POLITIČKI TRANSFER GODINE

Post Reply
Eshek

Post by Eshek »

Prenj wrote:
Eshek wrote: Vidiš, tu je razlika između nas!

Ja zagovaram zdrav, realan i čist rezon kod ljudi, bez obzira za koju će stranku glasati. Ti zagovaraš SDP.

Ja govorim o konkretnim stvarima, ti prodaješ retoriku.

Ali, ako bih već morao odgovoriti na tvoje pitanje: Za Pemzionere :D
Ako bi mogao citirati gdje sam ja to zagovarao SDP?
Stranka penzionera je trenutno na vlasti. Zar je penzionerima bolje zadnje cetiri godine?
Njihov predstavnik u vladi se slozio sa prodajom Energopetrola INI?
Zar se slazes s tim?
Vidim da nemaš smisla za humor. Da imaš, shvatio bi da, kad kažem "Pemzioneri", mislim na manje stranke, a ne konkretno na njih.

Prenj, ti očito zagovaraš stranačku opciju.

Ipak, ne vidim sve u SDP-u negativno. Mislim da Lagumdžiji treba dati medalju zato što je spriječio dodjelu treće GSM licence za bagatelu.
Eshek

Post by Eshek »

Vingo wrote:
Eshek wrote:
Vingo wrote:Evo vec si dobio neke odgovore...trudicu se da ne ponavljam stvari i razloge...
Nikad nisam ni rekla ni mislila da je SDP imao dostignuca koja su nevjerovatna.
Cvrsto vjerujem da mnoge ljude prilikom izlaska na izbore vodi emocija, a ne temeljita analiza postignuca, programa, statuta....
O postignucima stranaka koje nisu ucestvovale u vlasti, realno, i ne mozes znati...
A emocija kojom je najlakse manipulisati jeste strah odnosno "nacionalna emocija..."
I to je karta na koju se kod nas hvataju glasovi...
SDP u takvoj konstelaciji ima jako tezak posao.
Nacionalne stranke dolaze u paketu. I sve i da imaju najbolji program i plan implementacije....taj im paket na svakom koraku pravi opstrukcije oko usaglasavanja bilo cega. Korupcija i kriminal su dio istog paketa...
Ja ne vjerujem u takvu drzavu.
Nisam odgojena da vjerujem desnici, a ni centru...
E sad ti ja necu pricati o postignucima Alijanse...Naslusacemo se toga do oktobra...."Mi smo izgradili toliko km autoputa, oni toliko....mi smo doveli BiH pred vrata Evrope, oni su nas vratili toliko i toliko godina unazad....Mi smo uspostavili diplomatske odnose sa susjedima...Mi smo se pola mandata borili sa zaostavstinom i opstrukcijama bivse vlasti....u ono drugo pola smo napravili neke katastrofalne poteze....i u to...prodje mandat."

Sve smo mi to davno culi. I cucemo jos bezbroj puta...
Ono sto sam ja, u svom mikrokosmosu dozivjela u te dvije godine, kad je u pitanju zivot, rad, saradnja, transparentnost, vrednovanje... pa mogla uporediti s godinama prije i godinama poslije...vjerovatno te ne zanima. A i uvijek mozes reci "e pa kod mene/kod nas nije bilo tako nego suprotno"....

Zakon o oduzimanju nelegalno stecene imovine, bio bi nesto najbolje sto bi se moglo desiti ovoj zemlji. A predlagac se, ako se sjecam, prijavio da bude prvi na listi za reviziju...
I za kraj...ukoliko SDP stupi u koaliciju sa SDA, zauvijek ce izgubiti moj glas.
Sa većinom se slažem, ali taj famozni zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine je još jedan čisti marketinški trik.

Kakvo oduzimanje? Čega? Od koga? Pa i ptice na grani znaju da, i ako se usvoji taj zakon, neće biti njegove efikasne provedbe. Zašto? Zato što je većina ljudi na koje bi se taj zakon primijenio već oprala novac i ubacila ga u legalne tokove po imenima svojih povjerenika, rodbine itd, i nijedan normalan pravni sistem to ne može više vratiti. Znaju to i "predlagači", ali ih to ne spriječava da prodaju maglu ovom i previše napaćenom narodu!
Jesi citao prijedlog zakona? Itekako mu podlijezu "treca lica".
Imas li pojma koliko vrijede nekretnine?
Sad cu banalizovat....ali zamisli tri kuce pretvorene u socijalni fond...
Evo i ja cu malo banalizovati:

Neko certifikatima privatizuje firmu (samo 51%) i potpiše da će ispunjavati obaveze preuzete potpisivanjem ugovora. Međutim, ne uradi to, nego digne par miliona kredita i pod hipoteku stavi nekretnine te iste firme. Pere i izvlači novac (od kredita) tako što osnuje još jednu firmu na treću osobu (njemu odanu, naravno) i toj drugoj prodaje proizvode prve ispod proiuzvodne cijene. Kada izvuče prvu turu, diže novu turu kredita i prvobitnu firmu još više zavaljuje u dug. I te pare izvuče i prebaci u drugu firmu. Onda osnuje treću firmu, a pozabavi se drugom firmom, koju na isti način otjera u propast, a novac prebaci u treću. Ta treća onda pošalje novac kao investiciju u nama susjednu zemlju i tamo izgradi proizvodne pogone iz kojih uvozi u BiH pod istom robnom markom. Sva zarada ostaje u susjednoj državi, a vlasnik vozi automobil koji se vodi na punici, ima kuće koje se vode na rođacima, itd. itd.

Ovo je radio i uradio čovjek koji je sjedio (ne znam je li još sjedi u predsjedništvu SDP-a).

Je li ti stvarno misliš da je moguće ovakvom (a ima ih mali milion) čovjeku oduzeti barem jednu marku??? :?

Novac se opere toliko puta, da ,u nijedna institucija u državi ne može ući u trag...
Eshek

Post by Eshek »

Prenj wrote:Ma kome jos treba socijalni fond i socijalna drzava?
To bi se svakako pravilo za neuspjesnu fukaru. Ko im je kriv sto su siromasni i sto se nisu "snasli"!
Zar nije bolje da im NJEGOVI prijatelji pomognu kada jednom godisnje Bajram dodje, ili ih, ako imaju srece, u medjuvremenu licno ON primijeti.
:(
O kome ti... :?
Eshek

Post by Eshek »

memento... :D
Last edited by Eshek on 06/04/2006 16:04, edited 1 time in total.
Vingo

Post by Vingo »

Eshek wrote:
Vingo wrote:
Eshek wrote: Sa većinom se slažem, ali taj famozni zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine je još jedan čisti marketinški trik.

Kakvo oduzimanje? Čega? Od koga? Pa i ptice na grani znaju da, i ako se usvoji taj zakon, neće biti njegove efikasne provedbe. Zašto? Zato što je većina ljudi na koje bi se taj zakon primijenio već oprala novac i ubacila ga u legalne tokove po imenima svojih povjerenika, rodbine itd, i nijedan normalan pravni sistem to ne može više vratiti. Znaju to i "predlagači", ali ih to ne spriječava da prodaju maglu ovom i previše napaćenom narodu!
Jesi citao prijedlog zakona? Itekako mu podlijezu "treca lica".
Imas li pojma koliko vrijede nekretnine?
Sad cu banalizovat....ali zamisli tri kuce pretvorene u socijalni fond...
Evo i ja cu malo banalizovati:

Neko certifikatima privatizuje firmu (samo 51%) i potpiše da će ispunjavati obaveze preuzete potpisivanjem ugovora. Međutim, ne uradi to, nego digne par miliona kredita i pod hipoteku stavi nekretnine te iste firme. Pere i izvlači novac (od kredita) tako što osnuje još jednu firmu na treću osobu (njemu odanu, naravno) i toj drugoj prodaje proizvode prve ispod proiuzvodne cijene. Kada izvuče prvu turu, diže novu turu kredita i prvobitnu firmu još više zavaljuje u dug. I te pare izvuče i prebaci u drugu firmu. Onda osnuje treću firmu, a pozabavi se drugom firmom, koju na isti način otjera u propast, a novac prebaci u treću. Ta treća onda pošalje novac kao investiciju u nama susjednu zemlju i tamo izgradi proizvodne pogone iz kojih uvozi u BiH pod istom robnom markom. Sva zarada ostaje u susjednoj državi, a vlasnik vozi automobil koji se vodi na punici, ima kuće koje se vode na rođacima, itd. itd.

Ovo je radio i uradio čovjek koji je sjedio (ne znam je li još sjedi u predsjedništvu SDP-a).

Je li ti stvarno misliš da je moguće ovakvom (a ima ih mali milion) čovjeku oduzeti barem jednu marku??? :?

Novac se opere toliko puta, da ,u nijedna institucija u državi ne može ući u trag...
Sasvim si slucajno naveo bas kriminalca iz SDP-a...Jel to onaj sto uzgaja kokosi i parizere?
Punica i rodjaci su treca lica jer ni oni nemaju dokaze o porijeklu imovine. Prema tome....ako liku uzmes auto i kucu, jel to bolje nego da ga pustis da kupi jos jedno auto za svastiku i kucu za sestrica?
O privatizaciji necemo dalje, ali da bar malo amortiziramo stetu nastalu beomucnim pljackanjem drzave. Ili pak necemo ni to jer Zlatko hoce....
Eshek

Post by Eshek »

Vingo wrote:Sasvim si slucajno naveo bas kriminalca iz SDP-a...Jel to onaj sto uzgaja kokosi i parizere?
Jeste, to je taj. Ali kao što rekoh, njih ima mali milion, u svim strankama.
Npr, Lijanovići & Bakić Company su daleko gori, brojčano gledano.
Vingo wrote:Punica i rodjaci su treca lica jer ni oni nemaju dokaze o porijeklu imovine. Prema tome....ako liku uzmes auto i kucu, jel to bolje nego da ga pustis da kupi jos jedno auto za svastiku i kucu za sestrica?
O privatizaciji necemo dalje, ali da bar malo amortiziramo stetu nastalu beomucnim pljackanjem drzave. Ili pak necemo ni to jer Zlatko hoce....
Vingo, u tome i jeste poenta. Država može trećim licima oduzeti imovinu samo ako može dokazati da je stečena pljačkom, eventualno ako nema dokaza o porijeklu.

Ali ovi ljudi imaju! Novac se opere bezbroj puta i tako legalizuje, a onda ta "treća" lica na "legalan" način dođu do tog novca!

Evo primjera: Punac i rodjaci primaju plate po 10-15 hiljada maraka mjesečno, ostatak crnog novca se ulaže u dionice profitabilnih firmi (tu ne moraš dokazati porijeklo", svojoj firmi se prodaju lične nekretnine i njive po 20 puta većoj cijeni jer je porez samo 5% i tako stiče dokaz o legalnom porijeklu...

Imam dosta kontakta s takvim ljudima i vjeruj mi, kako su znali ukrasti, tako će znati i zadržati taj novac... :-?
Eshek

Post by Eshek »

Vingo wrote:KOme treba?
Mozda njihovoj djeci... :(

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=44

Eshek molim te reci mi da se nisi ispovracao po ovom prijedlogu zakona, samo zato jer ga predlaze ko ga vec predlaze....
Nisam se ispovraćao po prijedlogu zakona, niti mi smeta što i od koga je podnesen. Samo tvrdim da je nefikasan i da neće ništa promijeniti.

Mislim da se SDP treba baviti malo konkretnijim stvarima, kako socijalnog, tako i ekonomskog aspekta. Mislim da je previše marketinga i retorike tu.

Kao što napisah, mislim da Lagumdžiji i SDP-u treba dati orden zato što su spriječili pljačku koja je pripremana u vezi dodjele 3. GSM licence. Za to mu skidam kapu.
Vingo

Post by Vingo »

Ja mislim da konacno imamo mali napredak u razumijevanju na 10. rundi...tj. stranici pregovora tj. teme.... :D

Hajd i to je nesto....

Zamisli kako je njima....
Eshek

Post by Eshek »

Ja se nadam da će Prenj ovdje lijepo i detaljno objasniti kako on zamišlja da bi se realizovali krajem prošle godine predloženi amandmani za uvođenje više stopa PDV-a od 1. Januara... :D

I malo o metodama obračuna PDV-a u privredi :D :D

I kako to da je PDV u Srbiji uveden 1.1.2005 godine, a po njegovoj računici Koštunica bio na vlasti samo godinu dana prije tog datuma...to neka posebna matematika :D :D :D
Eshek

Post by Eshek »

Fair Life wrote:Image

WTF?? :?

SB :?

:lol: :lol: :lol:
Frankyee

Post by Frankyee »

Ako Dudak ode u politiku to je njegova licna stvar. U svakom slucaju to je covjek kome se moze vjerovati. On nije lopov i misli najbolje cijelol drzavi. On ni u najgore vrijeme rata a ni poslije nije izdao. Takvih je jako malo.

Driga bitna stvar je to sto je Dudak nas Krajisnik. On razumije kako dise taj nas narod a Krajisnika ima oko 500.000 u BiH, naravno vecina u Krajini ali i dosta po ostalim dijelovima BH. Ima takode oko 200 do 300 hiljada na Zapadu, Hrvatskoj i Sloveniji.

Trece, da nije bilo Dudaka i slicnjih njemu Sarajevska, fildzan politika bi PRODALA Bihac a time i Krajinu. Povratak Bosnjaka u dolinu Sane i Sanice je najveci (a mozda i jedini znacajan) uspijeh Armije a najvecim dijelom V Korpusa. Bosnjaci u dolini Sane i Une su trn u oku cetnika i osnova sa koje se moze vrsiti integracija zapadnih dijelova BiH. Krajisnici polako ali sigurno se vracaju u Prijedor, Dubicu, Novi, pa cak i u Banjaluku.

Ono sto Sarajevo ne razumije je to da je Krajina jako daleko i plodno tlo za pobune, sto je najvise iskoristion zlocinac Fikret Abdic. Krajnje je vrijeme da Krajisnici imaju nekoga ko ce da zastupa interese Krajine i BiH u cijelini. Dudak to moze a nadam se da i hoce.

Krajisnici su ratovali za Bosnu, i to ratovali svaki dan. Ratovali su sa rodenom bracom (I u mojoj daljoj familiji je bilo autonomasa) i komsijama. Isto tako Krajisnici se jedini koji su masovno se vracali iz zapadnih zemalja u rat. Dok su Visocani i Kakanjci bjezali iz slobodnog grada, moj Babo je svojom voljom otisao u Travnik, da sa puskom gleda u Vlasic i sanja Krajinu. Da nije bilo Krajisnika pitanje je sta bi bilo u Centralnoj Bosni. A poslije rata koji slican primjer masovog povratke ima u BiH bolji od Kozarca! A na kraju deset godina poslije ? Cijenim i postujem sve ostale koji su sacuvali ovu drzavu ali niko od Krajisnika nije u vlasti u ovoj drzavi?? Krajisnika ima vise nego Sarajlija ili Tuzlaka na primjer, pa vidite koliko kojih ima na kjucnim pozicijama.
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Frenky, kapa do poda...da si blize poljubio bi te za ove rijeci.
hamza1

Post by hamza1 »

Frankyee wrote:Ako Dudak ode u politiku to je njegova licna stvar. U svakom slucaju to je covjek kome se moze vjerovati. On nije lopov i misli najbolje cijelol drzavi. On ni u najgore vrijeme rata a ni poslije nije izdao. Takvih je jako malo.

Driga bitna stvar je to sto je Dudak nas Krajisnik. On razumije kako dise taj nas narod a Krajisnika ima oko 500.000 u BiH, naravno vecina u Krajini ali i dosta po ostalim dijelovima BH. Ima takode oko 200 do 300 hiljada na Zapadu, Hrvatskoj i Sloveniji.

Trece, da nije bilo Dudaka i slicnjih njemu Sarajevska, fildzan politika bi PRODALA Bihac a time i Krajinu. Povratak Bosnjaka u dolinu Sane i Sanice je najveci (a mozda i jedini znacajan) uspijeh Armije a najvecim dijelom V Korpusa. Bosnjaci u dolini Sane i Une su trn u oku cetnika i osnova sa koje se moze vrsiti integracija zapadnih dijelova BiH. Krajisnici polako ali sigurno se vracaju u Prijedor, Dubicu, Novi, pa cak i u Banjaluku.

Ono sto Sarajevo ne razumije je to da je Krajina jako daleko i plodno tlo za pobune, sto je najvise iskoristion zlocinac Fikret Abdic. Krajnje je vrijeme da Krajisnici imaju nekoga ko ce da zastupa interese Krajine i BiH u cijelini. Dudak to moze a nadam se da i hoce.

Krajisnici su ratovali za Bosnu, i to ratovali svaki dan. Ratovali su sa rodenom bracom (I u mojoj daljoj familiji je bilo autonomasa) i komsijama. Isto tako Krajisnici se jedini koji su masovno se vracali iz zapadnih zemalja u rat. Dok su Visocani i Kakanjci bjezali iz slobodnog grada, moj Babo je svojom voljom otisao u Travnik, da sa puskom gleda u Vlasic i sanja Krajinu. Da nije bilo Krajisnika pitanje je sta bi bilo u Centralnoj Bosni. A poslije rata koji slican primjer masovog povratke ima u BiH bolji od Kozarca! A na kraju deset godina poslije ? Cijenim i postujem sve ostale koji su sacuvali ovu drzavu ali niko od Krajisnika nije u vlasti u ovoj drzavi?? Krajisnika ima vise nego Sarajlija ili Tuzlaka na primjer, pa vidite koliko kojih ima na kjucnim pozicijama.
Krajisnici se za to sami trebaju izboriti. Ova bagra im nikada sama nece ustupiti fotelje!
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Eshek wrote:Slažem se s tobom (nevjerovatno, a? :D )

Imam doduše malu primjedbu. Kažeš da mi je ekonomija ušla duboooko u vene i da sve gledam s ekonomskog aspekta.

Mislim da su ekonomski i socijalni aspekt društva i države usko povezani i u korelaciji.
Da, ali u normalnim zemljama. Kod nas treba ostvariti neke preduslove, da ekonomija dobije puni smisao...

Eshek wrote:Naša mišljenja se ne razilaze oko SDP-a, nego oko pitanja da li je Lagumdžija štetan za tu stranku. Ja mislim da jeste, ti misliš da nije. Epilog ćemo vidjeti na narednim izborima.
Ne vidim Lagumdziju kao problem. Bilo bi bolje da je na celu neko koga nisu toliko oblatili (a vise su ga oblatili nego sto je kriv), ali sta je tu je...

Treba biti realan, snage koje su udarale na Lagumdziju su one snage koje ce svakom lideru SDP-a naci hiljadu mana. Ne smeta on (lider) njima kao pojedinac, nego kao simbol socijaldemokratije. Pronalazenje mana lideru SDP-a (bilo kojem), ne otkriva stvarne motive. Stvarni motivi su borba protiv jednakosti svih ljudi.
Jebiga, ne moze opanak razumjeti da je priroda Bosne jednakost za sve...
Eshek

Post by Eshek »

kub lajkan wrote:Da, ali u normalnim zemljama. Kod nas treba ostvariti neke preduslove, da ekonomija dobije puni smisao...
Generalno je poznato da su siromaštvo i nacionalizam, tj. radikalizam u korelaciji, iako postoje rijetki izuzeci.

Lično mislim da prije prošlog rata Milošević & Karadžić Company ne bi uspjeli radikalizirati Srpski narod da ekonomija nije otišla u 3PM.

Ovaj narod je zaglibio ekonomski i kao takav je plodno tlo za razne manipulacije. Do sada je praksa pokazala da svi narodi u BiH perfektno surađuju kada se radi o novcu. Zato mislim da se SDP treba fokusirati na ekonomiju i da će to biti prepoznato i nagrađeno na izborima, a SDP tek onda imati prostora i kredibiliteta za pokretanje nekih društevenih promjena.

Interes i lova vrte svijet, a entiteti su i u ekonomskom smislu opterećenje za ovu zemlju. Upravo zbog toga će biti ukinuti, a ne zato što su genocidne tvorevine. To nije fer i pravedno, ali je jedini način i trebamo biti sretni što bilo kakav način postoji.
kub lajkan wrote:Ne vidim Lagumdziju kao problem. Bilo bi bolje da je na celu neko koga nisu toliko oblatili (a vise su ga oblatili nego sto je kriv), ali sta je tu je...
"sta je tu je" je nedostojno SDP-a koji treba da je sinonim za aktivizam i odbijanje pomirenja sa negativnim stvarima.
kub lajkan wrote:Treba biti realan, snage koje su udarale na Lagumdziju su one snage koje ce svakom lideru SDP-a naci hiljadu mana. Ne smeta on (lider) njima kao pojedinac, nego kao simbol socijaldemokratije. Pronalazenje mana lideru SDP-a (bilo kojem), ne otkriva stvarne motive. Stvarni motivi su borba protiv jednakosti svih ljudi.
Jebiga, ne moze opanak razumjeti da je priroda Bosne jednakost za sve...
Slažem se.
Međutim, mislim da je i sam Lagumdžija tim strujama dao dosta oružja i argumenata u ruke. Također mislim da je jedini način da Lagumdžija ostane na vrhu SDP-a i da postigne ugledniji izborni rezultat otvoreno i javno izjašnjavanje o optužbama na njegov račun. Dosta ljudi sumnja u njega upravo zato što to nije uradio.

Sad ću reći šta meni lično smeta:
Smeta mi što je poslao 6 BH državljana u smrt. Smeta mi što se nije pokajao za to. Smeta mi što sada ne radi ništa na njihovom povratku. Čini mi se da bi bila ludost da glasam za čovjeka koji bi me samo tako isporučio nekom klempavom idiotu preko okeana i ne bi mi uopšte dozvolio da pokušam da se odbranim. Smeta mi što ne izađe u javnost s tim pitanjem i ne obrazloži svoj postupak, što ne opere krvave ruke i vrati barem malo kredibiliteta, da možemo svi ići dalje.

Nemoj samo da mi neko napiše kako i nacionalisti imaju krvave ruke! :x Boli me neka stvar za njih, od njih ne očekujem da me vode u budućnost!
Vingo

Post by Vingo »

Lagumdzija je sinoc kod Mate izjavio da je spreman prepustiti (u slucaju pobjede) politicke pozicije, najboljim ljudima u svojoj stranci.
Nije se izjasnio o svojoj stranackoj poziciji, ali i ovo zvuci privlacno za one koji bi glasali za SDP, al nece zbog Zlatka...
Dobar politicki potez. :)
Eshek

Post by Eshek »

Pomak naprijed. Iako mislim da bi bilo bolje da to sada uradi, nego poslije izbora.

Krivo mi je za puno stvari u SDP-u, žao mi je što je Lagumdžija ubio 6 ljudi, žao mi je što ih sada, kad je očito šta je uradio, ne pokuša izvući, krivo mi je što sam SDP nije povukao njegovu odgovornost za to djelo, a ne da cijeli jedan pokret i ideja ispaštaju zbog Zlatkovog idiotluka.
Vingo

Post by Vingo »

Pa kako ce to uraditi sada kad su opozicija....?
Bas ovih dana pazljivo osluskujem ljude oko sebe....i radosna sam jer je vecina nekako vise prica o 4 miliona mrtvih, jadnih, prodanih, ludih.....Neki se kaju sto nisu glasali na proslim izborima (to me najvise raduje)....

SDP ce dobiti sljedece izbore. Imaju sansu da pokazu ko su i sta su...
A pokazace na samom pocetku. Kad vidimo s kim ce koalirati.
Eshek

Post by Eshek »

Žao mi je, ali čovjeku koji je 6 nevinih ljudi, protivno sudskoj odluci, poslao monstrumima u ovkav pakao i u smrt, ne mogu dati svoj glas. Niti mogu dati glas stranci koja se nije distancirala od tog čina i od njega. Ovo ne bih mogao ni rođenom ocu oprostiti!

Da sam Zlatko Lagumdžija, emigrirao bih iz ove zemlje. Ti ljudi imaju djecu koja će odrasti, a ne znam šta bih mu uradio da sam na njihovom mjestu.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Last edited by Eshek on 07/04/2006 14:12, edited 1 time in total.
Vingo

Post by Vingo »

Razumijem te....
Ali dobice SDP ove izbore. S tobom ili bez tebe.
Ja gledam tu sestoricu kao razmjenu za 4 miliona ... a to bih mogla oprostiti i Mirnesu... :)
novel

Post by novel »

SARAJEVO - Američka tajna služba CIA vjerojatno je koristila i Bosnu i Hercegovinu i Slovačku kao tranzitne države za prijevoz zrakoplovima osoba osumnjičenih za povezanost s Al-Qaidom, tvrdi Amnesty International u najnovijem izvještaju.

Pozivajući se na svjedočenja trojice Arapa - Muhammada Bashmilaha, Salaha Qaru te Muhammada Al-Assad - AI procjenjuje da su osobe osumnjičene za vezu s terorističkim organizacijama držane u tajnim zatvorima CIA-e i u BiH, Slovačkoj, Rumunjskoj, Turskoj, Azerbejdžanu, Gruziji, Bugarskoj, Albaniji i Makedoniji.

Sarajevski Dnevni avaz prenosi tvrdnje Amnestya prema kojima su gore navedena trojica proveli 13 mjeseci na različitim tajnim lokacijama, prije nego što su odvezeni zrakoplovom u Jemen u svibnju 2005. godine, da bi odatle bili pušteni prošlog mjeseca.

Bashmilahh, Qaru i Al-Assad su krajem 2003. godine uhićeni u Afganistanu, te su 13 mjeseci prije transfera u Jemen proveli po tajnim zatvorima CIA-e širom istočne Europe.

Oni procjenjuju da su bili i u BiH po vaktiji koja im je davana kako bi znali kad je vrijeme namaza, te trajanju letova kojima su prevoženi.

Dodaju i da uvjerenje da su bili u istočnoj Europi, te Balkanu, temelje na izuzetno hladnoj zimi koju su prošli. SAD su nedavno priznale da su koristile tajne zatvore CIA-e, te izvanredne letove za pritvor i prijevoz osoba koje se terete za veze s Al-Qaidom.

Vijeće Europe tim povodom pokrenulo je posebnu istragu, a BiH je nedavno optužena da nije dostavila odgovore na pitanja koja zanimaju posebnog istražitelja VE Dicka Martya, čime su sumnje u umiješanost naše zemlje u tajne operacije CIA-e povećane.

No, bh. vlasti ističu da nemaju nikakve informacije o takvim aktivnostima tajne američke službe na prostoru BiH, tvrdi Dnevni avaz.

7.4.2006.
Eshek

Post by Eshek »

Vingo wrote:Razumijem te....
Ja gledam tu sestoricu kao razmjenu za 4 miliona ... a to bih mogla oprostiti i Mirnesu... :)
WTF??? :?

Razmjenu za šta??

OK, samo prihvati kao OK da par političara pojebe tih cijela 4 miliona radi 500 miliona EURA maznutih para...
car-x

Post by car-x »

pitam se bi li tako govorila i da je jedan od te sestorice, ne daj boze, tvoj brat, otac, sin, ... i da li bi ti onda ta razmjena 1 za 4 miliona bila ok i da li bi to oprostila..
Eshek

Post by Eshek »

Jel' ona tema SHIT OF THE WEEK još uvijek aktuelna?
Eshek

Post by Eshek »

car-x wrote:
pitam se bi li tako govorila i da je jedan od te sestorice, ne daj boze, tvoj brat, otac, sin, ... i da li bi ti onda ta razmjena 1 za 4 miliona bila ok i da li bi to oprostila..
Aaaaaa, ne može to tako. Njeni su fini ljudi, obrijana raja, nisu kao one "bradate životinje" koje su isporučene amerima! :(
Post Reply