IZRAEL - Do kada ovako?!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li je ovakva vojna akcija bila potrebna?

Da
15
18%
Ne
70
82%

Total votes: 85

Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

Haqqani wrote:VENEZUELANSKI predsjednik Hugo Chavez, poznat po radikalnoj ljevičarskoj retorici te žestokoj kritici američke vanjske politike, iskoristio je najnoviju eskalaciju nasilja na Bliskom istoku kao još jednu priliku za verbalni udar po sjevernoameričkoj supersili.

U svom govoru u Caracasu je ustvrdio da ja američka potpora Izraelu uzrok svih napetosti na Bliskom istoku te da ona svijet vodi prema "pravom Holokaustu".

U svom govoru se također obrušio na "izraelsku elitu" koja provodi teror nad "nedužnim ljudima na Bliskom istoku".

Chavez se također osvrnuo na izraelsko nuklearno oružje, koje je nije predmet kritika, jer iza tog oružja stoji "američki imperij". Venezuelanski predsjednik smatra kako želja američkog imperija za dominacijom "nema granica" te da je na putu da svijet odvede prema "pravom Holokaustu", od kojega ga može spasiti "jedino Bog".

Index.hr
Interesatno, izgleda da je Hamas dobio novog saveznika u dokazano korumpiranom i djelomicno mentalno nestabilnom komunjarskom vodji iz Venecuele koji ce da gradi novu imperiju ala Savezne_Drzave_Venecuele dok mu narod se pati od siromastva.
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

BAHadzic wrote:Bosnian_Spring

Bosnia_spring sutra da Japan mahne kini 3 Vojnika, onda kina ima pravo da srusi japan do temelja i da salju japancima listice e maknite se iz tokia i yokohame itd

ti nisi normalan za 3 zarobljenih vojnika preko 60 nevinih dusa djece zene starci mladici

negotivim muslimanske extrimiste ali bogami i negotivim izraelske extrimiste:
BAHadzic - dobro pitanje i odlicni komentari.

Japan bi imao pravo da se brani, ako bi to Kina uradila. No to Kina nikad ne bi uradila jer je to akt objave rata! U tome je fol. Tako da je to samo hipotetcki moguce, a nikako prakticno.

Kina nije suluda drzava, nego veoma sracunata.

Usput, ludi sjeverno-korejski vodja Kim je otimao Japance iz Japana kao i Korejance sa juga u podmornicama. Znas koliko je dugo korejski rat bio. Jasno, ovo nisu bili direktni uzroci tog rata, nego samo metode ovog ludog Kima.

Interesatno, osim Kima-a tada davno u ciku rata, osim Hamasa i Hezbolaha niko nije otimao vojnike. Ispravi ako grijesim.

Jeste, civilne su zrtve, ali na sve strane takodje. Odgovornost za ovo snosi 80% Hamas/Hezbolah.

Ipak ima jedna mala nijansa - nije Izrael gadjao NAMJERNO civile, dok je Hamas/Hezbolah to isto sa merakom radio. Ubijeni civili u Libanu su kolateralna steta i ne mogu se jasno ni sa cim opravdati.

No, postoje nijanse i nista nije crno-bijelo.

Inace, slazem se sa tobom - da se Izrael trebao suzdrzati iako je imao pravo da zestoko odgovori na ovaj nicemu izazvani rat od pro-Iranskih placenih Hamasa/Hezbolaha.

Ideja je da se pritisak skine sa Irana i njegovog nuklearnog programa i to preko Bliskog Istoka. Hamas/Hezbolah samo slusaju ajatolaha iz Irana i bez njega ne bi usli u nikakvu operaciju.

Uvazavam tvoje misljenje i hvala sto si ga podijelio.
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

Beslija wrote: Bosnian spring..........ti si izgleda od onih sto SE "PRAVE" GLUPI.
Cinjenice na sto i to je to. Ovo ostalo su ideoloske suplje.

Ja nemam potrebu da branim nikoga, a najmanje Hamas/Hezbolah koji su teroristicke organizacije.

Ako sam "glup" zbog toga prema tebi, onda mi je vrlo drago.

Ako ti misli kontra, onda nabavi opasac, bombe i na Bliski Istok i spremaj se za dzihad bez kraja.
Last edited by Bosnian_spring on 15/07/2006 22:28, edited 2 times in total.
Helem

Post by Helem »

Kreni ti na Banjaluku i Bosna do kraja.
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

BAHadzic wrote:bosnian_spring

1. Evropa i Vatikan su osudili Izrael i tacka
2. Nemoj da bi vise reko da si Bosnjak vrjedas me stime nemogu da vjerujem da ima takvih Bosnjaka koji pravde zlocin.... nakon svega sto smo dozivjeli sram i stid te boga i naroda
1. Jesu, i SAD je osudio najnoviju eskalaciju. Ali su isto svi osudili i Hamas/Hezbolah. Niko nije rekao da Izrael nema pravo na ovaj napad, samo su ga pozvali da se suzdrzi, sto ima smisla prema meni. Dakle, svijet je prilicno jednistven po tom pitanju.

2. Ako tebe vrijedjaju druga cinjenicno bazirana misljenja onda ti imas neki zesci problem. Ko kaze da se mi moramo slagati u svemu? Je si li ti bogati za Staljinisticku drzavu i sistem "kad voljem voljem, kad ne voljem koljem"

3. Ja sam Bosnjak i ponosan sam sa tim. I NIKAD necu podrzavati nikakve Vehabije niti glupe podmetnute price sa bliskog istoka od Vehabija i inih. Ti, bujrum, ako hoces.

4. Ja odlicno idem u krevet, jer ne sisem nijednu ideologiju i mislim svojom glavom. Zlocin zlocinom ne opravdavam.

5. Nek'ti je dragi Allah na pomoci.

Eto ja se tebe ne stidim sto ne mislis 100% kao ja, nego mozda 70%.
Beslija ne misli ni 5% kao ja, nije obrazovan ocito, ideolog pan-islamski, pa ni njega se ne stidim, vec mi ga je zao na neki nacin.
nestasna

Post by nestasna »

Bosnian_spring wrote:
nestasna wrote:Eh sad da ja vas sve kolektivno nesto pitam. Necu se vezati za BiH, jer necu da skrenem s teme, ali ne znam koliko vas je bilo tokom rata u BiH, za vas koji ste bili ovo posebno vazi.
Prije svega zelim da naglasim da ne opravdavam samoubilacke napade, da ne bi neko pogresno shvatio.
E hajmo ovako, dakle u Palestini vec godinama traje rat. Znaci, covjek se rodi u ratu, zivi u ratu, ozeni se/zena se uda, imaju djecu, koja takoder zive u ratu, pa onda imaju unuke, koji i dalje zive u ratu. Eh sad da ste vi na mjestu tog covjeka, zar vam nikada ne bi palo na pamet da izvrsite samoubilacki napad? Ali dobro, dobro razmislite, vratite se u period 92-95, sjetite se gladi, granata, cike, vriske...svega se sjetite, i zamislite da to traje 45 godina...
Nestasna, bas si me obradovala sa svojim zdravim pisanjem i dobrim komentarom.

Imas pravo u nekoj mjeri da stalni zivot u ratu te natjera da cinis sulude stvari. No, na kraju balade, ipak nema za to sve opravdanja.

Vjeruj ja licno imam 1000 i jedan razlog za ljutnju na mnoge Srbe sto su bili pasivni i glasali za onaj rat kod nas. Ali opet ekvivaletno nikad ne bi potegao oruzje na nevinog.

Ne znam, mozda sam glupi Bosanac, ali je to tako i nijedni oko mene nisu takvi bili.
nestasna wrote:I jos jedno pitanje, koje je vec neko postavio na forumu, sta je to vama svima falilo u Sarajevu pa ste otisli u Izrael, kolika je to ljubav za zemljom u kojoj nikada niste bili, iz jednog rata otisli ste u drugi? Ovo pitanje bih inace volila postaviti svima koji su otisli u tzv. Veliku Srbiju, Hrvatsku, itd.
Ja licno, koliko god mi je lijepo bilo u nekoj drugoj drzavi, ne bih Sarajevo ostavila i odselila se recimo u Palestinu, Tursku, Maleziju, itd.
Hvala na komentaru, i nemoj te mi sta zamjeriti. :D
Genijalno pitanje, nestasna! Vidi se odmah zenska simernost i pamet. 8-)

Ja licno ne bih nikad u Izrael, Srbiju, Hrvatsku, Tursku itd. Pogtovo ne u rat koji se mene ne tice ;)

Ali bi uvijek na razvijen zapad gdje sad i jesam. Ali nikad ne bi na zapad dok je moja Bosna u ratu, zato sam i ostao na liniji do kraja. Otisao sam iz Bosne jer nemam vremena da tracim zivot u narednih 20-30 godina (jer nemam vise zivota) na gluposti, nacionalne stranke, vehabije, cetnike, ustase i lopove.

Ja sa druge strane investiram vec u Bosnu i to je moja zemlja i sve cu uciniti da je ekonomski (zdravo) pomognem.

Za ostale ne znam.

Svako dobro - odlicna pitanja i komentari! Samo tako nastavi.
[/quote]

Hvala ti na lijepim rijecima, imam i ja vjeruj mi jako puno razloga da budem kivna na Srbe, ali se nisam opasala i digla u zrak nikoga, zato sam i naglasila da ne opravdama samoubilacke napade. Mislim da samo svi moramo malo bolje u dublje o svemu da razmislimo, i onda cemo mozda moci shvatiti.
U pravu si ti kad kazes da bi na razvijeni zapad, to ti ne moze niko zamjeriti, i naravno da je ispravo da se podrzava domovina, jer domovina je samo jedna, kad to svi shvatimo, tek onda ce biti "mirna Bosna".
Pozdrav...
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

BAHadzic wrote:HALOO CORO CORAVI 3 ZAROBLJENA VOJNIKA NISU I NESMIJU BIT RAZLOG DA JEDNA DRZAVA NAPANE DRUGU materete suti gadi nam se od tvojih komentara
Bez komentara. Je li to dostojnog jednog diskutanta pogrdnim imenima nazivati druge kad ti ponestane argumenata. Je li to najbolje sto mozes?

Kratko i jasno.

Izrael ima pravo da se brani kad neko NA NJEGOVOJ teritoriji mu otme vojnike i onda utociste trazi u susjednoj drzavi (Liban), a ta ista drzava ne cini nista da iste uhvati, vec su isti dio vlasti te drzave.

Pravo na nesto i ne znaci da je to najpametnija stvar za napraviti. Eto kako rekoh ja to ne bi uradio da sam Izrael, kao sto nisam. Oni jesu i to je to.

Ali ni u ludilu to nije napad na "nevine" i "nezasticene", vec vojna akcija na Hezbolah i Hamas, teroristicke organizacije, koja nazalost ce proizvesti niz civilnih zrtava. Po meni te ljude treba sacuvati, a naci druge metode za borbu protiv ovih terorista.

Ono sto cine Hezbolah i Hamas je cisto ubijanje civila - 90%. I to nema veze sa vojnom strategijom niti napadom na Izraelsku vojsku.
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

Beslija wrote:
Bosnian_spring wrote:Eshek,

Ja zivim na planeti Zemlji. A ti? :)

Palestinska Vlada je pod upravom Hamasa koji je teroristicka organizacija proglasena od svih relevatnih faktora u svijetu osim vlade Irana i Hezbolaha.

Hamas hoce rat sa Izraleom i otima Izraelske vojnike. Palestinska vlast to podrzava. Dakle, institucije palestinske vlade su vojni ciljevi.

Vojni cilj nije civilno naselje u sjevernom Izraelu. Ok?

Tu je cista stvar.

- Ko je proglasio Hamas teroristickom organizacijom i zasto je hamas teroristicka organizacija???
Koliko ljudi je ubijeno u ovo nekoliko dana napada(civila)??

I.....gdje je sada Izrael? U svojim granicama medjunarodno priznatim i na svome.

Ima da jos vrate malo zemlje (Zapadnu Obalu) palestincima i da se dogovore oko Jerusalema i to je to.

Egipat u miru sa Izraelom, pa sa Jordanom itd.

BTW, arapske drzave su htjele da osvoje Izrael tamo nekih davnih godina. Pa vidjele da to ne ide bas tako, jer kad rat pocnes onda svasta se vraca kao bumberang, pa ga mozes izgubiti kao sto su ga izgubili od Izraela.

Ej....da te pitam jarane -- je li ti to meni o pokretu nesvrstanih i "postenim ljudima" ili ti to ozbiljno?

- KO je priznao granice Izraela , kako je Izrael dosao do tih granica?..da vrate malo zemlje, da se dogovore?? , koliko to traje , koliko ce NEVINIH ljudi poginuti do tada....

Pogledaj malo statistiku, pa ces vidjeti kako "primitivne metode" ubijaju vrlo efikasno. Ogroman je broj zrtava i u Palestini i u Izraelu. Rat nikome ne odgovara. Usput, Hezbolah i Hamas imaju prilicno dobro narouzanje (jasno ne dovoljno kao Izrael), ali dovoljno da recimo sruse avion, potope brod i posalju raketu na 20-50 km daljine. Nije lose - za "nestasnu djecu".

Mojne' te price.

- haj malo POGLEDAJ broj zrtava u palestini/libiji i u Izraelu.......pa nam ovdje iznesi....."hamas ima prilicno dobro naoruzanje"???......da li znas koliko oruzje koje kako ti kazes "rusi avione" POmaze u stvarnom rusenju protiv aviona koji se bez Dobrog radara(sto hamas nema) ne mogu vidjeti ili locirati??...

I eto....koliko je tih nuklearki Izrael lanisrao? Svi ratovi vodjeni su bili iskljucivo konvencionalni. Kome je to Izrael prijetio upotrebom nuklearnog oruzja?

Sa druge strane Iran jedva ceka da isto napravi i unisti Izrael i sve ostale koji mu ne odgovaraju.

Jarane, tu nema poredjenja.

a ti si neki Bog pa znas sta ce Iran uraditi sa nuklearnim oruzjem?? ili si mozda pricao sa nekim od vodecih glava irana??.....koje pravo ima USA ili Izrael da pravi nuklearno oruzje???...a Iran nema???....

Da, cudim se sto palestinska djeca bacaju i kamenje i molotovljeve koktele i bombe na tenkove. Kakvi su to roditelji koji to dozvoljavaju?

Evo recimo ja znam da ima slucjaeva da su djeca u jakim-Hamas zonama od roditelja malte'ne nasilno odvodjena da se biju sa Izraelskom vojskom. Igrom slucaja znam more Palestinaca i svi su super raja i iskreno pricaju o mnogim stvarima. Vole svoju zemlju, ali kritikuju sve ono sto je negativno tamo (a ima toga za izvoz).

Ne podrzavam bacanje bombi po kucama. Odakle ti ta? I gdje sam to rekao? Mada u neku ruku i kontam Izraelsku logiku u bici sa Hamasom, da izoluju militante i da ih skidaju jednog po jednog. Nije losa vojna logika, ali po meni nije moralna niti opravdana zbog potencijalnih velikih civilnih zrtava.

Ja sam samo ovdje komentarisao da bi ubacio NIJANSE u igru o tome kako su Palestinci naivni i nevini. Toga nema.

- a sta treba da se po tebi uradi??'...da se pusti izrael da osvoji i unisti(kontrolise) jedan narod??'...da li bi volio da tvoj neprijatelj nad tobom upravlja(nemoj odgovarati jer ti nemas nikakve casti , cim si postavio pitanje o roditeljima u palestini).......samim tim sto opravdavas napade izraela , opravdavas civilne zrtve , jer TAKTIKA izraela je sto vise civilnih zrtava....

Moje su sve cinjenice tacne i jasno je sta mislim. Sve je lako provjerljivo. Dosta odgovora (jedno 40%) koja je ovdje stigla je bila tipa ideoloskog (ubij ko se ne slaze sa mnom) ili pak sta sam cuo od Vehabija o istoriji Palestine.

Odakle ti ideja da sam "decko". Moze bez paternalizacije, a sa vise cinjenica. Hvala unaprijed.

- bijedan pokusaj kontrolisanja razgovora....ako su tvoje cinjenice lahko provjerljive zasto nas ne pocastis kojim linkovima sa "validnih" stranica??

Pogledaj gore sta sam rekao. Sve je jasno.

Usput, Hezbolah je izabran glasovima na jugu od stane glasaca. Ako glasas za teroriste, onda nemas bas svijetlu buducnost. Nema razlike tu izmedju svih onih Milosevicevih glasaca i Srba. Dok su glasali za Milosevica oni su htjeli li to ili ne se stavili na stranu terora.

- opet greska.....da nije hezbolah izabran na vlast bi dosli ljudi pod kontrolom "USA" isto tako sto je sad situacija u Iraq-u.......i samim tim bi se predali u borbi protiv okupatora..........!

Izvini, ja tebe nisam vrijedao. A ti jesi. Iz mog pisanja mozes sve zakljuciti, osim da ne razumijem stvari i da ne znam da se izrazim.

Ja diskutujem sto mi je merak, jer hocu da kuckam na nasem jeziku da ga boljem prakticiram. I pri tome na kulturan nacin razmjenim misljenje sa onim koji se slazui li ne slazu sa mnom.

Na ovom forumu ima gomila ljudi sa kojim cu se sloziti (70%), a manjina sa kojom nikad necu (30%). Ali mozemo diskutovati, zar ne?

Nazivati nekoga pogrdnim imenima, ne cini nista za tvoj argument osim da te baca na dole.

To nije ni ispravno ni moralno.

Ako je licni napad sve sto imas, onda je to zalosno.

U svakom slucaju pozdravi.
- Jos jedan bijedan pokusaj u cilju kontrole razgovora i prenosenje "samopouzdanja" na citaoca , ....radi se pretezno koncentrisanjem na stvar koja nema veze sa temom i odgovaranja na blago sarkastican i provokativan nacin.

hvala lipo. :)
Beslija, je li to najbolje sto mozes? Ovo je diskusija, pa eto reci cinjenice na cinjenice.

Jasno, preskoci kopiranje teskstova iz Vehabijskih spisa o necemu destom, nevezanom, bajke Andresonove, vec konktreno i jasno se ukljuci u diskusiju i argumentuju svoje poglede, osim sto sve one koji ne misle kao ti zoves "glupim".

A i kako ces, to zahtjeva znanje koje ne posjedujes o tematici.
stickitout

Post by stickitout »

Beslija wrote:
stickitout wrote:
Beslija wrote:
- Jos jedan bijedan pokusaj u cilju kontrole razgovora i prenosenje "samopouzdanja" na citaoca , ....radi se pretezno koncentrisanjem na stvar koja nema veze sa temom i odgovaranja na blago sarkastican i provokativan nacin.

Daj covjeku kontra argumente ili se spremaj za skok :D
I molim te uputi nas sviju na vezu s temom gospodine strucnjak za bliski istok :D
I sta ti tu vidis provokativno i sarkasticno :shock: ili samo onako pucas s kuka u pokusaju istog.

P.S. Imas smisla za humor to ti priznajem, i ako si malo nagao ipak cijenim smisao za humor :D

****Nazivati nekoga pogrdnim imenima, ne cini nista za tvoj argument osim da te baca na dole.

To nije ni ispravno ni moralno.

Ako je licni napad sve sto imas, onda je to zalosno.

U svakom slucaju pozdravi.******

provokativno.........

a normalno da imam smisla za humor....cuj , svaki bosanac to ima...!

:oops: :oops: :oops: lijepo je i sto si samokritican i to mi se svidja. E sad jos kad bi se izvinuo.......al to je ja mislim malo previse za tebe 8-) ostat cu realan ipak :roll:
Eshek

Post by Eshek »

Bosnian_spring wrote:Image

Bus je bio i sa Libanskim Predsjednikom, ne samo Izraelskim. Pa sta?
sigurno mu i šalje svake godine naoružanje vrijedno 3 MILIJARDE US$ !!!
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

Celicna_saka wrote:Spring, golanska visoravan je jedino sto je vrijedno u tom krsu jer se tu nalazi vitalna kolicina vode za cijeli region i gues what, tu Izrael nije u miru sa svojim susjedima niti ima namjeru da se odrekne tog strateskog resursa iako je i to oteo od susjeda.
UUUUU....Genijalan komentar!!!! 100% se slazem sa tobom. Jeste, to je strateska tacka. To je Izrael oteo. Kako mi izgleda ta zona je vrlo mirna i nekakvi su dogovori oko toga u pokretu. Nisam to previse pratio, pa i ne znam sta je rezultat.
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

Beslija wrote:
Bosnian_spring wrote:
Kad ce Palestinci da se prodju rata?

Onda kad izrael prestane sa napadima na njihovu zemlju i vjeru.......!
Malo provjeri cinjenice. Hezbolah i Hamas su napali i oteli Izraelske vojnike usred primirja i relativnog mira nicem izazvani. Cak sta vise Izrael se povukao iz Gaze.

Do kad ove provokacije? Zasto nije Abas podrzan i gomila pametnih Palestinaca da zavrse posao i ovjekovjece palestinsku drzavu i stvore tamo mir?

Ja cu ti reci: zato sto to ne odgovara Iranu, koji je progasio dzihad protiv Izraela i koji naourazava i komanduje Hezbolahom i Hamasom.

Do kad ce Palestinci da podrzavaju teroristicke grupe i dovode ih na vlast?
Cak su se Srbi odrekli Milosevica, a ovi nemogu usranog Hamasa?
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

stickitout wrote:
Beslija wrote:

I molim te uputi nas sviju na vezu s temom gospodine strucnjak za bliski istok :D
I sta ti tu vidis provokativno i sarkasticno :shock: ili samo onako pucas s kuka u pokusaju istog.

P.S. Imas smisla za humor to ti priznajem, i ako si malo nagao ipak cijenim smisao za humor :D
:-D :-D

Stickout - imas duha. Hvala na ovom lijepom javljanju.

Izvinjavam se ako sam ja isuvise ozbiljan na ovoj temi, ali eto tema je ozbiljna pa i ne koristim previse humora.

Jos jednom - hvala na ovom finom komentaru.
tempora

Post by tempora »

Bosnian_spring wrote:[quote="Beslija"
Bosnian spring..........ti si izgleda od onih sto SE "PRAVE" GLUPI.
Cinjenice na sto i to je to. Ovo ostalo su ideoloske suplje.

Ja nemam potrebu da branim nikoga, a najmanje Hamas/Hezbolah koji su teroristicke organizacije.

Ako sam "glup" zbog toga prema tebi, onda mi je vrlo drago.

Ako ti misli kontra, onda nabavi opasac, bombe i na Bliski Istok i spremaj se za dzihad bez kraja.[/quote]

Svidjalo se tebi ili ne, Hezbolah i Hamas nisu teroristicke organizacije, vec legitimno priznate partije od strane vecinskog stanovnistva Palestine i Libana.
Kada je rijec o Hamas, oni su dobili na demokratskim izborima, za kojim je svijet toliko vapio, a sada kada su dosli na vlast, niti jedna vlada ne zeli pregovarati sa njima? Nije li to onaj dupli standard demokratskih zemalja tipa: morate izaci na glasanje i pomogucnosti glasajte za one koji nama odgovaraju???
Hezbolah se u Libanu vidi kao oslobodilacka vojska od strane vecinskog stanovnistva iz prostog razloga sto su svojim akcijama uspjeli natjerati Izrael da se povuce sa okupiranih teritorija!!
Tvoja terminologija je cista medijska terminologija u cemu Izrael naravno prednjaci od Palestine ili Libanona, jer po svim konvencijama Sharon bi takodjer trebao biti vidjen kao terorista, ratni zlocinac ( sjeti se samo Shabre i Shatile) ali je do jucer bio predsjednik Izraela i kao takav priznat u svijetu. Jedina razlika izmedju ovih "slucajeva" je ta da je Izrael ipak najaca zemlja u regionu i po lobiju, medijskoj razvijenosti, tehnologiji, novcu i "jednistvenoj ideji" ( za razliku od Arapskog svijeta) prednjaci nad ovim drzavama.

Izrael ni u slucaju samoubilackih napada na civilno stanovnistvo nije reagovao ovako ostro a sada se poziva na tri zarobljena vojnika, pa mi se cini da je ipak upitanju nesto sasvim drugo do ovoga sto nam se servira. Zasto sada i zasto u ovom trenutku? Vlada Libana je obecala osigurati granicu protiv napada Hezbolah na Izrael i to je za svaku osudu, ali "proporcije" napada Izraela nisu nista drugo do bolesno izivljavanje jedne vele sile nad svim sto u Libanu dise. I kako rece jedan izraelski komandant:" niko nije siguran i nista nije sigurno!"
Opravdano ne?

Na tvoja ostala izlaganja, zelim te podsjetiti na par cinjenica:
Tvrdis kako je Izrael u posljednjih 10 godina ucinio mnogo a Palestina skoro nista na uspostavi mira.
Gaza, koja broji milion stanovnika, najveci je koncentracioni logor na svijetu, zaradi 8000 kolonista i bolesne ideje da je to sveta zemlja u kojoj jedni imaju pravo da zive na ustb drugih.
Da Izrael se povukao sa nekih podrucja Gaze, ali ovosedmicni upadi su dokaz da Izrale moze i zeli kada god da dominira teritorijom Gaze.
Betonski zid koji se gradi kako bi se zastitio suverenitet drzave, nije izmisljotina nego fakt. Zbog iste ideje Palestinci ostaju bez zemlje i bez bilo kakve nadoknade!???? O posljedicama izgradnje zida po Palestinski narod, naci ces zasigurno odredjene razloge?
O terorizmu pricano, 400 Palestinskih maloljetnika cami u zatvorima Izraela!!!! Kako cemo vrjednovati zivote?
U nekim stvarima se i mogu sloziti sa tobom, ali iz mnogih tvojih izlaganja interpretiram medijsku zatupljenost, a ne licno izgradjen stav o ovoj kompleksnoj i nadasve bolnoj tematici.
Ta prokleta zemlja, u kojoj ni jedni ni drugi nemaju mira niti zivota, ima neke druge standarde zivljenja, ratovanja i vrjednovanja zivota nego sto mi ovdje i iko od nas moze i zamisliti!!!
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

Beslija wrote:
Bosnian_spring wrote:
Problem: Zasto Palestinci nemaju nijednog saveznika u zapadnom svijetu i zasto jedino Iran daje lovu za radikaliste tamo?
Isto zato sto nema ni jedne "Islamske zemlje" u evropskoj uniji........

isto zato sto su sada po "zapadnim zemljama" samo muslimani teroristi

itd itd....
1) Evo, Egipat je islamska zemlja pa u super vezama sa zapadom. Evo, Saudijska Arabija, pa evo Ujedinjeni Arapski Emirati, pa evo Maroko, Kuvajt, Malezija, Indonezija, Pakistan itd. itd. sve islamske zemlje u vezi sa zapadom. Kako to oni mogu, a ne mogu Palestinci?

Razgovarao sa veoma ozbiljnim Palestincima koji su razocarani promasenom politikom koja se tamo vodi decenijama. Pocelo sa Arafatom, a sad jos gore sa Hamasom. Niko nece da ima posla sa onim koji teroriste podrzavaju.

2) Na zapadu, gdje sam ja ima more muslimana i sasvim im je fino i nijedan nije terorista. Ne bi se vratili nazad nema tih para. Normalan svijet, pametan, obrazovan. Vole svoje zemlje, postuju nove zemlje.
Jasno, neka mala manjina budala ovdje na zapadu prosipa "vehabizam". No ovdje ima zakona, pa se to lako rijesi. U Bosni nema pa isti mogu da destabilizuju drzavu.

3) Beslija, bolan', malo se osvjesti covjece. Kakav bolan Iran i/ili propali vehabizam? Nama treba zapad, nove tehnologije, a ne promasene ideologije. Pametan arapski svijet je to davno skontao.
Helem

Post by Helem »

Ejvala TEMPORA,
upravo tako.
HAMAS je legalni predstavnik Palestinskog naroda,POBIJEDIO JE NA IZBORIMA.

To sto nam BOSANSKO PROLJECE nema veze o uzusima DEMOKRATIJE,to je Njegova stvar jer BOSANSKO PROLJECE MRZI MUSLIMANE.

To ti je slucaj i sa mnogim,i tu je ODGOVOR SVEMU.
Kroz pizmu o vlastitoj mrznji prema svemu muslimansko,dakle i prema muslimanu u sebi,prevrce se sve,s nadom da ce sebe neko prikriti ili spasiti.
Bosansko Proljece gleda na situaciju kao realno i OSUDJUJE TERORIZAM a u dusi je i sam TERORISTA.
Mentalni terorista.
Evo trerorise i ovu temu,uporno.
Sili.
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

Gargamel wrote:@Bosnian_spring

Hajde sad još jednom 'pročešljaj' temu i malo 'obradi' i ove svoje pro-cionističke komentare. Jadno je ovo što radiš. Hvala Bogu, ljudi u Bosni bar malo bolje poznaju situaciju, pa im ne može tek tako opravdati jevrejski teror. :oops:
Osim pausalinih komentara, ideoloskih pamfleta, ima li kakve interesatne konstatacije, cinjenice ili cega da doneses?

Ja samo predstavljam svoje misljenje, a te fraze "pro-cionisticke", "jevrejski teror" si pokupio sa Vehabijskih skupova, jer ti izrazi nisu bili u nasem jeziku sve do unazad 10-tak godina.

Tipicno ljudi kod nas pricaju o Izraelu.

Eto ako ces lakse spavati ja i nisam obozavalac izraelske politike, ali sigurno ne gledam stvari bijelo-crno.

Cinjenice su neumoljive. A to je da su jednu finu sansu za mir dole na Bliskom Istoku uprskali Hamas/Hezbolah pod vodstvom Irana.
Helem

Post by Helem »

sa Golana,Golanske visoravni,Izrael kontrolise sve okolne zemlje i ima ih kao na dlanu.
Nisam siguran da uopste ima vode na Golanu.....
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

Helem wrote:Bosansko Proljece,
meni nije jasno sta i koga ti glumis ovdje?
Diskutujemo, ovo je forum. Zar ne? Zamisli ima i ljudi sa raznim misljenjima.
Helem wrote:Prvo se ponasas kao voditelj emisije,prilicno arogantno,ovo nije Dnevnik a ti nisi cak ni Smiljko Sagolj.
Ja nisam adminstrator, vec samo komentator. Volim pisati na nasem dobrom Bosanskom jeziku, jer nastojim da odrzim njegovo znanje.

A slobodan sam kao ptica i znam sta pricam. Ono sto ne znam, to i ne pricam. Moj je problem sto imam vremena i sto ga provodim tipkajuci.

E sad sto se ti osjecas da nemas argumenata za ono sto tvrdis, ja tu ne mogu pomoci. Do tebe je.
Helem wrote:Drugo je da ti previse citas nepotrebnih stvari i imas znanje o Izraelu ali nisi ni vidio Izrael,nemas praksu.
Je'l....a ti si bio tamo? Je li kao Hamas borac ili onako kao turista?

Usput, znam vise izraelaca i palestinaca nego sto si ih ti ikad vidio. Sa ekstremistima ni jednim ni drugim se ne druzim niti bi ikad. Ako se ti druzis - onda je to tvoj problem. Isto jako dobro znam bazicne cinjenice, jer sam radio neka (manja) istrazivanja po tom pitanju.
Treca i najgora stvar je kod tebe,bola svih ljudi isti kao sto si ti,
TI SI U POTPUNOJ KONTRADIKTORNOSTI SAM SA SAMIM SOBOM.
Pa covjece i Karadzic je tako pricao,pogledaj,imas ovdje a onda je Alija rekao:"Dobro je sto sam izasao poslije Kardzica.....
Ovo nema nikakvog smisla. Mozes li recenice da pises sa nekim razumom? Sta sam ja rekao sto je Karadzic rekao? Da li ti uopste pazis sta pises?
MUSLIMANA NECE NESTATI.
Da normalno, hvala sucur Alllahu. I kakve to veze ima sa bilo cime sto sam ja pisao? Gdje sam ja rekao ista slicno tome?

AKO NE ZNAS STA CES PISATI ONDA NEMOJ NISTA PISATI I IZMISLJATI STVARI KOJE NISAM REKAO. OK?

Ocito imas nekih zescih problema. Je li tebi dobro?
Shvati jednom i ti i ostali isti kao i ti,da se Palestinci bore kao MUSLIMANI te se mani suplje price kako ti nesto odobravas ili nesto ne odobravas. Ko te uostalom i pita za to?
Halo....Ja sam ja, Ti si ti, On je on.....

Meni se obracaj kao meni. Ja nisam clan nikakve grupe, a sam sam pametan da pisem potkovano.

Palestinci se bore kao Palestinci za svoja prava. Ovo nije dzihad. Ako ti smatras da jeste, onda

Upravo to sto prosipas ovdje je cisti IRANSKI PAN-ISLAM i tako su ti objasnili oni koji su dosli u Bosnu da ti pricaju price o dzihadu. Je li bi ti malo na bliski istok da se boris tamo?

Ko si pa ti da govoris bilo kome da li treba da postavlja pitanja, misli ili diskutuje?

Ako ti se ne diskutuje, a ti nemoj. U hlad pa spavaj ili na bliski istok pa lijepo tamo u pan-islamski rat sa Hamasom.
Opredijeli se a vec si opredjeljen,necemo glumu.
A zasta to? Ja sam jasno rekao sta mislim o pitanju. Vrati se nazad i lako ces naci 5 tacaka koje sam naveo kao rijesenje blisko-istocnog problema.
PALESTINSKA BORBA PROTIV IZRAELACA SE MORA PODRZAVATI,iako je u pozadini religija, Bush ide u crkvu i stoji PRED PLACEM ZIDA u JERUSALEMU,na slici,
Je li to tako pise u Hamas/Hezbolah udzbeniku koji si ti dobio iz Irana. Sta jos tamo pise? Da je zemlja ravna.

To nema veze sa Islamom ni religijom, to je obicni diletantizam i fanatizam. Moj lijepi Bosanski Islam je bio 100-tinama godina, meni ne treba Vehabizam.

A tebi ako treba, a ti lijepo idi tamo gdje te to tako uce.
Ti se,jebo se ti taki, moras izjasnjavati da si MUSLIMAN. BORI SE ZA BOSNU KAO MUSLIMAN.....
E tu smo dakle.

Ja se za Bosnu borim kao Bosanac bosnjo bosnjak i to da svi mogu tu da zive (koji nisu ubice, zlocinci i sl.) i da nikad vise ne dozvolimo da razni teroristi iz "prijateljskih" zemalja budu kod nas.

Ja sam u svojoj vjeri i na svoj zemlji i milostivi Allahu djenesanuhuu mi je dao pamet i postovanje prema svima, koji se mole kao ja i koji se ne mole kao ja.

Bosna je gradjanska drzava. Ako ti je do islamskih drzava, onda se seli u Iran?
MI NEMAMO VEZU SA PALESTINCIMA NITI SA ARAPIMA.
DAKLE NE BORI SE NI ZA PALESTINU I ZA IZRAEL, bolje nemoj im smetati.
Istina, mi nemamo veze ni sa jednim ni drugim. Tu imas pravo. Zato ja samo diskutujem.

I kako ja to smetam?

Tako sto kazem da je terorista terorista. Sto je Hamas/Hezbolah rak-rana palestinaca. Sto je Iran umjesao prste u ovaj ludi rat.
Palestinski borci su bili i u Bosni,ja sam pricao sa jednim djecakom iz Palestine koji mi je rekao da mu je otac u Bosni.
Zastidio me.
Koji su bili borci u Bosni? Dzihad-borci Hamasa/Hezbollaha?

Iskreno, nama oni nisu trebali nikad. Mi smo imali dovoljno gazija za rat. Mi nismo vodili dzihad u Bosni nego pravedni rat protiv veliko-srpske i cetnicke agresije.

Ako su dosli ko ljudi da pomognu, hvala im. Ako su dosli da poturaju dzihad i terorizam, nek se isele iz Bosne i tamo nek idu da ratuju odakle su dosli.
Ok,to je TO.
Ok. To je to.

Nek ti Allah podari pamet.
shin

Post by shin »

Bosnian_spring wrote:
Gargamel wrote:@Bosnian_spring

Hajde sad još jednom 'pročešljaj' temu i malo 'obradi' i ove svoje pro-cionističke komentare. Jadno je ovo što radiš. Hvala Bogu, ljudi u Bosni bar malo bolje poznaju situaciju, pa im ne može tek tako opravdati jevrejski teror. :oops:
Osim pausalinih komentara, ideoloskih pamfleta, ima li kakve interesatne konstatacije, cinjenice ili cega da doneses?

Ja samo predstavljam svoje misljenje, a te fraze "pro-cionisticke", "jevrejski teror" si pokupio sa Vehabijskih skupova, jer ti izrazi nisu bili u nasem jeziku sve do unazad 10-tak godina.

Tipicno ljudi kod nas pricaju o Izraelu.

Eto ako ces lakse spavati ja i nisam obozavalac izraelske politike, ali sigurno ne gledam stvari bijelo-crno.

Cinjenice su neumoljive. A to je da su jednu finu sansu za mir dole na Bliskom Istoku uprskali Hamas/Hezbolah pod vodstvom Irana.

Vidi ovo:

UN General Assembly Resolution 3379

United Nations General Assembly Resolution 3379, adopted on November 10, 1975 by a vote of 72 to 35 (with 32 abstentions), equated Zionism with racism. The resolution was revoked by Resolution 4686 on December 16, 1991, and is often referenced in debates of Zionism and racism.
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

jeza u ledja wrote:Koliko god mi se gadi Izrael, gade mi se i Iran i Sirija koji hajcaju Hezbolah, a boli ih kurac sta ce se desiti sa libanskim narodom. Sto sad ne pomazu Libanu kad treba? Fuj. Sirijci su istjerani i ovo je kako vracaju Libanu. A gdje su ostali? Saudija, Egipat, itd.... Ma bjezi... Uvijek ce jadni Libanci i Palestinci ispastati dok ih drugi nahuskavaju na Izrael. :x
Dobar komentar. Opisuje prilicno vjedostojno situaciju. Slozio bi se sa tobom 90%.

Pozdravi
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

boletus67 wrote:ohani bolan malo spring
ima da izrael bankrotira ako nastavis ovako

trud ti je dzaba, nego sta ono bi sa ceresnjesom, fincijem i SDS?

BOSNJAK!
I sta je poanta tvog javljanja osim licnog pljuvanja? Imas li sta pametno reci? Dakle, nikav argumenat.

Tipicno za ograniceni um cim nemas sta reci, odmah vici eno lopova. Neka budala ce u to i povjerovati.

To mozda pali u selendri, ovdje je ipak malo veci nivo.

Ja se ne stidim hvala dragom Allahu sto sam Bosnjak Bosnjo i sto mislim svojom glavom. Ja pamet nisam ostavio na popasku.

Moze li sta bolje?
BECHO

Post by BECHO »

Neko spomenu palestinsku djecu, bacanje molotovih koktela i kamenja na izraelske vojnike...

Samo nedovoljno informisana licnost moze klimati glavom na ono sto Izrael vec decenijama radi a to je omalozavanje, diskriminiranje i zlocin prema palestinskom narodu. Mnogi izgleda nece da znaju, da ta ista djeca vec generacijama (50 i kusur godina) odrastaju u ratu, gdje nije bilo dana a da je bio mir a i ako je bio, onda je dosao i otisao, kao dubok sanak u hladnoj decembarskoj noci. Iz dana u dan, ti mali palestinski jetimi posmatraju kako izraelska vojska na kamenje odgovara metkom. Mnogi od njih nisu ni zapamtili oceve, bracu i najblize, koji su svoj zivot ostavili tamo negdje na nekom izraelskom punktu, boreci se za slobodu i ravnopravnost. I, sta vi za boga milog ocekujete od tih klinaca? Da izadju pred okupatora, masu sarenim Peace zastavama i mole svijet da ih zblizi sa ubojicama njihovih oceva, dzelatima njihovog djetinjstva?! Da li bi vi to isto ucinili? Sumnjam! Danas izraelska djecica odrastaju uz video-igrice, putuju po svijetu, gledaju najbolje tv-programe, jedu najbolju hranu, kupuju najskuplju gardarobu... S druge strane, svaki Palestinac mora nositi osobnu iskaznicu ukoliko zeli da predje ulicu, ode u trgovinu ili neki drugi dio Jerusalema. Kao onomad Zidovi u Naci-Deutschlandu, samo sto su uloge drugacije a i programi su u mnogo cemu indirektno perfidniji i prefriganiji, s obzirom na okolnosti. Dalje, Izrael je drzava koja je nastala uz blagoslov bjelosvjetskih kurvetina, oteta od nekog drugog, od kojih ti isti danas tako zarko zele da se distanciraju, gradeci ogromne zidine i zapisavajuci teritoriju buduce zidovske dzamahirije. Zapitajte se, kako bi vi sami reagovali da vam iznenada neko nepoznat udje u stan, zauzme dnevni boravak, kuhinju, spavacu sobu, kupatilo, terasu i wc a vas stjera u spaiz ili tamo negdje na verandu, gdje vam stara susi tijesto za trahanu?! Ja bi ga izbacio kroz prozor i poslao ga nazad onima koji su mu obecali da se useli u moje vlasnistvo, bez mog licnog odobrenja. Upravo iz tih razloga, razumijem i potpuno shvatam palestinsku djecu, koja su osudjena na propast, samo zato sto bace pokoji kamencic na "nevine" izraelske vojnike. Dvojica njih su ipak vrijednija od stotine Libanonaca i Palestinaca, svih starosnih dobi -od onih u pelenama pa do onih u penzionerskim godinama. Nepravda pa to ti je!
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

Helem wrote:Kreni ti na Banjaluku i Bosna do kraja.
Rat je u Bosni zavrsen. Nikad ga vise ne bilo. RS ce mirnim putem se rasformirati i bice samo jedna i jedina Bosna i Hercegovina. A tebi ako je do rata....imao ga u kuci.
stickitout

Post by stickitout »

Bosnian_spring wrote:
stickitout wrote:
Beslija wrote:

:-D :-D

Stickout - imas duha. Hvala na ovom lijepom javljanju.

Izvinjavam se ako sam ja isuvise ozbiljan na ovoj temi, ali eto tema je ozbiljna pa i ne koristim previse humora.

Jos jednom - hvala na ovom finom komentaru.
Pravo da ti kazem majstore, zadovoljstvo mi je citati nekoga ko je totalno realan i gleda na stvari bez favoritizma prema bilo kojoj strani (za razliku od dosta likova na temi). Pravo si osvijezenje u moru mediokriteta iz "vecernje skole".
Ti si u pravu sto si ozbiljan jer se radi o ozbiljnoj temi i ozbiljnom problemu. Ja jednostavno ne trpim ove "simpatizere", blago receno, jer samo idu po religijskom pripadnistvu ne obaziruci se pri tom ni na dostojanstvo, moralne vrijednosti, pravdu i razmisljanje sopstvenim mozgom. Uz to jos dobijes zigosanje tipa cionista, glupan, izdajnik, mrzilac muslimana itd. i sl.
Tipove koji se tako izjasnjavaju ja ne mogu na zalost uzeti za ozbiljno, niti zasluzuju da se uzimaju za ozbiljno.
tebi svaka cast i hvala na komplimentima, samo naprijed.

Za kraj bih razjasnio da izbjegnem zigosanje :D . Protiv sam ovog napada Izraela na sve dizne ali niko se zaista ne pita sto hisboulah napade Izrael iz cista mira kad je sve tako dobro islo. Bez veze.

Sve u svemu A(I)braha(i)mova djeca i dalje jedni drugima krv proljevaju.
Post Reply