Silovani jezik

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
rei

Post by rei »

sulesavic wrote:Dalje, Gramatika bosanskoga jezika (u predgovoru stoji) je opisnog i normativnog karaktera. To znači da joj je cilj da prezentira trenutno stanje u jeziku i eventualno odredi pravila. S kojim se možemo složiti i ne moramo. Na 205. stranici te knjige stoji, na kraju poglavlja koje tretira problem deklinacije, da je u bosanskome jeziku češća promjena Muji, Muje, Muji. U čemu je problem?
i ja prvi put cujem da se pise Mujov :roll:
Stari

Post by Stari »

A wrote:
Stari wrote:
Diino (dugi uzlazni) - Dinin
Dino (kratko silazno, ako italijansko) - Dinov
Hajmo malo slikovitije...Diino kao recimo u vlastitom imenu Dino Zolj (lik iz filma Emir aKusturice) ...i Dino kao recimo u slucaju Dino Radja (teski centar Jugoplastike iz Splita)...hocemo li se sloziti da postoji razlika i ne samo u akcentovanju ova dva slucaja?
Ne znam da li se ova dva razlicito izgovaraju. Primjer koji ja dajem je ono kratko Dino sa akcentom na prvi glas, kao italijansko ime, na primjer Dino Bucati.
Ne znam ko je taj Bucatti (trebam li se sramiti zbog tog neznanja ?) ....ali znam ko je recimo Dino Zoff (nekad davno golman Juventusa iz Torina)...i sad :roll: valjda zato sto ne znam Italijanski ...uvijek sam njegovo ime izgovarao isto kao ime Dino (Radja ) ...jesam li sazrio za spoznaju da sam cijeli zivot cinio gresku? :-? :roll: Nemoj mi samo to govoriti.
furlan

Post by furlan »

Ako je opisnog i normativnog karaktera kako se primijenjuje i da li se primijenjuje u skoli?
Stari

Post by Stari »

sulasavic:
S kojim se možemo složiti i ne moramo.
Jel to ono ...mi vama velimo da to ovako...pa sad vi vidite... volja vam misliti isto sto i mi ili ne ...svejedno... mi guramo dalje po svome?
sulesavic

Post by sulesavic »

Enver Kreso je svojevremeno bio dosta eksponiran u medijima. Ne pamtim da je iko ikada objavio "da je predsjedavajuæi XY bio u posjeti Enveru Kresu"
digger

#231 Re: Silovani jezik

Post by digger »

Prenj wrote:Evo kako nastaju novi jezici na zapadnom Balkanu ...
... Podizanjem ruku odlučilo je da se ubuduće piše ne ću, ne ćeš, ne će..., umjesto dosad uobičajenijega pisanja neću, nećeš, neće... Odluci je prethodila burna rasprava koju su zametnuli akademik Katičić i prof. dr. Pranjković. Prvi, ukratko, tvrdi da se radi o slijedu dviju riječi pa ih treba i pisati rastavljeno. Drugi se ne slaže "da se jedno nasilje ispravlja novim".
Jaću, a ko neće, nemora... :-)
Shoshana

Post by Shoshana »

A wrote:
Shoshana wrote:
A wrote: Kako "dobra" :shock: :?
Vece je valjda srednji rod - ovo vece, jedno vece. Znaci moze biti samo dobro vece.
Eto, vidis :D

Nije sto ja ne znam da li govorim bosanski ili neki drugi, nego ne znate ni vi sto me popravljate :?

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &start=125
Iz te stare teme:
A večer je u bosanskom jeziku isključivo ženskog roda: dobra večer. U normi srpskog jezika je veče srednjeg roda: dobro veče, dok hrvatska norma, kad je u pitanju taj pozdrav, dozvoljava najrazličitije oblike: dobra večer, dobro veče, dobarveče (mada oni najčešće koriste onaj prvi).
Da li vidis razliku?
Veče je srednji rod,
Večer je zenski rod
Tiho veče / tiha večer
Nikako 'tiha veče'.
A@

Da je imenica "vece" sa ili bez "-r" u bivsem nam jeziku mogla biti sva tri roda, su me naucili ljudi kojima su jezik i lingvistika profesija, pa je nebitno sta ti mislis o tome.

A ako se vec u bosanskom jeziku kaze iskljucivo jedno vece (kako ti tvrdis), bi li mi mogla objasniti kako to da se ta ista imanica po padezima mijenja kao imenica zenskog roda??? Npr:genitiv - jedne veceri (ili mozda ti kazes "jednog vecera"?)
Tulipan

Post by Tulipan »

Stari wrote:
sulesavic wrote:Vrijeme je da se ukljucim.

Ratko i Mujo ne spadaju u akcenatski istu kategoriju. Zajedničko im jeste da završavaju na O.

Ratko je akcentovan kao kratki silazni, a Muju kao dugi uzlazni.

Ako to šta može kome pomoći...
Hm...dakle po tebi je "vidio sam Muja Ibrova" jedino ispravno kao i "vidio sam Ratka Manojlova"? Ili ja tvoje rijeci pogresno tumacim?
Može i tako jer kada je uhapšen Gotovina u Srbiji su na nekom tv kanalu rekli da su uhapsili Anta a ne Antu. To je prisutno u zapadnoj Srbiji i u Crnoj Gori. To i jeste izvorno crnogorski način jer dobar dio populacije zapadne Srbije su porijeklom Crnogorci književni Srpski jezik se jednim dijelom oslanja i na to područje Šumadije.
Šandor

Post by Šandor »

Stari wrote:Da si nasao malo valjaniji promjer ...recimo Zeljko , Darko , Ratko ...(dakle musko ime i stvarno zavrsava na "o" i prisutno je u BiH) i stvarno lijepo zvuci u prisvojnom obliku Zejkov, Darkov, Ratkov....pa jos bi se i mozda i nasukali u stramputici ...ovako mi ne preostaje nista drugo do da ti kazem slijedece.

Zeljkov, Ratkov, Darkov,....zvuci potuno OK i vjerovatnbo je i po novim lingvistima sprovedeno kroz papire kao takvo dakle skroz OK i po PS-u.

Hamin, Ibrin, Mujin, Hajrin ...zvuci potuno OK ...ali u papirima nije OK.
I meni Bajrov, Mujov, ....ružno zvuči. Ali to što meni ružno zvuči ne znači da nema logike. Ako pogledamo primjere koje si sam naveo (Željkov, Darkov, Ratkov) vidjet ćemo da to i ne zvuči tako strašno.
Meni Bajrov, Mujov.....para uši. Mnogi to smatraju papanlukom. Ali mislim da to nije tako strašno.

Kad je u pitanju pravopis Bosanskog.....Senahid Halilović je osoba koju bi trebala stići tvoja kletva prve bračne noći.....ali bojim se da je njegova prva bračna noć davna prošlost. On je kroatizirao Bosanski jezik. U slučaju opštine čak nije pogriješio. Jer po njemu ispravno je i opština i općina. Ali uveo je čitav niz izraza koji su onima koji žele govoriti Bosanskim potpuno nepoznate. Najčešće se radi o izrazima koje su uveli u Zagrebu da bi Hrvatski učinili što je moguće više drukčijim od drugih njemu sličnih jezika (primjer koji je već naveden->dalekovidnica=televizor :D----->ovakvih primjera ima koliko hoćeš, da se upišaš od smijeha:D).
Uglavnom, Senahid je osoba kojoj se trebaš obratiti. :D
Mnogi profesori danas prave lakrdiju od toga pa neki profesori Bosanskog ne odobravaju opština iako je ispravno.
Što me podsjeća na predratno doba i tvrdnje pojedinih prosvjetnih radnika da je promaHa neispravno. A prema pravopisu iz 1971. godine promaHa je ispravno baš kao i promaJa. Ali tek od 1971. godine. Tad je došlo do globalnog otopljavanja u SFRJ ali i do globalnog zamrzavanja kod Srba koje je mnogo frustriralo to što su i drugi narodi mic po mic....kap po kap....polako postajali gotovo jednaki u pravima koja su trebali imati od prvog zasjedanja AVNOJ-a a dobili su ih tek 1971., 1974. i 1977. godine.

danas wrote:opcina i placa, kao i "irati" nastavak na glagolima bi u nekim idealnim uslovima tj. uvjetima :D trebali biti sloboda licnog izbora -- ako neko zeli da kaze rujan a ne septembar, opcina umjesto opstina, ili kroatizirati :D umjesto pohrvatiti :D to bi svakako trebalo biti OK. problem je sto se jedan oblik namece naustrb drugoga -- i to je politicki problem, a ne jezicki ili lingvisticki. i mene iritira kada neko ko nikad nije govorio opcina i placa, sada to govori -- sama tako ne govorim, ali zaista ne mogu zabraniti nekome da se tako izrazava. problem je sto je to postao dominantni jezik na prostorima gdje nikada ranije nije bio. opet ponavljam -- to je politicki, a ne jezicki problem.
Ne treba nikome braniti. Poenta je da je cilj da se učini nemogućim da Bošnjaci i Hrvati zajedno pohađaju nastavu u budućnosti. U tome se i uspjelo. Primjera radi, Hrvati na većinskim hrvatskim područjima u BiH više ne kažu ugroženost. Sada kažu ugrozdba. :D
joker wrote:Vuk Karadzic je za srpski jezik uzeo kao osnovu jezik koji se pricao u Hercegovini i Crnoj Gori, s tim da je izbacio ijekavicu, a uveo ekavicu. I dan danas najvise lice jedan drugom upravo bosanski (i hercegovacki naravno) :-) i crnogorski jezik.
Ovo je tacno. Ako zaboravimo na izmjene jezika kod većine Hrvata u BiH. Prije svega u Srednjoj Bosni. Hrvati u Srednjoj Bosni pričali su uglavnom identično kao i Bošnjaci. Nije bilo maltene nikakve razlike. Danas je gotovo nemoguće naći Hrvata iz Gornjeg Vakufa, Žepča, Kreševa.....koji nije naučio novohrvatski. :D
umro je mostar wrote:Kako je doslo do ovoga?
Je li to ti pitaš samog sebe? :D Ti kao Mostarac bi to trebao najbolje znati. :-)
Pogledaj svoj nick. Lakše je nego da izađeš pred kuću i osvrneš se oko sebe. :D:D:D
Tulipan

Post by Tulipan »

Šandor wrote:
Tulipan wrote:Ja sam u početku mislio da nisi i ti odavde jer imaš nick karakterističan za ovo područje.
Hoćeš reći, nick koji je sve manje i manje karakterističan za to područje? :-)
U većem dijelu Bačke uključujući i Suboticu je veoma karakteristično.
danas

Post by danas »

ispravno se kaze "propuh" :D a ne promaJa ili promaHa :D :D :D
Šandor

Post by Šandor »

Tulipan wrote:
Šandor wrote:Hoćeš reći, nick koji je sve manje i manje karakterističan za to područje? :-)
Tamo Mađari još uvijek žive u značajnom broju. :-)
Tulipan

Post by Tulipan »

Šandor wrote:
Tulipan wrote:
Šandor wrote:Hoćeš reći, nick koji je sve manje i manje karakterističan za to područje? :-)
Tamo Mađari još uvijek žive u značajnom broju. :-)
Subotica/Szabadka je većinski mađarska.
Šandor

Post by Šandor »

Tulipan wrote:Subotica/Szabadka je većinski mađarska.
Znam. :-) Ali zato je Novi Sad većinski Šešeljevski radikalan, zar ne? :D
danas

Post by danas »

Šandor wrote:
Tulipan wrote:Subotica/Szabadka je većinski mađarska.
Znam. :-) Ali zato je Novi Sad većinski Šešeljevski radikalan, zar ne? :D
mozemo li onda ocekivati da ce "vadikalan" uskoro postati gramaticki pravilan izraz :D :D :D
Qwert

Post by Qwert »

Zasto silovanje jezika? Odnosno, kojeg?

Mislim, ako se jezik siluje te se pravi nesto 'novo', onda postoji osnova tj, original. Sta mu ga to dodje? :D

Problem je u onima koji samo :shock: pa ga onda meni :oops: kao maternji.
Shoshana

Post by Shoshana »

A wrote: Ili bar ne moji komentari.
Vidi sad! :shock:

A sta bi onda mene ovdje uveseljavalo? :D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

rei wrote:
joker wrote:Ali mi smeta kroatizacija bosanskog jezika (opcina, placa,

nije tacno, bas se na bosanskom kaze opcina, placa
:lol: :lol: :lol:
rei

Post by rei »

Vodenjak wrote:
rei wrote:
joker wrote:Ali mi smeta kroatizacija bosanskog jezika (opcina, placa,

sta je smijesno svedjanin :roll:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

rei wrote:
Vodenjak wrote:
rei wrote:
sta je smijesno svedjanin :roll:
Ups! :D :D
simster

Post by simster »

Prenj wrote:Osnovni problem je sto su sve ove promjene u nasim jezicima prvenstveno uzrokovane politickim, a ne lingvistickim motivima.
Jezik je postao vulgarno sredstvo dnevne politike.
da, ali kod koga? kod hrvata jer izmisljaju drugacije rijeci i gram. pravila i kod muslimana jer daju novo ime istom jeziku pa kazu da sad odjednom to nije srpski nego "bosanski". sutra ce crnogorci da izmisle "crnogorski".

srbi sve po starom, jer zna se ciji je to izvorni jezik.

uostalom dzoni stulic nedavno rece: to nije hrvatski, to je knjizevni srpski.
mostarac

Post by mostarac »

simster wrote:
Prenj wrote:Osnovni problem je sto su sve ove promjene u nasim jezicima prvenstveno uzrokovane politickim, a ne lingvistickim motivima.
Jezik je postao vulgarno sredstvo dnevne politike.
da, ali kod koga? kod hrvata jer izmisljaju drugacije rijeci i gram. pravila i kod muslimana jer daju novo ime istom jeziku pa kazu da sad odjednom to nije srpski nego "bosanski". sutra ce crnogorci da izmisle "crnogorski".

srbi sve po starom, jer zna se ciji je to izvorni jezik.

uostalom dzoni stulic nedavno rece: to nije hrvatski, to je knjizevni srpski.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

prvo su nastali srbi pa amebe
:lol: :lol: :lol: :lol:
ramo ramirez

Post by ramo ramirez »

...a za kaj ne uvedu arapski :D ..

zar ne rekose da su Iranci :roll:...

u neku ruku... braća :oops:
Fair Life

Post by Fair Life »

joker wrote:Hajde sto siluju svoje, nego siluju i nas preko nasih "strucnjaka" koji sve sto dodje sa "zapada" nekriticki prihvataju. Pa tako od svih juznih slavena (Slovenci, Srbi, Crnogorci, Makedonci) samo Hrvati (i "njihovo cvijece") kazu Euro (jer je kod njih i Europa), a svi ostali kazu Evro sto i jeste logicno jer je kod njih Evropa. A mi "cvijece" ovih vec pomenutih kazemo Evropa, ali kao posljedica silovanja i opisanih "strucnjaka" i Euro (umjesto Evro sto bi bilo logicno). Nidje veze, sto bi rekli...
@ joker

Gdje ti vidis napisano EVRO ?? Citaj kako je napisano !!

Image
Fair Life

Post by Fair Life »

danas wrote:(...)
PS petorica i peterica je slicno kao i necu i "ne cu" -- ako procitas vijest, valjda su samo uveli ovaj "ne cu" debilitet kao takodje ispravnu opciju, bas kao sto je i "peterica". petorica i necu nisu time ukinuti, nego je dodat ovaj oblik kao takodje pravilan. da jebe rak raka, peterica nije pravilno, iako se kod nas koristi.. mislim, masa ljudi kaze i "hina" "tuna" "vodje" pa ni to nije ispravno... :-)
Anketa... 'tatrane' desno i malo prema dole...

Ne cu, necu ili svejedno mi je...

Do sada je 86% za necu, 7% za ne cu i isto toliko opciju svejedno mi je.

http://www.htnet.hr/fset.html
Post Reply