Opet teorije zavjere!
Nije Amerika obećana zemlja
-
Helem
Ja sam ti izasao iz onog vica o Ibri.
Znas ono kada je Ibro bio bolestan,imao neku bolu,pa ga poslali na psihijatriju u Jagomir a majka trazila svoga sina Iberu..
Super inteligentna djeca
inteligentna djeca
prosjecna djeca
ispod prosjeka
pravo nenormalna....a nidje Ibre...
I onda na kraju.jedna mala sobica i velika slova IBRO.
Dakle,ja sam ti hazna budala.
Inace sam iz Blatnjaka,Donji Varos,Kotor Varos,Bosna i Hercegovina.
Cista provincija,.
A ko si ti i odakle,valjda je kultura da se predstavis..Hallo,ovdje Ibro,oprostite da li je tu Alisa.....
Nemoj nako
"Halo,ima li Alise?"
Znas ono kada je Ibro bio bolestan,imao neku bolu,pa ga poslali na psihijatriju u Jagomir a majka trazila svoga sina Iberu..
Super inteligentna djeca
inteligentna djeca
prosjecna djeca
ispod prosjeka
Cista provincija,.
A ko si ti i odakle,valjda je kultura da se predstavis..Hallo,ovdje Ibro,oprostite da li je tu Alisa.....
Nemoj nako
"Halo,ima li Alise?"
-
nineac
Helem procitaj ovo! Ovo je bit problema u BiH kao i ostalim drzavama kao sto je BiH. Nepismenom niej samo lose u americi, nepismenom je svugdje lose!
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=46
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=46
-
stranacc
buraz imash li ti medical ( jal kakvu ostalu insurance) ..doktoru ti nemoj se plaho zayebavat ..nek narod prica sta hoce ti gledaj sebeHelem wrote:Ja sam ti izasao iz onog vica o Ibri.
Super inteligentna djeca
inteligentna djeca
prosjecna djeca
ispod prosjeka
Cista provincija,.
Nemoj nako
"Halo,ima li Alise?"
-
Helem
Ooooo,ovdje neki hoce da isprobaju svoje kvalitete.....
Kano sto moj ahbab Pasha rece:'Eno opet su nam natrefili na Ibricu,vidjecemo dokle ce izdrzati".
Dzemat...zaujedeni svi medju sobom u Americi,nema grada da nema 2 dzemata.
Majka mi je nekada dala onu cuvenu izjavu,kada su je pitali a zasto klanja kod kuce i zasto ne ide u obliznju dzamiju:"
"Dok kurve idu u dzamiju,ja ne idem,ja cu radje klanjati kod kuce".
Ja sam isao u dzamiju u Americi ali sam prestao.
Pitao sam im kako kurve i kurvari mogu dolaziti u dzamiju a oni su i rekli:"Gdje su dzemati tu su i pare."
A ja slab s parama.
Za crkve u Americi isto kao za dzamije u Travniku,
U Elci Ibrahimovoj medresi legao Arap na ledja,podmetnuo ruke pod glavu i pjeva na losem srpskohrvatskom jeziku:"
U Travniku puno dzmiji nema Muslimani. Nemaaaa Muslimanniiiii.
Samo Arabi vodu rat"!
U crkve u Americi se ide samo iz interesa,i dosta Muslimana iz Bosne,bivsih sovjetskih republika ali i iz Arapskih zemalja idu u crkve.
Puno bosanskih muslimna je ili preslo na krscanstvo ili nije ali ide redovno u crkvu.
Vecina nasih koji rade u izbjeglickim centrima kao prevodioci su clanovi nekih od crkvi,ni jedan ne vjeruje u Boga,ateisti su,ali idu u crkve.
Vecina trazi pomoc u bilo cemu,od engleskog do dobijanja kuce,od crkve.
Dosta ima nasih muslimana cija djeca su dobila krscanaska imena,imaju dupla imena.
Niko od njih nije istinski pokrsten,ima ih koji jos vjeruju u Boga Dragog.Allaha dz,s.
ali idu u crkvu.
Ima svasta u Bozijoj basci.
-
Helem
Bijeli golub, crni šešir
Bosnu i Hercegovinu dijeli sedamdeset dana od općih izbora, a vodeće političke partije još ne znaju šta zapravo žele, još manje šta stvarno mogu učiniti u naredne četiri godine. Karte će navodno biti otkrivene u završnici predizborne kampanje. Ali, ne treba očekivati nikakva čuda. Biračima će biti ponuđena stara, nikad ostvarena obećanja jednih te istih ljudi. Autoput, jedini nadnacionalni projekt koji bi u nekom smislu mogao ujediniti podijeljenu zemlju, postaje bajka, a masovna nezaposlenost nerješiv problem. Niko, takođe, nema iluzija da će kriminal i korupcija biti iskorijenjeni. Po svemu sudeći, i ova predizborna predstava ličiće na prethodne, kada su stranački lideri vadili bijele golubove iz crnih šešira.
Ni međunarodni pokrovitelji ne znaju kako da izađu na kraj sa našim bolesnim društvom. Oni upiru prst u domaće političare, očekujući da birači kazne njihovu neposlušnost time što će im na sljedećim izborima oduzeti mandat. To izgleda nekako logično. Ali, ovo nije ni Evropa ni Amerika. Istina, i u Bosni ljudi žele dobar život i državu koja će efikasno štititi njihova prava, ali kad dođu na biračko mjesto većina ih glasa za nešto drugo. Sigurnost se traži u vlastitoj etničkoj grupi, iako je takva isključivost dala katastrofalne rezultate.
Naš bosanski i hercegovački svijet živi u siromaštvu, strahu i zaostalosti, pa je njime lako manipulirati. Sa gotovo četvrtinom stanovništva bez ikakve škole, Bosna i Hercegovina je danas najnepismenija zemlja u Evropi. Broj nepismenih se nakon rata udvostručio. Poređenja radi, Albanija nema više od tri procenta nepismenog stanovništva. U slučaju žena, statistika je još poraznija. Prema nekim podacima, gotovo polovina žena iz ruralnih područja naše zemlje je nepismena. Ako se tome doda da nije svako ko umije da se potpiše pismen, onda je očito da je stanje alarmantno. Uostalom, o tome govore i bijedni tiraži ovdašnjih novina i časopisa. Da Bosna i Hercegovina nije država vidi se i po tome što je ona jedina zemlja u svijetu koja nema svoj prepoznatljiv dnevni list.
Suočen sa velikim brojem nepismenih u svojoj zemlji, predsjednik Tomas Džeferson, autor Deklaracije o nezavisnosti, početkom 19. vijeka upozoravao je Amerikance: “Ako neki narod očekuje da u civiliziranom stanju može biti slobodan, ali neobrazovan, onda očekuje nešto čega nikada nije bilo, i čega nikada neće biti”. U proteklih petnaest godina nisam čuo ništa slično ni od jednog od ovdašnjih nacionalnih lidera. Naravno, za vlast je bolje ako građani ne čitaju i ne misle svojom glavom, ali je to po jedno društvo, dugoročno gledano, katastrofalno. Zato zaslužuje pažnju “incidentna” izjava predsjednice Liberalno-demokratske stranke Lamije Tanović, koja je krajem prošle nedjelje u razgovoru sa američkim ambasadorom Meklhejnijem među prioritetne poslove u rješavanju teške ekonomske situacije uvrstila iskorjenjivanje nepismenosti.
J edan američki novinar je prije nekoliko godina pitao jednog ruskog pisca, inače Jevrejina: “Kako objašnjavate činjenicu da su Jevreji uspjeli preživjeti tolika stradanja, uključujući i holokaust?” “Gospodine, recite mi da li ste ikada sreli nepismenog Jevrejina”, odgovorio je pisac. Ovu sam anegdotu ispričao reisu Mustafi Ceriću u pauzi jednog okruglog stola u Tuzli, početkom septembra 2002. godine. Učinilo mi se da ga se dojmila i da će mu možda biti od koristi. Ali, izgleda da sam se prevario, jer jedan broj roditelja muslimanske vjeroispovijesti i danas ispisuje svoju djecu iz osnovne škole, a neki ih nikako i ne upisuju.
Postoji jedan profesor sa Kembridža, zove se Edvard de Bono. Ovdje to ime vjerovatno ništa ne znači, ali je riječ o čovjeku koji je imao izuzetan uticaj na razvoj primijenjene psihologije. Poznat je po tome što se zalaže za uvođenje vještine razmišljanja kao školskog predmeta. Na temu razmišljanja napisao je 65 knjiga koje su prevedene na 37 jezika i držao je predavanja u blizu 60 zemalja.
Na pitanje kako se njegovi stavovi prihvataju u različitim kulturama i civilizacijama, De Bono je pomenuo svoje predavanje o razmišljanju koje je održao u Saudijskoj Arabiji, pred prepunom salom slušalaca: “U jednom trenutku, ustao je jedan mladić i rekao da njemu nije potrebno nikakvo razmišljanje jer je dovoljno samo slijediti Kuran i riječ Muhamedovu. Odgovorio sam mu da ako malo bolje prouči Kuran, pronaći će da je Muhamed na više mjesta pominjao razmišljanje. Citirao sam Muhamedove riječi da je jedan sat razmišljanja vredniji nego 700 godina molitve. Naveo sam još nekoliko sličnih Muhamedovih poruka o učenju i razmišljanju. Mladić je sjeo i mogli smo dalje da nastavimo. Imao sam njihovu punu pažnju.”
Sve u svemu, od demokratije ima koristi samo ako je prakticiraju ljudi slobodni u Fromovom smislu riječi, sposobni da razmišljaju i donose vlastite zaključke. Nepismen čovjek ne može u tome smislu biti slobodan. Nažalost, danas su i škole u Bosni i Hercegovini stavljene u funkciju dogmatskog učenja o bespogovornim vrijednostima vlastite etničke zajednice, čime se mladi ljudi odvikavaju od kritičkog i drugačijeg mišljenja. O tome najbolje svjedoče tri potpuno različite istine o proteklom ratu koje populizam, prošlost i mržnju pretvaraju u trajno aktivno stanje.
Poslastica....covjek je toliko proklet da pocinje uzivati u ovome svemu.
Ja sam ovo znao od onog dana kada je pukla prva puska da ce tako biti.
Narod koji bjezi gubi rat.
Narod koji ostaje,gine.
Stvara se jazz,duboka provalija koju niko vise ne moze zatvoriti.
Zato onaj nas izraz:"Ostavio je vrata jazile otvorena".
Evo mene vec neki pitaju za moje zdravstveno stanje i kako stojim sa osiguranjem a gaca na guzici nemaju,imaju svoje kandidate na izborima i radije ce glasati nego jesti.Valjda su kada su gladni vise su inteligentniji,to i jeste po vjeri,ostri se pamet.
Krkani i krkanluk.
Bosnu i Hercegovinu dijeli sedamdeset dana od općih izbora, a vodeće političke partije još ne znaju šta zapravo žele, još manje šta stvarno mogu učiniti u naredne četiri godine. Karte će navodno biti otkrivene u završnici predizborne kampanje. Ali, ne treba očekivati nikakva čuda. Biračima će biti ponuđena stara, nikad ostvarena obećanja jednih te istih ljudi. Autoput, jedini nadnacionalni projekt koji bi u nekom smislu mogao ujediniti podijeljenu zemlju, postaje bajka, a masovna nezaposlenost nerješiv problem. Niko, takođe, nema iluzija da će kriminal i korupcija biti iskorijenjeni. Po svemu sudeći, i ova predizborna predstava ličiće na prethodne, kada su stranački lideri vadili bijele golubove iz crnih šešira.
Ni međunarodni pokrovitelji ne znaju kako da izađu na kraj sa našim bolesnim društvom. Oni upiru prst u domaće političare, očekujući da birači kazne njihovu neposlušnost time što će im na sljedećim izborima oduzeti mandat. To izgleda nekako logično. Ali, ovo nije ni Evropa ni Amerika. Istina, i u Bosni ljudi žele dobar život i državu koja će efikasno štititi njihova prava, ali kad dođu na biračko mjesto većina ih glasa za nešto drugo. Sigurnost se traži u vlastitoj etničkoj grupi, iako je takva isključivost dala katastrofalne rezultate.
Naš bosanski i hercegovački svijet živi u siromaštvu, strahu i zaostalosti, pa je njime lako manipulirati. Sa gotovo četvrtinom stanovništva bez ikakve škole, Bosna i Hercegovina je danas najnepismenija zemlja u Evropi. Broj nepismenih se nakon rata udvostručio. Poređenja radi, Albanija nema više od tri procenta nepismenog stanovništva. U slučaju žena, statistika je još poraznija. Prema nekim podacima, gotovo polovina žena iz ruralnih područja naše zemlje je nepismena. Ako se tome doda da nije svako ko umije da se potpiše pismen, onda je očito da je stanje alarmantno. Uostalom, o tome govore i bijedni tiraži ovdašnjih novina i časopisa. Da Bosna i Hercegovina nije država vidi se i po tome što je ona jedina zemlja u svijetu koja nema svoj prepoznatljiv dnevni list.
Suočen sa velikim brojem nepismenih u svojoj zemlji, predsjednik Tomas Džeferson, autor Deklaracije o nezavisnosti, početkom 19. vijeka upozoravao je Amerikance: “Ako neki narod očekuje da u civiliziranom stanju može biti slobodan, ali neobrazovan, onda očekuje nešto čega nikada nije bilo, i čega nikada neće biti”. U proteklih petnaest godina nisam čuo ništa slično ni od jednog od ovdašnjih nacionalnih lidera. Naravno, za vlast je bolje ako građani ne čitaju i ne misle svojom glavom, ali je to po jedno društvo, dugoročno gledano, katastrofalno. Zato zaslužuje pažnju “incidentna” izjava predsjednice Liberalno-demokratske stranke Lamije Tanović, koja je krajem prošle nedjelje u razgovoru sa američkim ambasadorom Meklhejnijem među prioritetne poslove u rješavanju teške ekonomske situacije uvrstila iskorjenjivanje nepismenosti.
J edan američki novinar je prije nekoliko godina pitao jednog ruskog pisca, inače Jevrejina: “Kako objašnjavate činjenicu da su Jevreji uspjeli preživjeti tolika stradanja, uključujući i holokaust?” “Gospodine, recite mi da li ste ikada sreli nepismenog Jevrejina”, odgovorio je pisac. Ovu sam anegdotu ispričao reisu Mustafi Ceriću u pauzi jednog okruglog stola u Tuzli, početkom septembra 2002. godine. Učinilo mi se da ga se dojmila i da će mu možda biti od koristi. Ali, izgleda da sam se prevario, jer jedan broj roditelja muslimanske vjeroispovijesti i danas ispisuje svoju djecu iz osnovne škole, a neki ih nikako i ne upisuju.
Postoji jedan profesor sa Kembridža, zove se Edvard de Bono. Ovdje to ime vjerovatno ništa ne znači, ali je riječ o čovjeku koji je imao izuzetan uticaj na razvoj primijenjene psihologije. Poznat je po tome što se zalaže za uvođenje vještine razmišljanja kao školskog predmeta. Na temu razmišljanja napisao je 65 knjiga koje su prevedene na 37 jezika i držao je predavanja u blizu 60 zemalja.
Na pitanje kako se njegovi stavovi prihvataju u različitim kulturama i civilizacijama, De Bono je pomenuo svoje predavanje o razmišljanju koje je održao u Saudijskoj Arabiji, pred prepunom salom slušalaca: “U jednom trenutku, ustao je jedan mladić i rekao da njemu nije potrebno nikakvo razmišljanje jer je dovoljno samo slijediti Kuran i riječ Muhamedovu. Odgovorio sam mu da ako malo bolje prouči Kuran, pronaći će da je Muhamed na više mjesta pominjao razmišljanje. Citirao sam Muhamedove riječi da je jedan sat razmišljanja vredniji nego 700 godina molitve. Naveo sam još nekoliko sličnih Muhamedovih poruka o učenju i razmišljanju. Mladić je sjeo i mogli smo dalje da nastavimo. Imao sam njihovu punu pažnju.”
Sve u svemu, od demokratije ima koristi samo ako je prakticiraju ljudi slobodni u Fromovom smislu riječi, sposobni da razmišljaju i donose vlastite zaključke. Nepismen čovjek ne može u tome smislu biti slobodan. Nažalost, danas su i škole u Bosni i Hercegovini stavljene u funkciju dogmatskog učenja o bespogovornim vrijednostima vlastite etničke zajednice, čime se mladi ljudi odvikavaju od kritičkog i drugačijeg mišljenja. O tome najbolje svjedoče tri potpuno različite istine o proteklom ratu koje populizam, prošlost i mržnju pretvaraju u trajno aktivno stanje.
Poslastica....covjek je toliko proklet da pocinje uzivati u ovome svemu.
Ja sam ovo znao od onog dana kada je pukla prva puska da ce tako biti.
Narod koji bjezi gubi rat.
Narod koji ostaje,gine.
Stvara se jazz,duboka provalija koju niko vise ne moze zatvoriti.
Zato onaj nas izraz:"Ostavio je vrata jazile otvorena".
Evo mene vec neki pitaju za moje zdravstveno stanje i kako stojim sa osiguranjem a gaca na guzici nemaju,imaju svoje kandidate na izborima i radije ce glasati nego jesti.Valjda su kada su gladni vise su inteligentniji,to i jeste po vjeri,ostri se pamet.
Krkani i krkanluk.
-
Helem
vidi kako po nekima puca kao po kuji maslo...
Eno onaj ce eksplodirati kao zaba kada joj stavis cigaru u usta,zaba ekslpodira od dima.
Katastrofalno nase ljudsko i moralno ponasanje u Americi,djeca nam sprehaju engleski,postala su ticirana,imaju neki sjaj u ocima kao lutkice,vec nam se djeca odaju drogama i kurvaluku,rade za pare.
Nema ovdje to da ona koja idu u dzamiju mejtef da su bolja od one djece koja ne idu ili idu u crkvu,sva su ista.
Ja sam pricao i sa Srbima i sa Hrvatima,koji me rado primaju za sagovornika, i sve je isto.
To je ta Amerika.
nasa djeca vole crnacku muziku,spustaju hlace do po guzice a vec crnkinje hodaju totalno otkopcanih hlaca pa ce skoro i nasa djeca,vole oponasati.
nasa djeca imaju sve,i pare i jare,ako nema skole ima fabrika i proizvodnja,sada ce satnica na preko $ 7.
Amerika ih uci da posatnu samostalni,imali skolu ili ne.
Od 16 vozacka i sa 18 vec cojek.
Ni guzicu obrisati kako treba,jos im cure sline,nema djeca,djeca ali sve to ozbiljno,pametno,ne mozes pricati sa njima.
Prava straha za roditelje....
Sistem ubija,eto robota.
-
gulanfer_
Nekad su se na ovom forumu (ja se ne ukljucujem odavno ,citam,citam... ) kulturno spustali i prcali , da prostite, svi oni koji bi, ne mogu blaze majke mi, idiotski komentar napisali. Mogao bih ja navesti i par nickova cijenjenih koji su bili temelj ovog foruma nekad, pa ih je bilo drago citati.Neki od njih su jos aktivni pa me cudi kako vise niko ne reaguje.Umorila se raja sta li?
Ako kome treba kakve muzike nek stavi na one zelje
Ako kome treba kakve muzike nek stavi na one zelje
-
Helem
kakav ba jugonostalgicar,
Supam ih k'o kauboj konja.
Nisam brate,pisac,novinar,slobodni umjetnik i tako to.
Ali radim,imam 12 dolara po satu i prekovremeni,i nov kompjuter,obatali su mi stari jugonostalgiocari bombardovanjem virusima.
Inace imam BiH pasos i necu americki iako me nagovaraju da uzmem i kazu da nema veze ako imas,ako se ovdje zakuha da se moze bjezati sa americkim pasosem.
Kazem da je dovoljna zelena karta,da ako se mora bjezati da bjezim sa Zelenom kartom.
Laksa je za nosati u djepu.
Ovdje su najveci Bosnjaci sa americkim pasosima...ali.ali tema je neiscrpna.......
Supam ih k'o kauboj konja.
Nisam brate,pisac,novinar,slobodni umjetnik i tako to.
Ali radim,imam 12 dolara po satu i prekovremeni,i nov kompjuter,obatali su mi stari jugonostalgiocari bombardovanjem virusima.
Inace imam BiH pasos i necu americki iako me nagovaraju da uzmem i kazu da nema veze ako imas,ako se ovdje zakuha da se moze bjezati sa americkim pasosem.
Kazem da je dovoljna zelena karta,da ako se mora bjezati da bjezim sa Zelenom kartom.
Laksa je za nosati u djepu.
Ovdje su najveci Bosnjaci sa americkim pasosima...ali.ali tema je neiscrpna.......
-
Helem
pricao ja sa nekima od Amera i krho im Ameriku na sve moguce nacine.
Pricali meni neki od Amera da je ovo OBECANA ZEMLJA,a ja njima da oni blage veze nemaju sta je to obecano..
Nisu neki od amera mogli izaci na kraj sa mnom,vide niti se stidim niti se bojim,niti ih jebem ni za suhu sljivu,pa ce mi,neki Ameri:
"E ako se tebi ovdje ne svidja onda idi nazad u Bosnu".
E onda ja velim :"Necu,necu u Bosnu".
Idite vi u pizdu materinu pa onda razgulite za Irsku ili Italiju,Amerika ja moja isto kao i vasa,
pa im onda turim Zelenu kartu pod nos i kazem prije svega da mi svaka americka budala nece pojasnjavati sta je Amerika i gdje cu ja zivjeti a da ovu Zelenu kartu nisu oni izdavali,da su izdavali onda sigurno ne bi ovdje radili kao fizicki radnici,zajedno sa mnom.
Kazu da sam Krejzi,bejbi.
Ovdje sve puno laznog patriotizma ali bi ubilo za taj lazni patriotizam,
jazuk sto mi nismo takvi.
Ja ne bih razgulio na Modrac,nema tih para ali ne bih isao ni u Hrvatsku na more,sve da je moje....
Meni dobra ova moja Bosna u dusi,napajama me,pa snatrim,plovim,spavam,sanjam,grlim je.
Meni nije vazno koliko nas je,vazno mi je kako je dozivljavamo i nedam nikom da mi kvari ovaj san makar on bio iz Stambola ili iz Sarajva.
A ni neki niski udarci,ispod pupka,aluzije,suplje konstatacije,pozivi u pomoc da se sklonim s foruma,prodje Mujo i gore.
Najiskusniji ljudi su sa puno oziljaka.
Pricali meni neki od Amera da je ovo OBECANA ZEMLJA,a ja njima da oni blage veze nemaju sta je to obecano..
Nisu neki od amera mogli izaci na kraj sa mnom,vide niti se stidim niti se bojim,niti ih jebem ni za suhu sljivu,pa ce mi,neki Ameri:
"E ako se tebi ovdje ne svidja onda idi nazad u Bosnu".
E onda ja velim :"Necu,necu u Bosnu".
Idite vi u pizdu materinu pa onda razgulite za Irsku ili Italiju,Amerika ja moja isto kao i vasa,
pa im onda turim Zelenu kartu pod nos i kazem prije svega da mi svaka americka budala nece pojasnjavati sta je Amerika i gdje cu ja zivjeti a da ovu Zelenu kartu nisu oni izdavali,da su izdavali onda sigurno ne bi ovdje radili kao fizicki radnici,zajedno sa mnom.
Kazu da sam Krejzi,bejbi.
Ovdje sve puno laznog patriotizma ali bi ubilo za taj lazni patriotizam,
jazuk sto mi nismo takvi.
Ja ne bih razgulio na Modrac,nema tih para ali ne bih isao ni u Hrvatsku na more,sve da je moje....
Meni dobra ova moja Bosna u dusi,napajama me,pa snatrim,plovim,spavam,sanjam,grlim je.
Meni nije vazno koliko nas je,vazno mi je kako je dozivljavamo i nedam nikom da mi kvari ovaj san makar on bio iz Stambola ili iz Sarajva.
A ni neki niski udarci,ispod pupka,aluzije,suplje konstatacije,pozivi u pomoc da se sklonim s foruma,prodje Mujo i gore.
Najiskusniji ljudi su sa puno oziljaka.
-
domi
Helem wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
Ooooo,ovdje neki hoce da isprobaju svoje kvalitete.....
Kano sto moj ahbab Pasha rece:'Eno opet su nam natrefili na Ibricu,vidjecemo dokle ce izdrzati".
Dzemat...zaujedeni svi medju sobom u Americi,nema grada da nema 2 dzemata.
Majka mi je nekada dala onu cuvenu izjavu,kada su je pitali a zasto klanja kod kuce i zasto ne ide u obliznju dzamiju:"
"Dok kurve idu u dzamiju,ja ne idem,ja cu radje klanjati kod kuce".
Ja sam isao u dzamiju u Americi ali sam prestao.
Pitao sam im kako kurve i kurvari mogu dolaziti u dzamiju a oni su i rekli:"Gdje su dzemati tu su i pare."
A ja slab s parama.
Za crkve u Americi isto kao za dzamije u Travniku,
U Elci Ibrahimovoj medresi legao Arap na ledja,podmetnuo ruke pod glavu i pjeva na losem srpskohrvatskom jeziku:"
U Travniku puno dzmiji nema Muslimani. Nemaaaa Muslimanniiiii.
Samo Arabi vodu rat"!
U crkve u Americi se ide samo iz interesa,i dosta Muslimana iz Bosne,bivsih sovjetskih republika ali i iz Arapskih zemalja idu u crkve.
Puno bosanskih muslimna je ili preslo na krscanstvo ili nije ali ide redovno u crkvu.
Vecina nasih koji rade u izbjeglickim centrima kao prevodioci su clanovi nekih od crkvi,ni jedan ne vjeruje u Boga,ateisti su,ali idu u crkve.
Vecina trazi pomoc u bilo cemu,od engleskog do dobijanja kuce,od crkve.
Dosta ima nasih muslimana cija djeca su dobila krscanaska imena,imaju dupla imena.
Niko od njih nije istinski pokrsten,ima ih koji jos vjeruju u Boga Dragog.Allaha dz,s.
ali idu u crkvu.
Ima svasta u Bozijoj basci.
ovo se smijem na sve tvoje postove ovdje....
Ipak, moram reci da dajes jednu konkretnu sliku zivota u Americi, kako samih Amera, tako i ovih nasih.
Ameri idu u crkvu, ne zato sto vjeruju u Boga, nego prije svega iz nekakve tradicije....ono da vide i budu vidjeni, nesto poput korza
Ne treba zaboraviti takodje da su crkve i crkvena udruzenja veoma unosan biznis, sto su shvatili i ove nase hodze pa sad sto ti kazes otvaraju dzamije i gdje treba i gdje ne treba.
Problem nas obicnih smrtnika, koji dodjosmo ovdje, se prvenstveno odnosi na porodicni zivot. Sto se zarade i standarda tice, zaraditi sse moze, ko kaze drugacije laze brate i sebe i druge. Ali, kao sto vec rekoh to trpi porodica, veza izmedju roditelja i djece u dosta slucajeva i ne postoji. Roditelji da bi priustili najbolje sto mogu i sebi i djeci, rade i po dva posla, ne full-time+part-time, nego full-time+full-time, tako da se djeca fakticki odgajaju sama.
Takodje, dosta raje ne prica engleski, sto ide na ruku djeci koja to koriste te namjerno sprehaju
Bosanski jezik u vecini slucajeva ili ne pricaju ili ga naglabaju....ili jednostavno nece da se koriste njime. I kao sto Helem cini mi se rece, odgajaju ih drzavne ustanove ( skole ), sto je ujedno i najveca kazna roditeljima, bar po mom nekom laickom misljenju.
Bilo bi lijepo da se nasa tradicija nastavi uzgajati i u narednim generacijama Bosnian Amerikanaca, nazalost imam osjecaj da ce to sve ostati samo na par KUD-ova i estradnih umjetnika
Ovo je samo moja slika, onako u globalu...ne kazem sada da je kod sviju ovakva situacija, medjutim nazalost, opet kod vecine jeste.
I kad covjek sagleda imas sve, a ustvari nemas nista....kako covjek da bude svjestan svoje nesvijesti
Jah Helem, zaboravih jos da te upitam kako da zaboravis ove nase sto se preselise kod Jehovih i koji idu od kuce do kuce ( nalazivsi adrese po tel. imenicima ), propagirajuci novonadjenu istinu na tlu SAD-a!?
-
DONY
Zivim u Bostonu,vecina Bosanaca je veoma uspjesna,rade poslove za koje su kvalifikovani,djeca zavrsavaju najbolje fakultete,itd.ovo malo generalno.Ja sam magistar sa priznatom Bosanskom diplomom,Radim na jednom od najboljih fakulteta u USA.Moja djeca su zavrsila,kcerka magistrirala sa 22 godine na jednom najboljih fakulteta u USA,sin iduce godine zavrasava isto.Ovakvih slucajeva ima samo Bostonu na stotine.Djeca su vec vidjela veliki dio svijeta.Nije im babo platio karte.Viska je ovom bolesnim ljudima pricati.
-
array
Ovo ne samo da nije tačno nego se protivi osnovama kršćanstva u kojem je pokajanje i opraštanje svakodnevnih grijehova normalna pojava.domi wrote:Ipak, moram reci da dajes jednu konkretnu sliku zivota u Americi, kako samih Amera, tako i ovih nasih.
Ameri idu u crkvu, ne zato sto vjeruju u Boga, nego prije svega iz nekakve tradicije....ono da vide i budu vidjeni, nesto poput korzakod nas. Nije bitno sto su do 3 ili 4 ujutro cugali ili se kurvali....ujutro se citava familija spremi i na (sa)slusanje kod popa. Ne kazem da je kod sviju ovakav slucaj, ali kod vecine jeste.
Ja nikad u svom životu nisam vidio većih vjerskih fanatika od Amerikanaca. U crkvi idu ne samo nedjeljom nego i drugim danima a kad nisu u crkvi onda se sastaju se po kućama kako bi po milioniti put studirali bilbliju. Čovjek čak nesmije ni kihnuti jer ako kišeš garant će ti neko reći "Bog te blagoslovio" jer u engleskom jeziku ne postoji na zdravlje ili nešto da nije vezano za Boga a čto bi se moglo reći u tim situacijama. Uđeš u restoran i vidjećeš bar nekoliko ljudi koji se mole Bogu prije neko što strpaju prvi zalogaj u svoju predebelu guzicu. 90 % auta ima bar jednu naljepnicu u vezi Isusa a onda tu su i tetovaže sa vjerskim motivima i da ne pričam dalje.
Tačno je da oni sve ovo rade nakon što su varali ženu ili muža prošle noći, pili ili drogirali se do besvijesti, zlostavljali maloljetnike (prlično čest kriminal u USA) ili možda vratili se iz Iraka gdje su bacali bombe ili masakrirali nedužne ljude.
Ono što ti neznaš domi je da u kršćanstvu možeš uraditi sve ovo što sam nabrojao a sutra otići u crkvu pa se pokajati i onda će Isus sve to oprostiti. Teoretski, čak i Adolf Hitler može biti u raju jer ako se i on istinski pokajao onda može da ide u raj. U isto vrijeme, nijedan Židov nema ni teoretske šanse da bude u raju jer, opet tumačim bibliju, samo preko Isusa možeš otići u raj. 90% ubica koji čekaju na izvođenje smrtne kazne istinski vjeruje u Isusa i da će im on oprostiti grijehove pa tako će otići u raj. Bush je ubijeđen da će ići u raj iako je direktno odgovoran za smrt blizu 100000 ljudi. Čak šta više, on (i mnogi drugi) tvrde da komuniciraju s Bogom dok se mole. Evo samnom u kancelariji radi jedna djevojka koja takođe tvrdi da regularno komunicira s Bogom dok se moli.
Welcome to the beautiful world of christianity.
-
array
Ne generaliziram, samo sam se osvrnuo na onaj domijev koment o kršćanstvu. I meni i većini drugih Bosanaca vrlo dobro ide u USA, ne žalim se. U pravu si za ono da bosanska djeca ovdje praktično obiđu pola svijeta a da im babo ne kupuje karte. Velika je to stvar u poređenju sa depresivnim stanjem u Bosni. Ovaj kvazi doktor što je ušao u srpsku vladu je šarlatan.DONY wrote:array ,nikada ne generaliziraj stanje u Americi,jer u Americi je 300 miliona stanovnika iz svih djelova svijeta,svih religija itd.svi zive svoj zivot.