je li mi to išćeš deena?..zmijaIzmaj wrote:ne mogu naci muslimana kako treba hihihih a ti mi jos milosa uvaljujes![]()
(netolerancija prsti
)
Ko je od vas imao partnera druge vjere....
-
remake
Max.Cherry wrote:Mladenko, evo da vam odgovorim striktno i efikasno: Ovdje se radi o vlahinji tipa ne iz vlaske krajine ali nadasve o peksinu. I to peksinu najgore vrste - srpske, koje mi ovdje odmilja zovemo vlasi. Meni je draze zvati ih vlasima nego srbima jer "srbi" ima ljepsi prizvuk (nisam vjerovao da cu ovo ikada reci). I ne mislim kao vi gospodicna da sam fulio temu. Tema je da li bi imali partnera druge vjere. Mozda sa budistkinjom nekom, jer me oni nisu opsjednuli i karali u mozak 4 godine. Sa ovim okolo - nikada, jer sam imao lose iskustvo sa njima. I koliki sam hajvan bio, probao sam jednom, sto vec opisah, i dan danas se najezim sta sam sve i kojim sve culima osjetio na vrlo negativan nacin a sto je poticalo od nje. Mozda ih ima i cistih, u sto cisto sumnjam. Religije koje njeguju cistocu duha i tijela prihvatam, ove sve ostale su ubleha. Da, bas kao sto kazaste: hafi -zalafi...vesela wrote: mladicu,
je l' se ovdje radi o "vlainji" iz vlaske krajine ili o peksinu?...u oba slucaja si skroz fulio temu...jedino ako ne smatras da su svi druge vjere "hafi-zalafi"...onda si dibidus zalutao na temu
molim prevod ovoga : hafi-zalafi
-
Sarafcina
Ne znam zasto bi jedan cisto pragmaticni kriterij bio manje ili vise vazan (u smislu da se osudjuje) od drugog. Neko kod potencijalnog partnera gleda obrazovanje, neko porijeklo (haj da vidim koliko bi vas otislo za cergasa/icu), neko lovu (kuca, stan, auto
, mobitel
), neko socijalni status, a neko eto i vjeru, odnosno naciju.
Zasto je to tako
... e to vec trazi elaborat
, ali je najbitnije da je sve to legitimno. Nekome je pragmaticnost primarna, nekome manje bitna, ali je svi imamo, na ovaj ili onaj nacin i na osnovu nje vrsimo ukljucivanje ili odbacivanje potencijalnih buducih...
A kao sto neko rece, brak je tri mjeseca seksa, tri godine zaljubljenosti i trideset godina slaganja.
Ja licno, smatram da ce moj uspjeh biti ako jednog dana jednoj nani od 70ak godina za kafom kazem onu filmsku recenicu "it was a privilege being in love with you".
... jedino mislim da ce tesko biti ostvarivo da to moram reci na engleskom 
Zasto je to tako
A kao sto neko rece, brak je tri mjeseca seksa, tri godine zaljubljenosti i trideset godina slaganja.
Ja licno, smatram da ce moj uspjeh biti ako jednog dana jednoj nani od 70ak godina za kafom kazem onu filmsku recenicu "it was a privilege being in love with you".
- revolver amidza
e vidi ovo h&d,..ti si ovdje jedan od rijetkih koji si zapiškio vagon licemjera na ovom forumu,...tu si ispao kralj.horns&drums wrote:Oooo¸ revolver amidza iako se ne slazem sa tvojim stavovima cestitam na hrabrosti. Znate koliko ima, evo ovdje na forumu, ljudi koji misle kao gun_uncle , a ne govore nista. Tona. Pogledajte samo likove koji izbjegavaju temu, a redovni su na religiji i politici - sve ce vam se reci...
Angela, Lazar?![]()
![]()
![]()
![]()
Ajmeeeee jesi li mu mosti premjestala
:D:D:D:D:D:D wahhhahahahahahahahahahahaha
Ja npr. sa pitarkom ne bi mogo. Najozbiljnije. Tu sam ko revolveras, hodati i nekako ali ozeniti...ni pod razno.
ja se svjesno izlažem na tapet sa svojim stavovima,znam da ovaj forum pretendira na demokratičnost,multi itd.,..zato je i jedini koji posjećujem,ali ja se ne libim da napišem što mislim,..a 90% ih u ovoj državi misle kao i ja,i još i gore,..ali od tih 90% jedno ih je pola koji su fini demokratični,itd. sve dok ih ne upoznaš,..yebi ga sa mnom je barem sve jasno!
- Vodenjak
Koliko ja znam, ogromna vecina onih koja je ubijala, klala, pljackala i silovala pripada "cistima"!A wrote:A djeca iz "cistih" brakova .... kad porastu - ne nalaze svoj put? To moze biti dobro, a moze povuci i neke traume? Ili pogresno zakljucujem?zmijaIzmaj wrote:prema nekom mom iskustvu, djeca iz "mjesovitih" brakova imaju mali problem sa identitetom, ne zauzimaju stav ni jednog od roditelja dok su mladji, a kasnije kad porastu pronalaze svoj put...to moze biti dobro, a moze povuci i neke traume
Mislim da djeca u svakom slucaju "zauzimaju stav" roditelja, sto u "mjesanom braku" znaci zauzeti stav da je nebitna nacionalnost i vjera ljudi, prijatelja, ljubavi, muzeva i zena. I to je zauzimanje stava
I kasnije pronalazenje svog puta - ja to zovem - slobodom.
Isti ti "cisti" su i glavni ako ne i jedini generatori nacionalizma, fashizma, etnicke netrpeljivosti...
I na kraju, za sve one koji misle da djeca iz tzv. mjesovitih brakova imaju krizu identiteta:
Problem onih koji upadnu u takvu krizu ne lezi u njihovoj izmjesanosti vec iskljucivo i samo u "cistunskoj" sredini kojom su okruzeni i koja ih s prezirom gleda!
Pitanje je dakle, KO u stvari ima veci problem?
Djeca koja su iz "mjesovitog" braka ili oni koji tu decu sazalijevaju zbog njihove kao "nemogucnosti" da se priklonu jednoj strani... :
A mila majko, imaju se kome i priklanjati...
Posebno na nasim prostorima...
Iskreno mi je zao onih koji se osjecaju ugrozenim zbog svoje "izmijesanosti"...
Nadam se da ce uskoro shvatiti da su ih na taj osjecaj natjerali krvolocni, fashisticki nastrojeni "cistunci" a nikako njihovi roditelji koji su ih iz ljubavi rodili!
-
Sarafcina
e ovo je vec prica da li je kriva sredina ili vi, zbog vaseg uklapanja u datu sredinu .... po meni je to manje vazno, jer se ta diskusija svodi na ... lipsi magarce dok trava naraste ... a sta tu uraditi ... pa mozes ili ici u sredinu gdje je tvoje stanje vise/manje normalno ili sebi prilagoditi trenutnu sredinu. Naravno, mozes prilagoditi i sebe trenutnoj....Vodenjak wrote:Koliko ja znam, ogromna vecina onih koja je ubijala, klala, pljackala i silovala pripada "cistima"!A wrote:A djeca iz "cistih" brakova .... kad porastu - ne nalaze svoj put? To moze biti dobro, a moze povuci i neke traume? Ili pogresno zakljucujem?zmijaIzmaj wrote:prema nekom mom iskustvu, djeca iz "mjesovitih" brakova imaju mali problem sa identitetom, ne zauzimaju stav ni jednog od roditelja dok su mladji, a kasnije kad porastu pronalaze svoj put...to moze biti dobro, a moze povuci i neke traume
Mislim da djeca u svakom slucaju "zauzimaju stav" roditelja, sto u "mjesanom braku" znaci zauzeti stav da je nebitna nacionalnost i vjera ljudi, prijatelja, ljubavi, muzeva i zena. I to je zauzimanje stava
Isti ti "cisti" su i glavni ako ne i jedini generatori nacionalizma, fashizma, etnicke netrpeljivosti...
I na kraju, za sve one koji misle da djeca iz tzv. mjesovitih brakova imaju krizu identiteta:
Problem onih koji upadnu u takvu krizu ne lezi u njihovoj izmjesanosti vec iskljucivo i samo u "cistunskoj" sredini kojom su okruzeni i koja ih s prezirom gleda!
Djeca koja su iz "mjesovitog" braka ili oni koji tu decu sazalijevaju zbog njihove kao "nemogucnosti" da se priklonu jednoj strani... :![]()
A mila majko, imaju se kome i priklanjati...![]()
Nadam se da ce uskoro shvatiti da su ih na taj osjecaj natjerali krvolocni, fashisticki nastrojeni "cistunci" a nikako njihovi roditelji koji su ih iz ljubavi rodili!
ali je glupo svaljivati odgovornost na okolinu, ako si vec imao/imas izbor da ne zivis tu... ili da ne preuzmes bar dio odgovornosti za stanje u kojem se nalazis.
-
_BosanaC
Ovako nesto je, mozda iz najbolje moguce namjere, zelio i KaradzicSarafcina wrote:e ovo je vec prica da li je kriva sredina ili vi, zbog vaseg uklapanja u datu sredinu .... po meni je to manje vazno, jer se ta diskusija svodi na ... lipsi magarce dok trava naraste ... a sta tu uraditi ... pa mozes ili ici u sredinu gdje je tvoje stanje vise/manje normalno ili sebi prilagoditi trenutnu sredinu. Naravno, mozes prilagoditi i sebe trenutnoj....Vodenjak wrote:Koliko ja znam, ogromna vecina onih koja je ubijala, klala, pljackala i silovala pripada "cistima"!A wrote: A djeca iz "cistih" brakova .... kad porastu - ne nalaze svoj put? To moze biti dobro, a moze povuci i neke traume? Ili pogresno zakljucujem?
Djeca koja su iz "mjesovitog" braka ili oni koji tu decu sazalijevaju zbog njihove kao "nemogucnosti" da se priklonu jednoj strani... :![]()
ali je glupo svaljivati odgovornost na okolinu, ako si vec imao/imas izbor da ne zivis tu... ili da ne preuzmes bar dio odgovornosti za stanje u kojem se nalazis.
- Vodenjak
Iskreno se nadam da jos nisi svjestan sta si rekao u ovom postu i da ovo gore nisu tvoji stavovi!Sarafcina wrote:
e ovo je vec prica da li je kriva sredina ili vi, zbog vaseg uklapanja u datu sredinu .... po meni je to manje vazno, jer se ta diskusija svodi na ... lipsi magarce dok trava naraste ... a sta tu uraditi ... pa mozes ili ici u sredinu gdje je tvoje stanje vise/manje normalno ili sebi prilagoditi trenutnu sredinu. Naravno, mozes prilagoditi i sebe trenutnoj....
- cHupjahalic@
Izgleda da smo mi stvoreni da budemo puni predrasuda bez obzira o cemu se radi.
Ako dijete ne dolazi iz mijesovitog braka mozda dolazi iz "siromasne" porodice pa kad to dijete odraste niko ga nece posto ne pripada "njihovom toru".
Ne znam kako imate snage da diskutujete ovakvu temu posto svak ima pravo izbora.
Nasa stara izreka kaze da svaka ptica svome jatu leti a to ne mora znaciti da sve i jedan vrabac mora da leti za vrabcima
, mozda im galeb ili kakva lasta bolje odgovaraju za izgradnju gnijezda i nosenje
jaja u njima. 
Ako dijete ne dolazi iz mijesovitog braka mozda dolazi iz "siromasne" porodice pa kad to dijete odraste niko ga nece posto ne pripada "njihovom toru".
Ne znam kako imate snage da diskutujete ovakvu temu posto svak ima pravo izbora.
Nasa stara izreka kaze da svaka ptica svome jatu leti a to ne mora znaciti da sve i jedan vrabac mora da leti za vrabcima
Last edited by cHupjahalic@ on 11/04/2006 15:10, edited 1 time in total.
-
Sarafcina
Ma vidi nesto A, licno smatram za glupost cijelu ovu diskusiju... jer svako ima svoj rezon. Licno, smatram vlastitim bogatstvom svu sarolikost (po svim parametrima) ljudi koje mogu zvati kada mi zagusti.A wrote:Saraficno, mislim da je ipak dobra ilustracija odnosa sredine prema nacionalnoj i vjerskoj mjesanosti to sto moja djeca, mali dijasporci- ne znaju sta je to mjesani brak. Znaju za mjesano meso i mnogo vole
Mrzim zvanicne podjele po bilo kojim savovima, ali je realnost ono sto ljudi percipiraju, a ne ono sto se stvarno desava. Jbg.
Odnos sredine prema mijesanosti ... se gleda sa dva aspekta ... licnog i drustvenog. U licnom, razumljivo mi je da neko ne zeli uci u vezu/brak s nekim "previse" razlicitim. U drustvenom, glupo mi je da neko na osnovu vjere/nacije ne podnosi nekoga.
Takodjer je glupo i osudjivati nekoga zbog licnog stava zbog pragmaticnih kriterija.
@bosanac ... nemoj me pogresno shvatati. Ne zagovaram nista, narocito ne Karadzicevu politiku. A i ne iznosim licne stavove
-
Sarafcina
Vodenjak wrote:Iskreno se nadam da jos nisi svjestan sta si rekao u ovom postu i da ovo gore nisu tvoji stavovi!Sarafcina wrote:
e ovo je vec prica da li je kriva sredina ili vi, zbog vaseg uklapanja u datu sredinu .... po meni je to manje vazno, jer se ta diskusija svodi na ... lipsi magarce dok trava naraste ... a sta tu uraditi ... pa mozes ili ici u sredinu gdje je tvoje stanje vise/manje normalno ili sebi prilagoditi trenutnu sredinu. Naravno, mozes prilagoditi i sebe trenutnoj....
Znam tacno sta sam rekao. Ako hoces tumacenje .... lipsi magarce ... se odnosi na to da dok izmjenis stavove jedne sredine, nekoliko generacija ce da ...lipse. fucking reality
- Ahmmed
Eh, pa sad....kako se uzme...Vodenjak wrote:A wrote:A djeca iz "cistih" brakova .... kad porastu - ne nalaze svoj put? To moze biti dobro, a moze povuci i neke traume? Ili pogresno zakljucujem?zmijaIzmaj wrote:prema nekom mom iskustvu, djeca iz "mjesovitih" brakova imaju mali problem sa identitetom, ne zauzimaju stav ni jednog od roditelja dok su mladji, a kasnije kad porastu pronalaze svoj put...to moze biti dobro, a moze povuci i neke traume
Koliko ja znam, ogromna vecina onih koja je ubijala, klala, pljackala i silovala pripada "cistima"!
Velibor Ostojić, supruga Bošnjakinja
Biljana Plavšić,prvi ljubav, izvjesni Pašić iz Visokog, ali joj babo nije dao
Milan Simić, optužen za ratne zločine u B. Šamcu, supruga Bošnjakinja
Medijski jurišnici Radovana Karadžića: Ilija Guzina, Dragan Božanić, Snježan Lalović....također su ili bili u braku ili su iz "mješovitog"braka.....
Kako god, pravila nema
- Vodenjak
Ma dobro, @Ahmmede. I ja gore napisah "ogromna vecina" i znam da je bilo onih koji su svoje unutrasnje probleme rjesavali krvavim "dokazivanjem" svoje pripadnosti "svojima" bez obzira na to s kim zive...Ahmmed wrote:Eh, pa sad....kako se uzme...Vodenjak wrote:Koliko ja znam, ogromna vecina onih koja je ubijala, klala, pljackala i silovala pripada "cistima"!A wrote: A djeca iz "cistih" brakova .... kad porastu - ne nalaze svoj put? To moze biti dobro, a moze povuci i neke traume? Ili pogresno zakljucujem?
Isti ti "cisti" su i glavni ako ne i jedini generatori nacionalizma, fashizma, etnicke netrpeljivosti...I na kraju, za sve one koji misle da djeca iz tzv. mjesovitih brakova imaju krizu identiteta:
Velibor Ostojić, supruga Bošnjakinja
Biljana Plavšić,prvi ljubav, izvjesni Pašić iz Visokog, ali joj babo nije dao![]()
Milan Simić, optužen za ratne zločine u B. Šamcu, supruga Bošnjakinja
Medijski jurišnici Radovana Karadžića: Ilija Guzina, Dragan Božanić, Snježan Lalović....također su ili bili u braku ili su iz "mješovitog"braka.....
Kako god, pravila nema
Vjeruj mi da sam se sjetio takvih i iz moga kraja kada sam pisao ovaj post. Cuda su napravili a zivjeli su u mjesovitom braku..
Medjutim, i ti i ja znamo da se tu radi samo o izuzecima koji potvrdjuju pravilo, zar ne?
S druge strane, govorio sam prije svega o djeci iz mjesovitih brakova, a to je, priznaces ipak drugacije...
Licno poznajem jedan broj takvih koji stvarno lutaju ili lutashe u onim kokuznim vremenima, ali poznajem i one koji su se tako ponosno izdigli iznad nase tragicne zbilje i nisu dozvolili da ih stihija povuce za sobom nego su svoju "izmijesanost" shvatili u stvari kao prednost u odnosu na one "ciste" Prednost u smislu da su uspjeli da ostanu hladne glave i sami prosudjuju sta je dobro a sta zlo, a nisu po pamet isli u raznorazne centrale.
I zato se i slazem - sve jeste relativno, ali ne mogu da prihvatim, kao sto neko gore napisa, da ti "mjesanci" moraju da shvate da oni ne mogu da mijenjaju sredinu vec da je sredina ta koja treba da mijenja njih...
Rodjeni su, rasli i odgajani su u sredini u kojoj je njihovo bitisanje bilo normalno. Dosla su vremena nacionalizma i odjednom je ta ista sredina pocela da ih gleda drugacijim ocima.
Sta mislis do koga je?
- Vodenjak
De nas pushchaj malo...vesela wrote:pravo mi sega da su se Ahmmed i Vodenjak upustili u ovu diskusiju...dvije osobe koje ZNAJU da je dobar brak zasnovan na ljubavi, postovanju i uzajamnoj podrsci u dobru i u zlu...sve ostalo se rjesava uz kaficu, bez ikakvih stresova
- danas
pa ako si se udala za nekoga druge vjere -- znaci zaista religioznu osobu, a ne samo nekoga druge nacije ko samo drzi do obicaja (proslavi praznik i to je to) nego nekoga ko zaista vjeruje i pridrzava se odrednica svoje vjere... onda on ima postovanje i prema svome bogu, koje hoce da pokaze... a mozda i vjeruje da ce mu djeca ici u pakao ako nisu krstena, pa hoce to da sprijeci... i sta ja znam sta jos ne... pa ti vidi kako ces se dogovoriti...vesela wrote:ma koje te crno krstenje spopalo?...to nije postovanje ni dogovor!
sreca pa sam sovinista, kao sto rekoh -- ja vazda sa nevjernicima...