Vehabizam - Selefizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
bez_ideje

#226 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bez_ideje »

Meni se cini da se u nazad dosta godina ni jedna Marija nije udala za Josipa sa 13 ,niti je Josip likvidirao Marijinog babu jer mu nije ščeo dat Mariju.....
dok na bliskom dalekom istoku.............(a i u zajednicama bliskih dalekih istocnjaka................) :skoljka:
Macak U Cizmama

#227 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Macak U Cizmama »

pure_love wrote:macak koliko ono bjese Marija stara kada se udala za Josipa? mi ucili 13 godina a on 50 :-)
bockas me ? OK !

Malo cu ti pomoci da se izvuces iz neugodnsti ... :mrgreen:

Vidis , kad religije objasnjavaju nastanak svijeta za 6 dana, kazu njihovi tumaci da to ustvari nije pravih 6 dana, 6 zemaljskih dana , vec 6 perioda, a oni mogu trajati ihahahaj, mogu se razvuci kao zvaka, vec prema potrebi. ... :mrgreen:

E tako isto si i ti mogao , u duhu religija i tumacenja vremena , 9 Aisinih ili 13 Marijinih godina pomnoziti sa zvakom, pa napisati komotno da je Ajsa imala 27, a Marija 31 g. i niko ti to nebi moga osporiti, ti bi bio pobednik nad komunisticko-ateistickim neprijateljima Islama. ... :mrgreen:
pure_love

#228 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by pure_love »

macak,mogao sam ali to nije tako,,,Ajsa r.a je bila 9 a marija 13 :)
Macak U Cizmama

#229 Re: Vehabizam - Selefizam

pure_love wrote:macak,mogao sam ali to nije tako,,,Ajsa r.a je bila 9 a marija 13 :)
Da ti odmah kazem da ja nemam nista protiv toga sto su bile mlade. To su bila takva vremena, takvi obicaji, a u nekim kulturama jos i danas djevojcice bioloski postaju zenom sa 10-11-12g. Problem je kad se to prenosi na druge kulture, konkretno na Bosnu gdje vecina djevojaka mentalno nije zrela da bude supruga i majka ni sa 25 ( ne ljutite se cure to je moj licni dozivljaj i ne mislim nista lose). Nase bosansko drustvo ima neka druga mjerila , druge obicaje , drugacije obicajno pravo koje se u mnogim stvarima kosi sa onim koji su dosli sa islamom na nase terene. Islam izvorno pripada drugoj kulturi, drugom vremenu i zbog toga nailazi na mnoga nerazumjevanja u nasem narodu, u mnogim elementim nam je stran. Nemojte nam na silu nametatati islam i bice ga mnogo vise nego sto mislite. Ovako samo gubite, gubitnici ste.
pure_love

#230 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by pure_love »

pa ovako da ti odmah kazem da si fulio,jer to nema veze s islamom vec vremenom,i u Evropi su se do prije 100 godina udalave sa 14-15 godina,u Bosni pitaj bilo koju stariju zenu s koliko godina se udavalo u prosjeku za njeno vrijeme ,,,danas i u arapskom svijetu taj p prosjek bude 19-20 godina osim par izuzetaka,o kojima cujemo na vijestima

cuj islam pripada drugoj kulturi,a kojoj to pripada kriscanstvo? Isus je bio jevrej s podrucja palestine..dakleo od evrope
Macak U Cizmama

#231 Re: Vehabizam - Selefizam

pure_love wrote:pa ovako da ti odmah kazem da si fulio,jer to nema veze s islamom vec vremenom,i u Evropi su se do prije 100 godina udalave sa 14-15 godina,u Bosni pitaj bilo koju stariju zenu s koliko godina se udavalo u prosjeku za njeno vrijeme ,,,danas i u arapskom svijetu taj p prosjek bude 19-20 godina osim par izuzetaka,o kojima cujemo na vijestima

cuj islam pripada drugoj kulturi,a kojoj to pripada kriscanstvo? Isus je bio jevrej s podrucja palestine..dakleo od evrope

Opet ti mene bockas, a ja pokusavam biti fin ... :mrgreen:

Sad si se ukopo u blato do grla ... :mrgreen: Kako ces sad poslije ove tvoje izjave objasniti muslimanima ko im je poslao Kuran , ako kazes da pravila iz Kurana i Muhamedovih Hadisa nisu izvorna Alahova, da nemaju veze sa Islamom, vec da su proizvod vremena, sto znaci da je Kuran proizvod arapa koji su zivjeli tamo u to doba ? Sam sebi skaces u stomak !
BHF_Manijak

#232 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by BHF_Manijak »

Vidis,to sto ti sad pominjes,u danasnjem vremenu je cudno,ali tad je to sasvim normalno bilo zato i jeste dozvoljeno,a da je to tad sasvim normalno bilo pokazuju i cinjenice da niko,ali niko pa ni najzesci Muhammeodiv neprijatelji kao Ebu Leheb mu to nisu prigovarali i navodili kao ruznu stvar,sad je druga prica,mozes a i ne moras,brak izmedju Poslanika i Aise je mnogo vise od braka,ima mnogo drugih razloga....
Macak U Cizmama

#233 Re: Vehabizam - Selefizam

BHF_Manijak wrote:Vidis,to sto ti sad pominjes,u danasnjem vremenu je cudno,ali tad je to sasvim normalno bilo zato i jeste dozvoljeno,a da je to tad sasvim normalno bilo pokazuju i cinjenice da niko,ali niko pa ni najzesci Muhammeodiv neprijatelji kao Ebu Leheb mu to nisu prigovarali i navodili kao ruznu stvar,sad je druga prica,mozes a i ne moras,brak izmedju Poslanika i Aise je mnogo vise od braka,ima mnogo drugih razloga....
Ni ti izgleda nisi nacisto kako su stajale stvari u vezi braka u to doba, pa cu pomoci malo i tebi kao i pure-love ... :mrgreen: ( moram spasavati islam od muslimana ... :lol: )

Brak u danasnjici, danasnjem smislu rijeci je institucija i podrazumijeva i sex. U vrijeme Muhameda brak i zenidba su imali drugaciji karakter, drugi smisao i zenidba sa maloljetnicama se desavala iz drugih razloga. Nasljedstvo, ekonomska trampa, ja tebi djete -ti meni zemlju, blago, vlast i sl. Nije svaka zenidba bila i zenidba za krevet. Imati djete-zenu pokraj sebe je tad bila oznaka vrijednosti u drustvu, da imas, da si bogat i da mozes da je uzdrzavas kao muskarac. Cisto sumnjam da bi neka umno i mentalno zdrava osoba sexualno iskoristila to djete od 9 g. , tu curicu mada zakonski ima pravo na nju kao svoju zenu.
Slican obicaj se sacuvao i dan-danas u Afhganistanu ali u jednom drugom obliku. U nekim plemenima imucne osobe uz sebe imaju musku maloljetnu djecu koja su "njihiva" i koja im predstavljaju bas ono sto sam opisao za maloljetne djevojcice-zene iz Muhamedova vremena. Niks sex, niks zloupotreba, cisto statusni simboli u drustvu. ... ;-)
BHF_Manijak

#234 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by BHF_Manijak »

Macak U Cizmama wrote:
BHF_Manijak wrote:Vidis,to sto ti sad pominjes,u danasnjem vremenu je cudno,ali tad je to sasvim normalno bilo zato i jeste dozvoljeno,a da je to tad sasvim normalno bilo pokazuju i cinjenice da niko,ali niko pa ni najzesci Muhammeodiv neprijatelji kao Ebu Leheb mu to nisu prigovarali i navodili kao ruznu stvar,sad je druga prica,mozes a i ne moras,brak izmedju Poslanika i Aise je mnogo vise od braka,ima mnogo drugih razloga....
Ni ti izgleda nisi nacisto kako su stajale stvari u vezi braka u to doba, pa cu pomoci malo i tebi kao i pure-love ... :mrgreen: ( moram spasavati islam od muslimana ... :lol: )

Brak u danasnjici, danasnjem smislu rijeci je institucija i podrazumijeva i sex. U vrijeme Muhameda brak i zenidba su imali drugaciji karakter, drugi smisao i zenidba sa maloljetnicama se desavala iz drugih razloga. Nasljedstvo, ekonomska trampa, ja tebi djete -ti meni zemlju, blago, vlast i sl. Nije svaka zenidba bila i zenidba za krevet. Imati djete-zenu pokraj sebe je tad bila oznaka vrijednosti u drustvu, da imas, da si bogat i da mozes da je uzdrzavas kao muskarac. Cisto sumnjam da bi neka umno i mentalno zdrava osoba sexualno iskoristila to djete od 9 g. , tu curicu mada zakonski ima pravo na nju kao svoju zenu.
Slican obicaj se sacuvao i dan-danas u Afhganistanu ali u jednom drugom obliku. U nekim plemenima imucne osobe uz sebe imaju musku maloljetnu djecu koja su "njihiva" i koja im predstavljaju bas ono sto sam opisao za maloljetne djevojcice-zene iz Muhamedova vremena. Niks sex, niks zloupotreba, cisto statusni simboli u drustvu. ... ;-)
Ti sebe spasavaj,pusti ti mene ziv bio :wink:
A dijete za robu?!?!? :shock: :? :-? Nemoj biti tako bas grub,Poslanik nit je to dozvolio nit je to radio,kao ni ashabi,a o samoj instituciji braka,imas na stotine hadisa i o njegovoj vrijednosti,procitaj malo pa i sebe usptu spasi...
zonbirile

#235 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zonbirile »

samo hrabro @bh manijak,glavom kroz ziod sa knjigom u ruci.
Macak U Cizmama

#236 Re: Vehabizam - Selefizam

BHF_Manijak wrote:
Macak U Cizmama wrote:

Ti sebe spasavaj,pusti ti mene ziv bio :wink:
A dijete za robu?!?!? :shock: :? :-? Nemoj biti tako bas grub,Poslanik nit je to dozvolio nit je to radio,kao ni ashabi,a o samoj instituciji braka,imas na stotine hadisa i o njegovoj vrijednosti,procitaj malo pa i sebe usptu spasi...
Nebi bilo lose da moj komentar posmatras kao cjelinu i da ne vadis skoro beznacajne rijeci i pojmove koji sluze samo za opis onog sto sam htio reci ! Imam osjecaj da namjerno bjezis od sustineonog o cemu raspravljamo ?

Ali eto, umjesto trampe-trgvine sam mogao napisati i miraz , poklon, ono sto zena donosi u bracnu zajednicu . Zadovoljan?
BHF_Manijak

#237 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by BHF_Manijak »

zonbirile wrote:samo hrabro @bh manijak,glavom kroz ziod sa knjigom u ruci.
Jah,sve je tako kako ti kazes moj Zonbirile samozvani doktore nauka... :thumbup: Kad pogledam koliko ovdje "obrazovanih" ima,bar sebe tako nazivaju u odnosu na druge,pa covjek bi pomislio da se radi o kakvoj katedri a ne o forumu,sve internet intelektualci...
zonbirile

#238 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zonbirile »

moj@BHF_Manijak
ma znaš ove mi diskusije pravo šega,s druge strane kada skontam da su se i Hitleru smijali zbog brkova opet mi ne bude šega.I sve tako šega,nije šega,ali mislim da Bosna polako,ali neumitno pada pod uticaj klera i da to nije dobro.Pazi klera,ne mislim IZ,pravoslavna,ili katolička crkva,nego sveukupno.Moderni svijet je davno odbacio staležnu podjelu,gdje je kler bio jedan od staleža/faktora.
BHF_Manijak

#239 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by BHF_Manijak »

zonbirile wrote:moj@BHF_Manijak
ma znaš ove mi diskusije pravo šega,s druge strane kada skontam da su se i Hitleru smijali zbog brkova opet mi ne bude šega.I sve tako šega,nije šega,ali mislim da Bosna polako,ali neumitno pada pod uticaj klera i da to nije dobro.Pazi klera,ne mislim IZ,pravoslavna,ili katolička crkva,nego sveukupno.Moderni svijet je davno odbacio staležnu podjelu,gdje je kler bio jedan od staleža/faktora.
Ja ne mislim da je to tako,da li cemo biti drustvo gdje ce kler biti dominantan i igrati vaznu ulogu,ne vjerujem,uvijek ce biti mixa ovdje,niti ce biti cisto vjersko drustvo niti cisto ateisticko,kako bi ovdje pojedini zeljeli i kao da je to garant napretka...
zonbirile

#240 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zonbirile »

@BHF_manijak
pa zar ne vidiš da je već sve pod uticajem klera,a mix ne postoji,kao trudna žena,ili je trudna,ili nije, nema na pola trudna.
Macak U Cizmama

#241 Re: Vehabizam - Selefizam

BHF_Manijak wrote:
Ja ne mislim da je to tako,da li cemo biti drustvo gdje ce kler biti dominantan i igrati vaznu ulogu,ne vjerujem,uvijek ce biti mixa ovdje,niti ce biti cisto vjersko drustvo niti cisto ateisticko,kako bi ovdje pojedini zeljeli i kao da je to garant napretka...
Joooj kad mi ovako pocnu moralisati a ne mogu jedan pored drugog ni u safu stajati . Jedan drzi ruke ovako, drugi drzi onako, jedan razmakeo a drugi skupio noge a 2000km odnjih zbog ste te iste stvari se vodi rat, na hiljade mrtvih (suniti i siije). Docicemo do toga da ce svaki musliman morati imati drzavu za samog sebe , toliko se vole i postuju.
BHF_Manijak

#242 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by BHF_Manijak »

Macak U Cizmama wrote:
BHF_Manijak wrote:
Joooj kad mi ovako pocnu moralisati a ne mogu jedan pored drugog ni u safu stajati . Jedan drzi ruke ovako, drugi drzi onako, jedan razmakeo a drugi skupio noge a 2000km odnjih zbog ste te iste stvari se vodi rat, na hiljade mrtvih (suniti i siije). Docicemo do toga da ce svaki musliman morati imati drzavu za samog sebe , toliko se vole i postuju.
Opet generalizujes?! :) Ne pada mi napamet da muslimane djelim,to sta se desava 2000km od mene,znam,svjestan sam toga ali na to ne mogu uticati,davno se desila politicka podjela islama i to ce tako ostati,a sto se tice stajanja u saffu,ne bjezim niti izbjegavam bilo koga,stanem,on svoje ja svoje,nit koga mrzim,zato sto na drugaciji nacin klanja od mene,za mene su svi muslimani,samo ih mogu pojdleit da li je musliman,muhsin,mu`min itd :wink: :thumbup:
pure_love

#243 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by pure_love »

i pored razlika ipak smo braca i volimo se i branimo kada treba,pogledaj Iran...i ako je siitski najvise se bori za prava muslimanskih sunnija u Palestini,a tako je bilo i sa sunnitima bosnjacima u Bosni.Dakle smanji to,kako ko klanja to je manje vazno jer u islamu postoje 4 priznata mezheba.

Tako da na tvoju zalost,nije tako ;)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#244 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Chmoljo »

pure_love wrote:
i pored razlika ipak smo braca i volimo se i branimo kada treba,pogledaj Iran...i ako je siitski najvise se bori za prava muslimanskih sunnija u Palestini, a tako je bilo i sa sunnitima bosnjacima u Bosni.Dakle smanji to,kako ko klanja to je manje vazno jer u islamu postoje 4 priznata mezheba.

:lol: :lol: :lol:

satraše se braneći ih. samo zato što su "braća"... ;-)
zonbirile

#245 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zonbirile »

ko iz vica,nemoj me više braniti matere ti.
pure_love

#246 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by pure_love »

Chmoljo wrote:
pure_love wrote:
i pored razlika ipak smo braca i volimo se i branimo kada treba,pogledaj Iran...i ako je siitski najvise se bori za prava muslimanskih sunnija u Palestini, a tako je bilo i sa sunnitima bosnjacima u Bosni.Dakle smanji to,kako ko klanja to je manje vazno jer u islamu postoje 4 priznata mezheba.

a ko se to bori vise od Irana?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#247 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Chmoljo »

pure_love wrote:
Chmoljo wrote:
pure_love wrote:

a ko se to bori vise od Irana?
Palestinci, recimo?

ne bori se Iran ZA Palestinu, nego bori PROTIV Izraela...
zonbirile

#248 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zonbirile »

do zadnjeg Palestinca,samo im to nisu rekli,a ovi ne kontaju.
Jazz_Junkie

#249 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Jazz_Junkie »

Danas je spanska policija u Kataloniji uhapsila devetoro selefija koji su trebali egzekutirati zenu zbog "prekida braka". Tu odluku je donio nekakav "serijatski sud" koji priznaje i obitelj doticne zene, kao i njegovu odluku. Toliko o tvojoj braci, pure love.
zonbirile

#250 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zonbirile »

pure love samo za Irance i islam,malo pretjeruješ i neistina je Bogu mrsko djelo.
Locked