna o njima.
Iz tog razloga sve one koji u BiH propagiraju medjunacionalnu mrznju i time dokazuju da u BiH ne moze biti suzivota ne samo da ne smatram patriotama nego ih vidim kao petu kolonu koja radi za ideje Karadzica i kompanije mu.

To su, otprilke, osnovne stvari u ovim raspravama.
Last edited by JBT on 25/08/2006 00:16, edited 1 time in total.
JBT

Post by JBT »

Da znam crtati nacrtao bih.
danas

Post by danas »

JBT wrote:Da znam crtati nacrtao bih.
u bojama :D :D :D
JBT

Post by JBT »

u bojama
Moglo bi se pogresno protumaciti.
Bolje crno-bijelo.
:oops:
jusuff

Post by jusuff »

danas wrote:
jusuff wrote: danas, vjeruj mi da je bolje ovako, barem znam s kim imam posla...
hmmmm... interesantno....
ja nekako vjerujem da je i tito znao sa kim ima posla, ali da je imao... shall we say... a different approach...

mada, sve je to sada nebitno... od sjecanja se ne zivi... a ni od nostalgije...
danas, na nasu zalost, njegov approach was bloody unsuccessful...
JBT

Post by JBT »

Bogami, dok je bio ziv bio je superuspjesan.
jusuff

Post by jusuff »

JBT wrote:Ni ja. (nisam citao "Titovim stazama revolucije")

Samo jos da primjetim da puno raje povezuje Jugoslaviju sa agresijom na BiH. Ko tako misli taj je neznalica. Jugoslavija je prestala postojati onog momenta kad se Slovenija odcjepila. Sve ono poslije je kvazi. Iz tog razloga sam takodje glasao za suverenu BiH.
Dalje, nisu Jugoslaviju rasturili Jugoslaveni i nisu na BiH agresiju izvrsili Jugoslaveni nego cetnici i ustase. Jugoslaveni su mrzili cetnike i ustase. Cetnici i ustase su pobornici Velike Srbije i Velike Hrvatske, a koje su u suprotnosti sa postojanjem Jugoslavije ili BiH.
Cilj je bio pokazati svijetu da Srbi, Hrvati i Bosnjaci ne mogu zivjeti zajedno i da pocijepaju BiH s tim sto bi 25% teritorije BiH ostavili Bosnjacima a koja bi bila rascjepkana i sama ovisna o njima.
Iz tog razloga sve one koji u BiH propagiraju medjunacionalnu mrznju i time dokazuju da u BiH ne moze biti suzivota ne samo da ne smatram patriotama nego ih vidim kao petu kolonu koja radi za ideje Karadzica i kompanije mu.

hebi ga, JBT... u toj mocnoj jugoslaviji je bilo najmanje jugoslovena... kao da su 1990 ovi neprijatelji s marsa pali, a svi znamo da nisu, nego su lijepo godinama pripremani za ono sto dolazi... ne kontam tvoju logiku, nikako...
slijedeci tvoj logicki niz ispada da je za sve kriva slovenija :-)
jusuff

Post by jusuff »

JBT wrote:Bogami, dok je bio ziv bio je superuspjesan.
aha, tamam ona, operacija uspjela pacijent podlegao... daj covjece... pa veliki ljudi i jesu veliki zato sto ih djela nadzive... a ovaj jadan jos ni umro nije, a djelo mu se pocelo raspadati... nije to nikakav uspjeh....
JBT

Post by JBT »

Ne. Ima tu vise krivaca a prvi i najveci su oni kojima je ideoloska baza bila SANU a vodja Milosevic.
Dalje, jedno je biti nesto a drugo je za nesto se pretstavljati (iliti cvijece brati). To isto vrijedi i za klasifikaciju na Jugoslavene i "Jugoslavene".
Vodenjak

Post by Vodenjak »

jusuff wrote:

hebi ga, JBT... u toj mocnoj jugoslaviji je bilo najmanje jugoslovena... kao da su 1990 ovi neprijatelji s marsa pali, a svi znamo da nisu, nego su lijepo godinama pripremani za ono sto dolazi... ne kontam tvoju logiku, nikako...
Gdje izvuce taj zakljucak, tako ti mlijeka u prahu? :? :-)

Nego, da malo okrenemo churak...
Ja sam (a vjerovatno i ti) glasao za otcjepljenje BiH iz Jugoslavije!
U isto vrijeme, priznajem, volio sam Jugoslaviju prije Milosevica svim svojim srcem.
Spadam li i ja u one koji su neprijatelji Jugoslavije?
Ili sam ja svojim izlaskom na referendum samo pokazao da se ne slazem politikom Milosevica koji je od te Jugoslavije pokusao da napravi zemlju koja vise nije imala nista zajednicko sa onom zemljom o kojoj se ovdje radi kad je nostalgija u pitanju?
JBT

Post by JBT »

Nadzivjelo ga je 10 godina.
A to je za Balkan skoro pa nevjerovatno.
jusuff

Post by jusuff »

Vodenjak wrote:
jusuff wrote:

U isto vrijeme, priznajem, volio sam Jugoslaviju prije Milosevica svim svojim srcem.
Ili sam ja svojim izlaskom na referendum samo pokazao da se ne slazem politikom Milosevica koji je od te Jugoslavije pokusao da napravi zemlju koja vise nije imala nista zajednicko sa onom zemljom o kojoj se ovdje radi kad je nostalgija u pitanju?
eno boldirah ti dio iz kojega izvukoh zakljucak, mlijeka mi u prahu :D

opet ta nostalgija... :-)
JBT

Post by JBT »

Onda bi po tebi za razvod braka bila kriva zena koja je podnijela zahtjev za razvod jer ju je muz marisao svakodnevno, od jutra do mraka.
jusuff

Post by jusuff »

JBT wrote:Nadzivjelo ga je 10 godina.
A to je za Balkan skoro pa nevjerovatno.
dragi moj JBT, ako mislis da je titov projekat i zivotno djelo palo 1990 onda nije ni cudo da patis za jugoslavijom... naime, nisi u kontaktu s realnostima na terenu i zivis iluziju... :D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

jusuff wrote:
aha, tamam ona, operacija uspjela pacijent podlegao... daj covjece... pa veliki ljudi i jesu veliki zato sto ih djela nadzive... a ovaj jadan jos ni umro nije, a djelo mu se pocelo raspadati... nije to nikakav uspjeh....
Jugoslaviju nije napravio Broz! To je jedna od najgnusnijih lazi koja se tako udomacila da je za mnoge postala istina!
Jugoslaviju su pravili ljudi koji su u njoj zivjeli i to, u pocetku, svojom krvlju a onda godinama teskim radom, mukom i znojem!
Jugoslavija nije bila komunizam. Jugoslavija nije bila Tito. Jugoslavija je bila onih dvadestak miliona ljudi koji su se u istoj radjali, odrastali, skolovali se i gradili je. Ideologije su kvarljiva roba. Komunizam kao komunizam nije bio preduslov postojanja drzave. Dokaz tome je ogroman broj drzava koje su kao takve opstale i nakon rusenja tog sistema koji je u njima bio mnogo, mnogo gori od onog jugoslovenskog.
To sto je velika vecina nasih ljudi sebi dozvolila da bude prevarena od svojih vodja shupljom pricom kako je komunizam=Jugoslavija pokazuje koliko smo mi odani i vjerni sebi i svojoj domovini! Pa ma kako se ona zvala!
Dakle, ponavljam, Jugoslavija nije bila Tito.
Kad bih u to vjerovao, onda bih se morao pomiriti da je BiH=Izetbegovic.
A to, nekako, bas ne mogu...
Iz mnogo razloga!
Vodenjak

Post by Vodenjak »

jusuff wrote:
Vodenjak wrote:
jusuff wrote: hebi ga, JBT... u toj mocnoj jugoslaviji je bilo najmanje jugoslovena... kao da su 1990 ovi neprijatelji s marsa pali, a svi znamo da nisu, nego su lijepo godinama pripremani za ono sto dolazi... ne kontam tvoju logiku, nikako...

eno boldirah ti dio iz kojega izvukoh zakljucak, mlijeka mi u prahu :D

opet ta nostalgija... :-)
Znam ja vrlo dobro na sta si ti mislio ali znas i ti, siguran sam, zasto me je tvoja paralela iznenadila... ;-)
JBT

Post by JBT »

dragi moj JBT, ako mislis da je titov projekat i zivotno djelo palo 1990 onda nije ni cudo da patis za jugoslavijom... naime, nisi u kontaktu s realnostima na terenu i zivis iluziju...
Plemena su do 1990 bila na okupu.
jusuff

Post by jusuff »

Vodenjak wrote:
jusuff wrote:
Jugoslaviju nije napravio Broz! To je jedna od najgnusnijih lazi koja se tako udomacila da je za mnoge postala istina!
Jugoslaviju su pravili ljudi koji su u njoj zivjeli i to, u pocetku, svojom krvlju a onda godinama teskim radom, mukom i znojem!
Jugoslavija nije bila komunizam. Jugoslavija nije bila Tito. Jugoslavija je bila onih dvadestak miliona ljudi koji su se u istoj radjali, odrastali, skolovali se i gradili je. Ideologije su kvarljiva roba. Komunizam kao komunizam nije bio preduslov postojanja drzave. Dokaz tome je ogroman broj drzava koje su kao takve opstale i nakon rusenja tog sistema koji je u njima bio mnogo, mnogo gori od onog jugoslovenskog.
To sto je velika vecina nasih ljudi sebi dozvolila da bude prevarena od svojih vodja shupljom pricom kako je komunizam=Jugoslavija pokazuje koliko smo mi odani i vjerni sebi i svojoj domovini! Pa ma kako se ona zvala!
Dakle, ponavljam, Jugoslavija nije bila Tito.
Kad bih u to vjerovao, onda bih se morao pomiriti da je BiH=Izetbegovic.
A to, nekako, bas ne mogu...
Iz mnogo razloga!
e moj vodenjak, da si bogdo takvo sto napisao ili rekao, recimo 1980... ne bi mi se danas ovdje kofrcio, nego bi imao privatni kamenolom... drug, nemoj mi sada prodavati mudo za bubreg... ;)
tvoja cinjenica da klomunizam nije kriv za raspad juge jerbo se nisu raspale zemlje za koje je titov komunizam bio oaza demokratije samo govori u prilog cinjenici da je yu bila mudo od drzave, a tito bezuspjesan u pokusaja da od muda napravi nesto konkretno... ne kontam tu nostalgiju za mudom... sta li bi frojd na ovo rekao?
jusuff

Post by jusuff »

JBT wrote:
dragi moj JBT, ako mislis da je titov projekat i zivotno djelo palo 1990 onda nije ni cudo da patis za jugoslavijom... naime, nisi u kontaktu s realnostima na terenu i zivis iluziju...
Plemena su do 1990 bila na okupu.
ahhh, to je samo iluzija, ali ne vidis ti to, naime na tebi su jos uvijek cini grande iluzionista :D
JBT

Post by JBT »

Ti osnujes firmu, firma super posluje. Nakon tvoje smrti sinovi ti je rasfuckaju.
Ko je kriv, ko je uspjesan a ko je budala?
jusuff

Post by jusuff »

JBT wrote:Ti osnujes firmu, firma super posluje. Nakon tvoje smrti sinovi ti je rasfuckaju.
Ko je kriv, ko je uspjesan a ko je budala?
budala sam ja jer nisam sinove naucio da budu uspjesni i da firma nastavi napredovati, ili sto nisam sam vidio da imam idiote od sinova i poslao ih u neku stvar i raskucio ih, to izustio i dusicu pustio... kontas? :D
hmmm, kad malo bolje razmislim, da je broz firmu 1974 prepustio radnicima i da su radnici tada sami mogli izabrati menadzment iz, eventualno, neke brozui konkurentske kompanije, mozda, ali samo mozda, bi yu i danas bila uspjesna kompanija.... a kazu da je bilo zamalo da se takva odluka donese... eto, toliko ga je dijelilo da se upise u velikane... bez pomoci iluzija :D
JBT

Post by JBT »

Znaci, posto se dokazalo da su sinovi idioti, onda ti ne bi imao Goli otok nego bi "po kratkom postupku". Milion - dva ljudi.
Ali onda vise ne bi bio uspjesan nego bi bio krvnik, a uspjesan je tesko povezati sa pojmom krvnik.

Nego, izgleda da se ne radi o iluzionizmu sa moje strane, nego nerealizmu sa tvoje strane.
Ono sto je iza nas je proslo, nema vise. Da li je do sistema ili nas to je vec pitanje. Ovdje poredimo ovo sad sa onim prije i vjerujem da ti je neko prije 20 godina rekao da ce ovo sad biti upravo ovakvo, da bi ti prvi bio na barikadama protiv onih koji bi te trebali povesti u bolje sutra tad u ono vrijeme.
Locked