A, raznoraznih primjera ima bez obzira na porijeklo/podrijetlo
Izvini za ovo zadnje, ne mogoh odoliti
Aaaaa-jel prava MUSLIMANKA se smije udati za nemuslimna?ni moja majka nije mogla prihvatiti da se moja mama udala za Srbina na pocetku....pa ga je zavolila ko rodjenog sina...
a ti lijepo nani objasni da pravi MUSLIMAN treba da dozvoli svojoj zeni da postuje i slijedi Knjigu
Shoba, lazemo se jel tako, sve ste Arape ili protjerali ili ste na putu da to uradite, zasto samo za njih nema mjesta u ovoj multi-kulti lonzu ?Dolazak kineza u BiH je za mene super stvar, i treba pustiti jos vise stranaca da dodju da zive kod nas. Ako vec mi ne mozemo(ili necemo) u svijet, onda treba pustiti svijet kod nas.
winetou wrote:A što mali nema muslimansko ime? Ono ne tiče me se, ali pravo patrijarhalno to što ima srpsko ime.
Interesantno od tvog oca, drugim rijecima da je doslo do razvode on nebi imao nikakva obiljezja da je njegov otac bio musliman. Mudar ti babo!pod 1: tvoje dijete ne moze biti npr. Vasic Edin!...ti ces uzeti srpsko prezime i djeca ima da dobiju srpska imena!
pod 2: ako budes imala sina, on se ne moze sunetiti!...i to ima da postujes!
Zasto ne? To potvrdjuje ono sto sam rekao da u vecini slucajeva prevagne na jednu stranu, rijetki su slucajevi koji gaje podjednako tradiciju oba roditelja.Vodenjak wrote:Stvarno, @vesela, zasto Srbi?vesela wrote:hajd sad ponovo procitaj sta sam napisala!...i moras znati da sam ja i moj brat muslimani!
...a moj muz i moja djeca srbi!
Ma znam ja da takvih slucajeva koje ti pominjes ima koliko hoces. Ali, isto tako znam da se djeca mogu odgojiti na takav nacin da im cinjenica sto su iz "mjesovitog braka" ni u kom slucaju ne predstavlja dilemu na koju ce stranu (a samim tim i opterecenje!) vec da se to i te kako moze "iskoristiti" za formiranje licnosti na mnogo siroj osnovi nego sto je pripadanje jednom narodu, grupi, s oprostenjem - stadu!zzzzz wrote:Zasto ne? To potvrdjuje ono sto sam rekao da u vecini slucajeva prevagne na jednu stranu, rijetki su slucajevi koji gaje podjednako tradiciju oba roditelja.Vodenjak wrote:Stvarno, @vesela, zasto Srbi?vesela wrote:hajd sad ponovo procitaj sta sam napisala!...i moras znati da sam ja i moj brat muslimani!
E vidiš Shoba,ja ću biti slobodan da iznesem svoje mišljenje po pitanju ovoga,naravno ne slažem se s tobom;Shoba wrote:Ja vjerujem da su mjesoviti brakovi buducnost bosne. sve sto ujedinjuje ljude u Bosni je dobrodoslo, a sve sto dijeli ljude po vjerskim i nacionalnim principima je negativno. imamo primjere sredina u kojima se niko ne mijesa (sjeverna irska, kipar, itd.) i stvari se ne mijenjaju desetljecima.
Ljude treba pustiti da zive kako hoce i da se mijesaju kako hoce. To je jedna od najzdravijih stvari za svaku naciju.
Otkako zivim u americi, naucio sam dosta toga o ovim stvarima, i mogu vam reci da smo mi totalno konzervativna sredina. Da vidim ciji bi roditelji u Bosni mogli udati svoju kcer za nekog muskarca koji je crnoput (rijec crnac je u sustini rasisticka). Svi bi odmah tu jadnu curu razapeli. Pored toga, muka mi je od naseg laznog "kosmopolitizma" i "tolerancije", mi smo sredina ljudi koji lazu sami sebe do daske. Mi smo izrazito mono-kulturalno drustvo i to je reanost.
Dolazak kineza u BiH je za mene super stvar, i treba pustiti jos vise stranaca da dodju da zive kod nas. Ako vec mi ne mozemo(ili necemo) u svijet, onda treba pustiti svijet kod nas.
Znaci li to po tebi da je religija i ono sto je proisteklo iz iste u stvari jedina posebnost sto Bosnjake cini drugacijima od Srba i Hrvata?revolver amidza wrote:
E vidiš Shoba,ja ću biti slobodan da iznesem svoje mišljenje po pitanju ovoga,naravno ne slažem se s tobom;
ti kažeš budućnost bosne,ja imam jednu tezu koja mnogima ne sjeda ali je zaistav tačna,naime identitet bosne kao takve,najjači joj pečat upravo daju bošnjaci sa svojim muslimanskim predznakom,da budemo savaim iskreni da bošnjaka nema u bosni ili da se oni odreknu svog muslimanskog identiteta,ostali bi srbi i hrvati,a po većini njih bosna bi začas postala dio srbije i hrvatske,...sad se pitaš kakve ovo veze ima sa temom,..e pa ima,..znam iz mnogih slučajeva gdje su miješani brakovi imeđu bošnjaka i srba ili hrvata,..u 90%slučajeva djeca nemaju muslimanska imena,..to je već prvo odlučujući korak u gubljenju identiteta,..sljedeće po inerciji,i zbog okruženja koje ima stalan kompleks od islama,će vjerovatno ići na stranu nemuslimanskogroditelja,..vjerovatno i da će životni partner također to biti,..svu svemu da se natavi taj trend,..milsim u ovom slučaju na bošnjake,njih za nekik 50-80 godina već neće biti kao takvih,...jer bošnjaci sa svojim komšijama srbima i hrvatima dijele isto porijeklo i jezik,.jedino što ih razdvaja od njih kao etno skupinu je taj muslimanski kulturni identitet,a ime je veoma bitno u tome,..i ovraćamo se na priču o budućnosti/kraju bosne
moram da pojasnim,po mome ne moraju oni biti baš vjerski pratkikanti,ali odricati se muslimanskog imena,odricati se proslava bajrama,posjeta mezarevima,nesunećenje muške djece,i dalje dane nabrajam,ako budu davali imena kao srbi i hrvati i u potpunosti napustili ono što ih diferebncira,..ogovorje DA!!!!Vodenjak wrote:Znaci li to po tebi da je religija i ono sto je proisteklo iz iste u stvari jedina posebnost sto Bosnjake cini drugacijima od Srba i Hrvata?revolver amidza wrote:
E vidiš Shoba,ja ću biti slobodan da iznesem svoje mišljenje po pitanju ovoga,naravno ne slažem se s tobom;
ti kažeš budućnost bosne,ja imam jednu tezu koja mnogima ne sjeda ali je zaistav tačna,naime identitet bosne kao takve,najjači joj pečat upravo daju bošnjaci sa svojim muslimanskim predznakom,da budemo savaim iskreni da bošnjaka nema u bosni ili da se oni odreknu svog muslimanskog identiteta,ostali bi srbi i hrvati,a po većini njih bosna bi začas postala dio srbije i hrvatske,...sad se pitaš kakve ovo veze ima sa temom,..e pa ima,..znam iz mnogih slučajeva gdje su miješani brakovi imeđu bošnjaka i srba ili hrvata,..u 90%slučajeva djeca nemaju muslimanska imena,..to je već prvo odlučujući korak u gubljenju identiteta,..sljedeće po inerciji,i zbog okruženja koje ima stalan kompleks od islama,će vjerovatno ići na stranu nemuslimanskogroditelja,..vjerovatno i da će životni partner također to biti,..svu svemu da se natavi taj trend,..milsim u ovom slučaju na bošnjake,njih za nekik 50-80 godina već neće biti kao takvih,...jer bošnjaci sa svojim komšijama srbima i hrvatima dijele isto porijeklo i jezik,.jedino što ih razdvaja od njih kao etno skupinu je taj muslimanski kulturni identitet,a ime je veoma bitno u tome,..i ovraćamo se na priču o budućnosti/kraju bosne
Drugim rijecima, znaci li to da oni Bosnjaci koji nisu religiozni ne mogu predstavljati dovoljno dobre predstavnike istog tog naroda da bi ocuvali njegov opstanak?
Znam ja o cemu ti govoris, ali bez ijedne od gore nabrojanih posebnosti koje su preuzete od Turaka, postojala Bosna jednako dugo kao i nakon usvajanja svega toga!revolver amidza wrote:moram da pojasnim,po mome ne moraju oni biti baš vjerski pratkikanti,ali odricati se muslimanskog imena,odricati se proslava bajrama,posjeta mezarevima,nesunećenje muške djece,i dalje dane nabrajam,ako budu davali imena kao srbi i hrvati i u potpunosti napustili ono što ih diferebncira,..ogovorje DA!!!!Vodenjak wrote:Znaci li to po tebi da je religija i ono sto je proisteklo iz iste u stvari jedina posebnost sto Bosnjake cini drugacijima od Srba i Hrvata?revolver amidza wrote:
Drugim rijecima, znaci li to da oni Bosnjaci koji nisu religiozni ne mogu predstavljati dovoljno dobre predstavnike istog tog naroda da bi ocuvali njegov opstanak?
zašto srbi i hrvati nikada ne bi dali neko arapsko ili persijsko ime?
na pr.ali će rado dati germanska,latinska itd,...ma skontao si ti mene o čemu govorim,..a svako ima svoje naravno,..
o, decko postavlja uslove za prijem u Bosnjaka. A kome da se obratim da i mene tuspase?tebi?IVZ-u?OHR-u?!revolver amidza wrote: moram da pojasnim,po mome ne moraju oni biti baš vjerski pratkikanti,ali odricati se muslimanskog imena,odricati se proslava bajrama,posjeta mezarevima,nesunećenje muške djece,i dalje dane nabrajam,ako budu davali imena kao srbi i hrvati i u potpunosti napustili ono što ih diferebncira,..ogovorje DA!!!!
zzzzz wrote:Zasto ne? To potvrdjuje ono sto sam rekao da u vecini slucajeva prevagne na jednu stranu, rijetki su slucajevi koji gaje podjednako tradiciju oba roditelja.Vodenjak wrote:Stvarno, @vesela, zasto Srbi?vesela wrote:hajd sad ponovo procitaj sta sam napisala!...i moras znati da sam ja i moj brat muslimani!