Hahaha, opet tema gdje svi odmah za vratove

Sve je stvar lične preferencije. Ja vozim i odabiram zavisno od situacije: Trenutno imam 4.0 Jeepa, jer je taj motor u tom vozilu original, ikona među vlasnicima terenaca i to što to vozilo čini različitim od ostalih. Vozim na plin, koji nije najbolje rješenje, ali ekonomičnost se na kraju pokaže bitnim faktorom. Boca mi stoji uzdužno, staje nekih 55 litara i imam gepek za kabaste stvari (iako ne čitavom širinom). Na kraju mi izađe jeftiniji od 2.5 TD-a koji je jako osjetljiv, nema ih puno da valjaju na tržištu, skupo održavanje (španer mikro remena košta od 400-700 KM)... Dakle na ovom autu ja mislim da je to bolji izbor. Da hoću Tuarega, vjerovatno bih uzeo tdi-ja, opet Hondu je grehota uzeti dizela...
Po klasama je ista stvar. Često vozim Yarisa 1.3 i ne vidim potrebu za dizelom. Nov je koštao 23.500 a dizel skoro 30.000. Razlika u potrošnji je mizerna da bi se isplatio. Moderan dizel je najbolje rješenje za vožnju van grada i brdovitom terenu... Opet, neki proizvođači su lideri u jednom segmentu, a kaskaju u drugom, tako da početne pozicije nisu iste. Nema jedinstvenog odgovora.
preludezalude wrote:ime123 wrote:citroen xm wrote:Pa šta da mu troši 15 litara plina na otvorenom. To je 18 KM. Nađi mi mi dizela od 4700 kubika koji na otvorenom troši 7.2 litra. Pa Audi A6 4X4 2.5 TDI na otvorenom ni teškom mukom ne može ispod 7 litara, a kubikaža mu je upola manja, a aerodinamičnost doplo bolja od tog JEEP-a.
Otkud ti to, jesi li vozao tog Audia pa znas ?
Evo primjer, Audi A8 4.2 TDI, 350 konja, potrosnja deklarisana kombinovana 7,6l. Auto koje za 5.5 sekundi stize do stoje i 350 konja.
A taj Jeep je bacanje para, 4,7 motor a samo 220 konja a trosi toliko.
I ne kontam kad neki papak hoce da voza Audia A8, BMW 7 ili S klasu i nema da sipa pa stavi plin. Ili hoce neko jace auto od 300+ konja i stavi plin. Pa u takva auta je grijeh to stavljat.
Ovdje ne znam odakle da krenem

. Od toga zašto neko kupuje Jeep-a i neko BMW-a ili od osnova rada motora. Nekad davno sam pitao slične genijalce, pa evo ponavljam: Suzuki pravi motore i automobile. Ako je pojam tehničkog savršenstva mala kubikaža i max snage, zašto taj isti Suzuki u recimo Swifta ne ugrađuje motor iz Hayabuse? Nema dalje, po ovoj logici. Zamisli, Swift, jedno 800-1000 kubika i zavrtiš ga na 11-13 hiljada obrtaja

.
Vlasnici Jeepa i BMWa imaju različite potrebe i te firme prave različite aute na osnovu tih potreba. Vlasnik Jeepa razmišlja o klirensu, low end snazi, artikulaciji osovina, BMW-a o ubrzanju, upravljivosti, udobnosti. Vlasnik Jeepa na planinu vodi cuke, a X5-ce koku na Bazene (da se ne nađu uvrjeđeni vlasnici X5-ca

). Tako je i motor u Jeepu kocipiran: pouzdanost, jednostavnost, upotrebljivost u lošim uslovima (pregrijavanja, blatnjav hladnjak, sati provedeni u sporoj vožnji pod redukcijom ili u režimu 1.-2. brzina). Čak je i takav 4.7 motor kod die hard Jeep fanova dočekan sa sumnjama jer su razmaženi legendarnim 4.0 iz prethodnih generacija iako je taj 4.0 manje ekonomičan i slabiji od 4.7. Pogledaj malo na temi o terencima o čemu raspravljaju vlasnici tih vozila, pa ti bude jasno.
Ako misliš da američki motori ne mogu biti napucani snagom, proguglaj malo i nađi motore u terenskim vozilima koji su nabrijani na 800-900 ili čak 1000 konja. Redovno se koriste na kojekakvim top truck challenge-ima i sličnim takmičenjima.
Mene kao vlasnika terenskog vozila zanima da se vratim iz vukojebine u kojoj sam proveo vikend, da znam da tih 50-100 km makadama neće naštetiti mom autu i da me taj sport ne košta previše. Moj XJ sa 4.0 motorom i plinom je za mene odličan izbor. Da planiram neku drugu upotrebu, možda bih odabrao nešto drugo.
P.S. stvarno, do kada više te bajke o potrošnji? Ja sam ovo ljeto otišao na more sa Passatom 2.0 tdi i potrošnja je bila oko 7 litara prosjek, na oko 600 pređenih kilometara. I sada neko izvali da 30% veće/teže auto sa 110% većim motorom troši samo 9% više

.