pošto mu je ćela veoma zamamna
Hidzab je ljudsko pravo!!
- Bloo
- Globalna šefica
#226 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
ja bih samo voljela da vidim arzija sa turbanom, eto to je
- nasa
#227 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Imaju obrazlozenje za sve sto je vezano za muskarce i sto po pravilu im daje neku privilegijuConnaisseur Karlin wrote:Pisala sam n ovoj temi,onako,komparativno,ali nisu "primjetili"nasa wrote:ali nikad ne otvore temu o tome, o muskarcima![]()
Ako nece oni otvoriti temu,mozemo mi .
- Connaisseur Karlin
#228 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Da.nasa wrote:Imaju obrazlozenje za sve sto je vezano za muskarce i sto po pravilu im daje neku privilegijuConnaisseur Karlin wrote:Pisala sam n ovoj temi,onako,komparativno,ali nisu "primjetili"nasa wrote:ali nikad ne otvore temu o tome, o muskarcima![]()
Ako nece oni otvoriti temu,mozemo mi ., samo sto ne vide da bi se isto moglo naci i za zene, samo da potraze, nekad, ikad....
Zato mi je njihova borba na ovoj temi jako interesantna
@Bloo,a ja bih njemu kupila francuzicu,da je nosi kad ostari ,meni su dede sa francuzicom oduvijek bile simpaticne.
Ja bih Arzi kupila kapice koje nose americki cnrci muslimani,nisu glomazne,nisu velike,taman
-
Nocty
#229 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
kakve ti veze imas s arapskom kulturom i pjescanim terenima?¤ jelena ¤ wrote:Štaš, takav je život...neko je božiji rob, neko drugi rob (dobre) knjige, neko treći rob politike i (nacionalističke) ideologije,Nocty wrote:stavit hidzab je dobrovoljno priznat da si rob
neko četvrti rob nakih gljiva i psihoaktivnih supstanci, neko peti...__________________________
mah...svi smo mi vjerni robovi...nečega.
stavit hidzab je pokoriti se svom muzu i da se oznacis da nisi slobodna zena(ni u kakvom smislu) jedno je kad radis na njivi il u pustinji pa da ti kosa ne smeta ili pjesak a drugo je pravit zakone kako zena treba da se oblaci.Zar to uopste treba biti zapisano i naredjivo? Dovoljno je kad procitam od tebe "nakih" da mi bude sve jasno,nisi uspostavila nove neuronske kanale u svom mozgu tako da ti je to naravno strano.Rob gljiva? jesil ti ok curo? jeftino bogami... to je suprotnost robovanja i vracanje na istinsko izvorno ,esensko(esencijalno) bivanje...Nije samo o znanju rijec vec i o bivanju.Kad mi budes ravna onda mozemo pricat,ovako ja ti ne mogu rec kakav ukus imaju jabuke dok sama ne probas.Ako ti muz da iz kuce izac tj. Svaka radost pocinje od svojstva...
Last edited by Nocty on 01/06/2016 21:58, edited 1 time in total.
- animals
#230 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Da zavrsimo razglabanje..
kao onaj sto navodi u video isjecku, kako zenu treba
pravilno tuci..e takvi su zenama muslimankama,nametnuli hidzab..
-
Nocty
#231 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
svaka religija je odstranila zensku ulogu jer se boje feminitivne energije...i sad imamo ovu njihovu jednoumnu retardiranu doktorinu bilo da se radi o islamu ili laznom hriscanstvu.animals wrote:Da zavrsimo razglabanje..
to kod essena nije bio slucaj,niti kod nasih predaka kelta,ilira i slovena.
- nasa
#232 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Banned user for reason “vrijedjanje”Nocty wrote:kakve ti veze imas s arapskom kulturom i pjescanim terenima?¤ jelena ¤ wrote:Štaš, takav je život...neko je božiji rob, neko drugi rob (dobre) knjige, neko treći rob politike i (nacionalističke) ideologije,Nocty wrote:stavit hidzab je dobrovoljno priznat da si rob
neko četvrti rob nakih gljiva i psihoaktivnih supstanci, neko peti...__________________________
mah...svi smo mi vjerni robovi...nečega.
stavit hidzab je pokoriti se svom muzu i da se oznacis da nisi slobodna zena(ni u kakvom smislu) jedno je kad radis na njivi il u pustinji pa da ti kosa ne smeta ili pjesak a drugo je pravit zakone kako zena treba da se oblaci.Zar to uopste treba biti zapisano i naredjivo? Dovoljno je kad procitam od tebe "nakih" da mi bude sve jasno,nisi uspostavila nove neuronske kanale u svom mozgu tako da ti je to naravno strano.Rob gljiva? jesil ti ok curo? jeftino bogami... to je suprotnost robovanja i vracanje na istinsko izvorno ,esensko(esencijalno) bivanje...Nije samo o znanju rijec vec i o bivanju.Kad mi budes ravna onda mozemo pricat,ovako ja ti ne mogu rec kakav ukus imaju jabuke dok sama ne probas.Ako ti muz da iz kuce izac tj. Svaka radost pocinje od svojstva...
» Nocty
mjesec
: oops :
-
_dreamer_
#233 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
To je otrcan argument koji ne negira cinjenicu da je absurdno da u zemljama koje zabranjuju svaki oblik diskriminacije se vrsi vjerska diskriminacija.animals wrote:Ja nikada necu razumjeti jedno._dreamer_ wrote:Mozda bi ta paralela i imala 5 grama smisla ako bi zanemarili cinjenicu da u muslimanskim zemljama vlada SERIJATSKO pravo, dok se evropa busa u prsa isticuci jednakost svih ljudi, propagirajuci na svaki nacin zabranu svakog oblika diskriminacije itd. S tim u vidu potpuni je idiotizam udariti temelje za regulative koje ce tjerati muslimanske zene da rade protiv pravila oblacenja, to se zove vjerska diskriminacija. No nisam bas siguran da ti je jasna razlika...animals wrote:Moralno pravo zene je da u suknjici hoda po cesti...
u muslimanskim zemljama je to zabranjeno..
Sutra treba znaci da svaka firma u zapadnoj evropi uvede takav jedan propis, i kao rezultat cemo imati hiljade otpustenih pokrivenih muslimanki koje se nece otkriti na radnom (javnom) mjestu, jer ako to urade, onda komotno mogu baciti maramu svakako.
Nadam se da ce ipak preovladati razum pa da sudije nece slijediti ovo pravno vjestacenje.
sta uopce dolazis na zapd i u demokratiju, a htjeo bi da zivis po nekakvim vjerskim pravilima.
ostani u svojoj drzavi i zivi po tim pravilima..
mislim da puno vas to ne moze razumjeti..
- animals
#234 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Nije tacno..laz.._dreamer_ wrote:
To je otrcan argument koji ne negira cinjenicu da je absurdno da u zemljama koje zabranjuju svaki oblik diskriminacije se vrsi vjerska diskriminacija.
pojasni..
- animals
#235 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
I jedan primjer..
u mojoj firmi,muslimani mogu klanjati za vrijeme radnog vremena..
i pojedinci to i upraznjavaju..
a kad bi se ja molio Bogu,proglasili bi me radne kolege ludakom,vjerovatno..
ai ne pada to napamet, niti jednom krscaninu..
eto o slobodi i iskoristavanju te slobode..
a kad bi se ja molio Bogu,proglasili bi me radne kolege ludakom,vjerovatno..
-
_dreamer_
#236 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Ako cemo biti objektivni, hidzab nije farz nego sunnet jer se njegova obaveza iznosi prije svega iz vjerodostojnih, no to ne mjenja cinjenicu da se radi o vjerskim slobodama i preporucenom ponasanju, a ako vjerniku uskracujes to pravo bez opravdanog veceg javnog interesa, onda ta diskriminacija nema pravnu podlogu.mirza_15 wrote:Jasta. Ti znas bolje od muslimana svijeta. Cak znas i tumaciti Kur'an. Ni ajeti o namazu ne preciziraju kako cu klanjati koji namaz pa opet svi klanjamo dva rekjata sabaha, a 4 jacije. Isto tako svi tumacimo da spustanje vela i pokrivanje ukrasa (iz Kur'ana) podrazumjeva najmanje hidzab.drunken tiger wrote: Dakle nije naređeno direktno od Allaha nego je proizvod tumačenja objave. To sam ja i rekao. NIšta drugo a ti si samo potvrdio. NIsam ja sa strane ja sam odavde, domaći, prijeratni.
Ali vidim ima vas koji bolje znate. Sorbona fazoni i sl.
-
_dreamer_
#237 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Prvo, ako se ne varam, u krscanstvu nije predvidjeno odnoano obavezno obracanje Bogu 5 puta dnevno u odredjeno vrijeme tako da ne vidim kako i zasto bi te neko proglasavao ludim, niti vidim da su ti vjerska prava uskracena. Samim time, ta teza nema smisla. A ako bi te neki sociopata smatrao ludim, to je valjda njegov problem, a ne tvoj. Siguran sam da mnogi muslimane smatraju ludim, pa se muslimani bas i ne brinu oko toga.animals wrote:I jedan primjer..
a kad bi se ja molio Bogu,proglasili bi me radne kolege ludakom,vjerovatno..![]()
Ta dozvola klanjanja je za pohvalu, a vidi nesto, ja bih recimo razumio da poslodavac brani klanjanje na poslu jer odvraca od poslovne duznosi, a musliman svakako moze propustene namaze naklanjati.
Sto se tice tvog posta iznad gdje navodis ta ti nije jasno, ja ne znam kako da budem jasniji. Ako ti ne vidis ili ne znas sta je vjerska diskriminacija, onda ne znam sta da ti drugo kazem.
Evo dacu ti jedan drugi primjer, kada bi neko sutra u nekom preduzecu zabranio transseksualcima da rade jer su to sto jesu, budi siguran da se to nebi odrzalo...
-
mirza_15
#238 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Stav islamske zajednice je da je farz, a ja pripadam toj zajednici i mislim da je njihov stav ispravniji od proizvoljnog tumacenja pojedinaca. Tacnije, nikada nisam cuo za pravnu skolu ili relevantan stav koji kaze da je sunnet. Sa tim cu zavrsiti na tu temu. Sa ostatkom komentara se slazem._dreamer_ wrote:
Ako cemo biti objektivni, hidzab nije farz nego sunnet jer se njegova obaveza iznosi prije svega iz vjerodostojnih, no to ne mjenja cinjenicu da se radi o vjerskim slobodama i preporucenom ponasanju, a ako vjerniku uskracujes to pravo bez opravdanog veceg javnog interesa, onda ta diskriminacija nema pravnu podlogu.
- Towelie
#239 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Bitno je da bi i krscani imali tu slobodu da se mole, pa makar samo jednom od njih to palo na pamet.animals wrote:I jedan primjer..
a kad bi se ja molio Bogu,proglasili bi me radne kolege ludakom,vjerovatno..![]()
- fatamorgana
#240 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Pa mora se šititi na zapadu kad svi zbrisaše s lijepog him istoka, što li ....nasa wrote:ma samo mu stavis kakav link o sirenju islama na zapadum_l wrote:Znam, nije @animals od juce na forumu, nego hocu da mu bar malo docaram koje gluposti izvaljuje. A nije jedini.
- nasa
#241 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
sta reci, odrastifatamorgana wrote:Naso, jesil' se ti u ovom drugom poluvremenu pokrila i jesi li prestala da pušiš?nasa wrote:pa to je jedan nacin da ga kaze kako mu smetaju, ne bih rekla da ima puno veze s tim gdje su rodjene
- nasa
#242 Re: mod-comment
fatamorgana wrote:Htio ti je reći da se pravilno kaže kozoheba!drunken tiger wrote:OK hvala.arzuhal wrote:
Ove etikete izbaci iz svog rječnika na ovom podforumu, zamolit ću.
7 dana
Ne mogu ti tolerisati provokacije na upozorenja moderatora
- beautyfool
#243 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
bas neka zena u racunovodstvu u drzavnoj firmi moze ugroziti nekoga nosenjem svoje mahrame
ako pokriva glavu ne pokriva pamet, mozda to znanost jos nije dokazala 
-
mirza_15
#244 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Pa moze. Ugrozava svoju radnu kolegicu/kolegu koji hoce da crknu od muke zato sto je ona pokrivena. Valja drzati u sebi svu tu mrznju 8 ili vise sati, a sigurno ih ne popusta ni kada zavrsi radno vrijeme.beautyfool wrote:bas neka zena u racunovodstvu u drzavnoj firmi moze ugroziti nekoga nosenjem svoje mahrameako pokriva glavu ne pokriva pamet, mozda to znanost jos nije dokazala
- beautyfool
#245 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
#dusmaniSicmirza_15 wrote:Pa moze. Ugrozava svoju radnu kolegicu/kolegu koji hoce da crknu od muke zato sto je ona pokrivena. Valja drzati u sebi svu tu mrznju 8 ili vise sati, a sigurno ih ne popusta ni kada zavrsi radno vrijeme.beautyfool wrote:bas neka zena u racunovodstvu u drzavnoj firmi moze ugroziti nekoga nosenjem svoje mahrameako pokriva glavu ne pokriva pamet, mozda to znanost jos nije dokazala
- LolaLola
#246 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Za ove dame pod nikabom, za njih se niko ne bori.
Ostase jadnice bez posla.

Ostase jadnice bez posla.
-
mirza_15
#247 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Nikab otvara objektivna pitanja javnog interesa, sigurnosti, neophodne identifikacije u odredjenim slucajevima itd. i o tome se da raspravljati. Rasprava o hidzabu je vec vise odraz predrasuda. Ja stvarno ne vidim na koji to nacin hidzab moze ugroziti bilo sta sto je od javnog interesa osim ako se javnim interesom ne smatra neuznemiravanje ovih sa predrasudamaLolaLola wrote:Za ove dame pod nikabom, za njih se niko ne bori.![]()
Ostase jadnice bez posla.![]()
- LolaLola
#248 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Mozda sam fulila, ispravite me ako grijesim, ali mislim da hidzab kao vjerski simbol se nigdje ne dovodi u pitanje kao ugrozavanje nekog drugog, nego je bas u pitanju kao vjerski simbol zabranjen. I ne vidim da je samo rijec o hidzabu nego uopsteno je rijec o svim vjerskim oznakama.
-
mirza_15
#249 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Hidzab nije vjerski simbol. Hidzab je vjerska obaveza. Dovesti hidzab u rang sa krstom, amajlijom i sl. nije ispravno. S druge strane to je samo odjevni predmet kojim se pokriva ono sto se mora pokriti. Nije ga zena muslimanka stavila da bi istakla da je muslimanka. Dovesti je pred izbor skinuti maramu ili izgubiti posao samo zato sto nekome smeta njena marama nije ni moralno, ni posteno ni potrebno. Cijela prica je samo proizvod predrasuda i mrznje. Nista drugo.LolaLola wrote:Mozda sam fulila, ispravite me ako grijesim, ali mislim da hidzab kao vjerski simbol se nigdje ne dovodi u pitanje kao ugrozavanje nekog drugog, nego je bas u pitanju kao vjerski simbol zabranjen. I ne vidim da je samo rijec o hidzabu nego uopsteno je rijec o svim vjerskim oznakama.
- LolaLola
#250 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Hidzab jeste vjerski simbol, isto kao i krst, kao i yamaka itd.