dok na bliskom dalekom istoku.............(a i u zajednicama bliskih dalekih istocnjaka................)
Vehabizam - Selefizam
- bez_ideje
#226 Re: Vehabizam - Selefizam
Meni se cini da se u nazad dosta godina ni jedna Marija nije udala za Josipa sa 13 ,niti je Josip likvidirao Marijinog babu jer mu nije ščeo dat Mariju.....
dok na bliskom dalekom istoku.............(a i u zajednicama bliskih dalekih istocnjaka................)
-
Macak U Cizmama
#227 Re: Vehabizam - Selefizam
bockas me ? OK !pure_love wrote:macak koliko ono bjese Marija stara kada se udala za Josipa? mi ucili 13 godina a on 50
Malo cu ti pomoci da se izvuces iz neugodnsti ...
Vidis , kad religije objasnjavaju nastanak svijeta za 6 dana, kazu njihovi tumaci da to ustvari nije pravih 6 dana, 6 zemaljskih dana , vec 6 perioda, a oni mogu trajati ihahahaj, mogu se razvuci kao zvaka, vec prema potrebi. ...
E tako isto si i ti mogao , u duhu religija i tumacenja vremena , 9 Aisinih ili 13 Marijinih godina pomnoziti sa zvakom, pa napisati komotno da je Ajsa imala 27, a Marija 31 g. i niko ti to nebi moga osporiti, ti bi bio pobednik nad komunisticko-ateistickim neprijateljima Islama. ...
-
pure_love
#228 Re: Vehabizam - Selefizam
macak,mogao sam ali to nije tako,,,Ajsa r.a je bila 9 a marija 13 
-
Macak U Cizmama
#229 Re: Vehabizam - Selefizam
Da ti odmah kazem da ja nemam nista protiv toga sto su bile mlade. To su bila takva vremena, takvi obicaji, a u nekim kulturama jos i danas djevojcice bioloski postaju zenom sa 10-11-12g. Problem je kad se to prenosi na druge kulture, konkretno na Bosnu gdje vecina djevojaka mentalno nije zrela da bude supruga i majka ni sa 25 ( ne ljutite se cure to je moj licni dozivljaj i ne mislim nista lose). Nase bosansko drustvo ima neka druga mjerila , druge obicaje , drugacije obicajno pravo koje se u mnogim stvarima kosi sa onim koji su dosli sa islamom na nase terene. Islam izvorno pripada drugoj kulturi, drugom vremenu i zbog toga nailazi na mnoga nerazumjevanja u nasem narodu, u mnogim elementim nam je stran. Nemojte nam na silu nametatati islam i bice ga mnogo vise nego sto mislite. Ovako samo gubite, gubitnici ste.pure_love wrote:macak,mogao sam ali to nije tako,,,Ajsa r.a je bila 9 a marija 13
-
pure_love
#230 Re: Vehabizam - Selefizam
pa ovako da ti odmah kazem da si fulio,jer to nema veze s islamom vec vremenom,i u Evropi su se do prije 100 godina udalave sa 14-15 godina,u Bosni pitaj bilo koju stariju zenu s koliko godina se udavalo u prosjeku za njeno vrijeme ,,,danas i u arapskom svijetu taj p prosjek bude 19-20 godina osim par izuzetaka,o kojima cujemo na vijestima
cuj islam pripada drugoj kulturi,a kojoj to pripada kriscanstvo? Isus je bio jevrej s podrucja palestine..dakleo od evrope
cuj islam pripada drugoj kulturi,a kojoj to pripada kriscanstvo? Isus je bio jevrej s podrucja palestine..dakleo od evrope
-
Macak U Cizmama
#231 Re: Vehabizam - Selefizam
pure_love wrote:pa ovako da ti odmah kazem da si fulio,jer to nema veze s islamom vec vremenom,i u Evropi su se do prije 100 godina udalave sa 14-15 godina,u Bosni pitaj bilo koju stariju zenu s koliko godina se udavalo u prosjeku za njeno vrijeme ,,,danas i u arapskom svijetu taj p prosjek bude 19-20 godina osim par izuzetaka,o kojima cujemo na vijestima
Opet ti mene bockas, a ja pokusavam biti fin ...
Sad si se ukopo u blato do grla ...
- BHF_Manijak
#232 Re: Vehabizam - Selefizam
Vidis,to sto ti sad pominjes,u danasnjem vremenu je cudno,ali tad je to sasvim normalno bilo zato i jeste dozvoljeno,a da je to tad sasvim normalno bilo pokazuju i cinjenice da niko,ali niko pa ni najzesci Muhammeodiv neprijatelji kao Ebu Leheb mu to nisu prigovarali i navodili kao ruznu stvar,sad je druga prica,mozes a i ne moras,brak izmedju Poslanika i Aise je mnogo vise od braka,ima mnogo drugih razloga....
-
Macak U Cizmama
#233 Re: Vehabizam - Selefizam
Ni ti izgleda nisi nacisto kako su stajale stvari u vezi braka u to doba, pa cu pomoci malo i tebi kao i pure-love ...BHF_Manijak wrote:Vidis,to sto ti sad pominjes,u danasnjem vremenu je cudno,ali tad je to sasvim normalno bilo zato i jeste dozvoljeno,a da je to tad sasvim normalno bilo pokazuju i cinjenice da niko,ali niko pa ni najzesci Muhammeodiv neprijatelji kao Ebu Leheb mu to nisu prigovarali i navodili kao ruznu stvar,sad je druga prica,mozes a i ne moras,brak izmedju Poslanika i Aise je mnogo vise od braka,ima mnogo drugih razloga....
Brak u danasnjici, danasnjem smislu rijeci je institucija i podrazumijeva i sex. U vrijeme Muhameda brak i zenidba su imali drugaciji karakter, drugi smisao i zenidba sa maloljetnicama se desavala iz drugih razloga. Nasljedstvo, ekonomska trampa, ja tebi djete -ti meni zemlju, blago, vlast i sl. Nije svaka zenidba bila i zenidba za krevet. Imati djete-zenu pokraj sebe je tad bila oznaka vrijednosti u drustvu, da imas, da si bogat i da mozes da je uzdrzavas kao muskarac. Cisto sumnjam da bi neka umno i mentalno zdrava osoba sexualno iskoristila to djete od 9 g. , tu curicu mada zakonski ima pravo na nju kao svoju zenu.
Slican obicaj se sacuvao i dan-danas u Afhganistanu ali u jednom drugom obliku. U nekim plemenima imucne osobe uz sebe imaju musku maloljetnu djecu koja su "njihiva" i koja im predstavljaju bas ono sto sam opisao za maloljetne djevojcice-zene iz Muhamedova vremena. Niks sex, niks zloupotreba, cisto statusni simboli u drustvu. ...
- BHF_Manijak
#234 Re: Vehabizam - Selefizam
Ti sebe spasavaj,pusti ti mene ziv bioMacak U Cizmama wrote:Ni ti izgleda nisi nacisto kako su stajale stvari u vezi braka u to doba, pa cu pomoci malo i tebi kao i pure-love ...BHF_Manijak wrote:Vidis,to sto ti sad pominjes,u danasnjem vremenu je cudno,ali tad je to sasvim normalno bilo zato i jeste dozvoljeno,a da je to tad sasvim normalno bilo pokazuju i cinjenice da niko,ali niko pa ni najzesci Muhammeodiv neprijatelji kao Ebu Leheb mu to nisu prigovarali i navodili kao ruznu stvar,sad je druga prica,mozes a i ne moras,brak izmedju Poslanika i Aise je mnogo vise od braka,ima mnogo drugih razloga....( moram spasavati islam od muslimana ...
)
Brak u danasnjici, danasnjem smislu rijeci je institucija i podrazumijeva i sex. U vrijeme Muhameda brak i zenidba su imali drugaciji karakter, drugi smisao i zenidba sa maloljetnicama se desavala iz drugih razloga. Nasljedstvo, ekonomska trampa, ja tebi djete -ti meni zemlju, blago, vlast i sl. Nije svaka zenidba bila i zenidba za krevet. Imati djete-zenu pokraj sebe je tad bila oznaka vrijednosti u drustvu, da imas, da si bogat i da mozes da je uzdrzavas kao muskarac. Cisto sumnjam da bi neka umno i mentalno zdrava osoba sexualno iskoristila to djete od 9 g. , tu curicu mada zakonski ima pravo na nju kao svoju zenu.
Slican obicaj se sacuvao i dan-danas u Afhganistanu ali u jednom drugom obliku. U nekim plemenima imucne osobe uz sebe imaju musku maloljetnu djecu koja su "njihiva" i koja im predstavljaju bas ono sto sam opisao za maloljetne djevojcice-zene iz Muhamedova vremena. Niks sex, niks zloupotreba, cisto statusni simboli u drustvu. ...
A dijete za robu?!?!?
-
zonbirile
#235 Re: Vehabizam - Selefizam
samo hrabro @bh manijak,glavom kroz ziod sa knjigom u ruci.
-
Macak U Cizmama
#236 Re: Vehabizam - Selefizam
Nebi bilo lose da moj komentar posmatras kao cjelinu i da ne vadis skoro beznacajne rijeci i pojmove koji sluze samo za opis onog sto sam htio reci ! Imam osjecaj da namjerno bjezis od sustineonog o cemu raspravljamo ?BHF_Manijak wrote:Ti sebe spasavaj,pusti ti mene ziv bioMacak U Cizmama wrote:Ni ti izgleda nisi nacisto kako su stajale stvari u vezi braka u to doba, pa cu pomoci malo i tebi kao i pure-love ...BHF_Manijak wrote:Vidis,to sto ti sad pominjes,u danasnjem vremenu je cudno,ali tad je to sasvim normalno bilo zato i jeste dozvoljeno,a da je to tad sasvim normalno bilo pokazuju i cinjenice da niko,ali niko pa ni najzesci Muhammeodiv neprijatelji kao Ebu Leheb mu to nisu prigovarali i navodili kao ruznu stvar,sad je druga prica,mozes a i ne moras,brak izmedju Poslanika i Aise je mnogo vise od braka,ima mnogo drugih razloga....( moram spasavati islam od muslimana ...
)
Slican obicaj se sacuvao i dan-danas u Afhganistanu ali u jednom drugom obliku. U nekim plemenima imucne osobe uz sebe imaju musku maloljetnu djecu koja su "njihiva" i koja im predstavljaju bas ono sto sam opisao za maloljetne djevojcice-zene iz Muhamedova vremena. Niks sex, niks zloupotreba, cisto statusni simboli u drustvu. ...![]()
A dijete za robu?!?!?![]()
![]()
Nemoj biti tako bas grub,Poslanik nit je to dozvolio nit je to radio,kao ni ashabi,a o samoj instituciji braka,imas na stotine hadisa i o njegovoj vrijednosti,procitaj malo pa i sebe usptu spasi...
Ali eto, umjesto trampe-trgvine sam mogao napisati i miraz , poklon, ono sto zena donosi u bracnu zajednicu . Zadovoljan?
- BHF_Manijak
#237 Re: Vehabizam - Selefizam
Jah,sve je tako kako ti kazes moj Zonbirile samozvani doktore nauka...zonbirile wrote:samo hrabro @bh manijak,glavom kroz ziod sa knjigom u ruci.
-
zonbirile
#238 Re: Vehabizam - Selefizam
moj@BHF_Manijak
ma znaš ove mi diskusije pravo šega,s druge strane kada skontam da su se i Hitleru smijali zbog brkova opet mi ne bude šega.I sve tako šega,nije šega,ali mislim da Bosna polako,ali neumitno pada pod uticaj klera i da to nije dobro.Pazi klera,ne mislim IZ,pravoslavna,ili katolička crkva,nego sveukupno.Moderni svijet je davno odbacio staležnu podjelu,gdje je kler bio jedan od staleža/faktora.
ma znaš ove mi diskusije pravo šega,s druge strane kada skontam da su se i Hitleru smijali zbog brkova opet mi ne bude šega.I sve tako šega,nije šega,ali mislim da Bosna polako,ali neumitno pada pod uticaj klera i da to nije dobro.Pazi klera,ne mislim IZ,pravoslavna,ili katolička crkva,nego sveukupno.Moderni svijet je davno odbacio staležnu podjelu,gdje je kler bio jedan od staleža/faktora.
- BHF_Manijak
#239 Re: Vehabizam - Selefizam
Ja ne mislim da je to tako,da li cemo biti drustvo gdje ce kler biti dominantan i igrati vaznu ulogu,ne vjerujem,uvijek ce biti mixa ovdje,niti ce biti cisto vjersko drustvo niti cisto ateisticko,kako bi ovdje pojedini zeljeli i kao da je to garant napretka...zonbirile wrote:moj@BHF_Manijak
-
zonbirile
#240 Re: Vehabizam - Selefizam
@BHF_manijak
pa zar ne vidiš da je već sve pod uticajem klera,a mix ne postoji,kao trudna žena,ili je trudna,ili nije, nema na pola trudna.
pa zar ne vidiš da je već sve pod uticajem klera,a mix ne postoji,kao trudna žena,ili je trudna,ili nije, nema na pola trudna.
-
Macak U Cizmama
#241 Re: Vehabizam - Selefizam
Joooj kad mi ovako pocnu moralisati a ne mogu jedan pored drugog ni u safu stajati . Jedan drzi ruke ovako, drugi drzi onako, jedan razmakeo a drugi skupio noge a 2000km odnjih zbog ste te iste stvari se vodi rat, na hiljade mrtvih (suniti i siije). Docicemo do toga da ce svaki musliman morati imati drzavu za samog sebe , toliko se vole i postuju.BHF_Manijak wrote:Ja ne mislim da je to tako,da li cemo biti drustvo gdje ce kler biti dominantan i igrati vaznu ulogu,ne vjerujem,uvijek ce biti mixa ovdje,niti ce biti cisto vjersko drustvo niti cisto ateisticko,kako bi ovdje pojedini zeljeli i kao da je to garant napretka...zonbirile wrote:moj@BHF_Manijak
- BHF_Manijak
#242 Re: Vehabizam - Selefizam
Opet generalizujes?!Macak U Cizmama wrote:Joooj kad mi ovako pocnu moralisati a ne mogu jedan pored drugog ni u safu stajati . Jedan drzi ruke ovako, drugi drzi onako, jedan razmakeo a drugi skupio noge a 2000km odnjih zbog ste te iste stvari se vodi rat, na hiljade mrtvih (suniti i siije). Docicemo do toga da ce svaki musliman morati imati drzavu za samog sebe , toliko se vole i postuju.BHF_Manijak wrote:Ja ne mislim da je to tako,da li cemo biti drustvo gdje ce kler biti dominantan i igrati vaznu ulogu,ne vjerujem,uvijek ce biti mixa ovdje,niti ce biti cisto vjersko drustvo niti cisto ateisticko,kako bi ovdje pojedini zeljeli i kao da je to garant napretka...zonbirile wrote:moj@BHF_Manijak
-
pure_love
#243 Re: Vehabizam - Selefizam
Joooj kad mi ovako pocnu moralisati a ne mogu jedan pored drugog ni u safu stajati . Jedan drzi ruke ovako, drugi drzi onako, jedan razmakeo a drugi skupio noge a 2000km odnjih zbog ste te iste stvari se vodi rat, na hiljade mrtvih (suniti i siije). Docicemo do toga da ce svaki musliman morati imati drzavu za samog sebe , toliko se vole i postuju.
i pored razlika ipak smo braca i volimo se i branimo kada treba,pogledaj Iran...i ako je siitski najvise se bori za prava muslimanskih sunnija u Palestini,a tako je bilo i sa sunnitima bosnjacima u Bosni.Dakle smanji to,kako ko klanja to je manje vazno jer u islamu postoje 4 priznata mezheba.
Tako da na tvoju zalost,nije tako
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#244 Re: Vehabizam - Selefizam
pure_love wrote:
i pored razlika ipak smo braca i volimo se i branimo kada treba,pogledaj Iran...i ako je siitski najvise se bori za prava muslimanskih sunnija u Palestini, a tako je bilo i sa sunnitima bosnjacima u Bosni.Dakle smanji to,kako ko klanja to je manje vazno jer u islamu postoje 4 priznata mezheba.
Tako da na tvoju zalost,nije tako
satraše se braneći ih. samo zato što su "braća"...
-
zonbirile
#245 Re: Vehabizam - Selefizam
ko iz vica,nemoj me više braniti matere ti.
-
pure_love
#246 Re: Vehabizam - Selefizam
Chmoljo wrote:pure_love wrote:
i pored razlika ipak smo braca i volimo se i branimo kada treba,pogledaj Iran...i ako je siitski najvise se bori za prava muslimanskih sunnija u Palestini, a tako je bilo i sa sunnitima bosnjacima u Bosni.Dakle smanji to,kako ko klanja to je manje vazno jer u islamu postoje 4 priznata mezheba.
Tako da na tvoju zalost,nije tako![]()
![]()
![]()
a ko se to bori vise od Irana?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#247 Re: Vehabizam - Selefizam
Palestinci, recimo?pure_love wrote:Chmoljo wrote:pure_love wrote:
Tako da na tvoju zalost,nije tako![]()
![]()
![]()
a ko se to bori vise od Irana?
ne bori se Iran ZA Palestinu, nego bori PROTIV Izraela...
-
zonbirile
#248 Re: Vehabizam - Selefizam
do zadnjeg Palestinca,samo im to nisu rekli,a ovi ne kontaju.
- Jazz_Junkie
#249 Re: Vehabizam - Selefizam
Danas je spanska policija u Kataloniji uhapsila devetoro selefija koji su trebali egzekutirati zenu zbog "prekida braka". Tu odluku je donio nekakav "serijatski sud" koji priznaje i obitelj doticne zene, kao i njegovu odluku. Toliko o tvojoj braci, pure love.
-
zonbirile
#250 Re: Vehabizam - Selefizam
pure love samo za Irance i islam,malo pretjeruješ i neistina je Bogu mrsko djelo.