Spor oko prikazivanja lika Muhammeda a.s.
-
Goran_35
Najcudnije je to sto se sve ponovo desava i dize prasina poslije cetiri mjeseca?
Julland Posten je objavio dvanaest karikatura prije cetiri mjeseca.Ja sam vidio svih dvanaest.Neke od tih karikatura sigurno vrijedjaju muslimane,jer podsjecaju na nazzi propagandu iz drugog svjetskog rata,gdje je poslanik prikazan sa velikim kukastim nosem.Takodjer neke karikature,na indirektan nacin,upucuju na Islam i muslimane kao fanatike i teroriste.
Zbog toga su svedski mediji odlucili da ne objavljuju ponovo te karikature.Jer objavljivanje nije nista drugo nego provociranje i doljevanje ulja na vatru.To sluzi samo onima koji zele tkzv. "sukob civilizacija" i nicemu drugom.
Naravno ne opravdavam ni militantne muslimane,koji prijete i koji se zele svetiti zbog ovoga,jer postoje i drugi nacini borbe.Mirnim protestima,dostojanstveno,bojkotom kupovine roba i slicno.
Julland Posten je objavio dvanaest karikatura prije cetiri mjeseca.Ja sam vidio svih dvanaest.Neke od tih karikatura sigurno vrijedjaju muslimane,jer podsjecaju na nazzi propagandu iz drugog svjetskog rata,gdje je poslanik prikazan sa velikim kukastim nosem.Takodjer neke karikature,na indirektan nacin,upucuju na Islam i muslimane kao fanatike i teroriste.
Zbog toga su svedski mediji odlucili da ne objavljuju ponovo te karikature.Jer objavljivanje nije nista drugo nego provociranje i doljevanje ulja na vatru.To sluzi samo onima koji zele tkzv. "sukob civilizacija" i nicemu drugom.
Naravno ne opravdavam ni militantne muslimane,koji prijete i koji se zele svetiti zbog ovoga,jer postoje i drugi nacini borbe.Mirnim protestima,dostojanstveno,bojkotom kupovine roba i slicno.
-
Goran_35
Opravdanja danske vlade su po meni nikakva.Svakako da demokratija nudi slobodu.Ali demokratija je i obaveza zastite prava i recimo vjerskih ubjedjenja manjina.Naravno da ne treba pretjerivati i humor i satira treba da postoje.Ali,neke od dvanaest karikatura su presle granice dobrog ukusa i kao sto rekoh podsjecaju na nazzi propagandu kakva je cinjena svojevremeno,protiv jevreja.
Sve u svemo,jako los pote danske vlade ...
Sve u svemo,jako los pote danske vlade ...
- libertyBiH
Sumnjam da je tako nesto ikad stampano.Iza ovog sramnog cina garantiram da stoje masonske (zidovske) ruke i sve u cilju produbljivanja jaza izmedju krscanstva i islama.Kako bi se krscani ponasali kada bi neko u novinama objavio sliku,gdje isus handri mariju ili tako nesto?danas wrote:pa sto mislis da nisu? ima li smisla karikatura isusa sa 77 djevica koje je on ko biva, obecao bombasima samoubicama? ili nema?CiCiban wrote:sorry but ..zasto onda njih nisu prikazali..?
umjesto muhameda a.s. jer koliko vidim opus je upravo njemu posvecen
a sa isusom (a pogotovo sa katolickom crkvom) se zajebaju itekako, i to tamo gdje njih svrbi, ne sekiraj se ti nista... samo ti te zajebancije ne vidis. jer neces da vidis. i jer vidis samo ono sto tebe svrbi.
-
Sarafcina
danas,danas wrote:dobro sad, jedno pitanje:The_Fluid wrote: ispod slika zapaljene Ambasade Kraljevine Danske u Damasku, u Siriji.
sta je veca uvreda za muslimane -- ta glupa i beznacajna karikatura u novinama (za koju, da nije bilo ovolike reakcije, niko nikad i ne bio cuo) ili ova slika na naslovnim stranicama svih svjetskih novina, na CNN-u, na BBC-u, itd?
jer vidis, mene nije uvrijedilo nikakvo segacenje sa muhamedom, ali ovo me vrijedja. i, da priupitam i ovo: hocemo li vidjeti proteste protiv ovakvih protesta, koji cini mi se ipak kaljaju ime islama? hoce li saudijska vlada povuci svoje diplomate iz sirije, zbog uvrede islama koju su sirijci nacinili paljenjem tudjih ambasada ili to eto, nije uvreda islama (koji za sebe kaze da je miroljubiva religija)? hoce li muslimani u evropi sutra imati bolji ili losiji status nakon ovakvih reakcija? hoce li se o njima misliti kao o miroljubivim i ozbiljnim, stalozenim ljudima, ili ce se o njima misliti kao osobama koje pale ambasade?
i sta je se na kraju postiglo? da li se povratio "naruseni ugled" islama? ili se desilo nesto drugo -- onima koji vec naginju na tu ksenofobnu stranu, ovakve reakcije su sada samo dokaz da su oni sto su nacrtali karikature bili u pravu kad prikazuju muslimane kao teroriste?!?!
posmatraj to ovako... nekom Bosancu kazes "mrs u PM" ...
i onda to direktno prevedes na engleski i kazes nekom amerikancu.
amerikanac te obicno blijedo pogleda i nastavi pricati s tobom kao da nije bilo nista.
sa Bosancem mozes imati svakakvih reakcija i ako si odabrala pogresnu osobu....
e isto ti je i sa ovim karikaturama. Muslimanima one predstavljaju namjerno izrecenu uvredu. Iste karikature Isusa ili pape... iz nekog razloga, krscane ne tangiraju previse. To sto krscanima nesto smeta/ne smeta, jednostavno nije muslimanska briga. Osudice to (ukoliko je osuda u skladu sa islamom), ali nece voditi akcije protiv toga.
Ako neko dira u muslimane (ili jevreje ili budiste), onda je jako blesav, ako ocekuje da to treba proci bez reakcije.
-
digger
Ako su Turci bili tolerantni, zasto su napravili dzamiju od crkve?Haqqani wrote:Bismillah!
Freske u Aja Sofiji su napravili krscani , posto je Aja izvorno bila crkva.I zbog velike tolerancije Osmanlija, sve su ostavili sto su nasli u njoj.
Samo 7 dana od ulaska u Konstantinopolis, crkva Hagia Sofia je bila pretvorena u dzamiju, Aja Sofiju. U doba Sulejmana Prvog, mozaici su prekriveni malterom (tolerancija?!?) i tek sa Ataturkom koji ju je proglasio muzejem, Aja Sofia pocinje da se cisti i mozaici da se obnavljaju.
Sta izmisljas gluposti. Ovo sto si napisao je najbolji primjer ignorancije iz religiozne zaslijepljenosti. Kod takvih kao ti, istorija sluzi samo kao podloga za slicna naglabanja.
- Fair Life
... To sto muslimanima nesto smeta/ne smeta, jednostavno nije briga zapadne civilizacije. Osudice to (ukoliko je osuda u skladu sa vazecim zakonima), ali nece voditi akcije protiv toga.Sarafcina wrote:(...)
... To sto krscanima nesto smeta/ne smeta, jednostavno nije muslimanska briga. Osudice to (ukoliko je osuda u skladu sa islamom), ali nece voditi akcije protiv toga.
Ako neko dira u muslimane (ili jevreje ili budiste), onda je jako blesav, ako ocekuje da to treba proci bez reakcije.
Ako neko dira u tekovine zapadne civilizacije (ili... sigurnost njezinih gradjana), onda je jako blesav, ako ocekuje da to treba proci bez reakcije.
- Ahmmed
Muslimanima ovakve reakcije ne trebaju. Pogotovo ne, paljenje ambasada.
Ne sjećam se da su gorjele jugoslavenske asmbasade po islamskom svijetu, dok su pripadnici ummeta Muhammeda a.s. ubijani,silovani, protjerivani u BiH. Ne mislim ni da su tada ambasade trebale biti paljene, već čisto povlačim paralelu. Islamski svijet je tada mogao i morao učiniti mnogo više. Ipak, nije. A genocid u BiH bio je uvreda i islamu i muslimanima, i Poslaniku.
Muslimanima treba strategija. Muslimanima trebaju autoriteti koji će u ovakvim situacijama znati odreagirati na pravi način. Način kojim će pokazati,upravo kroz primjere koje nam je ostavio Pejgamber, da je islam vjera dijaloga. I da se islam može i mora izdići iznad nasilja,jer je potpuno nespojiv s nasiljem.
Ponavljam, razumijem sve one koje su ovakve karikature povrijedile.
Mene, kao muslimana, pogotovo nakon nesuvislih objašnjenja autora karikatura, ne vrijeđaju. Jer dolaze od mediokriteta, nakon čijih nebuloznih pravdanja, mogu samo da se nasmijem i da ih žalim.
Prevelik je i prevažan naš Pejgamber, da bi ga bjelosvjeske šuše,mogle ukaljati na bilo koji način.
selam alejk, ja Resulallah
Ne sjećam se da su gorjele jugoslavenske asmbasade po islamskom svijetu, dok su pripadnici ummeta Muhammeda a.s. ubijani,silovani, protjerivani u BiH. Ne mislim ni da su tada ambasade trebale biti paljene, već čisto povlačim paralelu. Islamski svijet je tada mogao i morao učiniti mnogo više. Ipak, nije. A genocid u BiH bio je uvreda i islamu i muslimanima, i Poslaniku.
Muslimanima treba strategija. Muslimanima trebaju autoriteti koji će u ovakvim situacijama znati odreagirati na pravi način. Način kojim će pokazati,upravo kroz primjere koje nam je ostavio Pejgamber, da je islam vjera dijaloga. I da se islam može i mora izdići iznad nasilja,jer je potpuno nespojiv s nasiljem.
Mene, kao muslimana, pogotovo nakon nesuvislih objašnjenja autora karikatura, ne vrijeđaju. Jer dolaze od mediokriteta, nakon čijih nebuloznih pravdanja, mogu samo da se nasmijem i da ih žalim.
Prevelik je i prevažan naš Pejgamber, da bi ga bjelosvjeske šuše,mogle ukaljati na bilo koji način.
selam alejk, ja Resulallah
-
Sarafcina
generalno si u pravuFair Life wrote:... To sto muslimanima nesto smeta/ne smeta, jednostavno nije briga zapadne civilizacije. Osudice to (ukoliko je osuda u skladu sa vazecim zakonima), ali nece voditi akcije protiv toga.Sarafcina wrote:(...)
... To sto krscanima nesto smeta/ne smeta, jednostavno nije muslimanska briga. Osudice to (ukoliko je osuda u skladu sa islamom), ali nece voditi akcije protiv toga.
Ako neko dira u tekovine zapadne civilizacije (ili... sigurnost njezinih gradjana), onda je jako blesav, ako ocekuje da to treba proci bez reakcije.
ali si i pobrkao pojmove
stavi u kontekst onoga sto je citirano iznad tog sto sam napisao
zapadna civilizacija
ili mi definisi pojam zapadne civilizacije.
jer.... ako uzimamo generalno, onda danske novine jesu dio zapadne civilizacije i danske novine jesu uzrokovale belaj i onda zapadna civilizacija snosi odgovornost
ipak mislim da je bolje da procitas post na koji sam ja odgovorio.
jer sam samo pokusao reci da krscanska mjerila uvrede nisu ista kao muslimanska.
Last edited by Sarafcina on 05/02/2006 02:56, edited 1 time in total.
- Ahmmed
digger, slažem se da nas je mnogo koštalo subjektivno poimanje stvari, pogotovo kad su Osmanlije u pitanju. Jedni su ih glorificirali, drugi potpuno demonizirali, a nisu bili u pravu niti jedni, niti drugi.
Ali,eto, računam, čak u taj vakat, bilo je zrna tolerancije, jer čovjek koji ih je zamalterisao,nije ih i uništio, pa su se mogle restaurirati, u dvadesetom stoljeću. Karikiram malo, ali, eto, otelo mi se
Na kraju, sadašnja džamija,anekadašnja crkva, pretvorena je u muzej.
Tako to uradiše muslimani.
No, na koncu dvadesetog stoljeća, pravoslavni hrišćani,temeljito i bez ,JEDNOG ,JEDINOG izuzetka,na "svojoj" teritoriji, nisu koristili ni malter, ni mijenjali namjenu.Oni su porušili i popalili, da ni trag ne ostane...
Kako god, niko nije savršen
Ali,eto, računam, čak u taj vakat, bilo je zrna tolerancije, jer čovjek koji ih je zamalterisao,nije ih i uništio, pa su se mogle restaurirati, u dvadesetom stoljeću. Karikiram malo, ali, eto, otelo mi se
Na kraju, sadašnja džamija,anekadašnja crkva, pretvorena je u muzej.
Tako to uradiše muslimani.
No, na koncu dvadesetog stoljeća, pravoslavni hrišćani,temeljito i bez ,JEDNOG ,JEDINOG izuzetka,na "svojoj" teritoriji, nisu koristili ni malter, ni mijenjali namjenu.Oni su porušili i popalili, da ni trag ne ostane...
Kako god, niko nije savršen
-
Sarafcina
Kad vec pricate o Osmanlijama
ili bilo cemu u proslosti... imajte u vidu da na snazi nije bio danasnji sistem vrijednosti 
ako ocjenjujete necije postupke
onda ih mozete ocjenjivati samo na osnovu onoga sto su radili njiovi savremenici:) 
recimo spanci
ako ocjenjujete necije postupke
recimo spanci
- Fair Life
Zapadna civilizacija nije nista manje imaginaran pojam od bilo koje religije, u ovom slucaju islama.Sarafcina wrote:...zapadna civilizacijaje imaginaran pojam
, ali ako hoces staviti pojam vlada umjesto zapadna civilizacija onda mozemo pricati
...
Ako se govori i pise... mi muslimani smo uvrijedjeni, onda dopusti da i oni koji koji su umjesto religije i vjere u boga izabrali vjerovati u nesto sto bi nazvali zapadnom civilizacijom imaju svoj stav u ime svojih ideala... i budu povrijedjeni.
Ako hoces da se zapadna civilizacija predstavlja u formi pojedinih vlada onda i ti nemoj istupati u ime muslimana braneci lik Proroka... nego napisi da BiH vlada (a u ovom slucaju to moze biti samo dio vlade tj. predstavnici SDA) je uvrijedjena/povrijedjena i sl.
- Ahmmed
ŠarafčinA, upravo sam i pomenuo "taj vakat " u postu, u kontekstu sistema vrijednosti.
Ipak, ne treba zanemariti činjenicu da je islam ponudio sistem vrijednosti koji vrijedi za sva vremena. Rušenje crkve, i tada i sada, u islamu je jednako prezren čin.
Ipak, ne treba zanemariti činjenicu da je islam ponudio sistem vrijednosti koji vrijedi za sva vremena. Rušenje crkve, i tada i sada, u islamu je jednako prezren čin.
-
Sarafcina
ja mogu definisati i islam i muslimaneFair Life wrote:Zapadna civilizacija nije nista manje imaginaran pojam od bilo koje religije, u ovom slucaju islama.Sarafcina wrote:...zapadna civilizacijaje imaginaran pojam
, ali ako hoces staviti pojam vlada umjesto zapadna civilizacija onda mozemo pricati
...
Ako se govori i pise... mi muslimani smo uvrijedjeni, onda dopusti da i oni koji koji su umjesto religije i vjere u boga izabrali vjerovati u nesto sto bi nazvali zapadnom civilizacijom imaju svoj stav u ime svojih ideala... i budu povrijedjeni.
Ako hoces da se zapadna civilizacija predstavlja u formi pojedinih vlada onda i ti nemoj istupati u ime muslimana braneci lik Proroka... nego napisi da BiH vlada (a u ovom slucaju to moze biti samo dio vlade tj. predstavnici SDA) je uvrijedjena/povrijedjena i sl.
haj ti probaj zapadnu civilizaciju i njene pripadnike bez upadanja u kontradikciju.
Muslimani su uvrijedjeni zato sto su uvrijedjeni.
To je fakt. Zasto je to tako... nije ni bitno.
Da li su uvrijedjeni muslimani sirom svijeta. Fakat da jesu.
Ja dopustam da svako ima pravo da bude uvrijedjen...i ne sporim ga nikome. Ne znam zbog cega to uopste ubacujes.
Ne znam sta ti sada pokusavas da kazes. Hajde samo se izjasni, jer trenutno zongliras sa tezama.
-
forUMASH
...hajmo ovo sve malo banalizovati i izvesti iz okvira svjetske zavjere protiv srpskog.....pardon .....islamskog naroda....
....sloboda govora na zapadu je zagarantovana ali nije neogranicena....
...ako osjecate da vas necije upraznjavanje slobode govora vrjedja postoje mehanizmi zastite....
....sada, svako od nas moze da se zapita ko je narusio ugled Islama vise....karikaturista lokalnog petparackog lista sa svojim provokativnim radom ili razularena gomila sirijske ulice u naletu varvarizma i nasilja.....
...ako osjecate da vas necije upraznjavanje slobode govora vrjedja postoje mehanizmi zastite....
....ako pokusate uzeti pravdu u svoje ruke, evo sta se desava....LOS ANGELES (AP) - Jennifer Aniston is suing a paparazzo, claiming he invaded her privacy by using a telephoto lens to photograph her inside her home when she was topless or partly undressed.
The lawsuit filed Friday in Los Angeles Superior Court alleges that photographer Peter Brandt must have observed Aniston "from a great distance through invasive, intrusive and unlawful measures."
The photos "could have been taken only by means of trespass" and were shot in a place where she had reasonable expectations of privacy, the 36-year-old actress, who starred on NBC's Friends, claims.
Aniston is seeking monetary damages and a court order to stop Brandt and anyone else from making money from the photos.
Messages left by on Brandt's cellphone and home telephone seeking comment Tuesday weren't immediately returned. His celebrity photos have appeared in People magazine and the New York Post.
Aniston previously sued a different photographer for allegedly scaling a neighbour's 2.5-metre wall and photographing her sunbathing topless in her backyard. The photos ran in several publications.
Francois Navarre, owner of Los Angeles paparazzi agency X-17 paid Aniston $550,000 two years ago to settle an invasion-of-privacy lawsuit but didn't admit to any wrongdoing.
....prema tome, zapadni sistem garantuje slobodu govora ali u isto vrijeme nudi i mehanizme zastite licnih ili kolektivnih osjecanja, ponosa i integriteta..... kao sto se da vidjeti iz gornjeg primjera, sila i nasilje nisu jedan od legalnih mehanizama zastite.....Veteran French actor Gerard Depardieu may face prosecution after beating a paparazzi who took some pictures of him and his fiancée, while shopping in Florence, Italy.
....sada, svako od nas moze da se zapita ko je narusio ugled Islama vise....karikaturista lokalnog petparackog lista sa svojim provokativnim radom ili razularena gomila sirijske ulice u naletu varvarizma i nasilja.....
-
Sarafcina
forUMASH wrote:...hajmo ovo sve malo banalizovati i izvesti iz okvira svjetske zavjere protiv srpskog.....pardon .....islamskog naroda....
....ako pokusate uzeti pravdu u svoje ruke, evo sta se desava....LOS ANGELES (AP) - Jennifer Aniston is suing a paparazzo, claiming he invaded her privacy by using a telephoto lens to photograph her inside her home when she was topless or partly undressed.
The lawsuit filed Friday in Los Angeles Superior Court alleges that photographer Peter Brandt must have observed Aniston "from a great distance through invasive, intrusive and unlawful measures."
The photos "could have been taken only by means of trespass" and were shot in a place where she had reasonable expectations of privacy, the 36-year-old actress, who starred on NBC's Friends, claims.
Aniston is seeking monetary damages and a court order to stop Brandt and anyone else from making money from the photos.
Messages left by on Brandt's cellphone and home telephone seeking comment Tuesday weren't immediately returned. His celebrity photos have appeared in People magazine and the New York Post.
Aniston previously sued a different photographer for allegedly scaling a neighbour's 2.5-metre wall and photographing her sunbathing topless in her backyard. The photos ran in several publications.
Francois Navarre, owner of Los Angeles paparazzi agency X-17 paid Aniston $550,000 two years ago to settle an invasion-of-privacy lawsuit but didn't admit to any wrongdoing.
....prema tome, zapadni sistem garantuje slobodu govora ali u isto vrijeme nudi i mehanizme zastite licnih ili kolektivnih osjecanja, ponosa i integriteta..... kao sto se da vidjeti iz gornjeg primjera, sila i nasilje nisu jedan od legalnih mehanizama zastite.....Veteran French actor Gerard Depardieu may face prosecution after beating a paparazzi who took some pictures of him and his fiancée, while shopping in Florence, Italy.
pitanje legaliteta i legitimiteta
jednostavan odgovor
ne zanima me da li je i koliko je americkih zakona Bush prekrsio time sto je napao Irak. Jer dok ja dobijem presudu, Iracani ce ostati bez nafte.
U demokratiji se zakoni jako lahko skroje prema mjeri koja najbolje godi ...onome koji kroji zakon
eno ti hrvatski sabor je izglasao deklaraciju da hrvatske trupe nisu bile u BiH (jok.... bili australijski kenguri).
mene ne zanima sto danski zakon daje pravo da se vrijedjaju svi (nije tako, napravi karikaturu za ausvic, pa da vidis).. ja ne zelim da neko vrijedja mene. Ne zanima me to sto krscanima nije uvreda da se isus ili papa prikazuju ovako ili onako. to je njihova stvar. ali nemojte dirati mene.
to je tako jednostavno.
a ako me diras...onda ja imam pravo da ne pricam s tobom... da ne saradjujem s tobom... pa ko duze izdrzi...
- Ahmmed
Forumash, upravo u tome i jeste poenta. Ugled islama, ne može se braniti paljenjem ambasada. Nasiljem i činjenjem štete.
Bio bih najsretniji, da su, nakon dizanja tenzija oko tih karikatura, predstavnici muslimana na Zapadu, zatražili koju minutu vremena na televizijama, a dobili bi to, pa lijepo objasnili zbog čega islam ima takav odnos prema prikazivanju lika Muhammeda a.s., pa onda fino pojasnili da bomba umjesto ahmedije na Pejgamberovoj glavi, nije nimalo smiješna, u vremenu u kojem živimo, pa se suprotstavili, argumentima, autorovoj tvrdnji, da ta prokleta bomba ne znači generaliziranje muslimana....pa, pozvali muslimane na dostojanstvo u ovakvoj situaciji... Poruke i pozive za dostojanstvo i mir, mogla je uputiti i ulema u islamskim zemljama....ističući upravo važnost činjenice da se nasiljem ništa ne rješava....
Bio bih najsretniji, da su, nakon dizanja tenzija oko tih karikatura, predstavnici muslimana na Zapadu, zatražili koju minutu vremena na televizijama, a dobili bi to, pa lijepo objasnili zbog čega islam ima takav odnos prema prikazivanju lika Muhammeda a.s., pa onda fino pojasnili da bomba umjesto ahmedije na Pejgamberovoj glavi, nije nimalo smiješna, u vremenu u kojem živimo, pa se suprotstavili, argumentima, autorovoj tvrdnji, da ta prokleta bomba ne znači generaliziranje muslimana....pa, pozvali muslimane na dostojanstvo u ovakvoj situaciji... Poruke i pozive za dostojanstvo i mir, mogla je uputiti i ulema u islamskim zemljama....ističući upravo važnost činjenice da se nasiljem ništa ne rješava....
-
forUMASH
....zanimljivo, cini mi se da smatras da su vise profitirali spaljivanjem ambasada.....vidjecemo prilikom sljedeceg glasanja u UN-u ili nekom drugome medjunarodnom zakonodavnom tijelu.....znamo da su do sada europske zemlje bile pandam americkoj jednostranoj naklonosti Izraelu, invaziji Iraka....itd.....Sarafcina wrote: pitanje legaliteta i legitimiteta
jednostavan odgovor
ne zanima me da li je i koliko je americkih zakona Bush prekrsio time sto je napao Irak. Jer dok ja dobijem presudu, Iracani ce ostati bez nafte.
U demokratiji se zakoni jako lahko skroje prema mjeri koja najbolje godi ...onome koji kroji zakon.
....eno tebi.....nisam ja donio odluku da se HR ne tuzi haskome tribunalu....ja bih ucinio suprotno u odnosu na dijelo prvog nam predsjednika.....Sarafcina wrote: eno ti hrvatski sabor je izglasao deklaraciju da hrvatske trupe nisu bile u BiH (jok.... bili australijski kenguri).
....sigurno necu vidjeti spaljivanje ambasade ali cu zato vidjeti tuzbu i presudu od koje ce me glava zaboliti........Sarafcina wrote: mene ne zanima sto danski zakon daje pravo da se vrijedjaju svi (nije tako, napravi karikaturu za ausvic, pa da vidis)..
....nije mi jasno od kud vam ideja da krscanima nije uvrjedljivo ismijavanje Isusa, pape i ostalih svetinja......nije mi jasno od kud vam ideja da oni ne reaguju na takve pojave.....Sarafcina wrote: ja ne zelim da neko vrijedja mene. Ne zanima me to sto krscanima nije uvreda da se isus ili papa prikazuju ovako ili onako. to je njihova stvar. ali nemojte dirati mene.
to je tako jednostavno.
-
forUMASH
....Ahmmede, zbog tebe bih uvijek prekinuo setnju gradskim ulicama i sjeo u obliznju bastu da razmjenimo par recenica, makar ja morao piti caj....Ahmmed wrote:Forumash, upravo u tome i jeste poenta. Ugled islama, ne može se braniti paljenjem ambasada. Nasiljem i činjenjem štete.
....imas jedan iskreni kjafirski selam....
- danas
nije ti losa paralala. jer bas u tome je fazon... kao sto se ne razumiju bosanac i amerikanac u nekim domenima, ne razumiju se ni danci ni arapi u nekim drugim domenima... ocigledno je da je da ovdje postoji kulturni jaz, jer sto je dancima normalno (podjebavat se sa religijama, ukljucujuci i njihovu sopstvenu, u svrhu politicke satire), to arapima nije normalno...Sarafcina wrote:
danas,
posmatraj to ovako... nekom Bosancu kazes "mrs u PM" ...
i onda to direktno prevedes na engleski i kazes nekom amerikancu.
amerikanac te obicno blijedo pogleda i nastavi pricati s tobom kao da nije bilo nista.
sa Bosancem mozes imati svakakvih reakcija i ako si odabrala pogresnu osobu....
e isto ti je i sa ovim karikaturama. Muslimanima one predstavljaju namjerno izrecenu uvredu. Iste karikature Isusa ili pape... iz nekog razloga, krscane ne tangiraju previse. To sto krscanima nesto smeta/ne smeta, jednostavno nije muslimanska briga. Osudice to (ukoliko je osuda u skladu sa islamom), ali nece voditi akcije protiv toga.
ali umjesto masovne histerije i nasilja, zar ne bi bilo bolje za sve da je saudijska arabija (koja je, vidim, postala dezurni cuvar muslimanskog morala i ugleda
naslovna strana NY timesa je danas pokazala 4 slike: na dvijema su protesti, na trecoj se pali danska zastava, a na cetvrtoj zena u iranu pali izraelsku
PS ahmede
de ti njima pojasni ko su bili turci
-
vesela
[quote="Ahmmed"]Muslimanima ovakve reakcije ne trebaju. Pogotovo ne, paljenje ambasada.
...rece civilizovan i tolerantan bosanac, balkanac i evropljanin...
...i dobi podrsku svih civilizovanih i tolerantnih ljudi na svijetu
...rece civilizovan i tolerantan bosanac, balkanac i evropljanin...
...i dobi podrsku svih civilizovanih i tolerantnih ljudi na svijetu