jbt, ne uskracujem ti pravo da se ukljucis u raspravu, dapace... ipak, moj post je bio upucen danas, tvoje komentare sada moram posebno dezavuisati...
Onda ces morati sa njom komunicirati preko PP-ova jer je ovo ipak javni forum.
kao prvo, ne zivim u lazi, zivim u sarajevu... gdp nije nikakav pokazatelj standarda stanovnistva, kao ni broj fabrika, itd... ono sto je bitno jeste nacin raspodjele u drustvu, ako malo proguglas vidjeti ces da su place 1990 bile na nivou danasnjih, ili malo manje, cijene osnovnih artikala su bile na nivou danasnjih... ali nas je bivsa drzava udalarala po usima za sve sto se uvozilo... placali smo prilicno za stvari koje danas mozemo kupiti za mizernu lovu (ja se sjecam onih luminarc osmougaonih casa... bile hit, a skupe do bola, danas znamo da su smijesno jeftine... dakle, neko je narod opasno opeljusio...)... ali ovo nema blage veze sa temom
Slazem se da BNP ne mora biti mjerilo standarda. Kupovna moc stanovnistva je mjerilo standarda. Zajedno sa brojem zaposlenih. Kolika je bila kupovna moc stanovnistva tad a kolika je sad? I koliko je ljudi sebi moglo priustiti normalan zivot tad a koliko sad? Koliko ljudi je prebiralo po kontejnerima tad, a koliko sad? Kolika je kupovna moc penzionera bila tad a kolika sad? Koliko su cevapi kostali tad a koliko sad i koliko ljudi je moglo sebi priustiti cevape tad a koliko sad?
Licno bih i danas lupao po usima da se da prednost domacim proizvodima ispred uvoznih. Razlog bi trebao znati.
Prije nam nisu trebale donacije, a sada bez njih ne mozemo zivjeti.
Nije to ova tema, slazem se, ali me je neko povukao za..... jezik.
nisu se vjerski sluzbenici vezali za politiku, ono sto ja pokusavam naglasiti jeste da je politika pod svoje skute uvukla religiju... da li razumijes razliku
covjece,
Nekad mi zvucis bas naivno. Izvini, ali.....
Eto, Ceric, Puljic i onaj neki Dabrobosanski su na silu uvuceni u politiku. Pod skute SDA, HDZ i SDS.
I na silu se materijalno okoristili.
ja razumijem da nekome smeta ezan, zaista razumijem, mozda cu te iznenaditi, ja zaista mislim da nema potrebe "otpipiti" pojacalol do daske da pucaju prozori, ali isto tako mislim da se pretjeruje i sa tim decibelima koji, navodno, paraju usi... ja zivim veoma, veoma blizu jedne od "velikih" dzamija u sarajevu, imam direktan pogled na dzamiju i zaista ne primjecujem da je ezan preglasan, realno...
Tebi ne smeta ezan. Krscanu ne smetaju zvona. Dok za obratnu situaciju nisam bas siguran. Upravo iz razloga jer su se neke stvari izvukle iz okvira privatnog i nenametajuceg u krajnje agresivne nacine upraznjavanje vjerskih obreda.
Nemoj mi rec da ti ne smeta kriz na Humu iznad Mostara, onako sam i ogroman. Ili situacija u Stocu.
Svaki pravi vjernik zna da treba postovati tudje da bi se njegovo postovalo. Pogotovo kod nas. Medjutim, bas iz razloga zelje za dominacijom i osobnog okoristavanja vjera je presla u oblik napadnog, agresivnog i beskompromisnog.
Kazes: "evo, priznajem, ne znam koliko je novij dzamija u sarajevu... onako, odokativno, rekao bih do 10... zar je to neki ekstremizam? zar je mnogo sto je napravljeno 10 ili 20 dzamija za grad od 500.000 ljudi?"
Znas li ti koliko ima dzamija u Sarajevu?
Mislis li da je na taj broj bilo neophodno graditi nove dzamije kada imamo toliko drugih, zivotno odlucujucih, potreba? U kojoj je dzamiji, prije ovih novoizgradjenih, bilo toliko tijesno da se nisu mogle upraznjavati vjerske duznosti?
E sad, koliko kosta tih 10-20 dzamija? I koliko je prijavljeno ulozenih sredstava a koliko su stvarno kostale?
Kolika je bila imovina Cerica i deset prvih do njega prije rata a kolika je sada?
Ako cemo realno...[/quote]