da je potrebno imati petlju
taman da nema nista
ja mu kapu skidam zbog toga ... to je dozivotni biljeg ...valja to nositi
Moderator: Chloe
Slazem se, ali isto tako dio krivice snose i sami. Muzej se pretvorio, za vrijeme zivota rahmetlije, i odmah poslje rata, na mjesto u kojem su se sastajali budzovani, a ne kulturni centar BiH. Zenicki muzej pravi svoju zgradu, renovira Vranducku tvrdjavu (tacnije renovirao je) i aktivniji je bar pet puta od Zemaljskog muzeja.Prenj wrote:_BosanaC,
Cinjenica je da je osoblje Zemaljskog muzeja jedino "odgovorno" za sve dobro sto se desilo na podrucju arheologije u BiH.
Nazalost, Zemaljski muzej ne postoji za nasu vlast i ako trazis krivca mozes ga naci samo u nasoj vlasti koja je jedini krivac za ovako jadno stanje u kojem se nasa bastina nalazi.
Pa sta mislis od kojih ce para osoblje Muzeja putovati po terenu i s cim, kada platu ne dobiju po pola godine.
Ti jadni ljudi su na rubu egzistencije
Zenicki muzej je izdrzavan od strane kantona, Zemaljski muzej, kao drzavna institucija, od drzave ne prima nista._BosanaC wrote:Slazem se, ali isto tako dio krivice snose i sami. Muzej se pretvorio, za vrijeme zivota rahmetlije, i odmah poslje rata, na mjesto u kojem su se sastajali budzovani, a ne kulturni centar BiH. Zenicki muzej pravi svoju zgradu, renovira Vranducku tvrdjavu (tacnije renovirao je) i aktivniji je bar pet puta od Zemaljskog muzeja.Prenj wrote:_BosanaC,
Cinjenica je da je osoblje Zemaljskog muzeja jedino "odgovorno" za sve dobro sto se desilo na podrucju arheologije u BiH.
Nazalost, Zemaljski muzej ne postoji za nasu vlast i ako trazis krivca mozes ga naci samo u nasoj vlasti koja je jedini krivac za ovako jadno stanje u kojem se nasa bastina nalazi.
Pa sta mislis od kojih ce para osoblje Muzeja putovati po terenu i s cim, kada platu ne dobiju po pola godine.
Ti jadni ljudi su na rubu egzistencije
U BiH ne postoje pretpostavke za volonterizam ni u kakvom obliku, iako ih je nekada mozda i bilo. Ako se neko zeli baviti necim onda mora sam stvoriti pretpostavke za to. Sada alpinista daje hiljade maraka godisnje na opremu kako bi se bavio onim sto voli, speleolog isto tako, speleobiolozi da ne spominjemo, ali to sto je neko matematicar a trosi pare na spelologiju ne znaci da sutra nece biti manji strucnjak od nekoga ko je zavrsio istoriju i ceka da mu sve padne s neba i da mu neko drugi pruzi priliku.
Mozel ovdje dzoker zovi da pitam Radovana?Prenj wrote:Sta mislite sta ce na kraju prof.dr Semir Osmanagic iskopati/otkopati/raskopati?
a) Stepenastu piramidu Prailira
b) Autoput 5C
c) Radovana
d) Cengin aerodrom
Profesor Imamovic je napisao svoju knjihu Historija Bosnjaka tako sto ju je sanjao a onda se povremeno nocu budio iz sna i zapisivao sve sto je odsanjao.ludost wrote:a kazu da prof. imamovic svojim studentima objasnjava koncept drzavnog uredjenja drevnog egipta na gornji i donji povlaceci paralelu s federacijom i republikom srpskom... tako da bi i neka piramida kod nas imala logike?_galaksija wrote:Mozel ovdje dzoker zovi da pitam Radovana?Prenj wrote:Sta mislite sta ce na kraju prof.dr Semir Osmanagic iskopati/otkopati/raskopati?
a) Stepenastu piramidu Prailira
b) Autoput 5C
c) Radovana
d) Cengin aerodrom
ma mene zanima, u vezi tih drzavnih uredjenja, ko je tu gornji, a ko donji? mislim, jel, egipat...ludost wrote:Profesor Imamovic je napisao svoju knjihu Historija Bosnjaka tako sto ju je sanjao a onda se povremeno nocu budio iz sna i zapisivao sve sto je odsanjao._galaksija wrote: a kazu da prof. imamovic svojim studentima objasnjava koncept drzavnog uredjenja drevnog egipta na gornji i donji povlaceci paralelu s federacijom i republikom srpskom... tako da bi i neka piramida kod nas imala logike?Ovo zna svaka baba,kak` ti ne znas?
Potpisujem od A do Z. I ja sam u svom postu spomenuo nas mentalitet i ismijavanje svakoga ko pokusa da nesto napravi u zivotu.Ur wrote:Uopste mi nije jasno odakle vam pravo da tako pljujete i ismijavate nesto o cemu nemate blagog pojma. Arheologija je sama po sebi pocela ozbiljnije da se razvija tek u vrijeme Napoleonove invazije na Egipat. Naime, zajedno sa Napoleonovim francuskim ekspedicionim korpusom je krenula i armija poliglota, istoricara, pjesnika, ljekara, geografa, matematicara, fizicara medju njima i Žan Fransoa Šampolion, najveci poliglota i vrstan istoricar svoga vremena. Upravo je on postavio neke vrlo smjele teze o starom Egiptu koje su za tadasnje istoricare bila veca hereza od danasnje Osmanagiceve tvrdnje da je pronasao piramidu u Bosni. Medjutim, za vrijeme svoga boravka u Egiptu dosao je do otkrica koja su njegove teze potvrdila i zahvaljujuci tome - desifrovao je hijeroglife. Tek od tada pocinje ozbiljniji razvoj arheologije. Arheologija je nauka kao i sve druge. Cinjenice koje dugo vremena se uzimaju zdravo za gotovo, preko noci bivaju oborene. Iskopavanje Troje( njena lokacija je jos uvijek pod velikim znakom pitanja),Agamemnonovog groba, Knososa na Kritu, Doline Kraljeva u Egiptu, piramida u srednjoj i juznoj Americi, nisu vrsili uceni i fakultetski obrazovani arheolozi. Ne dame i gospodo. To su uvijek (osim u slucaju Knososa cija je iskopavanja vrsio Arthur Evans)bili AMATERI i bjelosvjetski AVANTURISTI. Hajnrih Sliman je do svoje 25 godine sam naucio sedam svjetskih jezik, zatim je za vrijeme zlatne groznice u Americi radio kao trgovac gdje je otkupljivao zlatni prah od lokalnih pijanica i olosa, zatim je ponovo putovao i radio kao trgovac te za to vrijeme naucio jos sedam jezika i konacno u 45 godini je poceo (posto je vec nakupio veliki kapital) da se bavi onim o cemu je sanjao jos kao dijete, dok je slusao svoga starog oca koji mu je citao Ilijadu - a to je lociranje i iskopavanje Troje. Do tada su ga svi ismijavali medju kojima su naravno bili "vrlo uceni i svjetski priznati doktori istorijskih nauka" prvenstveno sa Kembridza i Oksforda. Troju je locirao ispod jednog velikog brda. Iskopavanjem tog brda, otkopao je 12 razlicitih naselja iz razlicitih perioda ljudske istorije. Za trece naselje odozdo je ustvrdio da je Troja. Kako su nastali ti slojevi? Jednostavno. Kada bi jedno naselje propalo, vremenom bi se tu nakupili slojevi zemlje, blata i drugih necistoca. I na tom mjestu, mnogo kasnije, ljudi bi sagradili drugi grad. I tako redom. I Sliman ispade u pravu, a " uceni profesori " i zvanicna konzervativna i lijena nauka se postidise. Postoji veliki broj drugih primjera. I svaki put bi slavni i poznati postali avanturisti iz Francuske i Engleske, ane univerzitetski profesori, osim u vrlo rijetkim slucajevima. A i tada bi ti profesori bili isprva ismijavani od strane svojih kolega. Ljudi su imali veceg razloga da ismijavaju Slimana nego sto danas imaju pravo da to rade Semiru Osmanagicu, jer je Sliman bio samo jedan samouki poliglota i - trgovac, koji je cijelog svog zivota sanjao o antickoj Grckoj. Naravno, danas postoje spekulacije da se Troja nalazi na drugoj lokaciji, ali...... Sada se pitate, kakve sve, dodjavola, ovo gore napisano ima veze sa bosanskom piramidom? Vidim da vam je zapelo to sto Osmanagic nije doktor i sto ga "eminentni "bosanski arheolozi ismijavaju. Isti oni arheolozi koji su svo znanje pokupili samo iz knjiga i uceci suhe teorije, a nisu se pokrenuli da i rade svoj posao na terenu. Naravno, ima tu i vladine krivice, ali, ako si arheolog, dodjavola, radi ono za sta si tolike godine brisao zadnjicom stolicu. Lako je sjediti na udobnom, piti kahvu, caj ili sta vec i napadati covjeka koji svojim vlastitim sredstvima placa skupa istrazivanja i skupu naucnu opremu, koji rizikuje da na kraju mozda nece otkriti nista. I samo je on na gubitku. A upravo su ljudi kao on razlog zbog kojeg danas imamo automobil, elektricnu sijalicu, avion, radio, satelite, otkopane egipatske piramide i racunare za kojima vi sjedite i sprdate se sa tudjim idejama i mukom. Nauka jos uvijek zna jako malo. Ustvari skoro nista. Brojne naucne teze, koje su do jucer vazile kao neprikosnoveni zakoni, danas padaju u vodu. Matematicari i inzinjeri su rekli da se nikada nece napraviti podmornica. Pa to je suludo!
A ipak, napravise se. Osim toga zasto je toliko nevjerovatno da je piramida stara 12000 godina. Zato sto kazu da je tada bio samo pecinski covjek? Mislim da je jako bitno da ljudi razmisljaju svojom glavom, pored toga sto uce u skolama. Da nije bilo Kopernika i Galilea, danas bi jos uvijek mislili i ucili da je Zemlja ravna i centar svemira. Mozda je Osmanagic otkrio piramidu, mozda nije. Postoje velike sanse da jeste. Nazivati ga ublehashem mogu samo ograniceni ljudi koji ne vide dalje od svoga nosa, ljutio se neko ili ne ljutio. Nasi ljudi, barem vecina, vole raspravljati samo o politici i ostalim mali, svakodnevnim stvarima. Ublehashi su oni koji prodaju Energopetrol, a ne covjek koji ulaze vlastiti obraz i novac u nesto sto se tek treba dokazati. Ljudi u Bosni vole da sve ide mirnim tokom. Ako nesto malo skrene na stranu, ili dodje neko sa drugacijim idejama, odmah se bune, ismijavaju ga i sprdaju se sa njim. Tipican balkanski mentalitet. Nije samo Osmanagic u pitanju. Mnogi nasi visoko skolovani ljudi, doktori nauka iz oblasti tehnike su morali bukvalno pobjeci iz ove zemlje jer su ih ismijavali zbog smjelih ideja. Na kraju su postali poznati naucnici svjetskog glasa. Primjer je prof.dr. Kemal Hanjalic koji je sada pred penzijom u Engleskoj. On na Oksfordu predaje mehaniku fluida i termodinamiku. A kod nas ostaju ucmali strucnjaci , i jadna tegleca ljudska marva, koja radi sve ono sto im stranci narede. Na vlasti su nam lopovi i primitivci, koji jos zive u srednjem vijeku, posla nigdje, strucnjaci masovno odlaze u inostranstvo, droga i alkohol se masovno sire, stanovnistvo sve vise zaglupljuje, raja po cijeli dan sjedi po kafanama...... To su sve cinjenice koje dovode ovu jadnu zemlju do kolapsa, koji ce sigurno uslijediti nastavili se ovako. A vase sprdnje, nevjerica i komentari su samo dokaz ucmalosti prosjecnih stanovnika Bosne i Hercegovine. Nasa zatupljenost i mentalitet uveliko odgovaraju strancima, koji nas sve vise podjarmljuju i rade sa nama sta zele. Ovo sa Piramidom, ukoliko se pokaze da je istina, za sta se ja iskreno nadam i vjerujem da jeste iz vise razloga, moze biti prva svijetla tacka u bosanskoj istoriji jos od vremena Kulina bana. Zato, prestanite da budete nevjerne Tome i prestanite da se sprdate.
Newton je umro od upale pluca, a i ja nesto kasljem zadnjih dana ...dugi wrote:Potpisujem od A do Z. I ja sam u svom postu spomenuo nas mentalitet i ismijavanje svakoga ko pokusa da nesto napravi u zivotu.Ur wrote:Uopste mi nije jasno odakle vam pravo da tako pljujete i ismijavate nesto o cemu nemate blagog pojma.
...
Trebace vremena dok se nesto ne promijeni u glavama ljudi