Ne moze test biti 80 milijardi dolara. To je 2-3 puta GDP Bosne. Apple iCar se moze nazvati testom. To je oko 10 milijardi kostalo. Pa su odustali.Sanjarko wrote: ↑18/08/2026 13:15To je konoplja samo test bio, mislim na metaverse i ostalo.konoplja wrote: ↑18/08/2026 12:51To mi je preoptimisticno.pici wrote: ↑18/08/2026 12:37 Ocekujte to unaske u pet godina, mozda i manje... ja se evo mucim sa AI-jem vec 8 mjeseci i postaje sve savrseniji. Mene nekada strah ujutro pregledati jutarnji brifing koji mi analizira... strašno. A još nisu ni dofatili ma pogledali ručnu. Ovo ide u MP3 sve uskoro. 5 godina je neka moja prognoza ali kako su se zaholcali mozda i godina.
Mislim da razumijes tehnologiju ispod haube. Da su vec usisali sve sto mogu organskog znanja sa neta. Zato sada traze i kupuju lokalne knjige malog tiraza po svijetu da hrane masinu. A sinteticki materijal nije dobar i dovodi do rusenja modela kao kad kopiras jpeg pa sa svakim dobijes losiju sliku.
Drugi red problema je infrastruktura, nemaju energije niti data centara za vise, a biznisi neprofitabilni.
Industrija je previse ulozila. Pametni su to ljudi, ali mislim da su se ovdje previse izlozili i zajebali.
A znamo da je to moguce, pogledati samo kako je meta zapalila 80 milijardi na metaverse ili apple kako je fail imao sa icar itd.
Šta je njima uložiti u to te pare koje većinom dobiju i od države i ko zna iz kojeg šteka sve ne.
Da su se opržili jesu, ali eksperiment je to sve bio.
U to se ulaže, to jeste pametni su uvijek u takve stvari ulagali.
Inače svijet ne bi makeo nigdje sa tehnologijom.
Po meni je jedini Apple pametan ovdje, zato i rastu dionice dok ostalima padaju. Sto ne ulaze Apple u data centre barem?
Ovo je ludilo sta rade. Jos sve ove graficke karte koje pokrecu AI imaju rok trajanja oko 5 godina. To kosta izmedju 500 miliona do 10 milijardi. Previse para. Ovo je balon.