Ajeti, hadisi, dove....

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
miskin

#226 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Prenosi se od Ukbet lbn el-Harisa, r.a., da je rekao: "Klanjao sam za Allahovim Poslanikom, s.a.v.s. ikindiju u Medini pa predade selam, a zatim žurno ustade, pa između svijeta ode u sobu jedne od njegovih žena. Ljudi su se prepali zbog njegove žurbe. Pošto on izađe, primijeti da su se ljudi začudili njegovoj žurbi i reče: 'Sjetio sam se da imam nešto zlata kod kuće, pa nisam želio da budem okupiran njime, pa sam požurio da naredim da se podijeli."' - (Buhari)

U drugom rivajetu ovaj hadis citira se ovako: "Ostavio sam u kući nešto zlata od sadake, pa ne želim da obnoći kod mene."
miskin

#227 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Pošto džennetlije uđu u Džennet, Svevišnji Allah upitat će ih: ‘Želite li više od toga?’ Reći će: ‘Zar lica naša nisi svijetlim učinio! Zar nas u Džennet nisi uveo! Zar nas od Vatre nisi spasio!’ I tada će biti podignut zastor, i bit će im draže gledanje u svog Svevišnjeg Gospodara od svega onoga što su dobili. ” Muslim (181)
miskin

#228 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Prenosi se od Džabira, r.a., koji kaže: 'Pitao je neki čovjek, na dan Uhuda Allahova Poslanika, s.a.v.s.: 'Šta misliš ako ja poginem, gdje ću?' Reče: 'U Džennet,' pa on baci hurme koje je držao u ruci, a zatim stupi u borbu protiv neprijatelja dok ne poginu." - (Muttefekun alejhi)
miskin

#229 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Ebu-Hurejre, r.a., pripovijeda da je jedan čovjek došao Allahovom Poslaniku, saliallahu 'alejhi ve selleme, i upitao: "O Božiji Poslaniče, za koju sadaku čovjek ima najveću nagradu?" Alejhisselam odgovori: "Da udijeliš sadaku kada si zdrav i škrt, bojeći se siromaštva, a nadajući se bogatstvu. I nemoj odugovlačiti (sa sadakom) dok ti ne dođe duša u grlo, pa da onda povičeš: 'Podajte tome toliko, a tome toliko, kad je to već postalo njihovo."' - (Muttefekun alejhi)
miskin

#230 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Od Enesa, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., na dan Uhuda, uzeo jednu sablju i upitao: "Ko će ovo uzeti od mene?" Svi su ljudi pružili ruke i svaki je govorio: "Ja, ja." Poslanik, s.a.v.s., upita: "A ko je u stanju da se oduži za nju?" Odustaše ljudi, a Ebu-Dudžanet, r.a., reče: "Ja ću je odužiti." On je uzeo i njome sjekao glave nevjernika. - (Muslim)
miskin

#231 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Prenosi se od Zubejra b. Adijja da je rekao: "Došli smo kod Enesa b. Malika, r.a., i žalili se njemu na ono što nas je snašlo od Hadžadža, pa reče: 'Strpite se, jer, uistinu, neće doći ni jedno vrijeme a da ono poslije njega nije gore od njega. Sve će bit tako dok ne sretnete svoga Gospodara.' To sam čuo od vašeg Poslanika, s.a.v.s." - (Buhari)
miskin

#232 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Ebu-Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, rekao: "Požurite s dobrim djelima da preteknete sedam stvari! Zar očekujete išta drugo osim: velikog siromaštva, ili zabludujućeg bogatstva, ili smrtne bolesti, ili upropašćujuće starosti, ili iznenadne smrti, ili prokletog Dedžala, a on je najstrašnije što očekujete; ili Kijametski dan, koji je još žešći i gori." - (Tirmizi, hasen)
miskin

#233 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Od Ebu-Hurejrea, r.a., prenosi se da je Allahov Posianik, s.a.v.s., rekao na dan Hajbera:

"Ovu ću zastavu zasigumo predati čovjeku koji voli Allaha i Njegovog Poslanika. S njegovim rukama će Allah, dž.š., dati pobjedu."

Omer, r.a., veli: "Nisam poželio biti predvodnik do tada. Stao sam očekujući da me pozove i da meni preda zastavu.

Allahov Poslanik pozva Aliju, sina Ebu-Talibova, pa mu predade zastavu i reče: "Idi i ne osvrći se, dok ti Allah ne dadne pobjedu." Alija je krenuo malo, a zatim ne obazirući se, uzviknu: "Allahov Poslaniče, dokle i zašto ću se boriti protiv neprijatelja." Allahov Poslanik mu tada reče: "Bori se protiv njih sve dotle dok ne posvjedoče da nema drugog boga osim Allaha i da je Muhammed Njegov Poslanik, pa kada to učine, onda ti je zabranjena njihova krv i ( imetak, osim kada to bude obavezno (kisar i zekat), a račun će polagati pred Allahom
." - (Muslim)
miki 90

#234 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miki 90 »

moze li neko postaviti dovu Vedud ili poslati mi na pp , posto trenutno nisam u BiH ( nemam literature ) a nisam mogao pronaci na internetu ? hvala :)
miskin

#235 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

ja haman da sam nasao ako je to ovo, iskreno da ti kazem prvi put cujem za ovo.

Ovo je dova Bozijim imenom Veduud. Dova koja je na slici se uci u cetvrtak vece pred spavanje a moze se uciti i svako vece. Dovoljno je samo jednom prouciti. na mjestima gdje pise Fulan ibn Fulan i Fulana bint Fulana spomene su imena osoba ciju ljubav i spajanje zelimo. Bozijim izunom ako je namjera cista i iskrena doci do ljubavi medju njima pa makar do tada i u svadji bili.

Samo neznam da li je ova dova ispravno, jer znam da je netom kruzila isto dova nur,... ima ih kamara tih dova a sve one nisu vjerodostojne i one su laz na Allahovog Poslanika, pogotovo kad ovako dođe neko maksuz vrijeme da se uci cak sam to procitao na sajtu od IZ rijaset.ba, mislim da bi trebao pitati neke od ucenih sto se tice ove dove
miki 90

#236 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miki 90 »

miskin wrote:ja haman da sam nasao ako je to ovo, iskreno da ti kazem prvi put cujem za ovo.

Ovo je dova Bozijim imenom Veduud. Dova koja je na slici se uci u cetvrtak vece pred spavanje a moze se uciti i svako vece. Dovoljno je samo jednom prouciti. na mjestima gdje pise Fulan ibn Fulan i Fulana bint Fulana spomene su imena osoba ciju ljubav i spajanje zelimo. Bozijim izunom ako je namjera cista i iskrena doci do ljubavi medju njima pa makar do tada i u svadji bili.

Samo neznam da li je ova dova ispravno, jer znam da je netom kruzila isto dova nur,... ima ih kamara tih dova a sve one nisu vjerodostojne i one su laz na Allahovog Poslanika, pogotovo kad ovako dođe neko maksuz vrijeme da se uci cak sam to procitao na sajtu od IZ rijaset.ba, mislim da bi trebao pitati neke od ucenih sto se tice ove dove
i ja sam to procitao sto se tice nur dove a za ovu el-vedud dovu mi je pricao jedan stranac ali ne mogu nigdje da je prondjem .
miskin

#237 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Ebu-Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, rekao: "Allah, džš., kaže: 'Ko se neprijateljski ponaša prema Mome evliji (pravom robu), Ja ću mu najaviti rat. Najdraže čime Mi se Moj rob približava jeste ono čime sam ga zadužio (farzovi), a zatim Mi se on približava nafilama sve dok ga ne zavolim, a kad ga zavolim, onda Ja budem njegov sluh, kojim on sluša, njegov vid, kojim on gleda, njegove ruke, kojima on radi, njegove noge; kojima on putuje (u svemu tome pazi da se ne ogriješi o Allahov Zakon).

Ako šta zatraži, to mu dadnem, a ako zatraži Moju zaštitu, Ja ga odmah zaštitim
." (Buhari)
miskin

#238 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Enes, r.a., pripovijeda da je čuo Allahovog Poslanika, sallallahu 'alejhi ve selleme, kako prenosi od Allaha, dž.š., slijedeće: "Kada se Moj rob Meni približi za jedan pedalj, Ja se njemu približim za jedan aršin (podlakticu), a ako se on Meni približi za jedan aršin, Ja se njemu približim za jedan ručni hvat (raširenih ruku), a kad on Meni ide hodom, Ja njemu idem trčeći." - (Buhari)
Muderris

#239 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by Muderris »

Omer r.a., prenosi da je Allahov Poslanik s.a.w.s., rekao: „Doći će vrijeme kada će svijet imati ljudske oblike ali će im srca biti poput srca pustinjskih vukova. Prolijevaće krv, a neće se libiti od zla kojeg čine! Ako im dadneš prisegu na vjernost – prevariće te, a ako ti se obrate – lagaće te, ako im se povjeriš – iznevjeriće te, a kada ne budeš sa njima – ogovaraće te. Djeca će im biti bezobrazna, omladina devijantna, a njihovi stari će biti poročni – neće naređivati dobro niti će odvraćati od zla. Biti sa njima je poniženje, a tražiti ono što je njihovo je pravo siromaštvo! Dobri među njima je zalutao, dok je zalutali među njima dobar! Sunnet je za n jih bid'at, dok je bid'at za njih sunnet. Onaj koji dobro među njima naređuje je sumnjiv, fasik među njima je častan čovjek, dok je vjernik kod njih potlačen! Kada se ljudi počnu ponašati tako Allah će dati da njima ovladaju ljudi koji će ih ubijati ako što prozbore, koji će ih eksploatirati ako budu ćutali, koji će im uzimati ono što zarade, i koji će se nepravedno prema njima odnositi dok budu vladali njima!“ (Džami'ul-Ehadis, Sujuti, br.31621.)
miskin

#240 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

lbn-'Abbas, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, rekao: "Dvije blagodati (Allahove) neiskorištene su od većine ljudi: zdravlje i slobodno vrijeme." - (Buhari)
miskin

#241 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Aiša, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, toliko dugo stajao na noćnom (nafila) namazu, da bi mu noge znale oteći, pa mu je ona rekla: "Zašto to činiš, Božiji Poslaniče, kad ti je Allah oprostio sve prošle, a i buduće grijehe?" On joj na to odgovori: "Zar ne treba da se trudim i budem zahvalan rob?" - (Muttefekun alejhi)
miskin

#242 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Aiša, r.a., veli: "Kada bi nastupilo zadnjih deset dana ramazana, Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, te bi noći provodio u ibadetu, čeljad bi svoju budio na namaz, neobično bi se trudio u ibadetu i okanio bi se bračnog odnosa (posvećujući se isključivo ibadetu)." - (Muttefekun alejhi)

ovo nam govori da je Poslanik trazio noc lejletul kadr u zadnjih 10 dana i da ona nije 27 noc nego jedna od neparni noci zadnjih deset dana kako o tome govore drugi hadisi
miskin

#243 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Ebu-Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, rekao: "Jak vjernik bolji je i Allahu draži od nejaka vjernika, a u obojici je hajr (dokle god su vjernici). Žudi za onim što će ti koristiti, od Allaha pomoć traži i nemoj biti kukavica. Ako te šta neprijatno zadesi, nemoj reći: 'Da sam uradio drugačije, ne bi do ovoga došlo,' nego reci: 'Allah je odredio ono što je htio, i to i uradio, jer riječ "da" (sam) otvara šejtanska vrata." - (Muslim)
miskin

#244 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Ebu-Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, rekao: "Džehennem je opkoljen (ograđen) (ovosvjetskim) užicima, a Džennet je opkoljen (ograđen) neprijatnostima." - (Muttefekun alejhi)
miskin

#245 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Prenosi se od Ebu-Abdi Huzejfe b. el-Jamana, r.a., da je rekao: "Klanjao sam jedne noći sa Poslanikom, s.a.v.s. On otpoče namaz učenjem sure el-Bekare, pa rekoh (pomislih u sebi) učinit će ruku poslije sto ajeta, ali nastavi, pa rekoh, klanjat će prvi rekat sa El-Bekara, ali nastavi, pa rekoh obavit će ruku na kraju, ali zatim započe sa učenjem sure En-Nisa i prouči je, pa započe sa učenjem sure Ali - Imran i prouči je, a učio je razgovjetno.

I kada bi učio ajet u kome je tesbih (slavljenje Allaha, dž.š.), slavio bi Ga, govoreći "Subhanellah". Kada bi naišao na ajet u kome se spominje molba Allahu, molio bi, a kada bi naišao na ajet u kome se spominje utjecanje Allaha od nečega, utjecao bi se. Poslije toga je otišao na ruku i govorio "subhane Rabbijel azim". Tako mu je ruku potrajao koliko i stajanje, potom reče: "semiallahu limen hamideh, Rabbena rekel hamd" i ostade da stoji dugo, približno koliko je bio na rukuu. Zatim je učinio sedždu, govoreći: "subhane Rabbijele ala", pa mu je bila sedžda duga približno stajanju." - (Muslim)
miskin

#246 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Od Ibn-Mes'uda, r.a., prenosi se da je rekao: "Klanjao sam sa Allahovim Poslanikom, s.a.v.s., jedne noći, pa je oduljio kijam, stajanje u namazu, pa sam pomislio nešto loše. Prisutni mu rekoše: "A šta si to pomislio?" "Pomislio sam da sjednem i da ga ostavim sama na Kijamu." - (Muttefekun alejhi)
miskin

#247 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Enes, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, reka "Mejjita (mrtvaca) prati troje: njegova porodica, njegov imetak i njegova djela. Dvoje se vraća, a jedno ostaje s njim. Vraćaju se njegova porodica i njegov imetak sa njim ostaju njegova djela." - (Muttefekun alejhi)
miskin

#248 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Ibn-Mes'ud, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellerm rekao: "Zaista je Džennet svakome od vas bliži od (sveze) njegove obuće, a i Džehennem isto tako." - (Buhari)
miskin

#249 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Prenosi se od Ebu- Firasa Rebia b. Kaba el-Eslemija, r.a., sluge Allahov Poslanika, s.a.v.s., koji je bio pripadao siromašnoj skupini "sufa" Poslanikove džamije, je rekao: "Zanoćio sam sa Allahovim Poslanikom, s.a.v.s. Donosio sam mu vodu za abdest i druge usluge mu činio, pa mi reče: 'Traži od mene što hoćeš.' Rekoh: 'Tražim da budem u tvom društvu u Džennetu', reče: 'A osim toga?' Rekoh: 'Samo to.' Reče: 'Pomozi me u tome, čestim padanjem na sedždu pred Allaha."' -(Muslim)
miskin

#250 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Sevban, r.a., pripovijeda da je čuo Allahovog Poslanika, sallallahu 'alejhi selleme, kada je rekao: "Preporučujem ti da često sedždu činiš, jer ti Allah za svaku sedždu poveća jednu deredžu i izbriše jedan od tvojih grijeha." - (Muslim)
Post Reply