Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
uvjek dobar gost wrote:A Vi iz dijaspore nam jedino pomoći možete, samo lopovi na vlasti su ubili tu volju u vama.... oni odbijaju sve dobronamjerne.... svojim primjerom...
I vi glasate, dolazite kući, mislite na BiH....svi mi smo Bosanci i Hercegovci ma gdje bili....i garantujem da bi se 70% ljudi vratilo sutra kad bi nam zemlja ličila na državu neku normalnu....
na zalost to ove generacije nece uraditi ..
jel prijetnja je i dalje tu (RS) ..
i osjecaj krvnje fali...(RS)..da bi se pocelo ispocetka
a o daljoj mrznji i da ne pricam..
mozda za >30 godina.. se "bosanci" vrate , kad djamije bosanske
budu muzeji... za turiste ..
To europa hoce.. to je i dokazala na medjunarodnom sudu..neki dan
Naravno da se moze postici mnogo toga i sa ovom sacicom ljudi sto je ostalo... Samo se treba pokrenuti... Nije vazno sto mnogi nisu tu, mozemo se uvezati, vazno je imati isti cilj... Gdje god da si, ako mislis da mozes nesto promijeniti, a sve se moze kad se hoce, onda nista nije problem... Opet kazem, nije vazno ako nas je malo, vazno je da se dobro rasporedimo... I onda ce sve ici lakse... Organizacije malo, i da vidis sta se sve moze postici... Samo volja, volja i nada u bolje sutra...
Vrijeme je da se krene...
Poziv svim ostalim dodjite nemate sta izgubiti..odvojite jedan sat nista vas ne kosta.. Svima vama kojima je dosta lazi,ponizavanja,zatvaranja pogleda prema problemima.. DODJITE!
Nisam više pametan.... ne znam ni šta napisao bih da se ne ponovim, niti znam kako više da reagujem na ovu surovu, bolnu, nepravednu, zatucanu, primitivnu i kakvu već ne sredinu koja me okružuje. Mislim uvijek ja iznosim crnjake, negativnosti, surovu realu... nekako nezaslijepljuju me mini suknje, aluminijske felge, vještački nokti.... ili šta već.
No uprkos svemu danas želim reći da imamo najbolju scenu neke "urbane" muzike u regionu, Letu Štuke, Dubioza Kolektiv , Frenki, Edo, Zoster, Sikter, Defence, FM Jam kao već afirmisani umjetnici i čitav niz nadolazećih umjetnika... soba 404, Hare Metak i još mnoštvo muzičara te nadolazeće generacije... e sa njima se ja mogu identifikujem, pjevušim njihove pjesme... jer pored njih mogu se identifikovati još jedino sa par nezaprljanih rijeka, il par nesrušenih kulturno-istorijskih spomenika , sa par nesrušenih spomenika iz vremena antifašizma... ostalo su mi sve oteli... neki konstitivni narodi.. neki kvazi građani....to su u stvari neandertalci koji ne znaju prepoznati pravu ljepotu kad je vide....
Zbog svega toga od danas ja sam građanin iz reda ostalih i u ime tih svih ostalih pozivam na osvješćenje i na reakciju... jer ovim tempom ako nastave ovi konstitutivni narodi... za par godina neće biti šuma, biće plastične rijeke, neće biti vode za piće i i i ovaj na momente fini zrak.... neće biti dostupan....
A i ove pomenute grupe i muzičari... kad ste njih zadnji put vidjeli na lokalnim televizijama...... rijetko vala..., jer ti isti pjevaju neke pjesme koji nisu nalik ponuđenoj istini... e nek i mene cenzurišu...
Ko do sad nije shvatio..... teško da i hoće.... ??!!!
.... Opet ja nije me par dana bilo, sad sam malo u prilici da budem na net-u pa želim javno da kriknem, da zaplačem a da me niko ne vidi... samo da se čuje moj plač, u ime i za sve one ljude koji nikad na forumu nisu bili, koji nemaju struje, nemaju kompjuter... ma koji nemaju hljeba da jedu....
Za to vrijeme... mi palamudimo, brabonjamo, da upravo dok ja ovo tipkam... negdje oko Ustikoline, Foče, Višegrada, Osanice, Međeđe, Srebrenice ma i oko Sarajeva ljudi se smrzavaju, žive pod pločom ili u šatorima, pod folijama... bez minimuma uslova za neki dostojanstven život, za život dostojan čovjeka... to su sad naši heroji, pravi Bosanci i Hercegovci koji to ne mogu biti.... to su im oduzeli oni debeli likovi bez imalo obraza, likovi koji pored njih projure u svojim skupocjenim automobilima marke Audi.... isti oni nepismeni ali podmukli likovi za koje su neki od vas ili nas glasali....
No mene uvijek i ponovo iznenadi, fascinira i nekako u isto vrijeme rastuži smirenost i sabur tih ljudi koji žive il bolje rečeno životare dok mi brabonjamo.... toliko su gordi i odlučni da neki od nas tome ne mogu ni povjerovati... ipak neki od tih ljudi su izgubili porodice, djecu, očeve, majke.... i još uvijek su uspravni, još uvijek su ljudi... za razliku od većine koja se vodi masom, kolotečinom i silikonskim poprsjima cura sumnjivog morala....
Ne znam kako to ne vidite ili kako nećete da vidite.... to je naš obraz, to smo mi... isto koliko smo mi i ono smeće u rijeci, na drvetu, u parku ili bilo gdje....
Samo je pitanje šta čekamo, koga, jel treba da se ubije još 6000. ljudi da bi mi skočili na noge, jel treba na heroin da se navuče još par desetina hiljada mladih ljudi jer ne mogu da se zaposle dok su u punoj snazi, jer ne mogu da nađu posao koji je plaćen više od 279km......, da zaista šta čekamo... ili na koga čekamo...
Neće nama stranci pomoći, ne znaju oni ni šta ni gdje.... ako ne cijenimo sebe niti svoje vrijeme, zažmirimo na sekundu onda i zamislimo kakav svijet, kakve gradove, planine, rijeke ostaviti ćemo djeci svojoj koju nemamo još...?
Hoće li to biti plastične rijeke, plastična brda, radioaktivni potoci... ili ili...
Još samo jeda činjenica koju ste znali a okrećete glavu.....
Nepismenost je u vrtoglavom porastu....ima nas oko 30% nepismenih, a to nisu samo više nane i dede... djeca se ne šalju u školu zbog aparthejda i udaljenosti škola, zbog neimaštine i veoma udaljenih škola... naravno nemaju prevoz, nemaju obezbjeđene knjige i pribor, ma nemaju šta da obuku....., a mi BRABONJAMO i prelivamo iz šupljeg u prazno...
Sram nas bilo, dok fašizam oko nas buja i raste mi se pravimo da ga ne vidimo..... svako vrijeme je imalo svoj oblik fašizma.... ali imalo je i svoje borce protiv njega.... samo sad nema "partizana" nema predanih ljudi koji su spremni da povuku i žrtvuju se.....
Izađimo na ulice i počnimo od fudbalskog saveza pa krenimo dalje redom....
U ime svih onih ljudi koji danas životare, koijma je hladno a mi samo seremo, uradimo bar nešto na šta bićemo ponosni !!!!
uvjek dobar gost wrote:Još samo jeda činjenica koju ste znali a okrećete glavu.....Nepismenost je u vrtoglavom porastu....ima nas oko 30% nepismenih, a to nisu samo više nane i dede... djeca se ne šalju u školu zbog aparthejda i udaljenosti škola, zbog neimaštine i veoma udaljenih škola... naravno nemaju prevoz, nemaju obezbjeđene knjige i pribor, ma nemaju šta da obuku....., a mi BRABONJAMO i prelivamo iz šupljeg u prazno...
Definitivno je tako.... samo vidi onaj ko hoće da gleda i samim tim da prizna sam sebi i svojoj bližoj okolini....
Tuga je to da se političari vozikaju u skupim autima i da su sve deblji dok djeca po selima i prigradskim naseljima hodaju do najbliže škole bar šest kilometara.... no nije ni to najgore, u nekim kućama u koje sam i sam ušao..... djeca se ne šalju u škole zbog velike neimaštine... il nemaju za knjige ili nemaju šta da obuku.....
Šta hoću reći..... naša politička elita stvara jednu generaciju..... nepismenih i krajnje podobnih "hamala" generaciju podčinjenih koja misli da se ništa ne može promijeniti i da je sve ovo "dao bog" kao nešto zadato....
Sve u svemu vraćeni smo bar 200. godina u rikverc, đaba nam i Play Station 3 kad smo vraćeni u srednji vijek.... samo to se pravimo da ne vidimo....
Jeli fakat naša perspektiva sretanje na poljima čaja, jagoda il u sječi šume ili u neuslovnim rudnicima uglja...... i da onako izmoreni, polugladni, nemoćni i ubijeni u pojam jedni drugima govorimo "dobro je samo nek je živa glava, šta ćeš daće bog"....
Pozivam zbog te djece da se pogledate u ogledalo i kažete nešto iskreno, da pogledate istini u oči.... nazovete okolinu pravim imenom i da svi skupa nađemo model kako političare da svedemo na minimalac ,a ta sredstva da uložimo u građenje škola, dječiji prevoz do istih i da se okrenemo toj djeci jer ona zaslužila su više i bolje.....
Vjerujte mi jer sam stalno na tim terenima.... zadnji voz nam je krenuo.... pitanje je hoćemo li ga uhvatiti il stići... jer zapamtite sarajevo je privid, mimikrija.... i ljudi još u Sarajevu... te presilne "sarajlije" još nisu dovoljno gladne, a pored toga nemaju sluha za sredine iz kojih su mahom i sami došli, a u tim sredinama nam fali revolucionara jer danas bi promjene lakše krenule iz Vareša, Jajica, Ustiprače, Rudog, Višegrada, Goražda...... jer vjerujte na riječ... da mali šeheri umiru a sa njima i stvarna Bosna i Hercegovina.... jer ponavljam Sarajevo je njena mimikrija.... i lažni sjaj, lažna prsa, nokti, mobiteli i sve ostalo.....
Jutro je, a ja kao da ni šminku oprao nisam.... kao da me je neka gravitacija specijalna uhvatila sebi....
Nekako fakat , a nije s proljeća..... kao da mi fali nekih osobina, odlika, epiteta, ljepote neke i sevdaha... odnosno onog što se nekad sevdahom zvalo....
To mi na pamet pada kad vidim da u Brgulama ima škola u koju idu dva djeteta... naravno slike koje sam ja tamo vidio podsjećaju me na neki stari partizanski film.... i neku scenu u kojoj je glavni lik jeste učitelj... a gomila djece koja igraju klisa su sporedni likovi ali jako simpatični su...
Sve je bilo isto kao na filmu, samo je problem što škola ... čitava... ima samo dva učenika.... , a kako samo selo ima četri familije (od nekadašnjih 70.) kad to dvoje djece završr školu.... ona će ostati prazna.....kao i selo.... kao i ja kad opet tamo odem.... džaba sva ljepota.. i sevdah... kad nema nikoga...!!!
Kad u svojoj glavi saberem i oduzmem neke stvari... vratili su nas bar 157.g u rikverc... nekako tek prošao je srednji vijek i ušli smo u robnu razmijenu... .... ali samo mi, jer feudalci naši imaju velike kočije sa preko 150. konja upregnutih u njih...., a i to im je malo...!!!!
Definitivno sam zabrinut za stanje duha i tijela..... sa aspekta gravitacije, ali i stagnacije... nikad mi sa ovim "našim" feudalcima na zelenu granu nećemo... vratimo feudalce tamo gdje pripadaju, a dajmo djeci šansu... djeca su je zaslužila , a ovi debeli, nepismeni, zadrdi, zadojeni, korumpirani, nezainteresovani......... i kakvi sve ne... su zaslužili dosta manje nego što sad imaju i što su sebi prigrabili....