dizel ili benzin ...

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

dizel ili benzin?

dizel
74
43%
benzin
97
57%

Total votes: 171

jefferson

#226 Re: dizel ili bnzin ...

Post by jefferson »

funnyMe wrote:
funnyMe wrote:Ajd moze neko da mi da odgovor,
Imam najmeru kupit opel vectru gts , 2004 godiste , il ako uspijem naci onu sa redizajnom,
Jos se nisam odlucio da li ce bit 1.8 benzin ili 1.9 cdti (120 ps)
Prednosti i mane???
joj ironije, tema benzin ili dizel , a vi o celicnim felgama,
1.9 CDTI be zrazmisljanja!
Ne samo da je stedljivija nego je i dobro brza!
preludezalude

#227 Re: dizel ili bnzin ...

Post by preludezalude »

goran16v wrote:
johntra wrote:jesi se i ti uhvatio manje funkcionalnosti vozila, kao da ne postoje boce koje idu mjesto rezervne gume, a i kitovi za krpljenje guma...kad si zadnji put upotrijebio rezervnu gumu i koliko je to do sada u prosjeku bilo? ja sa ovim autom, a imam ga četiri godine, samo sam jednom stavio rezervnu, a i to nisam morao, jer mi je vulkanizer od zgrade udaljen 300 metara....znači, uopšte rezervna guma nije toliko bitan detalj, pogotovo jer joj postoje alternative...
Naravno da sam se uhvatio funkcionalnosti vozila jer je to jedan od razloga zasto kupujes taj auto, a sve sto navodis, kitovi za krpljenje itd itd, pa i racunati na fakt da ti je vulkanizer 300m od kuce (bas ti to pije vode kad nadjes probusenu gumu ispred zgrade ali u 8 navecer) jer pravljenje pite od *ovana.
I sta mislis, da li je jednostavnije mijenjati gumu ili upotrijebiti sprej za krpljenje?
preludezalude

#228 Re: dizel ili bnzin ...

Post by preludezalude »

ime123 wrote:
citroen xm wrote:Pa šta da mu troši 15 litara plina na otvorenom. To je 18 KM. Nađi mi mi dizela od 4700 kubika koji na otvorenom troši 7.2 litra. Pa Audi A6 4X4 2.5 TDI na otvorenom ni teškom mukom ne može ispod 7 litara, a kubikaža mu je upola manja, a aerodinamičnost doplo bolja od tog JEEP-a.
Otkud ti to, jesi li vozao tog Audia pa znas ?
Evo primjer, Audi A8 4.2 TDI, 350 konja, potrosnja deklarisana kombinovana 7,6l. Auto koje za 5.5 sekundi stize do stoje i 350 konja.

A taj Jeep je bacanje para, 4,7 motor a samo 220 konja a trosi toliko.
I ne kontam kad neki papak hoce da voza Audia A8, BMW 7 ili S klasu i nema da sipa pa stavi plin. Ili hoce neko jace auto od 300+ konja i stavi plin. Pa u takva auta je grijeh to stavljat.
Nemas pojma. Ne pricaj o necemu o cemu stvarno nemas veze. Znas li da je ovaj jeep jedan od najboljih terenskih vozila. Znas li da ovaj jeep i sa samo 220ks i tezine 2 tone ipak ima priiiiilicno dobro ubrzanje oko 8 sekundi. I na kraju, znas li koliko prelaze kilometara vozila velike kubikaze, a relativno male konjaze?
preludezalude

#229 Re: dizel ili bnzin ...

Post by preludezalude »

goran16v wrote:
drugi profil wrote:Gorane.
Meni nije stalo da ti vjerujes da ja trosim 10,5 plina po gradu sa 74 kw motorom. Nemoj vjerovati, ali ja ti necu reci drugacije jer meni ovako matematika pokazuje. Ne prodajem ja instalacije pa da mi je bitno hoce li neko vjerovati.
Plin jeste kompromis, i kao takav nije savrsen, ali se govori o tome jel voznja na plin isplativija od voznje na tekuca goriva, sto mislim da ti nisi uspio osporiti, mada se trudis. U najgorem slucaju, sa dizelom si tu negdje kao i plin, samo sto si u vecem trosku za odrzavanje.
Funkcionalnost ostavi po strani. Niko od nas nije pravio kompromis na taj nacin da mu je auto postalo nefunkcionalno za njegove potrebe.
Nije to pitanje da li je tebi stalo ili ne nego nego tvrdnje o potrosnji kao da niko ovdje ne vozi benzinca i kao da se ne zna kolika bil mogla biti potrosnja benzinca od 100 KS po gradu kad se zna da je potrosnja plina veca. Ajd mene mozes uzeti kao subjektivnog sa potrosnjom od 10 lit benzinca kojeg vozima , ali mozes misliti kako djeluje tvoja tvrdnja o 10,5 lit plina po gradu npr. kolegi forumasu quarterbacku koji je na temi o Focusu napisao da njegov iste snage kao tvoj po gradu trosi 12 lit benzina?! Slucajno znam covjeka i da je prvi vlasnik auta, da ima dosta godina staza za volanom, a auto u savrsenom stanju da bi uzrok velike potrosnje bio neki kvar ili sofer.
Naravno da se funkcionalnost ne smije ostaviti po strani, ali ko bubne bojler u gepek, pogotovo oni koji voze auta s 5 vrata ili karavane, ili ko vozi sa rezervnom u gepeku itekako pravi kompromis na ustrb funkcionalnosti.

Gorane, citav zivot je kompromis. Stalno radim kompromise sa zenom, da li to znaci da bi trebao da se razvedem.
Niko nije budala pa da ubaci bojler u gepek, a gepek koristi stalno kao tovarni prostor.
jefferson

#230 Re: dizel ili bnzin ...

Post by jefferson »

preludezalude wrote:
ime123 wrote:
citroen xm wrote:Pa šta da mu troši 15 litara plina na otvorenom. To je 18 KM. Nađi mi mi dizela od 4700 kubika koji na otvorenom troši 7.2 litra. Pa Audi A6 4X4 2.5 TDI na otvorenom ni teškom mukom ne može ispod 7 litara, a kubikaža mu je upola manja, a aerodinamičnost doplo bolja od tog JEEP-a.
Evo primjer, Audi A8 4.2 TDI, 350 konja, potrosnja deklarisana kombinovana 7,6l. Auto koje za 5.5 sekundi stize do stoje i 350 konja.

I ne kontam kad neki papak hoce da voza Audia A8, BMW 7 ili S klasu i nema da sipa pa stavi plin. Ili hoce neko jace auto od 300+ konja i stavi plin. Pa u takva auta je grijeh to stavljat.
Nemas pojma. Ne pricaj o necemu o cemu stvarno nemas veze. Znas li da je ovaj jeep jedan od najboljih terenskih vozila. Znas li da ovaj jeep i sa samo 220ks i tezine 2 tone ipak ima priiiiilicno dobro ubrzanje oko 8 sekundi. I na kraju, znas li koliko prelaze kilometara vozila velike kubikaze, a relativno male konjaze?
Jel se meni cini da pricate o 4.7 motoru koji je haman pa star 20 godina i audijevom motoru koji je zadnje generacije?
Poredite dva auta totalno drugacije namjene i s time i drugacijih motora.
preludezalude

#231 Re: dizel ili bnzin ...

Post by preludezalude »

Nije bas star 20 godina, ali pogodio si bit. Neki ljudi kad nemaju drugih argumenata onda pocnu neka nerealna poredjenja.
jefferson

#232 Re: dizel ili bnzin ...

Post by jefferson »

preludezalude wrote:Nije bas star 20 godina, ali pogodio si bit. Neki ljudi kad nemaju drugih argumenata onda pocnu neka nerealna poredjenja.
Pardon, to je 5.2 V8 sa 218 ks, ali sustina je da je poredjenje totalno nerealno.
Na kraju, taj motor nije pravljen za evropske ceste bez obzira sto se nudi u prodaji u evropi.
Taj motor je prvenstveno pravljen za americko trziste, i u njihovim uslovima ima manje troskove po predjenom km nego Audi A8 tdi kada se uzmu troskovi odrzavanja tih motora.
ime123

#233 Re: dizel ili bnzin ...

Post by ime123 »

jefferson wrote:
Jel se meni cini da pricate o 4.7 motoru koji je haman pa star 20 godina i audijevom motoru koji je zadnje generacije?
Procitaj opet ! Niko nije poredio Audija i Jeepa ovog, nego sam samo ja naveo primjer o potrosnji novijih dizela. A posebno sam rekao za ovog Jeepa, to je moje misljenje o tom autu. Realno za potrosnju od 15 litara nije bas nesta jak,a nema ni obrtnog momenta nesta posebno.
preludezalude

#234 Re: dizel ili bnzin ...

Post by preludezalude »

ime123 wrote:
jefferson wrote:
Procitaj opet ! Niko nije poredio Audija i Jeepa ovog, nego sam samo ja naveo primjer o potrosnji novijih dizela. A posebno sam rekao za ovog Jeepa, to je moje misljenje o tom autu. Realno za potrosnju od 15 litara nije bas nesta jak,a nema ni obrtnog momenta nesta posebno.
Prijatelju, ovo je benzinac, automatik, tezak 2 tone i pogon 4x4, v8 motor. Pa neces valjda ocekivati da trosi 10 po gradu.
Koliko to trosi recimo bmw x5?
ime123

#235 Re: dizel ili bnzin ...

Post by ime123 »

preludezalude wrote: Prijatelju, ovo je benzinac, automatik, tezak 2 tone i pogon 4x4, v8 motor. Pa neces valjda ocekivati da trosi 10 po gradu.
Koliko to trosi recimo bmw x5?
Nije fazon u potrosnji, BMW bi sa tim motorom i tom potrosnjom imao performanse bolje bar za 25 %.

Poredjenja radi, Audijev 4.2 FSI iz Q7 iz 2005. ima 350 konja i 440 nm obrtnog momenta.
preludezalude

#236 Re: dizel ili bnzin ...

Post by preludezalude »

Prestani lupati toliko. Ovaj motor iz jeep-a je iz 99. godine. Jeepov motor iz 2005. ima druge karakteristike. Ranije si spominjao potrosnju, a sad performanse.
Kao prvo, ovaj jeep je prvenstveno napravljen da bude terensko vozilo, a ne trkace i sminkersko. Nije bilo bit dobiti gomilu konja vec je bit dobiti pouzdano i dugotrajno vozilo. Sto se tice terenske voznje ni x5 ni q7 nemogu uraditi po terenu ni pola onoga sto moze ovaj jeep.
Kao drugo, ni taj Q7 nema bas neke impresivne performanse. Od toliko konja sam ocekivao nesto vise.
I kao trece, ako niko nezna napraviti snagatora onda znaju amerikanci.

Uostalom mogao sam i ja sad poceti lupati i ponuditi poredjenje: jeep od preko 450ks i sl koji ima daleeeeeeeeeko bolje performanse od tog Q7.
Neznam uopste kako dodjosmo do ovakvih poredjenja. Tema je totalno druga.
jefferson

#237 Re: dizel ili bnzin ...

Post by jefferson »

ime123 wrote:
jefferson wrote:
Mogao bi i ti procitati sta sam ja napisao.
Taj motor je pravljen za americko trziste gdje vladaju drugaciji uslovi odrzavanja, voznje i sl.
Probaj nasuti ulje u Audi tdi na nekom mjestu za mjenjanje ulja u nekoj americkoj zabiti pa ces vidjeti sta ce biti. S tim Jeepom mozes i jestivo ulje vrtiti nista mu nece biti.
Znaci, Jeep je svjesno gradio takav motor za americke otrebe. Oni ce ga prodavati u evropi ali i oni znaju da ce to biti tesko.
E sad, npr. Audi A8 tdi uopste nemas kupiti u SAD. Jednostavno, troskovi odrzavanja u SAD i ostali troskovi, kao i cijena goriva govore protiv tog audija.
Mozel Jeep napraviti motor sa 500ks? Naravno da moze, ali pitanje je za sta im treba taj motor. Koja je filozofija kompanije? Kakve kupce cilja kompanija, itd, itd.
Poredis dva totalno neuporediva motora i auta totlno drugacijih namjena.
goran16v

#238 Re: dizel ili bnzin ...

Post by goran16v »

preludezalude wrote:
Gorane, citav zivot je kompromis. Stalno radim kompromise sa zenom, da li to znaci da bi trebao da se razvedem.
Niko nije budala pa da ubaci bojler u gepek, a gepek koristi stalno kao tovarni prostor.
A za sta ljudi koriste gepek, za uzgoj cvijeca?
drndalo

#239 Re: dizel ili bnzin ...

Post by drndalo »

Koliko cesto ti citav gepek treba ? 5% vremena ? 6-7-8-10 % ? Kome treba vise, ima pekaru u vlasnistvu, i vozi Caddy-a...

Evo me vec 8 godina Felicia na plin, 8 godina je rezerva u gepeku u punom profilu, i opet se mogu sjetiti 2x da mi je zatrebao prostor sa spustenim zadnjim sjedistima, oba puta za po nekih 1-2 sata... Sve izvadio iz gepeka, utovario, prevezao, istovario... Vratio... Sta bi bilo da mi je pukla guma bas tada ? A sta bi bilo da me je pogodio metorit bas tada, ne bi mi ni trebala guma, ni plin, ni *rac-palac...! Ja sam spreman na takav kompromis, ko nije, nek tjera na banzin...
klixo

#240 Re: dizel ili bnzin ...

Post by klixo »

ime123 wrote:

Taj jeep ce se popeti na zgradu za razliku od novog SRT8 koji ima 640 KS koji "ne moze" ni do Bjelasnice.
goran16v

#241 Re: dizel ili bnzin ...

Post by goran16v »

drndalo wrote:Koliko cesto ti citav gepek treba ? 5% vremena ? 6-7-8-10 % ? Kome treba vise, ima pekaru u vlasnistvu, i vozi Caddy-a...

Evo me vec 8 godina Felicia na plin, 8 godina je rezerva u gepeku u punom profilu, i opet se mogu sjetiti 2x da mi je zatrebao prostor sa spustenim zadnjim sjedistima, oba puta za po nekih 1-2 sata... Sve izvadio iz gepeka, utovario, prevezao, istovario... Vratio... Sta bi bilo da mi je pukla guma bas tada ? A sta bi bilo da me je pogodio metorit bas tada, ne bi mi ni trebala guma, ni plin, ni *rac-palac...! Ja sam spreman na takav kompromis, ko nije, nek tjera na banzin...
Cimi cijelo vrijeme posto idem na skijanje i to sa min 2 para skija + oprema bar 3 x sedmicno.
Nije pitanje kompromisa nego tvrdnje da nema nikakvog narusavanja funkcionalnosti.
jefferson

#242 Re: dizel ili bnzin ...

Post by jefferson »

goran16v wrote:
drndalo wrote:Koliko cesto ti citav gepek treba ? 5% vremena ? 6-7-8-10 % ? Kome treba vise, ima pekaru u vlasnistvu, i vozi Caddy-a...

Cimi cijelo vrijeme posto idem na skijanje i to sa min 2 para skija + oprema bar 3 x sedmicno.
Nije pitanje kompromisa nego tvrdnje da nema nikakvog narusavanja funkcionalnosti.
Ja ne mogu zamisliti auto bez velikog gepeka.
Skije (na krovu) aliz ato pancerice, razna odjeca za skijanje, itd, itd. Gepek nicim ne narusava performanse automobila i sl. Takodje, jedna od stavri gdje stvarno njemcima skidam kapu je da naprave gepek pravilan bez glupih utora, nekih kvrga i sl. Kako sjebati gepek? Mislim da nema vecih strucnjaka od japanaca! Kada sam kupovao zadnje auto odem da pogledam Hondu Accord. Otvorim gepek, jbt. ko da je auto bilo u udesu pa se zabio sleper ozada i limar vanjski dio auta "ispeglao" a unutra sve ostalo deformisano. U taj auto jedva mozes staviti kofer pune velicine da stoje ravno.
Gledam VW CC (koji sam i kupio na kraju) sve ravno, bez nekih glupih prevoja i sl. Uskoro se selim, i haman pa cu moci i CC sve da stavim i gas :D
Kiberluskoni

#243 Re: dizel ili bnzin ...

Post by Kiberluskoni »

Hahaha, opet tema gdje svi odmah za vratove :)
Sve je stvar lične preferencije. Ja vozim i odabiram zavisno od situacije: Trenutno imam 4.0 Jeepa, jer je taj motor u tom vozilu original, ikona među vlasnicima terenaca i to što to vozilo čini različitim od ostalih. Vozim na plin, koji nije najbolje rješenje, ali ekonomičnost se na kraju pokaže bitnim faktorom. Boca mi stoji uzdužno, staje nekih 55 litara i imam gepek za kabaste stvari (iako ne čitavom širinom). Na kraju mi izađe jeftiniji od 2.5 TD-a koji je jako osjetljiv, nema ih puno da valjaju na tržištu, skupo održavanje (španer mikro remena košta od 400-700 KM)... Dakle na ovom autu ja mislim da je to bolji izbor. Da hoću Tuarega, vjerovatno bih uzeo tdi-ja, opet Hondu je grehota uzeti dizela...
Po klasama je ista stvar. Često vozim Yarisa 1.3 i ne vidim potrebu za dizelom. Nov je koštao 23.500 a dizel skoro 30.000. Razlika u potrošnji je mizerna da bi se isplatio. Moderan dizel je najbolje rješenje za vožnju van grada i brdovitom terenu... Opet, neki proizvođači su lideri u jednom segmentu, a kaskaju u drugom, tako da početne pozicije nisu iste. Nema jedinstvenog odgovora.
preludezalude wrote:
ime123 wrote:

Ovdje ne znam odakle da krenem :). Od toga zašto neko kupuje Jeep-a i neko BMW-a ili od osnova rada motora. Nekad davno sam pitao slične genijalce, pa evo ponavljam: Suzuki pravi motore i automobile. Ako je pojam tehničkog savršenstva mala kubikaža i max snage, zašto taj isti Suzuki u recimo Swifta ne ugrađuje motor iz Hayabuse? Nema dalje, po ovoj logici. Zamisli, Swift, jedno 800-1000 kubika i zavrtiš ga na 11-13 hiljada obrtaja :D .
Vlasnici Jeepa i BMWa imaju različite potrebe i te firme prave različite aute na osnovu tih potreba. Vlasnik Jeepa razmišlja o klirensu, low end snazi, artikulaciji osovina, BMW-a o ubrzanju, upravljivosti, udobnosti. Vlasnik Jeepa na planinu vodi cuke, a X5-ce koku na Bazene (da se ne nađu uvrjeđeni vlasnici X5-ca :D ). Tako je i motor u Jeepu kocipiran: pouzdanost, jednostavnost, upotrebljivost u lošim uslovima (pregrijavanja, blatnjav hladnjak, sati provedeni u sporoj vožnji pod redukcijom ili u režimu 1.-2. brzina). Čak je i takav 4.7 motor kod die hard Jeep fanova dočekan sa sumnjama jer su razmaženi legendarnim 4.0 iz prethodnih generacija iako je taj 4.0 manje ekonomičan i slabiji od 4.7. Pogledaj malo na temi o terencima o čemu raspravljaju vlasnici tih vozila, pa ti bude jasno.
Ako misliš da američki motori ne mogu biti napucani snagom, proguglaj malo i nađi motore u terenskim vozilima koji su nabrijani na 800-900 ili čak 1000 konja. Redovno se koriste na kojekakvim top truck challenge-ima i sličnim takmičenjima.
Mene kao vlasnika terenskog vozila zanima da se vratim iz vukojebine u kojoj sam proveo vikend, da znam da tih 50-100 km makadama neće naštetiti mom autu i da me taj sport ne košta previše. Moj XJ sa 4.0 motorom i plinom je za mene odličan izbor. Da planiram neku drugu upotrebu, možda bih odabrao nešto drugo.

P.S. stvarno, do kada više te bajke o potrošnji? Ja sam ovo ljeto otišao na more sa Passatom 2.0 tdi i potrošnja je bila oko 7 litara prosjek, na oko 600 pređenih kilometara. I sada neko izvali da 30% veće/teže auto sa 110% većim motorom troši samo 9% više :-).
drndalo

#244 Re: dizel ili bnzin ...

Post by drndalo »

jefferson wrote:jedna od stavri gdje stvarno njemcima skidam kapu je da naprave gepek pravilan bez glupih utora, nekih kvrga i sl.
Audi 80/90 "jaje"...?
goran16v

#245 Re: dizel ili bnzin ...

Post by goran16v »

za mog druga @johntra

Vozilo: Nissan Murano
Guma: GY UG4x4
Starost gume: montirana prije 2 sedmice (sto se moze vidjeti po pipcima i brkovima)
Mjesto zlocina: Trotoar na ul. Z. od Bosne ispred zgrade Zavoda za zdr. osiguranje na Socijalnom
Vrijeme zlocina: 13.11.2012.

Image
preludezalude

#246 Re: dizel ili bnzin ...

Post by preludezalude »

klixo wrote:
ime123 wrote:

Taj jeep ce se popeti na zgradu za razliku od novog SRT8 koji ima 640 KS koji "ne moze" ni do Bjelasnice.
Bravo. :thumbup:
Tih 640 konjica su stvarno impresivni na potezanju na pravcu. Ali kao terenac je daleeeeeeko ispod starog granda koji ima daleeeeeko manje konja. Tako da performanse na papiru i koristenje u stvarnom zivotu nemaju veze.
preludezalude

#247 Re: dizel ili bnzin ...

Post by preludezalude »

goran16v wrote:za mog druga @johntra

Vozilo: Nissan Murano
Guma: GY UG4x4
Starost gume: montirana prije 2 sedmice (sto se moze vidjeti po pipcima i brkovima)
Mjesto zlocina: Trotoar na ul. Z. od Bosne ispred zgrade Zavoda za zdr. osiguranje na Socijalnom
Vrijeme zlocina: 13.11.2012.

Image
Ja na ovo mogu jedino reci: Vozacu treba oduzeti vozacku dozvolu.
preludezalude

#248 Re: dizel ili bnzin ...

Post by preludezalude »

goran16v wrote:

Kao sto rekoh, sve je kompromis. Pa i tako gepek. Ako ti treba stalno da imas teretno auto, kupit ces odgovarajuce auto. Ako hoces auto sa plinom, odvagat ces sta ces uzeti. Niko nije budala pa da citav gepek popuni sa plinskim rezervoarom.
Zapeo si za narusavanje funkcionalnosti... Kod mene nije nimalo narusena funkcionalnost. Kad se auto kupuje, onda biras sta ces kupiti, niko te nemoze natjerati da kupis nesto sto ti ne odgovara kao npr gepek.
ime123

#249 Re: dizel ili bnzin ...

Post by ime123 »

Kiberluskoni wrote:
Suzuki pravi motore i automobile. Ako je pojam tehničkog savršenstva mala kubikaža i max snage, zašto taj isti Suzuki u recimo Swifta ne ugrađuje motor iz Hayabuse? Nema dalje, po ovoj logici. Zamisli, Swift, jedno 800-1000 kubika i zavrtiš ga na 11-13 hiljada obrtaja :D .

Mene kao vlasnika terenskog vozila zanima da se vratim iz vukojebine u kojoj sam proveo vikend, da znam da tih 50-100 km makadama neće naštetiti mom autu i da me taj sport ne košta previše. Moj XJ sa 4.0 motorom i plinom je za mene odličan izbor. Da planiram neku drugu upotrebu, možda bih odabrao nešto drugo.
O cemu pricas ? Gdje si to jos vidio auto sa 11-13 hiljada obrtaja ?
A za jeepa ja sam rekao svoje misljenje. I jel mislis da X5 naprimjer nije pouzdan, da sa njim ne mozes skakati po planini ?
preludezalude

#250 Re: dizel ili bnzin ...

Post by preludezalude »

goran16v wrote:
preludezalude wrote:
A za sta ljudi koriste gepek, za uzgoj cvijeca?
Izmedju ostalog, koriste ga da u njega smjeste plinski rezervoar i nakon toga se vozaju gotovo upola jeftinije.
Post Reply