Poligamija se širi Bosnom

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Nina 2

Post by Nina 2 »

selam

opet ja.

Licno nemam nista protiv onih koji su se po drugi put ozenili a to im prva dozvolila. Glupace ionako ne treba da iko postuje i voli. Ako sebi dopuste tako sto, nek se ubiju. Sta ce takve zene. I zivotinje imaju instikt da se zastite, da cuvaju svoje, da odredjuju granicu...samo neke glupa jadnice eto nisu u stanju....

ko biva Allah im dozvolio pa sto da im ja zabranjujem...

Pa Allah im je dozvolio i da nam pribave mir u svijetu...vize da mozemo setati po svijetu, putovati, obilaziti gradove, otici na vikend u svemir ;-), jesti manu, pticija jaja....

Ih, sta je sve Allah dozvolio...onome ko je u stanju!!!

Pa jos da gladnih ne bude!!!

Ja bih to ovako. Svi koji zele drugu moraju se skupiti i uspostaviti mir na zemlji, moraju nahranit svu gladnu djecu svijeta, moraju svoju djecu izobrazovati do savrsenstva, moraju dati svojim prvim zenama obrazovanje i priustit im sve mogucnosti rekreacije i sve uslove da budu savrsenog uma i tijela... kad to ispune nek onda pomisljaju na nezadovoljstvo!!!

Ne moze prvoj priustit bazen, fitnes, odabranu hranu, poslugu, privatno skolovanje... a kaze da je u mogucnosti. PU !!!
bolje_grob_nego_rob

Post by bolje_grob_nego_rob »

Islam, niti bilo koja monoteisticka religija nema nikakve veze sa poligamijom.
i zenite se sa po jednom, dvije, tri ili cetiri......
Ne, nasle su se isfrstrirane drkadzije da traze legalizovanje poligamije i to ni manje ni vise nego kao neko bogom dato pravo

Lahko je mlatiti bezveze, ali je problem imati dovoljno pameti shvatiti da mlatis, moj stickitout
bolje_grob_nego_rob

Post by bolje_grob_nego_rob »

Licno nemam nista protiv onih koji su se po drugi put ozenili a to im prva dozvolila. Glupace ionako ne treba da iko postuje i voli. Ako sebi dopuste tako sto, nek se ubiju. Sta ce takve zene. I zivotinje imaju instikt da se zastite, da cuvaju svoje, da odredjuju granicu...samo neke glupa jadnice eto nisu u stanju....
Je li ti ovo mozda lici na majku pravovjernih Aisu r.a ?

Ako lici, onda bi trebala izostaviti onaj SELAM sa pocetka !!!
nebi

Post by nebi »

bolje_grob_nego_rob wrote: i zenite se sa po jednom, dvije, tri ili cetiri......
Samo jedno pitanje:zasto?
Zar ne volis svoju prvu zenu?
Ako je ne volis,zasto si je ozenio?
stickitout

Post by stickitout »

bolje_grob_nego_rob wrote:
Islam, niti bilo koja monoteisticka religija nema nikakve veze sa poligamijom.
Ne, nasle su se isfrstrirane drkadzije da traze legalizovanje poligamije i to ni manje ni vise nego kao neko bogom dato pravo

Lahko je mlatiti bezveze, ali je problem imati dovoljno pameti shvatiti da mlatis, moj stickitout
Nekad se i fes nosio u Turskoj......

Vider gore sta kaze sestra na temu.....

Reforma i napredak dragi moj grobe a ne robe......a ne frustracije i uzimanje kriznih pustinjskih vremena kao reference......

moj grobe.....
Nina 2

Post by Nina 2 »

Selam

Samo ljudima poremecenog uma bi ovo moglo liciti na Aisu r.a. ili na bilo koju majku pravovjernih!!!

Poslanik je imao razloge. Allah ga je licno sa neba ozenio Aisom a ostale je udovice uzimao sa razlogom a ne "jer je u mogucnosti"

Selam
Nina 2

Post by Nina 2 »

Selam

Svaka cast malezijcima. Nek posalju svoje sejhove u Mekku i Medinu da malo nauce vjernike Islamu i pravednosti u islamu, pravima zena...
Kako je Islam divan a kako ga samo neki blate i omrazavaju kod ljudi.
margo

Post by margo »

Citat Nina2 "Kako je islam divan, a kako ga samo neki blate i omrazavaju kod ljudi."

Za Nina2:

Jesi li razmisljala onda o tome da pazis sta pricas, ili da jednostavno nista ne kazes? Za pocetak? :) :-) :-D
Nina 2

Post by Nina 2 »

We selam

Nisam razmisljala osim da istinu govorim i da ne budem pristrasna.

islam je tako divan. daje mi pravo da pricam i da razmisljam a ne samo da slusam i postujem one koji su ko biva najznaniji jer eto sjede na Mekkanskom jal Medinskom minberu.

Sta cu kad sam uvrnuta. Priznajem.
Nina 2

Post by Nina 2 »

A iskreno mi kazi seko bil ti voljela da ti muz pribavi kuci sve od privatnih (najboljih znalaca u svojim oblastima) ucitelja do sale i bazena pa jos i djecu ti zbrine a da ti imas vremena za ucenje, za dotjerivanje tijela, za proucavanje Kur'ana, za druzenje sa djecom....
wels

Post by wels »

Kada zene u potpunosti budu imale ista prava kao muskarci,znaci ili zabraniti poligamiju ili je omoguciti u obadva smjera,kada zena npr u Austriji bude placena za isti posao kao i muskarac moze se govoriti ravnopravnosti spolova.
Kakve veze ima poligamija sa radom zene na zapadu ili bilo gdje?

Itekako ima.

Poligamija je prvensveno pitanje ravnopravnosti zene i muskarca pa tek onda pitanje harama,morala itd.
Pa i ovdje,problem poligamije redovno dovodi zenu u situaciju da ona bude predmet rasprave,da li je ili nije obespravljena,kupljena ili nije,zadovoljna ili nije,primorana ili nije?

Zasto muskarac nikad nije u toj poziciji da bude ziza,da kazemo problema?"Ko je propisao takva pravila igre"
Institucije sistema?Islam? Hriscanstvo?,Budizam ......????????
svi skupa?

U svakom sistemu ili religiji iza cega opet stoji njegovo velicanstvo muskarac, zena je bila u zapecku.

Zeni je potrebna borba da bi nasla svoje pravo mjesto u drustvu,pogotovo bosanskoj zeni.

Poligamija kakvu poznajemo nije izraz slobode ljubavi.
Ukoliko bi postojala otvorena podjednako i za muskaraca i za zenu,sa potpuno istim pravima ulaska i izlaska iz takve bracne zajednice,ukoliko bi bila u potpunosti odraz ljubavi i slobodne volje,ukoliko bi bila prihvacena od velike vecine drustva,bila bi ok.
margo

Post by margo »

Opet te nisam razumila "seko", samo ti mogu reci da sam ja od onih zena koje jako vole imati ono sto se zove "svoj mir" ... takva sam se rodila :) luda :D :)
Nina 2

Post by Nina 2 »

Selam

Sta ti welsu bulaznis, ha????

Kakvo visemustvo!!! Koji bi konj dopustio da mu zena ima jos jednog, gdje je tu ljubav.

ko da su ljudi danas od kamena!!!

A i ta ravnopravnost je toiliko glupa da mi njeni nosioci idu fakat "na nerve".

PUNOPRAVNOST nam treba a krave nek se bore za ravnopravnost. To je zamka. Jer nemoguce je biti ravnopravan sa nekim ko uopce nema iste kvalitete, iste mogucnosti, iste afinitete....
Punopravna zena je zena vrijedna postovanja i trebamo se boriti da zakonom zene postanu punopravne. Islam je jedini koji omogucava zeni stopostotnu punopravnost!!!
margo

Post by margo »

Za sve one koji ne poznaju islam - Allah dz.s. dopusta "visezenstvo", ne poligamiju. ... :-D :-) :)
nebi

Post by nebi »

margo wrote:Za sve one koji ne poznaju islam - Allah dz.s. dopusta "visezenstvo", ne poligamiju. ... :-D :-) :)
Allah dopusta i razvod-ali ga ne voli...
Nina 2

Post by Nina 2 »

JOS nam samo pojasni kome dozvoljava :)
stella_k

Post by stella_k »

Nina 2 wrote:Selam

Kakvo visemustvo!!! Koji bi konj dopustio da mu zena ima jos jednog, gdje je tu ljubav.

PUNOPRAVNOST nam treba a krave nek se bore za ravnopravnost. To je zamka. Jer nemoguce je biti ravnopravan sa nekim ko uopce nema iste kvalitete, iste mogucnosti, iste afinitete....
Punopravna zena je zena vrijedna postovanja i trebamo se boriti da zakonom zene postanu punopravne. Islam je jedini koji omogucava zeni stopostotnu punopravnost!!!
Prilicno dobar post Nina 2.
Ovo boldirano vazi i u spolno suprotnom pravcu.
kojsino

Post by kojsino »

margo wrote:Za sve one koji ne poznaju islam - Allah dz.s. dopusta "visezenstvo", ne poligamiju. ... :-D :-) :)
Bas je po tebi visezenstvo postenije od poligamije,
oboje je to nakaradno i protivprirodno i sramota za Islam
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Šta je razlika punopravnosti u odnosu na ravnopravnost :? :? :D :D
Kvantitet :oops: prava ? :D :D
Super tema :oops: ali istekao rok trajanja :oops: što se tiče BH Dana :oops: :D .
Zaboravite na pitanja :oops: jer svako vrijeme daje relativne odgovore na ista :oops: helem .........počelo je od prava glasa :D :D a završilo do Predsjednica :oops: .
Toozla

Post by Toozla »

Image
....vodimo ljubav, s jednom ili vise zena, a ne rat.... :D :D :D
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: :D Nije li to samo po sebi :D :D vođenje sukoba globalnih razmjera ? :D :D
stickitout

Post by stickitout »

Poligamija = hebe lud zbunjenog-u-e :D :D
Toozla

Post by Toozla »

manijak1 wrote::oops: :D Nije li to samo po sebi :D :D vođenje sukoba globalnih razmjera ? :D :D
....nisam siguran al' mi padose na pamet Kupari ljeta '90. i autobus pun slovenki.....zavrsna godina srednje ekonomske u misiji upoznavanja tada jos uvijek zajednicke domovine i sirenja bratstva i jedinstva..... :D :D :D
....da ti nisi Bosanac.... :D :D :D
flora.sa

Post by flora.sa »

a iz kojih razloga nije dobro, i nije dopušteno da žena ima više muževa???
ne znam da li je i izraz višemužstvo :D ispravan, jer ženama kao sad nije dozvoljeno da imaju više muževa???

ako smo svi jednaki pred Bogom, zašto onda nemamo i jednaka prava, kao i obaveze???
:roll:

zašto su muškarci po tom pitanju korak ispred žena???(a govorimo o jdenakosti :roll: :shock: )

ne bih voljela da pravi vjernici misle da provociram, samo želim da dobijem neki pravi, kvalitetan odgovor, koji će me ubijediti, da su žene i muškarci jednaki, iako ovi drugi ipak imaju veća prava u odnosu na prve...
wels

Post by wels »

Nina 2 wrote:Selam

Pisi u svoje ime, ako tebi ne treba ravnopravnost ima mnogo zena kojima je to potrebno.

Ok i punopravnost,a kakva je to punopravnost.
Jel i muskarci trebaju punopravnost ili je vec imaju?
Post Reply