mjesoviti brakovi i djeca iz mjesovitih brakova

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Shoshana

Post by Shoshana »

Ma, neko ko pjeva Seseljevske pjesme ne moze biti normalan bez obzira na bilo kakvu pripadnost, osim mentalnu...

A, raznoraznih primjera ima bez obzira na porijeklo/podrijetlo :D

Izvini za ovo zadnje, ne mogoh odoliti :P
Fair Life

Post by Fair Life »

Shoshana wrote:(...)
Mozda ja to malo naopako shvatam, posto vjere nemam, nacinalno sam neosvijestena, a drzavu smatram granicom medju ljudima.
Negdje naletih na... "raskidajmo lance koji nas dijele".

Ili promasih temu ??

:-D
pravi-put

Post by pravi-put »

Ja bih se malo vratio na pocetak one teme, malo me ovo zagolica!

mIRCerka
ni moja majka nije mogla prihvatiti da se moja mama udala za Srbina na pocetku....pa ga je zavolila ko rodjenog sina...
a ti lijepo nani objasni da pravi MUSLIMAN treba da dozvoli svojoj zeni da postuje i slijedi Knjigu
Aaaaa-jel prava MUSLIMANKA se smije udati za nemuslimna?
Da postuje i slijedi Knjigu, koju?
Slijedi li Knjigu i tvoja majka?

Pitanja nisam postavio da te isprovociram nego da razmislis, sta pises!

I pred kraj teme!
Dolazak kineza u BiH je za mene super stvar, i treba pustiti jos vise stranaca da dodju da zive kod nas. Ako vec mi ne mozemo(ili necemo) u svijet, onda treba pustiti svijet kod nas.
Shoba, lazemo se jel tako, sve ste Arape ili protjerali ili ste na putu da to uradite, zasto samo za njih nema mjesta u ovoj multi-kulti lonzu ?

Ni ovo nije provokativno, jec edukativno mozda nekome dodje odozdo u glavu da se lazemo!
Jara

Post by Jara »

Jedan poznati Gari je poslije razvoda svojih roditelja prezime Vajnštajn ( po ocu) zamijenio za Kasparov ( po majci )...
vesela

Post by vesela »

winetou wrote:A što mali nema muslimansko ime? Ono ne tiče me se, ali pravo patrijarhalno to što ima srpsko ime. :D

jako dobro pitanje!

moji su "odobrili" vezu i brak sa mojim muzem...jedino su sa mnom razgovarali o dvije stvari vezane za djecu...odnosno, moj otac mi je kratko i jasno rekao:
pod 1: tvoje dijete ne moze biti npr. Vasic Edin!...ti ces uzeti srpsko prezime i djeca ima da dobiju srpska imena!

pod 2: ako budes imala sina, on se ne moze sunetiti!...i to ima da postujes!

ja sam poslusala oca i smatram da je bio u pravu!...vjerovatno je patrijarhalno, ali ne vidim nista lose u tome...

moja kcerka se udala za Sveda-protestanta...sama je donijela odluku, na koju smo vrlo ponosni:uzela je muzevljevo prezime i ZADRZALA svoje...
kad dobije djecu ne vjerujem da ce imati nasa imena...i to mi je sasvim normalno!

p.s.

moj brat je ozenjen muslimankom i imaju dvoje djece...zbog izbora imena djece je bio RAT izmedju njih dvoje, jer su se mame upetljale a njih dvoje nasjelo!
Fair Life

Post by Fair Life »

Roberte prepazi na Zaklinu da ne blebne...
zzzzz

Post by zzzzz »

Jevreji su u trecem vijeku raseljeni sirom tadasnjag Rimskog Carstva, opstali su do dan danas kao narod.

Vi to mozete nazvati patrijarhalnim, mozete smatrati za slabost....za mene je to snaga i vrijedno je postovanja.
Gledao sam na TV-u program o narodu koji je u periodu p.n.e zivio na Bliskom Istoku, bili su napredni, prilagodljivi, toliko prilagodljivi i neoptereceni da su nestali sa lica zemlje, stopili se sa drugima.

Na kraju dokumentarca autor se pita je li to bila njihova vrlina ili mana
pravi-put

Post by pravi-put »

vesela
pod 1: tvoje dijete ne moze biti npr. Vasic Edin!...ti ces uzeti srpsko prezime i djeca ima da dobiju srpska imena!

pod 2: ako budes imala sina, on se ne moze sunetiti!...i to ima da postujes!
Interesantno od tvog oca, drugim rijecima da je doslo do razvode on nebi imao nikakva obiljezja da je njegov otac bio musliman. Mudar ti babo!
Ali je ovo meni dokaz da je on ipak preduzeo sve da djete ne lici na muslimna, naravno i ti si svoj dio odradila, vidim po kcerci, i tako ste svi umjesto da mudete muslimani, ostali na krivom putu.
I ovo drugo za sunecenje , glupost higijenski i bolje za muskarca da bude osunecen, ko zivi u Americi zna da he sve vise muske djece (nemuslimana) osuneceno, tako se izbjegnu mnoge djecije upale, a kasnije i polne bolesti, ma vjera je cistoca al ljudi hoce da djavola slijede!
Reci tvom bratu da je njegovoj zeni zabranjeno da se uda za nemuslimana po islamu!

Neka bar zna da joj je brak pred Alahom pokvaren!
Pozdrav!
vesela

Post by vesela »

hajd sad ponovo procitaj sta sam napisala! :D ...i moras znati da sam ja i moj brat muslimani! :D ...a moj muz i moja djeca srbi! :-D
Herc

Post by Herc »

Zasto Srbi? Pretpostavljam da ih ostali percipiraju kao Srbe,ali zar i njihova mama :D
zzzzz

Post by zzzzz »

Jos malo morat cemo preimenovati temu u vesela i njena familija :D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

vesela wrote:hajd sad ponovo procitaj sta sam napisala! :D ...i moras znati da sam ja i moj brat muslimani! :D ...a moj muz i moja djeca srbi! :-D
Stvarno, @vesela, zasto Srbi? :shock:
zzzzz

Post by zzzzz »

Vodenjak wrote:
vesela wrote:hajd sad ponovo procitaj sta sam napisala! :D ...i moras znati da sam ja i moj brat muslimani! :D ...a moj muz i moja djeca srbi! :-D
Zasto ne? To potvrdjuje ono sto sam rekao da u vecini slucajeva prevagne na jednu stranu, rijetki su slucajevi koji gaje podjednako tradiciju oba roditelja.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

zzzzz wrote:
Vodenjak wrote:
Zasto ne? To potvrdjuje ono sto sam rekao da u vecini slucajeva prevagne na jednu stranu, rijetki su slucajevi koji gaje podjednako tradiciju oba roditelja.
Ma znam ja da takvih slucajeva koje ti pominjes ima koliko hoces. Ali, isto tako znam da se djeca mogu odgojiti na takav nacin da im cinjenica sto su iz "mjesovitog braka" ni u kom slucaju ne predstavlja dilemu na koju ce stranu (a samim tim i opterecenje!) vec da se to i te kako moze "iskoristiti" za formiranje licnosti na mnogo siroj osnovi nego sto je pripadanje jednom narodu, grupi, s oprostenjem - stadu! :-)

I nije ovo sto kazem utopija. Znam vrlo dobro! :)
revolver amidza

Post by revolver amidza »

Shoba wrote:Ja vjerujem da su mjesoviti brakovi buducnost bosne. sve sto ujedinjuje ljude u Bosni je dobrodoslo, a sve sto dijeli ljude po vjerskim i nacionalnim principima je negativno. imamo primjere sredina u kojima se niko ne mijesa (sjeverna irska, kipar, itd.) i stvari se ne mijenjaju desetljecima.

Ljude treba pustiti da zive kako hoce i da se mijesaju kako hoce. To je jedna od najzdravijih stvari za svaku naciju.

Otkako zivim u americi, naucio sam dosta toga o ovim stvarima, i mogu vam reci da smo mi totalno konzervativna sredina. Da vidim ciji bi roditelji u Bosni mogli udati svoju kcer za nekog muskarca koji je crnoput (rijec crnac je u sustini rasisticka). Svi bi odmah tu jadnu curu razapeli. Pored toga, muka mi je od naseg laznog "kosmopolitizma" i "tolerancije", mi smo sredina ljudi koji lazu sami sebe do daske. Mi smo izrazito mono-kulturalno drustvo i to je reanost.

Dolazak kineza u BiH je za mene super stvar, i treba pustiti jos vise stranaca da dodju da zive kod nas. Ako vec mi ne mozemo(ili necemo) u svijet, onda treba pustiti svijet kod nas.

Image
E vidiš Shoba,ja ću biti slobodan da iznesem svoje mišljenje po pitanju ovoga,naravno ne slažem se s tobom;
ti kažeš budućnost bosne,ja imam jednu tezu koja mnogima ne sjeda ali je zaistav tačna,naime identitet bosne kao takve,najjači joj pečat upravo daju bošnjaci sa svojim muslimanskim predznakom,da budemo savaim iskreni da bošnjaka nema u bosni ili da se oni odreknu svog muslimanskog identiteta,ostali bi srbi i hrvati,a po većini njih bosna bi začas postala dio srbije i hrvatske,...sad se pitaš kakve ovo veze ima sa temom,..e pa ima,..znam iz mnogih slučajeva gdje su miješani brakovi imeđu bošnjaka i srba ili hrvata,..u 90%slučajeva djeca nemaju muslimanska imena,..to je već prvo odlučujući korak u gubljenju identiteta,..sljedeće po inerciji,i zbog okruženja koje ima stalan kompleks od islama,će vjerovatno ići na stranu nemuslimanskogroditelja,..vjerovatno i da će životni partner također to biti,..svu svemu da se natavi taj trend,..milsim u ovom slučaju na bošnjake,njih za nekik 50-80 godina već neće biti kao takvih,...jer bošnjaci sa svojim komšijama srbima i hrvatima dijele isto porijeklo i jezik,.jedino što ih razdvaja od njih kao etno skupinu je taj muslimanski kulturni identitet,a ime je veoma bitno u tome,..i ovraćamo se na priču o budućnosti/kraju bosne
Vodenjak

Post by Vodenjak »

revolver amidza wrote:
E vidiš Shoba,ja ću biti slobodan da iznesem svoje mišljenje po pitanju ovoga,naravno ne slažem se s tobom;
ti kažeš budućnost bosne,ja imam jednu tezu koja mnogima ne sjeda ali je zaistav tačna,naime identitet bosne kao takve,najjači joj pečat upravo daju bošnjaci sa svojim muslimanskim predznakom,da budemo savaim iskreni da bošnjaka nema u bosni ili da se oni odreknu svog muslimanskog identiteta,ostali bi srbi i hrvati,a po većini njih bosna bi začas postala dio srbije i hrvatske,...sad se pitaš kakve ovo veze ima sa temom,..e pa ima,..znam iz mnogih slučajeva gdje su miješani brakovi imeđu bošnjaka i srba ili hrvata,..u 90%slučajeva djeca nemaju muslimanska imena,..to je već prvo odlučujući korak u gubljenju identiteta,..sljedeće po inerciji,i zbog okruženja koje ima stalan kompleks od islama,će vjerovatno ići na stranu nemuslimanskogroditelja,..vjerovatno i da će životni partner također to biti,..svu svemu da se natavi taj trend,..milsim u ovom slučaju na bošnjake,njih za nekik 50-80 godina već neće biti kao takvih,...jer bošnjaci sa svojim komšijama srbima i hrvatima dijele isto porijeklo i jezik,.jedino što ih razdvaja od njih kao etno skupinu je taj muslimanski kulturni identitet,a ime je veoma bitno u tome,..i ovraćamo se na priču o budućnosti/kraju bosne
Znaci li to po tebi da je religija i ono sto je proisteklo iz iste u stvari jedina posebnost sto Bosnjake cini drugacijima od Srba i Hrvata?
Drugim rijecima, znaci li to da oni Bosnjaci koji nisu religiozni ne mogu predstavljati dovoljno dobre predstavnike istog tog naroda da bi ocuvali njegov opstanak?
spongebob

Post by spongebob »

@revolver

hoces ti reci, da BIH nece vise postojati ako ne bude etnicke podjele :shock:

vrlo interesantna teza. S obzirom da zivimo i zivjecemo u istoj drzavi, bogu hvala da nema druge solucije doli mijesanja pa kad god da se to desilo. Svaki drugi proces je neprirodan i neizvodiv bez prisile.
revolver amidza

Post by revolver amidza »

Vodenjak wrote:
revolver amidza wrote:
Znaci li to po tebi da je religija i ono sto je proisteklo iz iste u stvari jedina posebnost sto Bosnjake cini drugacijima od Srba i Hrvata?
Drugim rijecima, znaci li to da oni Bosnjaci koji nisu religiozni ne mogu predstavljati dovoljno dobre predstavnike istog tog naroda da bi ocuvali njegov opstanak?
moram da pojasnim,po mome ne moraju oni biti baš vjerski pratkikanti,ali odricati se muslimanskog imena,odricati se proslava bajrama,posjeta mezarevima,nesunećenje muške djece,i dalje dane nabrajam,ako budu davali imena kao srbi i hrvati i u potpunosti napustili ono što ih diferebncira,..ogovorje DA!!!!
zašto srbi i hrvati nikada ne bi dali neko arapsko ili persijsko ime?
na pr.ali će rado dati germanska,latinska itd,...ma skontao si ti mene o čemu govorim,..a svako ima svoje naravno,..
kekec

Post by kekec »

Jel´ti ovo ozbiljno pitas ili se malo salis. :)
dinash

Post by dinash »

ja imam jednu tezu koja mnogima ne sjeda ali je zaistav tačna
jak si ... :D :-)
Vodenjak

Post by Vodenjak »

revolver amidza wrote:
Vodenjak wrote:
revolver amidza wrote:
moram da pojasnim,po mome ne moraju oni biti baš vjerski pratkikanti,ali odricati se muslimanskog imena,odricati se proslava bajrama,posjeta mezarevima,nesunećenje muške djece,i dalje dane nabrajam,ako budu davali imena kao srbi i hrvati i u potpunosti napustili ono što ih diferebncira,..ogovorje DA!!!!
na pr.ali će rado dati germanska,latinska itd,...ma skontao si ti mene o čemu govorim,..a svako ima svoje naravno,..
Znam ja o cemu ti govoris, ali bez ijedne od gore nabrojanih posebnosti koje su preuzete od Turaka, postojala Bosna jednako dugo kao i nakon usvajanja svega toga!
Mnoga imena koje danas nose Srbi i Hrvati nosili su kroz iste te vijekove Bogumili koji su bili nosioci opstanka Bosne. Uz to su bili i hriscani.
Ne bih sad da otvaram diskusiju o imenima, ali bi bilo zanimljivo i to pitanje otvoriti na onoj temi o jeziku. Zar nam nisu i ta imena zapravo nekad davno "nametnuta" kao sto su "nametnuti" pojmovi za koje se danas tvrdi da su dosli od Hrvata ili Srba?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

dinash wrote:
ja imam jednu tezu koja mnogima ne sjeda ali je zaistav tačna
jak si ... :D :-)

:lol: :lol: :lol: :lol:

Kako ja ovo promashi??? :shock:

:lol:
spongebob

Post by spongebob »

revolver amidza wrote: moram da pojasnim,po mome ne moraju oni biti baš vjerski pratkikanti,ali odricati se muslimanskog imena,odricati se proslava bajrama,posjeta mezarevima,nesunećenje muške djece,i dalje dane nabrajam,ako budu davali imena kao srbi i hrvati i u potpunosti napustili ono što ih diferebncira,..ogovorje DA!!!!
o, decko postavlja uslove za prijem u Bosnjaka. A kome da se obratim da i mene tuspase?tebi?IVZ-u?OHR-u?!

Jaka ti teza SDA-junosa, nema sta.
zili

Post by zili »

od ovog silnog među-nacionalnog jebanja u zdrav mozak - svi smo mi miješani

svi znamo koja su čija imena, ko šta slavi, kakva je čija tradicija, ko ima kakav glavić...
vesela

Post by vesela »

zzzzz wrote:
Vodenjak wrote:

stvari gledate vrlo usko!...moja djeca su rodjena prije rata...ja sam uvijek na popisu bila muslimanka a moj muz srbin, kao i danas...djeca su punoljetna...kako ce se oni pisati?...muslimani? ni u kom slucaju!!!...moje muslimanstvo se s tim niti negira niti umanjuje...

djeca JAKO dobro znaju da imaju nanu i baku, da je dedo u mezaru a deda u grobu, vrlo su im dragi vjerski praznici, jer dobivaju puno para od nane i dajdje odnosno bake i tetke...nisu vjernici, jer to nismo ni muz ni ja, ali su odgojeni da postuju...i zive u svedskoj, gdje se njihovo postovanje i tolerancija jos vise razvila...

i nema tu nikakvog naginjanja na jednu tradiciju, jer to ne postoji u braku zasnovanom na ljubavi!!!!
Post Reply